menu

Straight Time (1978)

mijn stem
3,63 (88)
88 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Misdaad
114 minuten

geregisseerd door Ulu Grosbard
met Dustin Hoffman, Theresa Russell en Gary Busey

Na vervroegd te zijn vrijgelaten probeert een dief om op het rechte pad te blijven en een baan te zoeken. Hij zit echter alweer snel in de gevangenis (buiten zijn schuld) door een fanatieke, op macht beluste politieagent. Als hij weer vrijkomt beschuldigt hij die politieagent, jat zijn auto en belandt weer op het misdaadpad.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=q4WzmOBGw2E

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,0
Geen grootse, maar wel een aangename film. Zo'n film die je weer es opzet en dan toch weer helemaal bekijkt. Hoffman had 'm zelf willen regisseren. Ulu Grosbard nam dat over, zonder veel geruzie (als ik goed ben ingelicht).

klute89
De film daarnet gezien, en is zeer goed bevallen. Dustin Hofmann zet hier een fenomenale rol neer, ook de rol van Theresa Russell is zeer sterk.
Het is een zeer goed gemaakt drama, dankzij de regie en de perfecte acteurs.

Zeker 4* waard.

klute89
Ik ga met een halfje omhoog. Van 4 naar 4,5*

avatar van dvdfreak123
4,0
goeie film met fantastische acteerprestatie van dustin spijtig dat de film blijkbaar niet echt bekend is en maar 18 stemmen heeft

Mister Spock
Briljante film, veel te onbekend.

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Best wel goeie film over Hoffman die z'n straf heeft uitgezeten, maar tegen een hoop vooroordelen en een slecht overheidsysteem botst. Zelfs na z'n straf blijft hij een nummer en krijgt dus niet de kans op een propere lei. Zodat hij noodgedwongen dan maar de wereld van weleer instapt.

Het acteerwerk is zeer goed, zowel bij Hoffman maar ook een jonge Kathy Bates. De film komt wel heel erg traag op gang en had net iets sneller in verloop mogen zijn. Nu heeft het de indruk van een te licht verhaal te hebben. Hoffman geeft anders best wel de emoties van de ex-gevangene goed weer.

Het geheel is een aangename film, al schiet hij nergens uit. Hij komt qua sfeer in de buurt van Dog day afternoon, maar schiet veel te kort helaas. Misschien geen topper, maar toch onterecht een wat vergeten filmpje.

avatar van Sergio
2,5
Onlangs weer gezien en dan is het toch wel weer dat Hoffman de show steelt want verder is het maar matig.

avatar van Zinema
3,5
Zinema (crew)
Rustig opgebouwd.

Hoffman draagt dit geslaagde drama met misdaad-rand, al zijn de bijrollen tevens sterk. Hij speelt op uitstekende wijze een ex-bajesklant die al vrij snel onder de huid van de kijker gaat zitten. Dit komt door de realistische ontwikkeling van zijn character, alsmede door het zenuwslopend in beeld brengen van een aantal overvallen. Ook de rustige opbouw van de film werkt.

Zeer goed.


4,0
Zoveelste "na de gevangenis"-film waarbij een puik acterende Dustin Hoffman de rol waarneemt van het slachtoffer van een al te ijverige parool-officier.
De film is uitstekend opgebouwd en geniet niet de bekendheid die hij verdient.
Het slot zal misschien niet brengen wat mogelijks ervan kon van verwacht worden maar laat de kijker eerder zelf een besluit trekken en eigenlijk is dat beter dan één of andere avontuurlijke ontknoping.
Ook de act van Theresa Russell spreekt aan.

avatar van AC1
3,5
AC1
Een beetje een rechtoe rechtaan film maar het is wel een realistisch portret van de ex-gevangene die een poging doet om op het rechte pad te blijven. Boeiend is dat het hoofdpersonage, gespeeld door Dustin Hoffman, helemaal niet als een heilige wordt voorgesteld, Dembo is het soort van Amerikaanse antihero dat eerder gebruikelijk was tijdens de eerste helft van de jaren zeventig en niet in 1978. Eigenlijk ademt de hele film de cinema van de 'early seventies'.

avatar van Airbakke
5,0
“No movie featuring either Harry Dean Stanton or M. Emmet Walsh in a supporting role can be altogether bad.” (Roger Ebert’s Stanton-Walsh Rule)

Eén van Dustin Hoffman’s beste rollen is op hetzelfde moment één van zijn meest vergeten. Als een voorwaardelijk vrijgelaten dief, zien we hem met moeite opnieuw geaccepteerd worden in de maatschappij. Uitstekende acteerprestaties van Hoffman, Stanton, Busey en Russell zorgen voor een onvergetelijk stukje cinema.

Voor meer details en een top 25 van vergeten New Hollywood klassiekers:
New Hollywood's Lost Classics - The Filmtransition

avatar van knolly
4,5
Vindt het een geweldige film,
vooral de overval op de juwelierszaak
vind ik zeer goed, het effect dat je zit
mee te boksen, klasse regie en acteren.

