menu

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)

Alternatieve titels: Harry Potter and the Philosopher's Stone | Harry Potter en de Steen der Wijzen

mijn stem
3,51 (4631)
4631 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Avontuur / Fantasy
152 minuten / 159 minuten (extended version)

geregisseerd door Chris Columbus
met Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt. Op een dag krijgt hij te horen dat zijn ouders tovenaars waren, en dat hij uitgenodigd is om te gaan studeren aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Verfilming van het eerste boek uit de succesvolle Harry Potter-reeks van J.K. Rowling.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=YDmlGIMz5to

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van w0ahh.0k
"harry potter, the boy who lived"

een geweldige film met een goed einde. ik heb hem al duizenden keren gezien en kan hem het dubbele ervan nog een keer kijken, geweldig!

avatar van tbouwh
3,5
Ik wilde deze films toch eens een kans geven. Mijn gehele jeugd de boot afgehouden, omdat het hele verhaal me niet zo aanstond: het tovergedeelte is niet echt iets wat me aantrekt, en ik ben dan ook nooit aan de boeken begonnen. Dit is toch misschien wel de populairste jeugdserie ( als het op de boeken aankomt ) en ik kan het toch niet laten dit eens gezien te hebben.
En het moet gezegd worden, dit eerste deel is niet onaardig.
De gehele film hult zich in een mystiek sfeertje, dat volgehouden wordt tot het einde, en ervoor zorgt dat je als kijker het verhaal wordt ingetrokken.
Het toveren is, zoals verwacht, niet echt mijn ding; het meeste komt gewoon veel te onrealistisch over, ook al is de film goed gemaakt.
Alle fabeldieren en toverspreuken vind ik dan ook minder interessant.
Het ´toverschaak´ en ´zwerkbal´ is dan wel weer leuk bedacht.
Dat is nog eens iets anders dan baseball...
Alhoewel de film mij te lang duurde, kon ik mijn aandacht er wel bijhouden. Dit 1e deel is nog kinderlijk, met name vanwege de leeftijden van de hoofdrolspelers. Daar staat echter tegenover dat de spanning er aardig inzit, en dat de kinderen niet gespaard worden door de duistere krachten.
Een kinderfilm, maar niet echt kinderlijk.
Grint, Watson en Radcliffe spelen nu al naar behoren, en alle bijrollen zijn ook goed ( Sneep, Perkamentus, Hagrid etc ).
Kijk ernaar uit de kids te zien opgroeien, Watson is niet verkeerd op latere leeftijd
De muziek van John Williams is enorm sterk, en verhoogt de spanning op veel momenten. Heerlijke mysterieuze score.
Vermakelijk, terwijl het niet geheel mijn ding is. 3,5*

avatar van nadrin
3,5
In deze eerste film moet nog veel aan de kijkers getoond en uitgelegd worden. Dit zorgt voor vaak een staccato effect en dat komt de film niet ten goede.

avatar van rcuppen79
3,5
Eerste deel uit de succesvolle Harry Potter-reeks en in mijn ogen geen al te beste start.

Het verhaal komt langzaam om gang en de film bevat een overdaad aan karakters. Dat er meerdere films in de maak waren is hier ook wel duidelijk, want het merendeel van de personages wordt hier nauwelijks uitgediept (dat gebeurd pas in de vervolgen).

De film is vrij trouw aan het boek, maar helaas is het donkere randje achterwege gelaten ten faveure van een meer kindvriendelijke aanpak.

De casting is echter prima en op het acteerwerk van de kinderen is weinig op aan te merken.

avatar van thunderball
3,5
Deze eerste Harry Potter film is ook meteen de enige die ik destijds in de bioscoop ben gaan zien.
Mooi gemaakt, maar veel te langdradig en te weinig vaart, was toen mijn conclusie.

Zoveel jaren later nog maar eens geprobeerd en blijkt het toch wel mee te vallen.
Nog steeds komt het verhaal (te?) langzaam op gang (na een uur ben je nog niet veel verder) ,maar over het algemeen best vermakelijk, vol verbeeldingskracht en hier en daar redelijk spannend . Allemaal helaas wel veel te veel keurig binnen de lijntjes (want op een groot publiek gericht). Mocht best wat pittiger hier en daar.

Toch ook een aantal leuke, originele scènes zoals het Zwerkbal (hier voor het eerst, dus nog niet zo afgezaagd) en de finale met o.a. het reusachtige schaakspel.

Verder worden sommige goede acteurs als Maggie Smith, John Hurt en feitelijk ook Alan Rickman ondermaats gebruikt in kleine rolletjes, niet in verhouding staand met hun talent.

Een zeven, ofwel 3,5 ster.

4,5
Toen ik vorige week bij iemand sliep en Harry Potter (deel 2) op TV was, werd die als vanzelfsprekend gekeken. Alhoewel dat voor mij niet zo vanzelfsprekend was. Het was namelijk de allereerste keer dat ik een Harry Potter film keek. Ik heb nooit de boeken gelezen of ook maar een minuut van een van de films gezien. Dit omdat het hele thema me totaal niet trok (toveren, allemaal monsters en dingen die toch niet bestaan dacht ik). Toen ik vorige week deel II dus keek, bleef het wel m'n aandacht houden. Het was zeker niet de beste film die ik had gezien, maar acceptabel. Aangezien sommige dingen mij helemaal onduidelijk waren (hoe zit dit verhaal in elkaar, wie is wie etc.) moest ik me maar eens aan deel I wagen. En daar heb ik helemaal geen spijt van.

Ik vind het haast jammer dat ik deze films niet op jongere leeftijd heb gezien, want dan had ik misschien ook wel een brief willen krijgen. Alles is geweldig in beeld gebracht, de karakters zijn allemaal sympathiek (nou ja, bijna allemaal dan), Zweinstein is mooi en de hele sfeer die er om heen zit en zo kan ik nog wel even door gaan. Ik vond de film helemaal geen lange zit en heb me de hele tijd vermaakt. Het toveren is natuurlijk onrealistisch, maar wordt zo gebracht dat je er haast in gaat geloven.

De negatieve noot is voor mij het einde. Het schaakspel vond ik wel erg leuk en vindingrijk, maar het 'gevecht' met Voldemort stelde zeer weinig voor.. Hier had ik veel meer van verwacht. Ik ben wel van mening dat de hele verhaallijn van ondergeschikt belang is in deze film. Ik zie het meer als een zeer aangename kennismaking met het tovenaarsleven van Harry Potter. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit gaat verder gaat in de volgende films. Deel II heb ik ook al gezien en die vond ik al wel een stuk minder, want het onrealistische is daar voor mij minder realistisch. Komt toch weer naar boven waarom ik vroeger de films links heb laten liggen, haha. In ieder geval ga ik nu ook de rest kijken, maar zo goed als deel I denk ik niet dat meer wordt. Zeker niet aangezien ik deze film met 4.5* ga beoordelen.

avatar van JR-Style
3,5
Deze film van de week weer gezien toen ik weer een HP-marathon hield. Ik heb deze film al ontiegelijk vaak gezien dus kan hem bijna dromen. Opzich vind ik deze film natuurlijk wel leuk, omdat het een mooie sfeer heeft en je alles voor de eerste keer ziet. Ook ziet alles er nog bijzonder prettig en vrolijk uit op Hogwarts.

Wat ik minder aan deze film vind is alleen dat ik het verhaal maar matig vind t.o.v. de andere films. Die hele Philosopher's Stone heeft me nooit echt kunnen boeien eigenlijk, al was het wel leuk dat in deze film de eerste kennismaking met Voldemort voor kwam. Maar de weg er naar toe vond ik niet heel boeiend, ook omdat duidelijk de CGI verouderd is in dit deel (het vliegen in die kamer met sleutels en het zwerkbal zag er maar heel matig uit. Die trol was ook maar armoedig, al weet ik nog van vroeger dat ik dat echt spannend vond.)

In deze film wordt wel goed geacteerd, vooral door Alan Rickman als Snape. De kinderen doen het wel leuk, en zien er nog wel schattig uit als ze klein zijn. Deze film heeft dus wel een fantastische sfeer maar het verhaal vind ik wat minder (in andere HP films die volgen is dit vaak omgedraaid). Toch krijgt deze film wel een 3,5 omdat hij nog steeds erg vermakelijk is en je goed de wereld ingetrokken wordt van Hogwarts en Harry Potter.

avatar van J.Ch.
3,5
Weer eens herzien, na jaren. Ook het boek heb ik al jaren niet meer gelezen, waardoor dit eerste deel van de serie een onverwacht weerzien was. Leuk om te zien wat er is blijven hangen en in hoeverre je herinneringen overeenkomen met de werkelijkheid.

