- Home
Gesproken taal: Duits, Engels, Spaans, Frans en Russisch
Releasedatum: 2 juni 2011
Bekijk via Disney+
Plot X: First Class
"Witness the moment that will change our world."
'X-Men: First Class' vertelt over de epische beginselen van de X-Men sage, en onthult de geheime geschiedenis van wereldwijde gebeurtenissen. Voordat mutanten zichzelf voor de wereld bekend maakten en voordat Charles Xavier (James McAvoy) en Erik Lensherr ( Michael Fassbender) de namen Professor X en Magneto aannamen, waren ze twee jonge mannen die hun krachten nog voor het eerst moesten ontdekken. Ze waren toen nog geen aartsvijanden, sterker nog, ze waren beste vrienden die samen met andere mutanten (sommige bekend, sommige nieuw) de aanstaande armageddon probeerden te stoppen. Ergens in dat proces ontstaat er een kloof tussen beide mannen, waardoor de eeuwigdurende oorlog tussen Magneto's broederschap en de X-Men begon.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- X-Men: First Class (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Azazel
Alex Summers / Havok
Co Jackso
- 21924 berichten
Ja straks denkt iedereen dat het hier meteen om een instant classic gaat en veel te hoge verwachtingen krijgen.
Dat moet je zeker niet hebben. Het is een goede film, maar net zoals de vorige delen is er genoeg mis. Ik vind het vooral jammer dat regisseur Vaughn duidelijk werkt met een verhaal van Bryan Singer. En aangezien ik geen grote "fan" ben van de eerste 2 delen, vond ik dat wel jammer. Wat mij betreft heeft Singer één toevalstreffer gehad met The Usual Suspects, en verder is het vooral een saaie regisseur.
Het grote probleem wat ik met deze film heb, is dat de helft van de karakters simpele karikaturen (CIA, leger, Sebastian Shaw) zijn, terwijl met name de jonge mutanten zeer oppervlakkig zijn. De film wordt dan ook gedragen door Magneto en Charles Xavier. Deze karakters worden op een goede en geloofwaardige wijze uitgewerkt. Met name de scènes die zij onderling hebben, zijn behoorlijk sterk. Michael Fassbender steelt met name in de eerste helft van de film de show met een aantal inventieve wraakacties.
Maar doordat een karakter als Sebastian Shaw zeer overdreven wordt gepotretteerd, werd het voor mij nooit echt spannend. Met name de scènes waarin hij Duits spreekt, komen nogal knullig en flauw over. Wat dat betreft is de film het beste te vergelijken met de films van James Bond uit de jaren 60 en 70. Eerlijk gezegd had ik dus een meer frissere aanpak verwacht met Matthew Vaughn aan het roer, want waar hij in Kick-Ass wel de goede balans vond tussen actie en komedie, is dat in deze film niet helemaal geslaagd.
Nicholas
Ik sluit me daar geheel bij aan: dit is de beste X-Men film tot nu toe. En zeker een verfrissing na de semi-flop die X-Men Origins: Wolverine heette.
Waar zal ik mee beginnen? Laat ik maar beginnen met de sterke punten:
De film duurt ruim 2 uur maar verveelt geen moment. Er zit niet super veel actie in, maar de dosis is voldoende om je niet naar meer te laten snakken.
De beide hoofdrolspelers dragen voor een groot gedeelte mee aan de uiteindelijke score van de film. Zowel Fassbender als McAvoy zijn zéér charismatisch als Magneto en Professor X.
Ik vind het alleen jammer dat de interactie tussen deze 2 naar mijn smaak niet nog meer wordt benut (shit toch een minpunt bij de plusjes, er zullen er vast meer volgen).
Shaw vond ik persoonlijk een prima bad guy met een zeer coole gave en hele dorky helmet (wat hij zelf ook toe geeft).
Een paar interessante mutanten uit de restgroep: Azazel (mijn Pyro van First Class) en Darwin (deze laatste had voor mij niet het loodje hoeven te leggen, vond ik zonde).
Dan de jaren '60 setting: in een van mijn eerdere commentaren gaf ik aan bang te zijn voor de combinatie X-Men vs. the Sixties. Die angst was onnodig. Sterker nog, in grote delen van de film vergeet ik de hele achtergrond (positief bedoeld).
Een andere pluspunt: de easter-eggs en cameo's. Een paar voorbeelden:
- Xavier ziet een jonge Storm als hij Cerebro voor het eerst gebruikt.
- De vader van Stryker zit aan tafel als Xavier bij de CIA moet komen.
- De cameo van Rebecca Romijn met prachtig oneliner.
Maar met stip bovenaan: de cameo van Wolverine. Wat was die ongelooflijk mooi. En ik ben niet eens een fan van Wolverine. Alleen al hiervoor verdient de film minstens een half punt. FREAKIN' GENIUS!
ZIjn er ook minpunten aan de film? Jazeker, die zijn er.
Zo vind ik bepaalde momenten fout geacteerd of uitgebeeld. Dan denk ik aan Xavier met z'n 2 vingertjes of het gillen van Xavier wanneer Magneto zijn dark side omhelst. In dat laatste geval werd deze schreeuw te veel uit "gedragged". Ook de helm en het uiteindelijke uniform van Magneto zien er dorky uit. Maar ik moet toegeven, het is erg moeilijk om dat er écht goed uit te laten zien.
Een ander minpunt dat je al wel voelt aankomen bij zo'n film is dat de side-cast ondergesneeuwd raakt. Ze worden wel een beetje geïntroduceerd, maar een Magneto-laag of een Xavier-laag (die ook al een stuk minder diep gaat dan zijn counterpart) zit er niet in. Wellicht de meest interessante van de groep, Darwin, wordt zelfs behoorlijk snel afgemaakt. Hier moest ik zelf even wachten op de bevestiging omdat ik maar niet geloofde dat hij er geweest was.
Een volgend minpunt: de dialogen. Misschien niet iets waar je op let bij een film als X-Men, maar ze rolden niet. Ik voelde ze niet. Het was naar mijn mening niet lekker geschreven. Uitzondering hierin was de schaakscène waarin de prima interactie tussen McAvoy/Fassbender én een goed stukkie tekst samen kwamen.
Ook het einde vond ik te afgeraffeld. Het gaat plotseling te snel en er werd te veel in hoofdstukken en paragraven gedacht. Het moment dat Xavier zei: "I can't feel my legs"...ik weet niet....dat paste niet. Dat hadden andere woorden in een andere situatie moeten zijn. Het is moeilijk uit te leggen, maar het klopte niet.
Apart trouwens dat de eerste "X" die overstapt naar de bad buys Angel heet. Maar dat terzijde.
En wat nu? Als de rook is opgetrokken staat Xavier er beroerd voor. Hij is zijn rechterhand kwijt, die nu in overtal is. Bovendien zijn diens krachten alleen maar toegenomen waar Xavier letterlijk crippled is. Daarom vind ik het ook zo vreemd dat ik las dat de makers van plan zijn om maar één nieuwe mutant toe te voegen aan het stuk. Is dat niet een beetje oneven?
Samengevat is dit, na alle afwegingen, toch de beste en meest professionele X-Men film van allemaal. Het smaakt naar meer. Zowel McAvoy als Fassbender hebben zó veel uitstraling, daar moet je de casting wel heel veel complimenten voor geven.
P.S. Blijf niet zitten na de aftiteling, er is GEEN after-credits scène.
BobdH
Nadat Brett Ratner emotieloos de karakters van Bryan Singer afslachtte in The Last Stand en Wolverine een zo mogelijk nog grotere flop bleek, was het niet moeilijk voor Matthew Vaughn om weer leven te blazen in deze op sterven na dode franchise. Bovendien had hij met Stardust en het bovengemiddelde Kick-Ass ervaring op kunnen doen met de comicbookstijl, wat hij voor First Class op een meer volwassen niveau tilt.
Wat gek is om te zeggen, want X-Men: First Class is grotendeels een film over jongeren en hoe zij leren zichzelf te accepteren. En daarmee keert Vaughn weer terug naar die boodschap van acceptatie (jezelf, en elkaar), dit keer wat minder op de achtergrond en meer in-your-face, maar gelukkig niet al te geforceerd. Het belangrijkste is de vriendschap tussen Xavier (een prima spelende McAvoy) en Eric (een nog beter spelende Fassbender) die, mede dankzij beide acteurs, behoorlijk uit de verf komt.
First Class slaagt er dan ook in om zo'n zeldzame prequel te zijn die zijn opvolgende films qua verhaal en karakterontwikkeling niet te schande maakt. Wat niet wil zeggen dat het een foutloze film is: de actiescenes zijn geregeld rommelig, diverse scènes stinken naar een compromis tussen regisseur en studio en de muziek is met name in de eerste helft te zeer aanwezig op verkeerde momenten. De prima mix tussen popcornzomerfilm en net wat meer diepgang maakt echter een hoop goed.
John Lee Hooker
Zonde.
De eerste helft was echt waanzinnig. De settings waren schitterend en het camerawerk was lekker soepel. Ook de overgangen tussen de verschillende scènes waren erg smooth en afwisselend.
Ik was al bang dat dit niet zo bleef.
Langzaam maar zeker worden we getracteerd op een heldengroepje die een paar badguys moeten vangen. Ze vallen in herhaling met de special-effects en showen nog een paar keer hoe Raven transformeert in haar blauwe gedaante.
Iemand heeft vier handen, een ander heeft zeer krachtige stembanden. Magneto kon zelfs een satelliet shotel omdraaien, yeah! Deze mutanten worden te nadrukkelijk weergegeven in een soort van circus, we blijven als kijker echt een toeschouwer en werden niet meegesleept met de gebeurtenissen en dat is toch jammer. Ze bereiden zich nog even voor in een grijs trainingspakje en dan breekt de hel los.
Heel dat gedoe met die Amerikaanse- en Russische schepen kwam onvoldoende naar voren. We komen af en toe terecht in de vergaderzaal van de KGB en belanden in de stuurhutten maar ik had nergens het gevoel dat zij echt een belangrijke rol vervulde. Misschien was het beter geweest om de marine in beeld te brengen wanneer ze van de havens vertrokken, in plaats van om meteen in zo'n symmetrische situatie te springen waarbij Rusland en de VS tegenover elkaar opgesteld liggen.
Het einde op dat strand is een beetje dom in elkaar gezet. Magneto vertrekt met zijn vriendjes en dan komen de mutanten opeens naar Xavier gerend, die zijn benen niet meer voelt.
(American flag)
Eerste helft is prachtig, de rest vond ik alles behalve boeiend.
Arnforpresident
Leuke actiefilm, maar ook niet meer dan dat. In tegenstelling tot voorgaande posters vind ik dit helemaal niet de beste X-men film tot nu toe. Last stand en Wolverine vond ik beide een stuk beter (X2 heb ik veel te lang geleden gezien om te kunnen vergelijken). Vooral qua sfeer en personages vond ik de vorige delen een heel stuk beter.
McAvoy speelt zijn rol heel goed, heel charismatisch. Ook Fassbender doet dat prima. De nevenacteurs vind ik iets minder. Wat mij verschrikkelijk stoorde was die eerste scène in het concentratiekamp: De nazi-dokter (later Shaw) spreekt met een verschrikkelijk slecht Duits accent, terwijl hij wel een Duitse naam heeft. Ook de jongen die de rol van de jonge Erik vertolkt is gewoon slecht. Op het moment dat zijn moeder wordt neergeknald is die "nooooooooo!" scène verschrikkelijk slecht geacteerd. En dat stoorde me wel, vooral omdat ik zo bij het begin van de film al een gevoel had: Ai, dit wordt niks.
Dan het verhaal: dat vond ik goed. Leuk om eens te weten hoe het allemaal begon. De laatste scène vond ik wel niet episch genoeg voor een X-men film.
Ik ga ook akkoord met de kritiek dat de andere personages totaal niet worden uitgediept. In de vorige films had je bijvoorbeeld de relatie tussen Jane & Wolverine, de problemen van Rogue, of de frustatries van Wolverine. Dat soort zaken ontbreekt hier volledig (buiten Mystique dan), en dat vond ik zowat het zwaarste minpunt. De sfeer/setting is hier ook niet optimaal. Terwijl de vorige films gebruik maakten van het weer, sneeuw, nacht, ontbreekt dat ook in deze film.
Er zit meer humor in deze film dan in de vorigen, en op vaak was dat goed, maar soms stoorde het ook wel (vooral omdat er een of andere geit naast mij in de cinema zat die het nodig vond om voor het minste te beginnen schateren...). Het gastoptreden van Wolverine was gewoon briljant.
Naomi Watts
Laat ik dan de eerste zijn die niet gematigd positief is. Na drie zeer tegenvallende X-Men films en een afschuwelijke spin-off film weet Vaughn eindelijk een waardige film te maken over één van de comic series die ik een zeer warm hart toedraag. Wat Martin Campbell tot tweemaal toe deed voor James Bond, hetzelfde doet Vaughn voor de X-Men franchise. Niet dat ik twijfelde aan Vaughn, maar het in praktijk brengen is dan ook nog wel lastig. Gelukkig slaagt Vaughn met verve.
Gelukkig wordt er nu gewoon begonnen bij het begin. De maatschappelijke tendens jegens mutanten heeft zich nog niet voltrokken, Xavier's rekruten zijn nog geen X-Men en natuurlijk de zeer interessante vriend/vijandschap tussen Lensherr en Xavier. Ik ben ook zeer te spreken over de keuze voor mutanten. Banshee, Havok, Azazel, Riptide, Angel Salvadore (hele opvallende keuze trouwens) maar ben vooral verheugd met twee van mijn favoriete X-Men personages Mystique en Emma Frost. De persoonlijke worsteling van Mystique blijft intrigerend en Emma Frost vind ik op afstand het coolste personage dat ooit in het X-Men universum heeft rondgelopen. Ook met verve vertolkt door January Jones. Jones is zowel qua looks als performance wise één van mijn favoriete actrices op dit moment. Echt een perfect fit voor Emma Frost. Ook ode voor een zeer geslaagde live action revival voor haar heerlijke outfit en Jones erin ofcourse
. Ze is toch wel met gemak in mijn top 10 mooiste actrices gekropen. Eindelijk weer hello sex-appeal en even weg met de conservativiteit van Betty Draper. Dat ze mijn favo X-Men personage zo uitstekend vertolkt doet me veel deugd, ook ode aan de kostumering. Ik had stiekem ook gehoopt dat Frost al leider van de X-Men was maar helaas (nog) niet. Voor de rest zeer te spreken over de cast, Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, James McAvoy, Nicholas Hoult etc. spelen allemaal zeer voortreffelijk. Bacon speelt ondanks zijn good image een meer dan voortrekkelijke villain. Veel beter dan de fletse characters van de eerste X-Men franchise. Sterke character design ook trouwens, Beast blijft natuurlijk lastig maar het werkt erg goed.
Naast de enorme vooruitgang bij de cast + personages is ook het verhaal veel beter uitgewerkt. Het scenario staat behoorlijk stevig op zijn voeten en heeft een prima opbouw zonder ook maar van zijn pace af te wijken. Ook geen gehaast naar het einde toe maar gewoon een constant tempo, die niet te haastig op zoek is naar zoveel mogelijk sensatie erin te gooien. Karakter uitdieping is goed te noemen voor het soort film, ook al focussed het iets te veel op bepaalde personages. Al is dat helemaal niet zo gek natuurlijk bij "het begin". Ook veel leuke X-Men eastereggs, veel fijne X-men lore en het al bekende ontstaan van het X-Men verhaal wordt zeer effectief gebracht in de dikke twee uur dat Vaughn de tijd heeft dit te doen. Gewoon qua sfeer erg fijn en het niet al te haastige tempo beloven veel voor deze nieuwe X-Men franchise. Vaughn lijkt het te snappen. Erg jammer dat Emma Frost wat uit het verhaal verdween maar gelukkig werd dat op het einde prima hersteld. Al ziet het er nog niet uit dat Frost zich tijdig zal voegen bij de X-Men. Leuke cameo ook van Jackman en ook fijn dat de 'slappe' oneliners bijna nihil zijn.
Erg onder de indruk. Vaughn is een comic verfilming meester. En erg blij met veel van zijn keuzes (Mystique en Emma Frost
) en vertelt het origin verhaal erg sterk. Herkenbare X-men lore en natuurlijk de characters en thematieken die dit zo'n boeiende comic serie maakt. Erg slicke X-Men verfilming met een mooie aankleding. Bedankt daarvoor. Eindelijk snel die onwaardige X-Men films vergeten en de X-Men is gelukkig eindelijk weer levend. Bedankt daarvoor Vaughn. Doe alsjeblieft heel de franchise. Van de week deze maar weer eens herzien, als je als fan krijgt wat je verwacht heeft dat een heerlijk effect.
mighty micks
Heb net X-men first class gezien en vondt het een goede re-boot van de X-men films.
Hij is erg in de stijl van de eerste X-men film, maar dat was ook de beste tot nu toe dus dat is totaal niet erg.
In deze film worden de karakters Charles en Erik (Professor X en Magneto) verder uitgediept en de ontstaansgeschiedenis van de X-men wordt zo een stuk duidelijker.
Ze borduren hier voort op de weg die de eerste X-men film ingezet heeft en dat houdt in vrij realistisch en karakters die goed uitgediept worden.
Geholpen door de uitstekend spelende James McAvoy en Michael Fassbender die de film naar een hoger plan tillen.
Ik ben zelf ooit een groot verzamelaar en fan van het eerste uur van Marvel Comics geweest dus zodoende ben ik altijd goed op de hoogte geweest van de verhaallijnen en karakters.
Toen dat een beetje over raakte begon Hollywood met het verfilmen van al die comic-helden en ik ben elke keer weer benieuwd wat ze er van gemaakt hebben.
Dit gezegd hebbende heb ik ook wel wat puntjes van kritiek op de film en op de X-men films die eerder verschenen zijn.
Zeker bij deze film zou ik het persoonlijk leuker gevonden hebben als ze de verhaallijnen van de comics wat meer aangehouden hadden.
Dus met de originele karakters waar het ook ooit mee begonnen is.
Dat zijn Professor X uiteraard, Cyclops, Jean Grey, Beast, Iceman en Angel.
Later zijn daar goede karakters bijgekomen in de vorm van Storm, Collosus en natuurlijk het verreweg beste en populairste karakter Wolverine.
Als de makers de verhaallijnen van de comics iets meer aanhouden zouden ze zulke goede films kunnen maken, maar snap tegelijkertijd ook wel dat met een iets andere twist en bezetting het ook intressant blijft voor de mensen die de comic verhaallijn ook kennen.
Niettemin heb ik me absoluut vermaakt met dit laatste deel.
Vooral de scene tussen Charles en Erik waar Erik de satteliet probeert te draaien was ontroerend en prachtig geacteerd.
Plus de cameo van Hugh Jackman was ook hilarisch.
Verder ook veel verwijzingen naar de andere X-men films en kleine details voor de doorgewinterde comic lezer maken deze film tot een prima tijdverdrijf.
Ik hoop dat Hollywood deze lijn die nu is ingezet gaat doortrekken, want de superhelden films worden steeds beter.
Recente voorbeelden zijn The Incredible Hulk, de nieuwe Batman films en straks hopelijk ook de nieuwe Spiderman, (Hoewel die oude films zeker niet slecht waren).
Deze X-men first class is een welkome aanvulling op dit rijtje en als je van dit genre houdt absoluut de moeite waard om te gaan bekijken.
timbo_
De eerste X-Men verfilmingen zette de standaard voor comicverfilmingen. Een niveau dat daarna enkel nog benaderd en overschreden werd door de Batman films. Helaas kwam er na de uitstekende eerste delen de klad in de X-Men reeks. Brett Ratner wist in deel drie op ongeevenaarde wijze de personages om zeep te helpen en spin-off Wolverine kon de verwachtingen bij lange na niet waarmaken. Gelukkig pakken Professor Xavier en zijn mutanten de draad weer op in X-Men: First Class.
