• 9.376.274 stemmen

Star Wars (1977)

Sciencefiction / Fantasy | 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Star Wars: Episode IV - A New Hope

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,6 (1.555.015)

Releasedatum: 9 februari 1978

Plot Star Wars

"A long time ago in a galaxy far, far away..."

Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Luke Skywalker

Princess Leia Organa

Grand Moff Tarkin

Obi-Wan "Ben" Kenobi

Darth Vader (performer)

Darth Vader (stemrol) (onvermeld)

avatar van xangadix

xangadix

Ik denk er hetzelfde over. Best geinig, maar behoorlijk overgewaardeerd.

avatar van davidov

davidov

Er zit veel achter star wars, het is een futuristisch sprookje, over een boer die het kwade monster moet verslaan om de princes te redden.

Maar dan met laser zwaarden, space ships, the force.

Maar ik denk dat het belangrijkste bij star wars is het jeugdsentiment. Als je deze film ziet en je bent onder de 14, dan is hij geweldig, en zal je hem blijven waarderen voor de rest van je leven. Door de sfeer, de stijl, de beelden etc.

Echter kijk je de film als je rond de 20 bent of ouder, dan zal je er heel cynisch naar kijken en zal "de emotionele waarde" compleet langs je gaan....dan zie je alleen een zielige film met nerds die praten over lasers en in plastic bakjes zitten te doen alsof ze een plastic planeet opblazen

avatar van Mr Orange

Mr Orange

Om even op het commentaar van Zavo terug te komen, ben ik het ermee eens dat de film niet die impact heeft als je de film voor de eerste keer ziet als volwassene, die hij heeft voor een jonge tiener. Ik kan me ook absoluut vorstellen dat het in dat geval zelfs een teleurstelling is.

Ik ben het er echter niet mee eens dat deze film: "... markeert het begin van de commerciele uitbuiting van film..." Deze film heeft in mijn optiek juist het genre gered. Vooral in Science Fiction kan je absoluut van een tijdperk voor SW en een tijdperk na SW spreken. George Lucas toonde aan (Met absolute passie, niet met het objectief simpelweg geld te verdienen, daarvoor waren in die tijd makkelijkere manieren in Hollywood) dat het genre genoeg inhoud had om ieder ander genre feilloos te integreren. Ieder special effect was plotseling mogelijk, hier en daar goed geslaagd, hier en daar wat minder. Sinds Star Wars is de mentaliteit veranderd. De dingen die niet mogelijk waren werden niet langer geaccepteerd, maar simpelweg toch geprobeerd, om in de volgende film verder door te ontwikkelen.

Ja, Lucas is nu een industrie geworden, en hij heeft zich omgevormd van onafhankelijk filmmaker tot Hollywoodreus, maar is er een grotere ode aan Darth Vader te maken?

avatar van Knarf Kenobi

Knarf Kenobi

whatever mr. Orange..

avatar van Mr Orange

Mr Orange

Knarf Kenobi schreef:

whatever mr. Orange..

Terwijl ik over de diepere context van jouw uiterst spitsvondige commentaar ga nadenken, "Knarf", moet ik toch wel zeggen dat ik me verheug dat je een heeeeeeeeeeeel goede smaak hebt .... hmmmm..... Jurassic Park 4.5..... Spy Kids 3.0.

MWAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAA.... hmhm.

avatar van WanderingStar

WanderingStar

LOL@Mr. Orange ;p

Star Wars.. had eigenlijk "Star Wars Trilogy" op 2 in mn top 10, maar dat kon niet.. (bij deze)..

Alle drie de films.. *zucht*.. ja heeft idd voor heel groot gedeelte te maken met jeugdsentiment.. Ik heb ze pas nog alle drie terug gekeken (de nieuwe afleveringen heb ik nog niet gezien) en heb me heeeerlijk gewenteld in 'the good ol' times' .. Luke.. Han.. Chewie.. de Ewoks..

@Zavo.. het is wel handig als je de film voor beoordeling plaatst in het tijdbeeld van toen de film is gemaakt. Voor nu is het misschien wat knullig, maar als je het terug plaatst in de tijd waarin het gemaakt is moet je toegeven dat de effecten en de grootsheid van de film hun tijd ver vooruit waren..

Absoluut met stip op 2.. en ook eigenlijk met kop en schouders boven de rest van de lijst uit!! Hehe.. mn ouders hebben hun hond naar Chewbacca (roepnaam Chewie) vernoemd! (hahaha en hij maakt net zulke rare geluiden!)

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Ach kijk nou waar ik helemaal vergeten ben op te stemmen.

Staat nog niet eens in de top 100

dinky

Ha ha, ik heb ze nu bijne allemaal , deel 1 al gezien: SUPERFILM

avatar van feanaro surion

feanaro surion

In mijn voorbereiding op Star Wars revenge of the sith volgende week woensdag ook A new Hope weer gekeken. Geweldig gewoon! De gevechten, de ruimteslag op het eind, Darth Vader, Chewbacca, Han Solo. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de spannende scene in de afvalverpletter, of de heerlijke komische momenten met C3PO en R2-D2.

