• 9.373.117 stemmen

Blood Simple (1984)

Thriller / Drama | 99 minuten / 96 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Drama

Speelduur: 99 minuten / 96 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Joel Coen

Met onder meer: John Getz, Frances McDormand en M. Emmet Walsh

Releasedatum: 28 maart 1985

Plot Blood Simple

"Breaking up is hard to do."

Julian Marty, de getormenteerde eigenaar van een bar in Texas, denkt dat zijn vrouw Abby weer overspel pleegt. Hij huurt de privé-detective Loren Visser in om haar te volgen en bewijzen te vergaren. Abby blijkt er inderdaad vandoor te zijn gegaan met een andere vent, namelijk Ray, die in Marty's bar werkt. Als Marty hierachter komt, is hij furieus en wil hij dat Visser het koppel tegen een flink geldbedrag ombrengt...

avatar van neo

neo

Mijn favoriete film van de Coen brothers is nog altijd Fargo, maar deze komt toch zeer dicht in de buurt.

avatar van Jordy

Jordy

Erg sterke film. De film vertelt op zich niet zo'n heel erg boeiend verhaal, en hij ziet er wat gedateerd uit, maar wat wordt het verhaal ongelofelijk boeiend gebracht. Vol geweldige scenes, en (ondanks het kleine budget) prachtig gefilmd, ik geef 'm 4 en een halve ster. Fargo en O Brother vond ik net een tikkeltje beter, maar het scheelt weinig.

avatar van dttom

dttom

Ik vond hem iets te traag maar niet erg slecht.

avatar van Jordy

Jordy

Die scene op het eind (met die arm) vond ik echt 1 van de beste scenes ooit trouwens..

avatar van dttom

dttom

Ja maar beetje onwaarschijnlijk.

avatar van Goodfella

Goodfella

Een heerlijk rustig verteltempo, schitterende opnames, geweldig geacteerd, fantastische humor, leuke wendingen... Kunst. Misschien wel de beste Coen film die ik tot nu toe gezien heb.

avatar van Ibrahim

Ibrahim

Steengoed, een van de beste Coen films.

avatar van IamBernie

IamBernie

Goeie film, mooi in mekaar gezet, vooral het perspectief van elke karakter is heel leuk om te zien, omdat niemand echt weet wat er werkelijk is gebeurd. Ik kan alleen die Texas omgeving en die accentjes van de personages niet echt waarderen.

avatar van Ramon K

Ramon K

Prachtige film van de Coen's met een goed verhaal en heel mooie plaatjes. Vooral de begraafscene ziet er ongelooflijk mooi uit en de film schetst een heerlijke sfeer. Een van hun beste films....4,5 sterren

avatar van Melissa

Melissa

Deze film is het debuut van de Coen bothers. Persoonlijk vind ik dit hun beste film.

De manier waarop er met Marty wordt omgesprongen wanneer deze bijna dood is is gewoon macaber te noemen. De muziek versterkt dit.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Ik denk dat ik mezelf hiermee niet zo geliefd maak, maargoed. Ik vond deze film iets te traag, ik vond de zuidelijke accenten en de "southern" sfeer die deze film uitdraagt niet zo leuk, en misschien heeft het ook iets te maken met het feit dat sommige films van de Coen-brothers meer een soort persiflage zijn op sommige genres...

Anyway "slechts" 4 sterren, maar mind you, ik heb em pas 1 keer gezien.

zalige film !!

De personages, scenario, dialogen, beelden, alles, alles.

De Coen-broertjes zijn de max !

4,5 op 5

Tony

avatar van EmDee

EmDee

Prachtige film.

Hoe een aansteker bijna een film lang kan boeien. En ik ben juist gek op die southern sfeer.

FisherKing

Ja dit is dus een meesterwerk;

Perfecte Cast

Mooie Camera en Regie

Perfecte Muziek

Zwoele Texaanse Sfeer

en minimaal twee scenes die Filmhistorie schrijven ! * * * * *

en minimaal twee scenes die Filmhistorie schrijven ! * * * * *

Het mes in de hand op de vensterbank en welke nog ?

1) het mes in de hand op de vensterbank;
2) De dode in de auto die nog niet dood is voortkruipt op de weg
3) Het begraven van een levend persoon
4) De scene van de afbetaling van 10.000 dollar
5) de beginscene met dezelfe persoon wanneer hij de foto's brengt van het overspel

maar ik kan er nog wel meer beschrijven ; net de DVD weer herzien en mijn herwaardering daardoor.

Die DVD is supergoedkoop te krijgen bij FRS

(8 EURO of zo, geloof ik), heb 'm ook.

Zag deze totnogtoe maar eenmaal, maar vond 'm te gek : misschien komt er na een tweede kijkbeurt nog een halvetje bij !

****' 4,5 op 5 ****'

FisherKing

Goede DVD maar weinig extra's en dat hoeft ook niet voor de prijs van 8,99 Bij Freers. Is een Directors Cut die iets korter duurt dan de vermelde speeltijd... maar heb geen echte omissie kunnen ontdekken!

Tonyvdb

Extra's op DVD's zijn mooi meegenomen, maar de film is 't voornaamste.

Mocht ik kiezen tussen 8 EURO voor Blood Simple zonder extra's en 15 EURO voor deze film met een paar interviews en making ofs en zo ... dan kies ik zeker die van 8 EURO.

