• 9.377.938 stemmen

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Horror / Thriller | 83 minuten

Genre: Horror / Thriller

Alternatieve titels: The Texas Chainsaw Massacre / Slachting met de Kettingzaag / De Kettingzaag

Geregisseerd door: Tobe Hooper

Met onder meer: Marilyn Burns, Paul A. Partain en Gunnar Hansen

Plot The Texas Chain Saw Massacre

"Who will survive and what will be left of them?"

18 augustus 1973. Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas komen ze zonder benzine te zitten en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een luguber uitziend huis.

Sally Hardesty

Leatherface

Window Washer

avatar van niethie

niethie

Nee dat was het juist niet, het deed me juist helemaal niets, meestal kan ik met een horrorfilm onderscheid maken tussen echt en fake maar met deze en nog wat ander titels in het horrorgenre is/was dat gewoon moeilijk en vooral toen ik nog jong was, dit klinkt misschien wat raar maar ik weet ook niet hoe ik het anders moet uitleggen.

avatar van klute89

klute89

niethie schreef:

Misschien komt het wel omdat de film zo groezelig is? Dus eigenlijk de manier van filmen.

avatar van niethie

niethie

Misschien, ik weet het niet precies.

megaman

Het verschil tussen het origineel en de remake is de manier waarop het gefilmd is. Het origineel was echt op een documentaire achtige manier gefilmd met weinig middelen. Less is more zal ik maar zeggen. Ik prefeer het origineel boven remake omdat de rauwe sfeer nooit word geëvenaard. Daarbij moet ik wel weer zeggen dat zowel de remake als The Beginning het voordeel hebben dat er precies dezelfde spelers in zitten. En niet weer een andere familie zoals bij de sequels van het origineel. In sommige delen werd de familie ook meer afgebeeld als een soort freakshow (Next Generation als dieptepunt) en ik ben blij dat men bij de nieuwe delen dit weer heeft recht gezet.

Mijn volgorde gaat als volgt:

1: The Texas Chainsaw Massacre (1974)

2: The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (2006)

3: The Texas Chainsaw Massacre (2003)

4: The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986)

5: Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre 3 (1990)

6: Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (1994)

avatar van klute89

klute89

En wat is je cijfer voor deze film?

avatar van thunderball

thunderball

Deze een jaar of vijf geleden een paar keer op video gezien.

Tja, ik snap dat dit voor zijn tijd een origineel idee was en dat dit zo'n beetje een van de eerste slasher films was.

Echter, op mij kwam het als een ontzettend amateurachtig zooitje over. Ongeloofelijk slecht acteerwerk, met veelal smierende vertolkers en van enige echte spanning was ook niet echt spraken.

Ik zat me de eerste helft van de film rot te vervelen en wanneer dan Leatherface verschijnt is het telkens zo plotseling en abrubt, dat het, iig voor mij, ook totaal niet spannend, laat staan eng, was.

1,5 ster.

klute89 schreef:

En wat is je cijfer voor deze film?

Een dikke 4.0. . Het blijft een klassieke horror-topper met een unieke (rauwe) sfeer en docu-achtige stijl. Voor mij is TTCM nou niet gelijk de godfather van de horror want films als A Tale of Two Sisters vind ik toch nog stukken beter. En ik ben ook aardig een voorstander van de Ju-On/Grudge reeks. Als slasher-film vind ik TTCM absoluut de beste en datzelfde geld voor de remake en diens prequel.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

avatar van black&white

black&white

Dit is de film die zogenaamd verboden werd, omdat het te shockerend zou zijn????

Overdrijven is ook een vak.

black&white schreef:

Overdrijven is ook een vak.

Voor 1974 zeker wel. En dan de Director's Cut met die lijken in het begin. Vergelijk dat eens met een andere bekende horrorfilm zoals Friday the 13th en je weet wat ik bedoel. Chainsaw Massacre moet het hebben van z'n rauwe en macabere sfeer die tevens aanvoelt als een documentaire. Chainsaw was ook geen mainstream horrorfilm indertijd zoals alle andere bekende hollywood slashers. De film zit dan niet volgepropt met schrik-effecten, toch hangt er een creepy sfeer vanaf 't begin to het einde. En het is juist de sfeer wat deze film zo sterk maakt en naar mijn mening zelfs de remake en diens prequel achter zich laat.

avatar van Theunissen

Het ziet er allemaal zeer amateuristisch uit en de acteer prestaties zijn waanzinnig slecht. Er zitten een aantal grove scènes waardoor de film toch wat meer krijgt dan een 0.5.

