• 9.374.044 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Anthony Hopkins, Julianne Moore en Ray Liotta

Releasedatum: 22 februari 2001

Plot Hannibal

"His genius undeniable. His evil, unspeakable."

Na de ontsnapping uit z'n inrichting is seriemoordenaar Dr. Hannibal Lecter inmiddels al jaren ondergedoken in Florence. Een oud-slachtoffer van Lecter probeert hem terug te lokken naar Amerika, om wraak te kunnen nemen. Hij gebruikt hiervoor het enige waar Lecter in geïnteresseerd is: FBI-agente Clarice Starling.

Dr. Hannibal Lecter

FBI Agent Pearsall

avatar van Keyes

Keyes

Ondergewaardeerde film van meester Ridley Scott

Silence of the Lambs staat op eenzame hoogte. Hannibal is daarentegen een waardig vervolg en oh zo veel beter dan het 3e deel, de prequel. Red Dragon mist gewoon de sfeer, waar Hannibal juist zo in uitblinkt. Oke er zitten wat ridicule scenes in en het scenario is niet je van het, maar het sfeertje in met name Italie (Firenze) is zo lekker.. Het spel van Hopkins in Hannibal vind ik daarnaast ook angstaanjagender dan in Red Dragon. Julienne Moore doet het ook heel aardig, ga er maar aanstaan de rol van Jodie Foster opvolgen. Echter de rol van Liotta voegde weinig toe

avatar van K. V.

K. V.

Tijd om nr 4 nog eens te bekijken. Veel kon 'k me niet meer herinneren, dus was het allemaal redelijk verrassend.

Het eerste wat opviel hoe veel Hannibal aan bod kwam. Terwijl hij in de andere films een bijrol was, ging het hier voornamelijk over hem.

De film was zeker niet slecht, maar de film mocht misschien iets korter geweest zijn, want het tempo lag niet super hoog. Naar het einde toe wordt de film wel beter. Het einde vond 'k wel goed en passend.

De cast was niet slecht, al was het opnieuw Anthony Hopkins die toch dat ietsje meer had. Julianne Moore als Clarice deed het zeker ook niet slecht.

Leuk om gezien te hebben, "The Silence of the Lambs" is natuurlijk nog altijd het hoogtepunt uit de reeks, maar dit deel mag er gerust ook zijn.

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

Zekers een geslaagde film maar is naar mijn mening absoluut niet zo goed als The Silence of the Lambs en de prequel Red Dragon.

De film weet maar een matige lijn te trekken wat betreft spanning en ook het verhaal gaat niet echt een richting in. Ridley Scott is een briljante regisseur maar als ik hem ken qua stijl weet ik dat hij nog een veel gruwelijker beeld van Lecter's daden en genialiteit kon neerzetten. Ik vond dit namelijk erg soft. De opening is super en daarna brokkelt het af......

Er zitten geen leuke verwijzingen naar het briljante eerste deel in en ook had de film een 'no-nonsense' uitstraling mogen benadrukken. Waarom laten ze niet gewoon zien wat er is gebeurd met Chilton (Lecter beloofde hem een naar einde) en ook die flashback met Mason's misvorming door Lecter had veel gruwelijker gemogen. Ook het einde had veel heftiger mogen zijn. Ik vind het maar allemaal een light versie van wat het, naar mijn mening, echt had moeten zijn.

Ook vind ik dat Lecter's personage te weinig wordt uitgediept; bij kwam hij nog maar lichtjes over als de macabere psychopathische moordenaar zoals hij in het eerste deel wordt voorgesteld.

Verder is het ook erg jammer dat Clarice Starling niet meer wordt gespeeld door Jodie Foster, maar nu door Julianna Moore. Opzich is Moore geen slechte actrice, maar ik vind Jodie Foster toch beduidend beter. Maar Moore doet het op zich goed, het is alleen dat mijn voorkeur naar Foster gaat.

Ja, Hannibal heeft wel echt haar minpunten. Maar ook zekers vlakken waar deze ijzersterk op scoort. Vooral de locatie. Florence is prachtig, maar ze weten een sfeer te creëren dat je weet dat er iets niet pluis is. Ook heeft de film een aantal geweldige momenten. De nogal brute kill op de detective en het einde in dat vliegtuig!! Geweldig!! Een light versie van de gruwel die had gekund is dit zeker, maar nochtans een geweldige film. Toch best wel indrukwekkend.

