menu

Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

Alternatieve titel: Harry Potter en de Geheime Kamer

mijn stem
3,49 (4154)
4154 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Duitsland
Avontuur / Fantasy
161 minuten / 174 minuten (extended version)

geregisseerd door Chris Columbus
met Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Vlak voor zijn tweede jaar op de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus wordt tovenaarsleerling Harry Potter door de elf Dobby gewaarschuwd dat zijn terugkeer op de school tot een ramp zal leiden. Harry gaat toch, en komt er achter dat hij nog steeds gehaat wordt door Professor Sneep en zijn klasgenoot Draco Malfidus. Er is echter ook goed nieuws: de beroemde schrijver Gladianus Smalhart is de nieuwe Duistere Krachten-leraar. Na een tijdje worden enkele Zweinstein-studenten versteend aangetroffen... maar wie of wat is de oorzaak hiervan? Zelfs Harry staat niet boven verdenking.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=Ip_r_DbCM2Q

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van chevy93
3,5
Gisteren op tv, weet niet meer welke zender, maar tijdens het zappen even de ontknoping meegepikt. Met de jaren valt steeds meer op hoe matig dit deel is i.v.m. de latere delen. Acteerwerk, vormgeving, script, eigenlijk alles is minder dan de volgende delen.

5,0
een super leuk vervolg .die ook al zo vaak heb gezien maar ze blijven geweldig.

avatar van sandokan-veld
3,0
Een duidelijke verbetering op de eerste Potterfilm. Het lukt de crew en de acteurs beter de juiste toon te vinden en misschien biedt het bronmateriaal ook meer gelegenheid tot spetterende visuals, bijvoorbeeld die scene met de vliegende auto.

Het acteren van de kinderen is minder irritant, Radcliffe is echt een stuk beter dan in de eerste film al is vooral Watson nog steeds erg matig. Harris als Dumbledore blijft voor mijn ook een minpunt. Het vage gezemel van die man in deze film zorgt dat een belangrijk deel van het plot doodslaat omdat er geen enkele spanning of humor zit bij zijn rol in de gebeurtenissen. Dit zou om tragische redenen (de dood van Harris) in latere films beter zijn, als ik me goed herinner, als Michael Gambon de rol overneemt. Ook CGI-nagel op het schoolbord die Dobby hier is, zou in latere films stevig worden verbeterd.

Maar al met al geen verkeerde jeugdfilm, op de juiste momenten grappig en spannend, met een lekker tempo erin zonder dat het ten koste gaat van het plot, dat ditmaal ook goed te volgen is zonder dat je het boek hebt gelezen (vermoed ik). Jammer dat het einde te lang gerekt wordt, suikerzoet is en saai. Dat kost de film in het laatste kwartier nog een halve ster. Columbus mag uiteindelijk toch een krappe voldoende krijgen voor zijn werk. Ik kijk uit naar een herziening van Cuaróns interpretatie van het derde boek, in mijn herinnering de beste van de reeks.

avatar van Mr_Mephisto
3,0
Herziening.

En meteen een verbetering ten opzichte van deel 1. Het verhaal vormt een coherenter geheel en de acteurs zijn gegroeid in hun rol. Iemand zoals Rickman viel in de vorige film nog op als een karikatuur van de Snape in het boek, maar vindt deze keer de juiste toon. Radcliffe heeft de nodige groeispurt gehad; hij steekt echter nog af bij beginnende puber Tom Felton. Terwijl Watson de oer-Britse 'theaterdegelijkheid' nog niet van zich kan afwerpen, is Grint gewoon vermakelijk goed. En hoe tragisch ook het overlijden Harris is, zijn vertolking van Dumbledore haalt het niet bij de droge joligheid van Gambon.

De CGI doet iets minder pijn aan de ogen, hoewel Dobby op dat vlak op het randje zit. De gedetailleerde aankleding zorgt ervoor dat Hogwarts beter uit de verf komt. Daarnaast is de muziek niet meer zo bombastisch, wat het overdreven sentiment drukt. Op het einde haalt Columbus wél alles uit de kast: totaal onnodig en haast gênant.

