• 9.473.976 stemmen

Manhunter (1986)

Thriller / Misdaad | 120 minuten / 124 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Misdaad

Speelduur: 120 minuten / 124 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: Red Dragon / Red Dragon: The Curse of Hannibal Lecter / Manhunter: The Pursuit of Hannibal Lecter

Geregisseerd door: Michael Mann

Met onder meer: William Petersen, Kim Greist en Brian Cox

Releasedatum: 22 juni 1989

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Manhunter

"It's just you and me now, sport…"

De seriemoordenaar 'De Tandenfee' slacht hele gezinnen af. Met tegenzin komt de gepensioneerde expert Will Graham terug bij de FBI om deze levensgevaarlijke moordenaar te helpen vangen. Ten einde raad roept hij de hulp in van Dr. Hannibal Lecktor, een psychopaat die door Will Graham zelf achter tralies is gezet.

Jack Crawford

Jimmy Price

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Behoorlijk.

Manhunter draagt de Michael Mann-stempel, zoveel is zeker. Dat is naar mijn bescheiden mening iets positiefs. De film ziet er goed uit; erg herkenbaar, met in het oog springende kleuren tegen veelal klinische decors. Verhalend is dit inderdaad duidelijk een inspiratiebron geweest voor Silence of the Lambs, al hebben we hier met een andere slechterik te maken.

Mann brengt het aanvankelijk sfeervol. Het politiegedeelte is wat minder m'n ding, maar dat reken ik hem niet echt aan. Wat ik hem wél aanreken is dat hij de film op een gegeven moment écht op de rails krijgt, om dan een aantal onbegrijpelijke muziekkeuzes onder cruciale scènes te plaatsen. Dat is echt vreemd. Synthesizers in een jaren '80-film? Natuurlijk. Geen probleem, ik vind dat dat, mits juist gebruikt, sfeerbevorderend kan werken. Maar om er dan opeens van die kleffe popliedjes bij te flikkeren? Dat werkt toch nooit in serieus bedoelde politiethrillers?

Vreemd en spijtig. Want ik heb op zich best genoten van Manhunter. Visueel aantrekkelijk, sfeervol en met een cast die redelijk tot goed acteert is dit een aangename andere kijk dan de mij reeds bekende Anthony Hopkins-reeks.

avatar van notsub

notsub

Het verhaal van Lector is later natuurlijk al veel beter gedaan, toch vond ik de unieke sfeert bij Manhunter ook goed gedaan. Die harde muziek die soms overheerst op spannende momenten, ik kon er wel wat mee. De jaren tachtig maar ook zeventig ademen daarmee nog erg sterk door in deze thriller. Die verloopt wel volgens het boekje, inclusief markante speurderskwaliteiten door de FBI agent van dienst. De creepy killer krijgt ook zeker zijn momenten, maar Lector is helaas een wat bleke vertoning vergeleken met Hopkins. Toch zet Manhunter er genoeg vaart en spanning achter om in combinatie met de duistere klanken een huivering los te maken.

avatar van Basto

Basto

Bij herziening op Blu-ray groeit de film alleen maar verder. Opvallend is hoe anders hij qua vorm en sfeer is dan The Silence of the Lambs, terwijl beide films inhoudelijk veel overeenkomsten hebben. Door het gebruik van locaties, kleurpalet, belichting en muziek krijgt deze film echter een heel eigen, veel killere sfeer. Ook ligt het tempo wat lager. Dat werkt uitstekend, omdat Michael Mann, meer dan The Silence of the Lambs, de nadruk legt op de innerlijke gesteldheid van de profiler in plaats van op het onderzoek zelf. Die kille, bijna klinische benadering past daar perfect bij.

Daarnaast beschikt de film natuurlijk over een sterke bad guy en een overtuigende vertolking van Hannibal Lecter. Hoewel die niet helemaal het niveau haalt van de iconische interpretatie van Anthony Hopkins, blijft het een zeer geslaagde invulling van het personage.

Dikke 4* en daar komt bij 4k ooit vast een halfje bij.

avatar van thunderball

thunderball

De 4K is in aantocht van Studiocanal als "Manhunter: Final Cut", een vier disc versie, incl. een cd met de score.