Genre: Horror / Thriller
Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)
Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween
Geregisseerd door: John Carpenter
Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes
Releasedatum: 23 mei 1979
Bekijk via CANAL+
Plot Halloween
"The Night He Came Home!"
Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.
Dr. Sam Loomis
Bob Simms
Marion Chambers
Graveyard Keeper
- 2028 stemmen
Ja, maar er is tenminste een motief. Het hele verhaaltje my only child Jasonis gewoonweg doeltreffend. Je zou er sympathie voor krijgen. En geloof me een moeder met verdriet en pijn is tot veel in staat.
Het verhaal in Halloween beter? Neen, echt niet voor mij. Zot ontsnapt uit psychiatrie en trekt op killing spree in een wijk. In Friday the 13th is er ook niet echt veel meer verhaal, maar toch anders, de motieven en de uitwerking ervan maken het wel allemaal meer aannemenlijk. Een kind dat op 6 jarige leeftijd aan het moorden slaat zonder aanleiding is belachelijk gewoon. Akoord de film wilt duister blijven, maar veel verhaal is er niet hé mensen. Was hij misschien van streek dat zijn oudere zus seks had en daar 20 jaar later nog een trauma van heeft? Tell me want ik weet het echt niet.
De moorden in Friday slecht? Niet dat ik weet. Volgens mij meer gevarieerd dan in Halloween en door horrormaster Tom Savini gedaan. Volgens mij toch niet slecht hoor gezien het beperkte budget.
mikey
- 2028 stemmen
Ik begrijp je post niet zo goed. Het is inderdaad een motief van een psychopaat, maar toch wel aannemelijk.Denk je dat ouders van vermoorde kinderen de dader niet eigenhandig zouden willen aanpakken? Volgens de laatste mediaberichten rond al die kindermoorden denk ik toch van wel hoor. Maar doen is natuurlijk nog iets anders.
dutchtuga
Lol, allebei toppers hoor in mijn optiek maar het moge duidelijk zijn dat Halloween veel meer conematografische klasse bevat dan Friday the 13th. John Carpenter heeft gewoon veel meer in zijn mars en dat toont hij ook.
Verder boeien de motieven mij niet. Het liefst géén motief en laat Halloween dat nou beter aanpakken. Geen einde met eindeloze uitleg over de motieven van de dader. Best verfrissend.
Ook de overdagscènes in Friday waar bij wijze van spreken de volgeltjes fluiten in het bos vind ik behoorlijk sfeervol en eng. Gewoon die begluurscènes als de jongeren aan het meer aan het spelen zijn. Het stalk - element komt hier meer tot zijn uiting.
De sfeer van de buitenwijken in Halloween zijn inderdaad goed gedaan. Maar de straten staan dan ook vol van de pompoenen en Halloween is zoiezo al een enge feestdag.
Bovendien een summercamp dat zou moeten uitpuilen van vreugde en pret zo wreedzaam kunnen maken is volgens mij zeker niet gemakkelijk.
Friday the 13 th heeft bovendien een verhaal, iets wat ik in Halloween niet echt terugvind. Een voormalig leerkracht heeft trouwens gezegd dat films als Halloween psychiatrische patiënten alleen maar meer en meer stygmatiseren. Geef nu toe, wat is nu eigenlijk de clue rond Michael Myers?? Ik begrijp wel dat Rod Zombie in de remake wou inzoomen op die kinderjaren van Michael want de clues komen echt niet tot uiting hoor in het origineel. Iets wat Friday uiteraard wel heeft.
Pompoenen in de straat? Die heb ik niet of nauwelijks gezien, het hele Halloween thema wordt enkel gebruikt voor de boogyman= het kwaad, heeft verder ook niets met psychiatrische patienten te maken. Michael is geen patient, maar 'pure evil.'
Goldenskull
Inderdaad, vooral dat laatste.
- 2028 stemmen
Dat pure evil is wel uit een psychiatrische instelling ontsnapt nogthans
. En pompoenen waren er zeker vermits het Halloween was.
Maar ja iedereen zijn mening hé. Ik heb allesinds voldoende beargumenteerd.
Halloween heeft een groter thrillergehalte dan Friday the 13th. Carpenter is sterker in het zetten van de sfeerweergave en slaagt erin een echte psychotische moordenaar neer te zetten. Bij Friday the 13th krijgen we een slashermovie die Halloween wat parodieert. Niet voor niets dat gaandeweg de reeks het accent nog meer gaat liggen op de formule van de moordenaar met het hockeymasker en een reeks jongeren die uitgemoord worden op geweldadige wijze. Dat masker was er in het begin nog niet en ook de moorden zijn nog spectaculairder in de latere films. Alleen hebben ze daar te maken met een lager budget en een mindere kwaliteit.
Carpenter maakt van Myers een geloofwaardige psychoot die zonder enige reden mensen vermoordt. Jason Voorhees is meer een fantasyfiguur die wel een reden heeft. Om het geloofwaardig te houden werd Voorhees ook gaandeweg veel struizer en iets meer een stripfiguur. Ook niet slecht, maar toch anders dan Carpenter.
Zowel Myers als Voorhees zijn klassiekers, maar kwalitatief is Myers toch een grote stap voor op Voorhees.
Tonypulp
De remake van Rob Zombie had ik al gezien, en daardoor werd ik erg benieuwd naar het origineel, nu eindelijk heb ik hem gezien.
Wat ik zo goed vind aan Halloween is vooral het feit dat de film een ontzettend sterke, en zelfs zieke sfeer heeft.
Het begint al met die gruwelijke begin-scene, waardoor je er meteen inkomt en je met veel goede hoop doorkijkt, want je wilt meer.
En meer krijg je, Carpenter heeft op een geniale manier een sfeervolle, spannende en tegelijk zieke film afgeleverd, waarin geen overdreven moorden en liters bloed aan te pas komen, maar constante dreiging, en een myers die op zichzelf al alles bezit wat een goede slasher nodig heeft.
Hoe cliché die verschijningen ook lijken, het gevoel dat ik kreeg wanneer hij met dat masker achter een raam weer staat te kijken naar zijn slachtoffer geeft gewoon kippenvel.
De kracht ligt voor mij in de rust die hij uitstraalt, hij blijft zo kalm, ook wanneer hij achter iemand aan zit, en dat geeft meer spanning.
En dan de muziek, die blijft nog wel een tijdje in mijn hoofd hangen, dat deuntje, wanneer je het hoort voel je het al weer aankomen, geweldig gewoon..
Kan niet anders dan de volle 5* geven, ik heb genoten en ben geschrokken, en nu nog maar al die vervolgen bekijken..Ook al heb ik zo'n vermoede dat die niet zo heel goed zijn
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11940 berichten
Uitstekende recensie Jeroen. Thumbs up!
ted_striker
Ben je hier nou niet een beetje mening met feiten aan het verwisselen?
Ben je hier nou niet een beetje mening met feiten aan het verwisselen?
Feit is dat het twee klassiekers zijn. En wat kwaliteit betreft blijft het kwestie van smaak. Alhoewel ik evengoed een zwak heb voor Jason en graag kijk naar de Friday the 13th reeks.
Kan deze film nergens vinden meer in de winkels...zonde. Heb nu op Marktplaats een bod gedaan. Ben benieuwd, wil deze heel graag nog eens terugzien. Zeker nadat ik recent ook het origineel van Friday the 13th en A Nightmare on Elm Street heb gekeken.
ted_striker
De gewone editie:
De speciale editie
Kosten geen drol, prijzen incl verzending. Moet je wel een creditcard voor hebben helaas.
Nomak
Op de site van FRS kan je hem gewoon bestellen met Nederlandstalige ondertiteling voor € 6,99
Halcyon
Maar dat is de versie met verknipt beeldformaat. Vraag maar aan Reinbo, die kan je er alles over vertellen
Ik heb hem besteld, krijg hem voor 8 euro thuisgestuurd.
Hopelijk kan ik hem binnen enkele dagen zien.
Max en Joep
verschil is nihil hoor.
ik heb beide versies en dat gezever dat de widescreen versie een totaal andere kijk ervaring is enzo, allemaal overdreven.
als je de 4:3 versie kan scoren voor 5 euro ofzo, zou ik dat gewoon doen en je centen lekker in je zak houden.
