• 9.375.238 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Marion Chambers

Graveyard Keeper

avatar van Rascal

Rascal

Ja is ook zo, ik had die film als kind gezien weet nu wel da ik er ook anders zou tegen aankijken. Wat je de film geeft maakt me nie uit, maar het ging erom dat je zei dat het voor jou de zoveelste serial-killer was. Maar goed in '78 zat ik nog in de luiers

avatar van Redlop

Redlop

(Nu weet ik ook waar Bassie en Adriaan hun muziek van hebben ) 4*

Zelfs als kind vond ik Bassie en Adriaan al bijzonder irritant en niet leuk. Toen ze op tv riepen dat ze gelukkig stopten, hoorde ik ook steeds dat muziekje, maar dat is volgens mij "Tubular Bells" van Mike Oldfield en werd gebruikt in The Excorcist. Maar lijkt wel veel op dat zenuwslopende deuntje.

avatar van Hemdale

Hemdale

de eerste en de beste in de Halloween trilogy

avatar van Padd0

Padd0

killalot schreef:

de eerste en de beste in de Halloween trilogy

Volgens mij zijn er meer dan drie films van gemaakt hoor.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Klopt, er is een hele reeks Halloween delen. Maar de eerste is en blijft veruit de beste!

avatar van Tyler Durden

Tyler Durden

Bij halloween zijn ook hele grappige momenten als je goed naar de film kijkt en heel gedetailleerd kijkt.

avatar van Tyler Durden

Tyler Durden

Halloween 3 reken ik niet bij de Halloween reeks.

De muziek, het masker.....

en zonder de inbreng van zeer irritante 'wannabe' actrices en RnB-sterretjes (I know what you did last summer etc.). Zit ook gelukkig niet vol met 'humor' die je in de slashermovies van de laatste jaren ziet.

avatar van Lenting

Lenting

Saaie film, die nix aan is. Vraag me af waarom iedereen dit een klassieker vindt!!

Eens kijken...

de fenomenale openingsscene, het feit dat dit de eerste slasher was, de acteerprestaties (met name door Pleasance), de muziek en het feit dat de voorlope was van zo'n beetje iedere horror/slasher die er op volgde (ik bedoel: scream, know what you did last sumer om er maar 2 te noemen zijn regelrechte kopieëen).

en mischien vind iedereen dit wel een klassieker omdat 't een klassieker is.

Iets bredere beargumentering zou trouwens geen kwaad kunnen.

avatar van mister blonde

mister blonde

Eens kijken...

het feit dat dit de eerste slasher was

dat was toch texas chainsaw massacre?

verder heb je overigens wel gelijk

Hobbes

Heb ik ook al met JoeHallenBeck over gedicussieerd...hij vond dat ook een slasher. Ik vind 't meer een splatter film.

De lijn is wellicht wat dun, ik blijf mooi bij m'n mening dat dit de eerste is

Hobbes schreef:

In TCM zit te weinig gore om t een splatter te maken. Halloween viel mij trouwens ook tegen; te lage bodycount, oeverloos gezeur en vooral erg saai en niet eng. Ik moet m wel weer n x herzien want ik heb m nog maar 1 x gezien.

avatar van Redlop

Redlop

Juist wel eng! De suggestie is toch veel enger dan het werkelijke gehak?

BoordAppel schreef:

opspattend bloed ten gevolge van draaiend mechanisch gereedschap telt bij mij als splatter

Hobbes schreef:

Ja ok . Maar ik zie een film als Bad Taste of Braindead als echte splatter, daar kan TCM niet aan tippen qua bloed en gore.

Redlop schreef:

Juist wel eng! De suggestie is toch veel enger dan het werkelijke gehak?

Ja dat klopt alleen hier vond ik het dus helemaal niet zo goed gedaan. Ben geen een keer geschrokken.

Hobbes

Maar Halloween gaat niet alleen om de goedkope schrikmomenten zoals nu in Hollywood iedereen probeert. Het gaat ook om de beklemmende sfeer die je de hele tijd voelt. Vooral in het begin.

en bad taste en braindead zijn de overtreffende trap van TCM. Ik denk dat dat voornamelijk met het budget van TCM had te maken.

Hobbes schreef:

En die voelde ik dus niet, dan is de film snel niet veel meer aan. Ik vind de beklemmende sfeer in een slasher als A Nighmare On Elm Street veel beter of in latere films als The Others of Ringu.

Ik denk dat Bad Taste een kleiner budget had dan TCM. Maar die films die ik noemde zijn misschien niet helemaal t juiste voorbeeld, het is toch een iets ander genre: horror/komedie, terwijl TCM alleen horror is.

[quote]BoordAppel schreef:

spanning in nightmare on elmstreet? die vond ik juist enorm lachwekkend.

Vond Michael Myers vele malen angstaanjagender dan Freddy

Hobbes schreef:

spanning in nightmare on elmstreet? die vond ik juist enorm lachwekkend.

Dat is ook wel een beetje de bedoeling van NoES. Freddy is nou eenmaal een grapjurk als ie niet aan t moorden is . Ik vind de moorden in NoES veel beter dan Halloween, iedereen die die film gezien heeft herinnert zich die van Depp nog. Legendarisch! Ook het idee dat Freddy in je slaap komt vind ik enger dan gewoon weer een psychopaat met een mes.

Vond Michael Myers vele malen angstaanjagender dan Freddy

Ik vind Myers maar n saaie lul. Die scheermessen van Freddy vind ik veel enger. Maar ja om maar weer een cliche van stal te halen: smaken verschillen en dat is maar goed ook .

avatar van SSeagal

SSeagal

Halloween is er eentje die zichzelf een heuse horror-klassieker mag noemen. Heb hem van het weekend nog gekeken en hij blijft toch goed. Prachtige sfeer die de hele film maakt, die muziek, die suggesties die ze steeds weer wekken, de film was zeker voor die tijd best eng, nu mag het iets minder zijn omdat we steeds meer verwend worden, maar de sfeer blijft tijdloos en dat maakt Halloween gewoon **** waard.

avatar van Diesel

Diesel

Niemand kan zeggen dat Halloween geen trendsetter is.

avatar van Derkje

Derkje

Halloween was een zeer belangrijke film, met weinig middelen gemaakt, maar uiterst efficient. Dikke favoriet met 3,5

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Als je het mij vraagt, de beste horror/slasher film ooit gemaakt!

Maar dat is uiteraard een kwestie van mening.

avatar van HALLOWEEN

HALLOWEEN

goeie film veeeeeeeeel beter dan de andere delen.

al met al h20 ook wel geinig is.

avatar van fredjas

fredjas

Heel goede film met even goede sequels!!!

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

En dan te bedenken dat ze eerst een clownsmasker wilde voor michael

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Vandaag weer gezien voor de 4 a 5e keer. Stem verhoogd van 4 naar 4.5*. Spanning word zeer goed opgebouwt. Mis ik in de hedendaagse films

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Goed gezegd, salvatore ...