• 9.373.864 stemmen

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Horror / Thriller | 83 minuten

Genre: Horror / Thriller

Alternatieve titels: The Texas Chainsaw Massacre / Slachting met de Kettingzaag / De Kettingzaag

Geregisseerd door: Tobe Hooper

Met onder meer: Marilyn Burns, Paul A. Partain en Gunnar Hansen

Plot The Texas Chain Saw Massacre

"Who will survive and what will be left of them?"

18 augustus 1973. Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas komen ze zonder benzine te zitten en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een luguber uitziend huis.

Sally Hardesty

The Hitchhiker

Leatherface

Window Washer

Wahaha, wat een film

Zeer grappig om eens te zien. Duidelijk dat hier veel latere films door beïnvloed zijn. Het is natuurlijk allemaal niet al te hoogstaand, maar de sfeer is toch zeker wel beter dan bij de meeste van dit soort films. De reacties hier begrijp ik iig niet zo.

Itt tot Goodfella vond ik het eerste gedeelte juist wel sterk als die lifter opeens helemaal gaat freaken .
Ook zie ik dat iedereen zich zo stoorde aan dat gegil. Ik vond de scene waar dat meisje aan tafel zat en ze langzaam krankzinnig wordt en schreeuwt (waarbij ingezoomd wordt op haar ogen) juist één van de sterkere scenes.

Dat einde ook
die achtervolging met kettingzaag en al, die vrachtwagenchauffeur erbij en dat allemaal onder die prachtig opkomende zon.. Surrealistisch gewoon

avatar van starbright boy

Cultklassieker die je toch eens gezien moet hebben. Ongelofelijk amateuristisch soms en belachelijke muziek.
Echt goed is de film niet, zeker de eerste helft niet. Erg flauw. De openingscene is lachwekkend in het licht van wat er komen gaat. Een film die in alles amateuristisch is pretentie meegeven ofzo. Onbegrijpelijk.
Verder kabbelde het allemaal wat voort en werd de film nog niet eens beklemmend toen de moorden begonnen.
De grote finale was onverwacht nog best redelijk. het overgebleven meisje was een zeer sterke scream-queen. en de sfeer was er ineens wel.
De film ontleent zijn klassiekstatus volgens mij vooral aan het eerste in zijn soort zijn. En aan het feit dat deze film, ondanks dat er veel bloederigere films zijn, wat meer scherpe randjes heeft.

avatar van Yak

Yak

Oké mede-MovieMeter-maatjes: jullie mogen me vanaf dit moment officieel een mietje noemen. Want hoe grappig en grollerig er in de voorgaande pagina's ook over wordt gedaan, de langdurige scene waarin Sally wordt achternagezeten, gevangengenomen en gemarteld en waarin ze eigenlijk alleen nog maar kan schreeuwen en huilen is voor mij toch een tamelijk bittere pil om te moeten slikken. Toon me een reddeloos verloren vrouw temidden van gewetenloze barbaarse mannen, en ik knap als een twijgje.

Wat geven we deze film? Ondanks dat het er toch best knullig uitzag (houterig acteerwerk, voorspelbare slachtoffers) toch 3*. Vooral omdat er zoveel adembenemend mooie shots in zaten, zoals deze. Toegegeven, een tamelijk brakke foto van mijn laptopscherm, maar het punt is hopelijk duidelijk. Niet om de vrouw, tenminste niet alléén om de vrouw, maar vooral door de prachtige compositie. En daar stikte het in deze film van.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Texas Chainsaw is een geniale horrofilm. Een film waarin de tijd word genomen een beklemmende sfeer neer te zetten, iets wat tegenwoordig bijna onmogelijk is, alles moet snel, en waar er met een minimaal budget een maximaal resultaat word behaald. Er zitten hier een aantal scenes in die prachtig zijn om te zien, erg inventief gedaan (de schommelscene bv of de scene waarin leatherface die stalen deur open slaat om zijn eerste slachtoffer binnen te halen), de acteerprestaties zijn niet fantastisch maar natuurlijk genoeg om geloofwaardig over te komen, het realisme spat van het scherm af (juist mede door het lage budget) en dan heb ik het nog niet over de soundtrack gehad, alweer erg inventief en zeer beklemmend. Texas Chainsaw Massacre is één van de meest realistische horrorfilms die er zijn en heeft gezorgd voor heel wat inspiratie bij andere filmmakers. Niet voor niets denk ik toch

