Genre: Thriller / Drama
Speelduur: 99 minuten / 96 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Joel Coen
Met onder meer: John Getz, Frances McDormand en M. Emmet Walsh
IMDb beoordeling: 7,5 (107.601)
Releasedatum: 28 maart 1985
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Blood Simple
"Breaking up is hard to do."
Julian Marty, de getormenteerde eigenaar van een bar in Texas, denkt dat zijn vrouw Abby weer overspel pleegt. Hij huurt de privé-detective Loren Visser in om haar te volgen en bewijzen te vergaren. Abby blijkt er inderdaad vandoor te zijn gegaan met een andere vent, namelijk Ray, die in Marty's bar werkt. Als Marty hierachter komt, is hij furieus en wil hij dat Visser het koppel tegen een flink geldbedrag ombrengt...
Ray
Mr. Garcia
Old Cracker
Bob Gray
- 1912 stemmen
Eindelijk weer eens herzien na al die jaren en wat heb ik genoten. Dat de Coen's met zo'n uitgekauwde setting (overspel, huurmoord) toch nog zo'n interessante en onvoorspelbare film kunnen maken tekent toch hun wel vakmanschap voor het creëren van een unieke film. Fantastisch mooi geschoten, heerlijke score en een topcast zorgen voor een prachtige duistere film. Zitten een paar onvergetelijke scenes in.
Na Fargo mijn favoriete Coen.
jono
Blood Simple. is de debuutfilm van de beroemde gebroeders Coen. De film ging in september 1984 in première op het filmfestival van Deauville in Frankrijk. Voor het grote publiek was de film pas een jaar later te zien.
Het verhaal is simpel: iets met een overspelige vrouw, een jaloerse echtgenoot en een onbetrouwbare privédetective die zijn eigen plan trekt. Zoals we van de gebroeders Coen gewend zijn, zijn er de nodige plotwendingen, veel zwarte humor en er vindt een aantal moorden plaats, Maar daar zal ik niet al te veel over verklappen.
Gisteren zag ik de director’s cut, die vreemd genoeg enkele minuten korter is dan de bioscoopversie. Ik vond het een fantastische misdaadfilm, met minimale middelen gemaakt en met bevriende acteurs om de kosten te drukken. Ondanks is de casting perfect en wordt er prima geacteerd. De eerste film van de gebroeders Coen dus, en ik heb nu al zin in de rest van hun oeuvre. 4,5
Drulko Vlaschjan
Ik herinner mij een aflevering van Zeg 'ns Aaa waarin iemand, dokter van der Ploeg of zo, een tafeltje had gekocht dat je uit kon schuiven zodat het groter werd. Dat was toen iets nieuws, denk ik. Hij liet aan verschillende mensen zien hoe het werkte en liet het tafeltje om en om groot en klein achter. Mien Dobbelsteen wist niet dat het zo'n bijzonder tafeltje was en zag de ene keer een kleine tafel en dan weer een grote. Daar snapte ze niets van. Ze dacht dat ze gek werd. Nou, dat was lachen.
Ik moest daaraan denken bij het zien van Blood Simple, een film die op een iets ingenieuzere wijze om dezelfde soort verwarring draait, waarbij de kijker meer weet dan de personages. Ergens best flauw, maar op z'n tijd wel eens lekker. Dankzij die typische Coen-sfeer wordt het zelfs een prima film. Het zit hem in de details. Een vlieg op een gezicht, een... nou ja, ik kan nu alleen even op die vlieg komen, maar het stikte ervan, van die details. Het detective-personage was het minst realistisch maar wel mijn favoriet. Wat een fijne man.
Pim1993
Het heeft allemaal zoveel tijd nodig in deze film. Het oogt ontzettend kitscherig, karakters maken behoorlijk domme keuzes. Er wordt onlogisch onderling gecommuniceerd door de karakters waardoor het leidt tot vage bedoelingen. Het komt traag en onintelligent op me over. Bewust of onbewust, dat maakt me nog niet zozeer uit. Dit is hoe ik het ontvang. Het is niet de eerste film die ik van de gebroeders Coen zie. Dit is trouwens wel hun eerste officiële film samen.
Ik vind hun werk tot nu toe stuk voor stuk redelijk. Ik vind dat ze te hard hun best doen om een kunstwerkje in elkaar te zetten, waardoor het bij vlagen geniaal is maar je toch met een heel goedkoop gevoel achterblijft. Het is het allemaal nét niet, en in sommige gevallen slaan ze wat mij betreft de plank mis.
