• 9.388.008 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Tommy Doyle

Marion Chambers

Graveyard Keeper

Leland Palmer schreef:

Nu maar weer on-topic? Deze onzin heeft niemand wat aan...

tuurlijk wel,

zo komen we erachter dat je niet je mening mag geven op een site die juist bedoeld is om je mening te geven

vrijheid van meningsuiting ontbreekt kennelijk

avatar van Spetie

tuurlijk wel,

vrijheid van meningsuiting ontbreekt kennelijk

Zoiets kun je ook per pm uitvechten. Wat HarmJan bedoelt is dat het hier over Halloween moet gaan en niet over een persoonlijke discussie over iets anders. En daar heeft hij helemaal gelijk in.

avatar van film_kaza

film_kaza

_dangerous_ schreef:

hmm, een scene als voorbeeld? iedere scene dan maar.

Had al verwacht dat je dat zou zeggen. (Eromheen draaien?) Nope, nog steeds niet duidelijk.

Het enige wat je zegt is "film is niets, prullebak in". Nooit hoor ik je klagen over irritante muziek, slecht-acteerwerk, afwezigheid van humor of andere vormen van kritiek.

Halloween (en andere 0,5 films bij jou) hebben wel degelijk meerdere goeie punten als "engheid of spanning die jij niet eng vind". Als je met berichten komt als"iedere scene"..... komt het erg ongeloofwaardig over dat je deze wel hebt gezien...

Spetie schreef:

Laten we dan over Halloween the B movie hebben.

Oh ja, veel valt niet over deze film te praten.

• 1960 berichten

Ik vind de soundtrack vet en dat hele low budget-sfeertje geeft het iets ongedwongens en echts. Veel meer horror dan die gelikte kitsch van de afgelopen tijd. Tuurlijk zijn er ook goede moderne horrors, maar ik denk aan dingen zoals The Texas Chainsaw Massacre remake en dat soort ongein. Te veel lekkere wijven, waarvan je weet dat ze het gaan redden (niks tegen lekkere wijven, maar wel in horrors die serieus bedoeld zijn) en vaak speelt er dan ook nog een r&b-sterretje, of rapper, mee (die het meestal ook overleeft, behalve in Freddy vs. Jason en dat vond ik dan wel weer cool). LL Cool J heb ik bijv. nog nooit zien sterven in een film.

En mooi meegenomen is de échte jaren '70 sfeer. Niet zo geforceerd als in de TCM-remake bijv. waardoor er veel spanning verloren gaat.

avatar van Spetie

psycholamp schreef:

Klopt. Vergeet trouwens de nerd niet, die ze meestal ook in een dergelijke horrorfilm stoppen.

• 1960 berichten

Grafisch gezien, vind ik dat ontwerp van dat mes en die pompoen erg sterk, trouwens.

film_kaza schreef:

Oke, laat ik dan wat duidelijker zijn hoe moeilijk het ook voor mij is (aangezien ik bijna niets goed vond aan de film)

De goede punten dan eerst:

- michel myers vind ik wel goed uitzien met zijn masker en kleding

- muziek is ook wel heel erg geslaagd

-..en..hm..hmm..oke ik ben er klaar mee

slechte punten (naar mijn mening):

- de film wordt gezien als een superspannende film, maar helaas heb ik er niets van gemerkt. Tuurlijk had ik graag op het puntje van mijn stoel gezeten, maar helaas was het niet aan mij besteed.

- als er toch wat engs in deze film is, dan is dat wel 90 min lang staren naar Jamie Lee Curtis

- nog steeds vraag ik me af wat Donald Pleasence verstaat onder acteren. Zo overdreven acteren zie je ze zelden (maar in de remake doet Malcolm McDowell niet onder)

- de sfeer werkt wel meestal in voordeel van lowbudget films, maar deze film vind ik toch wel te te te donker

- heel saai

vind het wel zo genoeg

psycholamp schreef:

Je kan de soundtrack wel vet vinden en de budget-sfeertje iets ongedwongens/echts hebben.

Maar in je reactie ben je wel vooroordelend bezig hoor.

Zeker als we kijken naar je opmerkingen over lekkere wijven (ik kan me geen lekkere wijven herinneren in de horrorfilms van de afgelopen tijd, tenzij je de goedkope 'sletjes' bedoelt waar veel smakeloze pubers snel op geilen).

En die irritante r&b-sterretjes spelen alleen in die goedkoop gemaakte slasher films meestal (en gelukkig niet in films van gerespecteerde talentvolle regisseurs, want zulke kloyo's maken dan geen kans in de ogen van zulke regisseurs).

Eindconclusie:

als je hebt over die lompe teen slasher movies heb je wel gelijk op paar punten, maar tel je ook de intelligente horror movies in je argumentatie dan kloppen er paar dingen niet in je opbouw.

• 1960 berichten

Natuurlijk heb ik het over de teen slaher movies, daar mee zou je halloween toch moeten vergelijken? 'Lekker wijf' is voor mij iets negatiefs, staat nl. lijnrecht tegenover mooie vrouw. Een 'lekker wijf' is voor mij een te 'mooie' actrice met net iets te dikke tieten, net iets korte kleding en te onrealistisch karakter (bijv. die professor in Jason X). Maar eigenlijk een duizend in een dozijn babe, of een goedkoop sletje, zoals je wilt. Ik las bij House of wax ook al dat er ook gasten zijn, die juist wel geilen op die lekkere wijven. Maar als ik wil geilen kijk ik wel een pornootje, niet naar een horror.