Wellicht is het grootste minpunt van de Columbus-films dat de regisseur te veel tell and te weinig show hanteert. Dat zorgt soms voor pijnlijke stiltes en onnatuurlijke overgangen. Al bij al echter is The Chamber of Secrets een amusantere kijkervaring dan zijn voorganger.

avatar van Fisico
3,5
Mmm, blijkbaar moet ik dit tweede deel toch ooit eens gezien hebben, want heel veel zaken kwamen terug. Wat mij betreft is The chamber of secrets een mooi vervolg op The Philosopher's Stone. Wederom een prachtige setting en sfeer die moeiteloos wordt doorgetrokken met de gekende personages, goede intrede van nieuwe personages en het decor dat blijft verwonderen elke keer opnieuw.
Dobby uitgezonderd - het figuurtje deed me vaak denken aan de irritante Jar Jar Binks uit The phantom menace - kon iedereen me wel bekoren. De hoofdpersonages met Harry, Ron en Hermelien groeiden letterlijk in hun rol en het is aangenaam vast te stellen dat Alan Rickman wat prominenter naar voren treedt.

Deel 2 is wat duisterder dan het eerste deel met die beangstigde stemmen, spinnen en de basilisk. "Moorden" wordt expliciet uitgesproken en complotten allerhande doen de ronde, nog meer dan in deel 1. Al komen ook de jongsten onder ons nog aan het trekken met de vliegende auto en Dobby. Richard Harris blijft een fantastische Perkamentus neerzetten, jammer dat hij er jammer genoeg niet meer is. Lucius Malfidus blijft een lekkere tegenpool voor Potter en ook zijn vader doet het geweldig.

Harry Potter probeert naast fantasy entertainment ook aandacht te hebben voor serieuzere zaken zoals bijvoorbeeld racisme (verwijzing naar modderbloedje, een scheldnaam voor iemand uit een Dreuzelgezin). Identiteit speelt hierbij een belangrijke rol. Meritocratie - participatie op basis van verdiensten of talent - boven aristocratie of plutocratie al deelt niet iedereen die mening. De spanningsboog wordt hoog gehouden gedurende de gehele film. Het einde vond ik net iets minder met een weinig tot de verbeelding sprekende Maarten Villijn, maar dat ligt niet aan de film zelf natuurlijk. Op naar de volgende!

avatar van joeygamer2
4,0
Leuke film! Zeer raadselachtig, net als het eerste deel. Is wel leuk om mee te raden met de film Fantasiefilms vind ik heel leuk om te kijken, een van mijn favoriete genres. Deze film was zeker net zo top als het eerste deel!

avatar van woeler82
3,0
Deze film is toch duidelijk iets minder als deel 1.
Niet alle films kunnen top zijn.
De CGI vond ik bij deze meer onder de maat als bij de vorige , vooral bij de slang in de eind scene.
Toch als ik het totaal plaatje kijk , nog net een 3.0

Hopelijk is het volgende deel iets beter.
Ik heb ze allemaal gezien tot aan het laatste deel, ( die in 2 delen gesplit is net niet ) maar dat is zeker weer 5 jaar geleden.
Daarom kijk ik ze opnieuw voor mijn geheugen weer op te frissen

avatar van Shadowed
3,5
Al beter.

Columbus zijn laatste Harry Potter deel, en ook eigenlijk de laatste die nog zo kinderlijk is. Dit deel was beter dan deel 1, omdat het allemaal wel wat volwassener was. Je merkt wel dat de CGI was oud is, maar dat maakt niet uit.

Ook helaas de laatste rol van Harris als Perkamentus. Hem vond ik toch wel een heel stuk beter dan Gambon. De sfeer is mooi, het kasteel blijft een plaatje en de film kijkt meer dan goed weg. Het verhaal is daarnaast ook gewoon prima.

Leuke film, een van de betere in de reeks. Nog wat kinderlijk, maar ach ja, zo zijn de boeken ook. Geslaagde reeks toch wel dit, niet mijn favoriet, maar wel een van de betere naar mijn mening.

avatar van Film Pegasus
2,5
Film Pegasus (moderator)
Wel grappig, in de parodie op YouTube van Honest Trailers overloopt men alle Harry Potter films en deze Chamber of Secrets wordt ook wel eens 'The one that everybody hates' genoemd. Gebeurd wel meer met franchise dat mindere 2e deel. Te snel achter elkaar, geen tijd om de tijd te nemen dus. De acteurs zijn nog altijd niet ingewerkt en het geheel voelt wat rommelig aan. Dobby is een ergelijk figuur en ook Tom Riddle en het spook Mertyl zijn gewoon zeuren. Harry Potter mist de latere tegenstander Voldemort duidelijk. Een wat overbodig deel dit dat je voor het verhaal best kan overslaan volgens mij. De film is nu ook weer niet zo slecht, maar wel het minste deel van de franchise.

avatar van Thorongil
4,0
Juist een van de betere. De Basilisk is erg goed gedaan, de vliegende auto, veel memorabele scènes.

avatar van tommykonijn
4,5
Film Pegasus schreef:
Een wat overbodig deel dit dat je voor het verhaal best kan overslaan volgens mij.


Dat lijkt me niet erg wenselijk. De vernietiging van het dagboek blijkt heel belangrijk in de latere delen. Daarnaast ontdekt Harry dat hij parseltongue spreekt en krijgt hij van Dumbledore te horen dat er een zekere connectie bestaat tussen hem en Voldemort. Lucius Malfoy wordt geïntroduceerd en er wordt voor de eerste keer gebruik gemaakt van Polyjuice Potion. Ook zullen de twee Deathly Hallows delen enkele vreemde scènes bevatten als je The Chamber of Secrets zou overslaan.

Verder sluit ik mij erbij aan dat dit tweede deel tot mijn favorieten behoort. De magische sfeer die Columbus weet te creëren in de eerste twee films is naar mijn mening nooit meer geëvenaard in de vervolgen.

avatar van Antonev
3,5
tommykonijn schreef:
(quote)


Dat lijkt me niet erg wenselijk. De vernietiging van het dagboek blijkt heel belangrijk in de latere delen. Daarnaast ontdekt Harry dat hij parseltongue spreekt en krijgt hij van Dumbledore te horen dat er een zekere connectie bestaat tussen hem en Voldemort. Lucius Malfoy wordt geïntroduceerd en er wordt voor de eerste keer gebruik gemaakt van Polyjuice Potion. Ook zullen de twee Deathly Hallows delen enkele vreemde scènes bevatten als je The Chamber of Secrets zou overslaan.

Verder sluit ik mij erbij aan dat dit tweede deel tot mijn favorieten behoort. De magische sfeer die Columbus weet te creëren in de eerste twee films is naar mijn mening nooit meer geëvenaard in de vervolgen.


Niet helemaal eens. Ook in de opvolgende delen weten ze een magische sfeer te creëren, al zij het wel van een andere orde. Vanaf The Prisoner of Azkaban wordt het gewoon steeds wat donkerder (maar ook de donkere momenten zijn magisch tot en met). Toch passeren er links en rechts nog heel wat luchtige en (gezellige) sfeervolle passages de revue.

Dit alles is overigens prima in lijn met het verloop van de boeken. Die worden ook daadwerkelijk naargeestiger vanaf deel 3. Het kon dus ook niet “gezellig” magisch blijven.

avatar van tommykonijn
4,5
Antonev Wellicht is 'magisch' een beetje ongelukkige woordkeuze van me. Natuurlijk zitten de vervolgdelen ook boordevol magie. Was ook niet mijn bedoeling om die films weg te zetten als slecht of zo. De Potter-serie heeft mij altijd weten te bekoren.

Dat gezegd hebbende, blijf ik wel bij wat ik eerder zei. Columbus weet een sfeer te creëren, deels ook tot stand gebracht door het werk van John Williams, die ervoor zorgt dat het allemaal wat meer tot leven lijkt te komen. Cuarón weet dat overigens op zijn eigen manier ook wel te bewerkstelligen in deel 3. De latere films zijn vaak dusdanig duister van toon dat het ook minder indruk maakt. Een goed voorbeeld vind ik de scènes die plaatsvinden in The Forbidden Forest. Dat bos is naar mijn mening in de eerste twee (drie) films een behoorlijk angstaanjagende setting; juist omdat het sterk in contrast staat met bijvoorbeeld iets als een zonnige Quidditch wedstrijd. In latere delen keert het bos meermaals terug, maar is die dreiging compleet verdwenen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de confrontaties met Voldemort in de eerste twee films. Uiteraard wordt het terecht allemaal wat duisterder, maar wat is de reden dat na deel 3 niet of nauwelijks nog de zon schijnt boven Hogwarts? Lijkt alsof er opeens constant een soort van grijze waas over dat terrein hangt. Dat doet mijns inziens wel wat afbreuk aan de sfeer die ik hier zo goed vind.

4,5
NRT
tommykonijn schreef:
Antonev Wellicht is 'magisch' een beetje ongelukkige woordkeuze van me. Natuurlijk zitten de vervolgdelen ook boordevol magie. Was ook niet mijn bedoeling om die films weg te zetten als slecht of zo. De Potter-serie heeft mij altijd weten te bekoren.

Dat gezegd hebbende, blijf ik wel bij wat ik eerder zei. Columbus weet een sfeer te creëren, deels ook tot stand gebracht door het werk van John Williams, die ervoor zorgt dat het allemaal wat meer tot leven lijkt te komen. Cuarón weet dat overigens op zijn eigen manier ook wel te bewerkstelligen in deel 3. De latere films zijn vaak dusdanig duister van toon dat het ook minder indruk maakt. Een goed voorbeeld vind ik de scènes die plaatsvinden in The Forbidden Forest. Dat bos is naar mijn mening in de eerste twee (drie) films een behoorlijk angstaanjagende setting; juist omdat het sterk in contrast staat met bijvoorbeeld iets als een zonnige Quidditch wedstrijd. In latere delen keert het bos meermaals terug, maar is die dreiging compleet verdwenen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de confrontaties met Voldemort in de eerste twee films. Uiteraard wordt het terecht allemaal wat duisterder, maar wat is de reden dat na deel 3 niet of nauwelijks nog de zon schijnt boven Hogwarts? Lijkt alsof er opeens constant een soort van grijze waas over dat terrein hangt. Dat doet mijns inziens wel wat afbreuk aan de sfeer die ik hier zo goed vind.


Ik heb ook wat geworsteld met de stijl die veranderde. Toen de eerste twee films verschenen was ik nog een kind en daarom vond ik de stijl uit de eerste twee films beter. Ten tijde van de derde film was ik nog altijd jong en daarom was dit voor mij wat moeilijk. Maar naarmate het ouder worden ben ik juist blij dat ze voor de donkere stijl hebben gekozen. Dan sprak het een ouder publiek ook wat meer aan.

Het verhaal van deze film vond ik wel veel sterker dan dat van de eerste film.

avatar van Keepthechange1980
4,0
geplaatst:
Ik vind het verhaal in deze film juist veel minder sterk.

avatar van alexspyforever
geplaatst:
Lang geleden had ik de eerste film bekeken omdat ik moest meekijken met mijn neefje en nichtje. Gisteren met 2 vrienden waarvan 1 een echte HP fan deze 2de film bekeken. Mijn favoriete films zullen het wellicht nooit gaan worden daarvoor vind ik de protagonist nog steeds een te flauwe held die toch wel vaak hulp van derden nodig heeft. Nu dit was al vermakelijker en volwassener dan deel 1 dat vooral een introductie was van de karakters. Pijnpunt van de film blijft een te lange speelduur voor het verhaaltje dat wordt geserveerd. Zeker in de actiescènes kon er toch wat gesnoeid worden. Hermione blijft veruit het meest interessante karakter. Latere delen komen dus nog wel aan de beurt maar dan in gezelschap want alleen zal ik deze films niet gaan kijken.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:11 uur

geplaatst: vandaag om 19:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.