Een dikke 4.5 ster gewoon!

avatar van THX1138

THX1138

Zavo schreef:

Geloof het of niet, maar ik heb nu pas voor het eerst een Star Wars-film gezien. Ik moet zeggen, ik heb weinig gemist al ie jaren. Een simplistisch en voorspelbaar verhaal, karakters zonder enige diepgang en zwak acteerwerk. Star Wars markeert het begin van de commerciele uitbuiting van film en het begin van het Hollywood-formulewerk, zoals we dat nu nog kennen. Dat veel serieuze filmliefhebbers deze film toch zo hoog waarderen, heeft kennelijk met puur sentiment te maken.

Je moet er ook wel rekening mee houden dat hij in1977 gemaakt is.

Dat is bijna 30 jaar verschil!

avatar van gemaster

gemaster

Ik had tot mijn grote schaamte ook nooit de Star Wars films gezien. Dit eerste deel is erg vermakelijk, maar ook niet meer dan dat. Het verhaaltje vond ik ietwat simplistisch en een beetje afgeraffeld. Acteerwerk was ook niet om over naar huis te schrijven, maar je kon wel zien dat het allemaal met liefde en passie is gemaakt.

avatar van frodette

avatar van Menghini

Menghini

IcU schreef:

Wat is een keislecht?

"Kei-slecht", over het algemeen Brabants voor "heel erg slecht"...

avatar van IcU

IcU

Dank u, had ik moeten weten...

frodette schreef:

Dom Dommer Domst sorry maar deze films zijn keislecht !!!!!

Dat heb je natuurlijk wel met mensen die alleen maar films van minder dan 10 jaar oud in hun top-10 hebben staan.

én die Cidade de Deus een 0.5 geeft .

J.S. schreef:

én die Cidade de Deus een 0.5 geeft .

Daar ga ik ook volledig mee akkoord

Ik weet dat de speciale effects van deze film niet te vergelijken zijn met de Star Wars films van nu.Maar je moet je inbeelden dat je in de jaren 70 zit en dan zul je het wel begrijpen.Je gaat toch ook niet verwachten dat je in de Connery-bondfilms stoere Jaguars zal zien met grote raketten en zware machinegeweren

En dat van 10 jaar oud mag je aanpassen naar 5 jaar oud

In deze tijd moet je of wel veel speciale effects hebben,je mag er niet bij nadenken,Orlando Bloom of Brad Pitt moeten erinzitten,pis en kak humor , een flinterdunne plot en dan heb je de perfecte film

Ik vroeg mijn vrienden om naar de actiefilm "Sin City" te gaan.Ze gingen allemaal akkoord todat ik zei dat het een zwart-wit film was

J.S.

Hoe oud ben jij dan Pieter? want ik maak vaak hetzelfde mee maarja ik ben dan ook zo'n 15-jarige filmnerd die Gone With The Wind goed vindt .

J.S. schreef:

Ik ben 1 jaartje jonger dan jou

avatar van Knarf Kenobi

Knarf Kenobi

Geweldige film! Leuk verhaal, goed geacteerd en eindelijk eens een keer een unieke film! Geen standaard kloon van een slap aftreksel van een vervolg op een barslechte film, wat nu vaak voorkomt, maar een eigen stijl! Geweldig!! 5*

avatar van fabbyke

fabbyke

frodette schreef:

Dom Dommer Domst sorry maar deze films zijn keislecht !!!!!

het is duidelijk te zien dat je niks van films kent als je alleen maar films van minder dan 10 jaar oud in je lijst hebt staan ben je echt wel laag

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Weer een heerlijke Star Wars episode. Zo lang geleden dat ik deze film zag maar is er nu eindelijk weer van gekomen. De hel Fantasy wereld van Star Wars is voor mij persoonlijk een buffet van geweldige elementen. Het verhaal rond Star Wars is simpel maar wel erg geweldig. De sfeer is hier toch wat heerlijker dan die van de nieuwe Star Wars episodes. 4,5*

avatar van Mavrick

Mavrick

Geweldige film!!!

zeker een van mijn favorieten!!

5 sterren!

avatar van archer

archer

Ik vind deze en de 2 andere "oude" star wars film zeker de beste... in de laatste 3 nieuwe films worden overdreven veel special effects gebruikt terwijl ze eigelijk een stuk vroeger zitten in de geschiedenis...

avatar van movielauxje

movielauxje

Ik zie deze film graag maar ik haat de overdrevenheid in de personages. Die komen recht uit een tekenfilm.

avatar van CAPIpsv

CAPIpsv

De starwars films 7 in totaal ofzo, vindt ik persoonlijk een van slechste films, allemaal totaal onzinnig, en het is nergens maar dan ook nergens op gebaseerd.

een en al fictie, onwerkelijkheid.

Het is dan ook science fiction.

Als je ze zo slecht vindt, heb je ze vast niet allemaal bekeken. Alleen stemmen als je de film gezien hebt!

CAPIpsv schreef:

een en al fictie, onwerkelijkheid.

95 procent van alle films zijn fictie en wat ongeloofelijk laag om alle star wars films 0.5 te geven.

Wacht maar op de reactie van Knarf Kenobi .