Genre: Horror / Thriller
Alternatieve titels: The Texas Chainsaw Massacre / Slachting met de Kettingzaag / De Kettingzaag
Geregisseerd door: Tobe Hooper
Met onder meer: Marilyn Burns, Paul A. Partain en Gunnar Hansen
Plot The Texas Chain Saw Massacre
"Who will survive and what will be left of them?"
18 augustus 1973. Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas komen ze zonder benzine te zitten en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een luguber uitziend huis.
Sally Hardesty
Leatherface
Grandpa
Window Washer
zicht
Dit is gewoon een horrorklassieker waar ze destijds in 1974 een nieuw genre binnen de horrorscene mee aangeboord hebben.
Beginning en Remake zijn gewoon slappe aftreksels van dit org.
Op deze film geen gemanipuleerde computer truckages.
Nee, nog ouderwets bloed, zweet en tranen acteerwerk.
Een rauwe en eerlijke horrorfim als deze kom je vandaag de dag nog zelden tegen.
Het schijnt opgenomen te zijn boven de 30 graden, en de hele film is binnen 24 uur gemaakt.
Tobe Hooper heeft destijds wel toegegeven dat deze film oorspronkelijk als b-film op de markt gebracht is, maar het is een wereldwijd succes en kaskraker van jewelste geworden.
En terecht, dit is nog altijd de grootste klassieker in dit genre binnen de horrorsscene
Halloween en Friday The 13 de zijn ook erg goede horrorfilms en ook wel klassiekers eigenlijk.
Maar het idee van die films komt oorspronkelijk van deze.
Iemand die van horrorfilms houd en deze maar 0.5* geeft neem ik niet serieus, en zie ik dan ook niet als serieuze horrorliefhebber.
Veel plezier met Remake en Beginning zou ik zeggen.
Ik zie liever dit org dan slappe aftreksels ervan.
Vinokourov
Het zal 30 jaar geleden best wel heftig en schokkend zijn geweest, nu kwam het soms erg amateuristisch over
. Toch is het niet een heel vervelende film. Culthorrors bezitten altijd nog wel wat charme en duren gelukkig vaak niet te lang.
orbit
- 12092 berichten
Het mooie is eigenlijk dat het wel een heel vervelende film is, als in ongemakkelijk. Dat kun je van de meeste horrors nu niet meer zeggen, ook niet van de remakes hiervan.
Kjell1408
Hoewel ik een voorliefde heb voor Horror films had ik deze nog nooit gezien. Ik had wel wat verwachtingen en ze zijn toch ingelost. Natuurlijk zijn de acteerprestaties slecht (het is een horrorfilm voor iets), en natuurlijk komt het niet meer hetzelfde over als in 1974, maar 25 jaar na datum blijft dit toch een ranzige film. Ik vind het altijd wel grappig dat mensen liggen te klagen over acteerprestaties of een verhaal in een horrorfilm.
orbit
- 12092 berichten
Alsof briljante acteerprestaties er toe doen in dit soort films inderdaad
Bovendien zit er één van de beste gillende keukenmeiden ooit in, wat precies de bedoeling is aan het einde
Ik vind ze anders een stuk overtuigender dan die bordkartonnen tienners die je door het gros van de amerikaanse horrors heen ziet lopen.
Kjell1408
Alsof briljante acteerprestaties er toe doen in dit soort films inderdaad
Vind ik dus ook. Maar dat is iets dat me al langer stoort als mensen een Horrorfilm bekijken. Sommigen liggen te klagen dat de acteerprestaties slecht zijn en er geen realisme inzit, vooral met dat laaste moet ik altijd lachen
. Ach ja, sommigen moeten simpelweg wegblijven van dit genre of toch wat meer films zien voor ze een oordeel vellen.
mayhemblik
Briljant, die zware ijzeren deur brrrrr.
Ik vond de verfilming wel goed maar tipt niet aan het origineel.
Filmkriebel
Ik vond de verfilming wel goed maar tipt niet aan het origineel.
dit is het origineel.
mayhemblik
Ja dat weet ik filmkriebel, ik heb het alleen wat krom getypt, excuses.
clockwork72
Fan-f@#king-tastic!!
En nu in normale woorden
mayhemblik
dat stukje met opa die vroeger koeien met één klap doodsloeg, huiveringwekkend en tóch grappig, geweldig
Bob Gray
- 2048 stemmen
Één van de allerbeste horrorpersonages aller tijden.
"Hit it Grandpa!"
Hip-Hop Drunkie
Net bekeken, en zo luguber en macabre vond ik het toch allemaal niet, en griezelig is het al helemaal niet maar heb ik wel meer met de Texas Chainsaw Massacre, die vind ik altijd eerder grappig dan creepy. Ik vind het vooral spijtig dat ze de moorden niet in beeld brengen (bv die irritante gozer in ze rolstoel had ik maar al te graag zien bloeden)
Geweldige scenes : dat die gestoorde gozer van die geweldige familie zichzelf in ze hand snijdt, zo hoort het!
Al bij al was ik wel blij dat de chick het nog haalde, het viel me op dat ze in het begin van de film een blondine was en ze onstapt als een brunette LOL
Valura
Een meesterwerk en de allereerste ECHTE horrorfilm in mijn ogen. Daar bedoel ik mee dat het voor de eerste keer een echt realistisch verhaal is (en daar bedoel ik niet mee dat het te vergelijken is met het verhaal van Ed Gein, waarvan het afgeleid is, maar het lijkt me niet enorm onwaarschijnlijk dat zulke praktijken zich echt zouden voordoen of voorgedaan hebben). Zo werd het trouwens ook gebracht in die tijd.
Akkoord, over het realisme valt vandaag de dag nog te discussiëren maar je moet zo'n film natuurlijk wel in zijn tijdsgeest zien en het scoort wat mij betreft enorm hoog op de cultmeter.
Deze verdient toch zeker een 4,5.
Bob Gray
- 2048 stemmen
Deze verdient toch zeker een 4,5.
Dan raad ik je aan Psycho eens te bekijken..
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Meesterlijke horrorfilm.
Een uit de hand gelopen roadtrip, toen nog nieuw, mooi verweven door een excentrieke familie.
Sterke stukken voor mij waren dat meisje aan de vleeshaak, die schuif die altijd opengaat waar leatherface uitkomt en dan het gegeven dat iedereen onder één hoedje speelt als ze hulp gaat zoeken bij het tankstation.
Een echt grimmig sfeertje, zeker wat dat einde betreft.
Hit her Grandpa!
charmed one
een spannende horror. een echte klasieker die je moet hebben gezien.
jirachi03
Is dit echt een echte goede zieke film?
Dan bekijk ik hem eens
De trailer trekt me wel
Hip-Hop Drunkie
Is dit echt een echte goede zieke film?
Dan bekijk ik hem eens
De trailer trekt me wel
Zo ziek vind ik hem niet.... Dan vind ik de Saw serie zieker....
yeyo
In Saw zit sowieso veel meer gore, al vond ik TCM veel beklemmender en zeer naargeestig qua sfeer.
kayleigh95
normaal houd ik niet zo van oude horrorfilms,
maar deze is erg goed;)
zicht
Dit is gewoon een enorme horror klassieker, die de weg opende voor films als Halloween, Friday The 13 the en misschien ook een beetje Evil Death. Ik vind deze net als Rosemary's Baby, The Exorsist, Jaws en ook Psycho wel 1 van de meest baanbrekende horrorfilms die een nieuw genre hebben geopend binnen het horror genre.
zicht
Zo ziek vind ik hem niet.... Dan vind ik de Saw serie zieker....
Bottleneck
een van de beste oude horror oneliners met die teil eronder waar opa telkens de hamer in laat flikkeren

Het ziet er allemaal zo heerlijk gedateerd uit, met die gestoorde hillbillies. De dinerscene is natuurlijk legendarisch, en zie je in behoorlijk wat films als eerbetoon terugkomen. De gore (zo je die al ziet) stelt naar huidige normen niks voor, maar de film ademt een en al 'ranzige cult' uit en zal dat imo altijd blijven doen.
jordandejong
moet je op youtube dit eens indrukken:
Texas Chainsaw Massacre - Damon Alexander and the Ten Cent Rentals.
Volgensmij Zijn het amateurs en die hebben een lied gemaakt over de film.
Klinkt nog best vet.
jordandejong
Zo zie je maar weer dat een horror film niet alleen gore moet hebben, maar ook een bepaalde sfeer.
In the texas chainsaw massacre is misschien wel de film waar ze dat het beste laten merken.
De geweldige beklemende sfeer.

Texas Chainsaw Massacre

Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III
1990

The Texas Chainsaw Massacre 2
1986

Het is maar een film? Deze echte moordenaars vormden inspiratie voor beroemde horrortitels

John Laroquette kreeg betaald in wiet voor zijn rol als verteller in 'The Texas Chainsaw Massacre'

Netflix onthult lugubere eerste trailer voor 'Texas Chainsaw Massacre'

The Snowman
Animatie / Avontuur, 1982

Threads
Drama, 1984
sadisticgas stationtexasvanmidnight movieleatherfacelifterslaughterhousechainsawkannibaalfamiliepolaroidcultfilmgrave robbercannibalismbrutal violencevacation gone wrongone day