• 9.377.538 stemmen

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Horror / Thriller | 83 minuten

Genre: Horror / Thriller

Alternatieve titels: The Texas Chainsaw Massacre / Slachting met de Kettingzaag / De Kettingzaag

Geregisseerd door: Tobe Hooper

Met onder meer: Marilyn Burns, Paul A. Partain en Gunnar Hansen

Plot The Texas Chain Saw Massacre

"Who will survive and what will be left of them?"

18 augustus 1973. Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas komen ze zonder benzine te zitten en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een luguber uitziend huis.

Sally Hardesty

Leatherface

Window Washer

avatar van shelle-bel

shelle-bel

Het is een film met heel veel bloed

De spanning hing er bij mij wel degelijk

Een aanrader voor de echte horror fans!

avatar van shelle-bel

shelle-bel

jordandejong schreef:

moet je op youtube dit eens indrukken:

Texas Chainsaw Massacre - Damon Alexander and the Ten Cent Rentals.

Volgensmij Zijn het amateurs en die hebben een lied gemaakt over de film.

Klinkt nog best vet.

Ja idd klink best wel goed

jordandejong

Shelle-bel@ Heb jij niet degene uit 2003 of 2006 gezien. want in deze 74 versie zat vrijwel geen bloed.

jordandejong

Komt op ZA op tv. Samen met de horror klasieker Halloween (1978)

avatar van Reinbo

Da's vrijdagnacht, toch?

ja om 1:00

avatar van Mug

Mug

Nee.....zaterdagnacht. Sjonges.

jordandejong

sorry, zaterdagnacht ja, ik heb hem op dvd maar ga hem denk ik toch kijken. Zo vaak komt ie niet op tv. Gaan jullie hem kijken?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Pff origineel is de programmatie op TV niet voor deze Halloween Night.

avatar van Reinbo

Mug schreef:

Nee.....zaterdagnacht. Sjonges.

Dan wordt die dus zondag om 01.00 uur uitgezonden.

En staat het hierboven fout.

avatar van Lucsz

Lucsz

Vandaag in de bioscoop gezien (Cavia, Amsterdam). Ik was tamelijk onder de indruk van de cinematografie, klinkt gek, maar ik vind dat er met het (niet aanwezige) geld toch een vrij mooie film gemaakt is. De laatste scene vond ik de mooiste en de meest klassieke. De zon is net op en de man met het masker rent met zijn snorrende kettingzaag achter het slachtoffer aan.

Einde was ook erg onverwacht en ook gewoon erg goed! Toch vond ik het niet allemaal even spannend, het was soms allemaal iets te voorspelbaar.

Als je het in perspectief ziet (belangrijke onafhankelijke film, de eerste echte horror-film, etc.) zie je toch dat het een fijne film is.

avatar van Joakiem

Joakiem

Met AFSTAND DÉ horror van oudsher. Geweldige film. Het beeld is nu enorm slecht, maarja de film is ook al 35 jaar oud. Maar het blijft desondanks een razend spannende en lompe film, 10x zo goed als de remakes. En ook beter dan andere horrors uit die tijd zoals Friday the 13th en Nightmare on Elm street (hoewel deze 2 toch worden gezien als de oorsprong van de echte horror films).

Heb ook de remake gezien uit 2006: Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, maar deze kan niet tippen aan het originele deel!

avatar van Jules15

Jules15

Joakiem schreef:

Heb je ook de eerste remake gezien uit 2003?

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Ik heb alleen maar de remake gezien en dus nog nooit deze versie. Ik heb het gevoel dat deze beter is. Vandaag kijken en ow..

gelukkig Ned 3, films kijken zoals het hoort: geen irritante reclames!

avatar van Ieperman

Ieperman

• 1934 stemmen

Een redelijke film voor een keer op een weg maar dat ik de eerst komende jaren niet hoef terug tezien. Was het meisje op het einde nu niet opeens bruin van haar voordat ze in de pick-up springt? En wat met de vrachtwagenchauffeur? Die moet dan maar z'n plan trekken?

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Persoonlijk vind ik TCSM een stuk aangenamer dan Halloween op deze Halloween-avond op ned3.

Goed veel gore en alle taferelen die je verwacht van een horror. Een uitstekend voorbeeld hoe een horror hoort te zijn. En gezien het geboortejaar van deze film heeft het vast veel impact gehad op latere generaties horrorfilms, erg knap!