Vond het toch niet zo super allemaal.

Vooral het waardeloze acteerwerk en de vreselijk belabberde visuele kant halen veel sfeer uit deze film. Bijna nergens was er enige betrokkenheid met wat er gebeurde.

Uitzondering hierop de scenes waar de soundtrack totaal los gaat. Meteen ook het enige echt boeiende aan de film vond ik. Jammer dat enige link tussen het visuele en de soundtrack zoek was, en dat veel loos acteerwerk ook hier af deden aan de beleving. Verder was ook de opbouw belabberd (na de eerste minuut weet je ongeveer al wat je mag verwachten ).

Wat deze film red is de soundtrack, en de wat leukere dinerscene. Al vond ik die nu ook niet geweldig. Screamqueens zouden ze sowieso moeten afschaffen. 2.5*, en da's nog redelijk ruim.

PS: en deze zal zeker nieuwere films geïnspireerd hebben. Al heb je ook inspiratie in de vorm van "leuk idee, maar ik kan dit gewoon veel beter". Ik denk maar aan een Calvaire of Haute Tension, films die wel een sterke opbouw kennen, en het concept van de film ook op visueel vlak weten door te trekken.

avatar van Linn

Linn

Gisteren nog eens herzien, en mijn beoordeling gaat fors omlaag. Wat een baggerwerkje is dit zeg. De acteurs die de jongeren spelen lijken wel net zo retarded als leatherface en zijn familie zelf. Erg slecht en onzinnig dan is de remake heel wat beter en spannender. 1,5*

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Op aanraden gezien, en het viel me alles mee.

Ik vond het zelfs een goede film, leuk verhaal, zeer goede sfeer.

Het acteren was wel iets minder, maar toch niet zo dat ik me eraan ergerde.

Zag er lekker uit allemaal, toch wel jammer van deze horror's is dat je zo weinig ziet.

Ik vond het een lekker vermakelijk filmpje.

avatar van Shinobi

Shinobi

Leuke film om te zien, waarin de spanning er gelijk goed inzit voor mij. Verder zitten er goede schrik momenten in, de sfeer zit er ook goed in. Gewoon lekker genieten van deze klassieke horror.

Ik geef 'm 3, 5 sterren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Erg bizare culthorror met een verhaal die voor die tijd nog orgineel was. Tegenwoordig word dat allemaal nageaapt.

Acteerprestaties, camerawerk (vooral bij die ooguitdrukkingen van Sally) en het grimmige sfeer waren zeer goed. Sommige dingen waren ook erg schokkend. (al zie je niet veel bloed rondspetteren van wat ik verwacht heb) En met een helehoop geschreeuw.

Zoals gezegt is het verhaal orgineel verzonnen. Het begint allemaal vrij rustig maar al snel komen die vrienden in dat bizare gehucht. Die rol van Leatherface vond ik ook goed. En de film is vaak erg spannend en nagelbijtend. Bij die scene dat Sally met die man in de rolstoel in het donker daar dat lichtje toelopen en dat dan plotseling Leatherface uit het niets kwam springen schrok ik me echt de tering. . Ook kan je gewoon de angst van Sally voelen als Leatherface als een gek met een kettingzaag achter haar aan rent (hij weet ook van geen ophouden) of als ze aan tafel zit bij die kanibalen. Hoe zat dat trouwens met die opa????

