• 9.377.419 stemmen

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Avontuur / Fantasy | 153 minuten

Met onder meer: Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint

Releasedatum: 15 juli 2009

Plot Harry Potter and the Half-Blood Prince

"Dark Secrets Revealed"

Als Harry, Ron en Hermelien aan hun zesde jaar aan Zweinstein beginnen, komt Harry in het bezit van een geheimzinnig volgekladderd toverdrankenboek, dat ooit het eigendom is geweest van de onbekende Halfbloed Prins. Wat moet Harry doen met de af en toe wel erg obscure spreuken die het boek vermeldt? En ondertussen heeft hij te kampen met een moeizaam sociaal leven en laat Perkamentus hem stukje bij beetje informatie zien over het duistere verleden van Voldemort. Deze lessen van Perkamentus zullen leiden tot het grootste geheim van de duistere heerser en het zal Harry helpen om te overleven.

Ron Weasley

Ginny Weasley

Lavender Brown

Luna Lovegood

Rotsooj

Halsoverkop ben ik afgelopen dinsdag met een stel vrienden naar de premiere geweest, waar ik na afloop toch wel erg moe de bios uit kwam zo rond 3 uur 's nachts... Met als gevolg dat ik juist het laatste halfuur niet zo heb opgelet. Maar ik heb hem gisteren voor de 2e keer kunnen bewonderen in alle oplettendheid... en man, wat is ie goed!

Wat toch zo geweldig is om HP in de bios te zien zijn de letters die langs je glijden. Bij deze is dat slechts een voorproefje, want als je eenmaal met de Death Eaters meevliegt door Londen naar de Wegisweg krijg je zo'n kriebels in je buik die je ook in de achtbaan krijgt. Alles ziet er visueel zo goed uit dat de toverwereld net zo echt lijkt als de Albert Heijn om de hoek.

De grote verassing is Michael Gambon die eens een geloofwaardige Perkamentus speelt. Van Jim Broadbent als Slakhoorn heb ik meer dan eens de gniffels gekregen door zijn maffe wenkbrauwgebaren. En vrijwel iedere volwassen acteur die hier en daar terug te zien is, maakt er goed werk van. Tja, wat kan ik anders van de tieneracteurs zeggen dan dat ze steeds beter worden, om dat verhaal kort te houden.

Zo blij dat Steve Kloves weer het script heeft geschreven! Zo blij dat Nicholas Hooper de muziek niet voor Deathly Hallows gaat maken! Begrijp me niet verkeerd, zijn muziek paste erg goed bij deze film, maar hij komt gewoon tekort t.o.v. de andere componisten en hij verzuipt gewoon in de lange violennoten (stukje van Aragog was wel prachtig). Of Williams of Doyle terugkomt maakt me eigenlijk niet zo uit, ik vond ze allebei knettergoed (wel kleine voorkeur voor heer Williams natuurlijk).

Aan het einde hebben ze heel knap de weg klaar gemaakt voor het laatste deel. Als lezer heb ik de stille hints allemaal doorgekregen en ik geloof dat het heel mooi uit zal pakken later.

Wat ik vooral bewonder aan deze film is dat de makers de grote verhaallijn vast wisten te houden, maar toch heel veel nieuwe stukjes lieten zien en dat heeft voor mij uiteindelijk een meerwaarde gegeven aan het hele verhaal. De toegevoegde scene van het Nest was een aardige toevoeging.

Wat ik me wel ontzettend afvraag is waarom de heksen en tovenaars in dit deel helemaal geen vuur blijken te kunnen blussen. Je ziet de Wemels wel zielig naar hun brandend huisje kijken maarre... Aguamenti iemand??

Zo dat was eventjes kort wat ik vond van de Half-Blood Prince. Voor mij nipt de beste Potter tot nu toe!

avatar van Macmanus

Macmanus

Daniel Radcliffe is te licht.

Lastig je moet al iemand vinden op zijn 11de die een beetje kan acteren, maar dan moet je ook nog eens hopen dat die een beetje gaat groeien als acteur. Helaas hebben ze met Daniel op het verkeerde paard gewed, waar ze dat met de Ron en Hermelien stukken beter hebben gedaan. Al meteen zie je dat Radcliffe er weinig van kan, hij moet een soort van grapje maken over zichzelf, maar zijn kakken lijken vast te zitten ofzo en je verstaat hem half. En kennelijk is dat zo aantrekkelijk dat het leuke meisje wel meer van hem wil weten. Ongeloofwaardig, iemand met zo weinig uitstraling moet echt wel met wat beters komen.

Dit blijft door de film heen helaas doortrekken, want dit deel blijkt het liefdes deel uit de reeks. Iedereen krijgt nu echt gevoelens voor elkaar. Wat perfect werkt bij de Ron en Hermelien, maar stukken minder bij Ginny en Harry.

Yates doet het wel netjes verder, en lijkt zelf ook met Daniel een beetje in zijn maag te zitten. Gezien hij toch ook veel tijd besteed aan Ron en Hermelien hun relatie en Harry toch soms minder screen time heeft. Slimme zet, want je kunt het nu niet meer maken om een andere acteur te nemen. De film duurde iets te lang maar de climax deed toch wel wat het moest doen, en overall ademde dit deel best wel de sfeer en gevoel uit van het boek.

3 sterren.

Rotsooj

btw, de acteur die we heel eventjes zien als Regulus Black, is dat niet Billy Boyd die Pippin heeft gespeeld in LOTR?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Prima verfilming van het boek! De film is donkerder en tegelijk luchtiger dan de vorige 2 delen en de kinderen lijken gewoon lekkerder in hun rol te passen. Zonder boek is deze film tenminste ook redelijk te volgen.. dat was wel eens anders.

avatar van serpico

serpico

Albus Dumbledore schreef:

Nou, dat Bellatrix heel de Grote Zaal zowat opblies vond ik toch wel vet hoor. Maar als jij zo nodig doden wilt zien... even wachten tot HP and the Deathly Hallows en je zult doden krijgen...
'Wel vet'. Tja In het boek is de blijvende schade van verscheidene ernstige wonden niet van de lucht. Bill werd gebeten door Greyback en werd weerwolf, maar Fleur bleef hem trouw, remember? Schitterende, ruwe, emotionele passage die mensen aan het hart gaat. De Grote Zaal opblazen, tja, dat kan natuurlijk ook ...

avatar van serpico

serpico

Rotsooj schreef:

Volgens wikipedia is het Tom Moorcroft.

Rotsooj

Oh, thanks. Hij lijkt er wel veel op.

avatar van ozifreaxx

ozifreaxx

goeie verfilming van het boek! echt één van de beste versies van de harry potter reeks =D! Deze is zeker een aanrader en ik kan niet wachten om de volgende delen te kijken (en natuurlijk het boek te lezen)!

avatar van johanneman

johanneman

kom net uit de bios en , nee het viel me toch tegen , de effecten tuurlijk niets op aan te merken , maar het verhaal pakte me niet , ja ik heb de boeken gelezen , en wat ik echt miste is het mooiste gedeelte uit het boek , de begrafenis. Het was niet af vond ik , ging met een ontevreden gevoel de bios uit.

En de extra scene met het nest wat niet voorkomt in het boek ,[ krijg je een probleem met het laatste deel lijkt mij...... ]

Deze haalt het bij lange na niet bij mijn favo`s deel 1 en 3

avatar van peukie

peukie

Tjah wat moet ik hier nu van zeggen.....................

Aan de 1ne kant vond ik het een leuke film, maar aan de andere kant ook totaal weer niet.

De film begon echt helemaal top vond ik.Lekker snel en geweldige effects.

Maar ik vond dat ze zoooooooveel details der niet ik hebben gedaan, waardoor als je als niet boeklezer sommige dingen niet 100% snapt.

En ik vond het erg jammer als je van een toch best wel groot persoonnage afscheid neemt in de film dat dat zomaar word afraffelt.

Over het algemeen was deze film wel ok, maar was voor mij toch echt het minste deel.

avatar van Muijs

Muijs

Net de film gezien en tot en met tweederde van de film echt genoten.
Dat op momenten het boek niet gevolgd werd, nou okay prima.

Een schrikeffect is niet voldoende voor de hele film.Neen, tot tweederde deel van de film was in mijn ogen 5 sterren waard.
Het laatste gedeelte was voor mij zo een desilusie dat er van die 5 sterren niet meer dan 2 over blijven 1 ster voor de humor en 1 ster voor de rest.

Deel 1 blijft in mijn ogen nog de beste. De rest van de series groeit niet mee met de boeken en het publiek. Terwijl dit deel tot tweederde van de Film wèl de belofte leek waar te maken. Maar zoals ik al zei, daarna wordt het een desilusie en verkrachting van het boek.

avatar van Don MN

Don MN

Van 5 naar 2 in een kwartier, je houdt wel van radicale veranderingen.

Muijs schreef:
Net de film gezien en tot en met tweederde van de film echt genoten. Dat op momenten het boek niet gevolgd werd, nou okay prima. Maar vanaf het moment dat Harry en Perkamentus terugkomen na de zoektocht naar dat gruzielelement werd in mijn ogen het boek zodanig verkracht dat de sterren voor de hele film er met de minuut vanaf vlogen. Harry die er zo maar bij staat zonder in te grijpen bij de moord, Geen gevechten die een essentieel onderdeel in het boek vormen tussen dooddoeners en scholieren.

Zucht...ten eerste volgt Harry de orders van Perkamentus op en blijkt voor het eerst over gehoorzame krachten te beschikken. In het boek was het anders, maar werd ook niet ingegrepen. Wilde wel, maar kon niet. Dit zal later een goede keuze blijken die voor lezers duidelijk zou moeten zijn en het voor niet-lezers erg veel leuke vragen oproept die beantwoord gaan worden. Beschouw het als een soort van open einde. Dit deel is ook de stilte voor de storm.

Blijkbaar hadden velen op de storm gehoopt, die plaatsvond toen Harry niet áánwezig was, maar op weg terug naar Zweinstein. Het zou minder rechtvaardig zijn deze er wel in te stoppen aangezien Harry er nauwelijks iets van meekrijgt, afgezien van de details die na afloop worden besproken.

Het enige wat Harry in het boek doet is na de eliminatie achter Sneep en consorten aanhollen, een korte blik werpen op de aangerichte schade, en doorhollen. Vervolgens een aantal spreuken afvuren op Sneep, zonder succes want Sneep weet moeiteloos zijn zetten te 'lezen'. Extreem kort duel in het boek. Waarna Harry achter de schokerende waarheid komt.

Oh, wacht dit alles gebeurt ook in de film.

avatar van Muijs

Muijs

Don MN schreef:
Van 5 naar 2 in een kwartier, je houdt wel van radicale veranderingen.

Jazeker, je zegt het goed. In een kwartier werd de rest afgeraffeld met weglating van alles wat het boek zo spannend en ontroerend maakt.

Geef het dan een andere titel, maar doe niet net alsof deze film het verhaal verteld van het boek, want dat doet het dus niet. En zelfs als losstaande film vind ik deze met dit einde ongeloofwaardig. Daar kan zelfs het stukje dat ze wel het boek volgen niets aan veranderen.

Maar ja, ik ga niet naar Harry Potter om een Film te zien.
Ik ga naar Harry Potter omdat ik de boeken weer wil beleven.

Waar gaat het in deze film over de gruzielelementen?
Waar gaat het in deze film over Voldemort?
Waar gaat het in deze film over de vrienden van Potter?
Waar gaat het hier over Lupos?
Waar is het eindplot waar het boek 200 pagina's naar toe werkt?
Waar is de begrafenis van Perkamentus?

Wees blij met die 2 sterren, want het boek wordt dan misschien volgens jou gevolgd, maar dan zie je diezelfde verkrachting van dat zelfde boek dus niet.

Oh ja, jij zegt ook nog:

Wauw, prachtig, dan hadden ze net zo goed ons 2 uur naar de volgende tekst kunnen laten kijken;

In verband met het niet weten te verfilmen van Harry Potter en de Halfbloed Prins, wachten wij op de verfilming van het laatste boek welke aan jullie in twee delen zullen worden getoond.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Dutchmeister schreef:

Als je het duistere prefereert dan snap ik niet dat je deze film 4 sterren kan geven

Omdat deze duister en volwassen was. Zeker in vergelijking met de eerste twee delen.

AHWA

Fantastische Harry Potter-film weer die precies doet waar hij voor bedoeld is. De inleiding en de aanloop naar het knallende slotstuk van The Deathly Hallows. Zo moet je de film eigenlijk zien, en zo is het boek ook eigenlijk bedoeld. In het boek gebeurt ook relatief weinig, omdat het bedoeld is als achtergrond van Voldemort, dat hele Half-Blood Prince gedoe heeft er weinig mee te maken, en is alleen bedoeld om de verdenkingen op Snape te laten vallen.

Wel mooi om te zien hoe Kloves toch weer enkele belangrijke dingen in de film weet te krijgen door een off-hand remark van een personage. Ik snap alleen niet waar die aanval op The Burrow voor nodig was Komt uit het niets vallen en heeft ook eigenlijk weinig nut, behalve dan om de dreiging van The Death Eaters wat aan te sterken, lijkt me, maar dit vond ik vrij onnodig. Ook de afwezigheid van Voldemort stoorde me totaal niet, de dreiging dat hij toe kan slaan, maar het niet doet, en alleen z'n Eaters stuurt, zorgt al voor genoeg spanning.

Mooi dat Bonnie Wright als Ginny meer screentime heeft gekregen, de opbloeiende relatie tussen haar en Harry wordt mooi in beeld gebracht, zo ook met Ron en Hermione. Jammer dat er niet iets meer Quidditch in zat. Had graag de scene gezien waarin Harry Ginny zoent ten overstaan van heel Gryffindor.

Wat ik als toegevoegde scene dan weer wel mooi vond was het saluut aan Dumbledore aan het einde. Mooie vondst.

Uiteraard een extreem hoge herkijkwaarde, deze zal nog vaak langskomen om me voor te bereiden op het slotstuk van The Deathly Hallows. Dat moet me toch een spektakel worden.

De film is een aaneenschakeling aan scenes uit het boek, het loopt niet echt lekker, maar als fan van de boeken kan me dat helemaal niet schelen.

Naomi Watts schreef:
Schijnt ie zelfs ook nog een battle op die school weggelaten te hebben, ik vraag me af wat daar de achterliggende gedachte van is .

Spoiler voor de laatste twee films: Het gevecht op Hogwarts aan het einde van HBP is weggelaten omdat in het laatste boek The Battle Of Hogwarts zit, en ze dus niet twee keer dezelfde soort battle wilden doen.

Ik vond het einde hier heel goed gedaan. Het was een soort blitzkrieg.

avatar van Filipo

Filipo

Lastig om hier iets te schrijven. Ik ga het toch proberen. Laat ik voorop stellen, dat het een prachtige verfilming is. Special effects top, acteerprestaties zeer goed. Dus dat spreekt mij als filmliefhebber aan. Dan als die-hard Potter-fan. Met die laatste pet op ben ik toch wel enigzins teleurgesteld. Het verhaal is weliswaar redelijk gerespecteerd. Maar ik vind de nadruk ni de film te veel liggen op de liefdesontwikkelingen tussen de diverse personages. Dit terwijl andere verhaallijnen (bv. het vinden van de gruzlementen, het verleden van Voldemort, het boek van de half-bloed prins en noem zo maar op) serieus onderbelicht zijn gebleven. Een groot gemis. Zeker daar de film toch 2,5 uur duurt. Daar had de regisseur dus veel meer mee kunnen/moeten doen.

Resumerend: mooi verfilmd, maar ik mis cruciale verhaallijnen.

Cijfer: 3*

AHWA

Voor het vinden van de Horcruxes is in de volgende twee films nog genoeg tijd.

avatar van elham

elham

Asl je naar de bioscoop bnt gegaan voor deze film. Beantwoord A.U.B. deze vraag: Is deze film in de bioscoop helemaal tot het einde of wordt het in 2 delen gesplitst zoal ''de reliken van de dood'' plzz beantwoord.

avatar van Lui

Lui schreef:

ok bdankt

avatar van FixX

FixX

ik heb de boeken niet gelezen

dat zal vast nog wel komen

maar deze film vond ik saai tenopzichte van de andere harry potters

als ik meerdere recencies lees, is dit dus een voorfilm op het laatste deel dus wacht ik op de rest vol spanning

vind het wel jammer dat het nu echt geen kinderfilm meer is

ook jammer dat er niet echt veel in gebeurt maar nogmaals ik wacht gewoon af op de rest

is het wel zinvol om de boeken te lezen of mis je in dit deel echt veel wat eigenlijk verfilmd had moeten zijn

mijn mening

een goed begin

een langdradig middenstuk

en een jammer genoeg slecht einde

had er zeer zeker meer van verwacht

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Lui schreef:

Dit is gewoon 1 film. De 'Deathly Hollows' zal een Part 1 & 2 krijgen!

Dat is al maanden bekend

AHWA

Maar dat wist Elham niet.

avatar van Dukas

Dukas

Ook al vind je alle boeken uit een serie geweldig, er zullen toch altijd delen bij zitten die je minder vindt, en voor mij is dat deel 6. Van de film verwachtte ik dus ook niet veel, maar warempel - het is de eerste Potterfilm die ik beter vind dan het boek. Na een reeks indrukwekkende openingsscenes wordt in de loop van de film de overdaad aan (langdradige) flashbacks uit het boek tot een sterk drietal teruggebracht. De humor in de relatieperikelen komt ondertussen uitstekend uit de verf, en de emotionele scenes worden stijlvol en ingetogen in beeld gebracht, wat niet zelden kippenvel tot gevolg heeft. Niet gedacht dat Yates dit in zich had, aangezien ik de vorige film de minste uit de reeks vind.

Helaas moet ik het wat Daniel betreft met veel anderen eens zijn: een geweldige acteur is hij niet. Uitgesproken slecht doet hij het echter ook niet en qua uiterlijk is en blijft hij natuurlijk Harry.

Ik zal deze film in iedere geval met plezier nog eens op dvd zien, en ik kijk uit naar 'Deathly Hallows' part one (en nog meer naar part two!).

avatar van MoviefreakRob

MoviefreakRob

Ja, Harry Potter 6!

Ik kon niet meer wachten,toen ik eenmaal in de bioscoop zat toen kreeg ik de zenuwen.

In de film zaten veel leuke grappen, de liefde van Ron was erg grappig. Ook Slaghorn was vrij komisch.

De opening van de film was geweldig.

Er kwam in deze film ook veel special effects

En door de humor en romantiek en de special effects is deze film voor mij natuurlijk weer een 4.0.

Maar toch vond ik dat de film iets miste van Harry Potter.

Het is moeilijk om uit te leggen.

Ik weet 100% zeker dat in het volgende deel er niks mist aan Harry Potter,

Het is misschien wel de mooiste harry potter film uit de reeks!

Ik kijk ernaar uit, maar zoals ik al zei.. de film is weer een goeie film, en de 2 en 1/2 uur is het kijken zeker waard!

4.0!

avatar van SweetSuus

SweetSuus

Ben gister naar de bios geweest. Vond de film tegenvallen qua spannende scenes. Veel liefdesontwikkelingen en gepraat. Tot dusver vind ik dit de slechtste film, want ik houd van meer actie. Het kan zijn dat het boek ook minder actie bevat dan voorgaande delen, maar dat weet ik niet. De effects waren wel prachtig. Ook vond ik het iets minder over Harry gaan, zijn vrienden kwamen nu veel meer aan bod.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Als ik me niet vergis is The Halfblood Prince het enigste boek uit de HP serie die anders begint dan het boek. Jammer dat ze dit deel ook niet in 2 delen gemaakt hebben want ik mis best veel uit het verhaal. Gelukkig doen ze deel 7 wel in 2 delen, al zal dat wel om een andere reden zijn. Ik denk dat ze gedacht hebben < zo brengt het nog wat extra geld op.(alsof de hele Potter serie niet genoeg opgeleverd heeft)

avatar van Pantoffel

Pantoffel

mcdaktari schreef:

De eerste film begint ook anders dan het boek.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

dat is niet toch? dat begint toch ook in de straat bij hp thuis of vergis ik me?