De film focust op de vriendschap tussen de twee latere aartsvijanden Eric Lehnsherr en Xavier. En het moet gezegd, dat blijkt een uitstekend besluit. Het begint al met de indrukwekkende Tweede Wereldoorlog openingsscene waarin we Eric Lehnsherr leren kennen. En valt daarna een uur lang niet meer stil.
De twee tegenpolen zijn interessant genoeg om een hele film te boeien en voor de transformatie van vriend naar vijand wordt vakkundig de tijd genomen. James McAvoy en Michael Fassbender overtuigen beide in hun rollen maar ook bad guy Kevin Bacon en de mysterieuze Jennifer Lawrence zijn prima op dreef. Dat verandert echter halverwege. De introductie van allerlei nieuwe mutanten zorgt voor aardige special effects maar maakt de film ook onoverzichtelijker en enigzins stuurloos. Daar waar het verhaal het eerste uur leidend was, ligt de nadruk in het tweede deel teveel op de actie. Dat daarbij het woord grootser het toverwoord lijkt, zorgt voor enkele fraaie actiescenes maar doet de film geen goed.
Toch steekt First Class uiteindelijk ver uit boven de twee laatste delen (Aan de eerste twee kan hij niet tippen). Zo wordt de jaren zestig sfeer uitstekend weergegeven, zorgt de film regelmatig voor een glimlach op je gezicht en worden ook de echte fans niet vergeten. De cameo's van Hugh Jackman en Rebbeca Romeijn getuigen daarvan. De belangrijkste reden dat X-Men: Fist Class de voorgaande twee delen overtreft, blijft echter de uitwerking van de personages. Geen bordkartonnen mensen die enkel worden gebruikt om van de ene actiescene naar de andere te komen maar een degelijk uitgewerkte Xavier en Magnetor. En dat werd wel weer eens tijd ook.
Tussen de 3,5 en vier sterren in
thunderball
Deze gisteren in Antwerpen gaan zien.
Wow! Dit was eindelijk weer eens een blockbuster, die niet tegen viel!
Prachtige jaren '60 sfeer, die zoals iemand al eerder schreef, idd sterk doet denken aan een James Bondfilm uit de jaren '60 (denk aan bv Goldfinger en Thunderball) met dezelfde geliktheid en coolness. Even voor de duidelijkheid: dat beschouw ik als een compliment!
Fassbender heeft ook de juiste uitstraling en wordt op verschillende Bondsites niet voor niks al getipt als opvolger van Craig....
Terug naar de film... het eerste gedeelte is erg sterk.
Je zou bijna vergeten dat er al meerdere X-men films bestaan met een compleet andere cast, want McAvoy als een jonge Xavier en Fassbender als Eric aka Magneto zijn fantastisch gecast en vooral die laatste draagt eigenlijk de hele film. Ik zat telkens weer uit te kijken naar zijn verhaallijn, heel de wereld doorkruisend op jacht naar de kampbeulen, die hem zijn ouders afnamen.
Voeg daar bij dan Bacon verassend goed als superschurk en zijn vrouwelijk side-kick January Jones als Emma Frost (beide namen -die van de actrice en haar filmkarakter- klinken trouwens ook erg Bondachtig!
) Ik vond haar laatst in Unknown erg matig, maar hier lijkt ze precies op haar plaats, ze straalde voor mij zowel gevaar als pure sex uit. Mmmm!
Verder een paar leuke gastoptredens van twee oude bekenden, waarvan er eentje echt briljant is te noemen.
Ook ziet de film er zeer mooi uit, artdirection, aankleding, camera werk is allen van top klasse!
Dus.... de perfecte blockbuster....?
Helaas zijn er ook wat minpuntjes:
De andere mutanten zijn, op Mystique na, veel minder interessant en er wordt door hen ook stukken minder goed geacteerd. Waarom moeten dat trouwens allen tieners zijn?
Wanneer dit groepje alleen is ontstaat er een paar keer een sfeer, die meer thuis hoorde in een tienercomedy en begon ik mijn interesse wat kwijt te raken.
Verder zat er uiteindelijk misschien ook hier en daar net iets te weining vaart en actie in.
Het einde met de duikboot en de tientallen afgevuurde raketten was overigens dan wel weer zeer goed.
Uiteindelijk is dit een zeer goede film geworden, die zeker voor de fans een aanrader is, en die bovendien nog maar eens pijnlijk duidelijk maakt hoe middelmatig de Wolverine film was.
Een dikke acht, ofwel vier sterren.
Dennissssss
Net gezien in de bios en het was eigenlijk wel wat ik er van verwacht had. Een beetje hetzelfde als X-Men: Wolverine, maar dan een nog uitgebreider verhaal en veel meer mutanten. Verwacht dus geen actie van het begin tot het eind, maar veel praten.
In de 2de helft van de film zit veel meer actie en dat vind ik het leukste. Ik vond James McAvoy als Charles Xavier niet goed gecast. Ik vind hem niet overtuigend.
Je krijgt weer een hoop nieuwe mutanten te zien iig en de film vermaakt van het begin tot het eind.
Toch een extreem gelikte blockbuster waarin alle elementen tot een passend geheel worden gesmolten. Het verhaal zit erg goed in elkaar, het verhaal van het ontstaan van de X-men is erg goed samengesmolten met historische gebeurtenissen die de wereld hebben veranderd. Daarnaast is er tijd en aandacht geschonken aan veel X-men personages, elk met hun eigen kopzorgen en gaven. Moet ook zeggen dat die Raven/Mystique er extreem kinky uitzag zeg, ben in 1 oogopslag verliefd geworden op haar
Ik was vooraf bang dat de "jonge cast" de rollen van Stewart en Ian McKellen niet zouden kunnen doen vergeten, maar McAvoy en Fassbender zetten toch puike prestaties neer.
Bacon als badguy is redelijk gedurfd, maar pakt verrassend goed uit. Al vind ik de manier waarop hij uiteindelijk ten onder gaat wel een beetje te makkelijk.
Visueel is het allemaal dik in orde, de actie ziet er veelal mooi uit. Het mooie aan de film is dat ondanks het uitgebreide verhaal de regisseur nooit de actie uit het oog verliest. Weliswaar hebben we het natuurlijk wel is heftiger gezien, maar gezien de omstandigheden verliest de regisseur ook nooit de realiteit uit het oog. Wat ook meehelpt is het moordende tempo waarin de film acteert, toch krijg je nergens het gevoel dat het te gehaast gaat.
Uiteindelijk toch een behoorlijk verrassing, ik hoop eigenlijk dat er nog een prequel volgt op de X-men(een vervolg op dit deel dus, voor de taalpuristen) en voortborduurt op het verhaallijn van deze personages.
1 van de betere blockbusters
Chainsaw
"Hello I'm Charles Xavier and this is my friend Eric..."
"Go fuck yourself."
Het was na het teleurstellende X-Men: The Last Stand en Wolverine spin-off een verrassing wat First Class zou gaan doen. En hoewel deze prequel nergens het niveau van de eerste twee films uit de franchise weet te bereiken, het is toch een mooie stap vooruit gezien de laatste twee delen. X-Men: First Class hoort eigenlijk een reboot te zijn, waardoor je zou verwachten dat het allemaal totaal anders zou worden opgezet dan de vorige films. Echter door de aanpak en talloze verwijzingen naar de eerdere delen, is de film een trouwere opvolger dan films als The Last Stand of de Wolverine prequel. Het lijkt in mijn ogen dan ook meer op een nieuwe deel in de franchise dan een losstaand deel, zoals het (volgens de makers) zou moeten zijn. Vraag me ook af waarom je dergelijke beslissingen maakt als je duidelijk een reboot wil maken.
De positieve elementen van First Class zitten 'm vooral in het duo Erik en Charles, beide ook op een voortreffelijke wijze neergezet door Fassbender en McAvoy. Het ontstaan van deze twee uitgesproken personages is interessant om te zien en het tweetal lijkt een sterke chemie te hebben, evenals McKellen en Stewart dat hadden in de eerdere films. En Bacon speelt een heerlijke rol, na Bruce Davidson en Brian Cox weer een amusante schurk in een X-Men film. Enkel jammer dat de meeste overige personages (en dat zijn er opnieuw best veel) maar amper weten te boeien. De jonge leerling-mutanten zijn vrij eendimensionaal en ben je vrij snel weer vergeten. Laat staan dat je de overige personages nog weet te onthouden. Het dieptepunt was de rol van Rose Byrne als Moira MacTaggert. Vervelende, saaie rol. En sommige rollen hadden volgens mij best potentie (vooral de hulpjes van Shaw), maar kregen amper wat te doen. Er werd meer tijd besteed aan het hele kernoorlog- plot, waar imo teveel aandacht naar toe ging.
Verder ben ik niet zo'n fan van de toon van de film. Dat luchtige, kleurrijke zal ongetwijfeld jongere kijkers aantrekken, maar ik voelde er toch niet zoveel voor. Een hoop tiener-soap gedoe rondom verliefde pubers met een vrij belabberd acterende Jennifer Lawrence. Gelukkig is er ook wel spektakel - het blijft een superheldenfilm - maar veel special effects waren nogal lelijk. Vooral bepaalde actiesequenties zagen er niet uit. Desondanks best een aardig filmpje, met vooral een sterk begin. Wat mij betreft niet de beste X-Men film, maar het is geen The Last Stand. Laat staan een X-Men: Wolverine.
Voordeel van de twijfel, een kleine 3,5 sterren.
wwelover
Verrassend leuke film, al is dat met deze regisseur nou ook weer niet zo gek. Ik heb verder ook niet heel veel met de X-Men. Maar vond het een erg boeiend verhaal met daarbij mooie beelden. Al vond ik het niet echt heel duidelijk dat ze in de jaren '60 zaten. De actie was goed, niet dat er heel veel actie in zat. De training en opbouw vond ik in ieder geval wel interessant. De special effects waren ook goed, behalve dan bij Bahnsee, dat vliegen zag er niet uit. De score was ook goed, niet heel vernieuwend maar wel goed op zijn plaats.
De cast was een beetje afwisselend. James McAvoy is een sterke acteur en liet dat nu weer zien, zelfde geld voor Fassenberg. En natuurlijk Kevin Bacon. Echter vond ik de wat jongere mutanten zoals Bahnee en die Havok niet zo sterk.
Shinobi
Gisteren in de bios gezien en op zich wel een aardige film, ik had er alleen iets meer van verwacht.
Het was leuk om te zien hoe Xavier en Magneto elkaar ontmoeten en hoe ze zich zo gevormd hebben.
Alleen jammer dat hun personages zo een beetje de enige waren die uitgediept werden, want je ziet allemaal nieuwe X-Men en die worden best wel oppervlakkig neergezet.
Met de actie is trouwens niks mis, lekker veel bombastische actie.
Nipt 3,5 sterren.
david bohm
Keurige film, sowieso mijn favoriete X-Men aflevering tot dusver.
Het verhaal vind ik interessant en goed verteld met een fijne mix van actie en rustigere stukken waarin we de personages beter leren kennen en zo dus ook de onderlinge verhoudingen. Zelfs voor iemand die niet van het actiehelden-genre gecharmeerd is kan ik me voorstellen dat zulks een persoon de film kan waarderen.
Elineloves
Tsja. Toch niet helemaal bevredigd. Het is al een flinke tijd geleden dat ik de X-Men films had gezien, maar toch wou ik graag deze 'First Class' aanschouwen in de bioscoop. Allereerst had ik me een beetje vergist in de speelduur, ik had een film van rond de 1,5 uur verwacht, maar dat bleek iets langer te zijn. Daardoor voelde het een beetje aan als een lange zit.
De film zit op zich goed in elkaar. De introductie was voor mij een beetje te lang, maar zo leerde je de (belangrijkste) personages wel kennen en later blijkt dat dat het verhaal alleen maar ten goede komt. James McAvoy en Michael Fassbender zijn natuurlijk de grote sterren (James heeft een lief bekkie), maar ook de andere acteurs hoeven niet onder te doen voor deze heren. Een fijne balans tussen humor en actie, met af en toe een vleugje drama wanneer je de mutanten ziet worstelen met zichzelf en wanhopig zijn om geaccepteerd te worden. Raven bijvoorbeeld, haar zie je een ontwikkeling doormaken en dat is mooi in beeld gebracht. Sommige personages kwamen ook niet helemaal goed uit de verf, ik had bijvoorbeeld wel wat meer van Emma Frost willen zien (herinnerde me haar niet) Wat was haar 'functie' nou precies, behalve mooi en stoer zijn en schitteren?.
Het is mooi vormgegeven, de special effects zijn soms verbluffend en het jaren zestig sfeertje is goed voelbaar. Toch ontbreekt er nog iets. Ik heb weliswaar antwoorden gekregen op vragen
die nog niet beantwoord waren, en er waren ook enkele leuke referenties, ik had verwacht enthousiaster te zijn. Het is een typische blockbuster, die misschien tijdens een herziening meer tot zijn recht zal komen, wanneer je ook op de details kunt letten.
Vinokourov
Ook dit X-men-deel is goedgekeurd, maar de hoge waardering vind ik wat overdreven. In het begin dacht ik 'waar gaat dit toch naar toe!' Verschillende personages worden geïntroduceerd met hun skills en daar houdt het bij op. Maar later wordt dit wel beter met een paar leuke clashes rond de Cuba-crisis. Al met al vermakelijk genoeg voor een ruime voldoende.
wimnoot
Matthew Vaughn's X-Men: First Class
Het eerste wat me opviel is wat een ontwikkeling Vaughn doormaakt als regisseur. Waren Layer Cake en Stardust nog gewoon degelijke films, bij Kick Ass liet hij al meer van zich spreken, en het zou me niet verbazen als die film juist het opstapje was naar een nieuwe verfilming in de X-Men franchise. En de film is meer dan geslaagd! Allemaal niet al te uitbundig maar zeker doeltreffend in beeld gebracht door deze jonge Engelsman.
Dat Fassbender en McAvoy de grootste rollen gingen vervullen was geen verassing, daarom was ik benieuwd hoe veel de andere castleden in melk te brokkelen hadden. Vooral de rondborstige January Jones als Emma Frost was ik erg nieuwsgierig naar. Helaas is haar rol te snel voorbij en zien we haar alleen op het eind vluchtig nog even. Dan Jennifer Lawrence als Mystique, ze speelt eigenlijk net als in Winter's Bone een breekbare jonge vrouw met een groot verantwoordelijkheids gevoel, en die rollen passen gewoon goed bij haar. Kevin Bacon doet het ook gewoon naar behoren als Sebastian Shaw, zij het niet dat ik zijn Duits niet zo best vond. Nu ik het toch over de gesproken taal heb, wil ik nog even vermelden dat ik soms een beetje het zelfde gevoel kreeg als bij Inglourious Basterds, we horen Fassbender Engels, Duits, Spaans en Frans spreken en Bacon heeft nog een conversatie in het Russisch. Sowieso had die korte scene in Argentinie wel in een Tarantino gepast en dat maakte deze film toch wel een bijzondere Marvel verfilming.
Wat vaak het leukst is aan dit soort films is de introducties en de trainingen, helaas gaat dit gedeelte net even te vlot, ik had het gevoel dat het even tussendoor er in gepropt werd, en dat is jammer. Hoewel de film ook niet langer had moeten duren. Verder verloopt het allemaal redelijk standaard, net als in de eerste drie X-men films. Verder beviel me net als bij The Watchmen het hele historische vermengd met fictie me wel, het geeft de boel allemaal net wat meer authentisiteit. Verder heeft de film niet echt een soundtrack die me erg bijgebleven is, en dat is jammer, want dat maakte Kick Ass net zo leuk.
X-Men:First Class is een degelijke aanvulling op het X-men universum en ben benieuwd of Vaugn er ook drie mag maken, daar zou ik persoonlijk geen probleem mee hebben. Ik geef deze film een 4 +. Nog net geen 4,5 want daar kwam de film net iets voor te kort.
JohnWilliams
Geweldige film naar mijn mening, met goede special effects en een mooi opgebouwd verhaal.
Deze film kwam boven mijn verwachtingen uit omdat alles goed in elkaar zat. De acteerprestaties waren oké, vooral die van Fassenbender, ik vond hem erg sterk spelen.
De verhouding tussen Prof. X en Magneto kwamen mooi naar boven aan het einde van de film. Eerst vrienden en daarna deelden ze toch echt een andere mening. Ik heb de andere X MEN films niet gezien maar ik ben nou toch wel erg benieuwd!
De muziek was perfect en zit 1 uur na de film nog steeds in mijn hoofd, echt geweldige muziek die in de film tot zijn recht kwam! Henry Jackman krijgt van mij dus al het lof. Deze film is zeker 4* waard, misschien na een herziening nog wel 0,5* hoger!
Bof.
Vond de derde X-Men film best meevallen, Wolverine vond ik erg slecht. Deze film lijkt vooral in het eerste deel de goede kant op te gaan, maar vervalt op het einde volledig in het soort cinema waar ik nu net niet van hou.
Vaughn doet knap werk met de setting en de personages in het eerste uur. Best leuk uitgewerkt, met als hoogtepunt de leuk vormgegeven training. De jonkies voegen jammer genoeg niet veel toe. Ze zitten er blijkbaar in om maar wat effecten op het scherm te kunnen tonen, maar interessant of boeiend oogt het niet echt. Het film draait duidelijk rond Xavier, Eric en Shaw, met Mystique als verre vierde.
Eens het hele plotje met de oorlog begint is de lol er echter snel af. Voor een blockbuster als deze blijf ik me soms verbazen over matige special effects (die rakettenregen of de blackbird), ook de muziek was in het laatste half uur soms erbarmelijk slecht, bijna een parodie.
Als menselijke personages vallen de X-Men best mee, maar als superhelden is het een suf stelletje. De hanglangers van Shaw en het jonge grut van Xavier zijn redelijk vormeloos en boring, Magneto staat er ook maar een beetje lomp bij terwijl hij z'n superkunstjes uitvoert. Als keyscenes (de sub die uit het water getild wordt dan ook nog onindrukwekkend zijn is een film als deze niet echt geslaagd.
Cameo van Jackman was trouwens wél erg grappig.
Zeker niet de slechtste Marvel verfilming, de eerste twee X-Men films binnenkort ook maar eens kijken, maar Vaughn mag toch weer wat wilder werk op z'n schouders nemen, gaat hem beter af vind ik.
Donkerwoud
X-men is al rijkelijk bedeeld met twee waanzinnig goede films, en na een paar onwelkome slippertjes is het nu dan eindelijk weer tijd voor een knaller. Deze prequel en reboot ineen gaat dieper in op de verwording van Xavier en Magneto tot de iconische figuren die ze later gaan worden. De grap is dat het zich allemaal afspeelt in een alternatieve geschiedenis en dat de koude oorlog hier een opstapje is naar de ware strijd, die tussen de mutanten die kiezen voor de mensheid of die de mensheid willen vernietigen.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
De eerste twee X-Men films, geregisseerd door Bryan Singer, waren zeer menselijke films met een duidelijk thema, afgewisseld met sterke actie en ingevuld met goede acteurs. Helaas waren het derde deel en het vierde deel al een pak minder door hun rommeligheid en hun wat mindere verhaal. Toen ik hoorde dat Matthew Vaughn het 'vijfde' deel ging regisseren kreeg ik al wat meer interesse, ik heb alle films gezien die de Brit tot zover heeft gemaakt en die bevielen mij allemaal prima. Afijn, ik ben dus met redelijk hoge verwachtingen (en uiteindelijk ingeloste verwachtingen) naar deze film gegaan.
De opening van de film vond ik slechts redelijk. Het begon met Erik die werd opgepakt door de Duitsers en het hek verboog (ik dacht: dit hebben we toch al gezien?), vervolgens krijgen we Xavier te zien toen hij nog kind was, maar man... wat speelde dat kind geforceerd, zeg. Ook dat hij zomaar een of ander blauw wezen zijn huis binnenlaat vond ik een beetje raar (vinden zijn ouders dat wel goed?). Als we dan teruggaan naar Erik, wordt het al wat beter. Sterke scène waarin Sebastian Shaw de moeder van Erik doodschiet, als dan Erik compleet losbarst en gaat krijsen gaat het wat mij betreft weer een beetje over the top.
Goed, de twee hoofdpersonen zijn inmiddels volwassen en dat is waar de film pas echt goed wordt. Je merkt meteen dat Fassbender en McAvoy genieten van hun rollen en beiden zetten charismatische prestaties neer die zich de hele film doorzetten. Ook alle andere frisse, nieuwe mutant-gezichten waren allemaal leuk gespeeld en beter uitgediept dan in X-Men: Origins en The Last Stand, maar toch verliest Vaughn nooit de focus op zijn twee hoofdpersonen. De vijand waar ze achteraan zitten, Sebastian Shaw, is ook een erg leuke toevoeging aan het X-Men universum, heerlijk gespeeld door Kevin Bacon.
En zo kabbelt de film lekker door. Hier en daar wat actie, dan wat goede karaktermomenten, een lekker tempo, er valt altijd te genieten van de acteerprestaties, het koude oorlog verhaal dat rustig, maar goed wordt opgebouwd en dan af en toe ook nog eens een cameo ('Go fuck yourself'
). Mocht je je dan nog vervelen (wat al bijna onmogelijk zou moeten zijn) dan heb je altijd nog die twee ongelooflijk mooie, ronde tieten van January Jones om naar te kijken. Jezus Christus, zeg!
Bij de climax, echter, stijgt de film wat mij betreft nog wat in niveau. De actiescènes zijn daar erg vermakelijk en erg goed gemaakt en ik vond Eriks confrontatie met Shaw zeer sterk. De manier waarop hij overliep naar de 'dark side', vond ik goed gemaakt en ook even lekker groffe actie als Erik die munt door Shaws kop raast, een betere pay-back hadden ze voor hem niet kunnen bedenken. Vervolgens sluit alles netjes aan op de eerste X-Men film: Xavier is verlamd ('Next thing you know is i'm growing bald'
), Erik is de vijand en Mystique heeft zich bij Erik aangesloten. Helaas eindigt de film dan wel weer wat minder. Als Erik en co. Emma Frost uit de gevangenis gaan bevrijden. Ik vind dat Erik er met zijn helm (waar hij blijkbaar nog twee hoorntjes op had gemaakt) een beetje belachelijk uitziet en de zin 'I prefer to be called Magneto' vond ik ook een beetje tegenvallen.
Conclusie:
Met hier en daar misschien een paar kleine minpuntjes is X-Men: First Class weer een van de betere X-Men films, met een vlot script, goede regie, sterke acteerprestaties, een leuk verhaal en mooie actiescènes. Het deed me af en toe wel een beetje denken aan de verfrissing die Star Trek was twee jaar geleden.
4,0 sterren
Materny
X-Men: First Class (2011).
De film begint zoals ook X-men 1: met een (hartverscheurend) tafereel in de kampen. Daar waar het bij X-men blijft bij die openingscene, gaan ze hier er wat verder op in. Ingeleid door Sebastian Shaw, vertolkt door een acceptabele Kevin Bacon. Spijtig genoeg tackled de jonge Erik Lenscherr de potentie van die openingsscene, daar waar hij alles behalve overtuigend overkomt. Het zal gedurende de gehele film als een boemerang te werk gaan: uitmuntende acteerprestaties afgewisseld met zeer matte performances.
Erik Lenscherr en Charles Xavier. Een gezicht en identiteit gekregen bij het grote publiek dankzij acteerkanonnen Mckellen en Stewart. Maar iedere identiteit behoort ook een verleden te hebben, een verleden met gebeurtenissen die je vormen tot de persoon die je vandaag de dag bent. Die taak was niet meer aan de 'oudjes' om vervullen. Enter Michael Fassbender en James Mcavoy. Beide jonge acteurs die hun strepen al hebben verdiend in Hollywood, maar nu voor het eerst in hun leven een rol krijgen voor bij wie miljoenen fans de eer en glorie van X-men op het spel staat. Ik als 22 jarige heb me nooit verdiept in de comics van Marvel, dus persoonlijk kan het me geen worst schelen of Professor X en Magneto voldoen aan de eisen van de doorsnee fan. Ik kan alleen zeggen dat ze beide, als acteur zijnde, een ruime voldoende scoren voor hun performance.
En zo begint dus een nieuw hoofdstuk (of eigenlijk het eerste hoofstuk) van X-men. De introductie van Erik Lenscherr is naar mijn mening dus acceptabel. Alleen jammer en onnodig dat men geen enkel benul heeft wat hij gedurende zijn 12e tot 30e levensjaar heeft gedaan; behalve dan het zoeken naar Shaw. Dit had in principe wel mogen worden vermeld. Bij Charles Xavier heeft men dat probleem niet. Jonge knul met een bankrekening die tot aan zijn 30e zich heeft bezig gehouden met studie en genetische ontwikkelingen. Beide kunnen een scene dragen, maar samen tillen ze gedurende de film iedere scene naar een hoger niveau. Chemie met een hoofdletter C, net zoals Mckellen en Stewart dat hadden in hun films.
Het is prettig om zo'n koppel te hebben in je film. Zij maken of breken namelijk de film, hoe goed de bijrollen ook ingevuld mogen zijn. Niet hierbij suggererend dat de bijrollen goed ingevuld zijn, want dat is bij lange na niet het geval. Enkele nutteloze en lege X-men kostuums eisen de nodige screentijd voor op, puur en alleen met het doel om wat ''noodzakelijke'' actie een bestaansreden te geven. Leuk en aardig, maar ik geef de voorkeur aan een extra dialoog tussen Erik en Charles, dan dat ik naar een waardeloos luchtgevecht tussen Banshee en Angel moet kijken. Azazel Vs. Beast was dan toch heel wat interessanter om te zien. Beide trouwens zeer goed ingevuld door Jason Flemyng en Nicholas Hoult (al ben ik misschien wat te subjectief bij Hoult; te sexy persoon om objectief te kunnen zijn)!
Special effects waren er; en daar is eigenlijk al alles meegezegd. Niet dat ze slecht waren, maar om er nu ondersteboven van te zijn: Nee. Ben tevens zeer verheugd over het feit dat 'First Class' niet is meegegaan in die belachelijke 3D hype. Dit is namelijk het bewijs dat een goede actiefilm niet persé gebonden is aan het opzetten van die achterlijke en nutteloze brillen. Iets wat wij filmliefhebbers al wisten, maar een boodschap die, helaas, nog niet is aangekomen in America. Scheelt weer 2 euro, krijg je toch mooi twee euroknallers voor bij de Mec!
Conclusie: een prettige en gebalanceerde film. We weten nu wat Charles en Erik drijft, hoe ze tot elkaar zijn gekomen en waarom ze ieder hun eigen weg zijn ingeslagen. De radicalisering van Erik is goed naar voren gekomen, en diep van binnen heb je gewoon begrip en sympathie ervoor. De mensheid is zwak en bang voor datgene wat ze niet begrijpen. En wat men niet kan begrijpen moet worden gedomesticeerd, geneutraliseerd of geëlimineerd.
Ceeda7
Geslaagde film. De laatste 2 van de reeks waren een teleurstelling, de magie rond de personage's bleken uitgemolken, ideeën raakten op. Waarom niet naar de roots gaan dachten de scriptwriters.
Dit blijkt er weer knal op te zijn. De bron van alle wrevelingen tussen X en Magneto lijken opgeklaard, al leek dit op het einde volgens mij iets te zwak te zijn om van echte aartsvijanden te praten die elkaar dood willen in de latere films. Maar er zal nog wel een vervolg of 2 komen neem ik aan...
De actie is subliem, effecten prachtig om te volgen op groot scherm, en de cast speelt meer dan bevredigend. Elk personage is trouwens uitstekend gecast, een mix tussen sterren en sterren in wording.
verdiende 3.5 sterren, dat tikkeltje meer dan een doorsnee heldenfilm.
Na TDK, Watchmen, Batman Begins, Spiderman 2 komt XMEN First Class, opgevolgd door XMEN 2.
Kr!kke
Zeer geslaagd deel in de X-Men reeks!
Als liefhebber van de reeks is deze film echt een must. Je komt ontzettend veel dingen te weten die in de trilogie terugkomen: hoe is Professor X in zijn rolstoel beland, hoe zijn de 2 kampen tussen de mutanten ontstaan,... Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar ik kan er een veel langere lijst van maken. Ook in orde is de cast, waarbij het vooral Michael Fassbender was die er echt bovenuit sprong als Magneto. Verder zaten er een aantal erg leuke actiescènes in de film, die er erg netjes uitzagen.
TMP
Mijn eerste X-men film en hij viel zeker niet tegen. De comics ken ik niet, dus ik begon helemaal blanco aan de film. Een aardige superhelden-film, waarin het acteerwerk over het algemeen goed is. Zeker de hoofdrolspelers McAvoy en Fassbender zaten goed in hun rol. Zowel qua verhaal als qua special effects de moeite waard.
DVD-T
De beste X-Men film tot nu toe. Met Vaughn aan het roer en een interessant verhaal over de origins van de mannen en vrouwen met een uitzonderlijke gave.
Daar ligt meteen ook al een sterk punt van de film, iets waar de fans jaren op hebben moeten wachten. Eindelijk een regisseur die het aandurft om zoveel mogelijk mutanten te laten zien, en niet alleen dat want Singer deed dat ook al in het tweede deel van de eerste X-Men serie, maar nu eindelijk ook eens alle krachten die ze bezitten. Een verademing. Als je zulke karakters kan gebruiken, moet je dat ook goed doen. Wel een beetje jammer dat er weer voor een aantal duffe personages wordt gekozen. Een teken dat Singer aan het roer staat. Er zijn zoveel meer interessante en toffe personages in de wereld te vinden. Dat wordt grotendeels gecompenseerd door toffe personages. Zo krijgen we een erg leuke beast, en ook Alex Sommers is leuk. Shaw's personage is wel de grote verassing. Perfect neergezet door Bacon. De ideale badguy.
Verhaal is prima te pruimen. Het heeft al meer diepgang dan de eerste 3 films en Wolverine samen. Het meest interessante is nog wel het verhaal van Magneto. Heerlijk hoe hij zijn wraak krijgt in de eerste scènes. Ook leuk om te zien dat hij zijn krachten nog niet volledig heeft ontwikkelt Maar ook Xaviers verhaal is boeiend. Daarnaast krijgen we ook te zien dat hij zijn krachten gebruikt voor de meest simpele doeleinden, en om meiden te versieren. Dat zijn nu juist de momenten die First Class beter maakt. Verder is het origins verhaal erg goed gedaan, en kent de film daarin een perfecte balans met de effecten en de actiescènes. Die trainings sequence is ook erg goed gedaan, en laat goed zien dat de krachten niet vanzelfsprekend kunnen worden gebruikt. Ook het einde is geweldig.
Naast het goede verhaal hebben we nog de actiescènes. Die zien er meer dan goed uit. Helaas is er dan toch een niveau verschil te zien in de effecten. Soms ziet het er erg goed uit en in andere scènes leek het net of er te weinig tijd over was om de puntjes op de i te zetten. Dit haalt je toch wel wat uit de film. De laatste scène met de duikboot is eigenlijk wat je altijd al wilde zien in een X-Men film.
Hoewel de film berust op een goed verhaal, had ik af en toe het gevoel dat er toch wat miste, ook de cgi laat soms te wensen over. De karakters zijn daarintegen leuk neergezet, en dat komt voornamelijk doordat Vaughn slim gebruik maakt van de powers.
X-Men: First Class krijgt de voordeel van de twijfel, omdat Matthew Vaughn toch een grote stap zet naar de perfecte X-Men film. X-Men zoals we X-Men willen zien.
Alweer een prachtige X men film en zoals meer films mindere vervolgen hebben heeft deze een top vervolg alweer !
Heel goed geacteerd en voor de slechterik werd uitstekend vertolkt door Bacon.
Leuk om Professor X en zijn (zus) te zien die Raven is en die later tegen over elkaar komen te staan net als Magneto.
Goede special effect in de film en voldoende actie.
Ik heb helemaal niks met de X-Men, maar als filmliefhebber heb ik wel alle films gekeken. Het niveau wisselde nogal (opvolgend 2,5*, 3,5*, 2* en 3,5* van mij gekregen) maar ik was op zich nog wel benieuwd naar deze First Class.
Gelukkig wist de film me best wel te boeien. Het begon met een overtuigende openingsscène in de Tweede Wereldoorlog, die ik echt sterk vond. Daarna ontspon zich een verhaal, soms wel en soms niet boeiend maar gelukkig werd ik richting het einde weer meer gepakt door alles. Het laatste deel van de film met de grote aanval van raketten richting het strand was best wel cool. Zeker die uitgezoomde slowmotions waren daarbij erg stijlvol.
Verder zal dit voor de X-Men fans vast een feest van herkenning zijn, maar op dat gebied deed de film me helemaal niks. Ik ben ook bijna alles van de voorgaande films alweer vergeten, omdat de X-Mannen me echt helemaal niks doen. Toch heb ik me goed vermaakt door een aardig verhaal, mooie effecten en een aantal leuke rollen (Glenn Morshower herkende ik meteen als 24 fan (in die serie speelt hij Aaron Pierce) in zijn rol van Kolonel Hendry. Fijn hem weer eens te zien).

Dark Phoenix

X2
2003

X-Men
2000

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008