En als de aftiteling begint (met nog een creepy muziekje) ben je nog helemaal duf van de film. Echt zooo bizar. De film doet echt wat met je. Je weet dan niet eens meer wat je er van vond.

avatar van Baggerman

Baggerman

Zag deze film voor een dumpprijs liggen en wilde hem toch eens gezien hebben (anders kan je er ook niet over oordelen!). Dit is totaal niet mijn genre, ik vind horror veel te vaak véél te voorspelbaar, maar deze film viel niet eens tegen!

Sterker, ik vond het zelfs wel aardig!

Okay, het acteerwerk is af en toe abominabel (zeker die dork in de rolstoel! Ik was na de voice-over helemaal aan het begin èven bang dat die sukkel zonder een schrammetje op te lopen zou onkomen, maar.....nee! Gelukkig! En weer een half sterretje extra, wat mij betrof!), maar volgens mij heeft die Tobe Hooper ècht de moeite genomen om mooie shots te laten zien. Verder wordt er nou ook niet overbodig veel nep-bloed verspild.

Dat gierende wijf ging inderdaad wel irriteren, maar ja, het leek me echter wel realistisch in zo'n situatie?

avatar van Demoniac

Demoniac

Je zou maar zo'n familie tegenkomen! Ik vond het eerste half uur van de film wat slapjes, maar daarna komt ie goed op gang. De geluiden zorgen voor een goede sfeer. Soms wist ik niet goed of ik nou moest lachen of het 'scary' moest vinden. Leatherface bijvoorbeeld is lekker mysterieus en is met zijn kettingzaag angstaanjagend bezig maar dan komt papa er aan en is het net een klein meisje zo praat ie. Vond ik een beetje een afknapper. Het is geen horror waar je van wegkijkt, maar een sterke scene vondt ik het moment dat opa de hamer steeds laat vallen. Enerzijds lachwekkend, anderzijds pijnlijk want hij raakte (met hulp, dat wel) ook een keer. Onze topslager. Soms wel 60 in 5 minuten haha Het einde weer iets minder. Te abrupt. Te open.

avatar van thunderball

thunderball

Deze een jaar of vijf geleden een paar keer op video gezien.

Tja, ik snap dat dit voor zijn tijd een origineel idee was en dat dit zo'n beetje een van de eerste slasher films was.

Echter, op mij kwam het als een ontzettend amateurachtig zooitje over. Ongeloofelijk slecht acteerwerk, met veelal smierende vertolkers en van enige echte spanning was ook niet echt spraken.

Ik zat me de eerste helft van de film rot te vervelen en wanneer dan Leatherface verschijnt is het telkens zo plotseling en abrubt, dat het, iig voor mij, ook totaal niet spannend, laat staan eng, was.

1,5 ster.

avatar van Zinema

Vermakelijke horor met cultstatus die helaas soms wat de balans verliest. Schommelt wat in kwaliteit. Evengoed spannend. Goed.

avatar van Spetie

Gisteravond dan eindelijk deze horrorklassieker gezien. Tja ik vond het wel een aardig filmpje, maar zeker niet de klassieker die velen er in zien. Film begint meteen goed met een aantal lijken in beeld, waarbij ik meteen dacht van zo dit belooft wat. Daarna zakt de film echter vrij snel in, om gelukkig de laatste pak hem beet 20 minuten weer erg sterk terug te komen.
Kijk het acteerwerk is niet best, maar goed dat is bij 90% van alle horrorfilms zo, dus dat is het probleem niet. Het is vooral het grote gebrek aan spanning dat deze film af en toe lichtelijk opbreekt. De jongeren worden te snel achter elkaar vermoord, waardoor de spanning al snel wegebt . Dat is jammer, want de sfeer en de personen in de film zijn op zich wel vermakelijk. Op het einde wordt het dan gelukkig nog wel spannend, maar dat had i.m.o. in de rest van de film ook gekund. Kijk dan bijvoorbeeld maar eens naar Halloween (Carpenter) en see how it's done.

