Genre: Thriller / Misdaad
Speelduur: 120 minuten / 124 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: Red Dragon / Red Dragon: The Curse of Hannibal Lecter / Manhunter: The Pursuit of Hannibal Lecter
Geregisseerd door: Michael Mann
Met onder meer: William Petersen, Kim Greist en Brian Cox
Releasedatum: 22 juni 1989
Plot Manhunter
"It's just you and me now, sport…"
De seriemoordenaar 'De Tandenfee' slacht hele gezinnen af. Met tegenzin komt de gepensioneerde expert Will Graham terug bij de FBI om deze levensgevaarlijke moordenaar te helpen vangen. Ten einde raad roept hij de hulp in van Dr. Hannibal Lecktor, een psychopaat die door Will Graham zelf achter tralies is gezet.
Will Graham
Zeller
Geehan
Jimmy Price
arny
Leuke effecten en goed verhaal. blijft spannend ondanks datering, beetje clichematig maar geweldige scene waarin overambitieuze journalist brandend de parkeergarage in wordt gereden
aSMoDeuS
Dat vond ik juist een van de sterke kanten van deze film.
Die muziek past perfect bij de misselijke sfeer die wordt opgeroepen.
Lekker duister. 4*
Quentin
Onderschatte film, sterke acteurs, technisch prachtig, goede muziek. dik 4*
Gizzmann
Ontzettend goede muziek en op sommige momenten ook ontzettend spannend, maar helaas in het begin soms een beetje saai. Dikke 3.5*
Trissie
Als je de muziek mooi vind van Manhunter...
Iron Butterfly - In A Gadda da Vidda....
(naam vast niet goed geschreven)
xangadix
Ik vind This Big Hush van Shriekback er zo goed in passen. Het stuk van de film waarin je dat hoort, vind ik erg mooi.
Purmerend
De film begin eigenlijk te saai, maar dat wordt snel anders. Aangename film, de leukste scene vond ik dat die vrouw die tijger ging aaien en omarmen. 3*
Fangs (crew films)
Red Dragon (2002) was beter, maar deze versie is ook niet slecht. Het camerawerk is prachtig, de belichting en sfeer ook, maar het muziek vind ik eigenlijk niet zo goed in de film passen (niet dat ik het slechte muziek vind). William Petersen is erg goed, maar over het algemeen vond ik de cast in Red Dragon toch beter. Een typische Michael Mann-film, hoewel zijn latere films toch beter zijn. > 3.0*
Mr Confused
Zo spannend als een bijzettafeltje...
Best wel spannend dus!
dr walgvogel
Geweldige film. Veel beter neergezet dan Red Dragon. Vooral het acteer werk van William Petersen en Tom Nonaan zijn heel erg sterk. Ik heb Edward Norton als acteur hoog zitten maar hij was voor Red dragon totaal miscast en kwam niet zo goed uit de verf als zijn voorganger william Petersen. En de grootste fout die er gemaak werd was Ralph Fiennes (ook een goede acteur daar niet van) casten voor de tooth Ferrie. Voor een huiveringwekkende rol als dat is het veel beter een onbekend gezicht te nemen en iemand die geen English patient voorgeschiedenis heeft. Het is alsof je Bambi Rambo laat spelen. Dat werkt gewoon niet.
de sfeer wordt goed neergezet door Michael Mann. Sommige beelden zijn, natuurlijk erg reminiscent aan Miami Vice maar toch draagt dat heel erg bij aan de sfeer. Brian Cox zet een geweldige minimalistische Lektor (lecter in silence of the lambs) neer. Hij heeft maar 3 scenes maar hij blijft wel hangen. Anthony hokins isn iconische Lektor maar soms ging hij net ietsjes over the top. dat neemt soms de dreiging weg en maakt het meer humoristisch dan dreigend.
The One Ring
Je vergeet alleen dat Fiennes pas 10 jaar na deze film in The English Patient speelde. Toen deze film gemaakt werd was hij nog helemaal niet bekend.
BoordAppel
Fienes speelt ook niet in deze film maar in Red Dragon. Hier speelt Tom Noonan de rol van de Tooth Fairy, en dat doet hij inderdaad beter dan Fiennes. Hij heeft zn uiterlijk dan ook wel mee.
dr walgvogel
boerenpummel
ik zag de remake eerder en wellicht dat ik daardoor het origineel wat minder vond.
thunderball
De eerste keer dat ik deze film zag was een jaar of 15 geleden op de BBC, viel me toen ontzettend tegen, maar toen ik hem een jaar later weer zag vond ik hem een eens fantastisch en dat ben ik altijd blijven vinden.
Het is natuurlijk wel een typische Mannfilm uit de jaren 80.
Eigenlijk net als hoe hij Miami Vice maakte, dus met veel nadruk op de vormgeving, koudaandoende bijna steriel uitziende apartementen, typisch voor hem kleurgebruik en alles begeleid door hardklinkende popmuziek, die regelmatig conversatie's en gedachtengang vervangt.
Je moet hier van houden, zoals je ook van MVice houdt of niet houdt en eigenlijk is deze film dan ook niet met Red Dragon te vergelijken omdat de filmstijl zo van elkaar verschilt, maar persoonlijk vind ik deze beter!
Zo wie zo vind ik inderdaad Petersen stukken geloofwaardiger dan Norton die niet op zijn plaats leek.
Wat mij betreft: 4 sterren!
dutchtuga
Klasse film. Lees veel negatiefs over de muziek maar laat ik dat nou juist een toevoeging vinden geven aan de sfeer. Heerlijke jaren 80 synthesizer moods. Jammer dat de songs wel stukken minder zijn en op het eind zelfs helemaal misplaatst.
Manhunter springt dus uit in sfeer, belichting en camerawerk. Ik heb dit al vaker opgemerkt in Mann films, die sfeer. Goed punt van deze regisseur.
De rol van die toothfairy was ook bijzonder sterk. Goede casting. De rest van de cast doet het naar behoren maar vond Noonan er toch echt uit springen.
Manhunter heeft een hypnotiserende werking en doet vaak denken aan Miami Vice of een Scarface qua kleurgebruik en vertelwijze. Heb me prima vermaakt met deze (ondergewaardeerde) film.
animalkrullie
Hij moest zoveel beter zijn Red dragon, nou ik vond deze verfilming echt slecht.
Een B-film terwijl ik Cox een geweldige akteur vind.
Geef mij Red dragon maar met Norton en Hopkins.
1,0 voor de moeite en Brian Cox
TheMaestro
Goeie film, met aan het eind dat geweldige nummer van Iron Butterfly op het moment dat hij dat blinde meisje wil vermoorden.
Heel duister........
hollow-man
Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die dit een slechte film vinden. Wat een sfeer en spanning, goed acteerwerk, fantastische muziek. Beter dan de remake Red Dragon, aangezien de hoofdrolspeler (Petersen) en de serial killers meer overtuigen. Uiteraard is ie wat gedateerd, maar ik hou wel van die jaren '80 stijl.*****
Halcyon
Hoe meer films ik van Michael Mann zie, des te meer ik van deze regisseur begin te houden. De sfeer die door z'n films waart, in dit geval gecreëerd door schitterende ambient-muziek, is iets wat je normaal niet ziet in dit type films, maar bij Michael Mann op een of andere manier toch een ideale combinatie blijkt. De soundtrack van Manhunter schijnt overigens vrij zeldzaam te zijn. Heb een beetje research gedaan en niet echt iets kunnen vinden, behalve een oude LP met (voor mij althans) allemaal onbekende namen. Dat maakt het natuurlijk wel wat charmanter allemaal. In ieder geval, die dromerige muziek levert samen met de geweldige fotografie talloze schitterende shots op die er wat mij betreft voor zorgen dat ik me deze film nog lang zal herinneren.
