• 9.158.971 stemmen

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)

Avontuur / Fantasy | 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Harry Potter and the Philosopher's Stone / Harry Potter en de Steen der Wijzen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Chris Columbus

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 22 november 2001

Plot Harry Potter and the Sorcerer's Stone

"Let the magic begin."

De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt. Op een dag krijgt hij te horen dat zijn ouders tovenaars waren, en dat hij uitgenodigd is om te gaan studeren aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Verfilming van het eerste boek uit de succesvolle Harry Potter-reeks van J.K. Rowling.

Ron Weasley

Vernon Dursley

Quirinus Quirrell / Voldemort

avatar van Sisorow

Sisorow

Iemand naar de 4DX gegaan? Ben benieuwd hoe het is!

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

• 2047 berichten

Ebenezer Scrooge schreef:

Think my name's funny, do you? I've no need to ask yours. Red hair and a hand-me-down robe? You must be a Weasley.

De eerste HP film en daarom misschien wel de beste. In 2001 pas ontdekte ik de fantasyboeken van de Engelse schrijfster J.K. Rowling over een jonge tovenaar genaamd Harry Potter. Ik ben altijd laat met hypes. Vorig jaar nog verzamelde ik Flippo's. Magisch om te zien hoe het boek is vertaald naar het witte doek. Een met liefde gemaakte film vol betoverende beelden ondersteund door sprookjesachtige muziek. Minpuntjes zijn er ook: de film is iets te langdradig en voor mensen die het boek niet hebben gelezen kan het plot iets te lastig zijn door de vele personages. Prima rollen van onder meer Alan Rickman als Professor Snape, Richard Harris als Professor Dumbledore en Tom Felton als Draco Malfoy. Mooiste scene: Harry Potter die in Diagon Alley een toverstok gaat aanschaffen bij Olivanders (John Hurt) Makers of Fine Wands since 382 B.C.

Curious... Very curious.

Na lange tijd weer eens gezien. Wat me deze keer opviel is dat de film grotendeels gedragen wordt door de twinkelende sprookjesachtige muziek van John Williams. Ik lette ook steeds goed op hoe de muziek de beelden en dialogen versterkt, zoals bij het stukje in de toverstokkenwinkel, als Ollivander zich afvraagt: "I wonder..?", en later tegen Harry Potter, over zijn toverstok: "..when its brother gave you that scar!" en dan meteen daarop die dreigende blazers (wat zijn het, hoorns?). De eerste keer dat 'Voldemort's Theme' wordt ingezet. Deed me denken aan de muziek rond Darth Vader in Star Wars en aan de wolf in Peter en de Wolf, gek genoeg.

'Hedwig's Theme' is m.i. een van de mooiste muziekstukken ooit geschreven voor film en had zo een compositie van Tsjaikovski kunnen zijn. Schit-te-rend! Of zoals Dumbledore het zo mooi omschreef: "Ah, music, a magic beyond all we do here!"

De scène met John Hurt als toverstokkenmaker Ollivander vind ik nog altijd het beste wat deze film te bieden heeft, misschien wel de beste scène uit de gehele serie. Dickens in viervoud. Alleen dat met die ontploffende lades had voor mij niet zo gehoeven, het magische zit 'm juist in de stilte.

Daniel Radcliffe speelt nogal houterig, heel anders dan de rol die hij hiervoor vertolkte als de jonge David Copperfield in de gelijknamige miniserie, waarin hij veel losser en natuurlijker speelde. Maar dat is hem niet echt aan te rekenen, ligt ook voornamelijk aan zijn rol als onervaren tovenaarsleerling die in een onbekende toverwereld op alles heel verwonderd en verbaasd moet reageren. Ook Emma Watson speelt niet echt heel goed, dan zitten Rupert Grint en Tom Felton beter in hun vel. Gelukkig wordt er veel goedgemaakt door de volwassen acteurs, in het bijzonder door Maggie Smith en Alan Rickman.

Doorzichtige filmtrucjes: Neville Longbottom die al op de grond lag (tijdens vliegles), Oliver Wood die een dolle Beuker in bedwang probeert te houden... Desalniettemin waardeer ik dit soort trucjes meer dan dat lelijke CGI.

De kerstboom in de leerlingenkamer van Griffoendor oogt wat kaaltjes, maar liever een bescheiden kerstboompje dan zo'n opgedirkt geval.

avatar van lars-pixar

lars-pixar

Sisorow schreef:

Iemand naar de 4DX gegaan? Ben benieuwd hoe het is!

Ja zeker! Hier mijn ervaring,

Geweldig! Het was werkelijk waar een hele ervaring. Het 4DX had ik al eens eerder mogen ervaren met de laatste Star Wars film, maar dit met Harry Potter bracht toch wel wat meer nostalgie met zichmee. Dat begint al met de kwaliteit van de film, het leek wel alsof de bioscoop een VHS erin had gestopt. Het beeld was niet zo scherp als bij modernere films (kan dus ook zo zijn omdat de film wat ouder is). En de ondertiteling was erg dik. Classic dus!

Dan het 4DX gebeuren tijdens de film. Effecten zijn letterlijk overal. Neem bijvoorbeeld een scène waarin het sneeuwt, het sneeuwde dan ook echt in de zaal! Of bijvoorbeeld een scene met mist of rook, dan kwam er ook rook onder het scherm vandaan. Het wind en water element kwam er ook vaak in terug, zowel over het algemeen in de zaal als bij je stoel zelf waar de wind langs je hoofd blies en onder je stoel, voelbaar aan je benen! Licht heeft ook af en toe een belangrijke rol gespeeld in het 4DX. Als er in de scène onweer was, een lantaarn of lichten waar dan ook dan scheen dit vanuit achtereren zo de zaal in. Bij actie of spannende scenes ging je stoel letterlijk mee op het ritme van wat er gebeurt in die bepaalde scène. Zelfs als de camera omhoog of omlaag gaat dan gaat je stoel daarin mee.

Om scenes te benoemen bij de effecten zou ik toch wel wat verraden van deze bijzondere ervaring. Dat kan je nu met dit idee denk ik ook wel voorstellen hoe dat zou zijn in de film. De effecten worden in ieder geval over de gehele lengte van de film goed en veel gebruikt. Het gaafst vond ik tijdens een scène van Zwerkbal en de scènes naar de aanloop van DE finale toe!

Als je fan bent van de film(s) twijfel dan niet en onderga deze unieke kans! Alvast heel veel plezier aan de gene die dit gaat beleven

avatar van Kondoro

Kondoro

Kondoro schreef:

Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Destijds toen ik een kleine Wesley was hadden wij deze film op VHS. Ik weet nog op de dag van vandaag dat ik deze films altijd erg eng vond. Al die monsters en weet ik veel wat er allemaal te zien is in Harry Potter. Toch vind ik dit deel 1 van de wat mindere delen van de Harry Potter reeks. Ik denk dat ze hier er nog even in moesten komen want J.K. Rownlings heeft een prachtig boek geschreven, al heb ik ze nooit gelezen. Maggie Smith speelde een leuke rol. Maar uiteraard heeft Robbie Coltrane de rol gespeeld van mijn lieveling karakter, Rubeus Hagrid! Daniel Radcliffe natuurlijk als Harry, deed het ook wel leuk. Het verhaal is uiteraard mega groot en, als deze film mist kun je de rest van de reeks niet meer lekker kijken! Ook het concept vond ik ook leuk! Al om al, leuk begin maar, word beter in de reeks!

Pas geleden werd elke week een 'Harry Potter' film uitgezonden op de televisie, volgens mij is dat een jaarlijks ritueel alleen heb ik dit wel gemist, simpelweg niet genoeg tijd voor. Ik heb daarom besloten om de films voor het einde van het jaar gewoon weer op nieuw te gaan kijken, een herziening van deze reeks kan nooit verkeerd en ik heb nu een totaal andere kijk op de films als toen ik ze voor het eerst zag én zoals de mening die ik hierboven van mij heb gequote. Ik ben zelf wel een fan van deze filmserie, geen totale nerd dat ik alle hoekjes in elke film ken en alle spreuken uit mijn hoofd ken maar het thema, de sfeer en het hele concept spreekt mij wel aan.

Deze film is in ieder geval sfeervol maar, (zoals ik ook al zei in mijn eerdere bericht) moet de reeks hier volledig op gang komen, en dat is eigenlijk overal wel te merken. We komen nog niet in die volledig enge sfeer terecht als ik mij nog kan herinneren van de latere films maar, hier is alles cool en rustig. We leren kennismaken met 'Harry Potter', en dat doen we als eerste in zijn pleeggezin en voor mij gelijk één van de leukste delen van deze hele film.

Voor de rest ben ik het vooralsnog wel eens met mijn eerdere bericht, 'Robbie Coltrane' is als 'Hagrid' toch wel nog steeds een favorietje, al komen nu ook wel de leukere rollen van o.a. 'Daniel Radcliffe', 'Rupert Grint', 'Emma Watson' en 'Richard Harris' naar voren. Voor de rest ene prima eerste film, wel essentiële informatie die je zeker wel even mee moet nemen voor de rest van de reeks. Voornamelijk wat achtergrond informatie en voortzettingen. Ik kijk er naar uit de rest van de reeks te kijken, wel wetende dat er nog heel wat gaafs aan komt!

3.5* blijven staan.

avatar van bart007bond

bart007bond

Ga deze morgen in 4dx kijken.

Lang geleden dat ik deze gezien heb.

Lijkt me apart in 4dx

avatar van Alathir

Alathir

Echt wel fijn om nog eens terug te zien. Het blijft een goede film, zelfs al ben ik nu 27 ipv 10 jaar. Ook qua special effects (juist bij zwerkbal zie je wat te opvallende truckage alsook bij de trol) voelt het weinig verouderd aan. Daniel Radcliffe ziet er hier enorm jong uit, hij lijkt wel 8 jaar maar toch was hij er al 11 bij het filmen. Het grappige is dat ik zowel qua boeken als qua films nooit tot het einde geraakt ben. Allebei dichtbij het einde maar ik heb het nooit afgemaakt. Deze keer gaat het wel gebeuren in de filmreeks dan toch. De laatste boek ben ik nooit verder geraakt dan 150 bladzijden. Dit is zeer zeker nostalgie, ik herinnerde nog de grote lijnen van het verhaal natuurlijk. Ik weet ook dat ik ooit nog nachtmerries had van Professor Krinkel. Grappig hoe ik dat toen eng vond. Ook geweldig hoe Alan Rickman Sneep speelt. Wat een briljant acteur was dat! Binnenkort een keertje voor deel 2 gaan zitten.

avatar van Antonev

Antonev

Ik ben niet vies van ieder jaar een Harry Potter marathon en zo rond de feestdagen is dat het uitgelezen moment. Gisteren hebben we met dit eerste deel afgetrapt en zoals ieder jaar was dat sfeervol genieten. Ik blijf me verbazen hoe magisch en detailrijk het is.

Voordat deze film uitkwam had ik de eerste delen van de boekenreeks al tot op de draad toe versleten. Het is dan altijd even spannend hoe een film gaat aansluiten bij je eigen beeldvorming en voorstelling van de personages en hoe alles er uit ziet. Bij de eerste kijkbeurt was ik niet teleurgesteld en nu nog steeds niet.

Heerlijk.

avatar van Flavio

Flavio

Het moest er een keer van komen, de Harry Potter-saga. Nu m'n dochter oud genoeg is en het eerste deel ook heeft gelezen hebben we deze samen bekeken. Kijkwijzer vanaf 6 jaar, maar voor jonge kinderen lijkt me deze toch iets te spannend met die dode eenhoorn, Moldevort's gezicht in het achterhoofd van iemand anders en allerlei al dan niet griezelige creaturen.

Deel 1 is een inleiding voor de hele tovenaarswereld maar kent op zichzelf een aardig verhaal, waarbij het deel bij de 'dreuzels' me eigenlijk nog wel het best beviel. Die onuitstaanbare Dirk en zijn even onuitstaanbare ouders zijn lekker vals, iets wat die Malfidus Draco ondanks zijn gemene grijns maar niet wilde lukken. Sommige dingen komen niet erg uit de verf zoals de flitsontmoeting met de centaur en de nogal bizarre spelregels van zwerkbal (je moet die gouden bal pakken en je wint dus waar de de rest allemaal mee bezig is, is feitelijk zinloos). Sowieso dat hele puntensysteem vond ik maar matig uitgewerkt, wat is nou precies de hoofdprijs, dat de kleuren van jouw afdeling de eetzaal een jaar lang versieren?

Veel bekende acteurs, sommigen laten maar eventjes hun gezicht zien zoals Cleese en Hurt (of helemaal niet zoals Warwick Davis), anderen hebben wat meer te doen. Design was wel knap, al merkte mijn dochter soms op dat het er wel erg nep uitzag. Nou ja, film is ook alweer 20 jaar oud. Al met al geen slecht begin van de reeks, al duurt de film wel erg lang, zeker van een kinderfilm verwacht je toch 100 minuten max.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

• 2088 stemmen

Dan toch eindelijk.... na werkelijk meer dan een decennium uitstel de knoop doorgehakt en toch maar eens aan de Harry Potter reeks begonnen. Ik heb nooit een boek, film, serie wat dan ook over Harry Potter bekeken dus ik ging er volledig blanco in.

Het uitstellen heeft geen geweldig effect gehad want voortschrijdende technieken, CGI en inzichten maken dat het toch wat gedateerd overkomt. Hoe dan ook, het blanco instappen hielp, ik had geen verwachtingspatroon en ondanks dat het behoorlijk lang duurde keek het wel redelijk makkelijk weg.

Wel stoorde ik me aan de "hak op de tak scenes" en onsamenhangende verhaallijn zo af en toe.

Buiten dat is mijn nieuwsgierigheid gewekt en ga ik toch verder met deel 2.

avatar van Puffy81

Puffy81

Wie houd er nu niet van de beste tovenaar allertijden Harry Potter!

Één van de leukste en spannendste film series voor jong en oud.

Deze films blijven jarenlang allemaal het bekijken waard.

Mijn top 8:

1. The Prisoner of Azkaban (2004)

2. The Goblet of Fire (2005)

3. The Philosopher's Stone (2001)

4. The Deathly Hallows part 2 (2011)

5. The Half-Blood Prince (2009)

6. The Chamber of Secrets (2002)

7. The Order of the Phoenix (2005)

8. The Deathly Hallows part 1 (2010)

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Toch maar eens begonnen aan de Harry Potter reeks, en toch wel erg leuk en fantasierijk allemaal.

avatar van bertkruijswijk

bertkruijswijk

Het eerste deel in de Harry Potter reeks vind ik gelijk in van de mindere delen. Om positief te beginnen geeft deze film een goede introductie van de wereld van Harry Potter, zodat je, ook wanneer je wat minder bekend bent de boekenreeks, prima kunt meekrijgen waar zij het allemaal over hebben, en wat alles betekent. Keerzijde van de introductie is wel dat het eigenlijke verhaal wat naar de achtergrond is geplaatst, en daardoor vond ik zelf die hele steen der wijzen niet echt interessant. Daarnaast vind ik de film wat te kinderachtig en houd ik wat meer van de sfeer van de latere films, waarin Harry, Ron en Hermelien volwassen worden en ook zijn die films duisterder. De film heeft wel het magische over zich heen, wat zorgt voor leuke taferelen, en wat in latere delen iets minder wordt. De kinderen zijn nog geen topacteurs, maar spelen wel leuk, en daarnaast worden zij ondersteund door de gevestigde orde. Dus hoewel ik dit geen slechte film vind, gaat mijn voorkeur toch uit naar latere delen.

avatar van Movie_Hvdm

Movie_Hvdm

Weer na lange tijd begonnen met een Harry potter marathon. Het eerste deel blijft toch wel een pareltje.

avatar van dimi303

dimi303

Had ik al gezien maar nu de reeks volledig afwerken om HBO max en cotering geven.

avatar van Marcocharl

Marcocharl

Vroeger als kind gezien en leuke film.

Deze was toevallig pas op tv en dit brengt toch wel nostalie mee.

Je kent de film natuurlijk al, maar moet zeggen dat het erg goed in elkaar gezet is met een tovernaarsmuziekje en de mysterie.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Een mooie kinderfilm die ook voor volwassen goed te pruimen is. Maar het blijft toch echt een kinderfilm. In het begin wordt er vreselijk 'overacted' gespeeld (vooral de stiefvader van Harry.... mijn god.... je zou de film bijna afzetten, maar gelukkig blijft het daarbij). Als Harry naar Zweinstein gaat wordt het een stuk beter. Het is allemaal nog wel erg cliché, erg popperig etc. maar naarmate de film vordert verdwijnt dat meer en meer naar de achtergrond en wordt de film een stuk beter. Wat blijft is de idiote filmmuziek. Dat had toch echt minder kinderachtig gemogen. Dat had de film meteen een heel andere uitstraling gegeven. Ik ga niet klagen over slechte CGI etc. want je moet in gedachte houden dat de film meer dan 20 jaar oud is. Voor die tijd is het prachtig gedaan.

Verder moet ik ook meenemen dat het een introductiefilm is: de karakters worden prima geïntroduceerd. Maar toch vind ik dat het verhaal echt te dun is. Er zitten hele scenes in die er uit geschreven hadden kunnen worden en het verhaal zelf had meer diepgang kunnen krijgen. De redeneren van bv. Harry over hoe het plot in elkaar zit komen te vaak uit het niets. Ik vond het een okay film, maar ach, als je besluit Harry Potter te kijken, begin je toch echt bij deel 1. Waarom dan toch 3,5 ster? Simpel: ik behoor niet tot de doelgroep en ik denk dat dit voor kinderen één van de mooiste avonturen/fantasy films is. Voor mij persoonlijk zou ik er 0,5 of 1 ster afhalen. Ik hoop dat de volgende deler met een opgroeiende Harry Potter minder kinderachtig worden en wat spannender zijn.

avatar van The Oceanic Six

Mijn tweede kijkbeurt van de Harry Potter reeks, 14 jaar na dato. Het blijft toch handig dat je reviews op Moviemeter achter kan laten, bij deze film weer even de bevestiging dat net als Harry Potter ook de tijd kan vliegen want voor mijn gevoel is het nog niet zo extreem lang terug. Ik was geen fan van Harry Potter en dat ben ik nog steeds niet, maar ik kan er zeker wel van genieten want vermakelijk en interessant waren de films wel. De boeken heb ik nooit gelezen en ga ik vermoedelijk ook nooit doen, maar dankzij de filmreeks hebben miljoenen ook de wereld van Harry Potter leren kennen.

Harry Potter and the Sorcerer's Stone gaat ook alweer richting de kwart eeuw oud zijn en dat zie je bij de special effects wel terug. Het is niet lelijk, maar geregeld wel gedateerd. Behalve de spoken (John Cleese!), die blijven er wel leuk uit zien. Maar wat de film goed doet is dat het gewoon een onderhoudend verhaal verteld met drie hele sympathieke hoofdrolspelers en tig mooie bijrollen. Van Harry's onsympathieke familie tot de iconische Hagrid en van de mysterieuze Snape (de zoveelste geweldige rol van de grote Alan Rickman waar ik het zeer van betreur dat hij er al jaren niet meer is) tot Draco Malfoy. Maar de grootste rollen zijn natuurlijk voor Harry, Ron en Hermione. In deze film zijn het nog niet de beste acteurs gezien hun jonge leeftijden, maar charmant en grappig zijn ze al wel. Hun chemie is erg goed en hun rollen zijn later iconische filmkarakters geworden.

Als film zit er een behoorlijk tempo in, maar is er alle ruimte om de personages te leren kennen. Met pakweg 150 minuten vind ik de film wel aan de lange kant, met wat betere montage had je best een aantal te lange stukken eruit mogen knippen. Toch is het wel geregeld erg gaaf om de geheimen van het prachtige Hogwarts kasteel te leren kennen. Het is duidelijk het begin van een lang verhaal en dit is zeker niet de beste of een van de betere delen uit de reeks. Dat is mooi nieuws, want ik heb me met deze al goed vermaakt. Meer dan de vorige keer en daardoor zit er ook een verhoging in. Op naar de andere delen.

3,5* (was 3*)