Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)
Geregisseerd door: Irvin Kershner
Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford
8,7 (1.487.641)
Releasedatum: 11 december 1980
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
"The Star Wars saga continues."
Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.
- Teaser (YouTube)
- Star Wars: The Empire Strikes Back (BoekMeter)
- Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
R2-D2
Yoda (stemrol)
Obi-Wan Kenobi
Akron777
De beste film van de Star Wars-saga, sowieso een van de beste science fictionfilms. Het verhaal is werkelijk fantastisch, en de special effects zijn fenomenaal. Prachtig uitgevoerde scènes en visueel uitmuntend. Alles klopt gewoon in deze film. Ik kan er eigenlijk niks meer over kwijt... 5*
SnakeDoc
Afgelopen dagen alle Star Wars films herzien, Ge-No-Ten. Wat blijft dit toch fantastisch. FIlm ziet er bijzonder goed uit. Eigenlijk is alleen Luke Skywalker nog dat gene wat doet denken aan de jaren 70/80.
Vind The Empire Strikes Back het meest vermakelijk met op een goeie tweede plek The Phantom Menace & The Return of the Jedi. Al zal die eerste van plaats 2 een boel mensen pijn aan de oren en ogen doen.
Jessen0wnt
You must unlearn what you have learned.
Dit wordt denk ik een heel futuristisch weekje, want na episode V kan ik geen genoeg meer krijgen van deze prachtige wereld. Episode V heeft iets meer actie en verhaal dan het vorige deel, waardoor het (nog) lekkerder weg kijkt. Je kent de karakters al, en niet alles is meer zo nieuw: maar niet minder waardig. De special effects zijn erg mooi gedaan en bij dit deel kwam juist de muziek heel erg mooi naar voren. Geniaal hoe de donkere bas noten worden bespeelt als Darth Vader in beeld komt, zorgt toch voor de nodige houvast aan het verhaal en werkt erg goed mee aan het maken van een klassieker. Qua verhaal is het een gewoon heldenfilmpje, ik dacht voordat ik deze film serie begon dat dit juist een sterk punt van deze reeks was: maar dat is het juist niet. Tenminste niet voor mij, alles is vrij voorspelbaar en komt allemaal wel goed, je hebt in het verhaal vrij veel vertrouwen. Toch blijft de film ontzettend vermakelijk en ook spannend, en daarom is het uiteindelijk niets meer dan popcorn vermaak, alleen weet het het een ongekend niveau te bereiken qua amusement. Het is elke minuut puur genieten, waardoor je als kijker smacht naar meer. En gelukkig, er zijn genoeg delen om voorlopig nog niet in een star wars-dip te raken. Scènes zoals in de sneeuw of op de ''overloop'' hebben wel een plekje in mijn geheugen vrij gemaakt, die zal ik niet snel meer vergeten. Sterke film. 4 sterren
SnakeDoc
Vind het inmiddels wel tijd om een Star Wars filmpje in mijn top 10 te zetten.
Ik zet deze er ook symbolisch in voor de hele geweldige reeks.
FrisoBoei
Beste Science-fiction reeks met deze film als hoogtepunt! Darth Vader, wat een baas! Geweldig!
Al DeNiro
Zal velen verbazen, maar voor mij is dit de minste Star Wars-film.
Weinig laser-zwaard gevechten, geen Obi Wan, geen Palpatine en het is pijnlijk om Yoda als bejaarde grappenmaker te zien, zeker nu we de prequels achter de rug hebben en weten wat voor machtige Jedi hij ooit was.
Echte Star Wars sfeer + gevoel van New Hope en de prequels ontbreekt ook.
Enige wat mij nog weet te boeien zijn de planeten (Hoth, Dagobah, Cloud City) en de onthulling dat Darth Vader de papa is van Luke
yeyo
Dat is toch ook maar een act die hij opvoert om het geduld van Luke te testen? Bovendien vind ik al die salto's in Attack of the Clones pas echt bedroevend.
erwku
Een van de beste avonturenfilms ooit! Bam!
Maar even een vraagje aan de StarWars Fans/(Nerd) Ik heb deze film al honderden keren gezien, maar het viel mij nu pas eigenlijk op dat Vader zelf met het voorstel komt om Sky Walker naar de dark side te brengen. Hij zegt ook: He is just a boy, .... dit lijkt wel erg op dat de Emperor eigenlijk Luke dood wil, maar dat Vader dit alleen voorstelt zodat hij zijn zoon niet hoeft te doden.
