• 9.377.617 stemmen

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Horror / Thriller | 83 minuten

Genre: Horror / Thriller

Alternatieve titels: The Texas Chainsaw Massacre / Slachting met de Kettingzaag / De Kettingzaag

Geregisseerd door: Tobe Hooper

Met onder meer: Marilyn Burns, Paul A. Partain en Gunnar Hansen

Plot The Texas Chain Saw Massacre

"Who will survive and what will be left of them?"

18 augustus 1973. Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas komen ze zonder benzine te zitten en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een luguber uitziend huis.

Sally Hardesty

Leatherface

Window Washer

avatar van DVD-T

DVD-T

Het is weer vroeg donker buiten, het loopt tegen Halloween en er is dan niets lekkerder om dan met een flinke zak chips er een horror filmpje bij te pakken.Ik had The Texas Chain Saw Massacre een jaar of 3 geleden al eens gezien maar kon me er eingelijk weinig van herinneren, ik snap dan ook niet waarom ik een beetje klakkeloos een stem van 3.5* heb geplaatst.Het was dus nodig tijd voor een herziening.

Het wat rauwe beeld waarbij je een beetje het idee krijgt dat je naar een docu zit te kijken vond ik direct een heerlijke sfeer geven.Ik heb me daar ook geen enkel moment aan gestoord, en gaf bij mij een heerlijk gevoel van een B-film.Qua verhaal stelt het niet veel voor en ook de acteer prestaties zijn niet van een hoog niveau.Toch bleef ik wel de hele film geboeid naar het scherm kijken.Het begin vond ik niet zo sterk, maar vanaf het moment dat ze op het huis afgaan word de spanning goed opgebouwd.Dit komt ook mede door de onheilspellende muziek, of ik kan beter zeggen een goed ge-choreochrafeerde bak herrie (want echt muziek kan je het nou niet noemen).Met de gore viel het allemaal mee, maar zal voor die tijd wel heel wat zijn geweest dat mensen op zo'n brute wijze om het leven werden gebracht in een film.

Dus zoek je het meer in de gore raad ik de versie uit 2003 aan.In deze film draait het meer om de spanning en het psychologische aspect van horror, de gevangename van het meisje is daar weer een goed voorbeeld van al moet ik wel zeggen dat ik het na 5 minuten wel had gehad met dat eindeloze geschreeuw.Toch een spannende maar vooral erg vermakelijke film.Mijn stem blijft staan.

avatar van ASman

ASman

Een van de beste horrorfilms ooit gemaakt en die ooit gemaakt zal worden, punt aan de lijn. Meer hoef ik hierover eigenlijk niet uit te wijden. Deze films is zo simpel: simpel verhaal, simpel gemaakt,enz... en toch zo goed. Hoe dat komt ?

De sfeer is heerlijk, acteerprestaties belabberd,... maar de film is tegelijk realistisch (het leek precies alsof ik er zelf inzat) en ook absurd. Vele films zijn beter gemaakt,maar ik kreeg een ongelooflijk gevoel bij het zien van deze film. Een mijlpaal.

avatar van Vascago

Vascago

Net nog weer gekeken en met een punt verhoogd. (Was vorige keer zekers dronken).

Gruwelijk, goor, ziek, misselijkmakend, smerig. Met andere woorden:

FANTASTISCH !

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Mijn vooroordelen ten opzichte van 'oude' (voor jaren '90) horror films zijn langzaam wat aan het vervagen.

Het origineel van TCM draagt hier zeker aan bij. Want na Alien, The Thing, Evil Dead en Nightmare on Elm Street, is ook deze me bevallen. Natuurlijk zaten er ook mindere films in deze reeks (Night of the Living Dead bijv.), maar die vooroordelen ben ik wel kwijt.

De personages doen weinig onder of zijn soms zelfs beter (gast in de rolstoel bijv.) dan die van de remake. Alleen de sheriff (R. Lee Ermey) is onevenaarbaar Ook vond ik Leatherface er iets minder creepy uit zien. Acteerwerk is verder wel in orde en de sfeer is zelfs nog sterker dan in de remake.

