• 9.378.017 stemmen

Exorcist: The Beginning (2004)

Drama / Horror | 114 minuten

Genre: Drama / Horror

Geregisseerd door: Renny Harlin

Met onder meer: Stellan Skarsgård, Izabella Scorupco en James D'Arcy

Releasedatum: 27 januari 2005

Plot Exorcist: The Beginning

"Go back to where the horror began."

1944: Lankester Merrin, een priester, wordt door terugtrekkende nazisoldaten gedwongen om een leven-en-dood-vonnis over zijn parochianen te vellen. Deze gebeurtenis breekt zijn geest en verwoest zijn geloof. In 1947 doet Merrin, nu archeoloog, een opzienbarende ontdekking in het noordwestelijk Turkana-district van Brits Oost-Afrika. Een Byzantijnse kerk wordt in volledig ongeschonden staat opgegraven. Ze is gebouwd en nadien begraven. Deze ontdekking trekt de aandacht van de aartsbisschop in Nairobi die, via Majoor Granville, de jonge priester Francis naar Derati in Turkana stuurt om Merrins werk in het oog te houden.

Father Lankester Merrin

Jeffreries

Sergeant Major

avatar van krabat

krabat

Na anderhalf uur film eindelijk een beetje horror, met de nadruk op een beetje. Las net iets over de make-up en met name ook de jakhalzen, dit was inderdaad niet al te best. De film was nergens spannend en ik heb niet 1 schrikeffect gezien (in ieder geval geen geslaagde). Meestal ben ik snel tevreden over iets, maar dit is gewoon geldklopperij.

JackTorrance

trouwens, weet je wat me bij een 2e kijkbeurt opviel?

hij is vooral niet eng omdat de muziek gewoon niet eng was.

muziek maakt of breekt een film vaak.

nu wil ik niet zeggen dat de film hier gebroken wordt door de muziek maar de muziek had wel wat enger gekunt.

verder was alles wel redelijk griezelig maar net te weinig.

Ze hadden overal NET een schepje bovenop moeten doen.

Om een of andere reden overtuigde het allemaal net niet.

Die scene met Antonie Kamerling bijv, was wel goed maar met de jusite regisseur en muziek, had dat een scene kunnen zijn die nog jaren door je geest heen zou spoken.

Nu deed het me eigenlijk niet zoveel dat de hersens van een klein lief weerloos onschuldig kind de koude witte Hollandse sneeuw in werden geblazen.

Dat had HEEL anders kunnen zijn, dat had een sene KUNNEN zijn die je helemaal wit weg zou laten trekken en die je liever niet nog een 2e keer zou willen zien.

Lag niet aan Antonie Kamerling, want die was duister genoeg vond ik. Echt de "fout"van de regisseur.

verder wordt er in de film verdacht weinig stilgestaan, of gepraat of uberhaupt aandacht geschonken aan een aantal toch wel zeer merkwaardige sterfgevallen. Wil niets verklappen en dat geneuzel met spoiler texten is me allemaal veel te ingewikkeld maar denk maar eens na: Bricktop, de hakenkruisman, het broertje.

Niemand lijkt daar langer dan 2 seconden bij stil te staan in de film.

nee, geef mij maar een lekkere gehaktbal hoor!

avatar van starbright boy

JT: Jouw mening zou je heel nieuwsgierig moeten maken naar de afgekeurde versie van Schrader, volgens geruchten in toekomst op (de) DVD.

ja, klopt, ben ik ook!

avatar van jedymaster

jedymaster

JackTorrance schreef:

trouwens, weet je wat me bij een 2e kijkbeurt opviel?

hij is vooral niet eng omdat de muziek gewoon niet eng was.

muziek maakt of breekt een film vaak.

verder was alles wel redelijk griezelig maar net te weinig.

Ze hadden overal NET een schepje bovenop moeten doen.

Om een of andere reden overtuigde het allemaal net niet.

Niemand lijkt daar langer dan 2 seconden bij stil te staan in de film.

nee, geef mij maar een lekkere gehaktbal hoor!

wil niet flauw doen maar word hier niet het een en nader van de film verklapt met andere woorden SPOILER ALLERT

avatar van kijkert

kijkert

Behoorlijk acceptabele melkpoging van de klassieker.

Na de negatieve berichten, o.a. op deze site, had ik me er niet al te veel van voorgesteld, maar ik wilde het toch met eigen ogen aanschouwen, en ik heb er geen spijt van.
Het verhaal zit wel vrij ok in elkaar, van plotholes heb ik niet echt iets gemerkt, en er zit, in tegenstelling tot wat anderen beweren, best vaart in.
Wellicht zitten er voor echte horrorfans te weinig bloederige en/of enge momenten in, maar ik beschouw films als deze dan ook meer als religieuze drama's. En dat er dan wel eens een enge kop in beeld verschijnt, tja, zo zijn die demonen nou eenmaal.

Wat Jack Torrance hierboven schreef met betrekking tot de muziek kan ik absoluut niet onderschrijven, de muziek was prima. Niet topklasse, maar zeker niet slecht.

En die merkwaardige sterfgevallen? Die hakenkruisman was gek, en gekken doen wel eens gek, en bovendien had die ene priester al door dat die man 'aangeraakt' was door de duivel. Dat broertje werd door wilde hyeana's verscheurd, en de verklaring dat die andere niet gegrepen werd was enerzijds: de hyeana's waren met die ene bezig, en anderzijds (door de stam): dat andere broertje is bezeten (waar wel over nagepraat werd), en die dronken man met zijn lelijke kop, tja, die 'werd ook door de inheemsen vermoord'.
Niets om moeilijk over te doen.

Ik lees dat de uitdrijvingsscene in de klassieke Excorcist veeeeel langer duurt, en dat sommigen de demon hier maar een mietje vinden... Tja, de klassieke Excorcist heb ik al jaren niet meer gezien, maar kan me nog herinneren dat ik die saai vond. Waarschijnlijk vanwege veel te langdradige uitdrijvingsscene's.

Geen topper deze film, maar zeer geslaagd voor een avondje vermaak. 3,5 ster.

avatar van amazingmoi

amazingmoi

echt een flauwe film als de eerste gezien hebt

avatar van willems john

willems john

Gaan kijken omdat er niet veel anders was...film viel mee, misschien wat teveel scenes met insecten...is wat te vies.

In vergelijking met de echte exorcist inderdaad flauw

JackTorrance

nou kijkert, ik bedoelde meer dat als die personen zijn gestorven, niemand er zich meer om bekommert.

iedereen gaat gewoon door alsof er niets is gebeurd en er wordt geen seconde meer op terug gekomen.

en de muziek, tsja.... gelukkig kunne smaken verschillen ; >

avatar van _Casper_

_Casper_

Ik vond het een hele goeie film, was beetje horror (niet de standaard scream horror) met verhaal, en wat erg gruwelijk moorden. Vond de film cker waard om te bekijken=)

avatar van Tron

Tron

Voor de echte Horrorfans is dit absoluut geen goede horrofilm. Zeker als je naar deze film kijkt met in je achterhoofd 'The Exorcist' kom je bedrogen uit.

Op het eind een verrassende ontknoping wie nu eigenlijk bezeten is maar daarna weer oh zo voorspelbaar.

Kortom: Van deze film lig je niet nachten wakker.

avatar van Kuja

Kuja

gewoon een slechte film, alleen het laatste kwartiertje is best vermakelijk

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Binnenkort te zien op het Brusselse Festival van de Fantastische Film: Paul Schrader's versie van Exorcist: The Beginning. Wat een stunt!

Toen de financiers van Exorcist: The Beginning in de mot kregen dat Paul Schrader een psychologische horrorfilm had gemaakt in plaats van het verwachtte speciale effecten spektakel, huurden ze Renny Harlin in om helemaal opnieuw te beginnen. Het resultaat flopte grandioos aan de kassa. Als ze wat langer hadden nagedacht, zouden ze misschien hebben ingezien dat er niemand beter dan de scenarist van Taxi Driver, Raging Bull en The Last Temptation of Christ en de regisseur van Cat People, Affliction en Auto Focus dit diabolische verhaal van twijfel, geloof, schuld en waanzin op het grote scherm had kunnen brengen. Dat je nu zijn versie op het festival kan zien, is een zegen op zich.

Ik heb Harlin's versie nog niet gezien, maar ik kan niet wachten om te zien wat Schrader ervan heeft gemaakt.

avatar van schizophrenic

schizophrenic

We vonden de film te doen. Griezelig met momenten, effectjes waren ok, acteren was prima.

avatar van agent smith

agent smith

er is inmiddels ook een trailer van schrader's versie beschikbaar: link

maurice74

Een pure schande voor het origineel en het redelijke derde deel. Zelfs het voornamelijk belachelijke twee deel uit de duivelse serie is een heus meesterwerk vergeleken bij dit vluchtig afgewerkte prutswerk. Wel knap om in een paar seconden te laat zien dat Nederlandse soapacteurs niet kunnen spelen. Rampzalig!

avatar van starbright boy

Volgens Teletekst is Schraders versie vanaf juni in de Nederlandse bioscopen te zien.

avatar van Bulletproof

Bulletproof

Ik heb de allereerste exorcist niet gezien, maar deze film vond ik toch wel redelijk! Er zijn betere horrors. Maar dit vind ik toch wel 3 sterren waard

avatar van as

as

starbright boy schreef:

Das best leuk nieuws. Ben erg benieuwd naar de versie van Schrader.

maurice74

Het wordt weer eens puinhoop met alle versies. Volgens mij zit de duivel himself hier achter.

avatar van johanm3

johanm3

Volgens filmfocus komt de directors cut ( de eerste versie van deze film ) in juni alsong bij ons in de bioscoop.

De bios nog wel.

JackTorrance

hahahahaha, en zo was de cirkel weer rond.

en weer zal de liefhebber zijn/haar beurs trekken.

wat een vunzige honden zijn die maatschappijen ook eigenlijk he....

lijkt de muziekindustrie wel:

eerst de gewone CD en dan een paar maanden later de extra versie met 4 extra nummers enzo.

misschien was dit alles van te voren zelfs al geplanned, omdat zo'n productie maatschappij natuurlijk donders goed weet dat iedereen de "afgekeurde"versie JUIST wil zien.

nu ja, ik download ze allemaal wel, aan mij zullen ze niets verdienen, hypocriet bij elkaar gepijpt zootje zakkenvullers....

avatar van as

as

review van Schraders versie hier: http://www.bloodynews.com/en de openingscene van Schrader hier: http://www.quartertofour.com/b...

avatar van Frantic01

Frantic01

zeer goed vervolg weer in de exorcist trilogy. het verhaal is goed uit gewerkt en de special effect zijn ook keurig afgewerkt mag niks van gezegt worden. maar dit is dan DEEL 4?? maar kwa verhaal speelt het zich toch af voor DEEL 1???

avatar van Nieke

Nieke

Goed opgemerkt.

The beginning, 't staat er natuurlijk ook... Dit noemen ze dus een prequel.

Mag ik dan ook verwijzen naar Exorcist: The Beginning 2005, waar er nog wat goeie uitleg gegeven staat.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Opvallend veel gore en veel schreeuwerige shocks, maar over het algemeen kon het me niet zo boeien. Het verhaal was een zootje(ongetwijfeld het gevolg van de problematische productie) en met uitzondering van Stellan Skarsgard blijven de personages vlak en oninteressant. Vooral de rol van Izabella Scorupco is echt te gek voor woorden, en de poging om van haar een soort love-interest te maken minstens even belachelijk als ongeloofwaardig.

Erg jammer ook dat zoveel elementen uit de oorspronkelijke Exorcist klakkeloos worden overgedaan. Als ik trillende bedden, draaiende hoofden en bezeten kinderen wil zien, kijk ik wel naar het origineel van William Friedkin.

Toch is deze versie van The Beginning niet de flop die ik ervan had verwacht. Want dankzij de sterke sfeerschepping, knappe decors en goede muziek van Trevor Rabin blijft het geheel nog dragelijk. Maar mijn voorkeur gaat uit naar de versie van Paul Schrader, die is subtieler en beter uitgewerkt.

2.5 sterren.

avatar van Vinco

Vinco

Ik vond dit zker wel een gekke film,sfeer was perfect!

De schrik momenten zagen er lekker gruwelijk en bruut uit!!

Kortom een zeer geslaagde film!

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

LINDA BLAIR SCHENNIS! HAAR ZOMAAR NAMAKEN IN NE FILM! TERWIJL ZE DAT NIET WEET & ER DUS GEEN TOESTEMMING VOOR HEEFT GEGEVEN! LIJKT ME EEN ROT FILM!

avatar van Waku

Waku

Wat een aanfluiting.

De film wordt nooit spannend,is helemaal al niet eng en je zit zeker niet op het puntje van je stoel.

Rommelig geheel.

Zwak geacteerd en de special effects zijn kneuterig voor woorden.