Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 152 minuten / 159 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Harry Potter and the Philosopher's Stone / Harry Potter en de Steen der Wijzen
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Chris Columbus
Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint
Releasedatum: 22 november 2001
Bekijk via HBO Max
Plot Harry Potter and the Sorcerer's Stone
"Let the magic begin."
De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt. Op een dag krijgt hij te horen dat zijn ouders tovenaars waren, en dat hij uitgenodigd is om te gaan studeren aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Verfilming van het eerste boek uit de succesvolle Harry Potter-reeks van J.K. Rowling.
- Trailer (YouTube)
- Harry Potter and the Philosopher's Stone (BoekMeter)
- Harry Potter and the Philosopher's Stone (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
Vernon Dursley
Quirinus Quirrell
Sergio Leone
Leuk.
Als kind ben ik nooit echt fan geweest van Harry Potter en de zijnen. De boeken waren me te dik en de films... nja, toen ik in het zesde leerjaar zat ben ik deel 3 nog in de bioscoop gaan zien en daar eindigde mijn Zweinsteinavontuur.
Nu goed, slecht heb ik het allemaal nooit niet gevonden, hoor. Ook nu nog kan ik best genieten van deze reeks. Tenminste, dit eerste deel is nog steeds best leuk. De ondertoon is mij iets te wijsneuzerig en de speelduur te lang, maar verder is dit gezellig familiespektakel.
Daar waar vroeger mijn interesse bij de drie helden lag (soit, dat klinkt toch logisch) gaat nu mijn aandacht vooral uit naar de grootmachten uit de Britse filmwereld. Alan Rickman is sowieso een perfecte cast voor de dubieuze Sneep, maar ook Richard Harris is erg goed en zo'n Robbie Coltrane is eveneens genietbaar als vriendelijke reus Hagrid.
De kindacteurs zijn mij iets te truttig (vooral Daniel Radcliffe). Alleen Emma Watson komt daar omwille van haar personage mee weg.
Van de boeken heb ik - denk ik - deel 1, 2 en 4 gelezen en dat zal ook wel weer een jaar of 10 geleden zijn. Of Chris Columbus de boeken eer aangedaan heeft of niet weet ik dus niet meer, maar hij zal er wel dichtbij in de buurt zitten. Zweinstein is een fantasische omgeving - zowel van binnen als van buiten. Scènes waarbij de uilen (wat een machtige dieren toch!) de post afleveren onder begeleiding van John Williams' bombastische muziek zijn ontzettend gezellig. Het winterstukje had wel wat langer mogen duren, want sneeuw is alleen maar een extra troef.
Het enige dat niet meer lekker wegkijkt, zijn de special effects en CGI, die de nochtans beperkte tand des tijds niet hebben doorstaan. E.e.a. gaat nog net - Voldemort -, maar die trol, om maar een voorbeeld te geven, is toch wel pijnlijk verouderd.
Het ergste daaraan is echter dat ik ook weer besef dat de tijd vliegt...
Dikke 3
Tommy De Vito
Harry Potter and the Philosopher's Stone
Nog nooit een Harry Potter deel gezien en als je al begint met de H P formule, spreekt het voor zich om het eerste deel te zien.
Ik moet zeggen dat ik het een aardig filmpje vond. Ik had eigenlijk ook niks anders verwacht. De film bevat mooie locaties, leuke personages en leuke effecten. Wel vond ik de film aan de trage kant. Het verhaal wordt langzaam verteld. Ik heb het boek niet gelezen, maar dit zou natuurlijk door het boek komen.
Al met al, een leuke film en ga sowieso deel 2 binnenkort bekijken.
ikkegoemikke
Op latere leeftijd heb ik pas de boeken (mijn schoonbroertje las ze) ontdekt, en ik was eigenlijk direct in de ban van HP. De boeken lezen vlot en het zit verdraaid prima in elkaar. Toen ik deze film de eerste keer zag kon ik alleen concluderen dat het er allemaal zo uitzag als ik het me voorstelde uit de boeken. Alles klopt. De omgeving , de personen , Zweinstein , het magische.
Nu , zovele jaren later (*sigh*) , vind ik het een aangename familiefilm die de voorbijgevlogen tijd goed heeft doorstaan.
PS. Spijtig genoeg naarmate de films vorderen, wordt het allemaal wat langdradig en donkerder. Net als de boeken trouwens.
Dragonslayer
Dit is en blijft eigenlijk de beste HP film samen met chamber of secrets. Als kind zag ik hem voor het eerst en heb hem daarna nog 100 keer gekeken en bleef me ermee vermaken.
@Dragonslayer
Vind ik ook. Ik moet zeggen dat ik deze twee zelf de enige echt goede vind. Al was deel 7 2 ook wel aardig.
Katharina
Ik had totaal geen zin om Harry Potter te kijken, maar ik werd gedwongen, en gelukkig maar! Best wel een leuke film! Zelfs al is het een kinderfilm...
Timothyvdmeer
geef mij de latere duistere delen maar dit is een leuke film.
Blijft ook 1 van de leukste maar deel III is lekker duister.
baspls
Ik vind dat duistere juist vreselijk. Past er eigenlijk totaal niet bij.
Timothyvdmeer
boeken werden ook duister dus logisch. Past er juist bij dit was eigenlijk te vrolijk als je nagaat dat er mensen vermoord worden.
John Barry
Dit is de eerste van een reeks van acht Harry Potter films en we beginnen met dit eerste deel erg goed.
In deze film maken we kennis met de wereld van Harry Potter. De wereld van Harry Potter is een complexe en grote wereld en het is daarom ook goed dat de film goed de tijd neemt om de wereld en diens personages te introduceren. Dit heeft wel als nadeel dat het eerste stuk van de film wat te langdradig is.Maar ik heb liever dat de film het eerste stuk wat langdradig is dan dat de film makers niet genoeg de tijd nemen om de wereld van Harry Potter te introduceren.
Daniel Radcliffe als Harry Potter is hier nog echt jong en dat geld ook voor Emma Watson als Hermelien en Rupert Grint als Ron Wemel. Ze acteren in deze film best wel aardig. Hun acteer werk is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Maggie Smith als Minerva Anderling. ze zijn immers nog kinderen, maar ze doen het best wel aardig. Je ziet de drie hoofrol spelers per film groeien in hun rol. In deze film acteert van de drie Emma Watsom het beste.
Veder acteren in deze Harry Potter film, en ook in alle anderen Harry Potter films geweldige acteurs en actrices. Ik noemde al Maggie Smith maar ook Robbie Coltrane, John Cleese kom je in deze film tegen. Alan Rickman als Severus Sneep zet Sneep al vanaf de eerste film meteen fantastisch neer en het is door het goede acteer werk Alan Rickman dat Sneep mijn favoriete personage in de serie is geworden.
Richard Harris speelt Albus Perkamentus en wat is het jammar dat Harris maar in tweePotter films heeft kunnen spelen. Harris speelt Perkamentus fantastisch. Wat een verschil met zijn opvolger Michael Gambon die een veelste te koude Perkamentus neer zet.
De special effecten zijn nog niet zo goed als in latere Potter films maar ze kunnen er zeker mee door.
Deze Potter film is veel lichter, veel kinderlijker dan de andere films in de serie. In dit deel nog sprake van een fantastisch tovenaars wereld met een donker randje. Volgens mij kan je deze Harry Potter film zelfs kinderachtig noemen vergeleken met de latere films. Ik vind het wel een nadeel dat deze film toch erg kinderlijk is. Aan de andere kant verloren de latere Harry Potter films veel van de magische sfeer doordat die films als maar donkerder werden. Toch juist dat kinderlijke en dat magische is wat deze film sterk maakt.
De latere Harry Potter films vind ik nou niet echt familie films terwijl dat bij de eerste twee Harry Potter films wel het geval is. De latere Harry Potter zijn om andere redenen weer sterk
Verwacht niet in deze Harry Potter het spektakel wat we in latere Potter films krijgen, Maar desondanks zitten er een paar spectaculaire scenes in. Zoals het wedstrijdje Zwerkbal, of de scene met de trol. en het einde van de film , het levende schaakbord en het gevecht met Voldemort
Voor de muziek werd John Williams gevraagd. Voor de Harry Potter serrie heeft hij het geweldige Hedwig theme comomponeert, en dat thema mag weer in het rijtje komen van de andere bekenden film thema,s zoals het Jaws theme en het Star Wars theme die hij heeft gecomponeerd. Verder past zijn muziek erg goed bij deze film. John Williams weet een goede magische sfeer met zijn muziek neer te zetten.
Al met al is Harry Potter en de Steen der Wijzen. nog echt een famillie film mischien een beetje kinderachtig maar ook zeker vermakelijk. In tegenstelling tot de latere Harry Potter films is dit een film voor het hele gezin.
4 sterren voor deze film.
alexspyforever
Hoewel ik van magie en fantasy hou heeft de Harry Potter rage me nooit warm kunnen krijgen. Misschien omdat ik het hoofdpersonage nogal suf vindt en ik toch liever een vrouwelijk hoofdfiguur had gehad. Aan de boeken heb ik me nooit gewaagd, want ik ben sowieso geen lezer en zeker niet van een serie die almaar dikker en duisterder wordt en die hetzelfde verhaaltje op dezelfde school herhaalt waarin ze nog in de middeleeuwen leven terwijl bij wijze van spreke een paar kilometer verder kinderen zijn die TV kijken, videogames spelen, internetten en een brede waaier aan sportactiviteiten hebben en ga zo maar door. Dat de Harry Potter wereld een middeleeuwse setting krijgt kan ik inkomen, maar dat het zo gewoon kan bestaan naast de moderne wereld terwijl de Hogwarts gangers bijna totaal onwetend zijn wat er in de rest van de wereld afspeelt vind ik nogal idioot. Van indoctrinatie gesproken ...
Ik hou er wel van om te vluchten in een fantasiewereld, maar ik hou net zo goed van de moderne wereld waar ik toegang heb tot de moderne apparatuur die me in de mogeliijkheid stellen om films te kijken, te chatten, een game te spelen en ga zo maar door. Een opleiding tot magiër, klink cool maar niet als ik les moet krijgen van zo creepy leerkrachten, technische dingen totaal moet afzweren en magie enkel op Hogwarts mag gebruiken. What's the point!! Om nog maar te zwijgen of er ook wel vakken tussen zijn die me echt zouden boeien. Maar genoeg gerant... Het Harry Potter verhaal begint wel aardig, ik herken er meteen iets van Assepoester in alsook het lelijke jonge eendje. Het is allemaal wel vrij aardig hoewel vrij slaapverwekkend. Quidditch wat een idiote game... Leerlingen worden fijn in groepjes verdeeld door een pratende hoed haha ik lach me dood. Harry is so special, hij moet geen moeite doen en wat ie fout doet wordt em vergeven want hij is toch de goeierik. En dan Dumbledore, de wijze tovenaar met lange baard en bijpassende Merlijnkleding kan het nog meer cliché??? Nu goed dank je wel JK Rowling om de jeugd weet terug te laten lezen. Zelfs volwassenen begonnen van dit verhaal te houden in zodanige mate dat er wel elk jaar een nieuw boek MOEST uitkomen dat steeds dikker en vooral donkerder werd. Dat is toch de logica zelve want een volwassener publiek verwacht toch ook een volwassener verhaal nietwaar? Fuck that. Door dit fenomeen is mijn honger naar echte klassieke sprookjes die niet constant moeten teruggrijpen naar strijd tussen goed en kwaad met veel vechten weer wat groter geworden. Verhalen kunnen best wel goed zijn zonder dat hele duistere gedoe. Drama en chaos moet om een verhaal spannend te maken, maar het kan best ook wel zonder al dat geweld.
Lord Flashheart
Ik ga niet in op al de punten in die je noemt, ten eerste omdat het allemaal verhaaltechnische zaken zijn, ten tweede omdat het allemaal uitgelegd wordt in de films. Mocht je de details willen weten, dan kun je altijd nog het boek lezen. Maar zoals je het nu brengt is je kritiek onzinnig. Ik hou niet van Star Wars, want er zitten aliens in. Dat niveau.
alexspyforever
Ik weet best wel dat alles fijntjes zal uitgelegd worden in de boeken, maar ik wou gewoon even mijn ei kwijt over wat ik vind van het fenomeen "Harry Potter". Ik heb ook wel door dat het hard overkomt en dat ik hierbij fans voor de borst stoot. Ik weet best wel dat er dingen zijn die ik leuk vind om te kijken en die worden afgebroken door mensen die daar dan weer niets van moeten hebben. Daar ga ik dan ook niet over zitten kankeren en laat die mensen ook gewoon hun zegje doen. Ik zal er dan ook niet op gaan reageren of een poging doen om die op een ander gedacht te brengen, want ik weet uit ervaring dat het zinloos is en vaak een averechts effect heeft. Ik hou inderdaad niet van Star Wars maar dat is dan omdat het in mijn opzicht magere verhaal me niet boeit en ik ben al niet zo een fan van space settings. Trouwens volgens mij zitten er niet echt aliens in Star Wars want het avontuur speelt zich niet af op de aarde. Alien betekent "buitenaards wezen". Sorry maar die vergelijking van jou gaat niet op. Dat gezegd zijnde wilde ik even zeggen dat het knap is dat Rowling zo een hele wereld heeft kunnen creëren die een boel mensen jong en oud heeft weten te boeien voor meer dan een decennium. Petje af hiervoor. Dat ze mij een nietig persoontje niet heeft kunnen boeien daar zal zij heus niet van wakker liggen en moeten die HP fans ook niet doen. Ik heb mijn zegje gedaan en voor mij is de kous dan ook af.
baspls
Dat valt reuze mee. Rowling heeft de hele sfeer voor het eerste boek gewoon gepikt van Young Sherlock Holmes. Personages zijn beïnvloed door eerdere fantasy reeksen. Maar ik zal wel ophouden voor de HP-fanboys een heksenjacht beginnen (ben namelijk geen fan vind alleen de eerste film goed).
alexspyforever
Inderdaad, ik weet uit ervaring dat de fanboys net zo meedogenloos kunnen zijn als de haters. Elke auteur heeft wel ideeën gestolen van een ander want je moet ergens beginnen. Wat me vooral stoort bij het hele fenomeen is dat de fans precies doen dat HP de beste uitvinding is sinds het warme water, terwijl er sinds tijden erg goede en sterke fantasy verhalen waren. Tovenarij en fantasy werd voor HP-periode afgedaan als iets voor de dromers en rare mensen, maar door HP vonden opeens mensen die helemaal niets met fantasy hadden het ook leuk. Duidelijkste voorbeeld was mijn zus. Die vond fantasy maar dom en las enkel van die dramatische verhalen. HP vond ze dan ineens wel goed. Het grappige is dan weer dat ze buiten HP geen fuk kent van fantasy. Als iedereen dan plots tovenaartje wil gaan zijn, dan vind ik er ook geen zak meer aan. De hele manie die er dan is ontstaan heeft zijn invloed gehad op het hypen van de boekenserie en de films. De fandom heeft zeker zijn invloed gehad op de evolutie van een luchtig fantasy tot een heel duister verhaal en dat is in mijn ogen een gemiste kans. De klant is koning zeker?
RuudC
Van de boeken scoort dit deel redelijk, maar naar de films gekeken, is dit toch een van de beste delen. Harry Potter and the Philosophers Stone is een haast Eftelingachtige film waarin redelijk de tijd wordt genomen om de wereld van magie te introduceren. We leren Harry en zijn vrienden kennen, wat leraren en uiteraard Hogswart en enkele andere locaties. De echte dreiging van Voldemort komt mondjesmaat. Het klinkt misschien sullig, maar doordat de situatie kalm is, is deze film een stuk prettiger te volgen dan de te snelle vervolgdelen. De focus ligt echt op de kennismaking, sfeer en een klein avontuur hier en daar. Als ik me niet vergis, is dit boek ook het dunst van de reeks.
Verder valt er hier relatief weinig op te merken op het acteerwerk. Zeker het duo Potter/Weasly laat in latere delen flink wat steken vallen. Dat is hier veel minder het geval. Sterker nog: voor een kinderfilm ziet het er best goed uit. Jammer dat Richard Harris in 2002, aangezien hij een erg toffe Dumbledore was.
Conclusie: Waarschijnlijk wel de leukste film van de serie. Er is geen haastklusgehalte aanwezig, de sfeer is goed. Ook al laat men hier wel eens wat steken vallen, ook dat gebeurt veel minder dan bij de latere films.
DonPeliculón
Als ik me niet vergis, is dit boek ook het dunst van de reeks.
Klopt helemaal! Mede daardoor is deze film qua plot en gebeurtenissen ook het trouwst aan het boek van alle Potter-films (samen met Chamber of Secrets).
martijn011
- 2034 berichten
Zo, ik ga me ook maar eens wagen aan de Harry Potter-reeks. Heb het jarenlang volgehouden om het niet te gaan zien, maar vond nu de tijd rijp om de films te kijken. Het is toch een reeks die door miljoenen mensen is gevolgd en elke keer weer reikhalzend werd uitgekeken naar een nieuw deel.
En ik moet zeggen dat ik me prima heb vermaakt met dit eerste deel. Het komt weliswaar kinderlijk over, maar het boeit wel.
Ik stoorde me wel af en toe aan de slechte CGI, hopelijk wordt dat de komende delen wel beter. De zwerkbal-scene bijvoorbeeld zag er niet al te best uit.
Het acteerwerk van de drie hoofdrolspelers, kinderen eigenlijk, hield niet altijd over. Ook dat zal ongetwijfeld beter worden.
Ik ben zeker van plan de komende delen te gaan zien. Dit eerste deel was een prima kennismaking en als het inderdaad zo is dat het met het deel grimmiger en dreigender wordt, ben ik een blij man!
Voldoende!
DonPeliculón
Voldoende!
CGI wordt zeker beter (zeker vanaf deel 3), acteerwerk ook en het wordt absoluut dreigender. Komt goed dus!
MichaelMovie
Vroeger nooit echt interesse gehad in Harry Potter, maar nu toch eens bekeken.
De film is beter meegevallen dan gedacht. Het eerste deel was leuk en goed, maar nadien was het voor mij toch wel ietsje te veel op tieners gericht. Ik weet ook wel dat dit vooral de doelgroep is, maar op 24-jarige leeftijd zie je toch liever iets dat meer volwassen is.
De wereld waarin alles zich afspeelt is tof gedaan en daardoor wil je eigenlijk wel stiekem weten hoe de volgende films zijn.
filmfan0511
Het begin van de geroemde Harry Potter-reeks, en meteen ook al een heel goed begin. De sfeer is erg sprookjesachtig en kinderlijk, maar dat siert juist deze eerste film. De sfeer is samen met de prachtige muziek van John Williams het sterkste punt van de film. Het verhaal is ook wel leuk en volgt het boek erg nauw. Aan elk hoofdstuk dat in het boek zat wordt aandacht besteed. Dit is erg leuk voor de fans van de boeken (ik ben er zelf een). De acteerprestaties waren goed. De kindacteurs zijn natuurlijk niet heel erg goed, maar wel leuk. De oudere acteurs doen het wel fantastisch. Alan Rickman als de mysterieuze Sneep acteert erg goed, maar ook anderen zoals Richard Harris en Robbie Coltrane. De special effects waren over het algemeen goed, maar konden toch beter. Die trol bijvoorbeeld zag er niet uit, maar de overzichtsshots van Zweinstein zijn dan wel weer heel mooi.
Al bij al een heel goed begin van de serie
shrink
Erg leuk voor mijn kinderen van 5 en 7, maar voor mezelf ook. Erg gebeurd veel en de effecten zijn zeer goed en leuk. De film had wel iets korter mogen zijn. Soms lastig om de kleine kinderen bij de les te houden.
Gwen80
Dat vind ik juist 1 van de mooiste dingen aan de wereld van Harry Potter.
alexspyforever
Ja, maar zo leuk vind ik die wereld van HP toch niet, beetje te elitair en te beperkt qua mogelijkheden al is dat natuurlijk mijn persoonlijke mening. Ik zou er toch niet graag zelf naar toe gaan. Ik hou van fantasy maar ik kan de moderne wereld met technologie ook moeilijk missen. Als ik naar een andere wereld zou willen vluchten zou het in de eerste plaats al geen school zijn
Gwen80
Er zelf naartoe willen gaan is dan weer het andere uiterste.
Toch vind ik het een bijzonder gegeven: Zo'n ouderwetse wereld op een paar kilometer afstand van de moderne wereld. Het wordt in de boeken en films ook zo gebracht alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, die jongeren hebben totaal geen behoefte aan de moderne technologie en lijken er zelfs weinig tot niets vanaf te weten, en doen er ook niet of nauwelijks aan mee wanneer ze in de vakanties terugkeren naar de moderne wereld. Toch is er wel enige nieuwsgierigheid, zo speelt Harry Potter bijvoorbeeld (in het eerste boek) stiekem computergames als hij alleen thuis is. Die interesse lijkt trouwens ook te verdwijnen wanneer hij uiteindelijk helemaal thuis is in de toverwereld, want in latere boeken doet hij dit soort dingen niet meer.
Goed punt, ja.
alexspyforever
Er zelf naartoe willen gaan is dan weer het andere uiterste.
Ik zou er voor de nieuwsgierigheid wel eens naar toe willen gaan als bezoeker, maar ik vrees dat ik me er al snel gaan vervelen. Er bestaan zo van die fantasyfestival, leuk om eens te zien maar ik zou zelf die behoefte om me te gaan verkleden niet hebben. De wereld die Rowling creëert is mooi, maar voor mij beetje teveel op tovenarij en school gericht om me lang te kunnen blijven boeien. De wereld van Tolkien vind ik dan al veel interessanter en rijker maar ik zou er niet heen willen, ik zou al snel sneuvelen wegens het gewelddadige karakter
Ebenezer Scrooge
Think my name's funny, do you? I've no need to ask yours. Red hair and a hand-me-down robe? You must be a Weasley.
De eerste HP film en daarom misschien wel de beste. In 2001 pas ontdekte ik de fantasyboeken van de Engelse schrijfster J.K. Rowling over een jonge tovenaar genaamd Harry Potter. Ik ben altijd laat met hypes. Vorig jaar nog verzamelde ik Flippo's. Magisch om te zien hoe het boek is vertaald naar het witte doek. Een met liefde gemaakte film vol betoverende beelden ondersteund door sprookjesachtige muziek. Minpuntjes zijn er ook: de film is iets te langdradig en voor mensen die het boek niet hebben gelezen kan het plot iets te lastig zijn door de vele personages. Prima rollen van onder meer Alan Rickman als Professor Snape, Richard Harris als Professor Dumbledore en Tom Felton als Draco Malfoy. Mooiste scene: Harry Potter die in Diagon Alley een toverstok gaat aanschaffen bij Olivanders (John Hurt) Makers of Fine Wands since 382 B.C.
Curious... Very curious.
tommykonijn
Harry Potter and the Philosophers Stone is een haast Eftelingachtige film
Dat is wel een omschrijving waar ik me goed in kan vinden. Ik zou er zelf niet op zijn gekomen, maar die link is eigenlijk zo gek nog niet.
tommykonijn
Afgelopen week heb ik voor het eerste alle Harry Potter films achter elkaar (per dag) gezien. Ik heb ze wel na hun uitkomst allemaal gezien, en af en toe nog eens een deel van een willekeurige film, maar nooit achter elkaar. Het was voor mij wel noodzakelijk, omdat ik nu ook alle films met elkaar heb kunnen vergelijken. Ik ga niet bij elke film opnieuw een review schrijven, maar deze eerste film heeft iets speciaals.
The Sorcerer's Stone was de eerste 'real life' film waar ik gehecht aan raakte. Drie keer heb ik deze in de bioscoop gezien en direct na de release op VHS was ik verslaafd. Ik keek de film twee tot drie keer per dag en het ging nooit vervelen. Voor een jochie van 5 was deze film werelds. Nu, na alle Potters herzien te hebben, blijven de eerste drie films voor mij met gemak het beste. Toch is het met name dít deel dat iets bijzonders heeft en dat volgens mij ook altijd zal blijven behouden.
Dat is met name te danken aan de fantastische sfeer die de film kent. Alles is nog onbekend en nieuw. In de volgende films lijken bepaalde zaken toch vanzelfsprekend te zijn, maar hier wordt alles nog heerlijk voorgekauwd. De jonge cast presteert niet optimaal, maar zijn dat voor leeftijdsgenoten absoluut wel getuige mezelf. In combinatie met de volwassen cast is hier overigens makkelijk overheen te kijken. Richard Harris blijft een geweldige Dumbledore. Bij Michael Gambon heb ik er twee tot drie films over moeten doen om enigszins sympathie te voelen voor de man. Bij Harris is dat eigenlijk gelijk het geval geweest. Verdere rollen door Maggie Smith, Robbie Coltrane en Ian Hart worden ook goed ingevuld, maar het is voornamelijk Alan Rickman die uitblinkt met Snape.
Wat ik ook heel mooi vind is de vormgeving. Toegegeven, de special effets beteren zich in de volgende delen. De trol is een goed voorbeeld van iets dat nu niet meer goed werkt. Desondanks is het kasteel prachtig weergegeven (zowel van de buiten- als binnenkant) en ook zaken als de Wegisweg, Goudgrijp en het Verboden Bos zijn ontzettend sfeervol. Daarnaast heeft deze film de leukste Zwerkbalwedstrijd en een zeer goede climax. John Williams is mede verantwoordelijk voor de magie door zijn fantasierijke, prachtige score. Het boek had volgens mij verder ook niet beter verfilmd kunnen worden.
De Harry Potter serie blijft een onderdeel van mijn jeugd. Het is dan ook een stukje jeugdsentiment dat bijdraagt aan het hoge cijfer, dat geef ik graag toe. Desondanks is dit toch wel de Potter-film waar ik stiekem het meeste mee heb. De vijf sterren zijn wellicht iets te hoog, maar lager dan een half sterretje wil ik ook niet gaan. Dit is wat mij betreft het schoolvoorbeeld van een familiefilm. Humoristisch, spannend en bijzonder. Voor mij is dit een film om nooit te vergeten.. nooit.
filmfan0511
Na lange tijd de serie nog maar eens herzien, om over elk deel nu een definitief oordeel te vellen. Dit eerste deel is in ieder geval al erg goed. Het mooiste aan dit deel is de kennismaking met de toverwereld en alles wat daarbij komt kijken. Het introduceren van alle personages, plaatsen, termen, enz. Het brengt erg veel bij aan de sfeer. De sfeer is misschien een beetje kinderlijk, maar vooral erg sprookjesachtig en magisch, toch wel 1 van de sterkere punten van de film. Wat ik ook erg kan waarderen aan dit deel is dat het erg trouw aan het boek is. Zelfs kleine details uit het boek worden meegenomen in de film en dat is natuurlijk alleen maar goed.
De casting is wat mij betreft ook uitstekend gedaan. De drie hoofdrolspelers acteren niet geweldig, maar wel leuk. Iets anders valt ook niet te verwachten van kind- acteurs. De volwassenen doen het dan wel heel goed. Iedereen lijkt zo het boek uitgestapt. Robbie Coltrane als Hagrid, Richard Harris als Perkamentus, Alan Rickman als Sneep, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. De special effects in de film zijn redelijk goed. Nog niet top, zoals later in de serie, maar nergens slecht. Qua sets en aankleding valt er sowieso niets aan te merken. Het probleem ligt soms bij de computeranimaties. De trol is daar een voorbeeld van. De zwerkbalwedstrijd zag er wel goed uit en draagt ook zijn steentje bij aan de sfeer van de film.
Dan rest nog de muziek van John Williams. Die is de hele film door fantastisch. Zowel het overbekende Hedwig Theme als al de andere thema's.
Chris Columbus heeft met deze eerste Potter-film meteen al een goede afgeleverd. Het is duidelijk dat hij respect heeft voor het boek en een zo trouw mogelijke verfilming heeft proberen te maken, en dat is meer dan gelukt.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
2004

Harry Potter and the Chamber of Secrets
2002

Originele 'Harry Potter'-ster over nieuwe verfilming bij HBO Max: 'Meer diepgang'

HBO onthult eerste blik op nieuwe Harry Potter voor langverwachte serie

Cast 'Harry Potter'-serie bekend: sommige fans zijn tevreden, anderen uiten kritiek

'Harry Potter' en 'Narnia' in hetzelfde universum? Volgens deze TikTok wel: 'Dat ik dit niet eerder zag'

The Lord of the Rings: The Return of the King

Avontuur / Fantasy, 2002

The Lion King
Animatie / Familie, 1994

Fantasy / Avontuur, 2009
londen, engelandheksgebaseerd op boekchristmas partymagieschool friendhalloweenchild herobroomschool of witchcraftchosen onefrogvriendschapkostschoolschoolspellshoppinggeestfantasy worldtovenaarkerstmisbooks gebaseerd op een jongvolwassen romanforbidden wizarding worldhogwartswitchescharacter name as titleowl哈利波特1:神秘的魔法石 joyouswizarding world