• 9.378.492 stemmen

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Avontuur / Fantasy | 153 minuten

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 15 juli 2009

Plot Harry Potter and the Half-Blood Prince

"Dark Secrets Revealed"

Als Harry, Ron en Hermelien aan hun zesde jaar aan Zweinstein beginnen, komt Harry in het bezit van een geheimzinnig volgekladderd toverdrankenboek, dat ooit het eigendom is geweest van de onbekende Halfbloed Prins. Wat moet Harry doen met de af en toe wel erg obscure spreuken die het boek vermeldt? En ondertussen heeft hij te kampen met een moeizaam sociaal leven en laat Perkamentus hem stukje bij beetje informatie zien over het duistere verleden van Voldemort. Deze lessen van Perkamentus zullen leiden tot het grootste geheim van de duistere heerser en het zal Harry helpen om te overleven.

Ron Weasley

Ginny Weasley

Lavender Brown

Luna Lovegood

AHWA schreef:

De boeken worden ook steeds donkerder en voor een ietwat ouder publiek. Het blijft een kinderboekenreeks, maar er zit genoeg in voor volwassenen. De boeken worden ook steeds dikker en krijgen steeds meer verhaallijnen.

Rowling wilde de boeken ook laten meegroeien met haar publiek, de generatie kinderen de met de boeken puber en uiteindelijk volwassen werd. Geluk voor haar dat het ook bij volwassenen aansloeg.

avatar van miiej

miiej

Deze Hp is echt totaal anders dan de vorige delen, maar dat is ook wel eens fijn, om een ander soort film te bekijken.

De bijrollen vond ik echt het beste , zoals sneep en bellatrix

maar goed, 4*

avatar van Alberic

Alberic

Ik ben gisteren geweest in Imax met de eerste 15 minuten 3D (wat weinig toevoegde).
Ik heb niet echt veel problemen met een een wat verkorte versie om de vaart te houden in een film. Je kunt een boek niet helemaal naar de letter verfilmen. Ik las het hier al eerder: tot 2/3 van de film is dat allemaal nog wel te pruimen. Hoewel de toegevoegde scénes mij ook niet erg onmisbaar leken.
Het laatste stuk vind ik echt slecht. Hoewel het er 'filmtechnisch' netjes uit ziet, slaat het verhaaltechnisch echt nergens meer op:

1 Hoe weet Draco dat Perkamentus en Harry in de top van een van de torens aankomen van hun avontuur buiten het kasteel?
2 Hoe weten de dooddoeners dat Draco daar is?
3 Waarom vraagt Harry zich niet af waarom Sneep een 'ssst' gebaar maakt naar hem waarop hij zich schuilhoudt en daarna ziet dat Sneep Perkamentus dood?
4 Waarom vraagt hij zich niet af waarom Sneep zijn aanwezigheid niet kenbaar maakt aan de dooddoeners? Harry is vijand nummer 1!!
5 Waarom rent iedereen de toren uit, het hele kasteel door, het bos door om vervolgens het huisje van Hagrid in de fik te steken?
6 Waarom rent Harry erachteraan om pas dáár iets te roepen tegen Sneep en de dooddoeners terwijl hij op de toren alle kans had?
7 Waarom doen de dooddoeners verder niets meer dan gewoon weg gaan?
8 En is het niet belachelijk dat de titel van de film 'halfbloed prins' niet anders uitgelegd wordt dan dat Sneep zegt 'dat ben ik'. Punt, verder niets meer. (overigens al een vaag onderdeel in het boek)
9 Waarom moest het Nest in vlammen op gaan? En waarom stond dat huis ineens in een totaal ander soort omgeving dan in deel IV?

Verder vond ik de film netjes gemaakt. Mooie beelden, etc. Maar ik mis teveel grotere verhaallijnen.

Zo werd in 'Order of the Phoenix' het stuk al weggelaten waarbij Harry, Ron en Hermelein behekste spullen uit Grimmauld place aan het weggooien waren. Daarbij kwam ook de halsketting/gruzielement al ter sprake en de broer van Sirius Zwarts...

avatar van AHWA

AHWA

Alberic schreef:

Daar wisten ze nog niet dat de ketting een Horcrux was

Ik denk dat de Death Eaters voor de lol Hagrids huisje in brand steken onderweg naar het hek, vanwaar ze pas kunnen Disapparaten. Harry doet niets in de toren omdat hij waarschijnlijk weet dat hij geen kans maakt tegen een aantal Death Eaters, of omdat Dumbledore hem bevolen heeft om niets te doen.

Als hij Snape ziet, denkt hij dat hij redding komt brengen, maar integendeel. Nou ja...zoiets dan maar om spoilers voor film 7 te vermijden.

The Burrow wordt in brand gestoken om de dreiging van The Death Eaters en Voldemort wat dichterbij te brengen.

Het enige wat niet strookt met het boek is dat Bellatrix pas na de moord op Dumbledore het Dark Mark oproept. In het boek wordt dat juist gedaan om Harry en Dumbledore naar de toren te lokken. Je kunt beredeneren dat Dumbledore misschien aan Snape heeft uitgelekt dat hij daar zou zijn, en dat Snape dat aan Malfoy verteld heeft omdat hij beloofd had hem te helpen

avatar van Alberic

Alberic

AHWA schreef:

Daar wisten ze nog niet dat de ketting een Horcrux was

Dat is wel zo, maar in deel 7 gaat een groot deel van het verhaal over het zoeken en vinden van de ketting. Ze weten ineens weer dat ze de ketting vaker gezien hebben, denken terug aan Grimmauld place. Daar gaan ze dan ook naar toe (ze verblijven er zelfs een tijd). Knijster blijkt de ketting nog te hebben, de had voorkomen dat het ding werd weggegooid omdat hij nog steeds trouw was aan zijn oude meester. De broer van Sirius. Degene die de ketting uit de grot gestolen heeft etc. Een verwijzing in film 5 was dus op z'n plaats geweest. En volgens mij was boek 7 al uit toen film 5 gemaakt werd. En zo niet dan was Rowling er toch altijd bij om de grote verhaallijn te bewaken.

avatar van AHWA

AHWA

Het lijkt mij een simpele oplossing om daar in film 7 melding van te maken. O kijk, het is die ketting die we toen gevonden hebben bij het opruimen. Die heeft Kreacher vast. Meen dat ze in film 5 wel zeggen dat hij spullen van z'n oude meester(es) bewaart.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Ga m volgende week in de bios bekijken. Wat moet ik precies verwachten? Heb het boek niet gelezen.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

planet_of_death schreef:

Wat je kan verwachten is een film met mooi special effects een leuke Cast, minder mooie muziek dan vroeger en iets minder magie en meer realiteit. Dat is wat ik ervan begrijp

avatar van jimcarrey gek

jimcarrey gek

ik ga waarschijlijk donderdag heb er zo'n zin in lijkt me echt wel een goeie film

avatar van IcU

IcU

JohnWilliams schreef:

iets minder magie en meer realiteit.

Joepie

Don MN

Cheer up, de magie laat op vele momenten weinig over van de delen voor 'Order of the Phoenix', die nog steeds de mooiste magie bevat.

Hemelbewoner

Kan het toch niet helpen hem te vergelijken met het boek, en dat mis je het 1 en ander, ik had liever wat minder gezwijmel en gelul gezien en wat meer dingen die in het boek terugkomen zoals

( gebeurtenissen op het ministerie, begravenis perka, meer diepgang gebeurtenissen rondom voldemort, met hoofdletters : SLAG OM ZWIJNTSTIJN, wat meer spreuken-actie dus) dat miste ik persoonlijk.

de mooiste scene is die spreuk van perka in de grot met de vuurzee, in 1 woord geweldig gemaakt!

zeker het kijken waard, dat wel, maar lees het boek eerst!

Hemelbewoner schreef:
SLAG OM ZWIJNTSTIJN

Wat?

zeker het kijken waard, dat wel, maar lees het boek eerst!

Hoeft juist bij deze helemaal niet.

Wat?

Hoeft juist bij deze helemaal niet.

ja, dat ja, het was : hoii, hier zijn we, we nemen de boel over

en niets hoeft.

het is wat ik aanbeveel, er staan leuke dingen in die niet voorkomen, en dus ook geen vervolg krijgen in de volgende film...

juist... omdat ze niet voorkomen.

Don MN

Nouja, als je het boek van tevoren leest ga je te veel letten op zaken die niet in de film zitten. Ben benieuwd of ik ze uiteindelijk zal missen.

Don MN schreef:

Absoluut waar, denk dat ik de film beter had gevonden als ik het boek niet had gelezen, maar dan had ik wel wat gemist.

ik heb boek 1 tm4 niet gelezen, alleen 5 en 6 en 7.

Don MN

Ik lees niet veel, maar ben wel echt fan van de boekenreeks. De vorige delen zijn het wel waard om te lezen als je de laatste 3 goed vond. Alleen jammer dat je ze in een gekke volgorde hebt gelezen dan.

De films weten me eigenlijk iedere keer weer te overtuigen. Hopen maar dat de laatste twee delen dat ook doen.

avatar van otherfool

otherfool

Oei oei, de Harry Potter films worden almaar slechter, terwijl de franchise ooit toch heel behoorlijk begon... maar wat is dit een deceptie.

Werkelijk een draak van een film. De lotgevallen van onze favoriete goochelaar komen in dit deel niet boven een matige aflevering van een gemiddelde bakvissenserie uit; wat een afgrijselijk flauwe en kinderachtige verhaallijntjes rond deze pubers. De strijd met Voldemort komt pas in de laatste 20 minuten tot leven, daarvoor hebben ze het 2 uur over verholen blikken, een blanke huid met roze wangetjes, en 'snogging'. Zo veel geld gestopt in zo'n saai schouwspel, een schande.

Volstrekt overbodig deel waar ik me kapot aan geërgerd heb. 0,5*.

avatar van Barfly

Barfly

Als er een stel pubers voor je zit en elkaar met popcorn zit te bekogelen, dan weet ik weer waarom ik liever thuiszit met films zoals deze. Ik moet wel zeggen dat ze zich rustiger gedroegen nadat ik ze er in de pauze op aangesproken had.

De film zelf vond ik erg teleurstellend. Teveel aandacht aan verliefdheden en jalouzie en bijbehorend gegiechel over zoenen. Vooral voor de pauze vond ik het maar matig en de SE niet indrukwekkend bij de beginscène.

Komt ook bij dat ik nu wel een keer genoeg heb van de Potter-films, het is niet verrassend meer. Met elk nieuw deel lijkt ook Radcliffe minder geïnteresseerd om in ieder geval te proberen een prestatie neer te zetten. De rest van de cast stijgt boven hem uit, en dat lijkt me lastig als hoofdpersoon zijnde.

Sommige settings zijn mooi gemaakt, maar dat is, samen met de scène in de grot, alles.

avatar van Jaedex

Jaedex

moet je het deel hiervoor gezien hebben om de film goed te kunnen volgen?

Don MN

Uhm, ja ik denk wel dat je alle delen moet zien voordat je deze goed kunt begrijpen.

avatar van otherfool

otherfool

Jaedex schreef:

moet je het deel hiervoor gezien hebben om de film goed te kunnen volgen?

Hmm niet echt. Er gebeurt niet zoveel (en in deel 5 ook al niet) dat echt van belang is voor het verhaal. Volgens mij kun je sowieso het best de eerste 2/3 delen kijken en dan deel 7, het tussenliggende gedeelte is nogal soapachtig (en er is een reden dat ik nooit soaps kijk).

Don MN

Ja, dat zou inderdaad erg duidelijk zijn. Ach ja, Voldemort komt terug in deel 4 en in dit deel komen ze erachter hoe hem te vernietigen, is toch wel overbodige informatie.

avatar van Denniss10

Denniss10

Vindt het goede film. Maar er gebeurt te weining in het verhaal. Gaat te veel over liefde enz...

avatar van serpico

serpico

Don MN schreef:
Blijkbaar hadden velen op de storm gehoopt, die plaatsvond toen Harry niet áánwezig was, maar op weg terug naar Zweinstein. Het zou minder rechtvaardig zijn deze er wel in te stoppen aangezien Harry er nauwelijks iets van meekrijgt, afgezien van de details die na afloop worden besproken.

Het enige wat Harry in het boek doet is na de eliminatie achter Sneep en consorten aanhollen, een korte blik werpen op de aangerichte schade, en doorhollen. Vervolgens een aantal spreuken afvuren op Sneep, zonder succes want Sneep weet moeiteloos zijn zetten te 'lezen'. Extreem kort duel in het boek. Waarna Harry achter de schokerende waarheid komt.
Bagatelliseer dat eindgevecht nou niet ANDERS WORD IK BOOS

Die strijd had sowieso al moeten plaatsvinden omdat de Death Eaters absoluut hun engheid verliezen door ze zó Hogwarts uit te laten lopen, waar ze EINDELIJK zijn, een kasteel vol met goeierikken die het verdienen te sterven. Nee hoor, niks daarvan, de ramen van de Grote Zaal breken is ook wel indrukwekkend, laat de kindertjes maar rustig slapen.

Bovendien was dit zo ongeveer de eerste keer dat de kracht van de Orde van de Feniks en het gevoel van saamhorigheid dat Harry met zijn vriendjes heeft opgebouwd écht aan bod kwamen. En ja, natuurlijk is dat belangrijk. In het boek was al het leed van deze strijd een geweldige emotionele climax, na alle frustrerende onmacht, de stoïcijnse houding van het Ministry of Magic, de aanhoudende angst voor het welzijn van je geliefden en het thema dood waarvan het hele verhaal doordrenkt is. In de film hmm ... niet.

Het gaat er niet om hoe lang alles duurde (en zo kort was het ook weer niet). Het gaat erom dat het ontzettend veel te betekenen had. Zelfs de makers ontkennen dat niet. Ze hebben het eruit geknipt omdat ze echt niet genoeg inspiratie hadden voor 2 hele gevechten. En ehm de schokkende waarheid? Schokkend was alleen het boek.

En ja, ik weet dat dit de film is, niet het boek, maar in termen van spanning opbouwen enzo faalt de film gewoon ook door deze actie.

avatar van Phoenix

Phoenix

Inderdaad de zwakste Potter tot nu toe. Prima dat er wat hormonen rondvliegen in plaats van spreuken, maar hier neemt het gewoon het overgrote deel van de film in beslag. En het is nu ook niet dat het allemaal zo subtiel gebracht wordt door de acteurs. Af en toe was het net een middelbare school musical, zo werd er geacteerd.

Had veel liever nog wat meer back story van Tom Riddle gehad of een wat betere aanloop naar de climax.

Laten we hopen dat een groot deel van het budget dat voor deze film is gereserveerd, uiteindelijk toch voor de laatste 2 gebruikt is/wordt. Met minder dan een uur veldslag neem ik in ieder geval geen genoegen.

avatar van hdehoon

hdehoon

Ik heb hem zojuist gezien en ik vond het absoluut de mooiste uit de hele reeks tot nu toe. Heel sfeervol en vol rust gefilmd, en toch op gezette tijden actie en spectakel. Het plot zat goed in elkaar, de personages werken nu volwassen en zijn daardoor veel interessanter voor een volwassen publiek. De voorgeschiedenis met Maarten V. is heel interessant in beeld gebracht . Draco is een aardig knappe jongen aan het worden en Sneep is weer meesterlijk. Jammer alleen dat sommige scenes zo sprekend lijken op elementen uit LOTR, zoals Perkamentus die valt (net Gandalf) en de Gollemachtige wezens die uit het water komen. Ook blijft het open einde wel erg in de lucht hangen. Maar ik heb begrepen dat dit in het boek ook zo is, dus daar kun je dan moeilijk iets heel anders van maken.

avatar van Legan

Legan

Ook dit zesde deel van de Harry Potter reeks in de bioscoop gezien, en eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de onvoldoende voor het eerst sterk om de hoek kwam kijken.

The Half-Blood Prince is slechts bij vlagen onderhoudend, en daar is die ene voorspelbare doch uitstekende schrikmoment bij inbegrepen (als hij wordt gegrepen in de ondergrondse meer). Het merendeel van de film is maar slapjes en oppervlakkig uitgewerkt en de enkele leuke scène hier en daar is bij lange na niet voldoende om 2 ½ uur mee te vullen. Wat meer screen time voor enkele bijpersonages zou de film wonderen hebben gedaan.

Wat wel leuk is om te constateren, is dat Rupert Grint eindelijk laat zien dat hij kan acteren. Op een overtuigende manier zet hij een leuke personage neer. En wat betreft Emma Watson, die doet het al vanaf de eerste film aardig. Grootste tegenvaller op acteergebied is zonder twijfel Mister Harry Potter himself; Daniel Radcliffe. Hij is gespeend van ook maar een greintje acteertalent en mag dan ook per direct opzouten. Een grotere non-talent kom je niet snel tegen.

En nu weer een jaartje wachten op de volgende HP.

avatar van guuspuus

guuspuus

IK heb de film zojuist gezien en ik moet zeggen. Na het boek gelezen te hebben, toch een aardig tekort aan actie gehad te hebben. Ik vond het een leuke film, maar waarom laten ze nu juist op het punt waar het spectakel plaats vind: Het gevecht door het hele kasteel. in zijn geheel weg.
Het enige wat er gebeurt is dat perkamentus vermoord wordt. Ik vind dat voor een 2:40 uur lange HP-film 10 miezerige minuutjes aan actie veel te weinig zijn.
Wel een leuke film als je het boek niet gelezen hebt.

avatar van NightWolf

NightWolf

guuspuus schreef:

Wel een leuke film als je het boek niet gelezen hebt.

Totdat jij hier je zegje komt doen en begint te spoilen.