't Gaat mij om de film.

avatar van Goodfella

Goodfella

Goh Ronny, 4 sterren maar?

avatar van tovenaar

tovenaar

Nog maar 1 keer gezien he Goodfella

dan mag ik geen 5 sterren geven volgens mij eigen criteria.

Ik heb hem zowieso 's nachts gekeken toen ik slaap had, maar toch was het ZEKER genoeg voor 4 sterren. Dan nog: 4 sterren is zeker niet weinig

Binnenkort staat ie weer op het programma, wellicht een een half of een heel sterretje erbij?

Geef die 5 sterren de volgende keer maar

Extra info:

Director's Cut Information: Unlike many "cuts" which just add more scenes (not cuts then, are they?), this version is indeed a bit slimmer, with some scenes trimmed down to keep the pace going. The only new scene is an introduction from "Mortimer Young" who talks about the amazing "filmographic techniques" that weren't available in 1984 (he's fake). (source: USA Today, 7/7/00)

Hmmm..ik heb deze net gezien en ik snap niet echt wat the big deal is met deze film.

Nogal standaard thrillertje, dat wat beter gemaakt is dan anderen in het genre.

Mijn sceptische-ik zegt dat deze film nooit zo hoog was gewaardeerd als ie niet van de Coens was geweest. Laat ik 't dan maar op mijn goedgelovige-ik houden en denken dat ik Blood Simple dan misschien zelf nog maar eens moet kijken.

Voorlopig 3 sterren.

avatar van jay73

jay73

kos schreef:

Die bescheidenheid siert je, kos.

Ik ben wel met je eens, dat je naar een 'big deal' lang kunt zoeken in Blood simple, in de zin van: Wat steek ik nou op van deze film?

Maar: ikzelf heb van begin tot eind genoten van dat bizarre plan, dat volledig anders loopt dan gepland was, met al z'n macabere gevolgen.

Enne... de Coen-brothers zijn inderdaad heus niet heilig hoor!

kos schreef:

Nogal standaard thrillertje, dat wat beter gemaakt is dan anderen in het genre.

Wat beter gemaakt? Onvergelijkbaar. Alle films van Coen hebben herziening nodig. Mijn eerste waardering van de film was ook een 3.5. Totdat ik de film terug zag.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is : wat is er zo bijzonder aan? 'T verhaal lijkt op honderden andere thrillers.
Het moordplan, de plotwendingen, iemand levend begraven, een hand op een vensterbank? (nou nou), moordenaars die per ongeluk dingetjes laten liggen, moordenaars op zoek naar eventuele getuigen om hen om te brengen. Overigens is het ook niet zo dat al die andere films op Blood Simple zijn gebaseerd want voor 1984 zijn er genoeg films gemaakt die dezelfde verhaallijntjes hebben.
Dan zou ik 't ook nog fijn vinden als iemand me deze vraag kon beantwoorden:
de huurmoordenaar maakt een foto van de twee geliefden i.p.v. ze te vermoorden. Voor die foto heeft ie een of ander substantie gebruikt. De hoofdpersoon ziet deze foto pas later en ziet dan wat er gebeurt is terwijl ze sliepen. Mijn vraag is: hadden ze 's ochtends toen ze wakker werden al dat rooie spul niet gezien?? en hieraan misschien conclusies verbonden? Wanneer ik 't dan heb over 'wat beter gemaakt'heb ik 't vooral over kleine details zoals de krant tegen het raam, de éénrichtingsverkeer-weg, dat soort dingetjes. Niet echt zaken die bijdragen aan 't verhaal.

avatar van Jos2

Jos2

Tja, toen de film uit kwam werd hij meteen bejubeld. Ik zag hem ook en volg de broertjes sindsdien.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik vind deze film echt geweldig en dat heeft niks te maken met het vertelde verhaal; dit verhaal is immers al velen keren verteld. Maar de sfeerzetting van Blood Simple gecombineerd met de ongelooflijke mooie stijl van filmen zorgt ervoor dat deze film alle credit verdient, die 't op MM krijgt.

Ramon K schreef:

Daar kan ik een eind in meegaan, maar voor mij is Blood Simple dan wel het ultieme voorbeeld van 'meer vorm dan inhoud'.
En daar kan ik hooguit een halve tot 1 ster extra voor geven (wat ik ook gedaan heb).

Na er een nachtje over geslapen te hebben vind ik het verhaal eigenlijk nog een stuk onzinniger.

een esentieel gedeelte uit het verhaal is het feit dat de hoofdpersoon zijn baas dood aantreft. Waarom in vredesnaam gaat hij op alles (waaronder het moordwapen) zijn vingerafdrukken achterlaten, het bloed nota bene opdweilen met zijn eigen jas en hem vervolgens begraven? Hij is toch niet schuldig aan de moord, waarom doet hij dit? Ga me nou niet vertellen : omdat hij misschien als schuldige kan worden aangewezen, want dat zou wel erg vreemd zijn. Hij had toch gewoon de politie kunnen bellen of zo, geen vuiltje aan de lucht.

Omdat ik de film maar 1 keer gezien heb, zal ik misschien een paar cruciale zaken hieromtrent gemist hebben, dus misschien is er iemand die dit uit kan leggen. Alvast dank.