Het acteerwerk was echter niet echt om te pruimen, zoals ik ook (in ergere mate) ervoer in Halloween. Horror staat hier duidelijk op de voorgrond en daar zijn offers voor gemaakt.

Cinematografisch gezien was de film verrassend experimenteel! Soms kwam dit erg goed uit de verf, soms ook absoluut niet. De experimentele shots waren vooral op het eind erg over-done en ergerlijk. Toch heb ik wel respect voor deze gewaagde keuze van Hooper.

Een ander groot minpunt vond ik de ontzettend nietszeggende personages. Die had ik graag veel meer uitgediept zien worden. Erg jammer.

Al met al een boven-gemiddelde horror, die ik erg kan waarderen door de belangrijke voorbeeldfunctie die het heeft in hedendaagse generaties horrorfilms.

avatar van goongumpa

goongumpa

Net gezien. Wat kan je hier nu over zeggen? 90 minuten pure waanzin...

Visueel erg verrassend. Het lijkt misschien amateuristisch, maar als je goed kijkt, zie je hier een getalenteerd filmmaker aan het roer stond. De film is vuil, grauw, rauw en grimmig. Schitterend gefilmd (dat tracking shot onder die schommel is geniaal) en gemonteerd en die vreemde camerahoeken maken zelfs wapperend gras eng, zeker in combinatie met de chaotische muziek.

De meeste kijkers vonden hem vermakelijk en leuk als ik het zo lees. Zelf moest ik soms lachen (vooral met de opa en de lifter), maar ik vond het ook een nare film. Choquerend en soms zelfs beangstigend. Een positieve verrassing!

avatar van Koert

Koert

Viel me vannacht pas op hoe mooi dat eindshot is waarin Leatherface wanhopig met z'n zaag loopt te zwaaien tegen een donkerrode hemel!

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Blijft toch wel een briljante klassieker dit. Uitermate ziekelijk en grimmig. Het acteerwerk van dat meisje is enorm goed. Menig horrofilmactrice zou daar niet aan kunnen tippen.

avatar van mikey

mikey

HErzien en stem verhoogd, mooie montage en sommige shots zijn inderdaad erg mooi. En die waanzin is ook erg bizar vormgegeven.

avatar van goongumpa

goongumpa

mikey schreef:

En die waanzin is ook erg bizar vormgegeven.

Dat stukje met dat oog! En dan die muziek die helemaal doorslaat!

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Ieperman schreef:

Viel me ook al op toen ik deze film afgelopen zomer bekeken had....

Van Blondine naar Brunette....

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

Hip-Hop Drunkie schreef:

Viel me ook al op toen ik deze film afgelopen zomer bekeken had....

Van Blondine naar Brunette....

Dat komt omdat ze de geplande laatste dag van het filmen bloed over haar haar kreeg geschut. Toen bleek dat de shots niet waren gelukt, moest ze de dag erna terug om die laatste scene te filmen. Het bloed kreeg je er niet zo makkelijk uit, vandaar het bruin ogende haar.

avatar van ASman

ASman

Koert schreef:

Een van de meest poetische shotjes uit de filmhistorie.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

WTF zal er gebeurd zijn met die vrachtwagenchauffeur op het einde denken jullie? Die vetklep zal niet ver zijn gekomen.

avatar van Rosicky

Rosicky

In tengenstelling tot Halloween - die ik hiervoor gezien heb - vind ik the Texas Chainsaw Massacre wel effectief eng. De film heeft tevens een veel duidelijker plot. Een van de weinige oude horrorfilms die mij kon bekoren.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik heb dat stuk aan tafel even met de mute-knop gekeken, want werd helemaal gek van dat geschreeuw van dat meisje. Opa met de hamer haha, dat was komisch.

avatar van thunderball

thunderball

Idd, ik heb toen ook het geluid zachter gezet. Ik dach: dadelijk denken ze bij de buren dat er hier iemand echt vermoord gaat worden!

avatar van RedLine

RedLine

Ik zat de hele film te wachten op 1 eng moment en dan komt het niet helaas:(

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Ik vind de re-make van deze film veel beter, ik had veel meer verwacht van deze film. Er kwam geen één eng moment voor in de film, de film kwam soms zelfs komisch over en dus niet als een serieuze horrorfilm.

Film wist wel de volle 86 (en veel meer kon het niet worden) minuten te boeien..