• 9.374.332 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Marion Chambers

Graveyard Keeper

avatar van Blindfold

Blindfold

Het begin van een steeds slechter wordende serie.

avatar van vic

vic

ik heb vroege hele erge nachtmerries over deze film gehad. Goede horror

Jos2

Alleen het begin is de cult-status al waard...

avatar van aburefan

aburefan

mwa k kan wel een beetje begrijpen dat het toendertijd een enge film was maar nu doet het me weinig

avatar van blair witch

blair witch

gaat wel

avatar van darkcity

darkcity

Dees was met H20 de beste.

Alles wat daar tussen zit is zeer triest.

Allemaal onnodige vervolgen.

avatar van Pugsley

Pugsley

Een van de beste slashers aller tijden. Samen met Friday the 13th de nummer 1 voor mij. Erg vreemd trouwens dat de vervolgen van Halloween niet aan deze site zijn toegevoegd. En ja, ook deel 3 mag er best wel bij staan.

avatar van Jordy

Jordy

had je al gezien dat je zelf films kunt toevoegen aan de site??

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Ik heb de Halloweenserie al een groot aantal jaren terug (voor de eerste keer) gezien. Ze kwamen meestal op vrijdagavond op tv en ik herinner me dat ik ze meestal met mijn moeder keek. Het eerste deel vond ik ingrijpend en zeer spannend. Volgens mij is Halloween ook de eerste film(serie) waarin een angstaanjagend masker wordt gebruikt, of heb ik het dan mis? Eng, eng, eng...

avatar van FisherKing

FisherKing

Vernieuwend en goed destijds. maar hoort niet in een top100

welles

avatar van jedymaster

jedymaster

een van de weinige films waar ik de filmmuziek goed van kan herinneren

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Muziek is i.d.d. erg goed ja en... door de regisseur zelf gecomponeerd!

avatar van kungfuzombie

kungfuzombie

Carpenter Rules!

Maar het begin is niet zo origineel als de meesten denken, een techniek die al jaren daarvoor in veel Italiaanse Giallo's werd gebruikt. O.a. door Grootmeester Dario Argento!

Carpenter Rules!

Zondermeer.

Wat deed-ie dan precies?

avatar van gimli f

gimli f

Hm, aangezien ik niets anders te doen heb vanavond, en het tenslotte Halloween is, zal ik misschien die twee films maar eens gaan kijken op net 2. Is voor mij al heel wat...

avatar van EmDee

EmDee

Hm, aangezien ik niets anders te doen heb vanavond
Wat dacht je van een quiz op de chat.

Hobbes

om 12 uur 's nachts? jullie doen die quizes echt op de meest debiele tjdstippen of niet?

Gisteren toch maar weer even gekeken. Blijft erg leuk, met the Queen of Scream Jamie Lee Curtis. Alleen al van die muziek krijg ik het op m'n zenuwen.

avatar van gotti

Erg goeie en angstaanjagende film van de horror-regisseur Carpenter. Goed verhaal, maar misschien niet helemaal goed uitgewerkt (had nog wel iets over Michael Myers willen weten) en de muziek maakte de film spannend en angstaanjagend. (Nu weet ik ook waar Bassie en Aadriaan hun muziek van hebben ) 4*

avatar van Rascal

Rascal

Lang geleden dat ik deze film gezien heb maar ik vond het aardig eng toen en vooral de muziek was kenmerkend voor deze slasher. Ik zal er nu denk ik met andere ogen tegenaan kijken maar ik geef hem toch 4 en n halve *

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Inderdaad een goede horror-klassieker!

avatar van darkcity

darkcity

De film is echt zo eng en spannend met een paar heerlijke schrikmomenten. Echt geniaal werk van John Carpenter, echt heel eng, dat masker, dat geadem, de muzie... stukken enger dan al die ellendige vervolgen en al die Scream en I know what you did... troep. Topper in z'n soort ! ****1/2

avatar van Goodfella

Goodfella

Het positieve punt van deze film is dat er door de uitstekende muziek constant een dreigende sfeer heerst. Het negatieve punt is dat ik inmiddels zóveel slashers gezien heb, zodat het allemaal wat tè voorspelbaar en cliché is. Natuurlijk heeft deze film ervoor gezorgd dat de gebeurtenissen nu uberhaupt clichés genoemd worden, maar voor mij was dit gewoon een van de vele serial-killer films... 2 sterren + (vooruit) een half punt erbij (orginaliteitsbonus).

avatar van Rascal

Rascal

voor mij was dit gewoon een van de vele serial-killer films...

Joh in die tijd al? Ik vond dit n voorbeeldfilm van al die 'slashers' toen. De eerste film die ik kan heugen waar ik da zag. Maar goed. Greetz ®ªs©ªl

Jos2

De film was baanbrekend en hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor alle slasherfilms die later kwamen (die het allemaal niet haalden bij deze film)

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Texas Chainsaw Massacre was er toch een paar jaar voor Halloween hoor. Nu wil ik niet beweren dat deze film net zo'n invloed heeft gehad als Halloween maar hij heeft er zeker wel aan bijgedragen.

Hobbes

maar da's toch meer splatter?

dit is echt een pure slasher. d'r zit praktisch geen gore in.

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Texas Chainsaw Massacre wordt vaak ten onrechte als splatter bestempeld. Er is een hoop suggestief geweld maar om nou van echte splatter a la Braindead te spreken, nee.

De 'goorste' scene vond ik zelf het moment dat een van die meisjes op een vleeshaak wordt gehangen en zelfs daar valt de hoeveel bloed reuze mee.

Wil natuurlijk niet zeggen dat deze film niet extreem gewelddadig is.

avatar van Goodfella

Goodfella

Als ik deze film toendertijd gezien zou hebben was ik waarschijnlijk op een hogere score uitgekomen. Nu vind ik de film echt niet meer dan een 2.5 waard, hoe orgineel het concept toen in 1978 ook was...