menu

Lethal Weapon (1987)

mijn stem
3,52 (2054)
2054 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Misdaad
110 minuten / 117 minuten (director's cut)

geregisseerd door Richard Donner
met Mel Gibson, Danny Glover en Gary Busey

Riggs (Gibson) en Murtaugh (Glover) hebben in Lethal Weapon grondig de pest aan elkaar. Maar ze zijn collega's en in hun vak bovenbazen! Gibson is een keiharde, blanke moordmachine... Glover een bezadigd huisvader, die zich voortdurend 'te oud' vindt. Maar onderhand knokt het duo zich een weg door Los Angeles, waar een moderne jungle-oorlog woedt. Gibson neemt als keiharde 'cop' waanzinnige risico's; Glover is een toegewijde rechercheur met een vlekkeloze staat van dienst.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=EP6X6z2oSzU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,0
TMP
Degelijke actiefilm. Qua plot stelt het niet veel voor, maar het is onderhoudend genoeg en Gibson en Glover vormen een prima duo. De actiescènes zijn talrijk en best vermakelijk en door het behoorlijke tempo kijkt de film aardig weg.

avatar van des1
2,5
Hebben we een abonnement op deze buddy cop film of zo? Vorige week te zien, nu weer.

avatar van hannes64
4,5
Majestics schreef:
Die saxofoon soundtracks...geweldig. Ik ben een groot fan van die zwoele jaren 80/90 saxofoon film soundtracks.


Ik ben een rasechte Michael Kamen-fan, zonde dat ie d`r niet meer is want hij kon zeer goed met actiefilms over weg.
Net zoals met Die Hard ook hier een heerlijke score.

avatar van Metalfist
4,0
What did one shepherd say to the other shepherd? Let's get the flock out of here!

De laatste tijd eens aan de Mad Max reeks begonnen en dan bleek ik eigenlijk toch wel een grote fan van Mel Gibson te zijn. Hij speelt het titelpersonage met verve en ik had meteen zin om eens aan die andere bekende franchise van hem te beginnen: Lethal Weapon. Een tijd geleden de blu-ray box in solden gekocht voor de helft van de prijs en gisteren was het nog wel eens tijd voor een lekker vermakelijk actiefilmpje. Ik had dit indertijd op 3* gewaardeerd, maar vermoedde dat dat nu wel eens wat meer zou kunnen worden.

Altijd fijn wanneer een voorgevoel uitkomt, want dit eerste deel barst van de fun. De gekke Riggs en de kalme Murtaugh die tegen wil en dank worden samengebracht om de dood van een jonge vrouw te onderzoeken is genoeg basis voor een vermakelijk plot met lekker veel actie. Het einde met de vechtpartij tussen Riggs en Joshua in de tuin van Murtaugh oogt een beetje vreemd weliswaar, maar het is in ieder geval een leuke climax. Wat Lethal Weapon echter vooral onderscheidt van talloze andere films in het genre is het heerlijke samenspel tussen Riggs en Murtaugh. Zo'n typisch 'tegenpolen trekken elkaar aan' verhaal, maar een goede balans tussen serieuze scènes (de zelfmoordneigingen van Riggs) en grappige scènes (het kleine duel op de schietbaan tussen Riggs en Murtaugh wie er het best kan schieten) zorgen ervoor dat dit voor geen enkele seconde verveelt. Wat op zich knap is, want met een speelduur van een kleine 2 uur zou je verwachten dat dit toch wel ergens inzakt.

Eerlijk is eerlijk, het is vooral Mel Gibson en Danny Glover die dit naar zo'n hoog niveau tillen. Gibson is met zijn wilde haren en psychotische blik werkelijk geknipt voor de rol van Riggs en Glover is met zijn continue gezaag en gekreun de perfecte flik op retour die het opeens met een gestoorde partner moet doen. Toch is er aan de bijrollen ook nog wel de nodige aandacht besteed. Zo draaft Gary Busey wel vaker in dit soort films op, maar als Joshua speelt hij één van zijn beste rollen. Mitchell Ryan is een goede bad-guy en let vooral ook nog op een kleine bijrol voor Blackie Dammett. Blackie wie? Zijn echte naam is John Kiedis, vader van Red Hot Chilli Peppers zanger Anthony Kiedis. Dammett speelt één van de gangsters bij de introductie van Riggs.

Toffe soundtrack ook nog, maar wat verwacht je als je klappers als Eric Clapton en Michael Kamen samenbrengt. Zo'n typische jaren '80 sound die echt perfect bij de film past. Ik vraag me af of ik de film eigenlijk met mijn 4* niet wat te laag beoordeel. Eerst de vervolgen maar eens afwachten, wie weet zijn die nog beter...

Dikke 4*

avatar van Ajax&Litmanen1
4,5
Metalfist schreef:
Eerst de vervolgen maar eens afwachten, wie weet zijn die nog beter...


De vervolgen doen ieder geval niet of nauwelijks onder voor het origineel en da's zeldzaam. Heerlijke reeks en na het lezen van je review krijg ik ook zin dit weer eens te gaan bekijken.

Je bent ook op de hoogte dat deel 5 met de oude cast is bevestigd? Vind ik erg fijn nieuws.

avatar van Metalfist
4,0
Ajax&Litmanen1 schreef:
De vervolgen doen ieder geval niet of nauwelijks onder voor het origineel en da's zeldzaam. Heerlijke reeks en na het lezen van je review krijg ik ook zin dit weer eens te gaan bekijken.

Je bent ook op de hoogte dat deel 5 met de oude cast is bevestigd? Vind ik erg fijn nieuws.
Nee, wist ik niet. Wat een goed nieuws! Ik heb wel eens wat flarden van de recente televisieserie gezien, maar dat zei me niets. Ik heb nog goede herinneringen aan deel 4 met Jet Li, de rest is allemaal wat wazig.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,5
Metalfist schreef:
(quote)
Nee, wist ik niet. Wat een goed nieuws! Ik heb wel eens wat flarden van de recente televisieserie gezien, maar dat zei me niets. Ik heb nog goede herinneringen aan deel 4 met Jet Li, de rest is allemaal wat wazig.


Film >> Nieuws >> Lethal Weapon 5

avatar van Fisico
3,0
Fisico (moderator)
Vroeger diverse keren gezien. De Lethal weapon-reeks blijft vermakelijk. Leuke actie, fijne humor en heerlijk om het duo Murtaugh-Riggs terug te zien. De chemie tussen die twee is duidelijk aanwezig en zal in de verdere films alleen maar toenemen. Twee tegenpolen ook: Riggs als flamboyante schietgrage en gekke suïcidale flik met een Murtaugh die het liefst allemaal wat kalmer wil aandoen. Net 50 geworden, maar zijn pensionering komt dichter en dichter bij.

Eenvoudige plot die niet te veel om het lijf heeft, maar het werkt wel. Toch samen met Die hard en in iets mindere mate Beverly Hills cop één van de betere reeksen in het genre en dat hebben we vooral te danken aan een geweldige Mel Gibson die met Lethal weapon écht doorbrak bij het grote publiek vooraleer hij de rol van William Wallace aannam.

Fonzzz002
1 van de beste buddycop-films (zo niet DE beste buddy-cop film) die er is. Wat Lethal Weapon zo goed maakt zijn de 2 hoofdpersonages. Dit zijn sterk opgebouwde personages die op logische manier reageren op elkaar. Riggs zijn depressieve gevoelens maken hem roekeloos in zijn acties, wat zowel een komisch effect heeft als dat het voor effectieve drama momenten zorgt. De manier hoe hij ontwikkelt in het verhaal, door zijn omgang met Murtaugh, is geloofwaardig gedaan en geeft Lethal Weapon meer diepgang dan de standaard buddy-cop film. Maar niet alleen dit verhaalelement slaat aan, want er zit een verrassend spannend moord mysterie in de film. Wat begint met een simpele dood loopt langzaam naar een complexer verhaal uit, waardoor ik met volle nieuwsgierigheid bleef kijken naar waar het verhaal heenging.

Gibson en Clover laten zich allebei van een sterke kant zien. Beiden wisten mij over de acteurs heen te laten kijken en alleen de personages te zien die ze speelde. Er zit actie in de film (het is immers het actiegenre), maar dit is een van de actiefilms waar het narratief zo sterk is dat ik haast geen behoefte had aan schietgevechten. Van alle films in de Lethal Weapon reeks heeft dit deel de meest geloofwaardige, realistische actiescenes, Het is niet bang om over-the-top te worden, maar nergens werd het te absurd.

Wat minpunten betreft is het enige waar ik op afhaakte dat, zodra de mysteries bekend waren en de film meer op actie ging focussen, ik het minder vond. Dit was voornamelijk in de laatste 15 minuten een hinder. Los daarvan kan ik niets aanmerken.

Een aanrader in het buddy-cop genre en 1 van mijn favorieten 80’s actiefilms.

4/4,5*

avatar van jono
3,5
De jonge, geestelijk instabiele politieman Martin Riggs en de zwarte agent Roger Murtaugh worden gedwongen om met elkaar samen te werken om de mysterieuze zelfmoord van een prostituee te onderzoeken. Tijdens het onderzoek stuiten ze op een gewelddadige drugsbende.

Dat is het kort het plot van deze actiefilm over twee getroebleerde politiemannen. De jonge Riggs is suïcidaal en psychotisch na het verongelukken van zijn vrouw, en de oudere Murtaugh lijdt aan een midlifecrisis. In het begin van de film kunnen ze elkaar niet luchten of zien. Dat zou een aardig uitgangspunt kunnen zijn voor een mooi psychologisch drama, en daar lijkt het de eerste drie kwartier ook op af te stevenen. Halverwege verandert de film echter in een gewelddadige actiefilm met veel achtervolgingen en het nodige knok- en schietwerk, en dat is erg jammer. Met het interessante gegeven wordt eigenlijk niets gedaan, en aan het eind van de film is alles koek en ei. Wat mij betreft een enorm gemiste kans.

Wat resteert is een aardige actiefilm die prima uit te zitten is, dat dan weer wel. Er kwamen nog drie vervolgen, een televisieserie en een videospel uit, maar ik verwacht meer van hetzelfde dus eigenlijk hoef ik die niet meer te zien. 3,5*

avatar van Shadowed
3,0
Ok.

Toch niet helemaal overtuigd door deze Lethal Weapon. De chemie tussen Gibson en Glover mocht er zeker zijn, het overtuigde me gewoon niet. De mystery in deze film is vrij zwakjes uitgevoerd, maar het actie en komedie gehalte is wat beter.

Voor mij was dit meer een standaard cop en cop flick. De twee passen natuurlijk alles behalve bij elkaar maar gaan elkaar in het einde toch wel weer waarderen, en voila, 3 vervolgdelen zijn geboren. Overigens is dit wel beter dan de andere films in dit genre.

Vooral door het leuke spel krijgt de film een voldoende.

avatar van lars-pixar
3,0
Deze eerste Lethal Weapon film is een redelijk goede start uit vierdelige filmreeks. Richard Donner en Joel Silver leveren hier dan ook prima film af. De actiescenes zijn vrij over de top, maar worden hier wel kwalitatief goed in beeld gebracht. Daarbij is de sfeer voor een jaren tachtig film erg toepasselijk, vooral de saxofoon sound zorgt daar erg goed voor. Het simpele verhaallijn lijkt voor een matige film te zorgen. Het is dan ook de over de top actie die voor het meeste vermaak zorgt. Duo Mel Gibson en Danny Glover lijken met hun personages hier nog een introductie te hebben, maar zetten als acteurs de rollen goed neer. Dat allemaal zorgt in het algemeen voor een vermakelijke actiefilm.
3,0*

5,0
Weer even herzien.heb weer genoten.en natuurlijk heb ik ook weer erg gelachen.mel gibson en danny glover zijn echt een super duo.en gary busey speel ook een prima bad guy.de rest van cast speelt het ook erg goed.en ook een prima verhaal.dit is gewoon echt 1 van mijn favoriete films,en de vervolgen zijn net zo goed dan dit deel.deel 4 mischien net iets minder, maar zelfs dat deel vind ik erg goed.

2,5
pop
Het eerste gedeelte van deze film heb ik me nog best wel vermaakt. Met een erg goed spelende Gibson. Het is ook vooral het Gibson personage die de film nog een wat scherp randje geeft.
Het tweede gedeelte is weer een typische bombastische, gladde en over de top actie film. En laat ik daar nu net niet van houden.
Aan de volgende delen zal ik me dan ook maar niet wagen.

avatar van BlueJudaskiss
2,0
Ik had kunnen aanvoelen dat dit niets voor mij zou zijn nadat ik me laatst ook gierend gek had verveeld bij het vergelijkbare Beverly Hills Cop. Dit was iets ruwer en ik begrijp best wat mensen hier leuk aan vinden, maar het is voor mij allemaal veel te gedateerd.

2,0*

avatar van Movie Jim
3,0
Het eerste deel van de fantastische
Lethal weapon films!

Deze vond ik persoonlijk iets minder
Danny Glover en Mel Gibson
zoeken nog een beetje in hun rol.
De Bad guys zijn wel leuk.
Maar als je deze film een paar keer al
gezien hebt wordt het een beetje voorspelbaar.

avatar van Tarkus
4,0
Tarkus schreef:
Het was lang geleden dat ik deze film nog eens had gezien.
Hoewel hij nu wat trager overkomt voor deze tijd, is het toch nog steeds een spannend en vooral ook humoristische film.
Het samenspel tussen beide hoofdrolspelers maakt dat deze prent in ieders geheugen staat gegrift, het is ondertussen een legendarische samenwerking geworden, bewijs zijn de opvolgers van deze prent.
Deze film is dus een aanrader en de sequels, uitzonderlijk, zijn dat ook.


Nog eens opnieuw bekeken, heb me de ganse reeks op Blu-ray aangeschaft.
Prima versies dus, waarvan vooral het geluid een boost heeft gekregen.
Clapton's gitaar galmt uit de boxen!!

avatar van Basto
3,5
Net herzien. Best geinig. In de jaren 80 hadden blockbusters nog gewoon topless dames in de openingsscene en was de actie ook best hard.

Prima film nog steeds. Ruime 3,5

avatar van notoirefilmhater
Maar ze zijn collega's en in hun vak bovenbazen!

wtf zijn bovenbazen?

avatar van Lebarron
4,0
Lethal Weapon is een van de beste buddy-cop movies omdat het duo Murtaugh en Riggs een geweldige chemie heeft. De suicidale Riggs die daardoor overal schijt aan heeft en de brave vader Murtaugh die zichzelf eigenlijk te oud vind maar als puntje bij paaltje komt staat hij wel zijn mannetje staat. Het verhaal was typisch 80's met schimmige Vietnamveteranen die in de heroinehandel zaten maar de vaart zit er goed in en de actie is van hoog niveau. Het slaat echter nooit door naar hersenloos knallen omdat de twee geregeld kibbelen als twee oude wijven en daardoor de balans tussen actie en humor perfect is. Lethal Weapon betekende de grote doorbraak van Mel Gibson als actiester en ook dat Danny Glover een bekende naam werd. Lethal Weapon is ook een van weinige meer voor mannen kerstfilms en maakt daaron al jaren deel uit van de kersttraditie bij ons in de familie. Op eerste kerstdag zitten ik en mijn oom voor de buis en kijken we dit soort alternatieve kerst-films, eten we junkfood en decoreren wij de kerstboom met lege bierblikjes terwijl mijn tante in de keuken het grote diner voor Boxing Day te staat klaar te maken.

avatar van notsub
3,0
Als actiefilm is dit niet de beste in zijn genre. Sterker nog, het zag erg doorsnee en verouderd uit. Nee, Lethal Weapon moet het vooral hebben van het duo Gibson en Glover. Hun chemie werkt fantastisch en dat levert memorabele momenten op. De tegenstrijdige karakters worden prachtig vertolkt, het is jammer dat de omlijsting wat doorsnee aanvoelt.

avatar van Grindhouse62
3,5
Basto schreef:
Net herzien. Best geinig. In de jaren 80 hadden blockbusters nog gewoon topless dames in de openingsscene en was de actie ook best hard.

Prima film nog steeds. Ruime 3,5
Mee eens, heb vorige week dit eerste deel herzien en blijft een toppertje van die tijd en dat geld idem dito voor deel 2 die ik vanavond heb herzien.

avatar van Gerlof1378
5,0
Voor mij 1 van de beste actiefilms ooit gemaakt, met een goed verhaal, sterke cast (de chemie van Mel Gibson en Danny Glover vooraan) en natuurlijk de actie en humor. Wat deze film nu juist zo mooi maakt ik als jaren 80 kind zeg daarmee genoeg, ook de andere 3 delen zijn en blijven heerlijke films om te zien. Persoonlijk vind ik deel 2 nog altijd de beste, gezien de grotere actiescenes, de badguys en Joe Pesci natuurlijk voor iedereen die ervan houd zeg ik verplichte kost.

avatar van JoeCabot
3,5
Eeuwigheid geleden dat ik deze gezien heb. Omdat het in theorie een kerstfilm is, heb ik ‘m tijdens de eindejaarsperiode nog maar eens opgezet…

Het eerste wat me opviel: deze film is ruiger dan ik me kan herinneren. Verwacht dus geen olijke buddy movie, het gaat er bij momenten behoorlijk rauw en pittig aan toe (althans, naar Hollywood-normen).

Het tweede wat me opviel: dat ongelooflijk weelderige nektapijt van Gibson. Lethal Weapon ademt jaren 80, met naast de “gewaagde” kapsels ook de saxofoon die de volle twee uur voor sfeer zorgt en natuurlijk het eindgevecht waarbij de wapens neergelegd worden en beide heren hun vuisten laten spreken (geweldig, dat soort taferelen zie je vandaag niet meer).

Voor de rest moet Lethal Weapon I het niet zo zeer hebben van spectaculaire explosies en car chases, maar eerder van “bescheiden” shoot-outs en vechtscènes. Het relatief lage budget zal daar ook wel voor iets tussenzitten. Hoewel ik de actie alsnog best cool vind, moet ik ook wel toegeven dat ik lang niet altijd op het puntje van mijn stoel zat.

Overall heb ik er wel van genoten. 3,5*

avatar van feyenoordfan01
4,5
topfilm!

Gast
geplaatst: vandaag om 21:15 uur

geplaatst: vandaag om 21:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.