• 9.159.992 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Anthony Hopkins, Julianne Moore en Ray Liotta

Releasedatum: 22 februari 2001

Plot Hannibal

"His genius undeniable. His evil, unspeakable."

Na de ontsnapping uit z'n inrichting is seriemoordenaar Dr. Hannibal Lecter inmiddels al jaren ondergedoken in Florence. Een oud-slachtoffer van Lecter probeert hem terug te lokken naar Amerika, om wraak te kunnen nemen. Hij gebruikt hiervoor het enige waar Lecter in geïnteresseerd is: FBI-agente Clarice Starling.

Dr. Hannibal Lecter

FBI Agent Pearsall

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

• 2047 berichten

Hier keek in 2001 enorm naar uit weet ik nog wel, maar ik liep een beetje teleurgesteld de bioscoop weer uit. Op zich heeft dit vervolg wel zijn enge momenten en dan bedoel ik vooral het onheilspellende sfeertje dat wordt gecreëerd. Veel slow-motion. Mooie plaatjes van Firenze.

Toch mis ik de Dr. Lecter uit The Silence of the Lambs die stokstijf in zijn celletje staat als een soort van hoogbegaafde autist, waar gek genoeg veel meer dreiging van uitging dan de zwierige wereldreiziger met hoed en linnen broek die hij hier neerzet. Julianne Moore is ook niet bepaald een Jodie Foster.

Enigszins komische scène en ergens ook wel griezelig, aan het begin van de film als Lecter in het theater opeens omdraait en inspecteur Pazzi recht in zijn gezicht aankijkt. Heeft hij ogen in zijn achterhoofd of let hij gewoon bijzonder goed op nu hij gezocht wordt? Misschien wel grappig om dit zelf een keer te doen in de bioscoop of het theater bij een wildvreemde haha...

Toch nog een 4, puur om het fenomeen Hannibal the Cannibal. Okie dokie!

De brain-scène heeft overigens veel weg van De anatomische les van Dr. Deijman van Rembrandt uit 1656.

avatar van JollyMira

JollyMira

Ik vond ‘the silence of the lambs’ beter dan deze. Er zaten wel een paar leuke scènes in,dat wel.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Maandagavond nog even bij het werk van Thomas Harris gebleven, want na Manhunter afgelopen weekend pakte ik Hannibal ook nog maar even mee om dat geheel compleet te maken. Verwachtingsvol spoedde ik in 2001 met mijn zus naar de bios voor deze film, mijn precieze mening en gedachten destijds weet ik niet meer maar anno 2023 is wel duidelijk dat Hannibal niet onder de psychologische thrillers valt maar kiest voor schokeffect en verschillende onsmakelijke momenten.

Zwaktebod sowieso is dat Jodie Foster niet van de partij is, niet dat ik veel voel voor deze boers klinkende a-seksueel vrouw, maar ja, zij is natuurlijk wel het gezicht dat bij Clarice Starling hoort. Moore is qua uitzicht een stuk beter maar acterenderwijs niet, want ze weet geen moment indruk te maken. Een volgende punt is dat er veel partijen achter Lector aanzitten, in dit geval de FBI met Starling, Mason Verger, op een gegeven Inspecteur Pazzi om in de finale Paul Krendel van stal te halen. En het is eigenlijk maar een rommeltje te noemen waar slechts het verhaal van Verger indruk maakt en boeiend is. Het schiet in die zin alle kanten op, Pazzi wordt te weinig diepte gegeven en Starling komt voor het gevoel amper in bepaalde fasen voor, en ik kan dat ook niet anders zeggen dat Pazzi en Starling afleiden van het enige interessante karakter, Verger dus.

Kudos overigens voor Gary Oldman die Verger op sterke en ongemakkelijke wijze neerzet. Interessant sowieso de plannen met de ingehuurde 'goons' om Lector terug te pakken, en poeh, wat hebben ze een plan voor hem in petto, sowieso is dit het gedeelte dat de film red. Dat zo zeggende klinkt het alsof Hannibal helemaal niets goed kan doen wat ook weer niet helemaal waar is. Zoals gezegd is het gedeelte met Verger en de semi-finale sterk, heeft de film een passende sferische maar ook creepy soundtrack, zijn de 'onsmakelijke' momenten stiekem wel lekker en is vooral het onsmakelijke moment in de finale met Krendel hilarisch.

Het mag duidelijk zijn dat aan Hannibal het nodige mankeert en zeker geen hoog cijfer gaat ontvangen bij gebrek aan een betere lijn in het verhaal. Het idee van de psychologische thriller zoals Silence of the Lambs die benadert blijft ver uit beeld met deze film die vooral lijkt te willen choqueren. Ik schaar de film boven Hannibal Rising maar onder Red Dragon.

avatar van macrobody

macrobody

Prima film in de reeks Hannibal Lecter. Hij is de ijskoude killer maar je gunt 'm toch gewoon zijn vrijheid, lol.

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Prima vervolg op de Silence Of The Lambs,, het verhaal is mooi gedaan en word ook goed verteld. De cast met Julianne Moore, Gary Oldman en natuurlijk Anthony Hopkins spelen goed. De setting vond ik ook prima gedaan en hij is best wel spannend vooral de climax is goed. Zeker de moeite waard om te zien en hij staat nu op Prime Video dus check it out.