Genre: Horror
Releasedatum: 15 januari 2026
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Vanaf woensdag 4 maart in 2 bioscopen
Plot 28 Years Later: The Bone Temple
"Fear is the new faith."
Spike heeft net Sir Jimmy Crystal en diens bende ontmoet. Al snel wordt Spike verplicht om mee te draaien in de gewelddadige sekte en komt hij terecht in een nachtmerrie waar hij niet aan kan ontsnappen. Ondertussen ontwikkelt dokter Kelson, met wie Spike eerder het pad kruiste, een schokkende nieuwe vriendschap met de geïnfecteerde die hij Samson noemt.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op meJane
Jimmima
Jimmy Fox
Hunter
NRT
Ik heb hem afgezet na 5 minuten. Veel te vies. Een man eet een hoofd op van een andere man
Wat stemt ge dan? Dit soort figuren moeten ze van moviemeter halen.
Fortune
Het is een zombiefilm. Wat moeten ze dan eten? Huzarensalade? Veganistische vissticks?
Fortune
Die Britsheid begint al met de slechteriken: een bende van op Jimmy Savile geïnspireerde satanisten in trainingspakken en met blonde pruiken die elkaar allemaal Jimmy noemen en continu: "Howzat?" roepen. Leider Sir Lord Jimmy Crystal (Jack O'Connell) heeft ook nog een heerlijk ouderwets Engels gebit. Ik ga daar echt heel hard op; echt mijn humor. Spike (Alfie Williams) uit de eerste film wordt tegen zijn zin in deze bende opgenomen. Maar vergis je niet: ze zijn echt heel naar, een stuk enger dan de zombies.
Ik had niet meteen door dat de satanisten geïnspireerd zijn op Jimmy Savile. Werkelijk waar een monsterlijke man waarbij zijn pedofiele acties onder de pet werden gehouden door de establishment voor tientallen jaren. Al begrijp ik de referentie dan niet helemaal. Is het nou zo dat Sir Lord Jimmy als kind naar de televisie keek en daar Jimmy Savile van herkent en dat inspireert op zijn bende? Interessant is het zeker al is het wel heel niche qua Britsheid. Een gemiddeld persoon op de straat zou er niks van weten. Ik wist het maar had het ook niet door voordat ik jou review had gelezen. Interessante referentie al begrijp ik niet helemaal wat ze ermee willen zeggen?
mcdaktari
Dit is het beste bericht wat ik bij deze film gelezen heb.
Veganistische vissticks
RevengeN
Dit is het beste bericht wat ik bij deze film gelezen heb.
Veganistische vissticks
Hij had beter een zak chips kunnen eten
Wat vind je van die grap

