• 159.424 films
 • 9.804 series
 • 29.095 seizoenen
 • 608.614 acteurs
 • 355.233 gebruikers
 • 8.897.720 stemmen
Avatar
 
banner banner

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Avontuur / Fantasy | 141 minuten
3,65 4.415 stemmen

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 141 minuten

Alternatieve titel: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Alfonso Cuarón

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson

IMDb beoordeling: 7,9 (673.839)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 2 juni 2004

Plot Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

"Something wicked this way comes."

Het is Harry's derde jaar op Zweinstein. Een gevaarlijke massamoordenaar, Sirius Zwarts, is ontsnapt uit de Azkaban-gevangenis, en iedereen is er van overtuigd dat hij er op uit is om Harry te vermoorden. Terwijl hij leert om te gaan met de Dementors die naar Zweinstein zijn gestuurd om de school te beschermen leert Harry het verontrustende verhaal van Zwarts, en zijn connecties met Harry's familie.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Ron Weasley

Hermione Granger

Rubeus Hagrid

Albus Dumbledore

Sirius Black

Severus Snape

Peter Pettigrew

Remus Lupin

Draco Malfoy

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Keepthechange1980

Keepthechange1980

 • 39 berichten
 • 287 stemmen

Dit vind ik het beste deel van de reeks. Goede sfeer, ook al ziet Hogwarts er minder gezellig uit.

Ook in het boek vond ik dit al het mooiste verhaal.


avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

 • 2062 berichten
 • 15178 stemmen

Voor mij een herziening en voor mijn vrouw de eerste keer. In onze Harry Potter Marathon vanavond deel 3 gekeken. Ik doe er een 0.5 bij en kom dus uit op 4.0 Op naar deel 4 in dit theater.


avatar van IH88

IH88

 • 8571 berichten
 • 3046 stemmen

“A child's voice, however honest and true, is meaningless to those who've forgotten how to listen.”

Harry Potter wordt volwassen. Prisoner of Azkaban is donker, duister en spannender dan de voorgaande twee films, en de hand van Alfonso Cuarón is duidelijk zichtbaar. Dit wordt gezien als het beste boek, en ik snap wel waarom.

De film kent een beetje dezelfde opzet als de vorige films en alle acteurs zijn weer van de partij, maar het verhaal zit een stuk beter in elkaar. Je moet wel je aandacht erbij houden, want het plot kan soms rommelig en chaotisch overkomen. Maar tegen het einde passen wel alle puzzelstukjes. Met sterk acteerwerk van alle acteurs, en met Oldman als zeer fijne nieuwkomer. Geen Voldemort deze keer, maar zijn schaduw hangt wel over de gehele film.


avatar van stephan-0115

stephan-0115

 • 1267 berichten
 • 1787 stemmen

‘I hope he finds me! Cause when he does, I'm gonna be ready!’

Na een aantal jaren de Harry Potter-reeks niet gezien te hebben, slechts hier en daar stukjes van de serie op tv, werd het weer eens tijd om de gehele reeks te herzien. Deel 3 slaat het duidelijk op een andere boeg dan de eerste 2 delen, een stuk volwassener en grimmiger, maar dat maakt de film niet minder vermakelijk.

Net zoals de eerste 2 delen beginnen we weer met een leuke scène bij de Duffelingen, en een leuke scène met de Knight Bus, maar direct daarna wordt de sfeer omgeslagen. De scène in de Hogwarts Express met de Dementors zet de toon voor de rest van de film. Toegegeven, de film is niet altijd even sterk, en voorkennis hebben door het boek te hebben gelezen is essentieel om de film toch makkelijk te volgen. Anders is het hier en daar toch wat rommelig en chaotisch, simpelweg omdat is weggelaten wat in het boek wel is toegelicht. Aangezien de film ‘slechts’ 125 minuten duurt, vind ik dit toch wel een gemiste kans. Een kwartiertje extra en het was allemaal een stuk duidelijker geworden.

Nu is bijvoorbeeld de connectie tussen Zwarts, Lupos, Pippeling en Potter senior onduidelijk. En hoe weet Lupos zoveel van de Sluipwegwijzer? En waarom zijn Pippeling en Zwarts faunaten? Hoe wist Zwarts dat Pippeling een faunaat was en nog leefde? Vooral het stuk in het Krijsende Krot wordt wat afgeraffeld, maar is wel sterk, en dat zorgt er voor dat als je het boek niet hebt gelezen je met voldoende vragen komt te staan. Het beste en het belangrijkste scène van het boek eigenlijk die eigenlijk makkelijk 10 minuten extra had kunnen duren zodat het allemaal een stuk duidelijker wordt. Gemiste kans.

Ondanks bovenstaande, vond ik het nog steeds de beste van de 3 tot nu toe. Vooral het laatste uur was zeer sterk. Helaas wel weer een te makkelijk einde met Harry die vliegt ook de Vuurflits, een beetje het zelfde commentaar als het einde van ‘The Chamber of Secrets’. Verhoging van 3,5* naar 4,0*


avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

 • 444 berichten
 • 221 stemmen

Dit 3e deel wordt door menig Potter-head gezien als beste boek/film. Ik kan me daar ook zeker in vinden en dan met name het boek, de film vind ik erg sterk en is cinematografisch gezien absoluut de beste van de gehele franchise, daar heeft Alfonso absoluut zijn stempel mee gedrukt. Alleen zijn er toch een aantal essentiële momenten uit het boek, in deze film buiten beschouwing gelaten. Waardoor je sommige dialogen alleen kunt begrijpen als je wat voorkennis hebt van het boek. Nou heb ik dat wel, dus dat was voor mij niet zo’n probleem. Alleen zijn er gewoon een aantal momenten uit het boek die ik graag op het grote scherm had willen zien.

En een van die momenten is het verhaal over ‘The Marauders’. Een ontzetten intrigerend verhaal over 4 vrienden. Sirius Black, James Potter, Remus Lupin en Peter Pettigrew. Zij hebben een interessant verhaal over hoe zij hen school periode hebben meegemaakt en hoe ze alle 3 in dieren kunnen veranderen ( Animagus), maar ook hoe ze elkaar hebben leren kennen. Ook wordt er dieper in gegaan waarom Remus in een weerwolf veranderd, evenals waarom en hoe Peter Pettigrew zijn eigen vrienden had verraden. Dat zijn momenten die hun personages alleen maar extra kleur had gegeven. Helaas heeft Alfonso gekozen dat gedeelte van het boek niet te verfilmen wat ik erg jammer vind. Helemaal omdat het niet de minste personages zijn waar we het over hebben.

Maar genoeg over het boek. De film is zeer vermakelijk en het verhaal is uitstekend. Ook heeft de artistieke Alfonso een paar hele mooie shots er uit weten te halen, en dat leverde prachtige scènes op. Ook zijn er twee nieuwkomers in deze film. Een fan favorite Sirius Black, die door niemand minder wordt gespeeld als Gary Oldman. Dat is absoluut een grote aanwinst geweest voor deze franchise, maar dat zelfde geldt ook absoluut voor David Thewlis, die de rol van Remus Lupin vervuld en dat uitermate goed heeft gedaan. Ook hebben we een vervanger dit jaar en dat is ook niet de minste. Want 2 jaar voor deze film is helaas Sir Richard Harris komen te overlijden, waardoor vanaf dit deel Michael Gambon het stokje van Harris overneemt. Persoonlijk vond ik dat een erg goede vervanger, maar Richard Harris zijn Dumbledore was absoluut meer accuraat, maar ik vond Gambon’s Dumbledore toch altijd iets fijner.

8.0


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 13024 berichten
 • 3802 stemmen

Was deel 2 al een stap vooruit, dan deze helemaal. Niet per se altijd een verbetering, juist doordat enkele goede elementen uit de eerste twee delen (zoals de sprookjessfeer die toch wel verdwenen is), maar wel een stap op weg in het grotere verhaal. Een film ook met een eigen smoel en enkele goede toevoegingen. Dat betreft sowieso de acteurs, met nieuwe personages als Lupin (een hele fijne Thewlis) en Black (een indringende Oldman). Maar ook Dumbledore door het overlijden van Harris. Nu pakt Gambon de rol en doet dat met meer humor, flair en overtuiging. Hier staat een door vijanden gevreesde sterke tovenaar, geen lieve oude opa.

De film is echter niet perfect. De film is korter dan de vorige delen maar echt veels te gehaast, de film hopt van hoogtepunt naar hoogtepunt. Niet dat je als kijker murw wordt gebeukt, maar het is ook een wat klinisch geheel waar je als kijker nooit helemaal in kan wegduiken. Maar ook mis je soms wel stukken die in de boeken beter naar voren komen. Lupin deelt steeds een beetje tussen neus en lippen chocolade uit, maar als kijker vraag je je toch af wat dat nu zo ineens is. In de boeken wordt echt wel duidelijker dat dit spul is dat helpt, ook omdat McGonagall dan opmerkt dat er blijkbaar eindelijk een leraar is op die positie die zijn vak snapt. Dat soort kleinigheden mis je in deze race naar het einde. In deze film had makkelijk nog 20 minuten bijgekund. Temeer de film geen seconde verveelt. 3,5*.


avatar van tk.movies

tk.movies

 • 6 berichten
 • 1 stemmen

Veel mensen vinden dit het leukste deel, maar daar ben ik het persoonlijk niet mee eens. Het is zeker geen stomme film want het blijft wel boeiend.

Ik vond het verhaal alleen in deze film niet echt heel vermakelijk en af en toe was het plot nogal rommelig. Ik vind de film nogal overrated aangezien er anderen in de serie zitten die veel beter zijn.

Maar, alsnog geen slechte film.


avatar van clubsport

clubsport

 • 3059 berichten
 • 6504 stemmen

Ook ik was toe aan een herziening van de reeks , Columbus gaf het stokje over aan Cuaron .

Wat opvalt is de verdwijning van de kinderfilm die deel 1 duidelijk nog was naar de meer duistere sfeer in dit deel

( in deel 2 was die trend al enigsins ingezet) wat de film zeker goed doet .

Ik merkte al op dat in de eerdere delen het allemaal wat gehaast aanvoelt , dit deel is nog wat korter dan de vorige 2.

en met deze kortere tijd komt ook het negatieve effect dat het verhaal nog gehaaster aanvoelt dan ervoor en dat vond ik een groot negatief punt , het lijkt alsof alleen het hoognodige aan scenes is gebruikt om het verhaal nog te kunnen begrijpen , wat mij betreft had er zeker nog een half uur aan speeltijd kunnen worden toegevoegd .

Voor de rest is alles meer dan prima


avatar van mrklm

mrklm

 • 7563 berichten
 • 7870 stemmen

Harry [Daniel Radcliffe] is 13 jaar oud en begint aan zijn derde jaar op Hogwart’s School for Wizard wanneer blijkt dat de school in rep en roer is omdat Sirius Black [Gary Oldman], volgens de kranten een trouwe bondgenoot van Voldemort, is ontsnapt uit de gevangenis van Azkaban. Mr Weasley [Mark Williams] waarschuwt Harry dat Sirius het mogelijk op hem gemunt heeft. Dementors doorzoeken de school op zoek naar Sirius, Harry maakt kennis met Professor Lupin [Gordon Thewliss], die een belangrijke rol gaat spelen in de serie en de helderziende Professor Trelowney [Emma Thompson] ziet ‘the grim’ en voorspelt Harry’s dood. Een meer duistere toon dan de voorgangers en dat is een kolfje naar de hand van Cuarón, ook al resulteert dat in een paar momenten die niet zo geschikt zijn voor jonge kijkers. Michael Gambon neemt op verdienstelijke wijze de rol van Dumbledore over van Richard Harris. Zijn iets strengere houding past bij deze episode, waarin de puberende Harry meer moeite krijgt om zijn negatieve emoties te bedwingen en daarmee zijn vriendschappen met Ron [Rupert Grint] en Hermione [Emma Watson] onder druk zet.


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 10439 berichten
 • 2393 stemmen

Kondoro schreef:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Dit is alweer de derde Harry Potter film die in het lijstje staat en ik moet zeggen dat ze vooruit zijn gegaan vergeleken bij deel 1 & 2. Ik blijf me elke vermaken met de Harry Potter films zo ook dit deel. Ook, uiteraard, is in dit deel een fantastisch verhaal verwerkt die erg leuk blijft om te volgen! Dit deel deed het vroeger goed bij mij. Ik was altijd bang voor die enge monsters die rond vlogen. Bah! Nu ik dat zo herzie moet ik er wel een beetje om lachen omdat ik nog als de dag van gister weet hoe bang ik daar vroeger voor was! De hoofdpersonen (Harry etc.) deden het beter dan voorgaande jaren en je merkt dat hij ouder aan het worden is! Ja, dit deeltje vond ik natuurlijk erg leuk en zeker erg op zijn Harry Potter's. Het verhaal was goed en het concept was erg leuk! J.K. Rownlings deed het goed met de boeken en er zijn een paar super films uit gekomen!

4.0*


De derde van de reeks alweer en ik begin me steeds meer te vermaken, het verhaal wordt boeiender maar ook de personages beginnen al aardig te wennen, hoewel ze nog wel erg stijfjes en houterig acteren vind ik de levensloop nu wel leuker aan het worden, het zachte is er nu wel een beetje af en met ’13 jaar’ mag er al wel wat meer gebeuren in mijn ogen, een wat hardere hand misschien, maar dan buiten het fysieke om.

Het is echter wel zo dat de film dit ook nodig had, althans deze reeks. Want zoals het niveau van de eerste twee delen moest echt even aan de kant gezet worden. Het zachte, iets te vrolijke en soms niet zo boeiende sfeertje van die twee films worden geheel om gegooid tot wellicht één van de meest duistere ‘Potter’ films die ik ken en die er zijn. Je komt nu wederom lichtelijk meer te weten wat de achtergrondinformatie van ‘Harry Potter’ is én de film introduceert wat nieuwe personages, waar o.a. meer over ‘Voldemort’ wordt gepraat. En de serie wordt eindelijk weer een beetje wakker geschud, meer spanning en meer duisternis: I Like.

Wat ik voornamelijk nog goed was aan ‘vroeger’ toen ik deze films voor het eerst keek als klein jochie zijn de ‘Dementors’ die we hier gaan zien waar ik onwijs bang voor was. Het waren destijds de meest enge wezens die ik ooit had gezien natuurlijk en ook hun verhaal, en hun hele personage was natuurlijk zo eng als ik weet niet wat. Maar ik vind het wel erg gaaf, het brengt een net wat andere bite naar deze films dan dat zoetsappige wat we van ze gewend zijn.

Voor de rest een prima zit, het voegt qua achtergrondinformatie weer genoeg toe voor de kennis van het slot en het gaat allemaal zijn gangetje en waar ik al een beetje bang voor was: het herhaaldelijke wat we nu al elke film zien. Zo begint het constant bij het huis van hem met zijn irritante pleegouders in London, waar altijd iets ongewoons gebeurt en dit keer moest ik erg lachen om die vrouw die werd opgeblazen als een ballon, tante ‘Margot’. En er zit weer eens een potje ‘zwerkbal’ in. Ik had dit al verwacht maar was wel bang dat dit de film eigenlijk saaier zou maken, constant hetzelfde concept in verhaaltelling en volgens mij wijken ze hier bijna niet van af.

Voor de rest het beste deel tot nu toe, onwijs vermaakt en zeker een betere films van de early ‘Harry Potter’ franchise, die gelijk met zijn duisternis er een stempel op drukt: ik was bang!

4.0* blijven staan.


avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

 • 1917 berichten
 • 2980 stemmen

De familie Wemel gaat op vakantie naar Egypte, maar Harry nemen ze niet mee. Lekker dan, met je "You're part of the family Harry!". Je vraagt je af waar die arme Wemels het van doen, maar dat heeft Rowling heel eenvoudig opgelost: pa Wemel heeft de loterij gewonnen.
Wat je je ook kunt afvragen is hoe ze in de tovenaarswereld aan hun vlees komen, komt dat van de Dreuzels of heeft men eigen slachterijen? Niet iets wat ik associeer met hekserij. Dat ze megastallen hebben lijkt me sterk, daar is de heksen- en tovenaarspopulatie te klein voor. Maar misschien is de vleesvervanger daar inmiddels ook aan een opmars bezig: Tovega ofzo...
Tovergeneeskunde bestaat in ieder geval wel: zo is er Madame Plijster, de schoolverpleegster, en is er zelfs een ziekenhuis: St. Holisto's Hospitaal. In dit derde deel werkt (betoverde) chocolade als remedie tegen een Dementor aanval.

Wat opvalt, aan de boeken, is dat Rowling steeds dingen blijft herhalen, tot vervelens toe. Het wel of niet uitspreken van de naam 'Voldemort' bijvoorbeeld.. "Don't say his name Harry!"
David Thewlis als Professor Lupin deed mij vrij weinig, dat gekruip bij Harry steeds: "You have your mother's eyes." Ook dat wordt uitentreuren herhaald. Harry Potter voert gesprekken met Lupin en Sirius Black alsof ze elkaar al jaren kennen. Ook Gary Oldman vond ik niet heel speciaal. Veel te overdreven acteerwerk. Die grimas op de 'gezocht' poster bijvoorbeeld. Maar niet alleen Thewlis en Oldman spelen te uitbundig, eigenlijk doet de hele cast dit.
Gambon vervangt Harris als Dumbledore, hoewel beide charismatisch is het spel van Gambon net iets levendiger, Harris was meer een Merlijn de Tovenaar, niet oneerbiedig bedoeld overigens.

Oogstrelende cinema aan het einde in het Verboden Bos, waar minstens honderd Dementors in het volle maanlicht boven het meer cirkelen. Prachtig samenspel van schaduw en licht. De dikke sprookjesachtige boomstammen op de achtergrond. Het meer dat bevriest en een glow in the dark-achtig schijnsel teweegbrengt. Het lichtgevende hert aan de overkant... Schitterend!
Ik lees trouwens net dat de Patronus van Ron Wemel een Jack Russell is... huh??


avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

 • 1917 berichten
 • 2980 stemmen

Ebenezer Scrooge schreef:

In dit derde deel werkt (betoverde) chocolade als remedie tegen een Dementor aanval.

Ik bedoelde dus eigenlijk gewoon 'chocolade', want de chocolade is niet betoverd.

Chocolade stimuleert de produktie van serotonine en is daarom, zowel in onze als in de magische wereld, het ideale medicijn tegen somberheid en depressies, de Dementors zijn immers een metafoor voor depressie.

Dus mocht iemand, een of andere moderator, het woord "(betoverde)" uit mijn stukje willen verwijderen, dan ben ik daar heel blij mee.


avatar van Alathir

Alathir

 • 2048 berichten
 • 1578 stemmen

Harry is hier duidelijk wel wat gegroeid net als de rest van de cast. In Prisoner of Azkaban zien we een nieuwe Perkamentus die niet al te sympathiek overkomt in deze film en de volgende tegenover Harry. Dat staat in scherp contrast met film 1 en 2. Het verhaal is weer goed en deze film introduceert weer nieuwe personages alsook wezens zoals de Dementors. Professor Lupos is ook een goede toevoeging want David Thewlis is een geweldige acteur. Ook Sirius Black gespeeld door Gary Oldman is top. Goede film wel wat anders dan de vorige 2, iets minder kinderlijk en duisterder.


avatar van Sarasani

Sarasani

 • 241 berichten
 • 1873 stemmen

Warrig eerste gedeelte van de film, maar het wordt beter!


avatar van Flavio

Flavio

 • 4341 berichten
 • 4593 stemmen

Omdat dochterlief de boeken leest en na elk deel ook de film wil zien, ben ik ook, op een rustig tempo, de Harry Potter-reeks aan het kijken. Dit deel heeft met Cuarón een betere regisseur en dat is te merken. Azkaban is donkerder van toon dan de vorige films, en komt ook bepaald geen goede acteurs tekort. Het maakt het allemaal wat leuker en ook spannender om naar te kijken vergeleken met de eerste twee delen, die natuurlijk ook op jongere kinderen waren gericht.

Wel heb ik wat moeite met dat tijdreisgebeuren, omdat dat eigenlijk elke beproeving een heel stuk makkelijker maakt. Ik hoop dat dat in volgende films niet terugkomt, maar aan de andere kant, ze zullen wel gek zijn dat trucje niet voortdurend te gebruiken mocht iets mis gaan.


avatar van DjFrankie

DjFrankie

 • 2935 berichten
 • 3031 stemmen

Vond dit deel juist minder dan de vorige 2, alleen het laatste half uur was geweldig.

Dat de afl steeds minder kinderlijk worden is fijn, maar ook logisch. Ze worden immers elke film ook ouder.