Lv92
Kijken deze film!

avatar van Leland Palmer
4,0
Zo, goede klassieker weer hoor. Wat een fantastisch spannende scenes zitten er in deze 'Straight Time'. De overval op de bank, Hoffman die de shotgun gaat jatten, daarna de overval op de juwelier - één en al spanning. Zenuwslopend. Qua sfeer erg fijn, mooi geschoten plaatjes in L.A. Puike rol van Hoffman zelf en wat is Theresa Russell toch weer mooi zeg. Dikke voldoende voor deze fijne prent. Heb genoten.

avatar van gauke
3,5
Een trage, tragische, sobere, genuanceerde en gedetailleerde combinatie van een karakterthriller en een sociaal misdaaddrama, over een ex-crimineel die na gevangenschap terugkeerde in een voor hem corrupte wereld. De cast was uitstekend en Dustin Hoffman speelde een van zijn beste rollen.

avatar van Dievegge
3,0
Max (Dustin Hoffman) geeft aanvankelijk de indruk dat hij oprecht z'n leven wil beteren, maar het gebrek aan kansen voor een ex-gedetineerde en de verlokking van snellere manieren om aan geld te raken doen hem een andere kant op gaan. De titel is ironisch. M. Emmet Walsh is geweldig als de zwaarlijvige reclasseringsambtenaar, zo iemand aan wie je een hekel kunt hebben maar wiens raad je toch maar beter kunt volgen. Theresa Russell speelt goed, maar haar personage is wat te weinig onderbouwd. Ze komt zomaar uit de lucht vallen als gangsterliefje. Heeft ze dan geen familie of vrienden die haar tegen willen houden? Het einde is open. Hadden ze te weinig geld voor een climax? Het is spannend genoeg om eens te zien, maar geen echte topper.

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film waarin een crimineel uit de gevangenis komt maar nog onder toezicht blijft van reclassering. De eerste helft kent een wat trage opbouw, maar schetst een realistisch portret van het leven van een ex-gedetineerde. De tweede helft waarin het hoofdpersonage weer het verkeerde pad op gaat kent een aantal spannende scenes. Realistisch in beeld gebracht door mooi locatiewerk en een acteerwerk cast (zowel de hoofdrol als de bijrollen).

avatar van dionj
4,5
Wow! Wat een goede film was dit zeg. Acteerwerk van de bovenste plank, wellicht zelfs Hoffman's beste. Een misdaaddrama waarmee ik mij geen moment heb verveelt.

avatar van mrklm
4,0
Sterk misdaaddrama met een puike rol van Dustin Hoffman als Max Dembo, een dief die na zijn vrijlating een nieuw leven wil beginnen. Zijn rancuneuze reclasseringsambtenaar [M Emmett Walsh] werkt hem constant tegen en gaat daarin zelfs zover dat hij een gemakkelijk excuus vindt om Max korte tijd terug achter de tralies te krijgen. Woedend over de vernedering die hij heeft moeten ondergaan, besluit hij contact te zoeken met enkele van zijn oude partners-in-crime Willy [Gary Busey] en Jerry [Harry Dean Stanton] met wie hij het criminele pad opnieuw betreedt.

Realistisch gefilmd waarbij met name de scènes in de gevangenis opvallen vanwege de aandacht voor de (vrij vernederende) dagelijkse routine van het gevangenisleven. Ook de overvallen zijn goed geregisseerd en leveren de nodige spanning op. Hoffman krijgt bovendien sterk tegenspel van een ijzersterke ondersteunende cast met Walsh en Stanton als uitblinkers. Kathy Bates speelt hier haar eerste (gesproken) filmrol als Buseys echtgenote.

4,0
geplaatst:
Aantrekkingskracht van deze film is dat ze het verhaal voor zich laat spreken, en ons veel te denken geeft met wat voor een persoonlijkheid we in de persoon van Dustin Hoffman eigenlijk te maken hebben. Het blijft alleszins ambigu, want hoeveel afgrijzen we ook voor de glibberige reclasseringsambtenaar mogen voelen, wanneer bij Hoffman eenmaal het hek van de dam is, slinkt de sympathie die we eerder voor hem voelden zienderogen omdat de daden die hij begaat op een bepaald moment toch wel erg bruut worden. Dus als standaard systeemkritiek (de overheid die de misdaad helpt reproduceren) fungeert deze film toch ook niet helemaal. Tegelijkertijd verdwijnt de sympathie die we voor Max Dembo voelen toch ook nooit helemáál, omdat het deels aan Hoffmans impulsiviteit te wijten is dat hij helemaal ontspoort. Gary Busey rol in het geheel wordt naar het einde toe wat karikaturaal, en hoewel er natuurlijk een lafaard-verrader in het spel moest komen is Busey lafhartige gelaat in de voor hem fatale scene wat al te uitgestreken. Wat dat betreft is de rol van Dean Stanton die als twijfelend, maar verstandig nuancerend tegenwicht moet dienen een stuk interessanter. De bankovervalscene deed veel denken aan die in Heat van Michael Mann, en wist bij mij een soortgelijk gevoel op te roepen.

avatar van Ludo92
geplaatst:
memorable schreef:
De bankovervalscene deed veel denken aan die in Heat van Michael Mann, en wist bij mij een soortgelijk gevoel op te roepen.
Die scene is elke keer opnieuw vreselijk spannend. Goede aanrader voor mensen met obstipatie.

En leve Harry Dean. De buscemi van de jaren '70!

avatar van thegoodfella
4,0
geplaatst:
Heerlijk product van de jaren 70. Echt een film uit dat decennium die zoals veel films uit die tijd verder kijkt dan goed of slecht, maar mooi een menselijk karakter schets met goede en slechte kanten.

avatar van kos
4,0
kos
geplaatst:
Inderdaad zalig dit soort Amerikaanse films uit de jaren 70. Perfect rustig opgebouwd, sfeervol en heel goed geacteerd. Toppertje.

avatar van brucecampbell
4,5
Heerlijke misdaadfilm met toch een atypische rol voor Hoffman.
Grappig om te zien dat de regisseur geboren is in Antwerpen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:54 uur

geplaatst: vandaag om 17:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.