• 9.372.024 stemmen

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)

Avontuur / Fantasy | 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 152 minuten / 159 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Harry Potter and the Philosopher's Stone / Harry Potter en de Steen der Wijzen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Chris Columbus

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 22 november 2001

Plot Harry Potter and the Sorcerer's Stone

"Let the magic begin."

De jonge Harry Potter woont na de dood van zijn ouders bij z'n oom en tante, waar hij slecht behandeld wordt. Op een dag krijgt hij te horen dat zijn ouders tovenaars waren, en dat hij uitgenodigd is om te gaan studeren aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Verfilming van het eerste boek uit de succesvolle Harry Potter-reeks van J.K. Rowling.

Ron Weasley

Minerva McGonagall

Vernon Dursley

Quirinus Quirrell

Jordy

nou de printer staat te ratelen: ben even de eerste paar hoofdstukken aan het uitprinten, eens kijken of het een beetje leuk is. Wil het toch wel gelezen hebben voor de film

Jordy

okee toch wel een vermakelijk boekje. Trailer nog eens gekeken, en kan toch wel leuk worden

Jordy

running time is bekend: 152 minuten, waarmee het de langste kinderfilm ooit wordt

Jordy

eerste reacties (na de premiere gisteren in London) zijn laaiend.. de verwachting is dat dit top-10 allertijden materiaal wordt (qua bezoekersaantallen)..

M A R K E T I N G

Jordy

o n a f h a n k e l i j k e r e c e n s e n t e n

Chauvinistische Engelse recensenten of ook uit de rest van de wereld ? We zullen aan het eind van de maand wel zien hoe de film 't op deze site doet. Ben wel benieuwd. Heb zelf het boek niet gelezen en dat is meestal een pluspunt.

Jordy

't Is een Amerikaanse film. Okee met een UK-cast, maar toch...

maar goed we zullen zien idd

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Nu ik het boek gelezen heb, denk ik dat de film echt wel propvol special effects moet zitten. Nu ja, met een budget van zo'n 125 miljoen dollar kan je natuurlijk al iets leuks doen, en ze verspillen al niet teveel geld aan de relatief onbekende hoofdrolspelers.

Jordy

djeez wordt nog een probleem om de film 22/11 te kunnen zien.. alles is al bijna uitverkocht

Pathe bioscopen beginnen dinsdag met voorverkoop, gelijk 's ochtends maar wat kaarten via internet reserveren

ach zal wel in 5 of 6 zalen tegelijk gaan draaien in de Arena, dus moet wel lukken

avatar van Wouter

De eerste reacties die ik hoorde (van critici) waren niet best...

Hopelijk hebben ze het verkeerd.

Jordy

zo, pieter heeft 'm al gezien? hoe (bios/download)? wat was er zo slecht aan?

als je de recensies op (bv) rottentomatoes bekijkt, is de algemene indruk dat de film 'redelijk goed' is. De effects zijn af en toe wat nep, en het is TE veel een boek op scherm (alles uit het boek zit er letterlijk in, maar voegt weinig toe verder), maar ondanks dat toch zeer de moeite waard. Roger Ebert noemt 'm zelfs in één adem met Wizard of Oz en andere klassieke kinderfilms.

ben in ieder geval ERG benieuwd.. ga 'm donderdag zien (kaartjes zijn gereserveerd ). HP maakt de pijn van het wachten op 20 december wat minder groot. Ik voorspel dat de film hier op een 3.6 gemiddeld uit gaat komen ofzo

avatar van Schaaper.com

Schaaper.com

Dag Jordy!

Hier even een reactie vanuit Aberdeen, Schotland. Harry Potter is hier zo te lezen een week eerder in premiere gegaan

Ik heb van Harry Potter afgelopen weekend twee maal mogen genieten. Ben er op vrijdag en zondag heen geweest.

Ik heb het boek niet gelezen, maar ben onder de indruk van de film. Leuk verhaal, mooi gefilmd, maar vooral van die zeer karakteristieke (Engelse) personages die van dat heerlijke 'ABE' praten (='Algemeen Beschaafd Engels).

Ik ben van mening dat de Britse filmindustrie hier fantastisch werk heeft gedaan en een film heeft neergezet waar jong en oud zeer zeker van zullen genieten. Veel plezier donderdag allemaal!

Als je het mij vraagt 4 sterren.

Rob

P.S. Jordy, kijk weer eens op www.schaaper.com voor wat nieuwe (Schotse) foto's! Tot gauw in Nederland.

Jordy

he Rob! hee stem dan gelijk even! is die halve ster weer weggewerkt

het 'britse filmindustrie' klopt niet helemaal, film is door Amerikanen gemaakt, met Amerikaans geld, maar met Engelse acteurs

avatar van wout

wout

hier in Aberdeen gezien op een enorm scherm vanaf de eerste rij, maar fantastische film. Prachtige karakters, een uitstekende verfilming van het boek.

avatar van Schaaper.com

Schaaper.com

Ha die Jordy!