Hij had beter een zak chips kunnen eten
Wat vind je van die grap
Oei snel gepikeerd?
Mr_Marty
Volgens mij wel. In het begin van de eerste film is hij als kind in ieder geval naar Teletubbies aan het kijken als de zombies aanvallen en dat wordt ook een soort verwrongen referentiepunt. De implicatie is dat het hetzelfde is met de Jimmy Saviles show Jim'll Fix It en dan het geloof erbij, want zijn vader was dominee.
Volgens mij heb je het al genoemd: het allerslechtste van Engeland, een monster dat de steun had van de heersende klasse. Naar mijn idee gaan beide 28 Years Later films over het slechte versus het goede in Engeland en misschien wel de mens. Het slechte is Jimmy Savile, maar ook je willen opsluiten op een klein eilandje en niks met de buitenwereld te maken willen hebben uit de eerste film (Brexit!) Het goede is dr. Kelson: het idee van de NHS, die er voor iedereen is, een plek van grote wetenschappers, geloven dat iedereen waarde heeft, zelfs zombies, en vette muziek van Duran Duran en Iron Maiden.
dhrdeen
Deel 1 vond ik al matig. Mijn verwachting lager een stuk hoger gezien de recensies en aantal sterren hier, maar man wat een gedrocht van een film. Nergens spanning te bekennen. Zombies spelen eigenlijk helemaal geen rol meer. Het gaat voornamelijk om dat irritante groepje Jimmy's en de Alpha met de dokter sloeg eigenlijk ook nergens op maargoed. Echt wat een irritant geneuzel van dat groepje kinderen die zogenaamd de "badass" moeten zijn. Ik heb welgeteld 20 zombies gezien in de hele film waarvan de helft niet eens iets gedaan heeft.
Nouja goed, het verhaal was opzich weer eens iets anders. Maar de spanning was echt totaal nergens voelbaar of te herkennen. Alleen in het eerste gedeelte waar de Alpha ook echt Alpha is. Blijkbaar ben ik een van de weinige, maar ik vond hier echt geen bal aan.
Fortune
Het zijn interessante referenties al vallen ze niet helemaal op zijn plaats maar ik denk dat dat in de volgende film wel gaat komen. Ook nog een klein beetje geopolitiek op het einde over de tweede wereldoorlog en Rusland. Ik verwacht dat in de volgende film het oorzaak van de virus naar boven gaat komen en dat is dat het vanuit de overheid zelf kwam. We zullen zien.
Graaf Machine
De reden dat jij niet meer stemt is omdat iemand iets roept?
mcdaktari
Nee omdat je dat stemmen niet serieus kan nemen op zo'n manier. Maar ik zit lang genoeg op moviemeter om te weten wie zijn berichten ik serieus kan nemen.
Graaf Machine
Kul. Iemand roept iets, dus kun je alle stemmen niet meer serieus nemen. Gewoon kul.
Dat mag jij kul vinden.
Iets beter dan de voorganger, maar ook deze film is aan de wisselvallige en onevenwichtige kant. Bepaalde scenes zijn behoorlijk gruwelijk en bijna ondraaglijk intens; andere te zweverig en vergezocht. Ralph Fiennes is evenwel prima in de hoofdrol. Vooral zijn optreden tijdens Iron Maiden's The Number Of The Beast is geniaal. Die man kan zo mee op tour.
Boeikens
Beter dan ik had verwacht.
Qua verhaal gaan de 'besmetten' wat naar de achtergrond en staan de Jimmys en onze dokter centraal.
Het verhaal kent genoeg vaart en goede sfeer, van het stukje Iron Maiden heb ik echt genoten, en de gore is aanwezig en bij vlagen best lekker.
Zeker een waardig vervolgje, zelfs beter dan zijn voorganger en bent toch best benieuwd naar het vervolg.
olbo
Er blijft weinig over van het concept waarmee deze reeks begon. Heeft bijna niks meer te maken met zombies, maar meer met slechte mensen. Net als de ‘walking dead’ en ‘last of us’. Zombies zijn meer een decor stuk, zeker niet het onderwerp.
filmkul
Redelijk deel in de reeks. Het verhaal is aardig maar mist wel een beetje de zombiesfeer uit de voorgangers. De uitwerking is wat wisselend. De film bevat een aantal sterke en gruwelijke scenes en mooie hommages aan Iron Maiden en Duran Duran. Daarnaast zitten er ook een aantal saaie en weinig zeggende fragmenten in die meer als vulling aanvoelen. Het einde maakt de cirkel rond voor een derde deel. Het acteerwerk van met name Fiennes is ijzersterk. Visueel fraai geschoten en goede CGI en make-up. 3.0/3.5
Master Blaster
Goede onderhoudende film.
Jammer dat de zombies bijzaak zijn geworden
rustugan
Toch wel verassend goed. Scheelt een boel als je Fiennes strikt als acteur. Die tilt de boel wel naar een aantal levels hoger.
Bla
Wat een fantastisch film met een geweldige Jack O’Connell. Ik was al fan van hem sinds Eden Lake maar laatste tijd pakt hij toch wel leuke rollen (zie ook Sinners).
amenmalek
Geen boyle, maar onderhoudend. Een iets andere insteek, maar wel vet. De zombies worden aan het eind echter ineens weer van bijzaak vol hoofdzaak. Mooie opmaat naar een deel 5. De muziek keert terug en wat aangename verrassingen die de eerdere delen zo vet maakten ook.
Als groot fan van deel 1 en 2 werd voor mij en velen met mij het wachten op deel 3 uiteindelijk na jaren beloond. Dat deel was best redelijk. Dit deel borduurt weer goed voort op het vorige. De franchise groeit, maar blijft relatief klein. Dat kan ik waarderen. Waar in andere zombie-series/filmreeksen ineens de hele wereld overgevlogen en in beeld gebracht moet worden, blijft dit klein aanvoelen.
De zeer passende theme score voor de end credits aan het eind grijpt per direct terug naar de beklemmende spanning uit deel 1. Kan me 2002 nog heel goed herinneren...
joolstein
Het is een waar genoegen om te zien hoe Ralph Fiennes zich uitstekend vermaakt in deze film met zijn vertolking van Dr. Ian Kelson. Maar afgezien van zijn acteerprestatie, een paar opvallende gore-momenten en de technische kwaliteiten van de film, laat het verhaal maar weinig indruk achter. Misschien is het zelfs geen eens horror/zombiefilm?
Sowieso zijn er hier minder geïnfecteerden, meer gedoe om de overlevenden. Het verhaal wisselt voortdurend tussen de dagelijkse bezigheden van Dr. Kelson en de activiteiten van de satanische groep Jimmy's die ook bekendstaan als "Fingers". Weet het inmiddels nu wel... mensen zijn gewelddadiger en wreder dan de geïnfecteerden.
De film blijft vrij klassiek in zijn ontwikkeling (inclusief de muziek) en biedt niet veel nieuws of het moet de soort gay-relatie zijn tussen de Kelson en Samson zijn...echter levert dat geen effectieve horrorfilm op. 28 Days Later en weeks hadden een invloedrijk nalatenschap, maar afgezien toegewijding en visueel vakmanschap weten de eerst twee 28 jaren enkel frustrerende ervaring te zijn.
Helaas zorgen het trage tempo, de doelloze personages en het onbevredigende einde ervoor dat het nooit heel boeiend wordt. Die hele 28-jaren later-serie is dan ook meer teleurstellende schoonfilmerij.

28 Years Later
2025

28 Weeks Later
2007

28 Days Later...
2002

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de HBO-serie 'How to Make it in America'

Bart Kelchtermans (30) uit Netflix-serie 'Blind Sherlock' kampt met zeldzame ziekte

Paramount Skydance wint biedingsoorlog en gaat HBO Max en Paramount+ samenvoegen

'Scary Movie' keert na dertien jaar terug met de originele cast en de Wayans-broers: dit is de trailer