• 9.375.099 stemmen

Manhunter (1986)

Thriller / Misdaad | 120 minuten / 124 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Misdaad

Speelduur: 120 minuten / 124 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: Red Dragon / Red Dragon: The Curse of Hannibal Lecter / Manhunter: The Pursuit of Hannibal Lecter

Geregisseerd door: Michael Mann

Met onder meer: William Petersen, Kim Greist en Brian Cox

Releasedatum: 22 juni 1989

Plot Manhunter

"It's just you and me now, sport…"

De seriemoordenaar 'De Tandenfee' slacht hele gezinnen af. Met tegenzin komt de gepensioneerde expert Will Graham terug bij de FBI om deze levensgevaarlijke moordenaar te helpen vangen. Ten einde raad roept hij de hulp in van Dr. Hannibal Lecktor, een psychopaat die door Will Graham zelf achter tralies is gezet.

Jack Crawford

Freddy Lounds

Jimmy Price

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Alweer een erg aangename, sterke Mann.
In vergelijking met Red Dragon -afgezien van Hopkins uiteraard- is deze film op elk vlak superieur.
Ten eerste zijn er de personages die erg knap werden uitgewerkt:
Graham als een shizofrene inspecteur die zich in het gedaante van de moordenaar kan verplaatsen en als top of the bill de getormenteerde Francis Dollarhyde (beste scène uit de film: hij legt het hand van dat blinde meisje op z'n mond en barst in tranen uit!)

Hoewel het op het eerste zicht ongepast lijkt om foute 80s tracks te gaan gebruiken, komt het de film alleen maar ten goede. De eindscène met In Gadda Da Vida op de achtergrond, is daar hét bewijs van.
Tenslotte is er nog de overdreven, over-romantische cinematografie waar ik ook nogal op verlekkerd was.
3.5* met kans op verhoging

horrorjp

hoor dit deel bij de reeks of is het een los staande film die over hannibal gaat?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Dit is NB de éérste film die over hannibal gaat

Halcyon

Die denigrerende smiley is nergens voor nodig lijkt me. Een gewone vraag.

En ja, 't is inderdaad de eerste film over de figuur van Hannibal, maar niet vertolkt door Hopkins. Verder zou ik hem beschouwen als losstaand, dus geen onderdeel van de bekende trilogie.

Let trouwens op het verschil in schrijfwijze van de achternaam: Lecktor vs. Lecter

horrorjp

Dankje Halcyon! het is ook verwarrend dat het eerste deel niet eens 300 stemmen heeft en de opvolger´s wel over de 1000.

Dit gemiddelde slaat helemaal nergens op vergeleken met de andere delen. gewoon allemaal kijken.

horrorjp schreef:

Komt waarschijnlijk ook omdat deze filmmaker niet de rechten had om het boek te verfilmen

Dus eigenlijk is dit een on-officiele film van Hannibal, die ook helemaal niet thuis hoort in de serie met Anthony Hopkins

Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom die achternaam van Hannibal veranderd is

Tja als ik zelf persoonlijk moet kiezen tussen Manhunter of Red Dragon, dan ga ik toch persoonlijk kiezen voor Red Dragon... Die vind ik beter uitgewerkt.

Manhunter is vermakelijk , maar ook niet meer dan dat .. Petersen was ok maar Norton heeft in R.D. een beter personage neergezet, er komt dan ook bij dat Ralph Fiennes een beter acteur was om Dollarhyde te spelen....

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Zo vanavond komt deze film dus, ik kan niet wachten. Eerst een nieuwe CSI episode en dan een CSI acteur film...Geweldige begin van de voorjaarsvakantie:D

MuchTheSame

achja, voor de lol ben ik hem maar aan het kijken op dit moment

avatar van HammerHead

HammerHead

Aardig, maar heeft nogal te lijden onder langdradigheid, te weinig tempo en spanning en op In-A-Gadda-Da-Vida na een tenenkrommend slechte soundtrack.

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Zo heb hem gekeken. Het leukste was dat William erin speelde. En jah, zonder hem was de film niet zo leuk. Totaal wel een 3 waard.

avatar van centurion81

centurion81

• 2067 berichten
  • 1990 stemmen

Vond vooral het jaren tachtig sfeertje en Lecter cool! Qua spanning vond ik hem tegenvallen maar keek toch lekker weg

avatar van dennis1979

dennis1979

Chattingforum schreef:

Als je de film een 3 waard vind, waarom krijgt hij dan 5 sterren van je??

On-topic: Best grappig om de eerste officieuze film uit de Hannibal cyclus te zien. En daar wil ik het graag bij laten. De kwaliteit van de film is niet echt om naar huis te schrijven. Over de acteerprestaties wil ik het al helemaal niet hebben. Laten we het er maar op houden dat william Peterson een hoop heeft bijgeleerd de laatste jaren.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Het script is niet bijster origineel maar de visuele touch van Michael Mann en zijn voortreffelijke muziekkeuze (!) tillen Manhunter ver boven gemiddeld niveau uit. Deze man weet hoe je spannende en vooral ook coole films moet maken!

dutchtuga

Delen weer gezien gister op tv en wat is dit toch een pareltje.