Toen Sally voor het eerst het huis binnen kwam, de trap oprende en vervolgens kennis maakte met 'opa' was de link met Psycho natuurlijk snel gelegd. Maar goed, ik had het niet verwacht, maar het origineel is wel degelijk beter dan de remake. Kleine vier sterren

PS: ik heb dit stukje helaas twee keer moeten typen, waardoor ik waarschijnlijk iets van zonet vergeten ben. Gebruik nooit weer ~pijl naar links~, dan verdwijnt alles wat er na komt. Helaas gebruikte ik dat teken op de eerste regel al

avatar van Respekked

Respekked

Zeker niet mijn ding. Slecht acteerwerk en clowneske moordende figuren, maar bovenal bijna nooit eng of spannend. Komt waarschijnlijk met name door dat rare trio. Alleen die opa maakte indruk op mij

Wat me ook verbaasde is het grote pak aan domme keuzes die de jongeren maken. Bijvoorbeeld op het einde in plaats van weg te rijden met die truck, gewoon uitstappen en weer rennen en gillen.. .

avatar van boombastic

boombastic

De sfeer die om deze film hangt maakt de film. Je wordt gemakkelijk opgezogen in de film door het camerawerk.

Het acteerwerk doet helaas wat afbreuk aan de sfeer.

Desalniettemin is het een vrij aardige film en een van de betere in dit genre.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Hoe acteer je slachtvee Volgens mij doen de betrokken acteurs/trices dat perfect! Die familie is sowieso briljant!

avatar van namingway24

namingway24

Eén van de meest overgewaardeerde horrorfilms. Het is allemaal veel te hysterisch. Maar ik zal deze film zijn plaats in de horrorgeschiedenis niet misgunnen, want het is en blijft een belangrijke film.

avatar van Alpha X

Alpha X

super!!

goede connectie tussen de personages en de muziek en sfeer in de film geeft het een sinistere ondertoon.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Vaag dat ik hier nooit op gestemd heb, een meesterlijk film om even kort te gaan.

avatar van timbo_

timbo_

Horrorfilmpje dat nog wel aardig begint maar binnen no time een ware freakshow is en daardoor kansloos ten onder gaat. Acteerwerk is echt abominabel en dan vooral de rol van Sally en de gestoorde familie zijn diep triest.

Kan me ook levendig voorstellen dat hier meerdere remakes van gemaakt zijn want met dit uitgangspunt kan het tien keer beter. De klassiekersstatus van deze film ontgaat me dan ook volledig en ik ben eigenlijk toch wel enorm teleurgesteld in deze slecht geacteerde freakshow.

avatar van aerts007

aerts007

Vind ik persoonlijk een ranzige b-film.Acteerwerk is inderdaad, echt abominabel .

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Nou ja, een gemiddelde van nog steeds 3,32, dat kan nog steeds een stuk hoger... Maar gelukkig zijn er toch ook nog een boel mensen die een ranzige b-film wel op waarde kunnen schatten!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

timbo_ schreef:

De remakes zijn toch echt gemaakt om de onverwachtse melkkoe die dit filmpje bleek flink uit te melken hoor.. en daarnaast haalt geen enkele remake het niveau van deze bizarre en ongehoorde freakshow.. verder heb je totaal geen oog voor sfeer blijkt uit je comment

avatar van aerts007

aerts007

Meneer Bungel schreef:

Bij deze m'n felicitaties.

avatar van Legan

Legan

Sfeer, voor mij het allerbelangrijkste aan een film. En The Texas Chain Saw Massacre heeft het. Een heerlijke, naargeestige sfeer en uitstekend gefilmd; lekker dicht op de huid. En het bevat toch wel meerdere zeer fraaie scènes zoals de eerste twee moorden, de dinerscène, ...). Een kleine verrassing was toch wel de spatjes humor en het feit dat ze nog werkten ook. Het biedt genoeg afwisseling in lokaties, terwijl de opbouw van de spanning uitstekend is. En spanning waardeer ik veel meer dan hersenloze gore. De personages hebben weinig diepgang maar weten desondanks je interesse vast te houden en geloofwaardig over te komen zonder allemaal zogenaamde 'diepgang'. Ik begrijp echter niet wat men klaagt over het acteren. Ik vond het meer dan voldoende, en dan hou ik het budget nog buiten beschouwing. Bij de nieuwe versies waren die pas echt van een dramatisch niveau (TCM '03: 2,5* en TCM-TB '06: 1,5*). Hier is het prima.