Maar goed, zoals gezegd, had ik de term 'horror' wat meer moeten verfijnen. Want zoals je kunt zien, staan er ook een paar moderne horrors in mijn top 10 (en dat is eigenlijk ook nog eens een momentopname, maar dit terzijde).

avatar van Halcyon

Halcyon

Strikt genomen natuurlijk wel, gezien het budget en dergelijke... Maar het is er wel eentje die alles uit de kast heeft gehaald.

avatar van film_kaza

film_kaza

De goede punten dan eerst:

- michel myers vind ik wel goed uitzien met zijn masker en kleding

- muziek is ook wel heel erg geslaagd

-..en..hm..hmm..oke ik ben er klaar mee

duidelijk, maar een 0,5 vind ik nog steeds een beetje ver gezocht. Dat maakt niet uit, jou keuze, jou mening.

_dangerous_ schreef:

Door deze opmerking bekruipt mij het idee dat je de zeer brakke Nederlandse 4:3 dvd hebt zitten kijken. Of heb je wel de 1:2,35 widescreen versie geien? Scheelt namelijk een hoop (zo'n 40% van het beeld, meer contrast (minder donker), meer kleur en niet onbelangrijk in deze stijlvolle slasher, de juiste kadrering.)

avatar van Halcyon

Halcyon

Ik moet zeggen dat ik beide versies verschillende keren bekeken heb en hoewel er inderdaad een noemenswaardig verschil in beeldbreedte is, heb ik dat niet als sfeerverhogende factor ervaren.

avatar van Reinbo

Hangt ook van je eigen stemming / sfeer af, maar ik vind de WS versie wel 100 keer mooier. (en veel minder donker) Ook zijn er tal van shots waar je in de WS versie Michael aan de rand van het beeld ziet staan, terwijl je hem in de 4:3 versie helemaal niet ziet....

avatar van finalman

finalman

Reinbo schreef:

Wat is 'WS'? (ben geen Halloweenfan, vraag t maar)

avatar van dammit

dammit

een keer gezien goede film en deze kaft is goed eerst en mes en dan een mes in pompoen kleur 4,0*

avatar van heatmaster

heatmaster

sabsabsab schreef:

slecht blijft gewoon slecht

avatar van klute89

klute89

sabsabsab schreef:

een B film? als je een horror fan bent moetje dit geen B film vinden

Het is toch wel degelijk een B film, maar wel eentje die erg goed is.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

De allereerste, en ook de beste in de reeks.

Carpenter kon er wat van.

Knap gemaakte horror.

Voor hèèl weinig gemaakt ...zo`n 300.000 dollar en bracht ( Als ik me niet vergis ) het 10voudige op.

Deze sloeg in als een bom.

Deel 2 ging nog wel, maar later zakte de serie compleet in.

De nieuwe versie van Rob Zombie kan hier even niet aan tippen, maar komt wel dichtbij.

Goeie horror, met een aantal goeie schrikmomenten.

hannes64 schreef:

325.000 en leverde het 150-voudige op (47.000.000) To be exact.

avatar van klute89

klute89

47.000.000

Wat een opbrengst!! Voor een B film.

avatar van Ralf81

Ralf81

Blijft een supergoede film als je echt diehard fan bent van het genre. Spannend is de film zeker, maar je moet hem niet teveel vergelijken met de films van nu, aangezien Halloween 30 jaar oud is! Voor die tijd was het echt een masterpiece en het is zeker een film die je eens gezien moet hebben!

• 1960 berichten

Niet te geloven. Zone horror zond deze film uit! En niet eens een nepversie van Asylum. Er lopen daar misschien toch mensen met smaak rond...

klute89 schreef:

Wat een opbrengst!! Voor een B film.

in 1978 is nu een dikke 150 miljoen schat ik.

Ik zie trouwens dat The Rocky Horror picture Show 357 miljoen heeft opgebracht na inflatiecorrectie. En die film was vast nog goedkoper om te maken dan Halloween.

sabsabsab

halloween is een klasieker en micheal hoort in het groepje van freddy,jason,leatherface,pinhead enz kan het moeilijk een B film noemen

sabsabsab

en dan heeft deze B film wel heel wat A films in gehaalt met de popularitijd

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2028 stemmen

De film is wel degelijk een B - film. Maar wel effectief gemaakt. Alhoewel ik het sfeertje beduidend minder vind, dan in Friday the 13 th, moet ik zeggen dat er toch een sinistere waas over de film hangt. De verlaten straten en de halloweensfeer zijn goed. Maar een afgelegen kamp zoals in Friday the 3 th met de bossen en zo doen veel meer voor mij.

Toch is dit de introductie van een hororicoon. En terecht. Het personage Michael Myers wordt mooi uitgewerkt en er wordt tenminste iets mee gedaan.

Een erg knappe film, die zijn glans nog niet verloren heeft.

Ps: De remake kon ik echt niet waarderen en was erg slecht !!