• 9.407.469 stemmen

Transformers: Dark of the Moon (2011)

Actie / Sciencefiction | 154 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Geregisseerd door: Michael Bay

Met onder meer: Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley en Patrick Dempsey

Releasedatum: 29 juni 2011

Plot Transformers: Dark of the Moon

"Be Afraid of the Dark"

Nadat Sam Witwicky is afgestudeerd, lukt het hem niet om werk te vinden en dat zet de relatie met zijn vriendin Carly onder druk. Sam ontdekt dat de NASA tijdens de eerste maanlanding in 1961 een gestrand ruimteschip heeft aangetroffen afkomstig van de planeet Cybertron, waar de moedige Autobots een bittere strijd voerden tegen de boosaardige Decepticons. Wanneer Optimus Prime, de leider van de Autobots, hoort van het ruimteschip op de maan, plant hij een missie om de waardevolle Zuilen aan boord veilig te stellen. Sam ontdekt echter dat de Decepticons hem voor zijn geweest en met de Zuilen een ruimtebrug maken die een heel leger naar de aarde brengt. Kunnen Sam en de Autobots voorkomen dat de Decepticons de mensen tot hun slaven maken?

avatar van KKOPPI

KKOPPI

Special effects zijn werkelijk formidabel.

avatar van Ant

Ant

Dit is naar mijn mening wel de beste 3D speelfilm. Special effects zijn crème de la crème. Meer had ik gisteren niet nodig. Ik voelde me als een klein kind in de snoepwinkel. Deze film ga ik nog een hoop keer kijken in de bios.

avatar van Kanisz

Kanisz

Nou... zoals al eerder treffend verwoord: Overdaad schaadt. Enorm.

Hoe graag ik dit ook gaaf wil vinden - Transformers zijn tof, dat staat vast voor mij - dit is toch een grote deceptie...

Allereerst de goede punten dan maar. Visueel is het prachtig. Dit was mijn eerste (:$) 3D film, en ik vond het schitterend. De beelden komen zoveel mooier over. En net als in de vorige 2 delen waren de special effects gewoon top. Vechtende robots die door steden etc rollen/rennen/vliegen, geweldig. Ook waren er echt wel grappige scenes, zoals de stukjes met John Malkovitch en de eerste scene waarin onze special agent Simmons weer terugkomt hehe...

Maar,... vaak ging het echter weer veel té (die aziaat in het toilet pff, hoezo over de top. En de Autobots waren halverwege gewoon echt kansloos. Simpelweg een overkill aan Decepticons nadat die telepoort succesvol tot stand was gebracht door Sentinel.. Véél te veel last-minute reddingen en Bumblebee's die weer in beeld komen vliegen om Sam nog maar weer eens op te vangen in z'n val. Dat kennen we nu wel. Dan de rol van 'het stuk vrouwelijk schoon' dat in een film als deze hoort. Ik verwoord het op die manier, omdat ze simpelweg niet meer toevoegde. Wat een plat en leeg personage, waardeloos. Megan Fox vond ik dan nog beter (waarom was ze er niet meer trouwens?). De gevechten tussen de robots waren weer gaaf als voorheen, maar de índeling' vond ik soms wel wat vreemd: op onbelangrijke momenten duurden ze lang en waren de gevechten spectaculair, maar bijvoorbeeld bij het 'eindgevecht' heeft een één-armige Optimus ineens binnen een minuut afgerekend met zowel Megatron als Sentinel. pfff... Alleen Megatron was in de vorige delen al een waardige tegenstander, en nu gaat het zo makkelijk?!. Het ontbrak overal simpelweg aan geloofwaardigheid en consistentie met voorgaande verhaalelementen. Het moest blijkbaar allemaal en overal maximaal zijn. Tja, voor mij werkte het niet. Het gedeelte voor de pauze vond ik gaaf, maar daarna was het dramatisch..

2* eerst maar ns...

avatar van ropjuh89

ropjuh89

Heerlijk filmavondje met Transformers 3! Het eerste half uurtje was even een klein beetje doorbijten, maar zodra de Autobots en Deceptions in beeld verschenen, werd er weer volop genoten! Prachtige gevechten weer, heerlijk agressief en met veel destructie, precies waarvoor je naar Transformers gaat.

Niks gemist aan Megan, lang leve Rosie! Prachtige dame, met een leuke rol. Deed voor mij in ieder geval niets af aan de film.

