• 9.378.664 stemmen

Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001)

Animatie / Fantasy | 125 minuten

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 24 april 2003

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Sen to Chihiro no Kamikakushi

"On the other side of the tunnel was a mysterious town."

Tijdens de verhuizing van haar familie naar een buitenwijk wandelt Chihiro, een 10-jarig meisje, een wereld binnen die geregeerd wordt door heksen en monsters, waar mensen veranderd worden in dieren. Chihiro moet in een groot badhuis werken om te overleven. Zal het haar lukken om terug te keren naar haar eigen wereld?

Chihiro Ogino / Sen (stemrol)

Haku (stemrol)

Yubaba / Zeniba (stemrol)

Akio Ogino (stemrol)

bridget schreef:

sterrenkoekjes

brekkies

flipsen

vond princess monoke helemaal niet leuk. Moet ik deze gaan zien? Of is dit dan ook tijdverspilling?

Freud

Tijdeverspilling zou werkelijk de meest onrechtvaardige term zijn die je deze film kunt toedichten. Leuk in de zin van grappig is hij niet echt, maar hij is prachtig geanimeerd, spetterend van de fantasie, overlopend van sfeer, spannend, ontroerend, goed verteld, schattig, enorm mooi, en fantastisch goed bedacht. als je daar je tijd niet aan wilt verspillen, dan moet je dat niet doen, maar dan raad ik aan om te stoppen met film zien

flipsen

Nou vooruit, ik ga me der nog een keer aan wagen, maar ik heb nog steeds niet gezien wat er zo goed aan de studio gibli (of zoeits) tekenfilms is. Ik heb een princess mononoke helemaal gezien (niet leuk, kon me der niet in vinden) en ik heb stukjes van andere van deze tekenfilms gezien, en het lijkt me helemaal niks. Maar als iedereen zo lyrisch over deze tekenfilm is, dan moet ik hem ook maar eens gaan kijken (oscars worden ook niet voor niks uitgedeeld, hij had toch een oscar vorig jaar?). Ik verwacht er niet veel van, dan kanhet altijd meevallen!

Deze heeft in Berlijn de gouden beer weggekaapt. Zegt heel wat maar over de film dan een Oscar.

Blijft wel één van de mindere Ghibli films jammergenoeg.

avatar van Jordy

Jordy

flipsen schreef:

Kan niets beloven, maar ik vond deze vééél mooier en leuker

Ik sluit me bij Jordy aan (voor deze keer ).

avatar van jassonn

jassonn

IK voeg me bij iedereen die deze film een warm hart toe bedeeld. 4*

avatar van diddledidoo

diddledidoo

Moet ik weer mijn top tien gaan aanpassen . Schitterende film; eergisteren gekeken en nog steeds onder de indruk. Ik kende in mijn omgeving niemand die hem gezien had en moest het dus met de meningen van onbekenden doen. Ik zag de hoes en las hier en daar een aantal reviews. Ik kon me op dat moment niet voorstellen waarom zo'n film nou zo in de prijzen zou vallen. De hoes zag er niet heel geweldig uit, maar: "You can't judge a book by it's cover". Zelden zo'n mooie film gezien. Ik heb met open mond staan kijken en viel van de ene verbazing in de andere. Sommige stukken zijn niet meteen te begrijpen, maar dat doet niks af aan de film, hoewel ik het normaal verschrikkelijk vind als ik sommige stukjes niet helemaal begrijp. Ondanks dat je sommige stukken niet begrijpt, heb je aan het einde toch de hele film begrepen. Het is net of deze film je verstand gedeeltelijk uitschakelt en je gevoel aanspreekt. Ik kan me herinneren dat ik als kind heel anders naar films keen. Bij deze film lijkt het of je als een kind naar een film kijkt, een hele mooie ervaring!! *****

avatar van remorz

remorz

diddledidoo schreef:

Hier ben ik het helemaal mee eens, alleen heb ik slechts een '!' gequote. Het was inderdaad eindelijk weer eens wat anders, en allerminst een tegenvaller.

Het enige wat (achteraf) misschien een beetje stoorde was dat het verhaal vooral aaneengerijgde gebeurtenissen waren.

Wellicht moet ik daar doorheen prikken doordat het bijdraagt aan de sprookjesachtige sfeer, maar het maakt wel dat ik het vooralsnog niet de legendarische status vind verdienen die het zich hier al toegeigend lijkt te hebben.

Ik hou het nog even op 3,5*

avatar van remorz

remorz

Zit me toch niet helemaal lekker.

Half sterretje erbij.

flipsen

Nou ik heb hem ook gezien. ik vind deze film niet leuk. Het verhaal is echt waardeloos, je kunt je absoluut niet inleven, in geen van de karakters. Het verhaal is volledig uit de lucht gegrepen (ik weet het, het is fantasy) en heeft volgens mij geen enkele analoog met het echt leven. Allerlei hersenspinsel van de maker zijn bijelkaar geveegd en in een tekenfilm gestopt en dan moet het maar een verhaal zijn. Niet leuk.

Een mensenleven is kort, verspil hier geen tijd ann.

Een pluspunt, voor een tekenfilm is het wel iets beter getekend dan de gemiddelde. Nog een pluspunt, het einde is toch wel mooi.

Als ik mijn stalen hand over mijn granieten hard strijk, kan ik er nog 2 sterren voor geven denk ik.

Als ik mijn stalen hand over mijn granieten hard strijk

Heerlijke pun

[klootzak modus]Verder zijn de eerste vier films uit jouw top 10 stuk voor stuk films die absoluut niks met het echte leven te maken hebben[/klootzak modus] en zit er in Spirited Away best wat maatschappijkritiek. In zowat alle Miyazaki's trouwens.

avatar van Wouter

Ik dacht dat inhoud jou niet boeide....

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Onderhond schreef:

Heerlijke pun

Erg mooie zin idd, maar dan vraag ik me toch af wat een hard is?

Wouter : uhm ... zeg ik dat dan ? If anything stoort het me meestal wat in Miyazaki's film (al dat natuurgedram) .. maar uhm, tot zover deze kleine interventie. