menu

Lethal Weapon 4 (1998)

mijn stem
3,28 (1629)
1629 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Komedie
127 minuten

geregisseerd door Richard Donner
met Mel Gibson, Danny Glover en Joe Pesci

De rechercheurs Martin Riggs, Roger Murtaugh en Lorna Cole zijn terug, samen met de hyperactieve Leo Getz. Het viertal wordt ditmaal bijgestaan door assistent-rechercheur Lee Butters in hun onderzoek naar de mensensmokkel die georganiseerd wordt door een Aziatische misdaadorganisatie. Ze worden al snel geconfronteerd met Wah Sing Ku, de harde man in de organisatie. Dan blijkt al snel dat het oprollen van deze Chinese maffia-bende een zware, dodelijke klus zou kunnen worden voor Riggs en Murtaugh.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=7cpig7OhI98

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Thomas83
3,0
Ik was oprecht al het hele bestaan van deze film vergeten en dichtte onderdelen uit deze aan de derde film toe. Onterecht, want na de slechte derde film is deze een fijne terugkeer naar al het goede waar de filmreeks voor staat. Totaal onzinnige en zichzelf niet al te serieus nemende actie met onlogische explosies (vooral in die openingsscène fraai), amusante achtervolgingen, spectaculaire stunts. De kameraadschappelijke sfeer en onderlinge humor op het politiebureau met daarbij ook veel bekende gezichten die weer verschijnen. De good guys die erg ver gaan in het intimideren van de bad guys.

Maar bovenal natuurlijk de grootste troef van de serie, de hechte vriendschap tussen Riggs en Murtaugh, die wel veel kibbelen omdat Riggs Murtaugh altijd plaagt, maar ze beschouwen elkaar echt als familie en dat zien we hier weer goed terug. De film heeft weer echt veel van die scènes waar familiewaarden en vriendschap centraal staan, waar in de vorige film de balans echt zoek was en (slechte) humor te veel de boventoon voerde zonder dat er iets achter stak.

Wel is het zo dat de film wel opzichtig alles wat de eerste twee films goed maakte probeert te imiteren en zonder echt helemaal datzelfde niveau te halen, maar dat is eigenlijk waar je minimaal bij een eerste vervolgfilm hoopt te zien, en het is allemaal ook nog goed genoeg gemaakt. Eigenlijk is deze vierde film een beetje wat je verwacht en hoopt als je een deel twee van een goede eerste film gaat kijken.

Rock en Pesci samen in 1 film klinkt als een overkill aan ADHD, maar ze zitten maar weinig samen in dezelfde scènes en Rock houdt zich nog redelijk in en is zelfs in het eerste deel van de film erg leuk. Ook zo aandoenlijk hoe Riggs een beetje probeert Murtaugh hem leuk te laten vinden. Er had nog wel wat meer uit de relatie tussen Butters en Murtaugh gehaald kunnen worden, eigenlijk een gemiste kans. Wel een pluspunt dat men nu niet zo doorslaat in hoe gek Riggs is. Het blijkt misschien uit zijn roekeloze acties maar uit zich niet meer in stemmetjes of wilde blikken, of zelfs maar zijn wilde bos haar.

Jet Li voegt wel echt wat toe trouwens, is een waardige bad guy. Hij brengt natuurlijk ook wat goede actiemomenten met zich mee, maar gelukkig niet zoveel dat het helemaal een ander soort film wordt (al slaat het op het einde even bijna door). En hij compenseert ook voor het misschien wat te gebrekkige verhaal.

De film is niet zonder mindere scènes, zoals die met het lachgas en ook wel een beetje het einde in het ziekenhuis, maar dan krijgt Pesci's personage toch nog een beetje glans nadat hij vooral de hele film weer weinig bijdraagt. Die monoloog over de kikker daarvoor leek het begin van een wat dubieuze scène maar wist met zijn ontknoping uiteindelijk toch nog wel een beetje te ontroeren. Ja, dit is gewoon een film waar je vooral blij mee moet zijn. Het komt niet vaak voor dat zo'n goede filmreeks op een waardige manier eindigt. Dat leek na de derde film al een gelopen zaak. Een dikke 3.0*.

3,0
Kan erdoor, maar op de rol van Joe Pesci ben ik ondertussen wel helemaal uitgekeken.

avatar van Boneka
3,0
Het is moeilijk om het niveau hoog te houden. Zoals zo vaak bij sequels is het vervolg vaak een stuk minder. En wat jammer dat ze weer voor die uitermate irritante Pesci hebben gekozen. Hij was inderdaad leuk in deel 2. Uitermate irritant in 3 en ook in deze had hij voor mij niet terug hoeven te komen. In Lethal weapon 4 zien we weer wat terug in de delen 1 en 2. Actie en wat leuke grappen en op het eind een mooi spektakel hoewel je het nooit wint van iemand met de "zwarte band". De onderwater scene was overigens mooi gemaakt, maar wel ongeloofwaardig. Dat gold ook voor de snelwegscene, waarvan ik dacht waar gaat dit heen, maar vond het zowaar nog wel grappig.

We eindigen, met een soort "Who's talking" maar het beste blijven toch wel de eerste twee delen.
Lethal weapon 1 3.5 ster
Lethal weapon 2 4 sterren
Lethal weapon 3 2.5 ster
Lethal weapon 4 3 sterren

avatar van IH88
3,5
“I'm not too old for this shit.”

Perfect einde van de Lethal Weapon franchise. Murtaugh en Riggs zijn ouder, maar gelukkig komen ze al kibbelend weer in een doldwaas avontuur terecht. Het begint repeterend te worden, maar ik kan niet anders dan voor de laatste keer de weergaloze chemie te roemen tussen Glover en Gibson.

Zelfs in dit vierde avontuur is het samenspel tussen de twee nog steeds ongeëvenaard. Met Joe Pesci en nieuwkomer Chris Rock als wandelende en snelpratende stuiterballen. En ook Rene Russo en Jet Li doen het goed in bijrollen. Er is chemie, er is humor, er is actie en dit vierde deel geeft Murtaugh en Riggs een perfect einde. Ik ga ze missen. Want zoals ze op het laatst schreeuwen, "This is Family!". En zo is het maar net.

3,0
TMP
Aardige afsluiter van de Lethal Weapon reeks. De interactie tussen Murtaugh en Riggs is en blijft fijn. Verder bevat de film hier en daar best wat komische momenten en heeft de film een redelijk plot, waardoor ook dit deel wel de moeite waard is.

avatar van Metalfist
4,0
Flied lice? It's fried rice, you plick

Van de volledige Lethal Weapon reeks was het vierde deel er eentje waar ik nog herinneringen aan had. Het was sowieso de eerste film in de reeks die werd uitgebracht toen ik al op deze aardbol rondliep (hoewel, dat klopt niet helemaal aangezien Lethal Weapon 3 is uitgebracht toen ik 1 jaar was) maar ik kan me nog altijd het tripje naar de videotheek herinneren en natuurlijk die kickass finale met Jet Li. Blijft sowieso wel een reeks die een bijzonder hoog niveau weet te houden. Het derde deel was de minste tot nu toe, maar kon nog altijd rekenen op een solide 3.5*

En wat blijkt? Met het vierde deel krijgt de reeks er terug een halfje bij waardoor dit volgens mij de enige filmreeks is waarvan 3 van de 4 delen op 4* mogen rekenen. De lijn die is opgezet in het derde deel wordt hier verder doorgetrokken (meer humor, minder harde scènes) maar de manier waarop die relatie tussen Murtaugh en Riggs blijft evolueren, het is heerlijk om te zien. Sowieso ook enorm fijn dat dit ook telkens door dezelfde regisseur wordt gemaakt, want Richard Donner weet er een zekere continuïteit in te steken die ik kan waarderen. Dat kan van simpele one-liners/woordgrapjes doorheen de reeks gaan tot elke keer met een geweldige openingsscène op de proppen komen. Lethal Weapon 4 stelt op dat gebied wederom niet teleur en heeft met Wah Sing Ku ook nog eens een geweldige bad-guy. Niet alles werkt weliswaar even goed (Leo Getz is deze keer weliswaar minder expliciet aanwezig dan in deel 3 maar daar staat dan wel Butters tegenover) maar er spat hier gewoon zoveel fun af dat ik dat eigenlijk niet aan mijn hart laat komen. Het is en blijft een reeks waar ik elke keer goedgezind van word en zelfs met de ietwat lange speelduur is er bitter weinig op aan te merken.

Donner keert dus voor alle vier de films terug als regisseur, maar sowieso is de Lethal Weapon franchise een reeks die bewijst hoe het moet op dit gebied. Gibson en Glover keren uiteraard terug voor de rollen van Riggs en Murtaugh (en ooh, wat doen ze dat goed) maar ook de kleine bijrollen zoals Trish en Rianne, gespeeld door respectievelijk Darlene Love en Traci Wolfe, blijven door dezelfde cast vertolkt worden. Toch knap voor een reeks die meer dan 10 jaar draaide. Een aantal toffe nieuwkomers ook met Jet Li op kop. Die mag onder begeleiding van Cory Yuen een lekker potje vechten en in tegenstelling tot wat je zou verwachten bij zo'n Aziatische superster die in een Amerikaanse film terecht komt, is dat hier een perfecte combinatie. Soundtrack is ook weer erg fijn (ook daar opnieuw Michael Kamen en Eric Clapton, met dan nog wat nummers van onder andere Van Halen) en verder toch ook weer veel fijne actie.

Het is allemaal gigantisch over the top (die snelwegscène!) en toch heeft het zijn charme. Een klein halfjaar bezig geweest om de 4 delen te zien, maar ik zou het direct opnieuw doen. Blijft de beste rol van Gibson en hoewel hij hier zijn lange manen heeft laten knippen, doet dat gelukkig niets af aan de chemie tussen hem en Glover. Dat vijfde deel mag er gerust nog komen van mij, maar dan moet het wel op dezelfde manier worden aangepakt als de overige sequels. Dan komt het helemaal goed, maar op zich is en blijft dit ook een geweldige afsluiter.

4*

Fonzzz002
Een verbetering van het zwakke deel 3. Lethal Weapon 4 voelt meer als een Rush Hour film dan iets dat te vergelijken is met Lethal Weapon 1, maar zodra ik deze vergelijking kon negeren keek het prima weg. Er waren een paar over-the-top actie scenes die leuk waren om te zien, een paar komische flauwe grappen (voornamelijk de scenes waarin Riggs Murtaugh plaagde voelde als vanouds) en het heeft Jet Li als martial arts vijand, wat altijd vermakelijk is om te zien.

Het verhaal stelt wederom niets voor. Het is een cliche mensenhandel verhaal zonder verrassingen, maar het zijn de personages, die actie en paar effectieve humor momenten die de film leuk maken. Ik vond het echter wel jammer dat Riggs en Murtaugh wederom teveel afwijken van hoe ze begonnen. Ze overtreden op meerdere punten in de film de wet, zonder gevolgen, wat zeker voor Murtaugh out-of-character voelde.

Beter dan 3, vermakelijke popcornfilm, maar nergens bijzonder. Ik zou geen nee zeggen tegen een deel 5, al zou ik mijn verwachtingen niet te hoog doen.

3*

avatar van Tarkus
4,5
Tarkus schreef:
Voor mij is dit nog de beste van de vier filmen.
Prima cast, die ervoor zorgt dat er voldoende spanning in de film zit, maar ook, en vooral, dat je soms wel hilarische scènes krijgt, neem die bij de tandarts maar, subliem !!
Het verhaal is ook zeer goed, weliswaar wat gewelddadiger dan in de vorige filmen.
Kortom: na het bekijken van de 4 filmen na elkaar kan je niet anders dan tevreden zijn over deze puike reeks, een aanrader alle 4 de filmen.
Er was een tijd geleden sprake van nog een 5de film, maar gezien de huidige status van Mel Gibson in Hollywood, zou het me verbazen of die er ooit nog komt.


Met deze laatste heb ik de ganse reeks dus opnieuw bekeken, en wederom veel plezier aan beleefd.
We zijn nu tien jaar verder en een 5de is er dus nooit gekomen, en dat zal nu wel nooit gebeurden denk ik.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
Tarkus schreef:
en een 5de is er dus nooit gekomen, en dat zal nu wel nooit gebeurden denk ik.


Lethal Weapon 5 - MovieMeter.nl

Vermoedelijk doe je er goed aan dan dit topic eens door te lezen bij de nieuwste berichten...

avatar van Tarkus
4,5
Ajax&Litmanen1 schreef:
(quote)


Lethal Weapon 5 - MovieMeter.nl

Vermoedelijk doe je er goed aan dan dit topic eens door te lezen bij de nieuwste berichten...


Heb het ondertussen gelezen, dank U

avatar van Basto
3,0
De film heeft een heerlijke openingscene die wel volledig los staat van de rest van het verhaal. Het vierde deel is verder de minste van de reeks. Er wordt veel te veel tijd verdaan met vervelende familieperikelen. Het komt daardoor veel te traag op gang. Had zo 20 minuten uit gemoeten. Actiescenes zijn wel tof. Nog van voor de cgi en dat maakt ze toch altijd net wat specialer.

3

avatar van Shadowed
3,5
Best leuk.

Wat mij betreft ook een vooruitgang op deel 3, die ik wat minder vond. Ik weet van de voorgaande delen voor de rest maar weinig. Enkel wat memorabele stukjes uit deel 2 omdat die toch wel behoorlijk spectaculair uit de hoek kwamen soms. Lethal Weapon 4 zet in ieder geval gelijk de toon.

Film opent namelijk redelijk gaaf. Gelijk belanden we in een lekker lompe, harde actiescène die er geen doekjes om windt. Zo hoort elke film in dit kaliber te openen. De aandacht zit er in ieder geval goed in zo. Zeker wanneer deze actiescène wordt opgevolgd met meerdere leuke actiescènes in de eerste 20 minuten.

Van wat ik me kan herinneren uit de vorige delen begint dit deel veel explosiever. Dat vind ik natuurlijk alles behalve erg. Wel duurt de film onnodig lang, met een speelduur die over de 120 minuten gaat. In zo'n onzingebeuren als Lethal Weapon is dat nergens voor nodig vind ik.

Gibson & Glover zijn voor de rest niet een erg memorabel duo. Typisch buddy-gedoe, wel met plezier uitgevoerd. Pesci is irritant, ik zie hem veel liever gewoon terug in serieuze misdaadfilms. Rock is ok, het is niet dat ik erg om hem heb kunnen lachen. Jet Li is dan wel weer een leuke schurk.

De film valt na een explosieve eerste 20 minuten een beetje plat en dan duurt het even voordat de film weer op gang komt. Het tempo zit er wel lekker in, maar de beelden buiten de actie om overtuigen niet altijd. De humor is te aanwezig wat mij betreft en wekt niet veel glimlachjes op. Zeker de scene waarin het duo richting de slotfase op de plaats delict binnenstormen met de arrogante speeches is niet aan mij besteed.

De film vult zichzelf in ieder geval op met lekkere actie die er best goed uitziet. Inderdaad nergens CGI te bekennen en dat maakt enkele actiescènes een beetje "nostalgisch". Maar voor de rest vond ik het qua verhaal of personages niet erg bijzonder en het duurt net wat te lang.

avatar van Lebarron
3,0
Lethal Weapon 4 was een verbetering ten op zichte van deel 3 maar blijft ook ver achter op deel 1 en 2. Er is weer een goede vijand gevonden in de zin van een Chinese Triade met als gevaarlijkste man Jet Li. Dat het toch wat minder is komt door de weg die ze in deel 3 waren ingeslagen met het toevoegen van Lorna Cole(Renee Russo) als liefdespartner voor Riggs. Hiermee is Riggs personage voorgoed verandert. Cole is ook aanwezig in deel 4 maar buiten het feit dat ze zwanger was voegde ze niets toe. Wel is het leuk om te zien dat Riggs ook een paar jaartjes ouder is en daardoor geregeld een fiks pak slaag moet incasseren met name van Jet Li. Helaas werd ook nu weer een nieuw personage toegevoegd, Lee Butters gespeeld door Chris Rock. Het personage van Rock slaat eigenlijk volledig de plank mis en ontneemt Leo Getz screentime. Dit zorgde ook voor een iets mindere chemie tussen Riggs en Murtaugh. Een derde wiel aan de wagen kan leuk zijn maar met een vierde wordt die scheve verhouding recht getrokken en schiet het dus uiteindelijk zijn doel voorbij.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:19 uur

geplaatst: vandaag om 18:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.