Daarnaast zegt Vader in de fameuze scene; You could destroy the emperor en together as vader and son we could rule de galaxy.
Ofwel; Kan ik de conclusie trekken dat Vader vanaf het moment dat bij van het bestaan van Luke Skywalker wist, hij sowieso van plan was de keizer omver te werpen en niet loyaal te blijven? Dat hij alleen Luke en de rebellen wilde vinden om samen met Luke alles te beheersen? Dat in Return of the Jedi bij de eind confrontatie hij Luke naar de Emperor brengt alleen om hem samen omver te werpen?
Ik ben er altijd vanuit gegaan dat Vader pas op het allerlaatste, wanneer Luke wordt geelectricuteerd wordt door de keizer tot inkeer komt, maar dit kan wel eens niet kloppen.
flaphead
als filmliefhebber zie ik mezelf verplicht om alle alom hoog gewaardeerde films (lees: hoog genoteerd in de IMDB top 250) te kijken, ook al zou ik dat in eerste instantie niet doen. deze film hoorde daar ook bij, en toen hij gister op tv kwam toch maar eens gekeken.
ik had grote moeite door de tand des tijds heen te kijken, veel voelt inmiddels behoorlijk belegen aan. het acteerwerk is erg slecht, met als dieptepunt het heen en weer 'vallen' van Fisher en Ford in de scene dat de ondergrond van hun vliegtuigje beweegt (wat dan weer de maag van een sokpop blijkt te zijn). de grote Yoda gedroeg zich als een Muppet. ik irriteerde me ook scheel aan dat onnodige gebrul/gejank van chewbacca. de humor moet gebracht worden door de robots met hun engelse accent respectievelijk gebliep, want helaas niet altijd zijn uitwerking had. in het begin, waar tekstueel het verhaaltje wordt geintroduceerd, schoot ik bijna in de lach; zo kinderlijk.
gelukkig had ik daar tijdens de film minder last van, dan ga je toch mee in de situatie. als je je daarin voldoende inleeft zit het prima in elkaar. voor die tijd zullen de special effects en de wijze van verhaalvertelling groots zijn geweest. de legendarische muziek en de vele legendarische uitspraken veren je vaak genoeg op. het verhaal, zeker als trilogie, is van een mythische vorm en waarschijnlijk een van de grootste fictieve vertellingen ter wereld (kijk eens hoeveel Wikipedia-pagina's er al in het Nederlands bestaan!). zelden zijn er films die 3 decennia na data nog zo aanwezig zijn in de maatschappij, want hoe je het ook wend of keert, Star Wars is meer dan een reeks films. maar dat is feitelijk allemaal achteraf-wijsheid.
met die tegenstrijdigheden heb ik de film zitten bekijken en zo eindigde hij ook. als film vond ik hem niet zo indrukwekkend als verwacht, maar als filmliefhebber heb ik ook weer respect voor de mijlpijl die deze film(s) innemen in de filmgeschiedenis.
Al DeNiro
Eens.
Star Wars als aparte films is inmiddels wat achterhaald (door Lord of the Rings, Avatar), maar twee trilogieen bij elkaar, is het absoluut de grootste fictieve vertelling ooit.
De universe die Lucas heeft geschapen met alle historie, verhalen, personages, ruimteschepen, wapens, wezens en planeten is heel uitgebreid en legendarisch.
SilverGun

Ik heb altijd maar aangehouden dat Vader een poging doet om Luke om te praten zonder echt te menen wat hij zegt, maar het is waarschijnlijker dat er bij het schrijven van Jedi simpelweg niet gedacht is aan de uitspraak die hij in Cloud City deed.
sierrra
Ja, op je eerste conclusie. Vader was van plan samen met Luke Sidius te verslaan. Omdat Luke liever stierf dan zich bij Vader aan te sluiten, wist Vader dat hij Luke nooit in zijn eentje tot de Dark site zou kunnen bekeren. Daarom brengt hij hem in Jedi bij Sidius. Luke blijft echter weigeren ondanks pogingen van Sidius om zich tot de Dark site te bekeren. Als Sidius Luke dreigt te doden kiest Vader op het eind toch voor zijn zoon.
