The Return of the Texas Chainsaw Massacre (1995)
Genre: Horror / Komedie
Speelduur: 86 minuten / 95 minuten (uncut version)
Alternatieve titel: The Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation
Geregisseerd door: Kim Henkel
Met onder meer: Renée Zellweger, Matthew McConaughey en Robert Jacks
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot The Return of the Texas Chainsaw Massacre
"If looks could kill, he wouldn't need a chainsaw."
Als twee koppels, waaronder Jenny en haar vriend, na een schoolfeest op weg naar huis rijden, verdwalen ze in het bos en krijgen vervolgens een auto- ongeluk. De vier studenten gaan op zoek naar hulp, maar komen dan één voor één in handen van Vilmer, een psychopatische moordenaar, en diens familieleden. Onder deze familieleden bevindt zich de beruchte kettingzaagmoordenaar Leatherface.
Jenny
Barry
Rothman
Rothman's Chauffeur

Beertje45
Ik kan alleen maar jullie oordeel delen over dit deel, net gezien op Prime. De film is nergens eng of sfeervol, 1 mager sterretje voor Zellweger die haar best doet, maar helaas. Pfffff.

dr channard
Eigenlijk is Leatherface van alle grote horroriconen het grootste watje. Waarom heeft die überhaupt een kettingzaag als hij het toch nooit gebruikt (heb de remakes nog niet gezien, nu enkel de eerste vier). Dan loopt hij achter iemand aan of zit hij met een slachtoffer vast in een kamer, en wat gaat hij doen? Hij gaat eerst even de kasten kapot snijden of lekker als een onnozelaar een seizure dance uitvoeren. Het slachtoffer heeft zo tijd om weg te rennen. Wat een loser Doch , het maakt het wel grappig en vermakelijk en ja de films worden dan ook bestempeld als horrorkomedies (2,3 en 4).
Al de Chainsaw films hebben een paar dingen gemeen;
- Een hoop geschreeuw
- Gekke mensen
- Zeer trage opbouw
- Saaie tieners
- Weinig Kills
- Amper gebruik van The Chainsaw
- Etentje op het einde
- Abrupt einde
Laat mij duidelijk stellen dat van de vier originele films ik de eerste drie heel vermakelijk vind. Het eerste deel is zelfs geniaal (daar is Leatherface ook lekker bruut en to the point). Wat is er fout met dit deel? We kunnen beter de vraag stellen wat er nu goed is aan dit deel. Dit deel doet alles fout. Ik wil één ster toewijden aan Matthew. Ik haatte hem in de film, ik wou hem verrot slaan en dat was de bedoeling. Hij speelde zijn rol als gek op een zeer hatelijke en goede manier.
De andere personages zijn gewoon belachelijk en vlak. Ok; ok het blijft een horrorfilm maar ik voel veel meer voor Jamie Lee Curtis in Halloween dan voor de tieners die ze in deze films steken. Het vierde deel spant echter de kroon. De tieners zijn dom, stom , saai en vlak.
Hetzelfde verhaal met Leatherface. Ik ben niet echt een grote fan van hem en in de vorige twee films was hij al een beetje belachelijk, maar hij was nog fun en vormde op sommige momenten nog een bedreiging. In deze film is hij allesbehalve een bedreiging. Het draait hier ook niet meer om hem of haar of ... nou ja wat dan ook. De film vestigt de aandacht meer op Matthew. Leatherface zit er maar bij voor piet snot. Hij schreeuwt ook heel veel in deze film. Je zou er bijna medelijden van krijgen. Wat wel opviel is dat hij in dit deel het mooiste gebit had. Het budget was waarschijnlijk op.
De vorige delen hadden weinig moorden met de kettingzaag . Ik kan dat nog altijd niet geloven. Je maakt een moordenaar met een kettingzaag en je ziet geen enkele keer een been afgezaagd worden of wat dan ook. Als er dan een moord gebeurd met de zaag dan is dat altijd buiten beeld. Nu ja dit deel heeft dit mooi opgelost want er zit geen enkele moord in met de zaag.
Ja dan kom ik op 1 ster uit. Laten we deze film zo snel mogelijk vergeten

Chainsaw
Terwijl Tobe Hooper na Texas Chainsaw 1 en 2 nog wel werk had, had scenarist Kim Henkel sinds 1974 schijnbaar niets meer te doen. Dus wat doe je dan? Dan maak je 20 jaar na dato een eigen reboot/ sequel. Henkel schreef en regisseerde deze Texas Chainsaw: The Next Generation met de gedachte dat we de vorige twee films konden vergeten. Dit zou elk voorgaand vervolg overbodig maken, een waardig terugkeer van de kettingzaag! Het resultaat werd echter één van de meest bespottelijke wanvertoningen ooit. Niet alleen een schande voor de Chainsaw serie, maar voor horrorfilms in het algemeen.
Texas Chainsaw: The Next Generation heeft als pluspunt dat twee sterren - Matthew McConaughey en Renee Zellweger - een hoofdrol hadden, anders zou de film nog veel sneller vergeten zijn. Nu is het op z’n minst geinig om twee Oscarwinnaars te zien schmieren in een crappy Texas Chainsaw film. Want crappy, dat is het. Het slachtvee bestaat uit verschrikkelijke personages en alle pogingen tot karakterontwikkeling of humor slaan morsdood. En dan zitten we ook nog een lange tijd aan deze personages vast. Je verwacht dat dit wel wordt gecompenseerd door kleurrijke types van de kannibalistische familie, maar ook dan kom je bedrogen uit. De familie bestaat uit één of andere chick met nepborsten, een sul die voortdurend met quotes strooit en Matthew McConaughey met een robot-been. Alleen die laatste is hier en daar nog best geestig, omdat McConaughey op sommige momenten echt lijkt door te draaien.
Voor het personage Leatherface heeft Henkel er wat scheppen bovenop gegooid. Droeg ze in de eerste film af en toe een masker van een vrouw, hier is hij de gehele tijd een vrouw. En was hij in de eerste film redelijk angstig, hier schreeuwt hij non stop alles bij elkaar. Dat geschreeuw is overigens niet alleen afkomstig van Leatherface, deze hele film is in élk vlak enorm schreeuwerig. Iedereen schreeuwt, giert, brult en tiert anderhalf uur lang. Het is een intens vermoeiend schouwspel, waarvan je ook geen idee hebt waar het naar toe gaat of wat het nu wil vertellen. Het grote dieptepunt is als gaandeweg de derde akte ineens zo’n vent in een limousine aan komt rijden en wat vage dingen over het hele uitgangspunt van de film verteld. Los dat dit je als kijker inmiddels geen ene fuck meer kan schelen, er is ook geen touw aan vast te knopen. Wat dat betreft had deze Texas Chainsaw puur nog kunnen werken als één of andere gestoorde, kleurrijke kermis - een beetje à la deel 2. Maar The Next Generation doet alles, maar dan ook echt alles fout, waardoor de film simpelweg niet door te komen is.
1 ster.

catdog
Het origineel heb ik altijd al kunnen waarderen maar pas in een recente herziening viel het kwartje pas echt voor die film. Ik vond het dus eindelijk tijd om de vervolgen eraan te pas te gooien. TCM 2 was fun maar had teveel sequenties die doorsleepten. TCM 3 was grotendeels saai maar werd gered door Ken Foree. Dan was het dan eindelijk tijd voor die ene film met een 22e positie in de Flop 100. M'n verwachtingen waren laag, maar desondanks had ik er zin in. Is dit écht zo slecht dan?
En ik moet zeggen: de eerste helft van de film vond ik zowaar erg genietbaar. De film is zo plat als wat, de ene rare edit volgt de andere op, gaat helemaal nergens over en de personage's worden zo over de top in gevuld dat ik het eigenlijk een vrij vermakelijke zit vond. In het absurde "alle remmen los" scenario vond ik dit vrij lollig, en zelfs nog een beetje creepy hier en daar. In zijn eerste paar scene's weet Leatherface best wat te imponeren, in ieder geval meer dan in de vorige twee vervolgen, ondanks zijn gegil.
Ik dacht aan te belanden met een prima 2,5* voor deze film. Echter gaat in het laatste half uur echt alles mis wat er mis kan gaan. Leatherface in drag kan ik an sich nog wel hebben. Het vrouwengezicht had hij bijv. in de eerste film ook al. Maar er kwam niks anders dan gegil uit en het werd luider en luider. Toen begon de rest van de cast ook nog mee te doen. Iedereen begon random op mekaar in te slaan. Dat geluid van dat mechanische been erbij. De kettingzaag nog erdoorheen. Het leek wel één grote improvisatiescéne. McConaughey vond ik erg tof in z'n rol omdat ie zonder géne z'n ding stond te doen, maar zelfs zijn personage, wat al in het absurde lag, maakte het op het laatst zo bond dat het geheel gewoon erg moeizaam om te kijken werd.
Afijn, afgezakt naar een 2*, hetzelfde cijfer als dat ik deel 3 gaf. Maar die laatste 5 minuten. Man, man, man. Hier kwam als kijker zoveel onzin op je af dat je enkel met verbazing nog loopt te kijken. De over de top show die ik zowaar kon waarderen, schoot de vangruil uit en flikkerde zoveel bij elkaar in die laatste 5 minuten dat het gewoon niet meer te kijken was. Een vliegtuig, een limousine, een camper, rockmuziek, Leatherface die loopt te janken. Met open mond heb ik naar de finale lopen kijken en het cijfer zakte weg naar een 1,5*.
Maar achteraf wel een amusante 1,5*. Het is namelijk ook écht niet goed. Maar die over de top show die ik de eerste 3-kwart voorgeschoteld kreeg keek ik met veel plezier. Het is jammer dat de film erna volledig ontspoord en het ook echt z'n beruchte rating aandoet. Maar dit is absoluut geen film die ik haat. Ik zie mezelf dit gewoon weer opzetten in de toekomst!