Zonder twijfel een heerlijke beklemmende trip!!!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Deze is toch een stuk beter dan die prequel die ik gezien heb (Texas Chainsaw Massacre : the Beginning), maar wel flink verouderd. Alles is heel suggestief en dat maakt het geheel er alleen maar beter op. De opzet van Tobe Hooper is geslaagd, want het lukt hem om met een documentair gevoel terreur in beeld te brengen. Hij kiest het broeierig hete Texas in volle zomer als setting. Dit is natuurlijk opzettelijk, want alle personages zijn of raken oververhit onder hun hersenpan.

Het acteerwerk is amateuristisch natuurlijk, maar er wordt ook niet veel van hen verwacht. Wat kan die Marilyn Chambers gillen.

Die Chambers ziet er echt geterroriseerd uit. In veel films van het genre blijven de acteurs kalm en brengen zichzelf nog meer in gevaar. Hier niet : ze vecht voor haar leven zoals iedereen wellicht zou doen in zo'n situatie.

Ik kan best geloven, na het zien van die film, dat de inhoud zeer controversieel moet zijn geweest in de jaren '70. Alles was veel conservatiever en binnen de lijntjes, ook in de filmindustrie. TCM is een cult klassieker, die ijzingwekkend reëel oogt, maar nooit goedkoop wordt. 3* voor deze film.

avatar van Reinbo

Mooie opmerking over Chambers. Je slaat de spijker op z'n kop. Hier kunnen de regisseurs en tieners van tegenwoordig nog veel van leren.

avatar van JigSaw_Doll

Keesgommers

JigSaw_Doll schreef:

Een van de beste, zieke horrorfilms allertijden

Ik word hier eerder ziek van, dan van die nieuwe films

Hier ben ik het volledig mee eens. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van special-effects. In deze film helemaal niet en dit maakt de film lekker rauw! Als de film afgelopen is , heb je echt even tijd nodig om bij te komen. Echt een legendarische horror!

avatar van niethie

niethie

Reinbo schreef:

Het is Marilyn Burns, die andere (Chambers) was een pornoster.

Edit: Mooie opmerking inderdaad!

avatar van Reinbo

Da's waar. Chambers zat overigens in Rabid van Cronenberg.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

niethie schreef:

Het is Marilyn Burns, die andere (Chambers) was een pornoster.

Edit: Mooie opmerking inderdaad!

Waarom heb ik toch Chambers gezegd dan ?

avatar van Reinbo

Dat vroeg ik mij ook al af.....

avatar van michael myers

michael myers

nee ik blijf bij mijn besluit en gisteren herzien nou ja net tot de helft deze keer wat een bagger.

die sally en franklin (jerry jerry jeeeeerrrrrryyyyyyy jeeerry jerry)

het is gewoon een kutfilm, remake en the beginning zijn 20 keer beter.

en normaal houd ik wel van oude horror films hoor maar dit kom op zeg!

0,5

avatar van Reinbo

Je hebt gewoon een simpele smaak. Deze is 100 keer gruwelijker en authentieker dan die gelikte remake. En Beginning...

"Tot de helft" , dan begint 't pas goed.

avatar van michael myers

michael myers

hahahahahahahahahahahahaha ik lig nu echt te janken van het lachen aaaahaha.

0,00000000000

avatar van Vascago

Vascago

michael myers schreef:

hahahahahahahahahahahahaha ik lig nu echt te janken van het lachen aaaahaha.

0,00000000000

Beetje een kneuzenreactie , vind je zelf ook niet?

avatar van invincible

invincible

Pak je videocamera, ren naar buiten, film paar hysterisch schreeuwende tieners (wel je handen bewegen), kom naar huis, voeg harde muziek en geef een donkere rauwe kleur aan je video. Daarna is je eigen Texas Chain Saw Massacre filmpje klaar, zodat ik het lekker kan afkraken.

Succes.

avatar van jordandejong

jordandejong

het feit dat het een low budget film is is juist het geniale eraan. Je ziet vrijwel niks van de moorden maar de grimmige sfeer en de masterlijke soundtrack zijn goed. Een horror film hoeft niet persee al het bloederige laten zien en dat is juist waar deze film in uitblinkt. Het enige minpuntje was het vreselijke acteerwerk.