avatar van The One Ring

The One Ring

Een van de grootste verrassingen die ik ooit gehad heb. Het leek me eerlijk gezegd totaal uitgesloten dat ik deze film goed zou vinden. De enige reden dat ik de film nog wel wou zien was de klassiekerstatus, maar met mijn totale desinteresse in het genre van de tienerslasher kon het nooit iets worden, dacht ik. Maar nu blijkt The Texas Chain Saw Massacre een zeer vermakelijk filmpje te zien. En belangrijk: hij werkt!

Slasherfilms hebben bij mij vaak twee problemen: 1. een oninteressant verhaal met dito personages en 2. ik vind ze vaak niet eng of zelfs maar spannend. Op het eerste punt is The Texas Chain Saw Massacre helaas geen uitzondering. De slachtoffers zijn saaie tieners die mij verder geen zak kunnen schelen, het verhaal is bijna compleet leeg (al volstaat het wel) en de acteurs zijn duidelijke tweedeklas. Dit staat een complete betrokkenheid bij de film voor een belangrijk deel in de weg.

Het tweede punt is echter zeer goed. De film heeft met name veel sfeer. Het ziet er allemaal heel goedkoop uit, maar dat geeft hier een groezelig en smerig effect aan dat goed uitpakt. Het decor van het huis van Leatherface is eveneens geweldig. De dvd die ik heb was een zeer goedkope uitgave waar volgens mij geen enkele moeite is gedaan om het beeld te herstellen, maar dat is deze keer een pluspunt. Hoe minder glad het eruit ziet hoe beter lijkt me hier. Het geeft de film iets realistisch mee. De regie is overigens ook zeer effectief. Er zitten shots in die mooi zijn in hun lelijkheid en ondanks dat het budget aan de film af te lezen valt voelt het allemaal zeer geïnspireerd aan.

De eerste helft vond ik overigens nog niet eens zo heel sterk, eerder gewoon voldoende. Alleen die scène met die lifter was fantastisch. Verder iets teveel screentime voor kibbelende tieners. De tweede helft gaat de film echter los. De introductie van Leatherface en de vleeshaakscène zijn zeer sterk. Ik was bang dat de film na de dood van 4 van de 5 tieners nog een half uur door zou gaan met een achtervolging tussen Leatherface en die meid in de stijl van Halloween, waar ik het op een gegeven moment gigantisch eentonig begon te vinden. Gelukkig moet dan nog het hoogtepunt komen. Die dinerscène is gewoon top. Die opa vind ik het engste personage uit de film, ondanks dat hij verder niets kan. De laatste scène is het hoogtepunt. Perfect einde.

Leatherface zelf vond ik overigens niet eens zo'n heel geweldig personage. Dat loopje en dat gemompel van hem vond ik wat flauw en maakten hem wat lachwekkend. Het masker en zijn wapen moeten vooral het werk doen om hem bedreigend te maken. De andere schurken waren veel leuker en effectiever.

Maar zeker een geslaagde prent. Tegen alle verwachtingen in dus.

avatar van DVD-T

DVD-T

Het is weer vroeg donker buiten, het loopt tegen Halloween en er is dan niets lekkerder om dan met een flinke zak chips er een horror filmpje bij te pakken.Ik had The Texas Chain Saw Massacre een jaar of 3 geleden al eens gezien maar kon me er eingelijk weinig van herinneren, ik snap dan ook niet waarom ik een beetje klakkeloos een stem van 3.5* heb geplaatst.Het was dus nodig tijd voor een herziening.