Verhoogd naar 4,5*

avatar van Respekked

Respekked

Vooral het fijne 80's sfeertje maakt deze film de moeite waard. Het begin aan het strand en daarna de nachtscène met op de achtergrond de kabbelende oceaan, zeer sterk begin. Helaas is Cox minder goed als Hannibal dan Hopkins. Ook is de dreiging niet altijd helemaal geloofwaardig. Verder is het einde wel erg sfeervol maar totaal niet spannend, doe mij dan maar het einde van Red Dragon.

avatar van Frank.

Frank.

Ik vond de film op geen enkel moment echt spannend worden en vond de film er traag. Ik had er meer van verwacht.

avatar van Castor Troy

Castor Troy

Vrij matige verfilming, zelfs langdradig, wordt nergens echt akelig of spannend, waar de andere hannibal films dit meer hebben.

De acteurs zijn ook niet bijster op dreef en ook de muziekkeuze vind ik matig, daar neemt de spanning ook niet bepaald van toe.

Het verhaal is in Red dragon ook veel beter uitgelegd.

avatar van ghostman

ghostman

Francis Dollarhyde: "Before me, you are a slug in the sun.

You are privy to a great… becoming and you recognize nothing.

You are an ant in the afterbirth.

It is your nature to do one thing correctly: Tremble.

But fear is not what you owe me.

No, Lounds, you and the others

You owe me awe ! "

horrorjp

Een erg leuke film! Ik vind hem beter dan de (andere) hannibal delen. Zo'n lekkere jaren 80 thriller in geen tijden meer gezien. Wel jammer dat A. Hopkins. er niet in speelt dan was het een zeer zeer goedde film geweest.

horrorjp schreef:

Kijk Red Dragon dan daar speelt hij wel in , is ook hetzelfde verhaal

horrorjp

Ja klopt heb Red Dragon ook al gezien, maar daar zit dan weer niet de leuke jaren 80 sfeer in

avatar van lesamurai

lesamurai

Leuk om een keer de eerste verfilming van Red Dragon te zien maar is zeker geen topper. Het is te Amerikaans en de regisseur: Michael Mann maakt het er nou niet beter op met zijn oog voor detail want dit is er gewoon niet. er zit naar mijn mening geen eigen stijl in, daarintegen is dit een tegenovergestelde conclusie dan The Silence of the Lambs, maar dat spreekt voor zich.

Een 2 1/2 *

avatar van lesamurai

lesamurai

Wel een vermakelijke film en zag er soms nogal amateuristisch uit maar naar verloop van tijd kwam er steeds meer mooi en intressant beeldmateriaal naar boven (onder andere in het huis van de psychopaat/sociopaat). Intressant en veelbeloven is het echter niet, maar is naar mijn mening veel intressanter dan remake RED DRAGON. Het acteerwerk heeft het meest gezorgt voor minder waardering maa ik geef de film in ieder geval een 3 sterren (wel magertjes.)

lesamurai schreef:

er zit naar mijn mening geen eigen stijl in

Geen eigen stijl? Michael Mann heeft een herkenbare stijl die weinig hebben. Kijk maar eens naar meer werk van de beste man. Beeld, muziekkeuze zijn allemaal erg Michael Mann. Silence of The Lambs had daarentegen door tig regisseurs gemaakt kunnen zijn.

Halcyon schreef:

De soundtrack van Manhunter schijnt overigens vrij zeldzaam te zijn. Heb een beetje research gedaan en niet echt iets kunnen vinden, behalve een oude LP met (voor mij althans) allemaal onbekende namen. .

Heb onlangs de cd en lp 'Oil and Gold' van Shriekback aangeschaft waarop het nr 'This Big Hush' staat dat speelt in beste scene uit de film. Verder ook wat Tangerine Dream albums gekocht. Een band waar Mann ook veel van heeft gebruikt en een band die sowieso veel 80's soundtracks op hun naam heeft staan.

Je ontdekt zo nog eens wat

dutchtuga schreef:

Klopt, als er één regisseur is die je dadelijk herkent aan z'n filmstijl is het wel Michael Mann.

dutchtuga schreef:

Je ontdekt zo nog eens wat

Moet ik ook maar eens checken dan... Bedankt voor de info .

avatar van vampyrmaiden

vampyrmaiden

slechte film. Ik vond red dragon met Hopkins al niet zo best, maar deze is vele vele keren slechter.

avatar van mikey

mikey

Net als zijn remake, lichtelijk saai (maar dat komt omdat ik me niet kan concentreren op politiezaken-en deze hoofdrolspeler). Toegeven de fotografie is misschien niet spectaculair maar wel prachtig. De soundtrack is briljant!