We zouden haast gaan vergeten dat dit de eerste film over Hannibal "The Cannibal" Lecktor (!) is, dit keer eens niet gespeeld door de legendarisch vervelende of vervelend legendarische - 't is maar hoe je het bekijkt - Anthony Hopkins. Hannibal's screentime is beperkt, maar Brian Cox overtuigt toch meer dan de soms tot overacting gedreven Hopkins. Spijtig genoeg kan hij, samen met de andere acteurs, van de eerste tot de laatste perfect gecast, niet verhinderen dat Manhunter een echte topper wordt. Daarvoor loopt er inhoudelijk teveel mank. Hoewel alles overtuigend gebracht werd, heb ik nergens het thriller-gevoel ervaren. Weinig spanning, maar in de plaats daarvaan een haast gevoelloos beschrijven van feiten en gebeurtenissen. Heel anders dan bijvoorbeeld dat mysterieuze en akelige sfeertje in Silence of the Lambs.
Maar laat dit enige minpunt u niet ontmoedigen om dit cinematografisch spektakel een kans te geven. Het is tevens de eerste Hannibal-film waarrond later een trilogie verfilmd zou worden met Red Dragon als remake van Manhunter.
Movie_fan#
best sterke film met mooie spanning en aardig acteerwerk.
Leuke sfeer en aardig verhaaltje
Een aardige 3,0*
brucecampbell
Goede film van Mann, maar het enige minpuntje is die popsongs die gebruikt worden, die vind ik eerder storend dan effectief.
Sergio
Deze film heeft maar één week gedraaid in de bioscopen.
De titel Manhunter is gekozen omdat producer Dino etc.
een flop had met Red Sonja (logisch toch) en daarom geen titel met Red erin wou in ieder geval is dit een geweldige film.
Als je eerst Red Dragon en/of Silence of the lambs ziet kan ik begrijpen dat je even moet wennen, maar sommige noemen het een waardeloze film en dat slaat nergens op.
Diesel
Wat mij betreft één van de beste Amerikaanse thrillers uit de jaren tachtig. Manhunter doet zeker niet onder aan The Silence of the Lambs. Wat ik zo goed vind aan Michael Mann is dat hij beelden perfect weet te ondersteunen met muziek. Net als in Heat en The Insider, ligt de nadruk (visueel) in deze film op de kleur blauw. De ene mooie scène volgt de andere op en vooral de finale ziet er prachtig uit. Een ander sterke punt van Mann, is dat hij zijn acteurs altijd nauwkeurig uitkiest. Ook hier weer, William Petersen en Brian Cox zijn perfect gecast. Al vind ik Hopkins toch net iets beter als Hannibal Lecter.
Velen vinden de pop nummers in deze film misplaatst. Pop muziek hoort niet bij een thriller zou je denken, maar de manier waarop Mann de pop nummers gebruikt is echt het werk van een meester. Mann heeft een perfecte timing en gebruikt de juiste nummers bij de juiste scènes. Manhunter is een film die ik keer op keer kan bekijken, zonder dat het gaat vervelen. (bijna) Alles klopt aan deze film. 4,5*
Uiteraard is ie wat gedateerd,
Dat gevoel had ik helemaal niet.
Bijzonder intens en akelig. Sommige scenes wekken zo'n onbehagen op dat het bijna ondraaglijk wordt.
Goed gezegd, ik ben het helemaal met je eens.
dutchtuga
Snel The Keep kijken Halcyon
maurice74
Special edition bij cdwow.nl is 8.99 (met kortingsbonnen betaalde ik slechts 6.99 euro incl. verzendkosten). Wel interessant want er staan een director's cut en theatrical version op. Heb de film vreemd genoeg nog nooit gezien, maar ben benieuwd.

Hannibal Rising
2007