- Home
- Films
- Lethal Weapon
- Filtered
Genre: Actie / Misdaad
Speelduur: 110 minuten / 117 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Donner
Met onder meer: Mel Gibson, Danny Glover en Gary Busey
Releasedatum: 23 juli 1987
Bekijk via Prime Video
Plot Lethal Weapon
"If these two can learn to stand each other... the bad guys don't stand a chance."
Martin Riggs (Gibson) en Roger Murtaugh (Glover) zijn in Lethal Weapon elkaars absolute tegenpolen die gedwongen samen moeten werken om een lastige zaak op te lossen. Riggs is een keiharde en onbevreesde moordmachine en Murtaugh een kalme old school agent die alles volgens het boekje doet en die zich voortdurend 'te oud voor dit soort dingen' vindt. Het duo knokt en schiet zich op onorthodoxe wijze een weg door Los Angeles, waar een drugsoorlog woedt.
Martin Riggs
Amanda Hunsaker
Nick Murtaugh
Carrie Murtaugh
sinterklaas
Goede film, Had deze in 2004 geleend samen met de andere delen en elke dag weer een deel gezien.
Maar deze was echt wel goed. Ik houd wel van een combinatie van actie en komedie. En er zit nog een grappig einde aan ook.
4,0
Sportingerke
Vond alle lethal weapons trouwens erg sterke films. Omdat ik niet meer weet welk verhaal juist bij welk nummertje hoort, geef ik ze tot ik ze ooit nog eens terug zie allemaal dezelfde punten.
Natuurlijk is de ene film wat beter dan de andere, maar aangezien ze me 4 mooie avonden bezorgd hebben, krijgen ze allemaal dezelfde hoge punten.
Een goeie portie actie, een vleugje humor, soms onrealistische situaties ten top en de nodige spanning. Kortom: gegevens die elke politiefilm nodig heeft.
Ik moet trouwens dringend eens een Dirty Harryfilm bekijken...
dave
Je moet toegeven, het is goed gevonden dat Martin Riggs suïcidale neigingen heeft in deze film. Het maakt alles veel spannender en intenser, wetende dat hij elke keer tot het uiterste zal gaan.
Beste scène: waarin Riggs blijft knallen op de helicopter die al 200 meter weggevlogen is
Het is een van de weinige echte actiefilms die de tand des tijds moeiteloos doorstaan heeft.
Dutchero
4 x Lethal Weapon? Liever niet..........
De film begint best leuk met een suicidale Gibson, maar ontaard steeds meer in een lange aflevering van Baantjer. Totdat de dochter van Murtaugh wordt ontvoerd Hier komt er wat meer actie in de film, maar die kon me totaal niet overtuigen. Matige actiescenes, mede door zwak camera werk. Dieptepunt was dat eindgevecht ( tussen Riggs en Joshua ). Verschrikkelijk slecht gespeeld (Hulk Hogan's gevechten zien er realistischer uit) maar zo mogelijk nog slechter gefilmd. Je zag er erg weinig aan en wat je zag zag er niet uit.
De humor is dan allang bijna in zijn geheel verdwenen, alleen Riggs was sporadisch nog grappig. Het verhaal was weer lekkere ouderwetse bullshit, zo voorspelbaar als het opkomen van de zon.
Daarbij komt nog het tenenkrommend slechte acteerwerk van Glover. Was totaal niet grappig, zn grappig bedoelde stopzinnetje "I'm to old for this" kwam steeds geforceerder over en in de wat serieuzere delen overtuigde hij totaal niet.
Is er dan niets positiefs te melden? Weinig, helaas. Alleen Gibson was van een hoog niveau, was grappig in de humoristische scenes, overtuigend in de serieuzere scenes. Maar dat was het dan ook wel.
1.5 * voor Gibson
Lennert
Dat ik hier nog niet aan begonnen was terwijl ik van actiefilms houd (en een speciaal zwak voor buddyfilms heb) is me een raadsel. Samen met Tango & Cash is dit in ieder geval mijn favoriete buddymovie, voornamelijk door het weergaloze acteerwerk van Mel Gibson als agent met zelfdestructieve eigenschappen. Ik had overigens geen problemen met Glover, die naar mijn mening prima zijn best deed. Verder lekker harde actie met genoeg variatie om het interessant te houden en een flinke dosis humor. Topfilm.
powerman
Erg leuke en frisse politiefilm, waarin spanning en humor op een zeer succesvolle en aansprekende wijze gecombineerd werden. Daarnast was de chemie tussen Gibson en Glover en hun persoonlijke verhaal en achtergrond in de film net dat ietsje meer dat de flm nodig had om over de middenmoot heen getild te worden. Er volgden nog drie vervolgen die zoals dat niet zelden gaat, steeds minder werden, uitgezonderd deel 2 dat weliswaar minder origineel en spannend was, maar door de aanwezigheid van de onnavolgbare Joe Pesci wel nog veel komischer.
Vinokourov
Middelmatige actiefilm die verdraagzaam wordt door al die lollige dialogen. Mel Gibson zijn karakter is dik aangezet, maar datzelfde vond ik ook gelden voor Danny Glover, die opzichtig liet zien dat ook negers een heel harmonieus gezin kunnen hebben
. Ach eigenlijk is alles overdreven, maar dus wel vermakelijk. Jammer dat er tussen de vele actiescenes er niet één uitsprong qua spektakel.
DeCol
Eindelijk eens helemaal gezien en het was wel zoals verwacht een leuk filmpje. Wat Lethal Weapon sterk maakt is de afwisseling van actie en humor. De actie wordt nooit echt bijzonder, maar dankzij de fijne jaren tachtig-sfeer en de leuke dialogen wordt het toch naar een hoger niveau gehaald. De personages mochten wat minder aangedikt zijn, maar echt erg is het niet. Dik verdiende 3,5*.
FillumGek
Gek genoeg had ik deze nog nooit gezien, dus toch maar een keer aan gewaagd.
Lethal Weapon is een stoere actiefilm met uitstekend acteerwerk van Gibson en Glover. Het verhaal stelt geen drol voor, maar vooral Gibson zet zijn rol zo stoer neer dat het een feest is om hem te zien spelen. Glover geeft wat tegengas door de serieuzere, verstandige rol op zich te nemen en samen houden ze elkaar in evenwicht.
Ondanks dat de film al bijna 25 jaar oud is voelt de film niet gedateerd aan. De actie klinkt goed en ziet er goed uit. Niet bij nadenken, gewoon kijken.
movie acteurs
Een van de leukste oude films met Gibson.
Dit is tenminste een lekkere actiefilm vol met humor.
Een dikke 4.0 voor die gouwe ouwe Mel. Okee, de rest deed het ook erg leuk natuurlijk zoals Glover en Pesci.
Ik vond de hele Lethal Weapon serie overschat. 1 deel met een geflipte Mel Gibson is leuk maar 4 delen
Dit was natuurlijk het leukste deel omdat het nog allemaal origineel was.
John Lee Hooker
Leuk duo, de film heeft wel wat weg van The Rookie. Goede actie, topacteurs, lekkere vaart en af en toe een grap zorgen voor een aangename zit. Prima.
Heerlijke actiefilm die de toon zette voor vele latere actiefilms. Bijzonder vermakelijk en uitstekende actiescenes die er ruim twintig jaar na dato nog even spectaculair uit zien. Goeie muziek van Eric Clapton en Michael Kamen die de film van de juiste sfeer voorzien. Maar de spil van de film zijn toch wel de twee goed geschreven tegenpolen die een geweldig duo vormen. Mel Gibson en Danny Glover geven hier de perfecte invulling hieraan, en maken van deze film een plezier om naar te kijken.
jumpstylemovie
Ik heb laatst de LW box gekocht voor iets van 15 euro, da's geen geld voor zulke leuke films. Het eerste deel is goed maar verschilt het meest van de vervolgen. Deze is wat zwaarder door Gibson die zelfmoordneigingen heeft. De vervolgen zijn typische, simpele actie films.
Deze heeft een leuke (80's) sfeer en Mel Gibson heeft een geinig kapsel. Gewoon een leuke actiefilm voor tussendoor. Minpuntjes zijn dat Gibson soms iets te overdreven doet en dat Pesci hier nog niet aanwezig is.
Constant komisch.
Een leuke start van een viertal films met het vonkende duo Gibson en Glover. De chemie tussen de twee kissebissende agenten is de voornaamste drijfveer van het zoveelste 13 in een dozijn actie-verhaaltje. De twee tegenpolen zorgen voor constant komisch entertainment, ook wanneer het script wat grimmiger wordt en houden daardoor de film in een leuke balans.
Goed.
Lekkere politiefilm, met een leuk duo die zoals altijd in dit soort films, tegenpolen van elkaar zijn.
Gibson is de wilde van de twee, terwijl Glover een wat rustigere huisvader is. Vanaf het begin is duidelijk dat de twee een sterke chemie met elkaar hebben en dat straalt ook duidelijk van de film en mannen af. Het verhaaltje stelt allemaal niet veel voor, maar is een goed fundament om deze actuers lekker los op te laten gaan. De verhouding tussen actie en humor is precies goed en hoewel er soms ook wel wat flauwe momenten tussendoor zitten, blijft de film de gehele speelduur wel leuk.
De bad guy is deze film is ook nog wel vermakelijk in de persoon van Garey Busey, die samen met Ron Pearlman wel tot de lelijkste acteurs aller tijden behoort, denk ik zo.
Filmkriebel
Zo, voor de vierde of vijfde keer gezien intussen (en misschien wel de allerlaatste?), ditmaal de "director's cut". Dit blijft werkelijk een dijk van een actiefilm waar regisseur en acteurs alle verwachtingen overtroffen, want geloof het of niet, naar Hollywoodnormen werd dit met een vrij bescheiden budget gefilmd. Het is die populaire cocktail van buddy movie, van geslaagde humor en keiharde actie die ervoor zorgt dat deze film niet tegenvalt zelfs na zoveel herzieningen. Gibson in één van zijn beste rollen als suïcidale flik en Glover die eigenlijk "too old for this shit" is. Voor mij samen met Die Hard één van de beste actiefilms uit de jaren '80. Slecht nieuws evenwel : er is een reboot in aantocht.
Insignificance
Riggs en Murtaugh, ik heb ze wel eens leuker gevonden. Glover is nog altijd een sympathieke stootzak en Gibson als psychoot heeft z'n momenten, maar al dat drama rondom z'n personage is een tikkel overdadig. Film neemt ook veel tijd in beslag om het duo op poten te zetten en echt snedige teksten of veel gein kan ik er niet (meer) van maken. Dat het verhaaltje brak is, valt voor lief te nemen, maar zo heeft het al met al behoorlijk wat schwung verloren. Het betere (actie)werk bevindt zich in het laatste half uur, maar vanaf de shot at the title wordt het echt te belachelijk.
martijn011
- 2034 berichten
Ik ben al zolang van plan geweest om de hele Lethal Weapon-serie te gaan zien maar het kwam er steeds niet van. Heb nu eindelijk het eerste deel gezien en om nou te zeggen dat ik sta te springen om de vervolgdelen te gaan kijken..
Nee, het viel me bar tegen en het was aan Gibson te danken dat ik geen hele zware onvoldoende uitdeel.
Gibson valt bij mij meestal wel in de smaak en zo ook nu weer. Een goeie kop, als actiefiguur is hij geslaagd en ook kan hij humoristisch uit de hoek komen.
Maar waar deze film zo'n hoge score vandaan heeft is me een raadsel. Ik zou niet weten wat hier anders aan is dan aan een andere actiefilm.
Vond het verhaal echt een regelrecht drama. Die schurken kwamen belachelijk slecht over, ik heb haast geen drugs voorbij zien komen en dat eindgevecht is helemaal om je te bescheuren zo slecht.
En om nou te zeggen dat het duo Gibson/Glover nou een perfect duo is.. Sloeg me niet bepaald op de dijen van het lachen eerlijk gezegd.
Fikse tegenvaller voor een film waar ik veel van had verwacht. Ik ga de volgende delen zeker kijken, hopelijk was dit een eenmalige misser.
Dankzij Gibson blijft m'n score draaglijk al kan ik echt niet om een onvoldoende heen.
dutchtuga
Herzien op blu-ray. Heerlijke 80's film die vooral in het duo Gibson en Glover een troef in handen heeft. Hun chemie is aanstekelijk. Plotgewijs is de film wat standaard, wat vooral niet erg is, en in Busey en Atkins kent Lethal Weapon twee heerlijke temporaire toevoegingen. Vooral de eerste is goed op dreef. Erg jammer is wel de wat knullige confrontatie aan het eind. Heerlijke titelsong ook trouwens. De clip ervan is hilarisch, erg 80's vooral.
Fran
- 1953 berichten
De film reeks van Lethal Weapon staat garant voor aktie en goede humor. In deze reeks zien we de twee rechercheurs elkaar ontmoeten terwijl ze allebei in een hele andere fase van hun leven staan. Vanaf het begin af aan zie je al dat er een hechte band zal ontstaan tussen de twee en dit is ook de rode draad bij alle films van deze reeks. Ik vind die band nog wel het vermakelijkst om te zien. Hoe de twee op elkaar ingespeeld zijn en de humor die ze gebruiken is echt hilarisch.
Daarnaast krijg je ook de nodige actie, ontploffingen, achtervolgingen etc. etc. voorgeschoteld. Helemaal top. In deze film wordt Riggs zijn gehele trailer aan gort geschoten. Spanning en sensatie. Het is niet dat je op het puntje van je stoel zit maar het is zeker vermakelijk genoeg om je de gehele film geboeid te laten kijken.
Het heerlijke typische jaren 80 sfeertje met alle kledij en apparatuur die er bij komt kijken is voor mij de kerst op de taart. Een feest van herkenning als je de jaren 80 nog hebt meegemaakt. Alles bij elkaar opgeteld is dit absoluut een aanrader.
FlickyMartin
I'm too old for this shit!
Fun Fact: I'm too old for this shit! word herhaald in alle 4 de films.
Lethal Weapon is het standaard buddy-cop concept waarin 2 agenten die elkaar niet kunnen uitstaan gekoppeld worden en dankzij alles wat ze meemaken toch een band weten te krijgen.
Dit word in het eerste deel erg goed naar voren gebracht, zowel Murtaugh (Mel Gibson) als Riggs (Danny Glover) bevatten interessante persoonlijke ontwikkelingen en verhalen.
Niet op de manier dat ze sympathie opwekken, maar het is gewoon een van de betere koppelingen in actiefilms tot nu toe.
Zowel persoonlijk als op hun werk zijn ze elkaars tegenpolen, Riggs is een vader die netjes binnen de lijntjes zijn werk uitvoert, Murtaugh is een jongere agent die zeer risicovol te werk gaat.
De film is vrij onstabiel op momenten, geen constant genot, er zijn wankele momenten die je een beetje uit het moment halen.
De hele eighties-vibe die deze film uitstraalt maakt het des te beter en zorgt voor een echte buddy-cop classic!
Sergio Leone
Doorsnee.
Met het oog op The Expendables 3 moest ik maar eens de klassiekers van Mad Mel beginnen zien. Nu, Mad Max heb ik niet in bezit dus dan maar aan Lethal Weapon begonnen en ik vrees dat het voorlopig bij deel 1 zal blijven.
Sowieso vind ik Riggs en Murtaugh weinig tot geen leuke klik hebben. Weef dat dan in een verhaaltje dat eigenlijk nooit echt van de grond komt en waarbij de schurkjes tegenvallen en de echt leuke momenten zijn op één hand te tellen. Ondanks de negatieve bijklank die u tot dusver hebt ontdekt, is mijn oordeel wel positief. Zelfs de barslechte finale - dat knokpartijtje is écht te dom voor woorden - kan daar niets aan veranderen.
En eigenlijk is dat positieve oordeel enkel en alleen aan Mel Gibson te danken, want die vind ik wél goed. Naast de immer roestige Danny Glover heeft hij uiteraard zijn jeugdigheid mee, maar bv in die zelfmoordscène vind ik hem erg sterk acteren.
Richard Donner maakt er zelf ook niet al te veel van. In de periode van films als Predator, Die Hard, ... vind ik Lethal Weapon veel te onopvallend. De actie is oké maar niet speciaal waar genoemde generatiegenoten wél "uitpakken" en ook sterke oneliners ontbreken hier. Glover's "I'm too old for this shit" drie keer moeten herhalen zegt alles.
Kleine 3
Roger Thornhill
Een prachtig voorbeeld van hoe een op zich al uitstekend script door perfecte en schijnbaar op maat geleverde vertolkingen naar een (nog) hoger niveau kan worden getild. Enig minpuntje is het overdreven slotgevecht, maar dat wordt al bijna goedgemaakt door het uiteindelijke resultaat van Riggs' demonstratie op de schietbaan – ik zat in m'n eentje voor de televisie hardop te lachen. Een heerlijke film met magnifieke hoofdrollen, en een eye-opener voor wie nog niet (of niet meer) wist hoe electrifying Mel Gibson kan zijn.
schram101
Ja. Eindelijk weer eens herzien. Een verhoging zit er niet in, dat zou teveel eer zijn, maar toch heb ik weer genoten van deze effectieve buddycop. Een lastig genre, zeker omdat het vaker niet dan wel slaagt. Gibson en Glover hebben echter zoveel chemie dat het van het scherm spat. De eerste fysiek nog in topvorm, al kijk ik wel uit naar zijn rol in The Expendables 3!
Het plotje heeft natuurlijk niet veel om het lijf maar toch weet Lethal Weapon bijna dertig jaar na dato nog steeds te boeien. De opening mag er ook zijn trouwens. Best grof en zet daardoor direct de toon. Verder kent de film sowieso een aantal leuke actiescene's zonder dat het echt spectaculair wordt. Het eindgevecht is ietwat too much, maar hoort misschien ook wel bij dit soort films.
Aardig.
Eentje die de tijd wél goed overleefd heeft. De Lethal Weapon reeks was nooit écht geweldig, maar het vermaak dat er toen al inzat is nog steeds aanwezig. Vond deze films vroeger altijd al wel geinig, Donner bewijst hiermee dat hij toch meer in zich heeft dan ik oorspronkelijk dacht.
Gibson en Glover zijn vooral een fijn duo, waarbij ik Glover nog de leukste van de twee vond. Daarnaast een goede balans tussen de humor en de wat serieuzere gedeeltes, waardoor het 2 uur lang interessant genoeg blijft.
Simpel plotje natuurlijk en het verloop van de film is weinig spannend (meer), maar dat boeit niet al te veel. Sfeertje is scherp genoeg, af en toe best grappig en ook qua actie brengt het wat het moet. Eenvoudig maar leuk vermaak dus, nog steeds.
blurp194
Dirty Harry en Hill Street Blues gemixt en gemengd, en een jaartje of twintig in de toekomst gezet.
Veel humor en veel vaart, daar gaat het vooral om - en af en toe even wat ernstigs er tussendoor, en vaak gecombineerd met een brute actiescene. Waarbij de helden Riggs en Murtaugh natuurlijk larger than life zijn - daar is geen bad guy tegen opgewassen.
Gibson is erg goed in zijn rol als de suïcidale Riggs, en wordt perfect aangevuld door Danny Glover - die in deze serie opvallend beter op zijn plaats is dan in veel andere films. Bad guys zijn er ook genoeg, met als boegbeeld natuurlijk Gary Busey.
Toch is de film hier en daar wat tam, en dat valt pas op als je gaat vergelijken met de latere delen. En dat is precies wat ik ga doen - de hele serie achter elkaar kijken.
Herculaas
Ik kan er niet de vinger op leggen, maar deze op zichzelf toch degelijke actiefilm wist me niet te boeien. Misschien nog eens herzien.
IH88
“I'm too old for this shit!”
Murtaugh en Riggs, een legendarisch duo als het aankomt op buddycop films. Gibson en Glover geven perfect gestalte aan dit duo en hun chemie zorgt ervoor dat deze film boven de middelmaat uitstijgt. Sterke actiescènes, leuke humor en een aardig verhaal, Lethal Weapon doet niet veel nieuws maar voert het wel tot in de perfectie uit. Laat Murtaugh en Riggs onderzoek doen en tegelijkertijd kibbelen over van alles en nog wat en je hebt een succesformule voor een geslaagde buddycop film.
TMP
Degelijke actiefilm. Qua plot stelt het niet veel voor, maar het is onderhoudend genoeg en Gibson en Glover vormen een prima duo. De actiescènes zijn talrijk en best vermakelijk en door het behoorlijke tempo kijkt de film aardig weg.

Lethal Weapon 4
1998

Lethal Weapon 3
1992

Lethal Weapon 2
1989

Mel Gibson bevestigt: Danny Glover keert terug als Murtaugh in 'Lethal Weapon 5'

Netflix verwijdert zeer binnenkort deze titels uit het aanbod

Mel Gibson bevestigt dat hij terugkeert als Riggs in 'Lethal Weapon 5' en de film ook zal regisseren

Mel Gibson bevestigt nieuw deel in 'Lethal Weapon'-reeks

Braveheart