menu

Rosemary's Baby (1968)

Alternatieve titel: Wat Is Er Toch aan de Hand met Rosemary's Baby?

mijn stem
3,74 (1553)
1553 stemmen

Verenigde Staten
Horror / Mystery
136 minuten

geregisseerd door Roman Polanski
met Mia Farrow, John Cassavetes en Ruth Gordon

Rosemary en Guy zijn net getrouwd en betrekken een groot appartement in New York. Al snel raken ze bevriend met een stel dat naast hen woont. Guy brengt steeds meer tijd door bij deze buren. Na de zelfmoord van een vrouw uit de buurt begint Rosemary vreemde dromen te krijgen en hoort ze rare geluiden. Het lijkt erop dat Guy steeds meer afgesloten van Rosemary leeft. Ze krijgt steeds meer aandacht van haar buren en als ze zwanger raakt, blijkt dat de buren speciale plannen hebben met haar kind.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=911r5wsdUuo

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van N00dles
3,0
Eindelijk eens deze klassieker gezien, maar ik vond hem eigenlijk best tegenvallen. Het begint op zich aardig met dat onheilspellende deuntje tijdens de credits, en ook het gehorige New Yorkse appartement geeft het een beklemmende sfeer, maar de film wordt nergens echt eng of spannend. Al vrij snel wordt duidelijk dat er iets met dat oudere echtpaar is, en wanneer het blijkt dat Rosemary in haar slaap is verkracht door haar man, terwijl zij iets droomde over een sektarisch ritueel
waarbij Satan haar verkracht
laat de rest van het plot zich wel raden.

Af en toe weet de film wel een onheilspellende sfeer op te roepen (de muziek draagt daar een steentje aan bij), met name aan het eind wanneer Rosemary angstig op zoek gaat naar Dr. Hill maar daarna ontvouwt zich een vrij tam en anticlimactisch slot zonder verdere verrassingen.

avatar van Shadowed
2,5
Mwa.

Ondanks de reputatie wist deze film me niet bepaald te overtuigen. Sowieso keek ik een beetje tegen de 136 minuten speelduur op, maar gelukkig gingen ze dan ook weer niet zo langzaam voorbij. Gek genoeg is dit pas mijn eerste Polanski ervaring.

De film duurt echt veel te lang, waarbij de eerste 75 minuten eigenlijk niet veel bijdragen en wel 1 grote en lange inleiding lijken. Echt spannend is het nergens en meer een soort familiedrama. Er zitten wel een paar opmerkelijke scenes in zoals Rosemary die op haar bed drijft in de zee maar dat zijn de beste stukken.

Daarna is de toon wat donkerder en krijgt het verhaal wat meer vaart, waarbij de laatste 30 minuten opeens erg sterk zijn en de score dus ook behoorlijk omhoog ging. Farrow speelt 1 van de meest wisselvallige rollen die ik heb gezien, soms is ze wel overtuigend maar soms lijkt ze wel een soort Disneyprinses.

De laatste minuten zijn sterk en vrij beklemmend waardoor ze je een stuk makkelijker meenemen. Alleen hierdoor kwamen er eigenlijk 2 hele punten bij, maar dat was nog niet genoeg voor het uiteindelijke eindresultaat. Polanski mag dan wel een meester zijn, overtuigt doet hij nog niet hier. Maar goed, de Polanski wereld staat nog voor me open.

avatar van JoeCabot
2,5
Speciaal is Rosemary’s Baby zeker. Polanski slaagt erin om een behoorlijk boeiende horrorfilm te maken zónder goedkope schrikeffecten. Menig Hollywoodscenarist krijgt het benauwd bij die gedachte.

Maar is deze film ook echt beter dan de fastfood-horror van vandaag? Nah, niet bepaald eigenlijk. Er heerst constant een nare en mysterieuze sfeer waardoor het spannend blijft tot het eind*, maar ik werd nu ook weer niet van mijn sokken geblazen. Echt eng zou ik het niet noemen, laat staan angstaanjagend.

Rosemary’s Baby heeft de tand des tijds redelijk doorstaan. Visueel ziet het er nog OK uit, al hoef je ook geen beeldenpracht te verwachten. Voor de rest blijft de fragiele, licht-gestoorde Rosemary tot op vandaag een intrigerend personage, met dank aan de charismatische Mia Farrow. De rest van de cast verbleekt overigens bij Farrow. John Cassavetes staat te acteren als een houten klaas en de bombastische Ruth Gordon hoort eerder thuis in een revueshow.