DragQueen
Misschien wel de beste Star Wars film uit de reeks. Het goede verhaal kabbelt prima voort, en het spektakel is weer volop aanwezig. Een goede portie actie, en voor die tijd erg sterke special effects. Ook de hoofdrollen worden weer goed ingevuld door Ford, Fisher en Hamill. 4,5 Ster.
Gollem
Lange tijd geleden (als jong jongetje) de Star Wars trilogie gezien en ben ze nu maar eens aan 't herbekijken op dvd. Na Star Wars: A New Hope vorige week nu dus The Empire Strikes Back. Hoewel sommige special effects de tand des tijds absoluut niet doorstaan hebben (zoals de stop motion techniek waarmee ze de beesten, waarop Luke en Solo in 't begin van de film op de planeet Hoth mee rijden, laten bewegen doet me sterk denken aan die monsterfilms uit de jaren '30), worden die naarmate de film vordert eigenlijk steeds beter. Het gedrag van Yoda als hij Luke ontmoet vond ik niet zo geslaagd, het is net alsof de Yoda uit de prequels en de Yoda uit deze film twee verschillende Yoda's zijn. Verder blijft 't wel 'n sterke film, zelfs na 31 jaar. Zeker qua verhaal is hij beter dan de prequels en de planeten Hoth en Cloud City zijn geweldig mooi. De personages blijven leuk en Billy Dee Williams is 'n goede aanvulling als Lando Calrissian. Wel weer jammer van die kus tussen Leia en Luke, zeker als je bedenkt wat ze van elkaar zijn!
job98
dit is mijn ABSOLUTE favoriet vooral de scenes in de sneeuw die hond-achtigen die konden schieten.hoe bedenken ze het! alleen de star wars sfeer miste ik een beetje.
TMP
Tijd geleden A New Hope gekeken. Die beviel mij niet heel erg, dus ik heb deze een tijdje uitgesteld. Hoewel deze beter is dan de eerste Star Wars film blijft het allemaal niet geweldig. Irritante en houterige personages, die soms ook matig worden vertolkt. Het verhaal is redelijk, maar wordt op het einde snel afgekapt. Ik weet dat er nog een vervolg is, maar het stopte nu wel erg abrupt.
Visueel ziet het er wel beter uit dan de eerste Star Wars-film. Er zijn echter veel scenes die niet helemaal overtuigend overkomen. De beelden uit de ruimte zien er redelijk nep uit, net zoals sommige actiescenes. De overgang tussen verschillende scenes was ook nogal amateuristisch. Darth Vader komt eigenlijk nooit echt enorm dreigend op mij over.
Pluspunten zijn er ook, zo zorgen de robots (vooral C-3PO) af en toe voor een komische noot. Het verhaal is iets boeiender dan deel 1 en de actie iets beter. Fan van de serie zal ik echter niet worden.
Katharina
Fantastisch film! Ik vond het vorige deel okay, maar niet heeel boeiend. Maar deze was het zeker wel! En ook deze zit weer vol met leuke personages/karakters
Kr!kke
Net dat tikkeltje minder dan zijn voorganger...
De actiescènes zien er nochtans wat beter uit dan in deel 4, al zaten er wel enkele stukken in die er echt niet uitzagen (zoals de aanval van dat Yeti-achtig schepsel in het begin van de film). Verder is er wederom de leuke rol voor Harrison Ford, die het net als in deel 4 uitstekend doet. Ook een pluspunt is de leuke interactie tussen R2D2 en C3PO, die meermaals voor de amusante stukjes garant stonden. Ten slotte nog een negatief punt: wat is die Chewbacca een vreselijk irritant figuur: van zijn onophoudelijk gebrul krijg je gewoon hoofdpijn!
wwelover
Hmm een klein beetje teleurgesteld in deel V. Hij was verre van slecht, maar ik had toch verwacht dat dit de topper zou zijn van de reeks. Maar ik vond hem eigenlijk op hetzelfde niveau zitten als het vorige deel. Ik vind het verhaal wel leuk, alleen ik had toch iets meer verwacht van de training van Yoda. Yoda vond ik sowieso erg irritant, in tegenstelling tot in de 'moderne trilogie'. En dat heeft overigens niks te maken met dat het een pop of wat dan ook is. Ik kan echter niet ontkennen dat de special effects nu wel erg opvielen in negatieve zin, maar dat zie ik door de vingers gezien de tijd. Qua actie was het verder wel ok, maar net als in deel IV vond ik de zwaardgevechten met Darth Vader erg klunzig. Vooral Darth Vader lijkt helemaal niet zo'n goed om te kunnen gaan met dat ding. Al zorgt de beroemdste dialoog uit de film-reeks wel voor kippenvel. Acteerwerk is verder prima.
