menu

X2 (2003)

Alternatieve titels: X-Men 2 | X2: X-Men United | X2 - XMen United

mijn stem
3,49 (2622)
2622 stemmen

Canada / Verenigde Staten
Actie / Sciencefiction
133 minuten

geregisseerd door Bryan Singer
met Halle Berry, Hugh Jackman en Ian McKellen

Wanneer een onbekende, vermoedelijk een mutant met buitengewone krachten, de president aanvalt krijgen de mutanten met nog meer argwaan en discriminatie te maken dan al het geval was. Er komt bredere steun in de samenleving voor een registratieplicht voor mutanten. Militair leider William Stryker is één van de grootste voorstanders van dit plan, en leidt een aanval op de X-Men opleiding. De ontsnapte Magneto begint een opmerkelijke samenwerking met Professor Xavier om Stryker te stoppen. Ondertussen begint Wolverine een onderzoek naar zijn verleden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=KNIdceH7XOw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van J.Ch.
4,0
Na het herkijken van X-Men is ook X2 weer een prettig weerzien. Het viel me op dat er wat nodeloze veranderingen hadden plaatsgevonden in kapsels en kleding, maar verder gaat het verhaal fijn op dezelfde manier verder. X-Men had weliswaar niet écht een cliffhanger, maar er waren nog meer dan genoeg losse eindjes om mee voort te borduren.

Eerst krijgen we echter een fijne actiescène waarin de president van Amerika (natuurlijk...) doelwit wordt van een mutantenaanslag, met het altijd geschikte Dies Irae van Mozart op de achtergrond. Heel origineel misschien niet, maar het werkt wel. Begrijpelijkerwijs volgt op de aanslag een opleving van de mutantenhaat, waardoor William Stryker vrij spel krijgt. Dit zorgt er dan weer voor dat Magneto na een fantastische ontsnappingsscène (dit is één van mijn favoriete scènes uit alle X-menfilms! Het laat niet alleen zien hoe episch de mutatie van Magneto is, maar ook Mystique verdient hier krediet omdat ze niet alleen haar mutatie inzet maar ook haar verstand gebruikt. Slim idee toch, ijzerpillen voeren aan die bewaker!) een wat ongemakkelijk bondgenootschap aangaat met de X-Men. Natuurlijk voel je aankomen dat dit nooit heel lang goed kan gaan, maar het geeft een fijne spanning om je af te vragen wanneer Magneto de bad guy aan het uithangen is en wanneer niet (ik wist wel dat hij niet expres Stryker over Cerebro verteld had!).

Over spanning gesproken: de film kent een aantal goed spannende scènes, waaronder de overval op de school. Mystique levert ook haar aandeel in de spanning, omdat je nooit weet welke vorm ze nu weer aangenomen heeft - het wordt op een gegeven moment echt frustrerend dat je niet kunt weten of een personage zichzelf is of stiekem Mystique. De actie ziet er ook weer prima uit. Nightcrawler laat wat mooie kunstjes zien, en ook Rogue krijgt wat meer te doen. Daarnaast zit er wat gepaste humor in X2, zoals Icemans coming-out, en de manier waarop zijn moeder reageert: 'have you tried...not being a mutant?'

Ik heb eigenlijk maar weinig tegen op deze film. De acteurs doen het allemaal weer prima, waarbij Ian McKellen als Magneto mijn absolute favoriet blijft. Halle Berry stoorde me minder dan in het vorige deel. Ik vind alleen het verhaal af en toe wat rommelig en onoverzichtelijk, alsof er iemand nog een laatste keer naar had moeten kijken voor de film afgeleverd werd. Daarnaast doet de Logan-Jean-Scott-driehoeksverhouding me niet zo veel. Maar verder weinig te klagen! Op naar deel 3...

avatar van IH88
4,0
X2

Dit tweede deel blijft toch wel één van me favoriete superhelden films. De acteurs zitten weer perfect in hun rol en ook de nieuwkomers Brian Cox en Alan Cumming maken indruk. Er is geen introductie nodig en de film begint gelijk goed met de knap gefilmde en uitgevoerde actiescene in het Witte Huis. De actiescènes zien er sowieso wat beter uit dan in deel één. Het gevecht rond de school van Charles Xavier, het gevecht tussen Wolverine en Yuriko Oyama (Kelly Hu) en de gevechten met Mistique zijn allemaal sterk gedaan. Het verhaal rond William Stryker (Cox) die alle mutanten wil uitroeien zit sterk in elkaar en Cox weet goed raadt met de rol van bad guy. X-men heeft sowieso wel een interessant thema te pakken met de discussie over het registreren van mutanten en het plan van Stryker om ze uit te roeien en dit tweede deel weet dit goed te verwerken in het script. Maar de actie en het onderlinge samenspel van de acteurs is natuurlijk de grootste troef van X-men en onder andere Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, Famke Janssen en Anna Paquin zijn weer uitstekend. X2 is een actierijk avontuur met sterke acteerprestaties en een goed verhaal. Dat dit allemaal zo goed samenkomt maakt van X2 één van de beste superhelden films van Marvel.

avatar van knusse stoel
3,5
Tot nu toe was ik nooit een echte liefhebber van actiefilms en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden. Toch heeft deze filmserie tot heden een positieve indruk op mij gemaakt en dat geldt ook voor dit tweede deel. Vanavond hopelijk wederom net zo'n verrassing als met deze mee te maken. Het verhaal loopt goed, spanning is er constant wel aanwezig en zoetsappigheid is vrijwel afwezig, uitzondering betreft het einde waarbij iemand zich opoffert voor het welzijn van de groep.

Bantavoer
Tja, als je deel één opnieuw hebt gekeken, dan volgt de rest ook. Zo ook deze film. Blijft een vette film met bijna dezelfde cast. Special effects waren dit keer ook goed.
Hoewel vaak het tweede deel minder is dan de eerste, viel het dit keer mee. Het einde was ook wel verrassend. Afijn, op naar deel drie.

4,0
X2 is een leuke film, en een perfect 2de deel in de x-men serie.
Perfect gekozen om deze film over het verleden van Wolverine te laten gaan, daardoor blijft de film boeiend tot het eind. Vooral het einde met Jean Grey maakt veel indruk en zorgt dat mensen staan te popelen om x-men The last stand te kijken.

4,0
een leuk vervolg.ook al vaker gezien en dit deel blijft ook een goeie film.

avatar van Kondoro0614
3,5
Ik ben alweer een tijdje geleden begonnen aan de X-men films om deze eens te herzien, één van de gaafste ‘heldenfilms’ wat er bestaat in mijn ogen en ook dit tweede deel is erg gaaf. Toch leek dat idee meer op een hopeloos plan aangezien ik na de eerste film (die ik herzien heb in April van vorige jaar, dat is al bijna een jaar terug) al gauw weer gestopt was en waarom weet ik niet aangezien ik deze reeks toch altijd héél gaaf heb gevonden. Zoals ik al zei vond ik ook dit tweede deel weer erg geslaagd en vooral leuk, vol met actie en typische X-men scénes.

Ik heb nooit geweten dat deze reeks onder handen werd genomen door Marvel studios. Ik dacht altijd eerst dat dit een standalone heldenreeks was en daarna kwam ik snel bij DC Universe uit. Nee, een nieuwe lijn uit Marvel (nouja nieuw, we gaan al een paar jaar mee met deze serie), en dit keer geen Spider-Man, Iron Man en noem zo maar op, eerder een idee dat allerlei superhelden die de hoge piefen van Marvel niet goed genoeg vonden in één en de zelfde film zijn gestopt. Toch slaat ‘X-men’ in als een hit, en zeker met gezichten als de Wolverine schiet de film erg vooruit en blijft het een topper, want wat een waanzinnige personage is dat. Ik kan me nog wel herinneren dat ik destijds van mijn moeder het spel ‘X-Men Origins: Wolverine’ gekregen waar de ‘Wolverine’ ook veel gesprezen word, jammer genoeg dat ik waarschijnlijk een tikkeltje te jonge ben geweest voor dit spel, me er niks meer van kan herinneren en ik vaak nooit verder kwam in dit soort spellen dus waarschijnlijk heb ik hem na vijf keer spelen ook nooit meer aangeraakt.

“You know all those dangerous mutants you hear about in the news? I'm the worst one.”

Ja, X-men was tof. De cleane CGI mocht er ook echt wel zijn, want voor film uit een tijdperk waar CGI net een beetje begon te groeien vond ik de film er aardig ‘clean’ uit zien en dat meen ik echt. Het vuur, de actiescénes alles zit er goed en strak uit. En dan kan Bryan Singer blijkbaar toch nog best goed films regisseren en dat vooral met een beeld voor me na het laatste nieuws over zijn nieuwste project, al was het zijn nieuwste project voor zoverre ik weet.

X2 ken een leuke cast, met als hoogtepunt en mijn favoriet Hugh Jackman als Logan of ook wel de ‘Wolverine’. Het perfecte gezicht voor deze rol, dat heb ik altijd al gezegd en dat zal ik zo ook altijd blijven vinden. Jackman speelde de sterren van de hemel in deze X-men film en het is hem aardig gelukt, en het was ook nog niet eens irritant. Ian McKellen en Patrick Stewart deden het ook erg leuk als Magneto en Professor Charles Xavier. En we mogen natuurlijk onze eigen Famke Janssen ook niet vergeten. Voor de rest kent de film een prima cast en ik heb me verder aan niemand geïrriteerd maar er zijn zoveel mensen die rondhuppelen in deze film dat ik eigenlijk geen zin heb om ze allemaal op te noemen.

Het verhaal was ook goed. We openen de film goed met een aanval op de Amerikaanse president door Nightcrawler, die strijd voor vrijheid van de mutanten en de president wou vermoorden maar nog net op tijd gestopt kon worden. Hierna zien we al snel dat de president een onderzoek wil doen op de mutanten en ook naar de gene wie hem aanviel, waarna ze op een gebouw in New York stuitten wat in geschreven staat als school, maar wat ze niet weten volgens mij is dat een school voor mutanten.

Ze vallen de school aan en na wat mooie actie scénes zijn veel mensen ontsnapt aan de aanval van het leger. Ook ‘Wolverine’ is ontsnapt. Wanneer ze bij Bobby Drake’s huis aangekomen zijn gaat het weer helemaal mis en moeten ze weer ontsnappen.

Ondertussen is William Stryker bezig om Cerebro te vinden en te ontcijferen, tegelijkertijd komen de X-men terug om onder andere Stryker te stoppen, en de professor weer mee te nemen voordat de boel instort. Onze Famke komt hierna om het leven en dan eindigt deze film aardig vlotjes
.

Ik houd het wat korter aangezien ik nu het derde deel ga kijken, nu ik er nog inzit en er zin in heb moet ik het snel doen voordat ik weer andere films voorbij zie komen en dan wacht ik misschien wel weer een jaar.

3.5*

avatar van Shadowed
2,5
Minder dan 1.

Ondanks de best hoge recensies vond ik dit een tegenvaller. Vooral omdat dat sfeertje wat sommige karakters overbrengen compleet weg is, voorbeeld Professor X. Zo kalm, intelligent en sympathiek als hij overkwam in deel 1 kwam hij Dommig, paniekerig en zwak over in deel 2.

De cast acteert nog steeds redelijk, effecten redelijk (behalve het ruimteschip) en verhaal redelijk. Wolverine is een karakter dat soms wel lollig is maar wel wat humor nodig heeft zoals ook in deeltje 1 voorkwam, den hier is het gewoon een zeurpiet met klauwen.

Ook Rogue had wel wat meer in beeld mogen komen, omdat zij ook een soort sympathie wist over te brengen in deel 1 en alleen maar over kwam als een Drama Queen in deel 2. Jammer, maar wel leuk als je er wel van kan genieten. Toch maar op naar deel 3.

avatar van El ralpho
4,0
Evolution leaps forward

Na het verouderde eerste deel van de oorspronkelijke trilogie hield ik mijn hart vast voor dit vervolg. Des te groter bleek de verassing dat dit vervolg over het algemeen de tand des tijds prima doorstaan heeft. Dit vervolg is daarnaast ook veel vlotter, grappiger en spectaculairder. De acteurs zijn duidelijk gegroeid in hun rol en nu de introductie eenmaal achter ons ligt en het origineel voldoende inkomsten heeft gegenereerd, was er hier overduidelijk meer ruimte om flink uit te pakken.

T.o.v. het origineel staat dit vervolg bol van de sterke momenten. Onder meer de scène van Nightcrawler in het witte huis, de ontsnapping van Magneto, de inval bij de school, het gevecht tussen Wolverine en deathstrike en de scènes bij Bobby thuis staan vandaag de dag nog steeds als een huis. Tijdens de scène wanneer de x jet neerstort en Rogue uit het vliegtuig geslingerd wordt heb je wel door dat je naar een film van inmiddels 15 jaar oud zit te kijken, maar voor de rest zien de effecten er anno nu nog steeds uitstekend uit.

Met goede moed kijk ik uit naar de herziening van het derde deel, die over het algemeen toch als een van de minste delen gezien wordt. Maar na de herziening van dit eerste deel, en na het zien van Apocalypse denk ik dat dit voor mij persoonlijk nog wel eens heel goed mee kan gaan vallen.

4,0*

4,0
Vandaag weer even herzien.heb weer genoten.dit deel is een erg goed vervolg,zeker net zo sterk als deel 1.ook weer een goeie cast.ook een paar nieuwe personage's er bij,die het ook erg goed doen.ook weer een goed verhaal er in.ja niets op aan te merken.een erg leuke film.op naar deel 3.

avatar van Chainsaw
4,0
Vaak zie je dat filmmakers zich bij een tweede film pas echt kunnen gaan uitleven, nu die introductie uit de weg is. Dat moet ongetwijfeld ook voor Bryan Singer zo zijn geweest. X2 is dan ook een heel stuk grootser in opzet dan zijn relatief kleine voorganger. Of ie daarmee ook echt veel beter is valt te betwijfelen, want met een speelduur van meer dan twee uur is het een behoorlijke zit met aardig wat overbodig lucht. Singer houdt gelukkig de plot enigszins eenvoudig, maar alle liefdesverhaaltjes en oninteressante driehoeksverhoudingen remmen de boel alleen maar af. Rogue was bijvoorbeeld belangrijk voor die eerste film, maar in deze film voegt ze bar weinig toe. Zo gaat er nog wel meer tijd naar personages die er niet echt toedoen, zo’n Cyclops is eigenlijk in alle films maar een nietszeggend figuur.

Maar gelukkig springt X2 er op een hoop vlakken ook bovenuit. De openingsscène in het Witte Huis bijvoorbeeld is fantastisch. En ook momenten waarop Logan zich flink mag uitleven op een hoop soldaten is ook van hoog niveau. Qua actie zit het wat dat betreft wel goed, Singer heeft duidelijk meer te besteden. Maar gelukkig is er meer dan actie, de hoofdrolspelers die de vorige film naar een hoog niveau tilden - Patrick Stewart en Ian McKellen - zijn terug. Met als toevoeging Brian Cox als William Stryker is er weer een interessante driehoeksverhouding wat betreft ‘de helden en de schurken’. Ondanks dat Cox zich af en toe ontpopt als de echte slechterik, het is allemaal niet zo zwart-wit als in veel superhelden/actiefilms. Personages krijgen in X2 ook veel meer te doen. Want laten we eerlijk zijn; zo’n Lady Deathstrike is toch een veel betere tegenstander voor Wolverine dan Sabretooth in die vorige film.

4 sterren.

avatar van Fisico
3,5
Fisico (moderator)
X2 is minstens een even goede film als het eerste deel. Daar waar X-Men de trein op de rails bracht met een weliswaar vrij eenvoudig plot, borduurt deze X2 daar lustig op voort. X2 is vooral spectaculairder en veel intenser vol suspense en actie. Actie die zeker geslaagd is met talloze explosies en nieuwe karakters. Het is steeds fijn om nieuwe giften te mogen aanschouwen. Die pyromaan bvb zag er maar een gevaarlijk mannetje uit en ook Magneto is voor geen haar te vertrouwen.

Wederom staat de strijd en de angst tussen de mens en de mutant centraal. Het was erg confronterend om vast te stellen hoe de ouders van Ronny reageerden op zijn “anders zijn”. De angst en de weerzin droop er vanaf, alsof het een ziekte was waarvan je misschien kan van genezen. Een metafoor die kan tellen als je de lijn doortrekt naar de “outcomes” van vandaag.

De film start geweldig in het Witte Huis, maar ook alle andere scènes waren top zoals die op school, de confrontatie met het alter ego van Wolverine, het personage van Mystique tout court en ga zomaar door. Alleen de bad guy vond ik wat bleekjes uitvallen. Weinig charisma en er wat saai uitziend. Op naar het volgende deel! Sowieso toch één van de reeksen die ik wél kan smaken binnen het superhero genre. Leuk!

avatar van Grindhouse62
3,5
Ik heb in de afgelopen dagen de X-men films herzien, maar niet op volgorde van release, maar op verhaallijn. Heb ze dus in de onderstaande volgorde gekeken.

01 X-Men Origins Wolverine (2009)
02 X-Men First Class (2011)
03 X-Men (2000)
04 X-Men 2 (2003)
05 X-Men Last Stand (2006)
06 The Wolverine (2013)
07 X-Men Days of Future Past (2014)
08 X-Men Apocalypse (2016)
09 Logan (2017)

Op 6 juni 2019 komt X-Men: Dark Phoenix (2019) uit, maar weet niet of deze aansluit op Logan of verhaaltechnisch ergens tussen de andere films valt.

avatar van Roger Thornhill
4,5
Een enorme sprong voorwaarts na deel 1. Het begint nog met een enigszins overdreven aanval van Nightcrawler als een soort ongrijpbaar spook dat alles en iedereen kan ontwijken en die dus een niet echt tot de verbeelding sprekende (want feitelijk onverslaanbare) tegenstander is, maar daarna ontrolt zich een dwingende plot met uitstekende actie (ik was zelf vooral onder de indruk van de beklemmende nachtelijke aanval op de school), een paar leuke verrassingen (Mystique die Wolverine's tent inkruipt!), een lekker onaangename schurk (Brian Cox, altijd goed) en een mooie gecompliceerde climax met veel personages die allemaal hun eigen rol en functie hebben, met prima FX als de kers op de taart. En Berry's pruik staat haar gelukkig ook een stuk beter. Uitstekende actie/SF-film.

JJPrice
Deel 1 toch spannender dus beter. Wellicht is deze iets minder spannend doordat de personages iets meer "hyperactief" zijn . Die wetenschapper vond ik zelfs irritant overdreven acteren. Het komt dan beetje plastic nep over . Als je van sarcastische humor,actie en science fiction houdt moet je zeker kijken. Prachtige locaties. Heb het toch 4,5 sterren gegeven.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:35 uur

geplaatst: vandaag om 17:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.