*Dan nog even een kort woordje over het einde. Jezus, wat was dat een potsierlijk schouwspel. Gelukkig hield Polanski de “climax” kort, maar het blijft wel een smet op deze cultklassieker. 2.5*

avatar van Basto
3,0
Tegenvaller. Het wil maar niet spannend worden en die buren zijn vreselijk irritant.

Pas de laatste 15 minuten maakt de film wat mij betreft z’n belofte enigzins waar. Mogelijk leidt de film eronder dat het concept inmiddels al vaak gekloond is. Al is een opvouw van bijna 2 uur altijd te veel van het goede gewerst, lijkt mij.

Een krappe 3.

avatar van Fisico
3,5
Fisico (moderator)
Eindelijk kan ik deze cultklassieker van mijn lijstje schrappen. Nog nooit gezien, al veel over gehoord, maar steeds met de gedachte gezeten dat dit in de lijn lag van andere horrorklassiekers als The Exorcist (1973) van Friedkin of The Omen (1976) van Richard Donner met paranormale en occulte dingen. Niet dus, want op dit vlak kan deze Rosemary’s baby nauwelijks de verwachtingen inlossen.

Een echte horrorfilm kan je dit nauwelijks noemen. Eerder wat suggestieve horror waarbij het wel erg knap is hoe Polanski de psyche van Rosemary combineert met de werkelijkheid en de kijker in het ongewisse laat wat nou werkelijk reëel is. Het is onduidelijk voor de kijker of Rosemary gek geworden en lijdt aan paranoïde hallucinaties of dat er werkelijk iets vreemd aan de hand is met de oude buren en de dokter.

Op dat vlak begrijp ik de status van de film volkomen en hou ik wel van dergelijke minder hapbare prenten. Verder ook redelijk goed de tand des tijds doorstaan. Farrow doet het goed, de buren zijn wel wat irriterend, maar kom. De muziek onderstreept verder de dreigende toon van de film. Het plot is prima, maar loopt vrij gezapig waarbij de verwachtingen toch flink bijgesteld moesten worden van wat ik voorgeschoteld ging krijgen. Degelijke film, maar geen hoogvlieger. Een stabiele 3,5*


avatar van IH88
3,5
“He chose you, honey! From all the women in the world to be the mother of his only living son!”

Uitstekende filmklassieker. Rosemary's Baby is sfeervol, met sterk regiewerk van Polanski en uitstekend acteerwerk. Ook de muziek (dat deuntje blijft je wel bij) en de locatie dragen bij aan een ongemakkelijke en ijzingwekkende filmervaring. Niet alles is even interessant, en vooral in het middengedeelte wordt het een repeterend verhaal, met de Castevet’s die steeds langskomen en de man van Rosemary die zich steeds vreemder gaat gedragen. De regie van Polanski zorgt er wel voor dat het interessant blijft om naar te kijken, en het einde is natuurlijk fantastisch.

avatar van Warp
4,0
Begint wat traag maar naar mate de film vordert wordt hij steeds spannender. Psychologisch erg sterk, de soundtrack speelt hier perfect op in. Prachtig hoe je hetzelfde deuntje aan het begin en eind hoort.

Maar goed, laten we alsjeblieft nog even Mia Farrow vermelden. Haar acteerprestatie - en allicht voor een percentje ook haar adembenemende uiterlijk - wekken vanaf minuut één maximale sympathie en medeleven voor Rosemary op en elke zin die ze zegt, is volledig oprecht. Wat een authentieke vertolking is dit.

avatar van Baboesjka
3,0
De tijd ging snel voorbij. Het boeide mij blijkbaar genoeg, al kreeg ik naar het eind toe steeds meer moeite om mijn aandacht erbij te houden. Het werd mij allemaal best ingewikkeld, ik kon het niet helemaal volgen en ik vond het steeds minder interessant worden. Ik zal het verhaal erop nalezen. Ik houd van de sfeer in deze film, het acteerwerk vind ik goed, al vind ik de buurvrouw wel wat overdreven overkomen en vind ik de film wel echt ‘gespeeld’. Ik houd meer van films die realistischer aanvoelen. Ik had verwacht dat het een enge film zou zijn, maar dat vind ik het niet. Wel vond ik het soms best spannend en was ik de hele tijd benieuwd naar de ontwikkelingen. Mia Farrow vind ik erg knap, invoelbaar en geloofwaardig. Fijne hoofdrolspeler. Kleine voldoende. 3*

avatar van Tina77
2,5
RuudC schreef:
Viel bijzonder tegen. Dit moet toch wel een beetje de meest spanningsloze horrorklassieker zijn die ik ooit gezien heb. Je wacht maar tot er eindelijk eens echt iets gaat gebeuren, maar het blijft uit. Uiteindelijk, na twee uur geduld, barst het bommetje. De finale is een aardige scene, maar gezien de tijd en moeite die ik er al in gestoken heb (zowel het kijken van de film, maar ook de enige moeite om de dvd in huis te halen). Zeker van Roman Polanski had ik echt meer verwacht, omdat hij kort ervoor zijn vrouw en ongeboren kind op brute wijze om het leven gekomen zijn. De personages hadden meer pit mogen hebben en de spanning had veel eerder en veel intenser op gang mogen komen. Hoe gruwelijk Sharon Tate’s lot ook was, volgens mij durfde Polanski het niet goed aan om zijn verdriet in een film te verwerken.
. Deze film is van voor de moord hoor.

avatar van Capablanca
4,0
Het is de kunst om deze film te bekijken door een bril van 1968, of in elk geval een poging daartoe te doen. Destijds moet hij een verpletterende en baanbrekende indruk hebben gemaakt.

avatar van wihu61
4,5
Capablanca schreef:
Het is de kunst om deze film te bekijken door een bril van 1968, of in elk geval een poging daartoe te doen. Destijds moet hij een verpletterende en baanbrekende indruk hebben gemaakt.

Nee hoor, niet nodig: jaar waarin iets gemaakt is doet er niet toe als het een sterk product is, voorbeelden te over. Dit is een tijdloze klassieker.

4,0
Heerlijke film, die spanningsopbouw, die jaren 60 sfeer,....
Wie horror verwacht is uiteraard ontgoocheld.
Genoten!

avatar van Kronos
4,5
Is eigenlijk meer een psychologische thriller.

avatar van panax
4,0
tijdloos goeie horrorfilm ,goeie muziek ,en acteurs en actrices
prachtig tijdbeeld
niks mis mee
staat echt nog rechtop !!

4,5
Ik had het gevoel naar een film van Kubrick te kijken. En voor de duidelijkheid, dat is een groot compliment.

avatar van Lovelyboy
3,5
Film die uiteraard ver van horror verwijderd blijft, vroeger mij ontzettend tegenviel, maar nu toch wel indruk maakt qua dubbelzinnigheid en opbouw.

Idyllisch beeld rond de ietwat truttige Rosemary en een aantal opdringerige buren komt naar voren. Vooral de bemoeizucht van de vele mensen om haar heen kent geen grenzen en eigenlijk is die fase niet bijzonder interessant, iets dat aansluit bij hoe ik vroeger over de film dacht. Echter, leeftijd maakt wijzer, en tevens verschillende dingen in de privé situatie, zoals een paranoïde en door postnatale depressies geplaagde moeder. Iets waar ik vroeger geen parallel inzag maar nu wel.

Uitermate boeiend vind ik dan ook de grens die, bewust of onbewust wordt opgezocht, tussen paranoia en echte snode plannen. Namelijk alles dat we te zien krijgen is vanuit de perspectief van Rosemary. Vage dromen, 'raar' gedrag van een echtgenoot, opdringerige buren, de drankjes en de dokter, het is allemaal indirect bewijs en is ter interpretatie. Zelfs als ze zeggen dat het kind dood geboren is, en je bereid bent als kijker helemaal mee te gaan Rosemary's ongeloof, zegt dit nog allemaal niets en zou het net zo goed allemaal haar eigen fantasie kunnen zijn. Deze dunne lijn tussen feit en fantasie wordt op boeiende wijze bewandelt en krijgt pas op het einde duidelijkheid.

