• 12.233 nieuwsartikelen
  • 165.675 films
  • 10.697 series
  • 30.882 seizoenen
  • 623.248 acteurs
  • 194.926 gebruikers
  • 9.099.033 stemmen
Avatar
 
banner banner

X: First Class (2011)

Actie / Sciencefiction | 132 minuten
3,59 2.435 stemmen

Genre: Actie / Sciencefiction

Speelduur: 132 minuten

Alternatieve titel: X-Men: First Class

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Matthew Vaughn

Met onder meer: James McAvoy, Michael Fassbender en Rose Byrne

IMDb beoordeling: 7,7 (734.899)

Gesproken taal: Duits, Engels, Spaans, Frans en Russisch

Releasedatum: 2 juni 2011

Plot X: First Class

"Witness the moment that will change our world."

'X-Men: First Class' vertelt over de epische beginselen van de X-Men sage, en onthult de geheime geschiedenis van wereldwijde gebeurtenissen. Voordat mutanten zichzelf voor de wereld bekend maakten en voordat Charles Xavier (James McAvoy) en Erik Lensherr ( Michael Fassbender) de namen Professor X en Magneto aannamen, waren ze twee jonge mannen die hun krachten nog voor het eerst moesten ontdekken. Ze waren toen nog geen aartsvijanden, sterker nog, ze waren beste vrienden die samen met andere mutanten (sommige bekend, sommige nieuw) de aanstaande armageddon probeerden te stoppen. Ergens in dat proces ontstaat er een kloof tussen beide mannen, waardoor de eeuwigdurende oorlog tussen Magneto's broederschap en de X-Men begon.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Charles Xavier (24 Years) / Professor X

Erik Lehnsherr / Magneto

Sebastian Shaw / Black King

Moira MacTaggert

Raven Darkholme / Mystique

Emma Frost / White Queen

Hank McCoy / Beast

Man in Black Suit

Alex Summers / Havok

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

  • 538 berichten
  • 853 stemmen

Ik moet nog de twee laatste X-Men films zien (The Wolverine en Days of Future Past), maar toch wil ik al zeggen dat dit de beste X-Men film is die ik al gezien heb. Het mag dan niet hoogstaand zijn, het is wel vermakelijk en het zit heel goed in elkaar. Je kunt duidelijk zien dat er moeite werd genomen om zowel de fanbase als het regulier publiek (waar ik deel uitmaak) niet teleur te stellen.


avatar van vessel

vessel

  • 29 berichten
  • 27 stemmen

Geweldige film vooral de scene in het Argentijnse cafe [wat wil je het eerst verliezen] maakte een enorme indruk op mij


avatar van Gerlof1378

Gerlof1378

  • 404 berichten
  • 152 stemmen

Sterke superheldenfilm, heel sterk verhaal, goede acteerwerk vooral Michael Fassbender en Kevin Bacon, mooie setting en mooie CGI.


avatar van D-pulse

D-pulse

  • 137 berichten
  • 332 stemmen

Onderhoudende film, met een doordacht script met allerlei verwijzingen naar andere x-men films en het koppelen aan een historisch event als de Cuba crisis (inclusief verklaring: nucleaire oorlog maakt mutants juist sterker). Kevin Bacon spreekt een leuk woordje Duits, Fassbender speelt overtuigend, zoals eigenlijk altijd wel, en James McAvoy als Charles Xavier stelt niet teleur. Zelfs voor wat humor is nog plaats in het script (Who knows? I might go bald!) Fassbender scene in de Argentijnse bar deed zelfs even kort denken aan de openingsscene van Inglorious Basterds van Tarantino hoewel die scene vele malen beter is.


avatar van Flavio

Flavio

  • 4600 berichten
  • 4882 stemmen

Aardige superheldenfilm die vanaf de Cuba crisis wel een stuk minder wordt. Het is altijd leuk als superheldenfilms een realistisch tintje hebben, en net als in bv het betere Watchmen spelen de X-Men ook hun rol in de geschiedenis. De uitvoer is wel een heel stuk minder, met name omdat het allemaal weinig serieus is. De X-Men zijn een groepje tieners die een weekje training hebben bij de CIA, de bad guys zijn eendimensionale figuren, en de meeste karakters worden nauwelijks belicht of uitgediept.

Dat laatste geldt gelukkig niet voor Magneto en Charles Xavier, waarbij met name Fassbender als Magneto uitstekend speelt - hij zou een leeftijdsgenoot van McAveroy moeten zijn, die ik te jong vond voor zijn rol.

Al met al vrij oppervlakkig vermaak, maar niet onaardig.


avatar van ambrosini

ambrosini

  • 496 berichten
  • 525 stemmen

First class geeft een tijdlijn aan waarin mutanten zelf ook niet weten aan welk kant ze moeten staan.. voor of tegen mensen..


avatar van IH88

IH88

  • 9115 berichten
  • 3118 stemmen

Goede film. Sterk script, mooie actiescenes en goede acteerprestaties met Fassbender en McAvoy als uitblinkers, die jongere versies van Magneto en Xavier spelen.


avatar van MRDammann

MRDammann

  • 660 berichten
  • 3338 stemmen

Het is een wonder dat deze franchise het overleefd heeft. Wat ben ik blij dat ze deze film toch nog gemaakt hebben. Na twee delen die bij mij absoluut niet in de smaak vielen is deze film een aangename verassing. Goed verhaal, fantastische acteurs en een goed script zijn ingrediënten die allemaal in deze film zitten. Het is een mooie aanvulling op de franchise en voegt echt iets toe.


avatar van IH88

IH88

  • 9115 berichten
  • 3118 stemmen

X-Men: First Class

Dit vierde deel is weer een heerlijke X-Men film geworden met goede actiescènes en sterke acteerprestaties. Het idee van een prequel is interessant en het is een goede keuze geweest om het verhaal over het begin van de relatie tussen Charles Xavier, Erik Lehnsherr en Mystique te laten gaan. Zij waren in de eerste drie films al verreweg de interessantste personages en ook hier is dat het geval. Dat komt ook door de acteurs want Michael Fassbender, James McAvoy en Jennifer Lawrence zijn perfect gecast en zitten gelijk goed in hun rol. Kevin Bacon is uitstekend als Sebastian Shaw, een oud Nazi wetenschapper die controle over de wereld wil krijgen door de VS en Rusland tegen elkaar uit te spelen. Naast deze vier zijn ook Nicholas Hoult, Rose Byrne, January Jones en Oliver Platt uitstekend op dreef. Het is interessant om historische gebeurtenissen zoals de Cuba-crisis in een andere context te zien en dat de mutanten een aandeel hierin zouden hebben wordt leuk gebracht en verwerkt in het verhaal. De actiescènes zien er goed uit en het is altijd interessant om de verschillende krachten van de mutanten te zien en hoe ze op een creatieve manier in de actiescènes worden verwerkt. X-men: First Class is een sterke introductie van de jonge Charles Xavier en Erik Lehnsherr en het begin van hun strijdt.


avatar van knusse stoel

knusse stoel

  • 3175 berichten
  • 3908 stemmen

De hele reeks heb ik nu gezien zo ongeveer en voor mij zijn het goede films dus een 7 oftewel 3 1/2* en daar moet u het mee doen dit keer.


avatar van Riksl13

Riksl13

  • 27 berichten
  • 61 stemmen

De beste x-men tot nu toe vind ik! (ookal komt x-men days of future past ook heel hoog in mijn lijst)

Nadat je het verleden van Wolverine hebt kunnen zien in x-men origins: The Wolverine, kun je nu van Professor X, Magneto, Mystique, en Beast ook hun verleden zien.

Nieuwkomers Havok, Banshee, Darwin, Azazel, Angel en Emma Frost zijn goed gespeeld.

Een echt 4,5 waard


avatar van Glacius

Glacius

  • 4255 berichten
  • 2875 stemmen

Weet niet wat het is met X-Men films, maar bij herkijken vallen ze altijd tegen. De special effects zien er ook behoorlijk outdated uit, de humor is soms wel erg flauw, de actie is een beetje knullig, en verder voelt het nogal fragmentarisch aan. Behalve Magneto, Shaw en Xavier, acteert de rest ook niet bijster goed. Angel was op alle fronten een vervelend personage. Ook Emma Frost viel zwaar tegen. Toch gek aangezien ik deze toentertijd in de bios wel vrij goed vond.


avatar van RuudC

RuudC

  • 4636 berichten
  • 2529 stemmen

Even een paar dagen laten bezinken. X-Men First Class was enkele jaren geleden nogal een bioscoophit, maar bij deze reeks heb ik nooit echt haast gehad om de films te bekijken. Dit kwam min of meer toevallig voorbij op tv. Ok, ik heb 'm makkelijk uitgezeten en me er ook wel mee vermaakt, maar ik heb niets gezien wat het hoge gemiddelde rechtvaardigt. Ik kan me voorstellen dat er echt fans zijn die het samenkomen van de X-Men razend interessant vinden, en daar heb ik respect voor. Ik voel alleen wat minder passie voor, wat is het? Marvel?

DIt is een film waarin heel makkelijk op emoties gespeeld worden. Iedere mutant heeft wel z'n trauma en dat trauma rechtvaardigt blijkbaar abrupte keuzes. Zeker op het eind waarin alles ineens afgeraffeld wordt. Ik heb met enige verbazing gevolgd wat daar allemaal gebeurde. Het voelt allemaal aan als een haastklus, doordat de makers met een simpel plotlijntje komen en de special effects vooral aanwezig lijken te zijn om de mankementen te verbloemen. First Class is een geinige actiefilm, vlot uitgevoerd, maar eigenlijk heb ik hier niets nieuws gezien.


avatar van Supernatural

Supernatural

  • 984 berichten
  • 834 stemmen

heel leuk deel in de reeks.heb me weer prima vermaakt.blijven toch wel hele leuke films.


avatar van sandokan-veld

sandokan-veld

  • 171 berichten
  • 984 stemmen

'First Class' wist me helaas niet te overtuigen. Op zich kon de franchise wel een reboot gebruiken, en McAvoy doet het prima en Fassbender uitstekend als jongere versies van respectievelijk Xavier en Magneto. Kevin Bacon als Sebastian Shaw is een wat voor de hand liggende keuze, maar dat ik dat vind is waarschijnlijk ook wel weer een compliment voor hem.

De overige karakters zijn wel echt schandalig slecht uitgewerkt. Ik ben een beetje een X-men fan van de oude school, maar als Hollywood in al haar wijsheid besluit om de geschiedenis van de Originele Vijf te herschrijven en nieuwe karakters in het eerste team te zetten, wie ben ik dan om ze geen kans te geven? Maar het is me in twee uur 'First Class' niet duidelijk geworden wat ik nou moest voelen bij de introductie van b-mutanten als, bijvoorbeeld, Banshee, vooral niet omdat ze hem lieten spelen door een soort stonede britpopper die tussen het gebler in sonar af en toe iets mompelde wat, neem ik aan, een one-liner moest voorstellen.

Echt sprankelen doet het team verse mutanten sowieso niet, en dit komt vooral omdat de film verder van alles probeert maar zich nergens echt op concentreert. De Cuba Crisis wordt even ge-Forrest Gumpt, er is wat brute actie om de studiobazen tevreden te stellen, er wordt wat pseudo-wetenschappelijk geouwehoerd, en er zijn wat retro-schijnbewegingen als knipoog naar de fanboys.

Een monster van Frankenstein van half uitgewerkte ideeën, clichés en bizarre plotwendingen dat me schouderophalend achterliet.


avatar van Kondoro

Kondoro

  • 10945 berichten
  • 2616 stemmen

Gisteravond en begin van de avond toch maar besloten om de X-men serie door te zetten en tot dusverre nog steeds met zin gekeken want dit vijfde deel van de reeks alweer heeft mij echt ontzettend goed weten te vermaken. Met een nogal rare wending in het begin wat ik totaal niet verwacht had, en een goede cast die vrijwel op alle vlakken vernieuwend is kende deze film een aangename verassing en, is de film toch op héél veel vlakken ijzersterk, en voor mijn gevoel weer veel beter dan de vorige delen.

De film bied weer nieuwe kansen in de X-men serie. Waar ‘Gavin Hood’ het in het vorige deel wat weggegooid had, aangezien het een erg clichématig deel was waarin het verhaal merendeels op de tweede plaats werd gezet en Matthew Vaughn heeft dit weer helemaal open gegooid met ‘X: First Class’. En hoewel de film niet door graaft in de vorige vier delen, keren we terug naar de perioden waar Professor X, Magneto, Raven en noem maar op hun krachten leren ontdekken, beheersen en uitoefenen waarna je kan zien hoe het fout was gegaan en, wat er allemaal gespeeld heeft voor de eerste X-men waar Professor X en Magneto overduidelijk vijanden zijn geworden.

Erik Lehnsherr: “Excuse me, I'm Erik Lehnsherr.”
Professor Charles Xavier: “Charles Xavier.”
Logan: “Go fuck yourself.”

De setting in deze film is gaaf, met een paar mooie beelden op multicultureel vlak, en wat historische scénes komt de film best ver. Alhoewel we het vaak mee krijgen hoe iedereen toch vaak in bepaald afgesloten kamers moeten leven, ziet het er in het algemeen fris uit (alleen had het vorige deel na mijn gevoel toch wel wat mooiere setting’s op sommige punten). De CGI in deze film is ook meer dan geslaagd, en ziet er alweer beter uit dan het vorige deel.

Dan zeg ik vaak dat ik best verrast was door het begin, en dan ook de nodige scénes erna want het lijkt op een heuse Nazi-party te lijken. We openen de scéne namelijk in Auschwitz waar we een Joods jongetje gescheiden zien worden van zijn moeder. Door een bepaalde woeden kan hij met zijn krachten het hek aan gort trekken en word opeens mega sterk. Hij word naar het kantoor gebracht van een zekere dokter in het kamp, die aan hem vraagt of hij het muntstuk wil bewegen door zijn gedachten. Aangezien hem dat niet lukt (want de kracht kwam eerder door zijn woede en had hij nog niet in controle) word zijn moeder er bij gehaald. Nu verteld de dokter hem om het muntstuk binnen drie tellen te laten bewegen anders schiet hij zijn moeder dood. Het lukt hem niet en de dokter schiet zijn moeder dood, en vervolgens word hij zo boos dat de hele operatie kamer (en de helmen van de soldaten) aan gort worden geholpen.

Erik Lensherr, hoe het jochie ook wel heet, zien we vervolgens in zijn grotere versie (ook wel in 1962). Hij besluit achter Sebastian Shaw aan te gaan, zo heet de dokter, en gaat langs wat kennissen van Shaw. Hij komt uit bij een bank waar hij een goudstaaf noch van de Nazi’s op de tafel neer legt, ook wel mede door de hakenkruisen overal. Erik hoort, mede door zijn krachten, dat Shaw zich in Argentinië begeeft, ook wel een bepaald café. Hij reist naar Argentinië af en komt bij het café aan waar Shaw niet zit maar, wel drie anderen die Shaw wel kent en hun kennen Shaw. De stemming word grimmiger wanneer Erik eenmaal aangekomen is en wanneer hij aan tafel gaat zitten bij de twee andere mannen voelde je stemming nog grimmiger worden. Het is zo dat Erik vertelde dat hij in het kamp heeft gezeten en het word al heel snel duidelijk dat de mannen die aan tafel zitten ook nazi’s waren aangezien ze aan de Bittburger zitten. Erik word belaagd met een mes die hij in controle kan houden waar ook wel een Nazi tekst op staat met wat hakenkruisen en vermoord de drie mannen maar, hij is nog niet dichter bij Shaw
.

- “Who... What are you?”
Erik Lehnsherr: “Let's just say I'm Frankenstein's monster. And I'm looking for my creator.”

De cast is erg leuk, verfrissend en vooral vernieuwd. Zo zien we de jonge Charles Xavier ook wel gespeeld door James McAvoy. James deed het erg leuk en hoorde goed in de rol van Charles Xavier, waar die zels nog kon lopen. Michael Fassbender, onze Duitse vriend deed het erg leuk als de aankomede Magneto, ook wel Erik Lehnsherr. En ook een leuke toevoeging van Jennifer Lawrence en Rose Byrne, twee prachtige dames waar je niet op uitgekeken raakt! Kevin Bacon deed het super tof als Sebastiaan Shaw, de slechterik. En voor de rest kende de film een prima cast, en als ik zo even door moet gaan dan komen we uit op een echte topcast in deze film, eentje die ik nog niet zozeer eerder heb gezien, want ik noemde de vorige film al met een topcast alleen deze namen klinken me allemaal wat beter in mijn gedachten.

Toch vond ik het bij deze film wel jammer dat Hugh Jackman er toch nog in moest komen. Niet dat ik een haat op hem heb, sterker nog hij is het gezicht van X-men, echter denk ik dat meerderen zo er over denken en ook de hoge piefen bij Marvel die waarschijnlijk het nodig vonden om hem toch echt maar één shot naar voren wouden laten komen met de zin: “Go Fuck Yourself”. Kom op, als je dan toch besluit een film met een totaal andere cast te maken had hem er dan ook even uitgelaten, had gezegd dat hij op dat moment in Vietnam zat ofzo.

Het verhaal was toch enigszins wel gaaf, we beginnen zoals ik al een heel stuk heb verteld in Auschwitz waar we zien hoe Erik Lehnsherr zijn krachten ontdekt. Daarna volgend ontmoeten we ook vrij snel Charles Xavier, een rijkelui kind die Raven in zijn keuken ontdekt. Charles studeert af aan Oxford en komt na een tijdje Erik tegen die achter Shaw aan zat. Ze richten samen een groep op om mutanten bij elkaar te brengen alleen gaat die gruwelijk mis omdat Shaw achter de groep aan zit om een ‘leger’ te bouwen. Charles en Erik gaan achter Shaw aan met de X-men groep waarna Erik doordraait en Shaw vermoord door een nazi-muntstuk door zijn hoofd te laten gaan.

Wel gaaf hoe het gevecht op zee plaats vond omdat Shaw bezig was een kernoorlog te starten tussen Amerika en Rusland omdat door de nucleaire lucht worden de mutanten steeds sterker en sterker. Shaw zorgt er voor dat er een boot met Russische bommen richting Cuba laten varen, alleen komen zie hierbij héél dicht bij de grens van Amerikaans grondgebied en hier zou de boot overheen moeten varen om uiteindelijk bij Cuba te komen, en wanneer Amerika zou gaan schieten barst de oorlog los.

Charles en de groep zorgen ervoor, nouja eigenlijk alleen Charles omdat hij telepathisch is, dat een Russische kapitein zijn bommen afschiet op de boot om zo een nucleaire oorlog te vermijden. Dit is een geslaagde actie en vrijwel lijkt alles goed te gaan tot dat we zien hoe de X-men’s de onderzeeër van Shaw omhoog halen met Magneto’s krachten. Nadat ze gestrand zijn op een na gelegen eiland en een vecht scéne zien we hoe Magneto door draait, en zijn krachten plus het moorden van mensen wel ziet zitten om vervolgens zijn eigen leger te maken van mutanten. Charles ziet dit niet zitten en als Moira MacTaggert dan ook nog op Erik gaat schieten belandt er een kogel in Charles zijn rug. Charles geeft Erik de schuld waarna Erik besluit te gaan met zijn leger, de vorige handlangers van Shaw en ook Raven sluit zich aan bij Magneto
.

Zo is dus alles ontstaan, een erg interessante en leuke film die verfrissing brengt in de serie en waarvan ik toch enigszins heb genoten. Een erg leuke zit waarbij ik me eigenlijk geen enkel moment heb verveeld, en dat is een uitstekend teken lijkt mij.

4.0*


avatar van Shadowed

Shadowed

  • 9301 berichten
  • 5740 stemmen

Tof.

Ik vind deze zelfs beter dan X1 en X2. En ook beter dan X3. Vaughn zijn stijl blijft een van mijn favoriete. Hij houd het simpel, maar niet te simpel. Iedereen acteert goed, Fassbender en McAvoy moeten de film dragen, en dat doen ze ook voor een deel.

Qua effecten is de film ook tof. Hij duurt wat lang, maar blijft de volledige speelduur boeien, en dat is een groot pluspunt. De echte verdieping in karakters is misschien soms afwezig, en dat is dan ook een van de weinige minpuntjes.

Leuke film die goed wegkijkt en een sterrencast bevat. Weinig op aan te merken.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

  • 9035 berichten
  • 4997 stemmen

Van al die Marvel stuff is de X-Men franchise wat mij betreft het beste. Ook deze prequel is opnieuw verfrissend. We gaan terug naar de periode waarbij Charles Xavier en Erik Lensherr tieners en elkaars beste vrienden waren. Ook Raven’s en Beast’s jeugd passeert de revue. Xavier neemt het voortouw en tracht de mutanten hun krachten te controleren en te beheersen. Hier en daar zie je al tijdens de film de spanningen opduiken en kan je de wrok van Magneto beter plaatsen.

Prima cast toch wel en Kevin Bacon doet het niet slecht als bad guy. Fassbender doet het geweldig en ook McAvoy is steeds op niveau in deze X-Men reeks. Mede ook één van de redenen waarom deze franchise kwalitatief redelijk goed scoort. Ook de CGI mocht er best zijn. Het is altijd wel fijn om de krachten van de mutanten te zien in het actiespectakel zonder in de vernielzucht van een pakweg Michael Bay te trappen.


avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

  • 2063 berichten
  • 15711 stemmen

Ik heb in de afgelopen dagen de X-men films herzien, maar niet op volgorde van release, maar op verhaallijn. Heb ze dus in de onderstaande volgorde gekeken.

01 X-Men Origins Wolverine (2009)

02 X-Men First Class (2011)

03 X-Men (2000)

04 X-Men 2 (2003)

05 X-Men Last Stand (2006)

06 The Wolverine (2013)

07 X-Men Days of Future Past (2014)

08 X-Men Apocalypse (2016)

09 Logan (2017)

Op 6 juni 2019 komt X-Men: Dark Phoenix (2019) uit, maar weet niet of deze aansluit op Logan of verhaaltechnisch ergens tussen de andere films valt.


avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

  • 1553 berichten
  • 1839 stemmen

Grindhouse62 schreef:

Ik heb in de afgelopen dagen de X-men films herzien, maar niet op volgorde van release, maar op verhaallijn.

Goed idee, ik ga ze ook in die volgorde bekijken. Hoewel, ik ben nu al naar X-Men First Class aan het kijken. Maar daarna zal ik de juiste volgorde aanhouden.


avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

  • 1553 berichten
  • 1839 stemmen

X-Men: First Class begint als een van de betere superhelden films. Mooie beelden en een leuke setting in de jaren 1944 en 1962. Vooral Michael Fassbender en Kevin Bacon zijn erg sterk in deze film. Ook leuk dat er echt Duits en Frans gesproken wordt, hoewel niet helemaal vlekkeloos door Kevin Bacon. Zijn Duits was soms lachwekkend en zijn Russisch zal ook wel niet goed zijn, maar daar kan ik niet over oordelen.

Eens het team jonge mutants gaat ronselen zakt het niveau echter drastisch. Ze hebben niet het charisma dat Fassbender, Bacon en in mindere mate McAvoy wel hebben. Jennifer Lawrence vind ik nogal zwak bezig, ze is ook nog erg jong in deze film. Ik vind haar een stuk beter in Red Sparrow (2018). Rose Byrne daarentegen doet het wel goed, alsook January Jones.

De opleiding van de mutants is weinig boeiend. En waarom loopt iemand die handen aan zijn benen heeft eigenlijk sneller dan iemand met voeten? Zijn voeten niet beter geschikt om te lopen dan handen?

Jammer van de rest van de film, want de eerste 35 minuten zagen er nog veelbelovend uit. Vooral Fassbender en zijn wraakgevoelens waren interessant. Na die goede start lijkt het wel een ander soort film te worden met aandacht voor de jonge mutants en hun opleiding, en is alle spanning en het goede acteerwerk helemaal verdwenen. Het gaat dan enkel nog om de ontstaansgeschiedenis van de X-leden, en hoe ze in twee groepjes werden opgesplitst.


avatar van Scheurleer

Scheurleer

  • 322 berichten
  • 547 stemmen

Fassbender en Bacon speelden goed. De rest was echt duidelijk minder. McAvoy vond ik een miscast. Verhaaltechnisch erg matig, overgangen waren soms veel te abrupt. Ik vond dit deel minder dan de andere delen die ik heb gezien.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

  • 5709 berichten
  • 2273 stemmen

Ik zag deze film een jaar of zes geleden voor het eerst, toentertijd vooral vanwege de aanwezigheid van Bacon, McAvoy en met name Fassbender. Ik was toen in de franchise niet verder gekomen dan de eerste X-Men-film (waar ik me vrijwel niets meer van herinnerde), en hoewel ik First class best leuk vond moet ik gigantisch veel hebben gemist. Niets mis mee wanneer je vindt dat je een film sowieso als op zichzelf staand moet kunnen beoordelen, maar nu ik kortgeleden de eerste vier X-Men-films heb gezien krijg ik toch veel meer mee van de plot, de personages, hun ontwikkeling en hoe sommige elementen hier leiden naar de eerste trilogie, en dat heeft mijn kijkplezier flink verhoogd. De actie ziet er fraai uit (vooral die ankerketting!), de menselijke kant van Raven / Mystique komt leuk tot bloei (maar Jennifer Lawrence krijgt als Raven dan ook veel meer mogelijkheden dan Rebecca Romijn die enkel Mystique was), en de sterke plot leidt tot een mooie climax. Het toepassen van de supermachten blijft er soms nogal lullig uitzien (trillende handen voor telekinese, een open mond die geluidsgolven uitzendt, wapperende libellevleugeltjes, twee vingers tegen de slaap om telepathische activiteit te suggereren) en Kevin Bacon is een redelijke maar niet fantastische schurk, maar door de intrigerende plot en de historische setting is dit al met al toch een prima prequel, en aanzienlijk leuker dan z'n X-Men origins : Wolverine-voorganger -- hoe meer mutanten hoe meer vreugd, daar begin ik steeds meer van overtuigd te raken.


avatar van ILDIB

ILDIB

  • 2971 berichten
  • 2315 stemmen

Gewoon een fijne film waarbij de intro van de personages mooi past bij de eerdere films. 4 is wat hoog wellicht. Bacon kan nog steeds niet acteren en waarom moet ik bij moira steeds aan rachel weisz denken


avatar van Panoramix

Panoramix

  • 275 berichten
  • 311 stemmen

Heel nipte voldoende wat mij betreft. Eerste helft is duidelijk beter dan de tweede helft van de film. Bacon als bad guy viel me wat tegen en McAvoy heeft me nog nooit kunnen overtuigen. Te zelfvoldaan. Dat hoorde nu misschien ook bij zijn rol maar ik krijg dat gevoel bij al zijn rollen.. Enfin, het was mijn kennismaking met X-men (wil het in chronologische volgorde aanpakken) en op zich ben ik wel nieuwsgierig naar verdere delen, al belooft het niet zo veel goeds dat deze een van de best gewaardeerde delen is. Ook zinde het einde me niet helemaal; kon Erik nu al die tijd gewoon die helm van Shaw afdoen zodat Xavier Shaw kon bevriezen? Oftewel: was het niet meer dan een kat en muis-spelletje?. Maar alle kritiek terzijde: het blijft gewoon leuk om in zo'n fantastiewereld getrokken te worden . Dus binnenkort toch maar Days of Future Days Past.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

  • 3301 berichten
  • 2420 stemmen

Are you sure we can't shave your head?

Een nieuwe lijn, een nieuwe cast, en wat voor één, en vooral, ten opzichte van de eerste drie, een totaal andere sfeer die duisterder is, en naar veel meer dreiging neigt, toch is er ook een soort angst en kwetsbaarheid voelbaar.

Terug bij af, Erik Lehnsherr, Auschwitz, en ditmaal een stap verder in diens verleden en oorsprong wat wraakzuchtig aard betreft. Vandaar uit krijgen we de oorsprong van de X-MEN te zien en wat dus met recht de First Class genoemd kan worden. De ontmoeting tussen Charles en Erik, de band met Mystique, en de eerste stappen om iets op poten te zetten tegen de snode plannen van boeiende aartsschurk Shaw, is het plot, dit tezamen met veel nieuwe en oude mutanten en een oude bekende als Emma Frost. Top zijn scènes als Magneto en de Duitsers, de eindstrijd met Shaw en het korte moment met Wolverine.

Prima is de rol van McAvoy, Fassbender top als altijd, het is Bacon die in zijn element lijkt als bad guy Sebastian Shaw. Prima bedacht zijn de raakvlakken met de echte geschiedenis, in dit geval de invloed rond de Cuba Crisis en de daarop volgende apotheose waar veel dingen samen vallen. Leuk is zoals altijd het feest der herkenning met de Blackbird, een prominentere rol van Hank McCoy, en het moet gezegd dat dit de eerste X-MEN film is met een echt sterke en lastige tegenstander in de vorm van Shaw. Voeg daar natuurlijk de verschijning van verschillende mooie dames aan toe in de vorm van Lawrence en Byrne en je hebt toch een film die nipt beter scoort dan X2.

First Class is met recht next level te noemen en de beste tot nu toe.


avatar van Phantasm

Phantasm

  • 6911 berichten
  • 6834 stemmen

Vermakelijke en onderhoudende superheldenfilm die lekker wegkijkt.


avatar van mrklm

mrklm

  • 8963 berichten
  • 8573 stemmen

Terwijl Charles Xavier [James McAvoy] samen met Raven [Jennifer Lawrence] zijn energie steekt in een school waar mutanten met hun unieke gaven om leren gaan, is Erik Lensherr [Michael Fassbender] in Argentinië op zoek naar Sebastian Shaw [Kevin Bacon] om wraak te nemen voor de dood van zijn moeder. Charles en Erik slaan de handen ineen wanneer Shaw probeert mutanten te ronselen voor zijn eigen leger nu hij zijn eigen superkracht heeft weten te ontwikkelen. Shaw hoopt daarmee een Derde Wereldoorlog te ontketenen zodat hij de nacht over kan nemen. Daarbij krijgen de X-Men hulp van CIA-agent Moira McTaggert die Sebastian al geruime tijd in de smiezen heeft en hoopt de regeringsleiders tot rede te brengen. Boeiende prequel geeft inzicht in de bijzondere band tussen Professor X en Magneto, maar ook in de oorzaken voor de uiteindelijke splitsing. Bacon is een imposante schurk en de kleurrijke verzameling aan jonge mutanten geven een extra dimensie aan de toch al spectaculaire actiescènes.


avatar van Capablanca

Capablanca

  • 1082 berichten
  • 1498 stemmen

Met enige verveling uitgekeken. Wat een armoede.


avatar van teigertje

teigertje

  • 2238 berichten
  • 2706 stemmen

Deze zoveelste X men film, blijft entertained.

Het is niet de beste, maar nog steeds heel erg goed.

Met prima special effecten en fantastische film muziek.

Blijft een film van sterke kwaliteit.


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

  • 13519 berichten
  • 4030 stemmen

Herzien. Mijn review uit 2011 laat ik staan, wel een halfje omhoog in score. Ik vroeg me al langer af waarom ik hier slecht 3,5* aan had gegeven. Na die ene kijkbeurt had ik nooit meer de film als geheel gezien, wel enkele losse scènes (bijv in die bar in Argentinië) die qua sfeer en mix van beeld en muziek echt geweldig zijn. Dat soort losse momenten maken deze film nog net wat beter dan de gemiddelde actiefilm. Ergens, ondanks alle zware thematiek, is dit ding nog best licht en daardoor niet nog een hogere score waard. Maar absoluut 4*.