Het is veel korter geleden dat ik de laatste twee delen gezien heb, dus is het bijna schokkend om te zien hoe anders deze film is. De jonge acteurs zijn aandoenlijk en duidelijk onervaren (hoewel er natuurlijk niets te klagen valt over Alan Rickman of Maggie Smith). Voor kinderen doen ze het niet per se slecht, maar ze zijn wel duidelijk gegroeid met de jaren, letterlijk en figuurlijk. Hetzelfde geldt voor het verhaal. Hier is het nog belangrijk dat je punten verdient voor je afdeling en dat je op tijd in de klas komt. Er zijn allerlei relatief onschuldige mysteries die best vermakelijk zijn, maar zelden echt boeiend. De driekoppige hond was in mijn herinnering veel angstaanjagender, hetzelfde geldt voor het achterhoofd van de professor en de trol die Hermelien belaagt. De CGI valt regelmatig tegen. The Fellowship of the Ring is van hetzelfde jaar en ziet er veel beter uit. Een goede herinnering die wel overeind blijft staan is het schaakspel.

Ook zijn veel personages hier typetjes die pas later in de serie wat diepgang krijgen. Aan de andere kant is het ook wel leuk om hier personages te zien die nu alleen nog maar ondeugend of knullig zijn en zich straks een heel andere kant op ontwikkelen. Gedurende de film had ik erg vaak een soort vooruitblikkende herinnering (o ja, die rat van Ron! O ja, weerwolven in het bos!), wat de voorpret voor de volgende delen erg verhoogt. Leuk is dat ik met iemand kijk die geen enkele voorkennis heeft en voor wie die dingen dus (nog) geen enkele betekenis hebben.

The Sorcerer's Stone is een vrij kinderlijke film die ik vooral kijk als opmaat naar de volgende films. Toch is het geen straf. J.K. Rowlings met plezier beschreven details zijn veelvuldig in de film terug te vinden en maken de tovenaarswereld levendig en kleurrijk. Daarnaast is Zweinstein een schitterende locatie en is de muziek erg goed, met een van de beste thema's van deze eeuw. Sfeervol is deze film sowieso, met een paar memorabele scènes. Een fijne opmaat voor de rest van de serie.

avatar van Thorongil
4,5
Zojuist herbezien. Wat een nostalgie. Voelde me weeer even 12 jaar. Topfilm, fantastische muziek, warme kleuren, cast is quasi perfect en nog steeds zeer degelijke CGI.

avatar van cucciolo
3,0
Geen idee hoe het met de volgende delen van de reeks is, maar ik vond dit wel echt een kinderfilm. Kan me niet voorstellen dat volwassenen dit leuk vinden (tenzij je het dan samen met de kids kijkt). Kan me volgens mij iets herinneren uit een interview met de schrijfster van de boekenreeks, dat de boeken ook voor volwassenen geschikt zijn, maar dat haal ik in ieder geval niet uit de film. Het verhaal en de fantasie waarmee het verhaal gemaakt is, zijn natuurlijk wel doeltreffend.

avatar van bjerik76
Speelduur 152 minuten, vanavond op tv met 185 minuten...
teveel reclame dus.
Gelukkig heb ik de dvd.

5,0
ik heb deze film al 5 keer achter elkaar gekeken en in het verleden wel meer. gewoon al potterfan de hele serie kijken. je krijgt er nooit genoeg van. ik vind het echt geweldig:)

avatar van Kondoro0614
3,5
Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Destijds toen ik een kleine Wesley was hadden wij deze film op VHS. Ik weet nog op de dag van vandaag dat ik deze films altijd erg eng vond. Al die monsters en weet ik veel wat er allemaal te zien is in Harry Potter. Toch vind ik dit deel 1 van de wat mindere delen van de Harry Potter reeks. Ik denk dat ze hier er nog even in moesten komen want J.K. Rownlings heeft een prachtig boek geschreven, al heb ik ze nooit gelezen. Maggie Smith speelde een leuke rol. Maar uiteraard heeft Robbie Coltrane de rol gespeeld van mijn lieveling karakter, Rubeus Hagrid! Daniel Radcliffe natuurlijk als Harry, deed het ook wel leuk. Het verhaal is uiteraard mega groot en, als deze film mist kun je de rest van de reeks niet meer lekker kijken! Ook het concept vond ik ook leuk! Al om al, leuk begin maar, word beter in de reeks!

3.5*

avatar van Jawaddedadde
3,5
Fijne kennismaking met de eerste Harry Potter.

Ik had al wel één film in de franchise gezien (weet niet exact meer welke) maar aangezien ik toen logischerwijs niet echt kon volgen heb ik die ook niet beoordeeld.

Lang gewacht om deze franchise aan te snijden, maar nu lijkt een goed moment (ook al omdat de zender Vier ze allemaal uitzendt de komende maand(en)). En het moet gezegd, ik heb me er prima mee vermaakt. Als opzet voor de volgende films kan het zeker tellen.

Leuk magisch sfeertje, toffe personages en Emma Watson die gewoon adorable is. Ik ben klaar voor de volgende!

avatar van Phantasm
3,0
Prima film die lekker wegkijkt.

avatar van Glennekeeeee
4,5
Aangezien VIER (Vlaamse zender) alle HP-films in de zomer heeft uitgezonden heb ik deze allemaal opgenomen en vandaag heb ik de eerste ervan teruggezien.

Zoals we ondertussen weten is Harry Potter éen van de meest succesvolle franchises in de reeks. Zowel kwalitatief (IMDB en RT) als financieel waren de films een hit en deze 'Steen Der Wijzen', zoals ik hem als kind vele malen heb bekeken was een schitterend startschot van Chris Columbus. Een regisseur die na Harry Potter maar weinig films gemaakt heeft die zelfs de enkels van deze reeks niet kan raken.

Deze eerste film opende nieuwe werelden voor kinderen. Een film die tovenarij magisch kan houden maar anderzijds 'geloofwaardig'. Welk kind geloofde nu niet dat je ergens door een muur zou kunnen gaan en naar die andere wereld kon trekken. Dat de magie nu misschien iets minder is, lijkt me maar normaal, 14 jaar ouder en de kindertijd al even gepasseerd bekijk je deze films toch op een andere manier maar zelfs dan blijkt deze eerste Harry Potter éen van de beste origin-story's die ik al gezien heb. Verhaaltechnisch zeer leuk zonder bombastisch te worden maar genoeg vaart weet te houden gedurende de hele speelduur. Dat de jonge cast hier nog niet op z'n best is was wel merkbaar maar gelukkig speelde de film vooral op de nieuwe wereld die wel meer dan in orde bleek te zijn al zijn enkele effecten toch wel gedateerd (vooral het wervelende zwerkbal heeft daar bij momenten last van). Anderzijds is het wel leuk om te zien dat Rowling al kleine details in deze eerste film heeft gestoken die later perfect zijn uitgewerkt zoals het personage Sneep en Perkamentus. Je ziet dat Rowling al een mooi uitgestippeld plan had voor deze personages. Het einde is een finale die ik nog volledig vanbuiten kende maar daarom was ze zeker niet minder qua impact. Misschien was het schaken wel wat onlogisch net zoals het einde van 'je weet wel' maar storen deed het evenmin.

De eerste Harry Potter zette meteen een standaard neer voor de hele serie. Met een magische wereld perfect uitgewerkt, een solide verhaal, een behoorlijk sterk spelende cast maar vooral een leuke magische rit is De Steen Der Wijzen een ijzersterke basis voor de hele reeks die komen zal.

5,0
Geweldig begin van een geweldige film reeks!

avatar van martijn011
3,0
Zo, ik ga me ook maar eens wagen aan de Harry Potter-reeks. Heb het jarenlang volgehouden om het niet te gaan zien, maar vond nu de tijd rijp om de films te kijken. Het is toch een reeks die door miljoenen mensen is gevolgd en elke keer weer reikhalzend werd uitgekeken naar een nieuw deel.

En ik moet zeggen dat ik me prima heb vermaakt met dit eerste deel. Het komt weliswaar kinderlijk over, maar het boeit wel.
Ik stoorde me wel af en toe aan de slechte CGI, hopelijk wordt dat de komende delen wel beter. De zwerkbal-scene bijvoorbeeld zag er niet al te best uit.

Het acteerwerk van de drie hoofdrolspelers, kinderen eigenlijk, hield niet altijd over. Ook dat zal ongetwijfeld beter worden.
Ik ben zeker van plan de komende delen te gaan zien. Dit eerste deel was een prima kennismaking en als het inderdaad zo is dat het met het deel grimmiger en dreigender wordt, ben ik een blij man!
Voldoende!

MaartenTuinstra
Prima eerste deel, die ondanks de lange speelduur vrij meeslepend was.

De muziek en de mooie locatie creëren een erg passende sfeer, wat soms zelfs in de andere delen niet wordt geëvenaard. Verder zijn de effecten redelijk, maar het verhaal vond ik niet sterk genoeg voor 152 minuten. Het acteerwerk van Radcliffe was ook behoorlijk matig voor een hoofdrol. De rest van de cast was echter prima. Al met al toch een fijn begin van deze mooie reeks.

3.5*

avatar van baspls
4,5
"Now if you two don't mind, I'm going to bed before either of you come up with another clever idea to get us killed - or worse, expelled."
- "She needs to sort out her priorities!"

Het was alweer een hele tijd geleden dat ik voor het laatst Harry Potter heb gezien (3 jaar om precies te zijn). Besloot om hem nu voor het eerst in het Engels te kijken en dan ook nog de extended version met 7 minuten extra materiaal. Dit is wel echt zo'n film die ik al ontelbare keren heb gezien, dus ik herinnerde me wel weer alles en kon duidelijk zien wat de extra scènes waren (deze voegen overigens niet heel veel toe maar lossen enkele kleine plot-holes op).

Het verhaal is inmiddels wel bij iedereen bekend. De jonge Harry Potter heeft zijn ouders nooit gekend en lijdt een ongelukkig leven bij zijn gemene oom en tante. Totdat er een mysterieuze brief op de deurmat valt. Harry ontdekt dat zijn ouders tovenaars waren en dat hij is geselecteerd voor een school voor tovenarij. Op school raakt hij al snel bevriend met Ron en Hermelien, ook Hagrid en de oude Perkamentus lijken het goed met hem voor te hebben. Toch ontdekt het drietal een geheim, ze denken dat er iets in de school is verborgen en dan de geheimzinnige Sneep dat wilt stelen...

Voorheen alleen de Nederlandstalige versie gezien. Vreemd eigenlijk, in Nederland wordt live-action zelden gedubd. Maar dit eerste deel van Harry Potter heeft dan ook veel weg van de Britse jeugdfilms die wel gedubd worden hier. Vond het wel wennen om de personages in het Engels te horen, ze hebben namelijk een hele andere uitstraling. Vooral die dikke oom van Harry vond ik in het Nederlands veel leuker door Huib Broos. Ook de stemmen van Harry, Ron en Hermelien hebben in het Nederlands zo hun charme, maar ik moet zeggen dat ik toch blij ben nu de originele acteurs gehoord te hebben.

Richard Harris vind ik een erg warme en goede vertolking van Dumbledore, erg jammer dat hij na deel 2 dood is gegaan. Chris Columbus is als regisseur gekozen door zijn ervaring met kinderen en de jonge acteurs doen het dan ook allemaal erg goed. Verder waren ook o.a. Maggie Smith en Robbie Coltrane erg sterk. Ook viel me nu pas op dat John Hurt, John Cleese en Warwick Davis ook leuke rollen in de film hebben. Maar wie er toch echt uitsprong was Alan Rickman. Zijn geweldige manier van praten en van doen past gewoon perfect bij Sneep. Rickman zou ook als enige van de auteur al wat informatie hebben gehad over de achtergrond van Sneep en ik vind dat je dat duidelijk terug ziet in zijn acteerwerk.

Omdat De Steen der Wijzen ook het dunste boek is uit de reeks komt deze film ook het meest rustig op gang. We krijgen rustig de tijd om alle personages te leren kennen en worden geïntroduceerd aan de school en het concept van magie in de films. Dan langzaam maar zeker ontstaat er een lekker spannend mysterieus verhaaltje. Op het eerste gezicht is het een beetje een apart kinderverhaal, maar de uitwerking is zo goed en zo geïnspireerd dat het veel meer is dan dat. Door het mysterie rondom de steen der wijzen word het het uiteindelijk ook een beetje mystery en dat kan ik zeker waarderen. Er waren wel een paar plot-holes en onwaarschijnlijkheden (ze gaan stiekem s'nachts naar Hagrid en dan moeten ze voor straf S'nachts met Hagrid stiekeme dingen doen) maar heel storend waren die niet.

Ook de sfeer in Harry Potter is echt fenomenaal. Warm maar ook duister. De kastelen, stoffige bibliotheken, eenhoorn-moorden, legenden... Echt heerlijk gewoon. Visueel is het echt een meesterwerk, de shots van Hogwarts in de nacht, geweldig. Ik denk dat Harry Potter op dat punt ook een grote invloed heeft gehad op mij als kind. Nog steeds ben ik dol mysterieuze verhalen en duistere sfeertjes.

Ook de muziek van John Williams vond ik weer helemaal geweldig. Misschien net iets te typisch geworden maar toch blijft het een van de beste werken van de beroemde componist. De cinematografie vond ik in de eerste helft niet heel bijzonder (vooral de extra scènes waren niet heel sterk op dat gebied) maar naarmate de film vorderde werd dat steeds beter. Met als hoogtepunt het schaakspel en de daaropvolgende confrontatie, die ik toch wel heel sterk vond opgenomen.

Eigenlijk het enige dat ik vond tegenvallen waren de special effects. Regisseur Chris Columbus was daar ook niet helemaal tevreden over, hij vond de effecten veel te afgeraffeld en besloot het bij de volgende film beter te laten doen. De CGI doet namelijk af en toe een beetje denken aan een computerspel uit die tijd en ik ergerde me er toch wel aan af en toe aan. Gelukkig is er nog een hoop practical gedaan, zoals de Goblins en de trol (als die bewusteloos is) en alleen voor de zwerkbal wedstrijd is er gebruik gemaakt van greenscreens.

Grappig om te lezen wat voor concepten er waren voor deze film toendertijd. Eerst zou het een Animatiefilm worden geregisseerd door Steven Spielberg, maar daar wilde J.K. Rowling niets van weten. Ook zouden de eerste drie boeken mogelijk tot één film worden verwerkt, maar dat is ook niet door gegaan. Aan het begin van de productie was het de bedoeling dat Daniel Radcliffe contact-lenzen indeed zodat Harry net als in het boek groene ogen zou hebben en Emma Watson zou een gebit met scheve tanden in moeten, godzijdank is dit idee al snel losgelaten. Stel je voor Watson met scheven tanden...

Net als bij de Star Wars-films die ik onlangs opnieuw heb gekeken, was ook Harry Potter and the Philosopher's Stone weer een geweldige ervaring. De film wordt eerder beter dan slechter en dat is bijzonder. Ook merk ik nu wat voor invloed de film op mijn latere filmsmaak heeft gehad. Van alle Harry Potter-films heeft dit eerste deel toch wel de meest warme sfeer en lijkt ook nog het meeste op andere Britse jeugdfilms. Later wordt het allemaal toch een stuk grimmiger, maar dat heeft dan ook wel weer wat. Een ongelooflijk leuke film die ik zo weer kan zien.

Een van de beste kinderfilms. Young Adult-Fantasy op zijn aller best.

avatar van Tarkus
4,0
Tarkus schreef:
Met de boeken ben ik helemaal niet bekend, en ook de films had ik (nog) niet gezien, maar je moet wel van een andere planeet komen om nog nooit van Harry Potter te hebben gehoord.
En ik was toch eens benieuwd naar wat die hype eigenlijk is.
Ik moet zeggen, de eerste film beviel me enorm, prachtige beelden, uitstekende visual effects en een mooi scenario.
De acteerprestaties zijn ook tamelijk goed, en ik vermoed dat die verder in de reeks alsmaar beter zullen worden, want ik kijk nu al uit naar de volgende prenten uit deze reeks.
Misschien een beetje laat, maar ga ze eens allemaal bekijken, beter laat dan nooit he..


Deze film eens opnieuw bekeken, ditmaal op Blu-ray.
Eigenlijk heb ik niets toe te voegen aan mijn eerste recensie, het is gewoon een zeer mooie film die geschikt is voor elke leeftijd.
Aangenaam tijdverdrijf, leuk ook.
Behoort bij de topfilms van de laatste 15 jaar.
En wat gaat de tijd snel, deze film is nu al 15 jaar oud, het lijkt alsof hij gisteren pas is verschenen.

avatar van Rico120
4,0
een goede eerste deel van de 7 met de jonge Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint
door de delen heen zie ook ouder worden

avatar van W.V.
4,0
Deel 1 van de HP serie, toentertijd zijn we deze niet in de bioscoop gaan zien, ik vond het onderwerp maar niets, ook niet voor mijn kinderen, daar kwam verandering in toen onze jongste met de video thuis kwam, gewonnen bij een of ander spel in een winkel. Vanaf dat moment ben ik een absoluut Potter fan, heb alle boeken gelezen, meermalen en de films gezien, meermalen. Deel 1 wordt gebruikt als introductie daarom springt de film zo af en toe van de hak op de tak, maar ik vind dat niet storend. Aan het eind van de film ben je op de hoogte van hij die niet genoemd mag worden, je weet hoe de ouders van Harry om het leven kwamen, dat Hagrid toch stiekem kan toveren en dat Sneep een vijand van Harry is en nog veel meer. Aan het einde van de film ben ik meteen de eerste twee delen van Rowling gaan kopen en was zeer benieuwd naar de 2e film. In de maand december bouw ik samen met mijn dochters twee avonden HP marathon in en wederom genieten we van alle films, maar de eerste heeft dan toch nog dat kinderlijke en onschuldige wat vanaf deel 2 al veel minder wordt en vanaf deel 4 helemaal is verdwenen. Waarom de film een 4 krijgt, dat komt omdat de CGS nog te duidelijk te zien zijn, maar dat is dan ook het enige.

5,0
Geweldige setup van mijn favoriete film serie aller tijden!

avatar van Daan258
3,5
Ongeveer 13 jaar geleden voor het laatst gezien en toen ik hem gister is opnieuw had bekeken kon ik de film nog steeds dromen.
Man wat heb ik deze film vroeger vaak gezien, puur nostalgie.
Ondanks dat ik vroeger altijd de Nederlandstalige versie keek wist ik me nog steeds bijna elke scene en tekst precies weten te herinneren.
Ook na 13 jaar nog steeds vermakelijk en ga ik ook is de volgende delen bekijken. ik ben eigenlijk nooit verder gegaan dan het 1e deel en ben best benieuwd hoe de volgende delen zullen zijn.

3,5*

5,0
een heerlijk begin van 1 van mijn favoriete films allertijden. heb ze zo vaak al gezien .maar ze blijven geweldig.

avatar van sandokan-veld
2,5
Herziening voor het eerst sinds de film in de bioscoop draaide levert voor mij toch nét geen voldoende op. Het kan liggen aan dat ik groot fan ben van de boekenreeks, en dat ik dus gedoemd ben één van die zeikerds te zijn die de hele film lang denkt: nah, dat is net niet precies hoe ik het voor me zag.

Maar dat laatste valt eigenlijk wel mee: casting en ontwerp zijn eigenlijk allemaal prima. Alleen Richard Harris' droge, over-serieuze vertolking van Dumbledore is een misser. Het acteren van de kinderen is ook niet geweldig, met Grint als dieptepunt en Felton als positieve uitzondering.

Maar het is het totaalplaatje waar de film een beetje de mist in gaat wat mij betreft. De film besteedt erg veel tijd aan het introduceren van de karakters en de wereld, waardoor het hoofdplot gehaast gaat aanvoelen en minder 'geloofwaardig' aanvoelt dan in het boek. De balans tussen de duistere elementen in Rowlings visie en de nogal kinderachtige toonzetting maken dit bovendien een film die maar matig geschikt is voor kinderen (ook vanwege de nogal exorbitante lengte) en net te flauw is om door te gaan als serieuze fantasy-film voor (jong)volwassenen.

avatar van Brabants
3,5
Het eerste deel van de franchise begint gelijk goed door je meteen de wereld van magie in te sleuren van begin tot eind. Het is wel een soort van inleiding van wat komen gaat, maar je vermaakt je iedere seconde van de speelduur. Toch ben ik er ook van overtuigd dat deze inleiding het verhaal niet ten goede komt. vraagt hiermee jezelf als kijker wel af waar je aan begonnen bent met het soms wat warrig geheel.

avatar van Mr_Mephisto
2,5
Herziening.

Columbus slaagt erin om de kijker vlot tot de magische wereld te introduceren, net zoals Harry zelf dat ervaart. Het vervolg gaat echter iets te vlot. De mysterieuze problematiek van de Steen der Wijzen wordt terloops aan de hoofdpersonages voorgeschoteld. Terwijl de film van de hak op de tak springt, vliegt er een schooljaar voorbij en komt de afloop uit het niets.

Bovendien doet de CGI vaak pijn aan de ogen. Zo'n scène met de trol is dus niet alleen lelijk vanwege dat ontzaglijke monster. Er ontbreekt ook iets te veel 'echte' magie om dat euvel op te lossen.

Hoe fijn het ook is om de jonge kindacteurs bezig te zien, Radcliffe loopt er nog wat onbeholpen bij en Watson lijdt aan een zware stiff upper lip. Alleen Rupert Grint toont met het betere smoelenwerk tekenen van zijn toekomstige, komische talent. De rest van de cast is op ouderwetse wijze degelijk.

Al bij al is The Sorcerer's Stone een brok nostalgie, maar ook de zwakste schakel uit de Harry Potter-reeks.

avatar van Fisico
3,5
geplaatst:
De hele Harry Potter-reeks is aan me voorbij gegaan, maar dit eerste deel had ik ooit wel al eens gezien. Harry Potter is een mooi voorbeeld van een film die zowel bij kinderen als volwassenen aanslaat zonder zichzelf te verliezen - vanuit het standpunt van de volwassenen - in te afgebotte brave kindlabelscènes zoals bvb de GVR.

De film komt traag op gang en wordt pas echt interessant bij de intrede op het perron naar Zweinstein. Toch verveelt de film in het begin zeker niet en is de introductie en uitdieping van Harry best interessant. Daniel Radcliffe is nog jong en onervaren, maar kwijt zich uitstekend van zijn taak net als de gevarieerde vrienden vertolkt door Grint en Watson. En ook het bont allegaartje van leraar-tovenaars is kleurrijk en mooi geïntroduceerd in de sfeerrijke film(s): Snape, Hagrid, Dumbledore en McGonagall zijn stuk voor stuk aanwinsten.

Sfeerrijk is de film wel wanneer de trein zijn intrede doet in Zweinstein met zijn donkere grauwe gangen/verdiepingen, maar eveneens stofferige bibliotheekzalen, pracht en praal in de eetzaal of de tuinen errond. De film kent ook een bepaald gevoel van angst en onbehagen, subtiel en soms openlijk, maar steeds dat belangrijke evenwicht bewakend dat volwassenen de moeite waard blijven vinden en tegelijk niet té eng is voor de jongsten onder ons. Kan het anders dat de film op vele vlakken magisch is met volwassen Caspers, sprekende schilderijen, zwevende trappen, een levend schaakbord en zo veel meer.

Uiteraard zijn er ook wat minpunten. Doordat er veel aandacht wordt besteed aan de karakters boet de film wat in voor het verhaal zelf welk vrij vluchtig en eenvoudig afgehaspeld wordt. Ook het einde kan iets beter worden uitgewerkt, maar dit was een mooie intrede voor de Pottersaga. Op naar de volgende!


avatar van Gerlof1378
4,0
Mooi gemaakte avonturen/fantasie film voor het hele gezin, ik moest eerst niet zoveel van deze reeks hebben maar geef het nu een nieuwe kans en ja dat pakte goed uit. De cast, verhaal en setting zijn goed gedaan en vooral de erg jonge hoofdcast spelen erg goed en overtuigend. Deze week ga ik deel 2 zien en ben benieuwd hoe die is, jullie horen het wel en ja commentaar op het feit dat ik deze reeks nu pas zie daar mogen jullie wat op zeggen ha

avatar van joeygamer2
4,0
Aantal jaren al weer geleden dat ik deze film heb gezien! Het blijft een leuke film en iedereen ziet er hier nog zo jong uit! Binnenkort komt deel 2 op TV, dus die ga ik ook kijken. Leuke film met aantal grappige stukjes. Fantasyfilms liggen me meestal wel

Gast
geplaatst: vandaag om 01:04 uur

geplaatst: vandaag om 01:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.