Het wat rauwe beeld waarbij je een beetje het idee krijgt dat je naar een docu zit te kijken vond ik direct een heerlijke sfeer geven.Ik heb me daar ook geen enkel moment aan gestoord, en gaf bij mij een heerlijk gevoel van een B-film.Qua verhaal stelt het niet veel voor en ook de acteer prestaties zijn niet van een hoog niveau.Toch bleef ik wel de hele film geboeid naar het scherm kijken.Het begin vond ik niet zo sterk, maar vanaf het moment dat ze op het huis afgaan word de spanning goed opgebouwd.Dit komt ook mede door de onheilspellende muziek, of ik kan beter zeggen een goed ge-choreochrafeerde bak herrie (want echt muziek kan je het nou niet noemen).Met de gore viel het allemaal mee, maar zal voor die tijd wel heel wat zijn geweest dat mensen op zo'n brute wijze om het leven werden gebracht in een film.

Dus zoek je het meer in de gore raad ik de versie uit 2003 aan.In deze film draait het meer om de spanning en het psychologische aspect van horror, de gevangename van het meisje is daar weer een goed voorbeeld van al moet ik wel zeggen dat ik het na 5 minuten wel had gehad met dat eindeloze geschreeuw.Toch een spannende maar vooral erg vermakelijke film.Mijn stem blijft staan.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Mijn vooroordelen ten opzichte van 'oude' (voor jaren '90) horror films zijn langzaam wat aan het vervagen.

Het origineel van TCM draagt hier zeker aan bij. Want na Alien, The Thing, Evil Dead en Nightmare on Elm Street, is ook deze me bevallen. Natuurlijk zaten er ook mindere films in deze reeks (Night of the Living Dead bijv.), maar die vooroordelen ben ik wel kwijt.

De personages doen weinig onder of zijn soms zelfs beter (gast in de rolstoel bijv.) dan die van de remake. Alleen de sheriff (R. Lee Ermey) is onevenaarbaar Ook vond ik Leatherface er iets minder creepy uit zien. Acteerwerk is verder wel in orde en de sfeer is zelfs nog sterker dan in de remake.

Toen Sally voor het eerst het huis binnen kwam, de trap oprende en vervolgens kennis maakte met 'opa' was de link met Psycho natuurlijk snel gelegd. Maar goed, ik had het niet verwacht, maar het origineel is wel degelijk beter dan de remake. Kleine vier sterren

PS: ik heb dit stukje helaas twee keer moeten typen, waardoor ik waarschijnlijk iets van zonet vergeten ben. Gebruik nooit weer ~pijl naar links~, dan verdwijnt alles wat er na komt. Helaas gebruikte ik dat teken op de eerste regel al

avatar van Respekked

Respekked

Zeker niet mijn ding. Slecht acteerwerk en clowneske moordende figuren, maar bovenal bijna nooit eng of spannend. Komt waarschijnlijk met name door dat rare trio. Alleen die opa maakte indruk op mij

Wat me ook verbaasde is het grote pak aan domme keuzes die de jongeren maken. Bijvoorbeeld op het einde in plaats van weg te rijden met die truck, gewoon uitstappen en weer rennen en gillen.. .

avatar van timbo_

timbo_

Horrorfilmpje dat nog wel aardig begint maar binnen no time een ware freakshow is en daardoor kansloos ten onder gaat. Acteerwerk is echt abominabel en dan vooral de rol van Sally en de gestoorde familie zijn diep triest.

Kan me ook levendig voorstellen dat hier meerdere remakes van gemaakt zijn want met dit uitgangspunt kan het tien keer beter. De klassiekersstatus van deze film ontgaat me dan ook volledig en ik ben eigenlijk toch wel enorm teleurgesteld in deze slecht geacteerde freakshow.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Deze is toch een stuk beter dan die prequel die ik gezien heb (Texas Chainsaw Massacre : the Beginning), maar wel flink verouderd. Alles is heel suggestief en dat maakt het geheel er alleen maar beter op. De opzet van Tobe Hooper is geslaagd, want het lukt hem om met een documentair gevoel terreur in beeld te brengen. Hij kiest het broeierig hete Texas in volle zomer als setting. Dit is natuurlijk opzettelijk, want alle personages zijn of raken oververhit onder hun hersenpan.

Het acteerwerk is amateuristisch natuurlijk, maar er wordt ook niet veel van hen verwacht. Wat kan die Marilyn Chambers gillen.

Die Chambers ziet er echt geterroriseerd uit. In veel films van het genre blijven de acteurs kalm en brengen zichzelf nog meer in gevaar. Hier niet : ze vecht voor haar leven zoals iedereen wellicht zou doen in zo'n situatie.

Ik kan best geloven, na het zien van die film, dat de inhoud zeer controversieel moet zijn geweest in de jaren '70. Alles was veel conservatiever en binnen de lijntjes, ook in de filmindustrie. TCM is een cult klassieker, die ijzingwekkend reëel oogt, maar nooit goedkoop wordt. 3* voor deze film.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Het zal 30 jaar geleden best wel heftig en schokkend zijn geweest, nu kwam het soms erg amateuristisch over . Toch is het niet een heel vervelende film. Culthorrors bezitten altijd nog wel wat charme en duren gelukkig vaak niet te lang.

avatar van Kjell1408

Kjell1408

Hoewel ik een voorliefde heb voor Horror films had ik deze nog nooit gezien. Ik had wel wat verwachtingen en ze zijn toch ingelost. Natuurlijk zijn de acteerprestaties slecht (het is een horrorfilm voor iets), en natuurlijk komt het niet meer hetzelfde over als in 1974, maar 25 jaar na datum blijft dit toch een ranzige film. Ik vind het altijd wel grappig dat mensen liggen te klagen over acteerprestaties of een verhaal in een horrorfilm.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Het blijft een zeer goede horror film van de jaren 70.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Friday the 13 th schreef:

Hit her Grandpa!

een van de beste oude horror oneliners
met die teil eronder waar opa telkens de hamer in laat flikkeren

Het ziet er allemaal zo heerlijk gedateerd uit, met die gestoorde hillbillies. De dinerscene is natuurlijk legendarisch, en zie je in behoorlijk wat films als eerbetoon terugkomen. De gore (zo je die al ziet) stelt naar huidige normen niks voor, maar de film ademt een en al 'ranzige cult' uit en zal dat imo altijd blijven doen.

avatar van Lucsz

Lucsz

Vandaag in de bioscoop gezien (Cavia, Amsterdam). Ik was tamelijk onder de indruk van de cinematografie, klinkt gek, maar ik vind dat er met het (niet aanwezige) geld toch een vrij mooie film gemaakt is. De laatste scene vond ik de mooiste en de meest klassieke. De zon is net op en de man met het masker rent met zijn snorrende kettingzaag achter het slachtoffer aan.

Einde was ook erg onverwacht en ook gewoon erg goed! Toch vond ik het niet allemaal even spannend, het was soms allemaal iets te voorspelbaar.

Als je het in perspectief ziet (belangrijke onafhankelijke film, de eerste echte horror-film, etc.) zie je toch dat het een fijne film is.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Persoonlijk vind ik TCSM een stuk aangenamer dan Halloween op deze Halloween-avond op ned3.

Goed veel gore en alle taferelen die je verwacht van een horror. Een uitstekend voorbeeld hoe een horror hoort te zijn. En gezien het geboortejaar van deze film heeft het vast veel impact gehad op latere generaties horrorfilms, erg knap!

Het acteerwerk was echter niet echt om te pruimen, zoals ik ook (in ergere mate) ervoer in Halloween. Horror staat hier duidelijk op de voorgrond en daar zijn offers voor gemaakt.

Cinematografisch gezien was de film verrassend experimenteel! Soms kwam dit erg goed uit de verf, soms ook absoluut niet. De experimentele shots waren vooral op het eind erg over-done en ergerlijk. Toch heb ik wel respect voor deze gewaagde keuze van Hooper.