Heb gestemd: 4 sterren.

Veel plezier vanavond allemaal!!

Geniet ervan,

Rob

P.S. Hoop dit weekend Spy Game te gaan zien hier in Aberdeen

Jordy

Als boekverfilming redelijk goed (alle gebeurtenissen zitten er in, maar het sfeertje is wat minder dan in het boek), maar als film op zich vond ik 'm erg goed. Een zeer vermakelijk verhaal vol komische momenten, prachtige beelden van het Hogwarts-gebouw, en een adembenemende Quidditch-wedstrijd. De special effects zijn meestal erg mooi, op een paar scenes met een computergeanimeerde Harry na. De kids spelen redelijk goed, maar vooral de oudere cast is perfect gekozen, met als toppunt Alan Rickman als een geweldige Snape. Laat de volgende zes delen maar komen, 4 sterren.

avatar van iman

iman

Vermakelijke film... ik had het boek gelezen en vond het vaak jammer dat ze dingen inkorte of weglieten.....maar voor de rest was het een erg LEUKE film......volgens mij is ie voor jonge kinderen een beetje te eng....maar ja.....het is ook niet een absolute kinder film!

Jordy

er zullen best nog negatieve beoordelingen komen.. maar ik ben bang dat we die 0.5 van Pieter (die een week voor de NL-premiere al geplaatst was) niet zo serieus moeten nemen...

avatar van Jos2

Jos2

Is de film echt zo lang? Hoeveel voorstellingen halen ze dan op een dag?

Jordy

genoeg: meerdere zalen tegelijk in de veel bioscopen

avatar van kbautr

kbautr

Allereerst ben ik 1 van de dreuzels die het boek niet gelezen heeft.

Ik las dat iemand het jammer vond dat sommige dingen ingekort waren. Ik kan alleen maar zeggen dat dat niet erg was. Boek is boek, en film is film.

Ik heb wel genoten van de film, en vond de effecten erg prima. Ook werd er gedegen geacteerd. Hagrid vindt ik een geweldig karakter dat op schitternde wijze tot leven is gebracht.

Het had alleen wel wat korter mogen duren, en ik vond er een kleine anticlimax inzitten omtrend de steen.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat kinderen hem geweldig zullen vinden? En hoezo te eng. Als ze het boek lezen zullen ze ook hun fantasie gebruiken, dus ik denk dat ze daar wel tegen kunnen. Zeker een leuke kerstfilm. En ook voor volwassenen prima te behapen.

Toch 4 sterren.

avatar van Hitman

Hitman

Eerlijk gezegd vond ik het verhaal best wel tegenvallen. Vooral in het begin ging het redelijk traag allemaal. In het tweede deel van de film werd het een stuk boeiender. De fantastische special effect zorgen ervoor dat ik hem toch nog 4,0 sterren geef...

avatar van Wolf

Wolf

De film komt akelig dichtbij mijn eigen verbeelding bij het lezen van het boek. Ik heb echt 2,5 uur met open mond en bonzend hart in de bios gezeten. Aangezien de volgende delen van HP steeds een stukkie spannender worden kijk ik alweer halsreikend uit naar de tweede film. Tot die tijd nog maar een keertje een kaartje zien te bemachtigen voor het eerste deel.Als ik het goed begrepen heb duurde de film in eerste instantie 4 uur maar is hij voor de bios ingekort tot 2,5 uur. Nu maar hopen dat op de DVD versie de volle 4 uur te bewonderen zijn.

POTTER RULES.

avatar van Pieter

Pieter

Ik wil even mijn excuses aanbieden: mijn waardering van 0,5 ster voor de film van Potter was bedoeld voor `the Watcher`. De fout is zojuist hersteld! Potter was aardig, met name de special effects!

avatar van Wouter

Buitengewoon matige film.

avatar van Eva

Eva

Hopelijk worden volgende delen beter.

avatar van cornelis

cornelis

Vond een aantal van de sfx niet echt goed. Ook niet slecht, maar zag toch nog te vaak dat het een effect was.

Verder, zonder de boeken te hebben gelezen, vond ik het een nogal brak verhaal, met gaten en zevenmijlslaarzen. Leuk, maar bij lange na niet goed.

avatar van Jos2

Jos2

Ik hoor dat nu steeds meer om me heen. Moet ik wel gaan?

Jordy

nou ja ik zou even kijken of je het met vorige meningen van wouter/eva/cor eens bent... als ik daar persoonlijk op af zou gaan mis ik veel prachtige films

ben het op zich niet oneens met cor (de sfx en het feit dat het verhaal tov het boek wat oppervlakkerig en springerig is halen er bij mij allebei een halve punt af) maar goed ik vond persoonlijk dat er *zo* veel inzat wat wel de moeite waard was...