Van horror is hier met alle respect geen sprake, van een psychologische thriller wel. Een die ook best wel met een 'pinch' wordt afgesloten. Rosemary's Baby is daarmee een uitermate degelijke en interessante film die ondanks het extra aan inzicht toch net wat te traag en te lang is.

avatar van Grindhouse62
3,0
Ik heb Rosemary's Baby zo'n 30 jaar geleden voor het eerst gezien op tv gezien en vanavond herzien. Rosemary's Baby was toen geen horror en nu ook niet, zelfs geen griezelfilm maar in mijn opinie een aardige psychologische mysterie thriller die sowieso te lang qua speelduur is. 90 minuten was meer dan zat geweest en was de film waarschijnlijk spannender geweest. Te veel dialoog, weinig actie, maar wel een Mia Farrow die uitstekend haar rol vertolkt als Rosemary. Voor mij is deze film geen hoogvlieger en hoef hem na deze eerste herziening ook niet weer te zien. Mijn waardering veranderd niet.

avatar van Chainsaw
4,0
Ik had ergens verwacht dat deze film minder krachtig zou zijn als je ‘m herbekijkt. Immers moet een film als Rosemary’s Baby het veel hebben van het mysterie, de vraagtekens en een bepaald verrassingselement, die bij een tweede kijkbeurt natuurlijk veelal weg zijn. Maar dan blijkt dat Rosemary’s Baby misschien zelfs wel nóg sterker is als je ‘m kijkt terwijl je weet hoe de vork in de steel zit. Een stukje mysterie is misschien weg, maar de spanning is er nog steeds. Want spannend, dát is Rosemary’s Baby.

Het is met de hedendaagse blik wellicht een wat langzame film, maar daarin zit wel een zeer efficiënte opbouw; het gaat van kwaad naar erger. Dat is het beste te zien aan ons hoofdpersonage, gespeeld door een fenomenale Mia Farrow. Ze begint als zo’n heerlijk naïeve en vrolijke meid en we zien haar steeds meer aftakelen. Wat een rol. Verder zit de film vol momenten waarop je naar het scherm zou willen schreeuwen. Dat zit al in kleine dingen. Zo’n moment wanneer Hutch, de enige man die Rosemary kan helpen, zijn handschoen kwijt raakt, denk je als kijker alleen maar ‘O nee toch!’ En een film die je met zulke ogenschijnlijk kleine momenten zo op scherp zet, dat is niet minder dan meesterlijk.

4 flinke sterren.

avatar van wihu61
4,5
Chainsaw schreef:
Maar dan blijkt dat Rosemary’s Baby misschien zelfs wel nóg sterker is als je ‘m kijkt terwijl je weet hoe de vork in de steel zit (...)


Mee eens, heb hem geloof ik al zes keer gezien, en gisteravond wilde ik hem eventjes wéér opzetten...
Als je niet meer op de uitkomst zit te wachten vallen je allerlei subtiliteiten pas goed op, natuurlijk niet alleen bij deze film.

avatar van Sergio Leone
1,5
Bah.

Enkele schaarse momentjes daargelaten is Rosemary's Baby een ontzettend saaie horrorklassieker. Met een speelduur van dik 2 uur is het een kwestie van geduldig te zijn tot het gedaan is. Ondanks de sfeer waarmee Roman Polanski meteen de toon zet tijdens de credits (en waarmee hij ook afsluit), slaagt hij er nauwelijks in z'n film enige gelaagdheid of spanning mee te geven.

Eén van de hoofdredenen daarvoor is natuurlijk de karikaturale vertoning van 90% van de cast, aangevoerd door een twijfelachtige Mia Farrow als braaf schaap en John Cassavetes als houten klaas. Die oudjes zijn iets kleurrijker, maar m.i. ook totaal misplaatst. Uiteindelijk is dat dan toch de grootste ergernis.

1,5

avatar van wihu61
4,5
Sergio Leone schreef:
Bah.
... Eén van de hoofdredenen daarvoor is natuurlijk de karikaturale vertoning van 90% van de cast


Als ik 90% van de film gemist zou hebben (waaronder het feit dat Cassavetes een geraffineerd spel speelt) zou ik er ook niet veel aan vinden.

1,0
tegenvaller persoonlijk

Gast
geplaatst: vandaag om 19:04 uur

geplaatst: vandaag om 19:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.