Genre: Drama / Horror
Geregisseerd door: Renny Harlin
Met onder meer: Stellan Skarsgård, Izabella Scorupco en James D'Arcy
Releasedatum: 27 januari 2005
Plot Exorcist: The Beginning
"Go back to where the horror began."
1944: Lankester Merrin, een priester, wordt door terugtrekkende nazisoldaten gedwongen om een leven-en-dood-vonnis over zijn parochianen te vellen. Deze gebeurtenis breekt zijn geest en verwoest zijn geloof. In 1947 doet Merrin, nu archeoloog, een opzienbarende ontdekking in het noordwestelijk Turkana-district van Brits Oost-Afrika. Een Byzantijnse kerk wordt in volledig ongeschonden staat opgegraven. Ze is gebouwd en nadien begraven. Deze ontdekking trekt de aandacht van de aartsbisschop in Nairobi die, via Majoor Granville, de jonge priester Francis naar Derati in Turkana stuurt om Merrins werk in het oog te houden.
Father Lankester Merrin
Lieutenant Kessel
Semelier
Jeffreries
Sergeant Major
Meevaller van klusjesman Harlin, zeker na alle problemen rond de productie. De film wordt tegen het einde een beetje belachelijk, maar voor horrorliefhebbers valt er tot die tijd genoeg te genieten. Veel bloed, schrikeffecten en een geslaagde duistere sfeer. Prachtig camerawerk, mooie production design en goede montage tillen het geheel toch vrij makkelijk boven het gemiddelde uit. Skarsgard is ook prima in de hoofdrol en lijkt soms werkelijk bijna op een jonge Max Von Sydow.
darkcity
Nogal saai en standaard en nooit echt spannend, alleen op het laatst werd ie nog wel wat leuker maar het kon de boel niet zo redden en er zit niks in dat de 1e zo goed en eng maakte. 2.5 ster.
dutchtuga
Ben nu toch benieuwd naar Harlin's versie nu ik erachter ben dat Schrader's versie een groot misbaksel is.
as
dutchtuga
Pardon? Ten eerste, "Lord Vader" : als je de wijsneus probeert uit te hangen spel dan eerst mijn username goed, "domoor", en ten tweede, as : nee het is niet andersom. Heb Harlin's versie nog niet gezien (doe ik vanavond) maar ik weet wel dat Dominion een afschuwelijke film is in alle opzichten, een schande voor het origineel. Het doet me des te meer pijn wetende dat het een produkt is van de schrijver van onze favo film allertijden, Taxi Driver. Dus vandaar dat ik zeg dat Harlin's versie moeilijk NOG slechter kan zijn.
dutchtuga
Nou, net Harlin's versie bekeken en als ik dit maanden geleden had gezegd had ik mezelf gek verklaard. Hoe kan Hollywood Harlin's versie nou beter zijn dan de "intelligente" Schrader versie? Toch is het zo. Ik heb me aanzienlijk minder geirriteerd aan Beginning. Misschien omdat ik Dominion als vergelijkingsmiddel had maar feit blijft dat ik Beginning meer vond bieden. Vooral op cinematografisch gebied. De film heeft mooiere, inventievere shots, en het voelt allemaal donkerder aan wat alleen maar voordelig is. De acteurs waren hier veel overtuigender (alles beter dan die mongool Che Che uit Dominion), de SFX waren beter, de muziek was beter, de sets.... kortom : alles was beter. Het blijft natuurlijk allemaal wat oppervlakkig als je puur alleen de film beoordeelt en natuurlijk komt Beginning bij lange na niet in de buurt van de originele Exorcist, maar het was zeker een aangenaam tussendoortje en veel beter dan Dominion: Prequel to The Exorcist. 3*
EmperoR
Even een vraagje tussendoor.. moet je alle andere Exorcists gezien hebben om deze te snappen? of is dit gewoon een helemaal apart deel?
kijkert
Deze is prima als aparte film te zien.
royj
Nee, dit is geen waardige opvolger van de excorcist. Ik denk dat iedereen vergeet dat The excorcist de beste horrorfilm is die ooit is gemaakt (zeker gezien in zijn tijd). Het verhaal is erg warrig, sommige stukken zijn rechtstreeks gekopieërd uit deel 1. De film heeft wel een paar leuke stukken en de demoon ziet er best goed uit, maar hij mag zeker niet in de schaduw staan van deel 1!!!!
Nightstalker
Niet echt super! Maar red het nog wel bij de Excorsist delen Hij kan zich niet aantippen bij het orgineel, maar toch is de film best leuk om te zien. Lekker veel bloed, goeie schrikeffecten, en best komies. Leuk voor een beginnende horrorfan. De film zegt het al beginning
RedSoxCoder
Als ik heel eerlijk ben komt The Exorcist nu onderhand wel een beetje gedateerd op me over.......destijds erg spectaculair, maar heeft niet echt de 'test of time' doorstaan, als je het mij vraagt......maar da's mijn mening
Moet wel toegeven dat al die CGI f/x van tegenwoordig het nog steeds afleggen tegen de f/x uit de tijd van The Exorcist.
Dikkie Post
Okay, wil ze nu allemaal eens gaan bekijken, wat zou de beste volgorde hiervoor zijn. Heb nu enkel deel 1 en 2 gezien. Maar zou het niet beter zijn te beginnen bij deze prequel??
wwmartij
Was aardig te pruimen zeker niet slecht.