Het 3D viel me opnieuw wel weer tegen. Wanneer komt het ECHTE 3D nou eens? Dat het zwaard van Optimus bij wijze van spreke je neustopje aanraakt? Of een salvo kogels je lijkt te doorzeven? Het huidige 3D slaat vooralsnog nergens op.

Hierdoor krijgt de film een 4*. Als het 3D vernieuwend was geweest, was dat een 4,5* geweest.

avatar van Lenzo

Lenzo

Leuk dat Ken Jeong ook een rolletje heeft. Hij steelt altijd de show .

avatar van MJFM

MJFM

Dit was echt de laatste keer dat ik me door Michael Bay in de val laat lokken.

De eerste Transformers was voor mij een van de vetste bioscoopervaringen ooit! De openingsscene waarin Blackout voor het eerst transformeert naar een robot om de boel overhoop te schieten, fan-tas-tisch!! En er zaten nog meer momenten in die film die echt heel erg vet waren. Alleen de puberale humor van Bay deed af aan de film.

Welnu, ROTF wil ik het niet eens over hebben. Drama.

En dus had ik mijn hoop gevestigd op DOTM om me weer zo'n bioscoopervaring te bezorgen. Maar helaas, die ervaring zal er nooit meer komen. Deels omdat Transformers natuurlijk de eerste in de serie was en alles toen nog nieuw was, maar vooral omdat al het slechts wat Bay in zich heeft als filmmaker (de clichés, de slechte humor) de boventoon blijft voeren in de Transformer films. En bij deel 1 kon ik dat nog hebben omdat ik weggeblazen werd door het voor het eerst zien van de Transformers zelf, maar die nieuwigheid is er nu vanaf en kan ik me er niet overheen zetten.

Ja, DOTM was absoluut beter dan ROTF en misschien ook wel beter dan Transformers - er zaten zowaar plotwendingen en een poging tot emotie in DOTM - maar het is meer van hetzelfde alleen dan een stuk spectaculairder. Voor mij echter niet spectaculair genoeg om de irritante dingen die Bay in zijn film stopt door de vingers te zien zoals ik dat bij Transformers wel kon.

En Rosie, alsjeblieft zeg, wat een verschrikkelijk irritante verschijning, met haar botox lippen. Gadverdamme!!

Een hele hele krappe 3* voor de special effects en de actie, maar een volgende Transformers film van Michael Bay ga ik echt niet meer trekken!

Jammerdebammer.

+: actie - special effects - Optimus Prime - iets meer verhaal, iets meer diepte in de film.

-: slechte humor - kwijlende en bloedende robots, WTF?!?! - ik heb mijn robots het liefst genadeloos, liever niet met menselijke trekjes - clichés - Rosie Huntington-Whiteley

avatar van Falcon103

Falcon103

Kanisz schreef:

........... Megan Fox vond ik dan nog beter (waarom was ze er niet meer trouwens?). ...

ontslagen omdat ze mr. bay vergeleek met hitler, het was trouwens mr. spielberg die haar weg wilde hebben. (joods)

avatar van Falcon103

Falcon103

Lenzo schreef:

Leuk dat Ken Jeong ook een rolletje heeft. Hij steelt altijd de show .

die gast heeft dus gewoon een medical degree!!

avatar van ropjuh89

ropjuh89

Falcon103 schreef:

Zeer terecht dus dat ze eruit is gevlogen. Ook als je een mooie vrouw bent, kun je niet alles maken.

avatar van Elineloves

Elineloves

Misschien ben ik een beetje Transformers moe..

3D. Ik ben niet echt een fan, vind het vaak weinig toegevoegde waarde hebben en ook hier vond ik het niet heel spectaculair, behalve de hoofdpijn die ik er aan over hield. Natuurlijk zag het er allemaal erg vet uit, de special effects waren dik in orde, Shia was weer lekker als altijd en het blondje deed ook waar ze voor aangenomen was: mooi zijn.

Toch ben ik niet bevredigd. Het eerste uur is langdradig, weinig interessant en met vlagen grappig.. Vond het leuk om 'Dr McDreamy' even te zien, hij kwam op 't moment dat ik net mijn 3D bril even afgezet had, en ik wist niet hoe snel ik dat ding weer op moest zetten. Aan eye-candy geen gebrek dus. Wat ik wel grappig vond was de wc scene, sowieso was die hele vent wel vermakelijk. Is hij niet van The Hangover 1 en 2?

Dit is ook geen film die je moet beoordelen op het verhaal, en eigenlijk is het ook voornamelijk een mannenfilm (kon je duidelijk zien in de zaal, bijna helemaal vol en meer dan 80% was man).

Normaal gesproken vind ik dit wel pretentieloos vermaak, en ik kan er de vinger niet op leggen waarom ik er niet echt lekker in zat. Misschien dat gekakel van die stoere Belgische kerels naast me, of toch het vervelende 3D?

Ik wacht maar op de dvd release en herzie hem tegen die tijd, wellicht bevalt hij dan beter.

Kanisz schreef:

Nou... zoals al eerder treffend verwoord: Overdaad schaadt. Enorm.

Let op je spoilers... ook bij deze film

avatar van rep_robert

Klik dan op de meld misbruik knop(ik heb het nu gedaan)

avatar van orhun

orhun

KKOPPI schreef:

Special effects zijn werkelijk formidabel.

\

hoe moet ik die films kijken ik begrijp het niet ik wil transformers dark of the moon kijken maar ik weet niet hoe je het moet doen help me plz

avatar van The Oceanic Six

orhun schreef:

\

Je ogen open doen en naar het bioscoopscherm kijken zou al enorm helpen gok ik.

SaNDuTjE

Ik vermoed dat iemand denkt hier ook werkelijk de/een film te kunnen zien...

avatar van Ricochan38

Ricochan38

Ik vind het wel grappig dat sommige mensen zeggen dat de 3d effecten geweldig zijn, beter dan ooit, en de ander zegt weer dat de 3d effecten weer niks voorstellen..

Zo goed als bij AVATAR kan het sowieso niet zijn omdat dat nou eenmaal een vermogen extra heeft gekost, maar zou toch wel leuk zijn als het beter is dan wat we nu elke keer voorgeschoteld krijgen..

SaNDuTjE

De film kent zeker een aantal goeie 3D-momenten maar om nu te zeggen dat het iets toevoegt, nee. Bovendien heb je tegenwoordig helaas weinig keus en moet je zoeken om een film nog in 2D te kunnen zien.

avatar van Prudh

Prudh

orhun schreef:

Stem mag ook weg van dit figuur.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Belabberde film. Special effects zijn meer van hetzelfde en niet vooruitgegaan (misschien zelfs iets minder geworden) tov de vorige twee delen. Megan Fox' vervanger is saaier maar wel knapper. De flauwe humor zoals in het tweede deel is afgenomen, maar het is nog steeds hinderlijk. Verhaal is slaapverwekkend, geen enkele plotwending vond ik boeiend, het gebeurt allemaal gewoon... En de timing van bepaalde scenes is bij Michael Bay altijd zo voorspelbaar. Actiescenes zijn minder creatief dan in de eerste twee delen. Een actiescene waarin auto's in het rondvliegen op de snelweg is geloof ik de vierde vrijwel identieke actiescene in een Michael Bay-film (Bad Boys 2, The Island...)

Zooi: 1*:

0,5* omdat ik hem helemaal uit heb kunnen kijken

0,5* vanwege die Aziaat van de Hangover 2, wat een figuur is dat

avatar van Elineloves

Elineloves

Goed geschreven tukkerstein, ik herken me wel in je stukje. Je slaat een aantal keren de spijker op zijn kop en beschrijft hoe ik 't ook ervaren heb.

Vlak voor de pauze voelden we de behoefte al om weg te gaan, maarja de hoop dat het toch nog beter zou worden was er ook..

avatar van Kanisz

Kanisz

SaNDuTjE schreef:

Let op je spoilers... ook bij deze film

Hmm, welke stukjes had ik volgens jou ook nog moeten spoiler-taggen? Ik had imo het meeste wel tussen die tags geplaatst. De rest is vrij algemeen geformuleerd dacht ik... excuses in ieder geval!

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Beter dan het verschrikkelijke RotF maar niet beter dan het (middelmatige) origineel. Laten we beginnen dat Bay dankzij het gebruik van 3D eindelijk niet kon terug vallen op zijn close-up shaky cam stijl, en we nu dus actie krijgen die wel duidelijk in beeld is gebracht. Tenminste... ware het niet dat de film heel slecht gemonteerd is en het in veel gevechten amper duidelijk is waar een personage staat ten opzichte van anderen of de situatie. Het lijkt allemaal maar van de hak op de tak te gaan en met name tijdens het lange eindgevecht lijken personages willekeurig van plek naar plek geteleporteerd te worden als ze daar nodig zijn.