Shadowed
Vond het eigenlijk wel leuk.
Het blijven natuurlijk ultiem low-budget films, al valt het hier nog mee met een budget van 600.000. Het is genoeg om een horrorfilm als deze neer te zetten, maar het is duidelijk te merken dat er wel met beperkte middelen werd gewerkt.
Ik keek de film dan ook vooral uit nieuwsgierigheid naar een jonge Zellweger en McConaughey. Beide zijn dan ook nog wel best geinig, vooral McConaughey zet een lekker geflipt personage neer dat nergens echt begint te vervelen.
De film is natuurlijk niet goed, maar er zijn een redelijk aantal pogingen gedaan om het allemaal lekker spookachtig te maakt. Vooral het overdreven gebruik van de mistmachines was best geinig. Voor de rest hier en daar ook best degelijk geschoten.
Wat de film niet goed doet is vooral overzicht. Er heerst een grote chaos, soms krijg je het gevoel dat de mensen achter de camera's het af en toe ook een beetje kwijt waren. Er is veel geschreeuw, vooral Leatherface zelf had even zijn mond moeten houden.
Bovendien voegt Leatherface ultiem weinig toe, wat wel opmerkelijk is voor een icoon. De meeste focus ligt dan ook op McConaughey, wat opzicht geen probleem is want hij draagt de film zowat met gemak. Ook Zellweger doet het best verdienstelijk, ze is onervaren, en dat merk je wel. Voor de rest van de tieners niet best, maar van de gekken komt er nog weleens wat leuks uit. Behalve bij Leatherface, die alleen maar als een malloot staat te piepen.
Voor de rest is de reden van mijn "absurd hoge score" dat ik me simpelweg niet heb verveelt tijdens de film. Het is lekker vermakelijk en vaak lekker gek, fout en lomp. Het is simpelweg wat ik van een TCM-film verwacht, en de verwachtingen zijn ook gewoon ingelost.
De chaos mocht wel wat beter in toon gehouden worden, en jammer dat de moorden zelf best flink tegenvallen. Niemand wordt met de iconische kettingzaag gedood. En er zijn dan ook zowat 3 moorden waarvan er maar eentje een beetje waardig was. Nou moet ik zeggen dat ik wel kon lachen om de vliegtuigmoord.
Geen beste film, maar kom op. Nummer 21 in de flop 100? Ik vind dit best een guilty pleasure die me nergens heeft verveeld.

HorrorFan007
Zo een schande vond ik deze niet hoor.
Verstand op 0 en kijken maar
En als je een niet al te serieuze horror film verwacht en je het ziet als een horror/komedie is deze te doen.
Maar ja als je zoals de meeste hier no offence hier gewoon ingaat heel serieus ja dan snap ik het slechte cijfer.
Leuk voor tussendoor

Daan258
Alright, alright, alright
De meest krijsende Leatherface die ik gezien heb
Tof om Renée Zellweger en Matthew McConaughey te zien voordat ze echt bekend werden.
Ik vond Matthew McConaughey best geinig spelen
Verder was de gehele film dramatisch.

ZAP!
Deze is mij heel lang geleden goed bevallen, maar misschien moet ik 'm nog maar es checken...

Lovelyboy
En om 23:45 gisteravond toch nog even wat griezel ingestart, en dat werd deze The return of the Texas chainsaw massacre. Ik verwachtte er weinig van en kreeg er dan ook weinig voor.
Het geheel begint bij één of ander studentenfeest/prom night van waaruit men ook zomaar met een auto in achterstandsgebied staat waarop de ellende begint. En eigenlijk zagen we het al vaker. Een doorgedraaide leider waar iedereen bang voor is, een rennende blondje met een ronkende kettingzaag vlak achter zich, de hele familie aan tafel, de vlucht een huis in met de kettingzaag die door de buitendeur heen komt, zoals ik zeg, we zagen het allemaal al eerder en er is dan ook weinig origineels aan. De karakters zijn slecht, Leatherface lijkt een pussy die vooral loopt te gillen en de film is een grote oninteressante puinhoop.
De aanwezigheid van een soon to be A-lister als McConaughey geeft het geheel nog een heel klein beetje aanzien en het moet gezegd dat hij er het beste van maakt en zelfs redelijk is bij tijd en wijlen. Bovendien zijn er fasen in het huis waar McC de boventoon voert die toch wel op een krankzinnige manier redelijk te noemen zijn. Het sterkste en interessante karakters is dan uiteraard ook Vilmer. Net zo bizar is de flirt Darla, wat een figuur is dat ook joh, beste voorgevel trouwens ook. Maar het blijft een feit dat dit een hele magere zeg maar rustig slechte film is in de TCM reeks. Snel naar de volgende film wat mij betreft.

Texas Chainsaw Massacre

The Texas Chainsaw Massacre 2
1986

The Texas Chain Saw Massacre
1974

Kerstfilm op Netflix door kijkers als 'slechtste film aller tijden' bestempeld, 'Squid Game'-acteur zaagt per ongeluk twee tenen eraf | MovieMeter Recap

Gevangenisdrama 'Time' met Stephen Graham en Sean Bean is een absolute kijktip op NPO Start

De tien best beoordeelde films van de jarige Huub Stapel (69)

'Hekimoglu' is de Turkse versie van ziekenhuisserie 'House M.D.'

Return to Space