• 9.375.090 stemmen

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Sciencefiction / Fantasy | 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Irvin Kershner

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,7 (1.487.641)

Releasedatum: 11 december 1980

Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

"The Star Wars saga continues."

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

avatar van palaver

palaver

Ceeda7 schreef:

Geweldig deel in de oude Star Wars serie, en tevens mijn favoriet.

Uitstekende FX( voor die tijd dan) en zeer entertainend. Actiescenes afgewisseld door dialoog zorgen ervoor dat de film voorbijraast, en het veel mindere A New Hope doet vergeten. Helaas wordt het niveau niet aangehouden in Return of the Jedi.

Mijn vote:

1) Revenge of the Sith : 5

2) Empire Strikes Back : 4.5

3) Return of the Jedi : 3

4) Attack of the Clones: 3

5) A New Hope: 2.5

6) The Phantom Menace: 2

ik zou juist hetzelfde zeggen

avatar van Ruiter13

Ruiter13

Ik zou dan toch gaan voor;

1* Empire strikes back

2* Return of the Jedi

3* A new Hope

4* The phantom Menace

5* Attack of the clones

6* Revenge of the sith

The phantom menace is misschien wel een beetje kinderachtig, maar vind ik erg vermakelijk.

avatar van mnrk

mnrk

Deel V uit de Star Wars Saga is zeker het beste deel uit de Saga...

Al DeNiro schreef:

Empire Strikes Back heeft zeker de allerbeste actiescenes (Hoth, Vader vs Luke) en locaties (Hoth, Dagobah, Cloud City) van de klassieke trilogie.

Zoals "Al DeNiro" het al verteld heeft sluit ik me hier helemaal bij aan.

En natuurlijk de Imperial March die weer heerlijk klinkt

avatar van StingrayNL

StingrayNL

Een van de beste SCIFI's ooit gemaakt. Die opvolgers (I, II, Clone Wars) die er later uit kwamen vond ik in een woord waardeloos en halen op geen enkel punt het niveau van deze klassiekers!

avatar van 606

Wat een film en de effecten zijn fenomenaal te noemen.

En knallende actie en een erg mooi verhaal.

De acteurs zetten daar nog bij een erg goede acteerprestatie neer en het plaatje is compleet.

avatar van AHWA

AHWA

Nummer 11 is nu al m'n bureaubladachtergrond. Hilarische foto.

Ik vind nummer 10 wel kinky

Leuke foto's verder!

JacoBaco

Die laatste foto is de beste! Harry Ford zit daar namelijk heel nonchalant op de stoel van Carrie Fisher en hij kijkt naar Mark Hamill alsof hij wil zeggen, kijk is hoe fucking cool ik ben! Carrie Fisher kijkt ondertussen naar George Lucas met een blik van, laat je dit zomaar toe! Lucas kijkt Ford vervolgens boos aan en Mark Hamill... tja, hij kan zijn lach niet inhouden en kijkt gauw de andere kant op.

Dit wilde ik even met jullie delen.

avatar van rep_robert

Je vergeet die vrouw op de achtergrond die als een aapie staat.

JacoBaco

Dat is denk de vrouw van George Lucas.

avatar van SilverGun

SilverGun

JacoBaco schreef:

Dit wilde ik even met jullie delen.

Ford zit gewoon op z'n eigen stoel hoor.

Erg interessante foto's in elk geval, deze in het bijzonder.

JacoBaco

Ja, hij zit op z'n eigen stoel en dat maakt de foto meteen een stuk minder leuk.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Nog een heerlijke star wars film.

Heb nog eentje te gaan, dan heb ik ze allemaal gehad.

avatar van EVIL '84

EVIL '84

Dit is mijn favoriete deel uit de Star Wars Saga.

Het verhaal word verder ontrafeld, spannende ontknoping, mooie gevecht scenes en mooie special effects!

Epic!

avatar van jipt

jipt

Gisteravond deze herzien. Gerestaureerde versie. CGI is minder storend dan bij A New Hope. Ze hebben zelfs de stop motion Taun Taun's in tact gelaten. Beetje CGI op Bespin, maar meer ook niet. Vind deze qua film vergeleken A New Hope ook beter, maar it's a close call. Mijn favoriete stukjes zijn bij Yoda, die ik toch wel erg tof er uit vind zien.

Ik ga binnenkort ook The Neverending Story eens herzien, vond ik toen niet leuk omdat ik die qua special effects niet mooi vond, maar na deze weer te hebben gezien, zelfde soort special effects, krijg ik in die film ook wel zin.

Morgen deel 6

avatar van Theunissen

Mijn top (met bijbehorende punten) ziet er zo uit.

1* A new Hope (5)

2* Empire strikes back (4)

3* Return of the Jedi (4)

4* Revenge of the sith (1.5)

5* Attack of the clones (1)

6* The phantom Menace (0.5)

avatar van Djarune

Djarune

Ik vind The Empire Strikes Back de beste Star Wars. Mede dankzij Yoda, de sneeuw en die reuzeapparaten op poten en natuurlijk het gebruik van de force wat in A New Hope er nog niet helemaal in zat.

1* Empire Strikes Back (4,5)

2* A New Hope (4,5)

3* Revenge of the Sith (3,5)

4* Return Of The Jedi (3,5)

5* Attack of the Clones (3)

6* The Phantom Menace (2)

avatar van Pete_033

Pete_033

De beste Star Wars film. Het is een verademing om deze te zien na die prequals troep. Deze film heeft een goed verhaal. Normale dialogen en goede acteerprestaties. Wat me ook erg stoorde aan de prequals is dat je om de haverklap werd geconfronteerd met de light sabers. In deze film is dat anders en komen ze maar een aantal keren voor en als ze dan voorkomen dan stralen ze ook een vorm van kracht uit.

Het mooiste gedeelte van de film vind ik het gedeelte met Yoda. Deze oude Yoda ziet er ook vele malen beter uit dan de cgi Yoda uit de prequals. Lekker eigenwijs en de manier van praten blijft geweldig.

De gevechten in de deze film zijn in tegenstelling tot de prequals ook overzichtelijk. Als je de gevechten in de prequals allemaal volledig wilt volgen, met andere woorden alles wilt zien wat er te zien valt, dan moet je die wel honderd keer opnieuw bekijken. Meer is dus niet altijd beter!

C3PO en R2D2 hebben een in deze film ook echt een toegevoegde waarde en zorgen voor de nodige komische momenten.

In mijn top 5 zou deze bovenaanstaan gevold door A New Hope en Return of the Jedi. Revenge of the Sith ging nog maar die andere 2 zijn echt schandalig slecht.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Deze film heeft een paar zeer mooie (Hoth, Dagobah) en belangerijke ( ''Luke I Am Your Father'') scenes, maar verder vind ik het eerlijk gezegd niet zoveel aan.

Ik merk dat ik bij deze film wel eens zap of skip.

Verder geen Palpatine, geen Obi Wan, geen Tattooine en weinig lasergevechten.

Ik zie liever ook de jongere, serieuzere en sterkere Yoda van de prequels dan de oude en gekke mannetje van Empire Strikes Back.

avatar van rep_robert

Tsjah, hier is hij tenminste echt en voelbaar. Beter dan een computer geanimeerde Yoda, ik vind het juist vreselijk om hem zo te zien rondhuppelen in de prequels.

Die zijn toch op ale vlakken inferieur aan de originele saga.

avatar van Pete_033

Pete_033

Al DeNiro schreef:

Ik merk dat ik bij deze film het meest zap of skip.

Verder geen Palpatine, geen Obi Wan, geen Tattooine en weinig lasergevechten.

Dat is juist het mooie aan deze Yoda. Hij is echt. Een beetje verknipt door de ouderdom. Lekker eigenwijs. In dit mannetje zit gevoel, iets wat je niet kunt zeggen van de Yoda uit de prequals.

avatar van ehs21

ehs21

Deze Yoda is seniel en dement, terwijl die in de prequels wijs is en een duidelijke leider van de Jedi.

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

ehs21 schreef:

Vind ik ook. En beide Yoda's vervullen hun rol goed in de verschillende trilogieën. Zijn manier van praten lijkt trouwens erg dat van Japanners wat betreft zinsopbouw. Zijn naam heeft eigenlijk ook wel wat Japans. Kun je trouwens ook zeggen van Obi-Wan Kenobi (vooral die achternaam).

avatar van ehs21

ehs21

hehe ja nog nooit over nagedacht eigenlijk maar nu je het zo zegt. Japan lijkt me overigens wel een leuk land om eens heen te gaan maar dat niemand daar Engels spreekt staat me enorm tegen. Als ze het zo goed als Yoda konden ging ik zeker

avatar van Grizzly3030

Grizzly3030

Beste film uit de reeks en de beginactie scene in de sneeuw is een van de meest memorabele aller tijden. Zeker voor een film van 30 jaar oud ! Fantastische film!

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Irvin Kershner vandaag ook overleden. Ken niet veel werkjes van de beste man, maar deze mocht er wezen!

R.I.P.

avatar van The-Batman

The-Batman

Dit is toch wel het beste deel van Star Wars.

avatar van dr channard

dr channard

Waar in A New Hope het pak van Darth Vader zwart rubber lijkt, is het in deze film mooi glanzend zwart.

avatar van Butchers

Butchers

Samen met Star Wars de beste film uit de reeks.

rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic