Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)
Geregisseerd door: Irvin Kershner
Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford
8,7 (1.487.641)
Releasedatum: 11 december 1980
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
"The Star Wars saga continues."
Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.
- Teaser (YouTube)
- Star Wars: The Empire Strikes Back (BoekMeter)
- Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Yoda (stemrol)
Obi-Wan Kenobi
Freud
Oei, zere tenen!
Nee, Han is echt niks, een personage dat in eender welke oppervlakkige strip zou kunnen voorkomen. Net als Lambik heeft hij zijn geinige momenten, maar over het algemeen blijft het een ergerlijk figuur zonder diepte. Ik snap dat hij fans heeft, maar mij doet het niks, zo'n individualistische rebel die de hele tijd zit te sjmieren. Princess Leia valt op zich nog wel mee, maar vermits ze bijna de hele film samen doorbrengen...
DVD-T
Zo dacht Ford er zelf ook over en wilde daarom ook niet terugkeren in Jedi. Maar door de overtuigingskracht van Lucas en waarschijnlijk het geld keerde hij toch weer terug in het vervolg. Ikzelf vind het ook een van de mindere personages, vooral door het gebrek aan diepgang bij Han. Het is gewoon zo dat hij niet veel aan de serie toevoegd.
sierrra
Solo zou zeker terugkeren in Jedi. Ford echter leek het een goed idee om Solo te laten overlijden in Jedi, omdat hij in het Skywalker verhaal verder geen rol heeft. Lucas echter was bang dat de film dan te donker zou worden en was tevens bang dat de fanbase dit ook niet zou accepteren/waarderen.
Een type Solo wordt in de prequels juist node gemist.
K. V.
'k vond deze beter dan nr 4. Er zat ook meer variatie in: niet alleen actie, maar ook romantiek en meer verhaal. Eindelijk ook de legendarische woorden "Luke I am you father" gehoord, wat natuurlijk geen verrassing meer was.
'k Vond wel dat Joda wat vreemd doet in vergelijking met de eerdere films. Hij zal te veel moerasgassen gesnoven hebben zeker
Ook hele mooie decors en effecten.
Prachtige film waarin Darth Vader er alles aan doet om Luke Skywalker op te sporen. Dit deel richt zich wat meer op de ontwikkelingen van de personages, maar blijft avontuurlijk. Zo zijn er ook weer een aantal spannende actie-scenes en ziet alles er opnieuw prachtig uit. Ook de humor is wederom erg geslaagd en het gekibbel tussen Han Solo en Prinses Leia is vermakelijk.
”Impressive. Most impressive. Obi-Wan has taught you well. You have controlled your fear. Now, release your anger. Only your hatred can destroy me.”
The Empire Strikes back wordt gekenmerkt door een sfeer, die een stuk duisterder is dan zijn voorganger. Daarnaast is het allemaal meer rechttoe rechtaan actie en zijn er maar weinig zijweggetjes. Mede hierdoor is dit een ontzettend vlotte film geworden, met erg veel goede actie, die heerlijk wegkijkt en wat mij betreft dan ook het allerbeste deel van de reeks is.
Ook het acteerwerk is aanzienlijk beter geworden. Iemand als Harrison Ford is duidelijk gegroeid in zijn rol van Han Solo. Zijn relatie met prinses Leia wordt ook goed uitgewerkt en de personages krijgen mede daardoor ook meer diepgang mee. Daarnaast is er gewoonweg een betere wisselwerking tussen de personages aanwezig. Leuk ook om te zien hoe Solo en Leia constant op elkaar lopen te vitten en elkaar met grappige woordenwisselingen lopen te bestoken. Daarnaast maakt de befaamde Yoda hier natuurlijk zijn intrede en ook dat levert een paar geweldige scènes op. Yoda weet ook veel humor toe te voegen. Vooral de training, die Luke van Yoda krijgt, is geweldig uitgewerkt en mooi gemaakt.
Maar er zit dus ook een hoop actie in. Veel spectaculaire actie met mooie effecten, die net weer wat beter zijn dan die in A New Hope. Het loopt allemaal net wat vloeiender en ziet er net wat mooier uit. Vooral het uiteindelijke gevecht tussen Luke Skywalker en Darth Vader, is fantastisch om te zien en kenmerkt ook deze Empire Strikes Back. Tenslotte heeft ook John Williams weer uistekend werk verricht met de filmscore voor deze klassieker. Zijn Imperial March” is echt fantastisch en klinkt verbluffend in de oren.
The Empire Strikes Back is een geweldig avontuur, lekker duister en vol actie. Alle elementen van de Star Wars reeks komen hier tot hun volle bloei, en dat maakt dit deel zonder enige vorm van twijfel het beste deel van de reeks.
TomVer
Ik heb deze film als achtjarige voor het eerst mogen aanschouwen en was destijds verkocht. Nu bijna twintig jaar later is daar weinig aan veranderd. Uiteraard heeft nostalgie enige invloed op de wijze waarop ik nu naar The Empire Strikes Back kijk, maar desalniettemin ga ik toch voor de 5.0.
Persoonlijk vind ik A New Hope en The Empire Strikes Back de beste films uit de reeks. In Empire is meer aandacht voor de uitwerking van de karakters. Luke Skywalker wordt meer dan een aangenomen gefrustreerde boerenzoon, het karakter Darth Vader krijgt meer vorm en ruimtepiraat Han Solo laat zich bijvoorbeeld van zijn gevoelige kant zien. Het duel tussen Vader en Luke is spannend en pakt verrassend uit.
Het verhoogde budget van Empire maakte het mogelijk meer aangeklede sets te realiseren en het is tevens het meest duistere en minst kinderachtige deel van de reeks. De muziek van John Williams is verbluffend en ontzettend sfeerbepalend. Een pareltje.
Helaas doen de drie laatst geproduceerde Star Wars films afbraak aan de klassiekers.
sierrra
Integendeel. Door het kwaliteitsverschil wordt juist duidelijk hoe goed deel 4, 5 en 6 zijn.
Als je bedoelt dat het "merk" Star Wars enigszins is aangetast ben ik het met je eens, maar dat doet voor mij geen afbreuk aan de eerste triologie.
TomVer
Zo bekeken kan ik het inderdaad alleen met je eens zijn. Het merk Star Wars is inderdaad aangetast en indien de eerste drie delen op een minder commerciële manier geproduceerd waren geweest - met rubberen poppen! - dan was het eindresultaat hoogstwaarschijnlijk anders geweest. Soms denk ik wel eens dat Lucas eind jaren negentig een klap van de molen heeft gehad.
jarno1975 (moderator series)
Misschien interessant voor de fans
Never Before Seen Making of ‘The Empire Strikes Back’ Documentary Found
Met Nederlandse ondertiteling!
baspls
Beste Star wars ooit en beste film ooit! Nee, serieus staat bovenaan mijn Top 10.
Star wars (1977) is ook Fantastish en Return of the Jedi (1983) ook wel.
The Phanthom Menace (1999) gaat wel maar is niet zo bijzonder. Attack of the Clones (2002) sucks en Revange of the Sith (2005) heeft goede effecten maar meer niet.
Dh PING
Veel sterkere Star Wars-film dan zijn voorganger en misschien zelfs een van de beste vervolgfilms ooit gemaakt in de geschiedenis van cinema.
Wat dit vervolg nou zo veel beter maakt dan George Lucas' eerste deel? De karakters voelen veel echter en worden veel beter uitgewerkt. Hierdoor kun je ook veel meer proeven van de liefde die de drie hoofdrolspelers voor elkaar hebben. Verder zijn er ook een aantal nieuwe personages die heel erg sterk worden neergezet (Billy Dee Williams' intrede als Lando is echt briljant!).
Wat ook velen malen beter is dan in de eerste film is de cinematografie en de SFX special effects. Je gaat makkelijker mee in de lightsaber-gevechten, de actie spat van het doek. Want in het eerste deel kwamen ze er eigenlijk nog maar net mee weg met de rommelige gevechten. Vooral de confrontatie tussen Luke en Darth Vader (en het gevecht wat daar tot leidt) wordt erg gaaf neergezet en de spanning tussen de personages voelt echt.
Verder is de film ook erg boeiend: de training van Master Yoda is misschien af en toe een beetje sloom maar door de humor, de onvoorspelbare setting en het boeiende subplot maken dit toch wel weer heel erg vermakelijk. Ook de climax in Cloud City (die erg visueel ook prachtig uitziet) vind ik echt briljant. De scène dat Solo wordt ingevroren gaat naar mijn mening wel de geschiedenisboeken van de film in. En de romance tussen Han Solo en Princess Leia was een leuk subplot. En ja, het eindgevecht tussen Luke Skywalker en Darth Vader is natuurlijk hartstikke subliem. De confrontatie die daarop volgt geeft mij soms nog weleens kippenvel.
Verder valt het me op dat de regie van deze film veel vlotter is dan bij deel 1, terwijl Lucas toch wel het 'brein' van de Star Wars franchise is. Ik heb ook meer het idee dat Lucas met goede ideeën opkomt, maar dat hij in de regiestoel wat minder is. Het is dan ook niet voor niks dat dit deel op vele vlakken velen malen beter is dan het origineel. (wat natuurlijk ook nog een geweldige film is natuurlijk
Star Wars: The Empire Strikes Back is een prachtfilm die op bijna alle vlakken het origineel overstijgt.
Deze krijgt van mij de welverdiende 5 sterren!
baspls
Geweldige film!!! The Empire Strikes Back is de beste film ooit! Net iets beter dan zijn voorganger en zijn vervolg. Net als zijn voorganger bezit deze film het mooie charme van alle ILM-films. Maar in The Empire Strikes Back zit meer actie, je ziet meer van het Star Wars-universum en de veldslagen zijn heftiger. Wel erg jammer dat Peter Cushing er niet meer inzit maar ja daarvoor komen Billy Dee Williams, Frank Oz, Clive Revill en Julian Glover voor in de plaats. Ik weet gewoon niet goed wat ik allemaal moet zeggen die film is zo goed. Naar mijn mening heeft Degobah iets weg van de wereld uit Frank Oz's eigen film The Dark Crystal. Heel erg goed geacteerd door iedereen, Heel erg goede muziek, Heel erg goede effecten, Heel erg goed verhaal en heel erg mooie locaties. DE BESTE FILM OOIT!
Weirdo_W
Vond dit net even wat sterker als deel 1. Vooral de locaties zagen er mooier uit. Verder vind ik Star Wars een vermakelijke avonturenfilm in de ruimte, maar meer wil ik er niet van maken. 3 5 ster
Korbie
Its a dark time for the Rebellion...
Star Wars: The Empire Strikes Back is het vervolg op de grote blockbuster Star Wars uit 1977 van George Lucas en tevens een groot, magnifiek invloed op de moderne cinema. Dit deel overtreft eigenlijk alle vorm van cult en fame van de vorige. Als film is "V" veel sterker: de liefde tussen de drie hoofdpersonages die we kennen voelt echter en meeslepender en ook een tal van nieuwe, sterke karakters maken hun intree (bijv. Billy Dee Williams als Lando, een acteur waar we eigenlijk de laatste tijd veel te weinig van horen). Het acteerwerk is zeer geloofwaardig neergezet, maar ook als puur entertainment komt "V" niks te kort. De actie spat van het scherm en wordt nergens saai of te overdreven. Ook de settings zijn om te smullen bijv. de ijsplaneet Hoth (waar Luke te maken krijgt met een gevaarlijke ijsbeer), naar het moerassige-eiland waar Master Yoda training geeft aan Luke tot de grote eind-climax in Cloud City (ik kan nooit genoeg krijgen van die prachtige nostalgische achtergrond). Ook een aantal memorabele scènes komen daar aan bod met als hoogtepunt de gevecht-scene waarin Darth Vader vertelt dat hij Luke's vader is.
Maar gelukkig is die heerlijke fantasy-sfeer uit het eerste deel absoluut niet teniet geworden. Nog steeds kun je volluit genieten van de machtige sfeer die constant aanwezig en de opmerkelijke karakters/wezens die aan bod komen. Ook het romantiek-subplot is terug wat geweldig, qua dialogen, is geschreven en levert tevens een prachtig stukje bijverhaal op. En als je dat niet waardeert, zijn de oneliners tussendoor van Han Solo: I've got a bad feeling about this nog altijd hartstikke genietbaar in combinatie met natuurlijk de komische momenten van R2 D2 en C3PO. Wie houdt nou niet van ze?
En qua tijd is het er ook absoluut niet minder op geworden: in 1997 werd een nieuwe versie gerealiseerd waarin drie minuten vernieuwende effecten en digitale SFX in zat, wat het allemaal nog niet iets meeslepender en spectaculairder maakt.
NYSe
Beviel me een stuk beter dan de eerste keer; meer spanning, stuk grimmiger en bovendien veel mooier vormgegeven dan deel één (of vier... god wat ingewikkeld). De personages en hun dialogen storen ook heel wat minder, dus hup! Half puntje erbij. Een voldoende.
Starscream
The empire strikes back, is veruit de beste star wars film tot nu toe! De sfeer is geweldig de cast is geweldig het verhaal is geweldig ! Alles vind ik gewoon super vet en leuk aan deze film. T verhaal boeit ook je kunt nu zien hoe luke skywalker langzaam door de training van yoda de machtigste jedi ooit zelf een jedi word. En de clash tussen darth vader en luke skywalker blijft geweldig! Luke I'am youre father:p
@Starscream
Helemaal mee eens!!
In mijn ogen is dit de beste film ooit gemaakt!
missl
Luke wordt een jedi maar Darth Vader is hem toch voor door zijn vrienden gevangen te nemen en hierdoor Luke naar hem toe lokt. Zijn jedi training is nog helemaal niet compleet maar toch gaat hij het gevecht aan met Vader omdat hij zijn vrienden wil bevrijden. In deze film zien we Luke groeien en misschien maakt hij niet altijd de juiste beslissingen, hij komt wel een stuk oprechter over dan Anakin (maar dat kan ook door de acteur komen) Oh ja, ik moest heel erg om Yoda lachen deze serie. Wat een grappig dingetje.
gukker
Deze viel me tegen. Ik vond hem zelfs minder dan deel IV, dat mij iets meer wist te overtuigen omdat die film mijn eerste echte kennismaking met het fenomeen Star Wars was. Die film laat de kijker op een leuke manier kennis maken met het universum.
Het enige aan deze film wat ik echter het kijken waard vond waren de special effects, die verassend goed zijn voor deze tijd. Vooral de pop van Yoda vond ik erg mooi gemaakt. Inmiddels is de film natuurlijk door talloze andere films ingehaald wat betreft de special effects, maar het blijft interessant om te zien wat er toendertijd technisch allemaal mogelijk was zónder CGI.
Alles op de special effects na vond ik echter behoorlijk middelmatig. Het acteerwerk vond ik erg houterig en ik kan geen acteur opnoemen die ik boven de middelmaat uit vond stijgen. Mark Hamill weet zijn rol weinig drama mee te geven en ik kon daardoor moeilijk meeleven met zijn personage. De scenes met Carrie Fisher en Harisson Ford irriteerden me vaak door matig acteerwerk, maar ook door de weinig natuurlijke dialogen en de saaie verhaallijn van hun personages.
Verhaaltechnisch viel de film mij ook tegen. Ik vond het vooral jammer dat we weinig achtergrondinformatie kregen over het gehele Star Wars universum. Ik wil best geloven dat dat universum heel leuk bedacht is en goed in elkaar zit, maar dat blijkt niet uit de films. In de LOTRfilms wordt bijvoorbeeld wél veel meer achtergrondinformatie gegeven over personages die langskomen, de geschiedenis van plekken en volkeren etc.
Wat overblijft is het standaard goed tegen kwaad verhaaltje wat je vaker in dit soort fantasy verhalen ziet. Darth Vader is een schurk die mij nog niet echt angst in kan boezemen. Door het masker lijkt hij slechts een man in een pak. Hij vermoord zijn werknemers als ze hem falen, maar wat ik mis zijn scenes waaruit echt blijkt dat het regime van the empire zo door en door slecht is. Ik mis in de goed tegen kwaad verhaallijn wat momenten die wat drama kweken zodat je het gevoel hebt dat het écht ergens over gaat. Het blijft me nu allemaal wat te kinderlijk. Er wordt nog wat moeite gedaan om een grijs gebied te creeëren tussen deze good side en dark side doordat Darth Vader probeert Luke Skywalker over te halen bij de Dark Side te komen, maar deze vaarhaallijn wordt mij wat te makkelijk afgeraffeld, Luke Skywalker zegt simpelweg "nee" wanner Darth Vader hem uitnodigt bij de Dark Side en ontsnapt. Dat Darth Vader Lukes vader blijkt te zijn vond ik dan nog wel interessant en ik hoop dat dit in deel VI nog meer wordt uitgewerkt. Juist het feit dat hij Lukes vader was had de film een stuk interessanter kunnen maken. Als Luke had getwijfeld om zich bij zijn vader te voegen was de lijn tussen goed en kwaad een stuk grijzer geworden en dat had de film een stuk interessanter gemaakt.