Bij Blood Simple resulteerde dit voor mij dat ik me heel erg frustreerde over bepaalde keuzes die werden gemaakt in het plot, totaal ongeloofwaardig. Daarnaast genoot ik weer wel van een bepaalde toon van souplesse: dat ene nietszeggende shot die juist daarom zo sterk was. Die quote die nergens op sloeg maar juist daarom niet afgezaagd was. Ik kan hier tal van voorbeelden in spoilers zetten, maar degenen die hem zien snappen denk ik wel wat ik bedoel. Je hoeft het er uiteraard niet mee eens te zijn.
Ik zal nooit fan van ze worden. Ik ben wel blij dat ik er een beetje ingedoken ben, want interessant zijn ze op zich wel.
Pim1993
Na Fargo mijn favoriete Coen.
Het is onvoorspelbaar omdat het eigenlijk volledig onlogisch is en nergens op slaat. Ik mis bepaalde motieven, ik mis logica van acties die worden ondernomen. Anders kan ik ook wel een stel karakters in een arena gooien en ze dingen laten doen en keuzes laten maken die nergens op slaan. Neem als voorbeeld die huurmoordenaar. Die komt ontzettend goed weg met z'n fuck-up omdat Ray er een gigantisch potje van maakt. Wat haalt deze man er vervolgens nog uit om die twee op het eind te vermoorden? Althans dat probeert ie. Hij heeft een shitload aan cash binnengeharkt, komt clean voor de dag als deze moord aan het licht zou komen. Waarom vertoont hij zich daar nog. Doesn't make sense. Dat is in mijn ogen gewoon een fout.
Kurtz
De eerste film van de gebroeders Coen toont als geen ander hun onderliggend cynisme. Ze hebben nooit veel medelijden gehad met hun karakters, en in Blood Simple. is dat ook al te zien. Het plot ontvouwt zich op danige wijze dat elk van de personages denkt de volledige waarheid te weten, maar er in werkelijkheid vaak compleet naast zit. Door deze onwetendheid brengen ze zich nog verder in de penarie, en de kijker mag fijn toekijken.
De film onderscheidt zich van de Coens latere werken door de trage en sombere wijze waarop het verhaal verteld wordt. Visueel is het solide doch troosteloos. De humor is nauwelijks aanwezig, enkel in gitzwarte vorm. De personages stelden me teleur, niet bijster memorabel, zeker niet omdat daar vaak de kracht rust van de gebroeders.
Echter, onmiskenbaar een solide debuut.
Mr Thee
Ge-wel-dig! De Joël Coen “hand” vind je er gemakkelijk in terug aan het einde van de rit. Gevatte oneliners, mooie personages. En het is een weird, spannend en vermakelijk verhaal. Bakkelieten telefoons, eighties hits en treffende filmmuziek die de thrill versterkt. Makkelijk verhaal of niet, ik blijf niet met een goedkoop gevoel zitten: eerlijk, oorspronkelijk: terug naar toen. Even simpel als mooi gefilmd: heerlijk! Met dank aan Kurtz en Drulko Vlaschjan voor de napret!
mikey
Jep, net als bij Snatch. (.)
mikey
Herzien. Enigzins matig ‘verhaal’ over een moord die tot voor totale verwarring zorgt bij alle betrokkenen in neo noir style. Nou ja verhaal? Eerder een situatie veteld a la Hitch.
Qua beeld en sound erg goed maar telkens vergeet je de film waardoor je de neiging krijgt om hem toch maar weer es op te zetten. En dat was teleurstellend. Toch zie je wel dat de Coen bros veel in huis hebben.
Uitstekende film waarin een bareigenaar zijn vrouw ervan verdenkt vreemd te gaan met zijn medewerker. Een simpel plot voor deze effectieve film-noir. Ondanks of misschien wel vanwege het wat trage tempo is het redelijk spannend (vooral de finale). Mooi camerawerk hier en daar en de stempel van de Coen-broertjes is al vrij duidelijk aanwezig bij deze debuutfilm van hun.
Fisico (moderator films)
Wie hoog durft te pokeren, moet ervoor zorgen dat hij de beste kaarten heeft. Marty verliest de controle over zichzelf en de situatie wanneer hij vaststelt dat zijn vrouw hem bedriegt. Aan zijn persoon te zien niet abnormaal, want erg sympathiek komt hij niet over met zijn bezitterige, arrogante en weinig verzorgde indruk. Een cliché redneck als het ware.
Ook hier zie je al dat Coen oog heeft voor spannende intrigerende misdaadverhalen waarbij de personages in verschillende concubines uitstekend tot hun recht komen. De gevatte dialogen, de sfeer en het opbouwende tempo dragen er toe bij dat dit een erg genietbare misdaadfilm is. Allemaal erg zorgvuldig gemaakt door Coen en een ideaal opstapje voor wat nog zou volgen voor Coen.
alexander038
Herzien: Studio Canal's directors cut blu-ray (Criterion 4k remaster van de OCN).
Wat een geweldige film dit! en ook de blu-ray is prima en goedkoop.
Ik heb deze ook op dvd met de theatrical cut en gaf de film destijds 4* maar volgens mij is de
directors cut toch wel wat strakker geregisseerd (is ook pas in 1998 gemaakt).
blurp194
Het heeft wel wat.
Op zich is de verhaallijn wel wat flauw, maar in een paar subtiele details wordt het toch net wel wat meer. Fraaie cinematografie, dat zeker - en beslist aan het einde een paar erg knappe shots. Opvallend hoe anders, en toch hetzelfde Frances McDormand er hier uit ziet - en ja, het is ook al een tijdje geleden vanzelf.
De wordingsgeschiedenis is dan nog een apart verhaal erbij. Van no-budget naar low-budget, en dan dit ervan weten te maken. Knap werk.
cinemanukerke
Schitterende film. De Coen's zijn nooit echt van dit pad afgeweken. ijzersterk plot, kleurrijke personages, noodlot, doem en ironie (ik zie er flitsen in van Fargo, No country for old men, The ladykillers, Burn after reading), Trouwens, dat de Coen's op de eerste rij stonden toen 'gevoel voor humor' werd uitgedeeld is ook te zien in de blu ray director's cut met die prachtige hilarische inleiding van de heer Mortimer Young. Een kleine opmerking : de casting van Frances McDormand als femme fatale kon beter. Hadden ze nu bv Virginia Madsen uit The hot spot (ook al een ongekende parel die een tweelingbroertje kon zijn ) genomen, dàt had vuurwerk gegeven.
Het is hemeltergend dat Blood simple een beetje in de vergetelheid dreigt te geraken. Minder en minder berichten hier op MM en is uit de recentste editie van de top 1000 (2023) gevallen ten voor dele van John Wick, Phonebooth en The Gentlemen. Need I say more ? Blood simple is niet meer populair, niet meer hip en geraakt onbekend.
Dus bij deze, beste nieuwe generatie, Blood simple is een magnifieke stijloefening gemaakt in bloed, zweet en suspense aangedikt met heerlijke zwarte humor en een aantal lijken die nooit echt koud worden.
Sir Djuke
De filmwereld zou een stuk saaier zijn zonder de Coen Brothers (Joel en Ethan). Hoe de rolverdeling tussen de twee nu precies is blijft vaak onduidelijk, maar Joel lijkt iets meer regisseur te zijn, terwijl Ethan vooral de producerende kant voor zijn rekening neemt. In hun de buut 'Blood Simple' komen we al veel typische Coen-kenmerken tegen. Met originele camera-standpunten en -bewegingen geven ze iets extra's mee aan een bloedsimpel verhaaltje met persoonsverwisselingen waarin het geweld vaak meer tot gelach dan tot gegruwel leidt. 'Blood Simple' betekende het speelfilmdebuut van Frances McDormand, terwijl ook oudgediende Michael Emmet Walsh een geweldige rol speelt.
stefan dias
Zij smokkelen alledaagsheid in hun films wat onalledaagse films oplevert.
'He sure looked pissed!'
'Wait 'til he finds out this street has a dead end'.
Heerlijk.
Bobbejaantje
- 1989 berichten
- 1905 stemmen
Heerlijk debuut van de Coen brothers. Heb intussen al wat films van hen gezien maar dit debuut torent er eigenlijk bovenuit en hebben ze wat mij betreft niet meer kunnen verbeteren. Prima plot gespeeld door acteurs die realistisch overkomen - niet uit één of ander modellenbureau of zo. Ze hebben elk hun kantjes waardoor je als kijker niet meteen het volle sympathie kan opbrengen. Er is suspense en er is onderliggend wel wat morbide humor. Perfecte neo noir.
Jotil (crew bioscoopreleases)
Re-release vanaf 18 juli 2024 (Dutch FilmWorks)
De filosoof
Het eerste deel van de film is ronduit heerlijk met sappige karikaturale types die geestige, gevatte gesprekjes met elkaar voeren en andere interessante details terwijl een simpel (neo-noir) misdaadverhaal wordt verteld. Het doet denken aan het beste werk van Tarantino die echter pas vele jaren later z’n eerste doorbraakfilm maakte. Het middendeel waarin Ray het lichaam van Marty rondzeult is wat langdradig en door het gebrek aan conversatie bijna saai. Je denkt dat de film elk moment kan eindigen maar net als Marty komt de film dan weer tot leven in een bewust warrig, complex slotdeel waar niet alleen de betrokkenen niet meer weten wie dood is en wie achter wie aan zit maar ook voor de kijker het moeilijk te volgen is. Wat de film wel goed doet is dat elementen uit het eerste deel weer terugkomen in het slotdeel (of juist niet: omdat bv. Marty zei dat de Grieken het hoofd van de boodschapper afhakken verwacht je dat dat hoofd eraf wordt gehakt als dat in het slot door een schuifraam steekt maar dat gebeurt dan juist niet). Al met al leverden de Coen Brothers meteen een indrukwekkend visitekaartje af met deze debuutfilm.