Halcyon
Door deze opmerking bekruipt mij het idee dat je de zeer brakke Nederlandse 4:3 dvd hebt zitten kijken. Of heb je wel de 1:2,35 widescreen versie geien? Scheelt namelijk een hoop (zo'n 40% van het beeld, meer contrast (minder donker), meer kleur en niet onbelangrijk in deze stijlvolle slasher, de juiste kadrering.)
Nomak
Ik heb de berichten van Reinbo ook doorgelezen.
Ik heb in elk geval wel kunnen genieten van de Nederlandse dvd.
Halcyon
Ik heb ook genoten van de Nederlandse versie, maar heb achteraf de US release aangekocht omwille van de extra's. En toegegeven, het beeld is gewoonweg beter. Maar het is sowieso aangeraden om alle Carpenters in origineel formaat te zien.
The Last
Waarom doen ze dat eigenlijk?? Dat knippen in films voor bepaalde dvd releases.
Kwam er laatst achter dat het precies hetzelfde geval was met Straw Dogs. Had er destijds toen ik die film zag geen last van, maar ik denk wel dat er een behoorlijk verschil te zien zal zijn als je de film in z´n originele formaat ziet.
verschil is nihil hoor.
Tsja, als je dit nihil noemt? In de link is het Lord of the Rings, maar bij de Nederlandse DVD verlies je net zoveel beeld uit Halloween.
Mochizuki Rokuro
Is nog blijven hangen uit het VHS tijdperk. In die tijd waren alle tv's nog 4:3 en gaf er enkel een heel klein groepje mensen om de juiste beeldverhouding. Film werd toen vooral als vermaak gezien dat je hooguit één keer keek. J ewas gek als je een film kocht. Je wist toch al hoe het verhaal afliep was een vaak gehoorde opmerking tot diep in de jaren 90.
De waardering voor film vanwege de artistieke kwaliteiten begin de laatste jaren gelukkig langzaam meer terrein te winnen. Maar als hier op MM de meningen nog verdeeld zijn kan je nagaan in hoeverre de grote grijze massa zich hier druk om maakt of zich hiervan bewust is.
Jan Vanhulle
dammit, dacht dat ik Halloween had gehuurd maar stond onder Resurrection
is het de moeite die Halloween Resurrection of niet ?
Tonypulp
dammit, dacht dat ik Halloween had gehuurd maar stond onder Resurrection
is het de moeite die Halloween Resurrection of niet ?
Denk als je de score en reacties daar ziet dat het wel duidelijk word, niettemin moet je hem gewoon proberen, ik heb hem paar jaar geleden gezien, en vond hem toen nog wel gaan (voor zover ik nog weet..) maarja dat zal de leeftijd wel zijn geweest eh..:)
Zo, ik heb vanaf zaterdag eindelijk na veel zoekwerk de film in mijn bezit gekregen en uiteraard meteen dit weekend dus gekeken want ik keek hier echt naar uit. Ik weet dat ik hem vroeger heb gezien, of althans een groot deel maar ik herinnerde me er nog weinig van. Dat komt natuurlijk ook omdat ik diverse vervolgen heb gezien en dan gaan films toch wat op elkaar lijken. Hoogste tijd voor een herkijkbeurt.
De film is gewoon zeer geslaagd! Waar hedendaagse slasherhorror vooral bestaat uit hersenloze kutjes en macho's die afgeslacht worden zonder enige spanning, daar is deze Halloween gewoon beklemmend en spannend. Niet eng, maar dat komt omdat de kills natuurlijk er wel aan zitten te komen na een bepaalde tijd. Ik schrok slechts 1x echt en dat was met de scene met de dokter en de agent in Myers huis met het kapotte raam maar dat neemt niet weg dat de film verder gewoon beklemmend was. De opbouw is gewoon heel goed, men praat over Myers alsof hij de duivel zelf is. Je voelt dat je te maken hebt met een onmenselijk iemand. De sfeer is gezet!