Soundwave is blijkbaar overal terwijl Bumblebee het ene moment Sam kan komen redden maar drie minuten later blijkbaar gevangen genomen is, met als dieptepunt Optimus die misschien een kwartier uit de film is omdat achteraf blijkt dat hij in een hoop stalen kabels verstrikt is geraakt. Lachwekkend slecht, helemaal als je bedenkt dat van de vijftig vechtende Decepticons blijkbaar niemand besloot om de immobiele Optimus overhoop te knallen.

Droevig, net als die (wederom) lachwekkende scène waar Optimus en de Autobots Sam redden in het compleet aan gort geschoten Chicago, en Optimus vrolijk verklaart dat de overheid nu wel zijn lesje geleerd heeft om de Decepticons te vertrouwen. Inderdaad Optimus, want terwijl jij en je Autobots deden alsof jullie vertrokken om te bewijzen dat de Decepticons ook zonder de dreiging van de Autobots de mensheid zouden onderdrukken, konden de Decepticons dat precies doen door de halve bevolking van Chicago op hun gemak uit te moorden.

En dan te bedenken dat deze tweede helft van de film dan het 'goede' gedeelte van de film is, want het eerste anderhalve uur is een hoop trage stront met uitgerekte en onnodige subplots die vol zitten met die totaal niet grappige humor. Het feit dat er voor de eerste keer zoiets als een daadwerkelijk plot aanwezig is, wordt dan ook fijn de nek omgedraaid.

Leuk om op te letten trouwens, maar die nieuwe chick weet haar tere huidje en haar witte jasje wel goede te beschermen gedurende de laatste 45 minuten waar ze voortdurend door puin en rook en explosies rent en strompelt. Nog geen vlekje of schrammetje, terwijl ze toch ook nog eens tot twee keer aan toe door een gebouw heen flikkert. Knap hoor.

Kanisz schreef:

Het is prima zo. Rep_robert had het je al via pm laten weten.

Bedankt voor het aanpassen

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Wat een lage cijfertjes allemaal....!

avatar van Lenzo

Lenzo

Falcon103 schreef:

die gast heeft dus gewoon een medical degree!!

Ik weet het. Zijn vrouw is ook doctor. Hele grappige man.

avatar van The Oceanic Six

SnakeDoc schreef:

Wat een lage cijfertjes allemaal....!

Jij hebt volgens velen de film veel te hoog gewaardeerd.

SaNDuTjE

Bay heeft zich duidelijk niets aangetrokken van het kritiek op zijn 2e Transformers-film en doet er nog een flinke schep bovenop.

Waar het vorige deel al negatief geroemd werd om zijn oneindig lijkende actiescènes, wordt in deze film al snel duidelijk dat dit meer van hetzelfde is met de nadruk op meer. Waar het begin nog hoopvol is met interessante complottheorieën en duistere locaties (de Maan en Tsjernobyl) daalt het niveau vanaf het moment dat LaBeouf zijn intreden doet snel weer naar zijn bekende niveau.

Na de eerste 2 delen ook in de bios gezien te hebben wist ik wel wat me te wachten stond en ben ik met die instelling ook gaan kijken. De effecten zijn van een ongekend hoog niveau en Bay tovert de ene na de spectaculaire scene op het witte doek waarbij je (ook in 3D) alleen nog maar met de mond vol tanden laat staan. Probleem is wederom, en ook al door een aantal aangegeven hier, dat het gewoon veel en veel te veel van het goede is en z'n magie snel verliest. Als kijker wordt je verrast, verwend en vervolgens zo overdondert dat het averechts werkt.

Door al het audiovisuele geweld vergeet je haast het verhaal dat goed begint maar weer uitmondt in een opstapeling van clichés dat dat er ook al snel niet meer toe doet. Gelukkig bevat de film een aantal goeie bijrollen in de vorm van McDormand, Malkovich en Jeong die het niveau wat omhoogtillen. Huntington-Whiteley als vervangster van Fox is wat mij betreft geen beste keus en doet duidelijk alleen om haar uiterlijk mee. Voor dom kijken krijgt ze overigen wel een dikke 10.

Eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan maar het meeste is al gezegd. Prachtige (3D)effecten en een aardige opbouw is wat me als positief is bijgebleven. Voor de rest een overkill in alles.

avatar van Macmanus

Macmanus

Goede actiefilm.

Vreemd dat de meeste reacties gaan over de vele actie. Dat was zonder twijfel het beste van de film en daar is Bay gewoon heel goed in. Dat ding dat boort door de grond is niet minder dan geniaal en die actie scene in het gebouw dat omvalt is weer lekker groots. Weinig te klagen op dat vlak. Misschien alleen dat er een geniaal shot in zit waar de gun net zo als in Disctrict 9 op de camera zit. Dat was echt super cool, maar helaas maar 1 keer. Mocht veel vaker. 3d was ook zeker prima in orde na een hoop slechte de laatste tijd. Ook wel typisch om net te doen alsof McDormand en Malkovich als enige goed aan het acteren waren. Cast was over het algemeen prima.

Is dit dan eindelijk de Bay film die ik altijd al van hem wou zien? Helaas niet. Hij blijft kenmerken vertonen die mij niet echt liggen. De chick is vrij eng en wordt er vreselijk ingeschreven, waardoor ze ook echt mee gaat doen tijdens de actie. De scene waarin ze Megatron tegen Sentinel opzet is gewoon slecht. Ook werd de actie soms opgehouden door dit soort vervelende stukjes. Het is jammer en maakt het net niet die echt sublieme actiefilm. Humor is nog steeds aanwezig. Vond het eigenlijk over het algemeen best leuk. Die duitser en Jeong waren geestig. Maar die ouders zijn dan weer wat minder.

Overdaad schaadt helemaal niet, saaie liefdes intermezzo's schaden!

3.5 sterren.

avatar van Denzz

Denzz

Dark of the Moon

Vandaag een bezoekje gepleegd aan de bioscoop met een paar vrienden. Ik had keuze uit een handvol nieuwe zomerfilms. Opmerkelijk veel sequels; Transformers 3, Hangover Part II, Pirates 4, Kung Fu Panda 2, Cars 2, X-men: First Class, Fast Five. Spijtig genoeg speelde ze The Tree of Life niet meer, maar ik geloof ook niet dat ik mijn vrienden in zo'n film had binnengekregen. Dus werd het dan maar de derde uit de Transformers-reeks.

Bay heeft zich duidelijk weinig aangetrokken van de kritiek op zijn tweede Transformers-film, zoals SaNDuTjE al beaamde. Integendeel, je kan deze film eigenlijk samenvatten als het resultaat van Bay's obsessie voor grootschaligheid. De robots zijn groter, de actiescènes zijn spectaculairder en het budget ligt weer torenhoog.

Dit is direct al het grootste punt van kritiek op deze actiefilm. De film is veel de lang en groots voor het magere script. De actiescènes zijn wel erg verzorgd en op sommige momenten erg leuk gevonden (het moment bijvoorbeeld waarin het gebouw instort met Shia en zijn kompanen er nog in, en ze van het gebouw glijden is erg leuk gedaan ) maar ze duren VEEL te lang. Ik denk dat de eindscène een dikke vijftig minuten innam. Om dan nog niet te spreken over de irritante antagonisten als de ouders van Sam, of Dutch, met als tenenkrommend hoogtepunt een kutrobot die begint te zingen . Komaan Bay ! Serieus?!

Filmliefhebbers zullen zich af en toe wel kunnen vermaken met een toffe verschijning van bijvoorbeeld Malkovich of Frances McDormand, hoewel ik haar in de film volledig misplaatst vond. Er valt ook genoeg te genieten van vrouwelijk schoon (Rosie Huntington-Whiteley ). De film is ook uitgerust van de (gewoonlijke) prachtige CGI en een aardige soundtrack. Voor de rest is hier weinig aan.
Ik geef Transformers 3 een 1.5*.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Ik zit verbaasd naar de lage waarderingen te kijken.

In ROTF werd geklaagd over slechte verhaal, actie en humor

Nu is verhaal goed, humor leuker en ook weergeloze actie.

Bovendien sublieme special effects, geslaagde 3D en aardige bijrollen van Malkovich, Dempsey en McDormand.

Maar nee hoor, het is weer niet goed.