Glacius
In de bios gezien. Traag op een fijne wijze, die de spanning ten goede komt. Natuurlijk kennen we dit thema maar al te goed van de Coens. Er zitten een aantal cinematografische hoogte puntjes in. De beelden zijn sfeervol, net als de soundtrack (en het regelmatig ontbreken daarvan). Ook het acteerwerk is sterk. Een (blood) simpel plot, die toch interessant en spannend weet te blijven.
mjk87 (moderator films)
Tegenvaller. Losse scènes met wat leuk camerawerk werken nog wel los, maar als geheel is een en ander wat rommelig, niet coherent en de film mist echt flow. Ook is het het allemaal net niet. Ik zie wel de shots die sfeer moeten oproepen maar ze doen dat alle net niet. Hierboven is ook al terecht geconstateerd dat veel personages soms hele domme dingen doen, zonder dat de film echt leuk absurd wordt. Nu is het vooral storend en vooral bedoeld om de plot vooruit te helpen maar de film wordt er niet beter op. 2,5*.
Basto
Hierboven is ook al terecht geconstateerd dat veel personages soms hele domme dingen doen, zonder dat de film echt leuk absurd wordt. Nu is het vooral storend en vooral bedoeld om de plot vooruit te helpen maar de film wordt er niet beter op. .
Ik ga m binnenkort herzien. 4k is onderweg, maar in mijn herinnering was dat juist wel bewust en erg (droog)komisch.
Het hele oeuvre van de Coens bestaat uit mensen die domme dingen doen en daardoor in absurde situaties belanden.
schram101
Vanavond in Kino op het witte doek mogen zien en toch behoorlijk mee vermaakt. Lekker sfeertje, ietwat dromerig soms en naar het einde toe, net als het wat lijkt in te kakken, levert het toch nog wat avontuur, hoewel de spanning eigenlijk continu wel aanwezig was. Fijne score en misschien niet typisch Coen, maar met een goede McDormand toch ook weer wel eigenlijk.
Lavrot
Hoe eenvoudig kan het zijn: overspel, een wraakzuchtige echtgenoot, een Cowboy alias privat-detective, een paar foto's, geld, een wapen en vier vissen? Verder nog wat speelse verwijzingen naar de Bijbel: uit de dood opstaan, levend begraven worden, Corpus Christi, onthoofding in figuurlijke zin, de stigmata, bloed aan de handen, de handen wassen in onschuld, en wat licht(gaten) in de duisternis. Wie alles op een rijtje zet, oorzaak en gevolg doorziet, kan niet anders concluderen dan dat dit een meesterwerk in al zijn simpliciteit is. Resteert de vraag: wat hebben die 4 vissen met het verhaal te maken?
O ja, ik vergat de aansteker, net als de Cowboy.
Basto
Herzien op 4k
Vaak behoort de eerste film van een groot regisseur tot z’n beste. Het talent komt vaak ongefilterd het best tot z’n recht. Zo geldt dat wat mij betreft ook voor deze van de Coen brothers. Een heerlijk droog misdaad verhaal.
De film begint met een beetje absurde quote over de Soviet Unie en het communisme, waar iedereen, in theorie, voor elkaar zorgt. In Texas sta je er helemaal alleen voor….
Maar in die wuote schuilt wel het belangrijkste thema van de film, want in dit relatiedrama gaat alles mis omdat de 4 hoofdpersonen compleet solistisch opereren vanuit hun eigen waarheid. Enige vorm van overleg had veel problemen kunnen voorkomen, maar had de film vadt minder leuk gemaakt.
Verder kent de film een heerlijk sfeertje, fantastisch kleurgebruik en een fijne piano soundtrack.
Echt genoten en de 4k van Criterion is om door een ringetje te halen.
4,5 blijft staan.
stefan dias
Herzien op 4k
Zo is het maar net.
Misdaadthriller 'Blood Simple' is vanavond (31 juli) te zien op televisie
De eerste noemenswaardige rollen van vijf topacteurs
Low-budget thrillers die beter scoren dan menig blockbuster
True Romance
Actie / Misdaad, 1993