Het verhaal was goed bedacht maar de uitvoering ervan is gewoon beroerd. Als ze bij het huis aankomen is de film effen boeiend en spannend maar dat is maar heel even. De film duurt net 90 minuten maar je bent blij als hij is afgelopen.

Klassieker!

avatar van Zinema

Vermakelijke horor met cultstatus die helaas soms wat de balans verliest. Schommelt wat in kwaliteit. Evengoed spannend. Goed.

avatar van mithril

mithril

Hele goeie film, heb hem een tijdje geleden gezien en toen weer gekeken, maar hij blijft heel goed. Remake was wel goed maar dit blijft toch wel mijn favoriete horrorfilm! 5 sterren!

avatar van Spetie

Gisteravond dan eindelijk deze horrorklassieker gezien. Tja ik vond het wel een aardig filmpje, maar zeker niet de klassieker die velen er in zien. Film begint meteen goed met een aantal lijken in beeld, waarbij ik meteen dacht van zo dit belooft wat. Daarna zakt de film echter vrij snel in, om gelukkig de laatste pak hem beet 20 minuten weer erg sterk terug te komen.
Kijk het acteerwerk is niet best, maar goed dat is bij 90% van alle horrorfilms zo, dus dat is het probleem niet. Het is vooral het grote gebrek aan spanning dat deze film af en toe lichtelijk opbreekt. De jongeren worden te snel achter elkaar vermoord, waardoor de spanning al snel wegebt . Dat is jammer, want de sfeer en de personen in de film zijn op zich wel vermakelijk. Op het einde wordt het dan gelukkig nog wel spannend, maar dat had i.m.o. in de rest van de film ook gekund. Kijk dan bijvoorbeeld maar eens naar Halloween (Carpenter) en see how it's done.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ik denk dat deze versie uit 2003 je beter bevalt. Ik vond die in ieder geval wel beter.

-edit- al gezien dus, met zelfde beoordeling

avatar van Spetie

Leland Palmer schreef:

-edit- al gezien dus, met zelfde beoordeling

Ja, al gezien inderdaad en die vond ik ongeveer van hetzelfde niveau. Vermakelijk ook, iets spannender, maar mist de sfeer die deze film dan weer wel heeft.

avatar van L.O.S.E.R

L.O.S.E.R

aaaaggg, aaagggg

wat een amateur movie zeg.

Jammer dat ik deze film gezien heb (nog erger is dat ik veel verwachtte van deze film, omdat iedereen zo lovend was/is over deze film..voortaan dus niet meer naar anderen luisteren), want het was niet meer dan een tijdverspilling.

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

L.O.S.E.R schreef:

aaaaggg, aaagggg

wat een amateur movie zeg.

Mischien moet je het maar beter houden bij remakes aan je stemmen te zien.

avatar van asheng

asheng

denk dat ik die net iets te gedateerd vind om echt leuk en boeiend te vinden. heeft wel een erg sterk begin en einde. scene dat ze aan tafel zaten vond ik ook erg sterk. lekker psychotisch. de creepy sfeer was wel aardig, zondere dat ze gebruik hoefde te maken van schrik momenten. of ik heb het totaal gemist. in dat geval zal het slecht zijn in 1974 zal ik waarschijnlijk een hoger waardering hebben gegeven.

avatar van The One Ring

The One Ring

Een van de grootste verrassingen die ik ooit gehad heb. Het leek me eerlijk gezegd totaal uitgesloten dat ik deze film goed zou vinden. De enige reden dat ik de film nog wel wou zien was de klassiekerstatus, maar met mijn totale desinteresse in het genre van de tienerslasher kon het nooit iets worden, dacht ik. Maar nu blijkt The Texas Chain Saw Massacre een zeer vermakelijk filmpje te zien. En belangrijk: hij werkt!

Slasherfilms hebben bij mij vaak twee problemen: 1. een oninteressant verhaal met dito personages en 2. ik vind ze vaak niet eng of zelfs maar spannend. Op het eerste punt is The Texas Chain Saw Massacre helaas geen uitzondering. De slachtoffers zijn saaie tieners die mij verder geen zak kunnen schelen, het verhaal is bijna compleet leeg (al volstaat het wel) en de acteurs zijn duidelijke tweedeklas. Dit staat een complete betrokkenheid bij de film voor een belangrijk deel in de weg.

Het tweede punt is echter zeer goed. De film heeft met name veel sfeer. Het ziet er allemaal heel goedkoop uit, maar dat geeft hier een groezelig en smerig effect aan dat goed uitpakt. Het decor van het huis van Leatherface is eveneens geweldig. De dvd die ik heb was een zeer goedkope uitgave waar volgens mij geen enkele moeite is gedaan om het beeld te herstellen, maar dat is deze keer een pluspunt. Hoe minder glad het eruit ziet hoe beter lijkt me hier. Het geeft de film iets realistisch mee. De regie is overigens ook zeer effectief. Er zitten shots in die mooi zijn in hun lelijkheid en ondanks dat het budget aan de film af te lezen valt voelt het allemaal zeer geïnspireerd aan.