Ok totaal anders dan deel 1 maar wel de moeite waard
HCC
Ik weet niet of ik 'm wel wil zien eigelijk. Ik ben niet echt voor opvolgers van een film. Ach, misschien als ik me verveel?
Dikkie Post
Ik heb hem inmiddels gezien, en vond het niet slecht. Je moet gewoon niet iets verwachten als Exorcist 1.
Verwacht je gewoon een lekkere horrorfilm met af en toe ranzige stukjes dan zit je goed hierbij.
Overigens was ik best wel geshocked toen dat jongetje zo aan stukjes gereten werd door die hyena's, kan me niet een andere Hollywoodfilm herinneren waarin je zo gruwelijk ziet dat een kind wordt afgeslacht, vond het wel eens leuk voor de verandering
dream555
Iets over spoilers: onlangs werden van mij een paar zinnen bij 'Hide and Seek' verwijderd door de moderator omdat ik het einde verklapte. Dat gebeurde natuurlijk volledig terecht.
Maar in de berichten bij deze film die ik gisteren op dvd zag, staan twee ongelooflijk grote spoilers die niet verwijderd zijn. Kijk maar eens bij Pitdog 81 (14 december 2004):
(1) iets over een jongetje en een vrouw ...
(2) iets over de duur van de uitdrijving ...
Nou, na 10 minuten kijken wist ik hoe het zou aflopen en was een deel van de spanning dus weg. Jammer.
Mijn stem is, voor zover dit nog kan, gegeven zonder die spoilers. Dat is een geslaagde prequel, maar heel wat minder dan deel 1. Bloederige effecten mogen van mij minder, griezelige sfeerschepping meer. 3,5.
Helemaal gelijk in, spoilers zijn aangepast. Voortaan kun je bij het betreffende bericht het uitroepteken aanklikken om spoilers door te geven.
dream555
Dank voor de aanpassing. Ik zal voortaan ook wat voorzichtiger zijn in de manier waarop ik iets formuleer.
Mister_Movie
ok, nu heb ik niets tegen prequels en sequels en ben ik normaal een hele milde criticaster.
Maar het is triestig hoe een bijna B-film als 'Exorcist, the Beginning' zo'n belangstelling krijgt enkel en alleen door de naam 'Exorcist'.
De film zelf is namelijk niet beter en zo mogelijk slechter als pakweg 'The Mummy'.
In het begin wordt 'the mysterie' er nog wat ingehouden en is het boeiend, dan volgen er drie lange kwartiers absolute verveling en tenslotte krijg je nog wat klungelige gevechten te zien tussen 't paterke en de bezeten lady. Ook die gevechten stellen zeer weinig voor.
Spijtig voor het origineel, dat dankzij de ondermaatse kwaliteit van z'n opvolgers steeds dieper de modder wordt ingetrokken.
Dikkie Post
Zie hieronder alweer een spoiler in het berichtje van Mister Movie. Raad je aan deze ook ff aan te passen, denk dat wat er staat best wat kijkplezier kan verpesten.
(overigens is niet mijn bedoeling kinderachtig te klikken, maar ik zou het zelf niet fijn hebben gevonden als ik zelf die spoiler had gelezen)
Wat staat er nu in die post van mij? Je kunt die spoilers zelf verbeteren. Anders moet ik ze zelf ook weer gaan lezen en ik heb de film ook niet gezien.
Crazy~Dutchman
De film heeft een erg langzame start voor mijn gevoel.
Natuurlijk gebeurt er her en der wel wat, maar dat kon geen "creepy" gevoel overbrengen, meer een "B-film" gevoel.
Alleen de laatste 20 minuten vond ik overkomen als een exorcist film. Ik vond het een tegenvaller.
Ellocco
Ik vond dit een 'redelijke' film. Alleen duurde het voor mij veel te lang voordat de link gelegt werd naar de 1ste exorcits. Nl; de quete '
Het verhaal was oke
maar toch miste ik de hardcore versie van het originel.
Mijn laatste opmerking is: de special effect kunnen die tegenwoordig niet meer goed afgeleverd worden. Ik heb een PS2, XBox en g.B. en das genoeg voor mij gameverslaving
. Ik wil deze effects ook iet zien in een film waar deze duidelijk minder geplaats zijn
voor mij een 2
Uncle_Junior
*** sterren. Ik vond de film best meevallen. Oké, je kunt de film absoluut niet vergelijken met de eerste Exorcist-film,maar toch heel goed te doen
oh ja, Wat speelt Antonie Kamerling een smeerlap in deze film.
"God is not here today, priest!"
Icer
2,5* Het meest storend vond ik dat alle inlanders en de Duitse verpleegkundige zo overdreven Engels zaten te leuteren.
De duivel in een menselijke gedaante kennen we intussen ook wel.
De kerk en de wolven vond ik erg nep. Wat het best bij mij overkwam was het hospitaal. Goed gedaan, maar verder....
xangadix
Zo'n beetje alles is direct uit The Exorcist gekopiëerd en tot overmaat van ramp is daar een overdosis CGI bij gebruikt. Een half puntje extra voor Antonie en nog een half puntje voor het hoedje van papier.

The Exorcist: Believer
2023