Michael Myers vind ik sowieso de meest interessante van de bekende horrorpersonages. Freddy Krueger is toch meer over the top en Jason Voorhees is me soms te wazig. Myers is gewoon heel boeiend omdat je eigenlijk niks van hem weet, behalve dat hij een gestoorde psychopaat is die zonder reden zijn zus afgeslacht heeft en nooit is gestopt met moorden toen hij vrij kwam. Dat maakt hem boeiend. Eens een keer geen getraumatiseerd kind dat gek wordt door mishandeling of aanranding of iets dergelijks, wat meest standaard is in dit genre. Hij ziet er ook creapy uit in de film met dat masker en het feit dat je hem (bijna) nooit volledig in beeld ziet. De opening van de film waarin Myers wordt geintroduceerd met de gruwelijke moord op zijn zus is steengoed. Je ziet niet eens veel, maar de manier van filmen maakt het heel intens en spannend en laat gewoon veel aan je eigen fantasie over, wat een goed idee is. Ook de uitstekende muziek met het spannende, bekende deuntje zorgt voor veel sfeer en maakt bepaalde scene's net wat beter en spannender. Al had het deuntje wel ietsjes minder gebruikt mogen worden want dan was het iets specialer nog geweest.
En dat concept houdt je heel de film door. Veel wordt aan je verbeelding overgelaten doordat het grootste deel van de film in de donkere avond afspeeld. De film is niet erg bloederig en er wordt ook niet zoveel gemoord als in de vervolgen, maar de opbouw naar de momenten met de moorden is heel goed gedaan. Zeker de stalkmomenten bij Laurie zijn sterk. Grappig trouwens dat Jamie Lee Curtis haar rol speelt. Ik had haar nog nooit als jonge vrouw in een film gezien. Haar karakter bevat enige inhoud wat je toch iets meer een band geeft met haar dan met de andere mensen in de film.
Kortom, behoorlijk spannnende horror-thriller die ik zie als 1 van de beste horrors die is gemaakt. Zeker in het slasher genre. Waar ik het herziening Friday the 13th (het origineel dus) bijzonder tegen vond vallen, daar blijft Halloween als een huis staan.
Adrenal
Met het horrorgenre heb ik helemaal niets. Het vermogen om een film eng te kunnen vinden ben ik al tijden kwijt, en er is maar een handjevol regisseurs die me in spanning kunnen brengen.
Als je dit inlevingsvermogen mist, zal deze uiterst simpele en voorspelbare film hoogst waarschijnlijk niets voor jou zijn.
Zijn status heeft deze film enkel aan de invloed, die hij op latere "slasher"-pulp uitgeoefend heeft, te danken. Er gebeurt namelijk na een aardig begin helemaal niets. Na dit leuk gefilmde begin, waar je Michael als kind zijn zus ziet vermoorden, is het zeker een uur wachten op de volgende paar moorden (niet meer dan 4) . Als de moorden (die ook nog eens heel saai zijn) dan eindelijk plaatsvinden, ben je al lang bijna in slaap gesust door beelden van Michael die tieners bespiedt (wat een deugniet!!) en een psychiater die je ervan probeert te overtuigen dat die Michael toch echt een gevaarlijke gek is.
Het acteerwerk is van een bedroevend niveau, Jamie Lee Curtis laat zien dat ze nog veel te leren had, de rest heeft gewoon geen greintje talent.
Het grootste minpunt is nog het ontbreken van een plot dat ergens op slaat. Michael vermoordt op zijn zesde zijn zus met een keukenmes, zit vijftien jaar in een instelling, ontsnapt en gaat wat babysitters van kant maken... Makes sense...
Het enige echt positieve punt is de muziek die Carpenter heel behoorlijk heeft gecomponeerd en effectief gebruikt.
Voor al wie dit objectief en wat afstandelijk bekijkt en voor wie dit geen nostalgie is, een absolute afrader. 1*, voor de moeite.
Onzin! De film kent prachtige cinematografie van Dean S. Cundey, een weergaloze oneindig geciteerde soundtrack en een killer die nog steeds niet overtroffen is door een van zijn klonen.
Daarbij is de film buiten gewoon sfeervol. Ook daarin schieten alle opvolgers en na-apers ruimschoots tekort. Probeer eens verder te kijken dan het verhaal en de acteerprestaties en te genieten van de cinematografische aspecten. Want dan zal je het meesterwerk ontdekken.

Halloween Ends
2022