De eerste helft vond ik overigens nog niet eens zo heel sterk, eerder gewoon voldoende. Alleen die scène met die lifter was fantastisch. Verder iets teveel screentime voor kibbelende tieners. De tweede helft gaat de film echter los. De introductie van Leatherface en de vleeshaakscène zijn zeer sterk. Ik was bang dat de film na de dood van 4 van de 5 tieners nog een half uur door zou gaan met een achtervolging tussen Leatherface en die meid in de stijl van Halloween, waar ik het op een gegeven moment gigantisch eentonig begon te vinden. Gelukkig moet dan nog het hoogtepunt komen. Die dinerscène is gewoon top. Die opa vind ik het engste personage uit de film, ondanks dat hij verder niets kan. De laatste scène is het hoogtepunt. Perfect einde.

Leatherface zelf vond ik overigens niet eens zo'n heel geweldig personage. Dat loopje en dat gemompel van hem vond ik wat flauw en maakten hem wat lachwekkend. Het masker en zijn wapen moeten vooral het werk doen om hem bedreigend te maken. De andere schurken waren veel leuker en effectiever.

Maar zeker een geslaagde prent. Tegen alle verwachtingen in dus.

Haha, helemaal mee eens, had precies hetzelfde onverwachte gevoel.

Heb ook dezelfde DVD trouwens vermoed ik. .

• 2048 stemmen

Leatherface vond ik fantastisch. Dat gejank en gewauwel van hem vind ik veel beter werken dan een stille Micheal en Jason. Ook al is Halloween net zo'n klassieker als deze. Friday is helaas erg matig.

En de opa vind ik één van de hoogtepunten uit het horrorgenre ook al ben ik ws. een van de weinigen hier in. Maarja dit is helemaal mijn stijl en type film.

Eerste helft niet al te sterk, maar de tweede helft al is alleen dat ene wijf nog over gaat de film helemaal los en wordt ie beter en spannender met de minuut en eindigt ie ook nog eens fantastisch. Ook die geluiden van de fotocamera vind ik echt zo'n klassiek horror geluid wat erg goed werkt.

Met recht een mijlpaal in het horrorgenre. Jammer dat Hooper daarna weinig fatsoenlijks gemaakt heeft (op TCM 2 na, die erg grappig was)

avatar van Halcyon

Halcyon

Bob Gray schreef:

Death Trap, The Funhouse, Salem's Lot, Poltergeist, ...

• 2048 stemmen

Salem's Lot( boek was erg goed) en Poltergeist vond ik erg weinig aan en vielen enorm tegen. The Funhouse was wel vermakelijk maar niet super. Death Trap niet gezien.

Het kan gerust zijn dat ie nog leuke dingen heeft gemaakt maar naar mijn mening niet op het niveau van TCM. Erg zonde want hiermee bewees ie wel dat ie wel degelijk uit de voeten kan met low-budget horror.

Overigens Halcyon, ik post niet zo heel veel hier maar ik hecht veel waarde aan jouw recencies en mening. Ik lees ze vaak als eerste bij een film. Niet om te zuigen ofzo maar vond het wel aardig om te zeggen.

avatar van Halcyon

Halcyon

Bob Gray schreef:

Da's leuk om te horen .

Maar ik volg je wel hoor, want TCM is met voorsprong zijn beste film.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Mooie klassieker die lekker wegkijkt: 3,5*

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Zeer slechte horrorfilm.

Het oogt als een B-film. Acteerprestaties zijn van een laag niveau, het camerawerk is erg matig en de beelden vaak niet helder en ook niet mooi.

Het verhaal is redelijk, maar nergens bijzonder. De film is eigenlijk ook nergens spannend.

Het einde is eigenlijk best belachelijk. Ineens komen daar twee auto's aan, vanuit het niets, en dat was het dan.

1*.

avatar van schimmel

schimmel

Ik vind deze film nog steeds erg eng! Elke Halloween, word de kettingzaag nog gebruikt. De sfeer in de film is lekker oud. Dat hoort bij een enge film vind ik!

avatar van damianodebeste

damianodebeste

Goede film net iets beter dan de Remake ik kan me nog goed dat moment herinneren dat die man in dat huis loopt dat dan Leatherface de deur openslaat en met zijn hamer tegen kop slaat Geweldig.