Tarkus
Van de 5 filmen die ik tot nu toe heb gezien, was deze wel de mindere.
Minder spannende actie, en ook de special effects, in de eerste film (Episode 4) nochtans wel goed, was hier ook veel minder.
En bovendien vond ik het scenario niet echt top, alles was een beetje te voorspelbaar.
Hopelijk is de laatste uit deze serie een stuk beter.
Ondanks dat ik deze film heb bekeken in de BD-uitgave, blijf ik bij mijn eerdere standpunt dat de special effects in deze film veel minder zijn dan in de eerdere prenten, en dat zie je in deze versie alleen nog maar duidelijker.
tommykonijn
Deze vijfde film uit de Star Wars Saga is tot nu toe wel de beste vind ik.
Nieuwe personages komen er niet echt meer in voor (en dan bekijk ik het vanaf Episode I, en niet IV). Wel de terugkomst van... Yoda
Hier is hij wel een beetje 'maf' (dat gevecht met R2-D2..) maar toch merk je trekjes die hij 'vroeger' vertoonde. Het acteerwerk is, zoals altijd, gewoon goed.
Maar de film is vooral erg vermakelijk. In eigenlijk elke situatie. Het begint met het gevecht op de ijsplaneet. Jeetje, wat zag dat er mooi uit. En dan ook nog een film uit 1980. Deze doen zeker niet onder aan de huidige prequels. Ook de personages Han, Leia en Chewbacca hebben een leuke rol in deze scenes. Dan krijg je de training van Luke op Dagobah. Waarin, al eerder genoemd, Yoda weer een rol krijgt. Ook leuk dat ze Obi-Wan er toch min of meer in hebben gedaan. En dan natuurlijk het gevecht tussen Darth Vader en Luke Skywalker. Waarin Luke de verschrikkelijke waarheid krijgt te horen. Erg leuk om te zien allemaal.
The Empire Strikes Back is een geweldige en erg vermakelijke film. Alles ziet er prachtig uit, de film verveelt geen moment, en de tijd vliegt voorbij. Een absolute aanrader, en iets om naar uit te kijken als je eenmaal aan de reeks gaat beginnen. Zeer goed.
Op naar de finale!
PS: Een dingetje snapte ik niet zo goed. Als Luke die donkere grot in loopt tijdens zijn training komt hij Darth Vader tegen. Ik weet dat dit niet de echte was, maar wat dit nou verbeelding van Luke? Of een 'valstrik' van Yoda?
maxroelofs
Teleurstelling.
ik was er mee bekend dat dit de hoogst genoteerde Star Wars was uit de reeks en keek er dus erg naar uit. Tevens een nieuwe regisseur dus ik ben benieuwd w3at hij te bieden heeft.
Het gevecht aan het begin was erg leuk en ook de scène met dat slijmerige monster was aardig. Toch zat er weinig beleving en sfeer in. Ik vond Luke alleen maar irritant, hij kwam op mij echt niet over als een held.
Darth Vader is erg slecht gemaakt. Je maakt het voor een acteur wel erg moeilijk een goede slechterik te spelen als je zijn gezicht weg neemt. Doe hem maar een maskertje voor dan zal hij wel eng zijn. Nee dat werkt niet. Dat masker was allesbehalve eng en met zijn stokkerige gevechten samen, waar hij nooit echt goed is komt hij gewoon over als een Star Wars kneus.
Gelukkig waren de graphics weer net te doen. In deel 4 was het iets te slecht alleen hier zag het er allemaal goed uit, wat ik overigens erg knap vind voor een film uit 1980.
