• 9.449.370 stemmen

Met onder meer: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani en Arash Ashtiani

Gesproken taal: Perzisch, Engels en Spaans

Releasedatum: 10 november 2022

Plot Holy Spider

De huisvader Saeed is op religieuze missie. Hij wil de voor hem heilige Iraanse stad Mashhad zuiveren van de immorele straatprostituees. Na enkele vrouwen te hebben vermoord, is hij erg aangedaan door het gebrek aan maatschappelijke aandacht voor zijn missie. Intussen bijt de journalist Rahimi zich in de zaak vast.

avatar van HK Senator

HK Senator

LITTLEHOLLYWOOD schreef:

Heel overtuigende film, voor mij de beste van het afgelopen jaar samen met 'le bleu du caftan'. Toch komen er veel pareltjes uit de Iraanse cinemawereld, dit is er een van de beste van, goede vertolkingen trouwens van de gehele cast. Het einde is wel heel confronterend....

Het is geen Iraanse productie maar speelt zich daar af.

avatar van Antonev

Antonev

In de basis een interessante en goed uitgevoerde misdaadfilm. Toch bleef ik met het gevoel achter dat er een stuk meer ingezeten had.

Voor ons Westerlingen spreekt de Iraanse samenleving toch wat tot de verbeelding. Je denkt al snel aan een verstikkend regime, waarin Islamitische normen met harde hand worden opgelegd en gehandhaafd. Een samenleving waarin de overheid meekijkt en waarin je je weinig misstappen kunt veroorloven. Waarin vrouwen buitenshuis een minderwaardige rol bekleden.

Die gespannenheid proberen ze wel naar voren te laten komen. Maar het is allemaal te slap om de film echt de juiste sfeer mee te geven. De omgang met de hoofdrolspeelster is vooral heel formeel. Ja, ze wordt wat geïntimideerd, ze wordt onheus bejegend, maar echt dreigend wordt het zeker niet. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het wel boeiend is om te zien hoe Iraanse families leven. Het zittend op de grond eten bijvoorbeeld is daar nog steeds redelijk normaal, maar voor ons Nederlanders is dat iets wat je hooguit op een picknick zou doen.

De kern van het verhaal weet voldoende te boeien, hoewel het weinig aan de verbeelding overlaat. Het trekt allemaal redelijk vlot en in een rechte lijn van het begin naar het eind. De laatste 20 minuten zit er wat meer beweging in en dat trekt de film naar een bescheiden voldoende.

Al met al een stuk minder goed dan de hoge score doet vermoeden.

avatar van Oceanvolta

Oceanvolta

knusse stoel schreef:

Wat de film ook mooi liet zien is hoe "vrienden" "vrienden" zijn als het erop aankomt!

Een 8+

De scene in de cel waar zijn vriend hem kwam opzoeken was door hem ingebeeld en niet de werkelijkheid.

avatar van Oceanvolta

Oceanvolta

Antonev schreef:

Ik heb in 2017 vijf weken in Iran gereisd, deels ook met een Iraanse die ik daar heb ontmoet. Wat mij betreft geeft de film heel goed weer hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat. Vrouwen mogen werken, autorijden, naar het café, 's avonds over straat, etc. Maar toch is er altijd een soort van lichte intimidatie en controle. Het inchecken bij het hotel is precies zo'n situatie die heel realistisch is. Overigens wel met grote verschillen tussen de meer gelovige steden en bijvoorbeeld Teheran of Rasjt.

Voor een film kun je er natuurlijk voor kiezen om het aan te dikken en het spannender te maken. Ik heb op zich geen problemen met deze keuze om voor de realistische variant te gaan.