• 9.379.158 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Graveyard Keeper

avatar van ASman

ASman

Reinbo schreef:

Nee, hoor het roept slechts medelijden op. Jammer dat je het niet ziet.

Moeten jullie je niets van aantrekken, het is toch mijn probleem

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

This newly discovered deleted scene from John Carpenter's 1978 classic HALLOWEEN explains the major plot hole in the story as to how exactly Michael Myers learned how to drive a car while locked up in Smith's Grove Sanitarium; http://www.filmtotaal.nl/ar...

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Hopelijk komt hij dit jaar weer op televisie. Ik wil hem graag een keer zien!

avatar van Snorren

Snorren

Ja, het deed me niet zo veel en dat vind ik wel erg jammer. Er zaten een hoop goede dingen in, zoals een aantal leuke shots en de goede muziek, maar ik vond Halloween niet spannend en pas in de laatste tien minuten kwam Michael Meyers achter de hoofdpersoon aan. Slasher is gewoon niet mijn ding. Hoewel ik daar een aantal jaren geleden wel van kon genieten, heb ik me dat nu achter me gelaten. Helemaal geen slechte film, maar misschien mis ik het sentiment, dat wie weet nodig is om deze film te waarderen, omdat het ver voor mijn tijd is. Het is niet dat ik oudere films niet kan waarderen, integendeel, maar dit ruikt voor mij naar gevoel voor klassiekers die je in die tijd meekrijgt.

Niet voor mij weggelegd dus, maar ik heb me zeker vermaakt en heb geen spijt dat ik de film aangezet heb. Drie sterren nog voor een wat mij betreft aardige film.

avatar van DBTim

DBTim

De sfeer en spanning die heel de film ademd door het simpele van een masker, wat gehijg en de muziek is echt ongeevenaard. Deze film gaat echt nooit vervelen, dit is hoe een horror film in mijn ogen moet zijn; niet overdreven veel naakt, bloed en moordpartijen. Maar gewoon een goed en leuk verhaal die van je begin tot eind blijft boeien, elke keer weer als je de film kijkt.

Halcyon

Speciaal voor Halloween: lees hier hoe deze film de blauwdruk van een gloednieuw genre werd.

avatar van Reinbo

Artikel vergeet Peeping Tom te noemen, toch wel een beetje een blunder aangezien het wel Psycho en Black Christmas noemt. Die laatste ivm de pov cam die juist in Peeping Tom zo goed werd ingezet.

mikey

Tja dat is wel een uniek element in Peeping Tom. Wat Halloween net anders maakt dan zijn illustere voorgangers (misschien) is dat er nu een geheel nieuw publiek werd aangeboord. De nare, verwende en losbandige tieners. Hoe raar is het dat de tiener niets liever ziet dan het afslachten van soortgenoten? En dat het zich afspeelt in 1 nacht waardoor je een bepaald gevoel van continuiteit hebt.. Alleen van dat laatste ben ik niet zeker (Bay of Blood/ Night of the Living Dead)?

Halloween is eigenlijk een samenraapsel van bestaande elementen.

Reinbo schreef:

Die laatste ivm de pov cam die juist in Peeping Tom zo goed werd ingezet.

Carpenter noemt Black Christmas als zijn inspiratiebron voor de pov-techniek. Maar je hebt een punt: Peeping Tom heeft samen met Psycho het "moderne monster" naar het witte doek gebracht. Ik zie of ik het nog kan aanpassen. Thanks voor de input.

mikey

Peeping TOm alweer lang geleden gezien maar ik heb het idee dat die film eerder de 'blauwdruk' was van films als Maniac, Cannibal Man, Ms. 45 en zo: de tragische moordenaar die steeds dieper in het moeras zakt tijdens zijn/ haar 'werk'.. Hmm dat kan je ook over Psycho zeggen denk ik.

Maar goed Psycho heeft de gehele horror beinvloed.

dutchtuga

Binnen de context vind ik het niet vermelden van Peeping Tom geen blunder. Die film heeft volgens mij niet direct zoveel invloed gehad op zijn navolgers. Iets wat bij Psycho en Black Christmas wel het geval was.

Denk het eigenlijk ook.

Halcyon

Thematisch misschien niet, maar wat de pov-techniek betreft kan ik Reinbo's opmerking wel begrijpen. Die techniek is erg bepalend voor de manier waarop een gevoel van "het roofdier besluipt zijn prooi" gecreëerd wordt.

Halcyon

Ten andere, we kunnen ons ook afvragen hoe invloedrijk Dementia 13 en zelfs Thirteen Women waren. Om maar te zeggen dat zo'n lijst nooit volledig is/kan zijn.

dutchtuga schreef:

Daar ben ik het dan niet mee eens. De hele p.o.v. cam komt uit Peeping Tom, zonder die film is het maar de vraag of Black Christmas dat gebruikt zou hebben. Verder heeft PT dan wel een minder groot publiek gehad dan Psycho, onder filmmakers zal de film minstens zo gekend zijn. Dus qua invloed zou ik niet tussen die twee durven kiezen.

mikey

nou ik wel... het house as a trap element bijvoorbeeld komt ook van Psycho en is via Black Christmas en TCM bij Halloween terechtgekomen.

avatar van Reinbo

Ik ontken de invloed van Psycho ook niet, maar, de killer met jeugdtrauma en pov cam komen uit PT.

Huis als trap zat natuurlijk ook al in House of Wax (1953) wat op zichzelf ook alweer een remake is.

dutchtuga

Ik denk vooral dat men PT tegenwoordig (gegroeide cultstatus) als invloedrijk ziet, maar dat er destijds niet zoveel naar werd omgekeken.

dutchtuga

En bovenal heeft PT nooit een horror-uitgangspunt gehad, maar is het een psychologische thriller.

avatar van Reinbo

Het was/is de favoriete film van Scorsese, denk dat het dus geen onbekende film was op de filmacademie. Daarbij is Powell ook niet bepaald onbekend.

Hier meer info: Peeping Tom (film) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org Film werd door de pers afgekraakt, maar was niet onbekend.

Vind Peeping Tom, meer horror dan Psycho. Die evenzo een veel groter detective /thriller gehalte heeft dan horror.

dutchtuga

Volgens mij is zijn favoriete film The Red Shoes? Fan van Powell is hij i.i.g.

Reinbo schreef:

Ken ik niet. Ik kan alleen erover zeggen dat house as a trap wordt vormgegeven in Halloween door de akeligheid van een trapgat of slaapkamer bijvoorbeeld uit te vergroten. Met licht en schaduw, zaken weglaten zodat de kijker denkt wat kan daar nog zitten. Dat is Psycho. Maar als er een andere film is die dat al eerder heeft gedaan, zou ik die heel graag willen zien.

Klopt dat trauma aspect zit naast Psycho ook in PT. Later heeft Raising Cain die 2 films bij elkaar gezet.

mikey

En dat Scorsese PT heeft teruggehaald zegt niets natuurlijk. Toen John Waters Plan 9 from outer space ging promoten, zegt dat ook niet zoveel over de kwaliteit ervan

Reinbo schreef:

De film luidde tevens het einde in van Powells carrière. Niemand nam hem nog ernstig, na Peeping Tom. Beetje vergelijkbaar met wat Craven meemaakte na Last House on the Left (en in mindere mate The Hills Have Eyes). Alleen sloeg Craven - commercieel gezien - keihard terug met Freddy Krueger.

mikey

Verschil is dat Powell al een lange lijst van films had staan en Craven niet (op een tot op de dag een onbekende porno na dan)

mikey schreef:

Gaat er niet om dat hij 'm heeft teruggehaald, film werd in 1960 al door hem gewaardeerd en had ook toen al een cult following.

"Peeping Tom was an immensely controversial film on initial release[5] and the critical backlash heaped on the film was a major factor in finishing Powell's career as a director in the UK.[6] However, the film earned a cult following, and since the 1970s has received a critical reappraisal that not only salvaged Powell's reputation but also earned the film a re-evaluation. "

avatar van Reinbo

Ik heb verder een beetje lopen zoeken, maar bijna overal worden psycho en Peeping Tom samen in een zin genoemd als het gaat om de invloed op Halloween en het horror genre. Denk dus niet dat we objectief kunnen stellen dat de een of de ander meer invloed heeft gehad op de makers van de latere horrorwerken.

Edit: Hier noemt Carpenter zelf Psycho, met name op het vlak van het ceëren en rekken van spanning/.

Video - John Carpenter Interview - Albuquerque Horror | Examiner.com

En Jamie is natuurlijk de dochter van Janet....

dutchtuga

Heeft PT toch meer bekendheid genoten dan ik dacht.

mikey

PT is een hele beruchte film tot de dag van vandaag. Peeping TOm mag best vermeld worden hoor. Alleen vind ik PT een andere film dan Psycho en Halloween. Maar misschien moet ik hem eens gaan herzien. Ik kan me wel de hoogstamusante docs en audio comm van PT goed herinneren. Ook daarin zit een strijd tussen Powell en Hitchcock verscholen. Vaak schittert Psycho daarin door afwezigheid bijvoorbeeld.

mikey

Yup, maar in a sense ook house as a trap: ga niet naar boven, niet die kamer in en zo. Je ziet als voorbeeld ook dr Loomis ook de trap oplopen: dat is zo erg psycho schatplichtig.

Ik ga straks alle filmpjes van dat interview bekijken.