De training van Joda had ook iets meer aandacht aan besteed mogen worden. Ik vond het wel interessant om te zien en als het aa mij ligt laat de regisseur hier een grote mogelijkheid liggen. Dat hij darth vader zag sloeg op hem zelf. Hij sloeg zijn hoofd er af en de helm ging open, hij zag zijn eigen gezicht er in. Hij werd dus eigenlijk geconfronteerd met zijn eigen Dark side. Door de haat die hij nog in zich had zei Joda dat hij niet geslaagd was.
Het totaalbeeld schoot op veel plaatsen te kort, toch 2 erg leuke scènes dus:
Dogie Hogan
Teleurstelling.

Echt saai, dat gedoe op planeet Dagobah; op gegeven moment geregeld maar weggezapt.
Eny
Saai?
Dan moet je jezelf wellicht afvragen waar dat door komt en dit beter proberen te verwoorden. Want er gebeuren heel wat verschillende dingen op die planeet, wat precies vond je er saai aan?Je zegt geregeld te hebben weggezapt. Dan kun je er eigenlijk ook niet echt over oordelen. Nou ja... het kan helaas wel, maar dan is dat een zwakke mening.
Ik vond 'dat gedoe op de planeet Dagobah' juist het mooiste van de hele film en het verhaal, omdat het de film diepzinniger maakt. Heel wat wijsheid komt naar boven waar je zelfs van kunt leren en die Yoda is gewoon schitterend. Zonder dat deel zou de film vooral vol actie zijn zonder betekenis.
Geef hem een kans en je zult misschien zien dat het niet zo saai is als je denkt.

Ik denk dat je dat best kunt interpreteren op meer manieren. Ik zie het zelf als een oefening. Het bos is een soort magische plek waar dingen die je (onbewust) bij je draagt, tot 'leven' komen.... net als in je dromen zeg maar. Yoda wil Luke hier met zijn eigen haat, confronteren.
Freud
Tweede etappe in mijn Star Wars kennismaking, en hee, wat een verademing! Waar de eerste film een lelijk hoopje amateuristische rommel bleek te zijn, is dit eigenlijk zelfs bijna een straffe en strakke film! Hoogtepunt is jammer genoeg ook het begin: knappe scenes in de sneeuw en met de grondaanval van de Empire meteen ook de coolste designs: absoluut prachtig deze robots! Nog steeds geen echt epische veldslag, maar eindelijk kon je echt de dreiging van Vaders leger voelen. Vervolgens zakt de film wat weg, want Han en Leia zijn echt rotpersonages die me geen ene moer kunnen schelen, dus hun hele gedoe interesseerde me helemaal niks - echter wel leuke decors in Cloud City. De introductie van Yoda redt de film echter: een geinig en toch mysterieus personage. De ontkoping viel me lichtjes tegen (had er al zo veel parodieen op gezien dat dat ook bijna niet meer anders kon) maar het belooft allemaal wel voor het vervolg.
Ben na twee films niet echt teleurgesteld, maar had het B-gehalte toch iets lager verwacht en op iets meer epische duels en veldslagen gehoopt. Het is ook opvallend duidelijk dat er behalve de films niet echt veel nagedacht is over de hele wereld van Star Wars, behalve wat simplistische conceptjes die op een A4´tje passen: als je dit vergelijkt met Middle Earth heb je toch niet veel meer dan een amalgaam van wezens zonder meer betekenis of achtergrond, er wordt van planeet naar planeet gehopt zonder dat je ooit het gevoel hebt dat er een echt universum ontworpen is, en het beetje mythologie en geschiedenis dat erin zit stelt erg weinig voor. Ik vermoed dat ze dat met episode 1 tem 3 wel wat rechtgezet zullen hebben, maar voorlopig heb ik niet de indruk dat er echt veel meer aan is dan wat vreemde wezens die met laserlichtjes op elkaar schieten en in coole tuigen rondvliegen, en af en toe eens uitstappen in een woestijn, een ijsvlakte, een regenwoud, of een soort vliegende stad. Intellectuele luiheid noem ik zoiets!
Maar het is wel allemaal leuk amateuristisch, ik amuseer me voorlopig nog wel.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1983

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

Christopher Walken en Jodie Foster deden auditie voor 'Star Wars', maar kregen om verschillende redenen geen rol

Het Mandela-effect: Deze filmfeiten herinneren we ons massaal verkeerd

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Fantasy / Avontuur, 2001

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002
rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic