• 9.160.723 stemmen

Lethal Weapon 2 (1989)

Actie / Komedie | 114 minuten / 118 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Komedie

Speelduur: 114 minuten / 118 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Donner

Met onder meer: Mel Gibson, Danny Glover en Joe Pesci

Gesproken taal: Engels en Afrikaans

Releasedatum: 17 augustus 1989

Plot Lethal Weapon 2

"The magic is back!"

De politiemannen Martin Riggs (Gibson) en Roger Murtaugh (Glover) zijn terug. Deze keer komen ze in aanraking met een Afrikaanse diplomaat die gebruik maakt van zijn diplomatieke onschendbaarheid om zijn criminele activiteiten ongestraft te kunnen uitvoeren. De irritante Leo Getz (Pesci) is de enige getuige die Riggs en Murtaugh hebben, maar de vraag is of ze hem zelf niet eerst zullen vermoorden voordat hij kan getuigen.

Martin Riggs

Captain Ed Murphy

Officer Meagan Shapiro

avatar van Foose

Foose

Meer van hetzelfde, heerlijk.

avatar van The Oceanic Six

Nailed 'em both

Ook deel 2 maar weer eens opgezet en net als mijn vorige kijkbeurt tien jaar terug blijft dit een ijzersterke actiefilm, maar het niveau van deel 2 halen ze net niet. Dat neemt verder niks weg van de kwaliteit van deze, want heel wat actie-franchises zouden willen dat ze zo'n constant hoog niveau halen als de Lethal Weapon films.

Er zijn hier twee veranderingen die opvallen vergeleken met de eerste en dat is dat de grimmige sfeer iets minder grimmig is geworden, waardoor er meer ruimte voor komedie is. Niet dat het een actie-komedie is, want er zitten nog altijd brute shoot outs in en zeker Gibson is nog altijd een harde bad ass, maar ergens kijkt dat luchtiger sfeertje wel goed weg. Beste scène om mee te lachen is veruit de condoom-commercieel waar de dochter van Murtaugh in mee speelt, maar een goede tweede blijft ook de bom-ontmanteling op de badkamer. Gelukkig vergeten ze ook de actiefans niet, met bv die geweldige achtervolging in de eerste minuten, de aanval op de trailer van Riggs, maar ook de totale vernietiging van de woning op palen. Het tempo ligt gelukkig nog steeds hoog, zonder dat ze aan kwaliteit in boeten. Het plot rondom de corrupte Zuid-Afrikaanse diplomaat was wel oké, maar niet bijzonder. Maar voor de inhoud kijk je deze films ook niet.

De andere grote verandering is de toevoeging van Joe Pesci als getuige die bescherming nodig heeft, maar die veel te veel praat en nogal irritant is. Dat is hij ook voor mij als kijker, want de grens tussen geestig en ergerlijk is een kleine hier. Het zorgt er voor dat het duo Gibson-Glover wat minder screentijd samen heeft en dat vind ik jammer, want zij zijn echt de sterren van deze reeks. Hier waarderen ze elkaar als collega en zijn ze zelfs vrienden, maar alsnog blijven hun verschillende werkwijzen prettig botsen. Het maakt van deze tweede film weer heel fijn vermaak dat weer lekker authentiek 80's aan blijft voelen.

4* blijven staan

avatar van Kondoro

Kondoro

“Nailed 'em both!”

Yep, dit tweede deel is bijna net zo leuk als zijn voorganger. En ik ben het er mee eens dat het, het sfeertje is wat hier toch minder grimmig is waardoor de komedie meer naar buiten treedt echter, dat sfeertje was wel een pluspunt bij het eerste deel waar het drama niet de overhand had maar, een goed en wellicht geweldig deel uitmaakte van de film en dat is wat ik hier wat miste. De suïcidale gedachten lijken in één klap verdwenen echter typeerde dat de rol van ‘Riggs’ helemaal omdat hij hierdoor knettergek leek te zijn, en vooral niet bang voor de dood. Dat tweede was hier overigens nog steeds aanwezig, want ‘Riggs’ werkt zich wel weer gewoon heerlijk in de nesten en dat levert erg vermakelijke scenes op zowel komisch gezien als actie.

Wat ‘Donner’ voornamelijk heel goed deed (en de cast werkte daar uiteraard aan mee) was het feit dat hij voornamelijk veel oude grappen in de film laat zitten die deel één zo leuk heeft gemaakt. Bijvoorbeeld de quote:

“I'm too old for this shit.”

Kwam veelvuldig terug maar, ook het bekvechten tussen de twee was heerlijk, dat ‘Riggs’ niet mag rijden en ga zo maar even door. Geweldig gelachen ook om deze momenten, en die twee leken er onwijs veel zin in hebben de reeks door te zetten. Ook goed dat eigenlijk zo’n beetje de hele cast weer terug was, zoals het ook bij de eerste film was. Dit zorgt toch voor een hechtere band en met je kijkers maar ook tussen de acteurs. En ik vond het toevoegen van ‘Pesci’ echt een pluspunt.

De film opent overigens erg leuk en de humor en actie zitten er direct in. Wat daarna opvalt is dat ‘Riggs’ al aardig is ingeburgerd bij de familie van ‘Murtaugh’ en dat vond ik wel komisch. Ook waar ik overigens helemaal stuk om ging was de condoom reclame, geweldig! Er gebeurt veel nieuwe dingen, al blijft het plot niet echt super boeiend. De corrupte diplomaten uit Zuid-Afrika vond ik overigens wel een leuk onderwerp, en de actie eromheen vond ik ook supergaaf. Veel geschiet, veel stunts en veel gelach, zoals ik het nu langzamerhand gewend ben en ook verwacht bij deze films.

Die ‘Joe Pesci’ is overigens een geweldige toevoeging tussen het duo, en vormt zo een mooi trio. De humor, de chaoot past precies bij deze heren, zoals we het al hadden verwacht maar dan een stukje beter. Ook vond ik veel scenes erg indrukwekkend, zo bijvoorbeeld de aanvallen op alles huizen van de agenten en waar zo één voor één de agenten doodgaan door de Zuid-Afrikanen, die overigens door ‘Riggs’ nog worden uit gemaakt als Ariërs omdat ze er ook zo uitzagen, iets wat hedendaags niet meer had gekund en ze waren gelijk gecanceld.

En om af te sluiten mag ik die knappe ‘Patsy Kensit’ niet vergeten, die de Nederlandse ‘Rika van den Haas’ mag vertolken, en ik ben denk ik stiekem een beetje verliefd geworden op die personage. Prachtige vrouw om te zien met een zeer tragisch einde, iets wat je overigens al voelde aan komen omdat ‘Donner’ er erg lang mee wachtte en er hierdoor te veel focus op werd gelegd. Ook vond ik de muziek erg leuk, wat ik ook al het eerste deel vond (dit helaas vergeten te noemen) maar, dit was echt heerlijk eighties en zorgde voor nog meer sfeer! Al om al, fantastische sequel waar ik van heb genoten, en ik blijf steeds door genieten van deze films!

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag dit 2e deel weer eens herbekeken, ditmaal op Blu-ray!

Ik kon mij er weinig meer van herinneren, dit deel vond ik iets beter en leuker dan het 1e deel, vooral de humor was hier meer aanwezig met dank aan ''Leo'' met zijn ''oke oke oke'' opmerkingen, verder zat de film vol goede actiescenes!

Ook tegen het einde aan met dat appartement van de diplomaten en het eind bij het schip was spectaculair om te zien, wat ik verder een sterke scene vond was met het Nederlandse meisje in het strandhuisje van Riggs toen ze aangevallen werden door 2 helikopters met machine geweren en ze ontsnappen door het gat onder het huisje waar de hond doorheen gaat.. maar eigenlijk zijn alle actiescenes wel geinig!

Daarom iets beter dan het 1e deel omdat in het 2e deel veel meer gebeurd.

Op naar deel 3.

avatar van nick1965

nick1965

The Oceanic Six schreef:
Nailed 'em both

4* blijven staan

avatar van Han Solo 420

Han Solo 420

Een vermakelijke actiefilm. Deze film heb ik vroeger in mijn jonge jaren een keer gezien en dan gisteren voor de tweede keer.

De vaart zat er lekker in. Je krijgt genoeg achtergrond informatie van de karakters zonder dat het de film overneemt. Ook was het verhaal prima en de boeven waren leuk. Verder vind ik hoe de wagen van Murtaugh zich door de film ontwikkelde zeer geestig.

Hoewel ik normaal gesproken geen liefhebber ben van openingsscènes die direct in een achtervolging beginnen, vond ik het hier wel goed werken. Ik denk dat dat komt omdat beide heren in dezelfde wagen zaten, dus je krijgt direct voldoende context om iets om de achtervolging te geven. De meeste actiescènes zaten leuk in elkaar. Die scène waarin Riggs zijn woning wordt beschoten, werkte zeer goed. Je zag die hond namelijk van te voren in paar keer door dat luik heen kruipen. Dus het kwam niet uit de lucht vallen. Ook de slotscène op de boot was top. De ‘Looney Tunes’-achtige val van de vrachtcontainer was zeer tof en kwam lekker binnen bij mij. Deze scène kon ik me ook nog heel goed herinneren van mijn eerste kijkbeurt.

De achtervolging met de takelwagen vond ik dan minder geslaagd. Die oogde vrij rommelig en overhaast. De spanning voelde ik daar niet. Ook de scène waarin het huis van de boeven wordt gesloopt, miste voor mij de lading. Ik knipperde even met mijn ogen en het hele huis was in het ravijn gelazerd en de belangrijke karakters stonden plotseling op een miraculeuze wijze weer ongedeerd buiten.

De muziek wist me eigenlijk nauwelijks te pakken. Het was een beetje van die flauwe jaren 80 muziek met weinig variatie. Tijdens de actiescènes werkte dat prima, maar bij de overige scènes niet.

Kortom, deze film is een zeer fijne actiefilm met een lekker tempo en een lekker sfeertje. Ik zet nu in op drie sterren, maar ik vermoed als ik hem later voor een derde keer zie, dat het er 3,5 kunnen worden. 3*

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed.

Verbazingwekkend goed eigenlijk, daar ik allesbehalve de grootste fan ben van deze reeks, noch van de hoofdrolspelers. Maar ik vind deze net wat beter dan de eerste uit de reeks. Zeer vlot gebracht, met een ideale mix tussen humor en enkele serieuzere scènes, en uptempo actie en jazzy rust. Mel Gibson is net niet irritant en Joe Pesci in z'n eerste keer als de snelle babbelaar Leo Getz wordt ook niet te veel opgevoerd. Zo blijft alles binnen de perken en is dit tweede gedeelte simpelweg wat het moet zijn.

3,5