Conclusie: Doordat de film (voor die tijd) erg mooie special effects heeft en lekker vlot wegkijkt, is hij nog wel het kijken waard. Het hele verhaal en het acteerwerk vind ik echter erg matig. Ik hoop dat hier in deel VI wat meer aandacht aan wordt besteedt zodat ik de hele saga in zijn algemeen nog een voldoende kan geven. Want in potentie is dat hele Star Wars gedoe zeker vermakelijk.
Illum Sphere
En nadat ik moest concluderen dat ik Star Wars eigenlijk beter verwachtte, moet ik dat ook doen bij deze film. De film is geweldig, maar op de één of andere manier miste ik iets en had ik het beter verwacht. Hetzelfde gevoel dat ik me vaag kan herinneren en die ik had bij de eerste keer is nergens meer bekennen. Misschien dat Return of the Jedi daar verandering in kan brengen, maar ik vrees er voor.
alexspyforever
Dit is de eerste van de Star Wars films die ik heb gezien. Ik was toen nog erg jong en herinner me dat ik deze best vermakelijk vond al herinner ik me er nu nog heel weinig van. Ik herinner me wel nog die Walkers, die waren wel indrukwekkend en dat gevecht waar handjes werden verloren. En was dit ook niet de film waarin Han Solo in zo een soort kist terechtkomt waarbij je zijn profiel nog in steen ziet? Toch heeft dit niet geleid tot een Star Wars liefde bij mij. Ik bleef liever trouw aan mijn liefde voor de Masters of the Universe en andere tekenfilms.
alexspyforever
Oei, zere tenen!
Hehe ben ik blij dat ik niet alleen ben in mijn "dislike" voor het oppervlakkige Han Solo karakter. Harrison Ford is voor mij veel leuker als Indiana Jones. Rebellen zijn misschien wel cool voor bepaalde mensen maar zls ze zo een air hebben dan vind ik ze vooral ergerlijk.
RuudC
Dit mag dan wel de klassieker van de reeks zijn, maar voor mij ligt dat toch anders. Naja, mijn favoriet is en blijft Return Of The Jedi. A New Hope en The Empire Strikes Back staan voor mij wel op gelijke hoogte. TESB begint in elk geval fantastisch op Hoth. De aanloop tot en de aanval op de rebellenbasis op die planeet zijn erg cool uitgevoerd. Het tussenstuk vind ik met uitzondering van een handvol momenten vrij gewoontjes.
De film blijft over de gehele linie erg tof, omdat het in dienst blijft van het totaalplaatje. De scenes met Yoda zijn best leuk, terwijl Cloud City me tot de onknoping weinig doet. Natuurlijk is het gevecht tussen Luke Skywalker en Darth Vader erg gaaf, maar voor mijn gevoel wordt het nergens echt heel sterk. The Empire Strikes Back verschiet zijn kruit op Hoth. De special effects zijn wel duidelijk beter geworden sinds de eerste film en er worden leuke personages geïntroduceerd.
Het blijft leuke sci-f/fantasy. Ik kan er waardering voor opbrengen dat de film geen happy end heeft. Het valt toch erg op dat alle delen van een gemiddelde reeks (vanmiddag Thor: The Dark World gezien) steevast met een brede lach eindigen. Als onderdeel van de serie kan ik The Empire Strikes Back erg waarderen, als een op zichzelfstaande film wat minder. Het maakt verder ook niet heel veel uit.
JvB Lucas
Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back
… It’s a dark time for the rebellion!
Voor mij heeft Star Wars een bijzonder plekje. Ik ben ermee opgegroeid, de personages blijven helden die ik een warm hart toe reik en bovendien: het universum is magisch en iets om verliefd op te worden en te verkennen. Al deze dingen maken het meesterlijk and… i love it! Nou vind ik het eerste deel van Star Wars al een meesterlijke film, moet ik wel zeggen dat Star Wars – The Empire Strikes Back het niveau van het eerste deel op alle vlakken overstijgt. Dit is nog zoveel beter!