Verder wordt er geweldig geacteerd. Hopkins is natuurlijk briljant als Dr. Lecter, maar ook Ray Liotta en Gary Oldman. Vooral die laatste zet een voortreffelijke rol neer als een misvormde pedofiel. In combinatie met de bovenaanstaande positieve dingen, kan ik toch wel spreken van een geweldige film. Het is anders en dat is super.

4,0

avatar van VincentL

VincentL

Hannibal

Waar ik normaal gesproken mijn verslagen begin met een klein verhaaltje, wil ik nu even zeggen dat de twee uur er eindelijk opzaten. Want jongens wat was dit saai en slecht zeg...

Het derde deel in de Hannibal-reeks al weer. Dit maal is hij op vrije voeten. Opnieuw een twee uur durende film; een streven of onder dwang? Het viel me gewoon even op

Want zoals ik al zei vond ik het saai. Het verhaal klopte gewoon van geen kant. Het is zo jammer dat de regisseurs, maar vooral Anthony Hopkins hebben gekozen voor zo'n clichématig vervolg van The Silence of the Lambs. Ik vind het echt goed dat Jodie Foster deze liet passeren. Waar in de overgang van Red Dragon naar The Silence of the Lambs het vooral draaide om het feit dat Lecter er nog in speelde, hebben ze nu maar besloten om Clarice Sterling er ook in te houden. Dit kan eigenlijk niet. Dan kan je kiezen tussen twee films: dezelfde met een iets ander verhaal, of hetgeen wat ze hier hebben neergezet. Eigenlijk is beide geen optie. De sfeer die rondom Lecter in twee delen is gecreëerd is in dit deel totaal teniet gedaan, wat zo zonde is.

De filmmakers hebben in deze film geprobeerd de angstige karaktertrekken van Lecter te combineren met een klopjacht in zowel Florence als Amerika. Die combinatie kan je toepassen. Voer hem dan alleen wel goed uit. Het feit dat in de vorige delen Lecter eng over kwam zonder moorden (niet zo veel...) en puur op acteerwerk angstig was, hebben ze dat hier vervangen door het ook daadwerkelijk toepassen van de moorden, wat het hele magie weg haalt. Zonde zonde zonde. Lecter had niet vrij moeten zijn, Sterling had er niet in voor moeten komen, het had een heel ander verhaal moeten zijn.

Door het verhaal loopt ook deels het acteerwerk spaak. Ik begin maar even met degene waar ik van dacht dat deze film om draaide, in tegenstelling tot de vorige films.

Anthony Hopkins doet zijn best, maar daar blijft het ook bij. Je ziet dat hij al zijn sinistere en kwaadaardige charmes weer in de strijd gooit, maar het is als fietsen tegen de orkaan in: je kan zo hard je best doen als je wilt, je komt er toch niet.

Julianne Moore is een trieste vervanger voor Jodie Foster. Ze doet de naam Clarice Sterling hier zeker geen eer aan. In alles waarin Foster uitblonk, al zijn het maar de kleine dingetjes als het accent en de gezichtsplooien, heeft Moore gewoon niet. Eigenlijk had er gezegd moeten worden: Sterling only with Foster. Punt uit.

Het toneel van de scènes is wel goed weergegeven. Bepaalde plekken in Florence werden zeer goed weergegeven. Ook de op één na laatste scène was op een mooie plek opgenomen. Toch had ik weer het idee dat ook hier de regisseurs te veel wilden provoceren. Waar The Silence of the Lambs uitblonk in haar geweldige gewone locaties, die toch ontzettend sfeervol waren, heeft Hannibal dat iets te extreem.

Als pluspunt wil ik toch nog even de laatste scène melden. Dat in het vliegtuig heeft echt heel veel indruk achter gelaten. Dat was één van de geniale scènes die ik zo gemist heb.

Jammer van deze film. Gewoon uit de reeks schrappen.

avatar van Vidi

Vidi

De voorloper van Hannibal is ongetwijfeld beter. De spanning ontbrak in deze film en bepaalde gebeurtenissen waren nogal voorspelbaar.

Hoewel de overgang van Jodie Foster naar Julianne Moore even wennen was, heeft Moore een geslaagde draai gegeven aan haar rol als Clarice Staring.

Hannibal

On a similar note I must confess to you, I'm giving very serious thought... to eating your wife.

Bwaaa,

Ik heb Hannibal gekeken in de veronderstelling dat hij ongeveer wel op hoogte zal zijn met Jonathan Demme's The Silence Of The Lambs, maar eenmaal in de film had ik in de gaten dat ik het mis had.

Een vervolg maken op een meesterlijk stukje suspense is lastig en dat weet ik maar wat is dit een waardeloze film zeg. Kant en klare bagger dat nog slechter is uitgewerkt dan een pot met pieren. Het verhaal is doodsaai en ik kwam er maar niet in. Maar ook de personages voegen ook totaal niks toe aan de film want zodra het ene is afgesloten wordt al weer op een slecht uitgewerkte manier overgegaan naar het volgende. Verder is deze film ook totaal niet spannend, er wordt totaal niet gewerkt op een manier om de film eng of sfeervol te maken zoals het origineel. Het voelde eerder simpel gemaakt "just for the hell of it", behoorlijk flauw en om die reden saai. Een baggere, filmische zooi zonder enig greintje inhoud. Ik mag hopen dat de prequel Red Dragon wat beter is.

*1,0

avatar van the new guy

the new guy

Absoluut geen slechte film maar toch beduidend minder dan The Silence of the Lambs. Vooral dankzij de veel te aanwezige Hannibal volgens mij. Ik vind de suspense in TLOTL zo goed werken dat het zien van een Hannibal in zijn rol voor mij de lol van het fantaseren wegneemt. Liotta speelt erg goed, Moore is niet slecht. Al met al aardig.

the new guy schreef:

Ik vind het puur voorborduren op The Silence Of The Lambs,maar waarbij die film op een briljante wijze ons hoofdpersonage analyseerde en daarmee ijzersterke suspense wist te creëren bevat Hannibal een waardeloze verhaalstructuur. Ik kon er totaal niet tegen dat we geschokt moesten zijn met het feit hoe gestoord en zogenaamd 'briljant' psychopaten, of mensen die niet in orde zijn, kunnen zijn. Fine by me, maar regisseur Ridley Scott lijkt wel te denken dat dit allemaal met een vleugje cynisme kan worden neergezet. Ook de spanning gaat totaal aan flarden, want we hebben hier allerlei personages die elk hun stap al voor denken te zijn, terwijl de volgende dat allang is en zo strekt Scott een aantal waardeloze karakters uit.

avatar van pollyke

pollyke

ondanks wat negatieve commentaren vond ik deze bijlage zo slecht nog niet.

Ik ben ook niet echt aan dit genre maar het is een niet zo bloeddorstige film.

Anthony Hopkins speelt ook zo rustig, misschien dat dat hetgene is wat me wel kan bekoren in deze film. Voor mij geen films waar het bloed eraf spettert.

Ik kreeg op een bepaald moment wel een sympathie voor Hannibal. Geen bloeddorstige moordenaar maar iemand die op z'n dooie gemak iemands hersenen bakt en hem nog eens eerst laat proeven...

Hij redt de dame van vleesetende varkens en draagt haar in zijn armen naar buiten.

Op het einde kust hij haar ipv haar op te eten, lief toch?

Ik denk wel dat ik het eerste deel toch ook eens moet bekijken...

avatar van Insignificance

Insignificance

Zeperd. Eentje die zich volledig vertild aan z'n scenario, volgepropt met van alles en nog wat waardoor de problemen zich blijven opstapelen en geen van de ingrediënten nog ergens naar smaakt. Met de plot wil het nergens vlotten. Veel te omslachtig en vergezocht allemaal, al vanaf de opening. De tweede akte is nauwelijks doorheen te komen en daarna kan je je afvragen of het überhaupt nog ergens op slaat.

Film is erop gebrand om een psychologische strijd tussen de hoofdrollen op gang te krijgen, maar met oeverloos en afgezaagd gedoe als een agente die op een zijspoor beland, wordt dat al bijna in de kiem gesmoord. Irritant en doorzichtig rolletje daar voor Liotta. Opzichtig wordt het wanneer Lecter tijdens een opera een punt probeert te maken. Niet de enige keer dat hij of wie dan ook je suf staat te lullen.

Hopkins blijft ook ver verwijderd van de icoon die hij eerder creëerde. Hoe gevaarlijker Scott hem probeert voor te stellen, hoe moeilijker het is om hem serieus te nemen. Het is nog net geen parodie (tata, H.) en van een spanningsveld is tot en met het slot totaal geen sprake. Het voelt in alles als een wanstaltige poging om eerder succes uit te buiten door het maar zoveel mogelijk op te kloppen. En dat werkt niet.

Insignificance schreef:

Wat fijn om te zien dat ik niet de enige persoon ben hier die vind dat de film vol zit met half gebakken plotjes zit die totaal niks te maken hebben met de kern van het verhaal.

avatar van de grunt

de grunt

het scenario greep me niet, maar je ziet wel degelijk de hand van de meester: vooral qua sfeer

'n dergelijk pluspunt kon ik bij red dragon niet vinden of je moet het acteerwerk noemen. overduidelijk gemaakt door een middelmatige regisseur als brett rattner. Die cliche na cliche laat opdoemen

Silence staat op eenzame hoogte maar hannibal mag er zijn

* * *

JvB Lucas

Ik heb toch veel meer kunnen genieten van Red Dragon, was een erg vermakelijke prequel op The Silence of the Lambs, maar dit deel vind ik gewoon verschrikkelijk.

avatar van Insignificance

Insignificance

Al eens aan Manhunter gewaagd, Lucas?

Insignificance schreef:

Al eens aan Manhunter gewaagd, Lucas?

Jep, heb ik ook gezien. Die vind ik zelfs na The Silence of the Lambs de beste verfilming.

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Prima opvolger van SOTL al is het verhaal natuurlijk stukken minder. Het einde in de film is beter dan in het boek want dat was wel erg silly. Prachtige opnames in Florence en mooie muziek. Julianne Moore is goede keuze geweest. Okidoki

avatar van Svenniboyke

Svenniboyke

De minste van allemaal.niet slecht maar dus ook niet goed.red dragon die een jaar later uitkwam was stukken beter!

avatar van vildior

vildior

Ik vond hem niet slecht, maar het 'mysterieuze' van Lecter ontbraak vond ik....

avatar van boemboem27

boemboem27

een waardig vervolg van Silence of the Lambs

jammer dat Jodie Foster niet meer meespeelde.

maar ook Jullian Moore speelt haar rol uitstekend

op naar het vervolg "The Red Dragon.

of deze ook weer zo lekker "creepy" is ??

avatar van Movieritch

Movieritch

Waardig vervolg. Hoewel van silence, Hannibal en red dragon , deze film misschien de minste was, blijft het voor mij nog steeds een erg goede film. Anthony Hopkins zit goed in zijn rol en Julliane Moore neemt de rol goed over. Prachtige lokaties en ook de "wraak" storyline vond ik sterk.

Hoewel de mysterie rondom Hannibal een beetje verdween blijf ik dit een fijne film vinden. De spanning tussen Lector en Hannibal blijft heerlijk om te kijken = puur genieten!

avatar van ValAktaion

ValAktaion

12-13 Jaar geleden was Hannibal de eerste DVD die ik kocht. Door de jaren heen ben ik de film meer en meer gaan waarderen, niet zo zeer als opvolger van maar als werk an sich. Het mist het goed gepacede plot van Silence omdat het meer dan een thriller wil zijn, misschien wel géén thriller wenst te zijn. Hannibal geeft een podium aan Hannibal. Zijn karakter wordt uitgediept, een procedure die van Ridley Scott alle tijd en sfeertekening en muzikale begeleiding krijgt die het verdient. Net als het karakter schiet Hannibal-de-film hier en daar uit, vervalt het in ouderwetse horror, maar overall handhaaft het zich als stijlvol. Hannibal vertegenwoordigt in mijn ogen de uiterst aantrekkelijke tegenstelling tussen carnale impulsen en eruditie - het beest in de mens. Een dergelijk onderwerp rechtvaardigt een complete film.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Fijn spannende film. Bij voorganger The Silence of the Lambs had ik hoge verwachtingen die een klein beetje teleurgesteld werden. Van Hannibal verwachtte ik niet iets minder, en ik werd niet teleurgesteld.

Net als zijn voorganger bouwt de film rustig de spanning op. Overigens vind ik de openingsscène, waarin Hannibals gezicht ineens zichtbaar blijkt in een groep duiven op het plein, bijzonder mooi gedaan. De spanningsopbouw is langzaam en gestaag, tot je op een gegeven moment niet meer weet waarom je iets spannend vindt. Hannibal loopt in een antiekwinkel, er gebeurt niets, maar toch zit je op het puntje van je stoel - want je weet immers nooit. Ikzelf houd er wel van als de hele film de spanningsboog langzaam wordt aangespannen. De ontlading was niet extreem spannend, maar wel bevredigend. Het geweld is wat gruwelijk, maar niet té. En hoe absurd ook, ik vind het verhaal nergens echt ongeloofwaardig.

We krijgen gelukkig wat meer te zien van Hannibal dan in het vorige deel. Niet dat je daardoor meer van hem gaat begrijpen, maar fascinerend is hij wel. Anthony Hopkins is goed, zoals ik van hem verwachtte. Clarice Starling vond ik geen extreem boeiend personage in The Silence of the Lambs, maar met de rol die ze in Hannibal speelt heb ik geen problemen. Ook vind ik dat Julianne Moore het minstens zo goed doet als Jodie Foster. De Italiaanse rechercheur vond ik niet zo'n boeiend personage, en de manier waarop hij aan zijn einde kwam vond ik eigenlijk wel mooi. Eigen schuld. Hetzelfde geldt trouwens voor een aantal andere sterfscènes in de film. Zo slaagt Hannibal erin om je nog naar zijn kant over te halen ook.

Mason Verger ken ik uit de serie Hannibal, samen met zijn bijzondere zus die uit de film geschreven blijkt te zijn. Ik vind hem hier eigenlijk niet zo goed uit de verf komen. Hij moet de aanleiding zijn dat de jacht op Hannibal heropend wordt, maar hoe en waarom nú precies wordt mij niet helemaal duidelijk. En hoever kom je met een röntgenfoto van Hannibals onderarm? En, op het eind van de film, hoe weet Clarice nu de politie te bellen als de telefoonlijn is doorgesneden?

Wat ik het meest jammer vond is de kus. Ik vond de relatie tussen Hannibal en Clarice altijd iets heel dieps, onderbewust, helemaal niet lijfelijk. Door er een romantisch element aan toe te voegen wordt het ineens wat banaal. Dat hij schoenen en kleren voor haar koopt vond ik nog wel bij hem passen, maar een kus vol op de mond? Daarmee is Hannibals betovering ineens verbroken - voor mij in ieder geval. Daarna is de film ook ineens vrij snel afgelopen, waarbij er nog wat lijntjes open blijven.

Al met al veel goede acteerprestaties, een fijne spanningsopbouw en goed gedoseerde gruwelijkheid, met helaas af en toe wat mankementjes in het verhaal. Zeker geen straf om eens te kijken.

avatar van baspls

baspls

"Okey-dokey. Here we go."

Ridley Scott is naast een briljant filmmaker ook een erg efficiënt regisseur. Slechts één jaar na Gladiator maakt hij dit sterke vervolg op The Silence of the Lambs, en in dat zelfde jaar nog Black Hawk Dawn. Allemaal films van langer dan 2 uur... Ik doe het hem niet na.

Waar ik het jammer vond dat Hannibal zelf niet zo heel veel voorkomt in het eerste deel was het natuurlijk geweldig dat deze film eigenlijk helemaal om hem draait. Anthony Hopkins is weer geweldig als de smaakvolle kannibaal. Ik vind wel dat de uitstraling die Hannibal had in de cel in het vorige deel een beetje is verdwenen, hier oogt hij minder alwetend en we kunnen niet duidelijk zien of hij nooit met zijn ogen knippert. Wat een geweldig personage is het toch angstaanjagend, moordlustig, slim, beleeft, gemeen, sympathiek... allemaal in tegelijk. Toen ze hem gevangen namen aan aan de zwijnen voerde voelde ik zowaar medelijden en hoopte ik oprecht dat hij eruit zou komen.

Julianne Moore vervangt hier Jodie Foster. Het stoort een beetje, vind ik dan, want ik vind ze niet echt op elkaar lijken. Wel weer een vervelend accentje, zelfs vervelender. Gary Oldman speelt het verminkte oud-slachtoffer van Hannibal. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het pas doorhad toen ik de aftiteling zag... Oldman kan heel goed acteren en heeft van zichzelf een prima stem, maar heer heeft hij ook zo'n vervelend accent... (Ik wou dat Hannibal z'n tong had uitgesneden in plaats van z'n gezicht). Moore ontpopt uiteindelijk toch tot een prima hoofdpersoon en de chemie tussen haar en Hopkins is uitstekend. Ray Liotta was wel prima, Geweldig toen Hannibal zijn hersens op at. Italiaan Giancarlo Giannini was ook sterk als de inspecteur die Lecter zoet in Florence.

Het verhaal van Hannibal is erg sterk, wel heb ik een beetje dat sequel-gevoel maar dat geeft niet. Hans Zimmer is al niet meer wat hij in de 80s was, de muziek is minder dan die van het vorige deel. Wel vind ik dat de muziek spanning en het karakter van Hannibal prima weet te ondersteunen maar zo goed als Howard Shore's score is het bij lange na niet.

Zoals ik al had verwacht met Ridley Scott in de regisseursstoel was de cinematografie perfect. Mooie opnames, mooie locaties... alleen hoefde de schokkerige beelden tijdens de heftige scènes van mij niet zo. De gore was ook wel prima, waar ik eerder bij het vorige deel nog twijfelde of je het wel horror mag noemen is dat hier wel duidelijk. Angst staat centraal en de muziek, gore en Hopkins weten dat prima te doen.

Al met al een erg sterk vervolg. Binnenkort zijn Red Dragon en Manhunter aan de beurt.

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

Anthony Hopkins als Hannibal zien is op zich geen probleem. Integendeel, ik vind het éen van de meest intrigerende badguys die wel gezien hebben mede dankzij het fantastische spel van Hopkins. Alleen was in Silence of the lambs niet alleen Hopkins een troef, ook de chemie met Foster en de opzet van het verhaal waren troeveren die die film een topper maakten.

En die troeven mist Hannibal toch wel. Julianne Moore is een zeer sterke actrice alleen speelt ze hier nogal de cliché vrouwelijke politie-agente en waar Foster nog voldoende scherpe dialogen met Hopkins te verduren kreeg moet Moore het hier toch vooral op haar eentje doen, net zoals Hopkins waardoor ook zijn rol toch net wat minder sterk aanvoelt dan in de vorige film. Ook het verhaal is niet veel soeps en voelt nogal leeg aan. Hannibal begint wat laat aan zijn intrigerend spel terwijl dat nét de opzet van de film had moeten zijn. Het laatste deel maakt het dan allemaal best vermakelijk, het gaat toch ook wel wat uit de bocht, net zoals het personage van Gary Oldman trouwens.

Uiteindelijk is Hannibal enkel nog een meer dan degelijke psychologische thriller dankzij de cast die het op zich wel aardig doet maar te weinig benut wordt en de voorhistorie van deze personages. Ook visueel is er wat aardigs te zien en de score van Zimmer is wel weer van puike kwaliteit.

avatar van des1

des1

Mee eens dat het een beter vervolg is dan verwacht kon worden. Zeker omdat Silence indertijd als een bom insloeg. Ridley Scott rolt een aardig verhaal uit, met prachtige sfeerbeelden die daardoor ook iets onbestemds dreigends krijgen. Zwak punt vond ik het veel te dik bovenop gelegde dedain van Hannibal als een "knows-it-all tegenover Clarice, met name in zijn brief (gaat ie weer over haar jeugd en relatie met pa). Een dermate getalenteerde en briljante figuur heeft dat -juist- niet nodig. Julianne Moore is een fantastische actrice, maar speelt hier teveel de rol van een tragische figuur. Daardoor mist er tegenspel, en daarmee ook balans in het verhaal. Deze Clarice ondergaat alles veel meer. Ik vond Liotta weer eens vintage Liotta. De figuur van Mason Verger was een vondst. "Is that a Mustang? 5 Litres?... They're fast".

avatar van Black Math

Black Math

Een film die in veel opzichten minder is dan de voorganger. Uitzondering is de cinematografie, die is duidelijk minder droog en zeker Florence is best sfeervol in beeld gebracht. Maar voor de rest valt het tegen. Ik schrok al toen ik tijdens de openingscredits de naam Hans Zimmer voorbij zag komen. Wat mij betreft geven ze die man een beroepsverbod. Bombastisch is het dit keer niet, maar wel constant dreinend, wat bijzonder sfeerverstorend werkte.

Maar ook de personages en de structuur vallen tegen. Van verdere karakterverdieping is weinig sprake. De gevaarlijke genialiteit van het personage Lecter komt hier veel minder tot uiting. Verder is één van de krachten van The Silence of the Lambs dat Lecter onder de huid van het personage Sterling kruipt. Ook heerst er daar de hele tijd een bronstig sfeertje rondom Sterling, en dat bepaalde allemaal in sterke mate de sfeer van die film. Hier ontbreken dat soort spanningen toch grotendeels. Het personage Sterling komt over als een justice-robot. Terecht dat Foster de rol heeft laten lopen. Moore doet haar best, maar kan van niets ook niet veel maken.

Verder weer een tegenvaller van Scott. Black Hawk Dawn en misschien Prometheus wil ik nog wel eens zien, maar voor de rest laat ik hem denk ik maar links liggen voortaan. 1,5*.

avatar van FcTwente

FcTwente

Geweldige film die zelfs in de buurt komt van het meesterwerk dat hieraan vooraf ging. Hannibal is dan ook een fantastisch personage die wederom meesterlijk wordt vertolkt door Hopkins. Alleen Jodie Foster is een groot gemis t.o.v. the silence of the lambs. T.o.v. het vervolg 'red dragon' is deze film een klasse beter.

avatar van plano

plano

Na een lange tijd weer eens, samen met het eerdere deel (silence of the lambs), herzien. Hierbij ben ik tot de nieuwe conclusie gekomen dat ik dit zonder twijfel het sterkere deel vind. De reden; Anthony Hopkins.

Hij weet de rol van Hannibal Lecter zo geweldig neer te zetten dat hij verschillende 'onwaarschijnlijkheden' in de film tot hooguit schoonheidsfoutjes weet te doen verbleken. Hij acteert net zo sterk zijn rol als in het eerdere deel, maar komt hier simpelweg veel meer aan bod. De film draai helemaal om Lecter. Hij is zo ongelooflijk gevat, doordacht en besproken dat het me niet zou verbazen dat Anthony Hopkins eens ECHT opgepakt zou worden voor verschillende moorden. Het is een rol die op zijn lijf is geschreven. Waar ik mij in het eerdere deel kon storen aan slappe bijpersonen en het hoge 'detective serie' gehalte, is de aanwezigheid me hiervan tijdens het kijken niet eens opgevallen.

De manier waarop Hopkins zich zo plots en (schijnbaar) zonder problemen naar Amerika weet te verplaatsen, is op zijn minst twijfelachtig te noemen. Hier heeft hij ook nog de tijd om wat inkopen te doen welke hij, rustig als hij is, meesjouwt richting de ontknoping. Tussendoor word hij wel nog ontvoerd, maar gelukkig al snel weer bevrijd door Clarice. Die hij op zijn beurt weer red en oplapt. In de tijd dat zij hiervan bijkomt heeft hij alles alweer onder controle en is zelfs haar collega nog aan komen schuiven. Niet lang daarna hakt de koelbloedige menseneter nog wel zijn eigen hand af, om vervolgens weer in een vliegtuig te belanden met een goed verzorgde lunchtrommel bij zich. Onthoud hierbij in je achterhoofd dat zelfs Osama Bin Laden in hetzelfde rijtje met 10 personen stond als Lecter...

Als ik op die manier kritisch kijk, klopt het natuurlijk van geen kanten. Maar het lijkt niet uit te maken, Lecter is glorieus!

avatar van aorsongmachine

aorsongmachine

Degelijke film die echter niet kan tippen aan 'Silence of the lambs' of 'Red Dragon'. Juianne Moore kruipt ditmaal in de huid van Clarice Starling. Jammer dat Jodie Foster de rol weigerde. Zou de film ten goede hebben gekomen ook al doet Julianne Moore nog zo haar best. De tafelscène met het openen van de schedel hoefde voor mij niet echt en is er zelfs net een tikkeltje over.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Helaas, een enorm verschil met het o zo goede The Silence of the Lambs. Het script is vrij zwak en de montage veel te slecht. Bovendien is het ver gekomen om in een film het gevoel te krijgen dat je Jodie Foster mist (want ik ben geen fan van haar). Julianne Moore past gewoon niet in deze rol en is een miscast. Het hele verhaal rond het enige levende slachtoffer van Hannibal kon me gestolen worden, en verder zit de film vol dingen die niet kunnen zoals inderdaad die schedel of dat niemand erin slaagt om één van de tien meestgezochte criminelen ter wereld te herkennen of iemand die niet uit de media weg te denken is zoals Clarice Starling. Ik heb niet het gevoel dat dit product met liefde is gemaakt. Anthony Hopkins redt nog enigszins de film.