• 9.175.895 stemmen

Murder in the First (1995)

Drama / Thriller | 122 minuten

Genre: Drama / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk

Geregisseerd door: Marc Rocco

Met onder meer: Kevin Bacon, Christian Slater en Gary Oldman

Releasedatum: 28 maart 1996

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Murder in the First

"The trial that brought down Alcatraz"

1938. Henri Young doet een ontsnappingspoging uit gevangeniseiland Alcatraz, maar wordt gepakt en moet drie jaar in een isoleercel doorbrengen onder erbarmelijke omstandigheden. De tweede ontsnapte gevangene die ook werd opgepakt wist echter een regeling te treffen en werd menselijk behandeld. De dag dat hij eindelijk uit de isoleercel mag, pakt hij in de eetzaal een lepel en vermoordt de ander. De advocaat die hij aangewezen krijgt is groentje James Stamphill, die niet wil dat Henri naar de gaskamer gaat. In plaats daarvan klaagt hij Alcatraz aan, omdat ze een eenvoudige dief tot moordenaar maakte.

avatar van Tiany

Tiany

Persoonlijk vind ik dit niet echt een thriller maar een boeiende drama.

Niet simpel de rol die Kevin Bacon speelt maar hij doet dit met overtuiging.

Wat een ellende voor enkele dollars, onvoorstelbaar dat dit zo maar kan (kon?).

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Wat een indrukwekkende film is dit, werkelijk subliem.

Het verhaal, de vertolkingen, prachtig samenspel van Kevin Bacon en Christian Slater, maar ook een geweldige Gary Oldman, alles zit goed in deze prent.

Het verhaal is zo pakkend dat je je laat meeslepen zonder dat je er erg in hebt, vooral de prestatie van Kevin Bacon pakt je, werkelijk subliem wat hij hier doet.

Dat deze film niet meer aandacht heeft gekregen is echt niet te begrijpen, want dit is een stukje cinema van de bovenste plank !!

Om te begrijpen waarom ik zoveel lof voor deze film over heb raad ik jullie aan hem te bekijken, jullie zullen me zeker geen ongelijk geven.

Bij 'Million Dollar Baby' had ik na het bekijken van de film een moment nodig om ervan te bekomen, deze film had hetzelfde effect.

Triest verhaal, maar zo prachtig gebracht.. Topper !!!!

Meer dan 5 jaar is het al geleden dat ik deze film heb gezien, maar nog steeds vind ik hem indrukwekkend.

Een prachtig verhaal is en blijft het, maar ook een verhaal dat je doet huiveren.

Ik kan er niet meer over vertellen zonder wat te verklappen van het eigenlijke verhaal en doe het dus ook niet, aan jullie om de film te bekijken en te beoordelen. Teleurgesteld zal je zeker niet zijn !!!

avatar van mulliemovie

mulliemovie

Indrukwekkende mooie film 3,5 ster.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Zeer sterk rechtbankdrama dat zelfs na 21 jaar nog steeds bovengemiddeld goed is. Een prima cast en een goed verhaal dat van begin tot eind blijft boeien. Bacon doet het uitstekend en zelfs Slater (waar ik geen fan van ben) laat zich van z'n beste kant zien. Ik had deze film nog nooit gezien en was positief verrast! Een mooie film die ik aan liefhebbers van het genre aanraadt eens te gaan kijken, je zal er geen spijt van krijgen! Ik geef ze niet vaak maar deze film krijgt van mij 4 welverdiende sterren! Top!

Edit: Het is losjes gebaseerd op waargebeurde feiten maar het grootste deel van de film is pure fictie. Desallniettemin toch een geweldige film.

avatar van DragQueen

DragQueen

Puike Dramafilm, die qua verhaal, regie en acteerwerk zeer onderhoudend uit de hoek komt. Slater en Bacon acteren hier sterk en geloofwaardig. Boeiend kijkvoer tot de laatste seconde. 3,5 Ster.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Dat was niet moeilijk en daarmee bedoel ik het oordeel over deze film.

Een 8 in onze ogen en waarom?

Gewoon een goede film die ook nog indruk achterlaat! Geweldig gespeeld door hoofdrolspeler Kevin Bacon maar ook Christian Slater en Gary Oldman spelen de "sterren van de hemel" in deze prachtige film met een uitstekend verhaal.

Filmliefhebbers zullen hier zeker van genieten en ach.....dat zie je ook aan de waarderingen.

avatar van Mondragon

Mondragon

Van dit soort films kan ik genieten. Helaas is het meeste tegenwoordig actie zonder inhoud. Zou graag meer van dit soort pareltjes zien.

avatar van wihu61

wihu61

Niks bijzonders. Vond het allemaal te dik aangezet: 3 jaar eenzame opsluiting incl. marteling door een sadistische directeur (en diens motivatie hiertoe...) in de VS van 1938, de manier waarop ons onder de neus gewreven diende te worden dat de advocaat toch écht een stuntelig groentje was, het gesprek tussen datzelfde, plotseling zeer gedreven groentje en Henri waarbij deze "goddank" wat loskwam bij het thema baseball... sorry, ik geloofde het allemaal niet en heb wat anders opgezet.

Ik geef dan ook maar geen beoordeling, want wellicht heb ik het, ahum... sterkste gedeelte wel gemist...

avatar van dionj

dionj

Aardig rechtbankdrama, wel storend camerawerk.

avatar van Movsin

Movsin

De gruwel met de fysieke en psychische gevolgen komen krachtig in beeld in deze film die een regelrecht schandaal in het Amerikaans gevangeniswezen aanvoert.

Sterke vertolkingen van Christian Slater, Kevin Bacon en Gary Oldman.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Een zwaarmoedige film over een gevangene die martelpraktijken ondergaat in de kerkers van Alcatraz. EEn gevangenisfilm die vrij snel overgaat naar een rechtbankdrama met een Don Quichot die tegen de publieke opinie en het gerechtelijk apparaat vecht.

Sterk verhaal ware het niet dat ik reeds veel tegenstrijdige berichten online gevonden heb waarbij zo goed als alles van de film niet aan de realiteit zou beantwoorden. Geen tijd noch zin om een bronnenonderzoek te doen, maar de hiaten zijn niet van de minste als zelfs zijn dood, zijn strafblad, de duur in de kerker ... de meest uiteenlopende feiten verhaalt.

Desalniettemin en los hiervan op puur filmisch vlak een uitstekende film met een topcast. Een top Bacon die nog maar eens bewijst een topacteur te zijn. Vreemd dat objectief gezien bijna niemand inziet - of wil inzien - dat er aan Henry Young degelijk iets mentaal geknakt is. Ook Slater doet het goed en het is ook altijd fijn William H. Macy aan het werk te zien, hier als openbaar aanklager.

avatar van T.O.

T.O.

Kundig 90s rechtbankdrama, dat echter te weinig bijzonderheden heeft om op te vallen tussen de vele vergelijkbare films uit die tijd. Oldman blinkt nog het meest uit in zo'n typische afstandelijke karakterrol.

avatar van maurice32

maurice32

De film is erg goed, Kevin Bacon speelt zo goed dat je bijna denkt dat het echt is, knap.

"Helaas" is het niet waargebeurd, en klopt er niks van wat er in de film gebeurt.

Maar, blijft toch een goede film.

3,5 ster.

avatar van Brabants

Brabants

Murder in the First was voor mij een film met een niet al te bijster interessant plot. Het acteerwerk vond ik allemaal wat geforceerd en typetjes over de top irritant. Niet aan mij besteed.

avatar van Dayer

Dayer

Beresterke Kevin Bacon, Christian Slater en Gary Oldman in deze thriller/rechtbankdrama over de donkere Alcatraz-periode in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Het camerawerk en de beeldkwaliteit oogt wat verouderd, maar dat het verhaal en de acteerprestaties zijn dat zeker niet. Rocco weet een terechte en belangrijke sympathie op te wekken voor Henri, bijzonder aangrijpend en mooi in beeld gebracht. De intro trekt je meteen de film in en laat je nadien ook niet meer los. Net als 'A Time to Kill' een uitstekend rechtbankdrama uit die periode.

avatar van Mr. Rock

Mr. Rock

Acteerwerk houdt deze film overeind. Verder een weinig bijzonder rechtbankdrama. Licht gebaseerd op een echt verhaal maar versimpeld en gedramatiseerd voor het effect. Als gevolg vrij stereotiepe en simplistische verdeling in good guys en bad guys met opgelegde moraal.

Eerste deel van de film met o.a. de scènes in de isoleercel maakt de meeste indruk. Later wordt het allemaal wat flauwer. De relatie die groeit tussen advocaat en gevangene is wat cliché, en dat honkbalgedoe steeds tussendoor werd wat vervelend. De scènes in de rechtszaal zelf konden ook niet overtuigen. Daar kon de overdreven dramatische muziek niets aan veranderen.

Uiteindelijk duurt het ook allemaal wat te lang omdat je wel zo'n beetje ziet aankomen welke kant het op gaat. Het uit de duim gezogen trieste einde vond ik persoonlijk minder sterk dan wanneer het werkelijke lot van Young was aangehouden.

De acteerprestaties van Slater en Bacon zijn goed en dat redt de film deels. Wat meer subtiliteit en minder clichés had het geheel goed gedaan.