• 9.376.398 stemmen

Gake no Ue no Ponyo (2008)

Animatie / Avontuur | 103 minuten

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 23 juli 2009

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Gake no Ue no Ponyo

"Welcome to a world where anything is possible."

Op een steile rots boven de zee woont een klein jongetje van vijf jaar, Sosuke, samen met zijn ouders. Op een dag ziet hij in het water een goudvis met een meisjesgezichtje. Het bijzondere visje, dat hij Ponyo noemt, is ontsnapt aan haar vader, een onderwatertovenaar. Ponyo is van plan mens te worden. Door haar sterke magische wil begint ze al te veranderen, maar haar vader is op zoek naar zijn dochter om haar dat te beletten. Ponyo roept de hulp van Sosuke in om uit de buurt van haar vader te kunnen blijven. Dat valt nog niet mee...

Ponyo (stemrol)

Kayo (stemrol)

Young Mother (stemrol)

avatar van horsefilmfan

horsefilmfan

Sorry hoor,ik snap best dat ze proberen te zeggen:'Kijk,wij zijn nog van de oudere tekenfilmstijl,van de goeie ouwe tijd' maar met films als Finding Nemo,Ice age en Ratatouille vind ik dit bagger.

Heb nooit van die stijl gehouden waar een poppetje praat en de andere doodstil staan,terwijl de mond van het poppetje monotoon beweegt.Goedkoop noem ik dat,zo min mogelijk werk er aan besteden!

Met werk heeft het in ieder geval niks te maken, want minder werk is handmatige animatie zeker niet. Daarnaast is dit ook geen TV-serie werk, dus de animatie is echt wel beter dan dat.

In ieder geval qua stijl nog steeds veel mooier dan al die glimmende Pixar troep.

Eens!

Eensch

avatar van LeevanCleef

LeevanCleef

Sinds vandaag is de nieuwste van Ghibli dan eindelijk in de Nederlandse bioscopen, Ponyo on the cliff!

Het verhaal op sich is niet heel spectaculair, een visje wilt heel graag een mens woorden. Haar vader is hier op tegen omdat hij de mensenwereld verafschuwd. Dit wordt met zoveel geloofwaardigheid gebracht dat je gewoonweg wel mee moet gaan. Dat het verhaal wat diepgang mist maakt daarom ook niet uit.

Bijna de hele film heb ik met een grote glimlach op m'n gezicht gezeten, wat is het weer een heerlijke film.

Het is allemaal met zo veel liefde en oog voor detail gemaakt. Een overvloed een beelden en details zorgen ervoor dat je rustig achterover kan gaan zitten en genieten. Van het onschuld van de kinderen en een overload aan liefde.

Weer een parel uit de Ghibli stal, een die zich kan meten met Whispers of the Heart en My Neighbour Totoro.

Onderhond schreef:

In vergelijking met de 'troep' van Pixar is dit soort films een peuterspeelzaal-vingerverf-broddelwerkje.

Leuk misschien voor de allerkleinsten die wat vrolijke kleuren over het scherm zien gaan.

Gewoon een simpel verhaal, slechte animatie`s, saai en achterhaalt.

Pastichio Rocker

Heb je de film gezien, of baseer je dat cijfer op de trailer?

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Heb je hem wel gezien ?

Pastichio Rocker schreef:

Heb je de film gezien, of baseer je dat cijfer op de trailer?

Wat denk je zelf, snugger? Geef jij je stem dan na het bekijken van een trailer?

Lijkt me niet.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Uit je commentaar blijkt anders..

Verder zijn er zat figuren hier die dat gewoon doen hoor

avatar van Montorsi

Montorsi

Gewoon weer erg geslaagd. Animaties zijn weer wat meer basic maar nog altijd erg mooi. Liefelijk verhaaltje, leuke aanstekelijke soundtrack en komische personages. Het is nergens vernieuwend of opzienbarend maar wel weer gewoon meer dan geslaagd.

avatar van danuz

danuz

Ponyo en Sosuke samen zijn gewoonweg een droomkoppel. Kinderliefde, bestaande uit omhelzingen, samen thee - met honing! - drinken en lekker kwebbelen. Heerlijk. Ergens is het dan enigszins jammer dat Miyazaki er toch nog een groter thema omheen bouwt.

Alhoewel het plezier dat de natuurlijk lijkt te beleven aan het langzaam opeten van schepen en land - in mensenogen natuurlijk een regelrechte ramp c.q. een tsunami - wel mooi vond. Golven gelijkend op de lachende varianten van Hokusai's De grote golf van Kanagawa en veel vissen die in kinderogen vooral mooi en fijn zijn.

Het hele gedoe met onderwater werelden en mystiek vond ik een pak minder interessant en ook wat afleiden van het eigenlijke verhaal - wat mijns inzien toch helemaal draait om de driehoek Sosuke, moeder, Ponyo. Binnenkort wellicht eens herzien, want dit kan nog eens een opkruiper worden.

Lijkt me niet.

Maar als je anime zo vreselijk vindt, waarom kijk je er dan naar?

Bigking.nl

Kiros komt hier gewoon even trollen. Als je dit slechte animatie noemt, dan neem ik je mening bij voorbaat al niet serieus. Dit is puur vakmanschap.

Qua stijl hebben ze duidelijk teruggegrepen naar de oudere animatiefilms. Zeer gedetailleerde achtergronden en eenvoudigere dingen die animeren. Zo zie je veel minder schaduwen op de personages dan bijvoorbeeld in Spirited Away en is zichtbare CGI uit den boze. Er lijkt trouwens geen lineaal in de film gebruikt te zijn. Zelfs lijnen in 'rechte' objecten als muren, kasten en tafels zijn met een handbeweging getekend. Het zorgt ervoor dat niks er statisch uitziet en het een klassieke look heeft.

Het is absoluut een kinderfilm, maar de details maken het voor volwassen absoluut de moeite waard. Alles is heerlijk gewoon en normaal. Het is geen modelgezinnetje, de moeder woont niet in een kasteel, maar in een rommelig huisje, de hoofdrolspelers zijn geen schoonheden, niemand is een held, de oudjes die hun tijd maar uitzitten in het bejaardentehuis maar die geestelijk toch nog vitaal zijn, op de herkenbare zeurbejaarde na etc etc.
Het moment dat de kopjes tegen elkaar stoten moet toch wel voor een glimlach zorgen. Niks speciaals, geen toevoeging voor het verhaal, maar erg herkenbaar.

'De Kleine Zeermeermin zonder Disney-touch' zou ik trouwens eerder als compliment zien. In tegenstelling tot Disney hoeft Miyaziki niet te teren op goed vs kwaad(de dikke boze donkere onderwaterheks), prinsen, prinsessen, kastelen of zingende dieren, danwel keukengerei. Nee, de kitcherige Amerikaanse Disney-touch past inderdaad beter bij Veronica Magazine. Laat ze daar maar kijken naar het lieve onschuldige perfecte meisje met grappige dieren-sidekicks, dat bij haar prachtige prins wilt zijn, maar gedwarsboomd wordt door een grote boze dikke donke onderwaterheks. Ik kijk wel naar het verfijndere werk van Miyazaki.

avatar van stevyforello

stevyforello

Bigking.nl schreef:

Heb de film niet gezien hoor, weet alleen dat ik een verschrikkelijke hekel heb aan mensen die denken dat hun mening feitelijk is, mensen die denken het alleenrecht te hebben op hoe het wel niet zou moeten zijn. Maar goed, verder met het recenseren van deze film.

avatar van MasterRRR

MasterRRR

Bijna iedereen brengt zijn mening als een feit, dat is gewoon een feit stevyforello

Bigking.nl schreef:

Kiros komt hier gewoon even trollen. .

Tuurlijk joh. Als het niet in jouw straatje past dan noemen we het gewoon trollen.

deTuinman

wel als je een onderbouwing hebt die nergens op slaat

je ziet pixar als betere animatie dan deze anime... dan is er echt iets mis met je

of je kunt je niet inleven in de film en denkt bij voorbaat dat het voor kinderen is

maar jij hebt liever hollywood boven arthouse

ik vind pixar heus niet super slecht, maar het is gewoon onwetendheid wat je uitkraamt

deTuinman schreef:

Ieder zijn smaak natuurlijk, maar dit is allesbehalve kwaliteitsloze animatie. Zit veel arbeid en erg veel detail in. Qua animatie volgens mij meer dan in Pixar films, daar is de stijl gewoon veel gedetailleerder.

stevyforello schreef:

Ironisch dat hetzelfde doet als waar je mij van beschuldigt, maar dat terzijde.

Ik denk dat mijn mening feitelijk is? Leuke hersenkronkel heb je daar. Naar mijn weten is dit een filmsite en zijn berichten zo'n beetje per definitie subjectief.

Je doet me denken aan van die mensen die beginnen te zeuren wanneer je zegt dat iets lelijk of mooi is. Dat ze je proberen te verbeteren met dat het slechts jouw mening is en dat je 'ik vind' ervoor moet zeggen. Woorden als mooi/lelijk geven zelf al een waardeoordeel aan en zijn altijd subjectief. Vermelden dat jij diegene bent die het vindt is dubbelop dom, aangezien dat allang duidelijk is.

Voor de rest denk ik overigens dat slechts weinig mensen zullen betwisten dat Miyazaki een vakman is.

Kiros schreef:

Nee, meer je domme oneliners, je ononderbouwde mening en sneue taalfouten. Ik had eigenlijk gehoopt voor je dat je slechts een beetje trollde, maar je hebt dus werkelijk zo'n droevige manier om jezelf te uiten. Post nog een paar zwaai smileys.

Onderhond schreef:

Ieder zijn smaak natuurlijk, maar dit is allesbehalve kwaliteitsloze animatie.

Oh maar dat zeg ik ook niet. Maar het verschil tussen puur handwerk en cgi is groot zat. In z'n soort is pixar wel degelijk de grootste (ook in mijn ogen).

avatar van rocco101

rocco101

Een fantastische film. Het enige wat ik altijd heb is dat 'vage gevoel' bij dit soort films, daar bedoel ik mee dat ik pas op het einde een soort van opgelucht ben dat alles toch weer goed komt..

De Nederlandse trailer is wel om te huilen trouwens

avatar van IcU

IcU

De Nederlandse trailer is wel om te huilen trouwens

Zo te horen doet de complete Fox Kids stemmen cast er in meer. Die stemmen hoor je in elke tekenfilm.

Bigking.nl

Klinkt altijd erg goedkoop ja. Dezelfde stemmen in Pokémon als in Spongebob. Ook altijd van die volwassen vrouwen die zo'n suffe hoge kinderstem proberen op te zetten.

avatar van nokkie335

nokkie335

oe! de nederlandse is heel naar vertaald de magie die de film eerst had valt hierdoor helemaal weg

iedereen moet deze film kijken met ondertitel!

avatar van rocco101

rocco101

Gewoon kijken in het Japans! Ouders die hun kinderen naar nederlands gesproken films laten kijken zijn achterlijk en zouden moeten worden ontdaan van het ouderschap!

Als klein kind had ik al een hekel aan tekenfilms die altijd in het nederlands waren, het was normaal dat je de ondertiteling gewoon las.

Tegenwoordig zie je al die tekenfilms in het nederlands, Eek the cat, etc. Alles is simpeler gemaakt. Hoe kun je nou grappen die in het engels fantastisch klinken naar het nederlands vertalen?

Wat een lulkoek.

avatar van SchinkenKäse

SchinkenKäse

rocco101 schreef:

Eek the cat is al lang niet meer op tv, en ik ken niemand die zich aan die ondertiteling ergert dus het valt nog mee.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Ik ben het wel met rocco101 eens. Vroeger werd toch niks nagesynchroniseerd en moest je gewoon ondertitels lezen? Was ook geen enkel probleem, leren ze juist sneller Engels mee.