Scenario-technisch is The Empire Strikes Back absoluut geweldig. De personages. Als grote Star Wars-fanboy vind ik het natuurlijk helden die een belangrijk deel van mijn jeugdsentiment uitmaken, maar hier in dit deel spelen ze nog vele malen beter en zijn ze nog veel meer dan alleen helden. Het zijn echt karakters. Ze hebben emotie, ze zijn veel meer dan alleen stoere helden. Luke Skywalker en Han Solo schitteren nog steeds, maar ze worden nog veel beter gespeeld. Er zitten nog genoeg gaafe momenten in de film waardoor je makkelijk kunt zeggen dat ze hun bad-ass imago niet kwijt zijn, maar ze komen veel ‘echter’ over. Hun persoonlijkheid en emoties worden veel beter uitgewerkt, zoals de romance tussen Han Solo en prinses Leia. Dit geldt overigens ook voor de slechteriken in de film. Wat blijft Darth Vader toch een van de meest overtuigendste bad-guys in de filmgeschiedenis. Constant als hij verschijnt dan voel je je niet op je gemak. Dat komt niet alleen door het dreigende muziekje op de achtergrond, maar ook vanwege zijn uitstraling. Maar achter deze ‘man in zwart pak’ komt in dit deel veel meer uitdieping. Hij komt echt over als mens, niet alleen als een puur slecht iemand. Ik blijf het geweldig vinden om naar te kijken. Maar ook de nieuwe personages stellen absoluut niet teleur: Billy Dee Williams als Lando en de wijze Jedi-Master Yoda. Geweldig!!!!
Maar ook visueel is de film er enorm op vooruit gegaan. Op dat gebied haalt de film zelfs perfectie naar mijn mening. De SFX-effecten zien er prachtig uit en dit kan een voorbeeld zijn voor veel hedendaagse sciencefiction films die rond de toonbank rollen en in een vlug tempo digitaal zijn opgenomen. Dit ziet er enorm goed uit. De planeten zijn mooi waaronder die ijsplaneet Hoth met die wampa (boze ijsbeer), Dagobah waar de Jedi-Master Yoda leren kennen en die lichtjes nostalgische planeet Cloud City waar onze helden/heldin te maken krijgen met Darth Vader. Het blijven allemaal klassieke momenten, die ik al meerdere keren heb mogen herzien. Op visueel techniek niveau waren we na de eerste Star Wars-film al flink wat vooruit: en dat is te merken. Het is misschien wat minder praktisch (wat ik dan erg goed vind aan het eerste deel), maar toch blijft The Empire Strikes Back op technisch gebied innovatiever en indrukwekkender. Dat maakt het, naar mijn mening, veel beter dan het eerste deel. En zelfs het eerste deel vind ik al een klein meesterwerkje, dus dat zegt al heel wat!
Star Wars – The Empire Strikes Back is een visuele ervaring en een meesterlijke sciencefiction. Een van de beste vervolgfilms die ik ooit heb gezien, en sowieso een van de beste Hollywood-films in het blockbuster-tijdperk ooit. Een meesterlijke film!
dr channard
Deze is het beste deel uit de hele Star Wars serie door;
- De duistere sfeer in het verhaal (de rebellen hebben het heel moeilijk in deze film)
- De meest iconische uitspraak naar het einde toe
- De intrede van de overbekende imperial walk soundtrack
- Meer diepgang dan voorgaande deel; meer romantiek, spanning, meer personages...
- Het beste zwaardgevecht ooit (Anakin vs Obi-Wan in III mag dan wel epischer zijn, in het gevecht in deze film zit ongelooflijk veel diepgang en emotie en dat maakt het des te beter)
- Het beste begin ooit (Gevecht op Hoth blijft episch)
- Intrede van Boba Fett (zo veel cooler dan Jango Fett)
- De scène waar Luke in de grot gaat en zijn angsten meeneemt is vrij diepgaand voor een Star Wars film
- en zo kan ik maar doorgaan ...

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1983

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

Christopher Walken en Jodie Foster deden auditie voor 'Star Wars', maar kregen om verschillende redenen geen rol

Het Mandela-effect: Deze filmfeiten herinneren we ons massaal verkeerd

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Fantasy / Avontuur, 2001

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002
rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic