• 9.379.410 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Marion Chambers

Graveyard Keeper

Whut?

pellicule

Herrmann is natuurlijk ook geweldig. Hitchcock wist wel zijn acteurs, componist en crew te kiezen en de acteurs en crew te sturen. Anders sta je ook geen decennia aan de top.

pellicule

Leuke muziek The Carpenters.

Vandaar wellicht ook het liedje "If I were a carrpenter" (LOL)

avatar van K. V.

K. V.

Het was zeker de moeite om de eerste van de reeks nog eens te herbekijken.

Wat wel opviel dat de film weinig expliciete beelden bevat, maar dat maakt de film niet minder slecht. We hebben zelfs eens goed verschoten

avatar van neysen1985

neysen1985

john carpenter's slasherfilm halloween is een regelrechte en prachtige klassieker.

De muziek is gewoon griezelig en nog steeds gewoon gelijk aan de hele serie.

hoewel ze deze reeks ook net iets teveel hebben uitgemolken naar mijn smaak.

Maar ik kijk graag naar een paniekerige jamie lee curtis die probeert te vluchten van de psychopathische killer, michael myers.

Blijft eigenlijk gewoon altijd geweldig om te zien.

Nee, deze film hoort zeker bij de echte klassiekers thuis!

Pellicule is verblijd.

avatar van movie-edje

movie-edje

dutchtuga schreef:

Blijf maar lekker weg bij slasherfilms.

waarom, scream is geweldig.

Ghostface heeft conditie, Michael fucking Myers niet

ik ga met de tijd mee, en ik blijf niet hangen in het jaar 1978

avatar van Reinbo

Heeft weinig met je tijd mee gaan te maken. De sfeer van Halloween is tijdloos. Daarbij heeft Michael duidelijk meer conditie, houd het al 9 delen vol. Ghostface zit pas op 4 en aan die laatste te zien, zal het daar wel bij blijven.

mikey

Scream?? Die is inmiddels dan ook allang gedateerd. Net als Halloween dat zou zijn. Ik wist niet dat hij Ghostface heette, ik dacht altijd Edvard.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

movie-edje schreef:

Ghostface heeft conditie, Michael fucking Myers niet

ik ga met de tijd mee, en ik blijf niet hangen in het jaar 1978

avatar van rep_robert

Ghostface heeft conditie, maar wordt ook in elkaar getrapt door van alles en iedereen en valt over bankjes en tapijten heen

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Myers heeft geen conditie nodig, da's iets voor gewone stervelingen

avatar van Beertje45

Beertje45

Voor deze jongen het absolute hoogtepunt uit het slash and stalk genre. Deze film bezorgde me als puber een zodanig benauwd gevoel, maar toch kon ik niet stoppen met kijken. Schitterende soundtrack en een perfect gecaste Jamie Lee Curtis. Carpenter was van toe af aan mijn favoriete regisseur. Andere pareltjes: Christine, Thing, the...

avatar van akira124

akira124

Beertje45 schreef:

Helemaal mee eens!

avatar van Samhain

Samhain

Gewoon een top slasher-film van John Carpenter.

De klassieke griezel muziek en spannende achtervolging-scenes zijn gewoon echt super en erg mooi gefilmd, zelfs voor zijn tijd. Af en toe betrap ik mezelf er nog wel eens op dat ik de film, zonder erbij na te denken, opzet.

Horror klassieker!

avatar van Justinw

Justinw

Sfeervol zoals we Carpenter kennen. De muziek en sfeer zijn gewoon top. Alleen er gebeurt eigenlijk vrij weinig in de gehele film. De opbouw vond ik ook wat lang duren. Buiten dat heb ik me wel vermaakt en ga ook zeker deel II checken want ik hoorde dat die nog wel te doen was. Michael Myers is overigens top en het shot waar we even zijn hoofd zien waarna hij zijn masker weer snel opdoet is gewoon geweldig. De tracking shots waren ook een pluspunt.

Het feit dat de film vandaag de dag nog goed overeind staat maakt het een tijdloze klassieker. De HD versie die ik zag is ook erg goed en sfeer verhogend. Ik kijk zelf weinig horrorfilms maar die van Carpenter kan ik altijd erg waarderen.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

een van mijn favo horror films,de opbouw het idee en natuurlijk de muziek.

mooi in zijn eenvoud.

maar mischien voor vele ook wel wat jeugd sentiment.(alhoewel die voor de jeugd nu niet bepaald geschikt is maar je snapt wat ik bedoel)

spannend en boeiend.and evil never dies and so doenst MM.

horror klasieker.

avatar van Chelsea94

Chelsea94

Ik zal wel te jong zijn om deze film op z'n hoogst te waarderen en geef de voorkeur aan de remake.

De film is natuurlijk erg gedateerd en dit zie je wel heel erg terug, vooral om de nepogende kills heb ik wel vaak moeten lachen, ook het acteerwerk was nog niet echt geweldig.

Ik begrijp dat deze film cult is, maar ik ben er denk ik te jong voor. om het oude te waarderen.

avatar van RuudC

RuudC

Het zal toch vooral de kwaliteit van John Carpenter zijn. Ik heb op MM vast wel eens geroepen dat slashers niet bepaald mijn favoriete (sub)genre is, maar Halloween was uiteindelijk geen rampzalige zit. Op bepaalde momenten is er een fijne spanning en over de hele film hangt sowieso wel het juiste sfeertje. Het is vooral te danken aan de muziek. Zelden zo’n sterke soundtrack gehoord in een horrorfilm.

Ik wil best geloven dat Halloween destijds een originele film was, maar ik heb eigenlijk gewoon teveel films gezien waarin retards moordlustig worden. Nu ik eindelijk deze gezien heb, vallen de overeenkomsten met Friday The 13th op. Mijn bewondering voor Jason is er niet groter op geworden. Het is gewoon een kopie. Terug naar Halloween. Ik moet zeggen dat ik vooral Jamie Lee Curtis een prettige verschijning vind. De rest was inwisselbaar. Zo ook het karakter van Michael Myers (vijftien jaar naar een muur gestaard, maar wel de grafsteen van zijn zus vinden). Hij zegt niks, maar duikt altijd op het juiste moment op. Een krappe drie sterren, omdat het geen vervelende film is en de opbouw voor een slasher eens wel aardig is. Leuke knipoog naar The Thing trouwens. Ben benieuwd of Carpenter toen al bezig was met zijn remake.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Geen idee of het al eens geplaatst is, Halloween film locations, then & now: klik.

avatar van congo

congo

Ziet er erg interessant uit, Meneer Bungel.

Wel leuk dat je de locaties van de film gewoon even kan bezoeken wanneer het je uitkomt.

BBC

LOVED IT! enige puntje van kritiek was tijdens de moorden er vaak seksueel gekreun uitgejouwd werd in plaats van uh normaal geschreeuw? Geen idee. Maar 't is een topfilmpje!

Tevens beluister ik de geweldige soundtrack nog dagelijks!

BBC schreef:

LOVED IT! enige puntje van kritiek was tijdens de moorden er vaak seksueel gekreun uitgejouwd werd in plaats van uh normaal geschreeuw?!

Seksueel gekreun tijdens moorden... welke moord dan? dan ga ik dat even na

BBC

Let's see, het was de spookmoord, de moord op Lynda/Linda hoe je het ook schrijft. Maar het kan ook mijn levendige fantasie zijn!

Ja ligt aan jou!

avatar van congo

congo

BBC schreef:

Dat ligt denk ik ook aan jou. Hoewel de slasher films van die tijd wel bekend waren om hun naakte vrouwen die vermoord werden met een keukenmes.

congo schreef:

Ha! dan zou ik ook heel seksistisch gillen Nee het viel naar herziening inderdaad best mee.

avatar van SENGOK

SENGOK

Spannende horror-klassieker met de grootste killer aller tijden.

avatar van ASman

ASman

Waar ik jaren geleden nog een hoge score gaf gewoon omdat ik schrik had ( noem het een gebrek aan ballen ) om de toorn van de fans over mij heen te krijgen, ga ik nadat ik deze film herzien heb eindelijk het cijfer geven wat al lang in mij ligt te broeden.

De suspense voelde ik niet, de sfeer vind ik mager ( vergelijk dit met de originele Texas Chainsaw Massacre...een wereld van verschil), het acteerwerk slap ( dit is wel een minder heikel punt) en de kills saai en inspiratieloos. Snap best dat deze film wegen geopenbaard heeft, maar ik kan het toch echt niet meer dan een voldoende geven.

De Halloween-franchise is nooit mijn favoriet geweest : de originele eerste vind ik overgewaardeerd, de tweede vind ik eigenlijk beter. Alles wat na de tweede komt vind ik crap. Zombie's remake slap, Zombie's tweede Halloween vind ik bijzonder sterk ( mijn favoriete film die de naam 'Halloween' draagt) mede door zijn creatieve ideeën, hardheid, surrealisme en door het feit dat Zombie een flink stel cojones toont.

Haat me hiervoor maar zoveel je wil

avatar van Reinbo

Nee, hoor het roept slechts medelijden op. Jammer dat je het niet ziet.