Een ander groot minpunt vond ik de ontzettend nietszeggende personages. Die had ik graag veel meer uitgediept zien worden. Erg jammer.

Al met al een boven-gemiddelde horror, die ik erg kan waarderen door de belangrijke voorbeeldfunctie die het heeft in hedendaagse generaties horrorfilms.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Daar waar Halloween het gisteravond duidelijk moest hebben van de meesterlijke spanningsopbouw, mikt The Texas Chainsaw Massacre meer op het schokeffect. Wat dat betreft is de film geslaagd: hij is, ook nu nog, ranzig en goor en enigszins ongemakkelijk om te kijken. Een horrorfilm zou, mijns inziens, echter meer moeten zijn dan alleen maar een aaneenschakeling van ranzigheden, namelijk: eng. En dat is een punt waar deze film - net als het leger door deze film geïnspireerde pulp - faalt: hij is simpelweg niet eng, niet spannend en niet meeslepend. Dit is voornamelijk te wijten aan de bizar slechte opbouw van de film: na een hilarische ontmoeting met een lifter wordt binnen veel te korte tijd het gros van de hoofdpersonages afgemaakt, waarna slechts een voorheen onopvallende en ogenschijnlijk onbelangrijke blonde dame overblijft, die om onbegrijpelijke redenen niet, zoals de rest, in één keer wordt afgeslacht. Gedurende het laatste halfuur slaat de spanning die aanvankelijk nog enigszins aanwezig was om in complete verveling: hoe het afloopt met de enige overlevende boeit eigenlijk allang niet meer, waardoor het rare einde nog maar amper een anticlimax kan worden genoemd.

avatar van killerfreak

killerfreak

film die het terecht moet hebben van zijn spanning en niet zozeer de schrikscènes. En daar ben ik absoluut niet malig om. Geweldige horrorprent die net lang genoeg duurt. 3.5*

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Briljant.

Nu ik deze gezien heb ben ik benieuwd hoe de remake gaat bevallen na herziening, dit is iig een werkje om je vingers bij af te likken.

Hier namen ze tenminste nog de tijd, in de remake gaat alles in een rap tempo (gewoon 'modern' eigenlijk) en heeft het met een stuk meer expliciet geweld ongeveer hetzelfde effect als deze dat heeft, zonder al die schokkende effecten dus. Vooral tijdens de laatste 20 minuten, (vanaf het moment dat de nacht valt) die bijna volledig gevult zijn met geschreeuw, bekruipt je een heel naargeestig gevoel.

Leatherface is daarnaast een bijzonder geval onder de killers, deze smerige fatsige redneck freak met kettingzaag zal menig horrorfan doen watertanden bij het terugdenken aan deze film. Een echt icoon dat in mijn ogen onovertroffen is. Er word goed de tijd genomen om de smerige/zieke situatie waarin ze terechtkomen neer te zetten en weet op deze manier een sfeer neer te zetten die je tegenwoordig zelden ziet eigenlijk.

De scéne in de nacht, wanneer ze achterna gezeten wordt door leatherface in het bos is écht fantastisch lekker lang en zenuwslopend. Al met al een (eerlijk gezegd onverwachts) sfeervol die zich tot één van de beter cult klassiekers kan rekenen dankzij de doeltreffende regie en briljante killer, dat eindshot maakt het bijvoorbeeld helemaal af.

avatar van huVILEub

huVILEub

Beetje tegengevallen. Ik had een spannende film verwacht, maar de spanning bleef uit. Echt goor was het ook niet. Wel een creepy verhaal, beter dan die van de re-make (ongeveer het zelfde verhaal, maar betere uitvoering deze). Het sfeertje in de film had ik ook niet, eigenlijk maar een beetje droog. Maar dat heb ik meestal met horror, niet echt mijn genre.Toch nog een voldoende voor het decor, leatherface en de creepy familie.