• 9.378.050 stemmen

Met onder meer: James McAvoy, Michael Fassbender en Rose Byrne

Gesproken taal: Duits, Engels, Spaans, Frans en Russisch

Releasedatum: 2 juni 2011

Plot X: First Class

"Witness the moment that will change our world."

'X-Men: First Class' vertelt over de epische beginselen van de X-Men sage, en onthult de geheime geschiedenis van wereldwijde gebeurtenissen. Voordat mutanten zichzelf voor de wereld bekend maakten en voordat Charles Xavier (James McAvoy) en Erik Lensherr ( Michael Fassbender) de namen Professor X en Magneto aannamen, waren ze twee jonge mannen die hun krachten nog voor het eerst moesten ontdekken. Ze waren toen nog geen aartsvijanden, sterker nog, ze waren beste vrienden die samen met andere mutanten (sommige bekend, sommige nieuw) de aanstaande armageddon probeerden te stoppen. Ergens in dat proces ontstaat er een kloof tussen beide mannen, waardoor de eeuwigdurende oorlog tussen Magneto's broederschap en de X-Men begon.

Charles Xavier (24 Years) / Professor X

Man in Black Suit

Alex Summers / Havok

avatar van Leno

Leno

Aardige X-men met een goede cast en een redelijk verhaal, met name de relatie die wordt gelegd met de Cubacrisis is aardig bedacht. Toch is de X-men wel een beetje uitgemolken onderhand. Bovendien is Bacon als schurk vermakelijk maar had wel wat meer diepgang mogen hebben. Er is nu weinig feeling met de slechterik, juist iets wat de originele films sterk maakte.

avatar van james_cameron

Onderhoudende, zeer vlotte prequel die vooral leuk is wanneer je de andere delen van de saga goed kent. McAvoy is prima als de jonge energieke Xavier; Fassbender wat onwennig als de introverte en gekwelde Lensherr. Zijn voortdurende wisselende accent is ook wat curieus en riekt naar haastwerk in de postproductie. Meer elementen tonen sporen van haastwerk; bepaalde aktiescenes ogen wat onafgemaakt en hier en daar missen sommige special effects wat detail. Verder valt er gelukkig veel te genieten- het verhaal is leuk, de schurk (Bacon) heerlijk fout en de retro sfeer gepast James Bond-achtig. Jammer alleen dat de chemie tussen McAvoy en Fassbender niet helemaal uit de verf komt en dat er net als in X-Men:The Last Stand te veel personages zijn die er wat bekaaid afkomen.

avatar van RickZ

RickZ

SF-ActieMysterie met helden, actievol over-the-top brainless redelijk vermakelijk verhaal. Niet echt orgineel meer.

Gambit2009 schreef:

....hopelijk komt er een vervolg op deze film...

Jaja, die zijn er al lang, zoek maar eens op X-men

avatar van stinissen

Vreselijke film absoluut niet mijn ding de beste scene waren de eerste minuten in het concentratiekamp daarna ging het snel berg afwaarts.

avatar van Spetie

Toch wel een vlotte film dit.

De eerste twee X-men films vond ik prima, de derde film en Wolverine nog steeds aardig met wel een niveautje lager. Dit vijfde deel in de reeks slaagt er verrassend genoeg in om de eerste twee delen te benaderen.

De film oogt in eerste instantie al fris door al de nieuwe acteurs die in deze film verwerkt zijn. McAvoy is een prima Xavier. jong, vlot en een tikkeltje ondeugend. En ook Fassbender is een prima Magneto. Bacon is trouwens ook wel aardig als schurk. Verder heeft Hugh Jackman nog een grappige cameo.

De humor is aanwezig, de actie en de sfx zijn ook zeker niet slecht. Daarnaast valt me op dat de belangrijkste karakters ook nog behoorlijk worden uitgediept. Enige echte minpunt van de film is voor mij het verhaal, dat ik een beetje bijeengeraapt vond.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Bah bah bah.

Eerst en vooral, waarom duurt deze zo lang? Had veel korter gekund en op die manier had er wat meer vaart ingezeten. Nochtans begint het best aardig hoor, met de zoektocht van Fassbenders personage Erik Lehnsherr naar de nazi Shaw (wat voor een steenkolenduits spreekt Bacon hier zeg, schabouwelijk). Hoogtepunt is toch wel de scène in de bar met die twee mannen die vakkundig worden afgemaakt, sweet, dàt wil ik dus zien!

Helaas, wat een bende pussies zijn die X-men in spe, op Magneto dus na. Was geen enkele die me echt kon bekoren, slappe dweilen en pannekoeken. Bacon is nog okee maar die McAvoy mogen ze terugsturen naar waar ze 'm gevonden hebben. Zeer gelukkig is er nog Fassbender die een erg sterke Magneto in spe neerzet.

Ook qua special effects ben ik niet overdonderd, zag er soms zelfs lelijk uit (die schreeuwlelijk die door z'n stemgeluid kan 'vliegen', brrrr), al wordt dit op het einde nog wel goedgemaakt.

De finale confrontatie tussen Magneto en Xavier is okee en overall blijft het wel leuk om de oorsprong van de X-men en de ruzie tussen Xavier en Magneto mee te maken. Helaas lost deze film de verwachtingen niet in.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Geslaagde film over het begin van de mutanten. Het draait vanzelfsprekend vooral om Charles en Erik. De groeiende vriendschap, maar ook het groeiende conflict tussen die twee.

De film opent goed in Auschwitz net als in X-Men II en we zien Erik/Max als kind van een jaar of 8 en hij heeft de gave om magnetisme te beheersen. Ene (Duitse) Sebastian Shaw die erg onder de indruk is van deze gave zet onze kleine Erik vervolgens erg onder druk. Zelfs zo erg dat Erik woedend op Sebastian wordt, maar hem uiteindelijk uit het oog verliest. Erik laat het er echter niet bij zitten en zet alles op alles om wraak te nemen. Het begin van Magento is bij deze geïntroduceerd.

Ook de jonge Charles krijgt zijn introductie natuurlijk als een hele charmante intelligente en sympathieke kerel. Charles Xavier vind ik normaliter altijd maar een slaapverwekkend persoon, maar gelukkig is hij als begin twintiger ofzo wel wat losser en gezelliger. Het begin van Xavier is bij deze geïntroduceerd en ook hier ben ik positief over.

Maar Magneto blijft het meeste interessante personage en gelukkig krijgt hij ook de meeste aandacht. Zijn zoektocht naar Sebastian levert absoluut hele goede scènes op. Toch slaat de film hierna om en neemt de film in kracht af. Het gedeelte van de mutanten in opleiding om het zo maar te zeggen, vind ik niet zo opwindend eerlijk gezegd. De film heet X-Men: First Class, dus ik had het toch wel wat uitdagender verwacht. En de mutanten zelf zijn ook niet echt mijn persoonlijke favorieten helaas.

En dan naarmate de film zich vordert, vind ik het allemaal weer net iets te lang duren. Een vrij goede finale gelukkig wel, maar ik kreeg toch vaak weer een beetje dat net niet gevoel. Jammer, maar wat overblijft is beter dan X-Men: 3 en X-Men: Wolverine.

avatar van michielo77

michielo77

Voorafgaand was ik een beetje sceptisch over deze film, ondanks de redelijk goede recensies en de regiseur (Mathew Vaughn (Kick-Ass)). Dat had een paar redenen. Ten eerste voel ik me een beetje te oud worden voor de superheldenfilm. Ten tweede, door de overvloed aan superheldenfilms is het moeilijk nog iets neer te zetten dat boven het maaiveld uitsteekt. Ten derde, het concept om terug te gaan in de tijd en een soort van prequel te maken op de eerdere x-men films stond me niet zo aan (net zoals bij J.J. Abram's Star-trek). Terugkijkend kan ik concluderend dat mijn vermoeden aangaande X-men bewaarheid werd.

Mijn Review

avatar van darkknight

darkknight

Ontzettend goede prequel, had dit absoluut niet verwacht. Genoeg actie, genoeg mutantentrucjes en ook nog genoeg ruimte voor het verhaal, wat daar draait het natuurlijk wel om, de kijker moet wel het idee hebben dat met deze film het een en ander op zijn plaats valt aangaande de x-men saga, iets wat bij mij zeer zeker geslaagd is.

Iets opmerkelijks vind ik wel dat X-men de enige superheldenreeks is waarbij ik sympathie heb voor de schurk (magneto) en ook zijn idealen begrijp, hij wil slechts dat zijn "ras" geaccepteerd wordt, hij schroomt zich daarbij echter niet om daarvoor af en toe wat mensen uit de weg te ruimen. Dit komt vooral door zijn, zo wordt in deze film duidelijk, opvliegende karakter waarin hij de tegenpool is van Charles en dit is misschien wel wat ze uiteindelijk uit elkaar drijft. Het was ook grappig om te zien dat mystique vroeger een goede vriend van Charles was, iets wat in de eerdere films volgens mij nog niet naar voren was gekomen.

Al met al een goede superheldenfilm, enig minpuntje vond ik de niet al te overtuigende chemie tussen de twee vrienden.

avatar van Theunissen

In tegenstelling tot de eerdere X-men films (m.u.v. het tweede deel) vond ik deze film best een aardig verhaal hebben, zeker in het eerste uur. Het verhaal zat best goed in elkaar en was ook best boeiend. Opzicht was het leuk dat men een gebeurtenis (de Cuba crisis) heeft gekozen dat echt gebeurt is. Dus wat dat betreft was het ook nog eens een beetje realistische superhelden film. De cast deed het best aardig en met name Michael Fassbender als Magneto vond ik goed spelen (zeker in het eerste uur). In tegenstelling tot de eerdere X-men delen vond ik veel superhelden in dit deel maar matigjes en ook niet bepaald spectaculair (met als dieptepunten Darwin, Banshee, Havok en Angel). Men had het beter kunnen houden tot de bekende personen uit de eerdere delen. Veel van die superhelden voegden ook weinig toe aan het verhaal en haalden eigenlijk alleen maar het niveau naar beneden. Maar al met al is dit best weer een aardige X-men film die zich lekker wegkijkt.

avatar van Eru Iluvatar

Eru Iluvatar

Betere weergave op: X-Men: First Class: het beste deel tot nu toe? « tasteless enterprise - tastelessenterprise.wordpress.com

X-Men: First Class: het beste deel tot nu toe?

30 000 jaar geleden stierf de Neanderthaler uit: volgens één van de populairste theorieën werden ze in een langzame genocide uitgeroeid door de Homo sapiens; de moderne mens. Deze mogelijke oorsprongsgeschiedenis verklaart misschien de Freudiaanse oerangst die de mens in het X-Men comic-universum koestert tegen mutanten: de kans dat ze worden uitgemoord door een jonger intelligenter en sterker ras. De Master Race van weleer wordt vervangen door een nieuwe Übermensch.

Het concept van menselijke mutanten als een volgende stap in de evolutie (met unieke individuele eigenschappen) en de implicaties hiervan op onze samenleving maakten de eerste twee X-Men films van Bryan Singer meer dan simpele stripverfilmingen; het waren in principe heuse sciencefictionfilms die diepgravende thema’s als superioriteit, discriminatie, vooroordelen en paranoia in een mogelijke toekomstsetting bespraken. Helaas wisten de derde film en de Wolverine spin-off niet dezelfde kwaliteit te leveren.

Maar hier is weer een nieuw deel die hopelijk de geflopte recente afleveringen kan doen vergeten. De X-Men films werden altijd gedreven door de strijd van het gelijknamige mutantenteam onder leiding van de idealistische Dr. Xavier (Patrick Stewart; Stark Trek The Next Generation) tegen de duistere Magneto (Ian McKellen; Lord of the Rings) en zijn mutantenvolgelingen. De eerste wilde samenleven met de ‘normale’ mensen, de laatsten wilde deze juist uitroeien. Een soort van Martin Luther King versus een moordlustige Malcolm X.

X-Men: First Class is een prequel op de voorgaande films. Het is een zogenaamde origin-story zoals Stark Trek (2009) en Batman Begins en vertelt de oorsprong van de vetes tussen Magneto en Xavier in de jaren ’60. Daarom dit keer geen bombastisch acteerwerk van bejaarde Shakespeare-acteurs als McKellen en Stewart. Ditmaal hebben we te maken met dertigers Michael Fassbender (Inglourious Basterds) als Eric Lensherr alias Magneto en James McAvoy (Shameless; de Britse Flodder) als Charles Xavier.

De film start met een knap-geschoten scene in een deprimerend Nazi-concentratiekamp waar een jonge Joodse Eric door Sebastian Shaw ( Kevin Bacon) op meedogenloze wijze wordt gedwongen zijn mutantenkrachten te tonen. In dezelfde periode komt de adellijke Charles in zijn voorouderlijke landhuis voor het eerst een andere mutant tegen. Gedurende de jaren ’50 en begin jaren ’60 wordt Eric een succesvolle Nazi-jager en groeit Charles uit tot een gelauwerde jonge gen-professor.

Ondertussen richt Shaw de Hellfire Club op, een geheime organisatie van mutanten die de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie proberen te veranderen in een ware Derde Wereldoorlog. De hierbij komende nucleaire holocaust zal de mensheid vernietigen, maar de mutanten zullen het overleven. Terwijl Shaw de Cuba raketcrisis initieert, probeert een groep van mutanten onder leiding van Eric en Charles hem te stoppen. Beiden hebben echter wel verschillende motieven…

Bacon zet als Shaw een geslaagde villain neer (hoewel zijn Duits leuk is geprobeerd, maar belabberd overkomt), maar het gaat in deze film natuurlijk over de dynamiek in de relatie tussen Charles en Eric, die op bewonderingswaardige wijze worden vertolkt door McAvoy en Fassbender. Magneto is later natuurlijk de bad guy, maar in deze film had ik misschien wel meer sympathie voor deze Holocaust-overlever dan voor de flamboyante dandy Xavier. De film maakt uitstekend de beweegredenen van deze toekomstige vijanden duidelijk.

De film wordt vergezelt door een memorabele opzwepende soundtrack van Henry Jackman. Het camerawerk is ook noemenswaardig: in tegenstelling tot de andere recente stripheldenfilm Thor maakt X-Men: First Class gebruikt van progressief camerawerk: split-screen, wat goed werkt om het tempo in de film te houden en tegelijkertijd veel informatie te geven.

De jaren ’60 zijn realistisch in beeld gebracht, maar tegelijkertijd met een speelse James Bond-feel, die de film de nodige ademruimte geeft. Het acteerwerk van de kleinere personages, zoals de jonge mutanten (behalve Mystique allemaal nieuwe karakters) achter Charles en Eric is fris en spontaan in de stijl van de laatste Star Trek. Ik heb geen moment suffige personages als Cyclops en Storm uit de voorgaande films gemist. Hugh Jackman’s Wolverine heeft nog wel even een cameo in deze film: leuk voor de fans.

De film heeft een spectaculaire finale die erg doet denken aan het einde van Watchmen. Soortgelijke vragen over het lot – en de gevolgen – van supermensen worden opgeroepen. Maar er zijn ook moralistische overeenkomsten de Star Wars-films. Door deze diepgravende thema’s, het uitstekende acteerwerk, de afwezigheid van heldenclichés en vooral de dynamiek tussen Fassbender en McAvoy ontstijgt X-Men – First Class het niveau van alle voorgaande X-Men films en is zonder twijfel de beste prequel-film ooit! (Eru)

8.8

avatar van Phoenix

Phoenix

Het is duidelijk dat Singer weer wat invloed had, maar uiteindelijk weegt dit toch net niet op tegen de eerste delen. Dat komt vooral door het feit dat ze hebben gekozen voor side-mutants die toch echt in de verste verte niet in de buurt komen bij die uit X1 en 2. Alleen Azazel was wel okay, maar de rest leek er echt met de haren bijgesleept. Eigenlijk was er ook helemaal geen plaats voor ze.

Want X-Men: First Class drijft helemaal op McAvoy en Fassbinder, waarbij uiteraard vooral die laatste erg goed is. Bacon is helaas ronduit belachelijk als villain. Leek echt helemaal nergens op, behalve dat ik het wel aardig in de Koude Oorlog verworven vond. Wel leuk vond ik dat ze het hele evolutie-ding weer iets meer onder de aandacht brachten door Lessner's verleden en Prof. X zijn studie. In plaats van de nadruk te leggen op de sociale gevolgen van 'anders zijn dan normaal', is het hier meer 'de volgende stap in de evolutie' zijn. De parallel met Homo Sapiens Sapiens en zijn voorganger vond ik gaaf.

Het is ook vooral daardoor dat Magneto en Xavier genoeg diepgang krijgen, dat hun vriendschap wordt verklaard en dat de verdere gevolgen logisch overkomen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de actie achterblijft. De balans tussen actie en drama zoals we die uit X1 en 2 kennen, komt hier niet helemaal uit de verf. Ik vraag me af of het komt omdat Vaughn zich heeft laten kortwieken door de studio's. Verder dan een "fuck you" van Wolverine komt het niet, en laat dat nu juist één van de leukste scènes zijn.

Wel een verbetering ten opzichte van Origins: Wolverine gelukkig. 3,5*

avatar van Zinema

Coole cameo.

Een lekkere aflevering in de inmiddels wat ingedutte reeks, die na een sterk begin met mindere delen op de proppen kwam. Deze prequel voelt misschien qua superhelden soms wat knullig aan, de actie is puik en Fassbender en Bacon zetten goede schurken neer. De eerste wat beter dan de laatste die er lustig op los schmiert, maar evengoed plezier brengt. Jackman mag even wraak nemen op zijn mislukte film middels een coole cameo, maar het overdreven serieuze oorlogseinde verliest zichzelf vooral in bombastisch geneuzel, dat ook nog eens te lang op zich laat wachten.

Goed.

avatar van Mirckje

Mirckje

Awesome! Coole actie film. Sterk verhaal vooral. Past er prima bij, de nucleaire wereld die hun gecreeerd heeft, het moment van die barriere, wat een omslag punt is voor de oorlog van de mensen tegen mekaar op de oorlog tussen de mensen en de mutants. Het verhaal tussen Xavier en Magneto, de spanning en drama daarbij, de acteurs zijn leuk en doen het prima.

De aktie is realistisch neergezet en de impact ervan komt goed over. Vond het een erg sterke film, een waardige prequel.

avatar van Minotaures

Minotaures

''Peace was never an option.''

Een 5de deel, wat eigenlijk het 1ste is. Een zogenaamde 'prequel'.

Het verhaal volgt de vriendschap - en uiteindelijke rivaliteit - tussen de bekendste hoofdpersonages; prof. Charles Xavier en Erik 'Magneto' Lensherr. Het begint allemaal tijdens de 2de WO, wanneer beide klein waren. De ene heeft meer last van de oorlog gehad dan de ander, leren ze jaren later elkaar kennen en - ondanks hun verschil van mening - zo hun hechte vriendschap begon. Zoals elke heldenfilm, is het wereld in gevaar van een groot vijand die alles wil overheersen. Het is dus aan prof. X en Magneto om een groepje mutanten te vinden en hun tegenstander te stoppen. De uitdaging is natuurlijk het vinden van mutanten, want in de jaren '60 (waar de film zich afspeelt), waren de mensen zich niet bewust van de mutanten, omdat ze normaal gedragen of verstoppen.

Met sommige personages ben ik mee bekend, maar met andere weer niet. Het is wel leuk om de jonge jaren van de 2 vrienden te zien, de tijd dat ze nog hun krachten moesten beheersen en het begin van een conflict tussen beide. Een aantal mutanten waren nieuw voor mij, zowel nog nooit gezien in de tekenseries als de films zelf. Een paar zijn Azazel, Banshee, Darwin, Havok en nog enkele andere. Toch waren er meer nieuwe personages dan de oudere. De enige die ik herkende waren toch Mystique en Beast. En het was helemaal leuk dat Wolverine er een paar seconden in zat, met een geweldige one-liner. Verder vond ik Bacon als badguy niet echt interessant. Hij is gewoon een Nazi-dokter die met behulp van Magneto zelf een soort 'supermutant' is geworden. Uiteindelijk is zijn doel een 3de WO starten tussen Rusland en Amerika.

De actie dat hier komt vind ik toch netjes gedaan en goed op beeld. Naast de actie, moet deze film het zeker van z'n geweldige effecten hebben. Er is erg veel tijd, aandacht en geld in de effecten besteed, want het zag er strak en 'realistisch' uit. Een aantal voorbeelden zijn de gevechten vlakbij Cuba, de krachten van sommige mutanten en hun handige gadgets.

2 uur speeltijd is wel prima, want het had voldoende opbouw naar de eind-climax tussen beide partijen mutanten, Rusland en Amerika. Daarnaast komt er veel training in voor, want de meeste mutanten hier zijn vrij jong en moeten hun krachten beheersen. Daar gaat ook wat tijd in en natuurlijk - waar de film om gaat - de vriendschap en uiteindelijke vijanden van elkaar tussen de broerderschap en de X-Men.

Uiteindelijk is de 5de deel een prima film, dat met een gerust hart naast de overige 4 delen die hiervoor zijn gemaakt mag staan. Een vermakelijk en interessante (en leerzame) 5de film van het begin van de X-Men.

avatar van Film Pegasus

Kwalitatief is dit toch één van de betere uit de reeks. Beter acteerwerk (gemiddeld gezien) en de link met historische feiten is ook een pluspunt. De figuren zijn ook minder zwart/wit maar twijfelen evengoed met het idee waar ze nu goed aan doen. Duidelijk dat het niet altijd evident is om zomaar 'een kant' te kiezen. De figuren zelf zijn soms wel iets minder. Het telepatische gedoe van Xavier en dat metalen gedoe van Magneto zijn vrij saaie talenten in vergelijking met Wolverine of Storm. Al wordt dat laatste deels gecopieerd hier. Gelukkig is Mystique wel een leuke X-woman. De cameo van Wolverine is geweldig.

De trend om de stripverfilmingen minder kitch te maken is niet zo slecht, al hoop ik dat naar de toekomst het genre zich dan wel weer niet al TE au serieux neemt. Het doet me in elk geval terug verlangen naar een volgende deel in de reeks.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Zeker geslaagde superheldenfilm.

Het verhaal zit goed in mekaar. Natuurlijk kent het zo z'n zwakke punten (zoals het zwakke personage Sebastian Shaw), maar ik keek vooral uit naar de ontwikkelingen tussen Charles Xavier en Erik Lensherr, en dat kwam toch wel goed naar voren.
De climax is logisch, maar het einde vond ik niet helemaal geslaagd. Xaviers 'zus' Raven die even naar Magneto overhuppelt en de belachelijke one-liner op het einde: 'Erik, I believe?' // 'No, you can call me ... Magneto!'

Het acteerwerk is zeker in orde. James McAvoy heb ik nog nooit zo goed gezien, en ook Michael Fassbender doet het uitstekend. Kevin Bacon was dan weer ver onder de maat.
Rose Byrne en de jonge garde doen het wel goed. De cameo van Hugh Jackman zorgde voor de nodige lach.

Genoeg actie, goeie SE, een logische opbouw. Ik ben niet echt mee met X-Men (de trilogie al jaren niet meer gezien), maar aangezien m'n broer ze op Blu-Ray liggen heeft, toch maar eens zien. Deze film heeft de goesting wel aangewakkerd.

'Hi, I'm Charles Xavier. This is Erik Lensh..'
'Go f'ck yourself!'

avatar van Keane1983

Keane1983

Qua sfx is dit een super mooie film om te zien. Ook aan actie zal er niets ontbreken en is de score goed gekozen. Acteerwerk is netjes en "overtuigend" (in zoverre je dit kunt met dit soort films.
Het verhaal daarintegen vond ik moeilijk te volgen. Het kan goed zijn dat je een "kenner" moet zijn van the X-men, want ik snapte in het begin niet zo heel erg veel ervan...en gelukkig was ik niet de enige want de vrienden met wie ik de film aan het kijken was deelde deze mening.
Dit wil overigens niet zeggen dat ik de film slecht vond..ik bedoel het onderscheid dat de ene slecht is en de andere goed was niet zo moeilijk om te ontdekken.
Grappig vond ik wel om te zien hoe de personages (zoals ik de van vroeger van de tekenfilms nog ken) zich ontwikkelde (dus hoe ze ontstaan zijn).
Qua verhaallijn was het wel wat aan de "voorspelbare" kant...zoals op het einde met die bommen, kon je op je klompen aanvoelen dat deze de boten niet zouden raken
Tja, verder heb ik mij gewoon goed geamuseerd bij deze actie film. Verstand op 0 (alhoewel, als ik mijn verstand op 0 nog niet kan volgen hahahaha) en kijken maar..zeker voor herhaling vatbaar om nog eens te kijken. Mijn interesses zijn gewekt om de rest van de delen ook eens aan te schaffen en te gaan kijken.
Van mij een 3,5*

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Zeer vermakelijke X-Men film, en stukken beter dan de Wolverine spin-off en The Last Stand. Natuurlijk, sommige mutante komen minder goed naar voren, sommige overgangen naar de evil side zijn nogal eenvoudig afgedaan, maar deze prent straalt veel plezier uit en is gewoon prima in elkaar gestoken.

De twee hoofdrolspeler zijn uitstekend gecast. Een wat kwadere Fassbender en een gladde galante Charles. Beide rollen zijn sterk vervuld, ook hun vriendschap is goed geacteerd. Want hé, zolang zijn ze niet samen al met al. Maar toch is het geloofwaardig. Dat is dan de kracht van de acteurs, niet van het script. De overige rollen zijn wisselend. Sebastian Shaw is goed weergegeven, evenals Mystique en Hank, maar andere mutanten zijn wat flets en vlakjes. Deels omdat ze weinig speeltijd hebben en omdat hun backstory minder belangrijk is, maar ook omdat de acteurs er niet meer van maken. Anderzijds, dit gaat natuurlijk om Prof. X en Magneto.

De aankleding is schitterend. Of het nu een barretje in warmgeel in Argentinië is, een grijs kampleven of een rood Rusland, alles komt even mooi over. Het lijkt allemaal net niet plaats te vinden in de realiteit, maar het maakt het des te mooier. Echt een retrolook zoals ook de laatste Indiana Jones op momenten had. Daarnaast is de actie goed georchestreerd en met strakke choreografie. Geen hypermontage, wel overzichtshots en altijd even helder wie waar nu is. Zo moet dat heren regisseurs, let even op!

Sommige cameo’s zijn mooi. Wolverine was briljant, maar ook een president Duncan uit Red Alert 2 in de War Room (bestaat die echt of komt die uit Dr. Strangelove?. Daarnaast veel mooie verwijzingen naar de latere X-Men en een leuk loopje met de geschiedenis. Niet altijd even goed, vooral verhaaltechnisch niet, maar wel zeer vermakelijk.

avatar van El ralpho

El ralpho

Terug naar de oorsprong.

Deze prequel neemt je mee terug naar het begin, terug naar hoe het ooit allemaal begonnen was. Hoe hebben Charles Xavier en Erik Lensherr elkaar ontmoet? En hoe is het gekomen dat ze in de eerder uitgekomen X-men films, lijnrecht tegenover elkaar zijn komen te staan? First class geeft je antwoord op deze en andere vragen. Een leuk concept, omdat het interessant is te zien hoe de setting in het eerste oorspronkelijke deel van de reeks zich gevormd heeft. Ook is de prequel een mooie kans voor mensen die de overige films nog niet gezien hebben om op deze manier in te stappen zonder iets te missen en op deze manier interesse te wekken voor de overige films.

Er wordt de tijd genomen om een sterk verhaal neer te zetten en de relatie tussen de twee hoofdpersonages wordt sterk en uitgebreid in beeld gebracht. Toch is het niet alleen maar rozengeur en mannenschijn en zijn er ook nog genoeg dingen die beter kunnen. Zo komen sommige personages zoals Screamer, angel en met name Beast nogal knullig uit de hoek. Met name laatst genoemde zag er in Last stand een stuk beter uit dan deze mislukte transformatie van een uit de kluiten gewassen Gummi beer. Enkele gevechten tussen de overige twee genoemde personages kwamen nogal knullig over en maken wederom maar weer eens duidelijk dat sommige gevechten die gemakkelijk in een comic of cartoon geplaatst kunnen worden er gewoon niet geloofwaardig en slecht uitzien in een film met acteurs.

Toch is de opzet verder leuk, en nodigt de film ook kijkers die de eerdere delen gezien hebben wederom uit om deze een herziening te geven. X-men biedt geen overdreven veel actie en zit vooral verhaal technisch ijzersterk in elkaar, in tegenstelling tot het matige last stand, wat met name op dat gebied behoorlijk ondermaats scoorde. Echter blijven dit soort films jeugdsentiment, en zijn ze zelden tot nooit zo goed en leuk als de tekenfilms die je vroeger zag, maar first class komt echter flink in de buurt!

avatar van Metalfist

Metalfist

Mutant and proud

In het begin stond ik nogal weigerachtig ten opzichte van deze nieuwe X-Men verfilming. Een geheel nieuwe cast en ook nog eens het feit dat ik nogal gehecht ben aan de origine en dat ze dat hier precies nogal te grabbel gooien en er hun eigen ding van maken, leek me persoonlijk niet het bewijs voor een succesvolle verfilming. Toch, als enorme X-Men liefhebber kon ik het niet laten om de film eens uit te testen en daar ben ik blij om want First Class is een film geworden die zich kan meten met de beste comic verfilmingen tot nu toe, misschien zelfs de beste maar daarvoor wordt het nog wachten op The Avengers.

X-Men First Class is een mengeling geworden van de originele X-Men, Uncanny X-Men en (het meest logische) X-Men First Class comics. Dat was dus hetgeen waar ik schrik voor had maar het pakt gelukkig een heel stuk beter uit dan ik had verwacht. Voornamelijk doordat er hier ontzettend veel bekende gezichten in zitten in de vorm van oude bekenden (Cyclops, Storm, Xavier, Magneto, Beast en nog anderen) tot gezichten die nog niet eerder waren te zien in de X-Men verfilmingen zoals Banshee en Havok. Ik vond het in ieder geval fantastisch om zoveel mutants te zien en hiermee zit dan ook meteen de kracht van de film voor mij, ze worden allemaal herkenbaar neergezet. Bij sommige van dit soort adaptaties (dan heb ik het voornamelijk over game verfilmingen maar dit geldt voor eender welke adaptatie van een bepaald medium naar het grote scherm) is het enorm moeilijk om te zien wie wie nu eigenlijk moet voorstellen maar hier is geen enkel probleem te bespeuren. Vaughn weet wat hij doet en doet het goed. Ook qua effecten zit dit trouwens wel erg degelijk in elkaar. De actiescènes zien er dan ook soms verbluffend mooi uit maar het is vooral het design dat soms echt erg geslaagd is. Tot in de kleine details wordt het X-Men universum uitgewerkt en naast de kostuums is het een feest van herkenning.

Qua verhaal is dit dus best wel een gewaagdere zet geworden. Naar zo'n vier films met de bekendste mutanten uit het X-Men universum, wordt er gekozen voor een groepje relatief onbekenden maar het werkt voornamelijk doordat het scenario gewoon als een huis staat. De relatie tussen Charles en Erik wordt ontzettend sterk uitgewerkt maar de film vervalt nergens in stomme one-liners (herinnert er zich nog iemand 'I'm the Juggernaut, bitch!' uit The Last Stand?) en in combinatie met de Cuba crisis, krijgen we gewoon een heerlijk plot voorgeschoteld. Alleen jammer dat er qua continuïteit compleet niet wordt omgekeken naar de vorige delen (hoewel ik een enorme voorstander ben van het feit dat Beast hier al verder muteert naar zijn blauwe furry vorm, clasht dit natuurlijk met de televisie cameo die we in één van de vorige delen te zien kregen) maar langs de andere kant spraken de voorgangers elkander ook al enorm tegen dus storen doet het niet echt omdat dit toch beschouwd moet worden als een reboot, anders zou men niet de moeite hebben gedaan om het ontstaan van The X-Men nog eens uit de doeken te doen.

Toen de eerste namen bekend werden vervulde mijn hart zich met schrik. James McAvoy als Xavier, Michael Fassbender als Magneto, Kevin Bacon als Shaw, ... Wat was me dat allemaal maar gelukkig is mijn mening wel enorm hard gedraaid na het zien van de film. McAvoy maakte al indruk op mij in The Conspirator maar hij speelt Xavier werkelijk geniaal. Hij is de perfecte belichaming van een jonge Charles en speelt dan werkelijk voortreffelijk. Ook Fassbender mag trouwens ook gezien worden. Ian McKellen zal altijd ten boek staan als de meester van het magnetisme maar verdomme, Fassbender mag gerust blijven voor de flashbacks. De chemie van beide acteurs is dan ook om je vingers van af te likken. Ik zei daarjuist al dat ik enorm blij was met de keuze van X-Men maar ze worden stuk voor stuk ook nog eens erg sterk neergezet. Nicholas Hoult als Beast, Caleb Landry Jones als Banshee, Lucas Till als Havok en nog zoveel meer. Iedereen speelt echt uitstekend en zijn perfect gecast in hun rollen. Enige nadeel was Jennifer Lawrence als Mystique, dan was Rebecca Romijn daar beter in geslaagd. January Jones als Frost was ook mooi meegenomen natuurlijk. En dan zou ik bijna nog Kevin Bacon vergeten die de rol van arch-villain op zich neemt, Sebastian Shaw. Sowieso al erg blij dat ze The Hellfire Club introduceren maar met Shaw hebben ze ook één van mijn favoriete personages uit één van mijn favoriete story arcs (The Dark Phoenix saga) te pakken. Bacon speelt dit dan ook uitstekend, geheel tegen verwachting in want ben niet zo'n grote fan van hem.

Ik begon hieraan met 4* maar nu ik er eigenlijk nog eens goed over nadenk kom ik tot de conclusie dat dit simpelweg meer verdient. Als comic liefhebber is dit een waar festijn om naar te kijken en Vaughn weet er echt enorm veel in te steken (die cameo van Wolverine!) waardoor First Class een heerlijke film is geworden. Design, plot, effecten, ... Alles zit bijzonder goed in elkaar en een 4.5* is hier dan ook wel gerechtvaardigd.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Deze film wilde ik zo graag zien, en ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik eergisteren daar heel onverwachts de kans voor kreeg. De reden voor mijn voorbarige enthousiasme was niet omdat ik groot fan ben van de trilogie, want daar weet ik de helft al niet meer van omdat ik de films heel lang geleden en in de verkeerde volgorde gezien heb. Bovendien heb ik laatst X-Men Origins: Wolverine gezien en daar was ik helemaal niet over te spreken. Mijn voornaamste redenen zijn James McAvoy en Michael Fassbender! McAvoy kan bij mij niet meer stuk sinds Atonement en ik heb in de laatste tijd op onverklaarbare wijze een enorm zwak ontwikkeld voor Fassbender. Zij samen in één film is dus veelbelovend, en mijn verwachtingen waren hoog. Gelukkig ben ik daarin niet teleurgesteld!

De film begon al goed met de scène die ik mij het best kan herinneren uit de hele trilogie: het concentratiekamp, Erik Lensherr die wreed van zijn moeder wordt gescheiden en vervolgens flipt. De scène die hierop volgt was hartverscheurend, arme Erik. De film had mij toen al voor zich ingenomen (en toen had ik Fassbender nog niet eens gezien!)... Erik loopt natuurlijk een trauma op en ontpopt zich als een nazi-jager. Hier moet ik meteen even de gelegenheid te baat nemen om deze film te bejubelen op het feit dat de talen kloppen! Schmidt en Erik praten Duits tegen elkaar, Erik praat Frans in Frankrijk en de Russische soldaten praten zelfs Russisch (dat neem ik in ieder geval aan)! Groot compliment hier!!!

Even later wordt ook de ietwat gladde Charles Xavier gepresenteerd, uitstekend gespeeld door de immer charmante James McAvoy. Echt leuk wordt het pas als Erik en Charles elkaar ontmoeten. Zij verschillen erg van elkaar en toch kwam hun vriendschap helemaal geloofwaardig over. Weliswaar zijn het niet de eerste de beste acteurs, maar toch, ik was verrast door de chemie die er duidelijk was tussen hen. De beste scène was misschien nog wel die waarin Erik zo'n enorme satellietschotel probeert te verplaatsen. Dit lukt hem niet totdat Charles diep in Eriks geheugen een mooie herinnering op weet te duikelen. Deze scène had gemakkelijk in een sentimenteel fiasco kunnen uitlopen, maar de ontroering bij zowel Erik als Charles is zo oprecht dat het een prachtige scène geworden is. Alleen maar lovende woorden voor de twee heren!

Er komt natuurlijk nog veel meer bij deze film kijken; er worden behoorlijk wat nieuwe personages geïntroduceerd en er is vanzelfsprekend ook nog een plot. De Cuba-crisis doet bij mij wel een belletje rinkelen maar het fijne weet ik er niet van, dat maakt me verder ook niet zo veel uit. Het plot verloopt wel mooi, waarbij er voor alle belangrijke personages genoeg ruimte is voor ontwikkeling. Serieuze karakterontwikkeling in een superheldenfilm, dat kom je niet héél vaak tegen maar bij mij scoor je er zeker punten mee! Wolverine komt eventjes langs, heel leuk, nog leuker dat hij verder niet meedoet. De actie ziet er goed uit, de muziek is goed. Het acteerwerk is ook in de kleinere rollen goed, vooral Rose Byrne als Moira vond ik leuk om te zien. Eigenlijk heel weinig op aan te merken!

Ik merk dat ik deze film vooral waardeer om zijn dramatische aspecten. Ik leef helemaal mee met Erik en kan het hem helemaal niet kwalijk nemen dat hij uiteindelijk Magneto geworden is. Sterker nog, al vanaf het begin van de film hoopte ik dat Schmidt vermoord zou worden en dat Erik degene was die het zou doen. Michael Fassbender speelt Erik/Magneto fantastisch, en dat terwijl Ian McKellen de lat toch erg hoog gelegd heeft. Ik wou bijna zeggen dat dit echt Magneto's film is, maar daarmee zou ik geen recht doen aan McAvoy als een geweldige Charles Xavier. Bovendien is dit ook weer eens een intelligente superheldenfilm, en dat kan ik absoluut waarderen!

Voorlopig krijgt 'ie 4 sterren, wat vrij magertjes bij zo'n lovende recensie, besef ik. Echter ligt de film me nu nog erg vers in het geheugen en is mijn enthousiasme nog niet bekoeld. Als de film na een tweede kijkbeurt nog overeind staat, kan hij er een halve bij op krijgen.

avatar van ibendb

ibendb

X-Men of The Hangover? Dat was de vraag de we stelden toen we in de cinema waren voor mijn verjaardag (juni). Na een lange discussie besloten we dat een vriend en ik naar The Hangover ll zouden gaan en mijn mama en broer naar X-Men: First Class. De volgende dag wilden ze de rest van de serie zien en ze hebben een marathon gehouden. Mij interesseerde het niet dus ik keek niet mee. En ik heb 10 minuutjes meegekeken naar het derde deel. Ik was nog steeds ongeïnteresseerd.

Vandaag hebben ze mij eindelijk overhaald om aan de serie te beginnen. Tegen mijn zin keek ik mee. Het eerste deel was best aardig. Er waren ook wat trieste momentjes waarvan ik toch even moest slikken. Maar daarna gaat het bergaf. Ik kon mijn aandacht er niet goed meer bijhouden. De actie was te overwelmend. Ik kende de mutanten van horen, en ik vond het wel leuk om te zien wat hun achtergrond is.

Over het acteerwerk valt zeker niet te klagen want het was erg goed. De special effects waren ook zeer onderhoudend. Een mooie 3*.

avatar van Montorsi

Montorsi

Helemaal niks mis mee dit blockbustertje.

Erg vlotte film, die net wat meer doet dan normaal. Die geschiedvervalsing maakt het allemaal net wat meer de moeite waard, en plaatst niet alleen de aanzet van het X-men gebeuren in een tijdsbeeld, maar ook andersom. Erg veel stelt het niet voor, en het oorlogsgebeuren is wat klef, maar het tempo ligt hoog genoeg om daar niet al te veel bij stil te staan. Mede door de leuke regie van Vaughn gaat de film niet vervelen.

Een paar leuke actiescenes en verwijzingen naar latere tijden in het X-Men universum. En de film ziet er mooi uit, al vielen de SFX wat tegen, maar de soundtrack mocht er absoluut zijn. Als het bekende deuntje inzet voel je dat het weer los gaat. Personages zijn buiten de bekende figuren wat vlak, maar met name Fassbender en in mindere mate McAvoy zetten sterke types neer.

Beter dan de andere X-Men films die ik heb gezien, wat meer in een interessante context. Al met al blijft de X-Men reeks mij toch het meest aanspreken van de superhelden, vooral vanwege Magneto, Joods jongetje, maar gedraagt zich later nog wel meer als ubermensch dan de Nazi's. Blijf het een interessante rand vinden die altijd wat meer diepte geeft aan dit gebeuren.

Kleine 3.5*

avatar van FillumGek

FillumGek

Steeds na het zien van een X-Men film word ik er maar weer eens aan herinnerd hoe saai ons mensenleventje eigenlijk is. Veertig uur per week naar school of werk, in het weekend wat leuks doen als je geluk hebt en de volgende week weer hetzelfde liedje. Een en al routine, zonder poespas. De enige superkrachten die wij bezitten komen vrij na een paar biertjes of een bordje bruine bonensoep. Maar wat zou het fantastisch zijn om zelf speciale powers te bezitten. Lekker met je laserstralen de hand der wet helpen, of een ravage aanrichten natuurlijk. Ja, mezelf verplaatsen in het lichaam van de X-Mannen lukt me dan ook wel.

De film doet in principe niet zoveel anders als in de voorgaande delen. Smijt een dik budget neer en laat de explosies en CGI-beelden van het scherm spatten, recht in het gezicht van de kijker. Hoewel ik vroeger regelmatig de cartoon keek heb ik de comics nooit gelezen en ik was eigenlijk ook alweer vergeten hoe het universum nu precies in elkaar steekt. Een prima opfrisser dus deze prequel. We krijgen te zien hoe verschillende X-Men samen komen. De ene bekend, de andere gloedjenieuw. En er zitten weer een paar erg leuke krachten bij. Azazel was wel een favorietje.

Sterk geacteerd door met name Fassbender en McAvoy, maar eigenlijk overtuigt de hele cast wel. Vaughn houdt het tempo er gelukkig flink in waardoor de film echt geen minuut verveeld. Het is echt leuk dat diverse oude bekenden hun opwachting maken (Wolverine) en hoe er diverse malen wordt verwezen naar het heden en verleden. Typisch een film waar de dikke twee uur vliegensvlug voorbij vliegen. Laat de volgende episode maar komen!

avatar van K. V.

K. V.

Door deze ben 'k aangenaam verrast. 'k kende enkel de reeks door de 3 films en dit is een goeie toevoeging. Niemand van de originele cast keerde terug (behalve een heel klein rolletje voor Hugh Jackman (Wolverine)), maar storend was het niet. Het was een frisse nieuwe wind.

'k vond het een interessante film. Ze geven heel wat uitleg over het ontstaan van de X-men en hoe bv Professor X in een rolstoel is belandt. Het was een mooie mix van verhaal en indrukwekkende special effects.

Enkel de reden waarom Mystique uiteindelijk is overgelopen vond 'k een beetje onrealistisch.

De film duurt meer dan twee uren, maar 'k heb me geen ogenblik verveeld. 'k vond het een absolute aanrader.

avatar van dave

dave

Eerste klasse, en dus per definitie de beste 'X-Men' uit de reeks. Over deze prequel is overduidelijk nagedacht. Verscheidene details kruisen elkaar en bezorgen de brave kijker een herkenbare slag in het gezicht. De film blijft bovenal bijzonder boeiend, al strompelen onze bovennatuurlijke vriendjes wel steeds meer bergafwaarts naarmate het einde vordert. Maar dat zal een kudde X-Fans worst wezen. Een schitterende Fassbender, een cameo van heb ik jou daar en geslaagde FX sluiten moeiteloos aan.

3,50

avatar van ExToR

ExToR

vond het toch niet helemaal geslaagd. het geheel was toch wel redelijk voorspelbaar en bevatte een aantal irritante/puberende 'sub verhaaltjes'. qua special effects vond ik het ook niet voldoende. toch was het verhaal boeiend en werd de film leuk opgebouwd. wel vraag ik me af waarom ze kiezen voor een prequel? het concept is dan wel aardig, maar begint toch ook wel enigszins uitgemolken te raken (eerdere x-men, fantastic four, dark angel etc)?

op zich een aardige film, niets bijzonders en er had meer aandacht naar de special effects mogen gaan.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Voordat X-Men: First Class in de maak ging, waren er verhalen over een prequel over Magneto, en als je deze film ziet, vraag je je sterk af waarom die film er nou niet is gekomen. Want het is tijdens het kijken van First Class duidelijk dat zijn verhaallijn het interessantst is. De coolste scènes zitten dan ook aan het begin als hij op zoek is naar zijn oude nazivriendjes. Op zich is dat trouwens al een tof uitgangspunt, een oud slachtoffer van de concentratiekampen die wraak gaat nemen op de verantwoordelijken; dat hij daarbij ook nog eens superkrachten heeft maakt het extra cool. Helaas gaat de film gauw genoeg een andere kant op en moeten we onze aandacht richten op een stel vervelende pubers - een euvel waar X-Men wel vaker aan lijdt. Toch zijn er wel nog wat leuke dingetjes hier en daar, zoals de manier waarop de Cubacrisis in het verhaal wordt verwerkt, maar al met al valt de film toch wel een beetje tegen in het licht van wat het had kunnen zijn. Namelijk een badassfilm over een bad ass motherfucker die op bad ass wijze wraak neemt op de mensen uit zijn verleden. Niet heel erg X-Menachtig, maar wel vet.

avatar van Insignificance

Insignificance

Een ontstaansgeschiedenis die qua flow lange tijd wel wat weg heeft van het tweede deel. Het schakelt best vlotjes door de jaren en plaatsen heen en de opmaat heeft ook enkele leuke momenten. Bacon als nazi, maar vooral Fassbender neemt de film even bij de hand in het Argentijnse café. Het schip biedt het nodige spektakel, hier is het rekruteren wél te doen en de split screens tijdens de training geven het zowaar een dosis flair.

Zo heb je niet al te veel last van enkele saaie mutsen die de cast hebben gehaald en wordt het zelfs even serieus grappig tijdens Jackman's cameo. De kids daarentegen zijn me toch echt iets te suf en tijdens de voorbereiding op de crisis neuzelt het naar bedenkelijk niveau. De crisis zelf is natuurlijk al dwaas en met al die mutantentruukjes wordt het ook nog eens een enorm circus, maar vooruit. Als geheel nog wel redelijk verteerbare onzin.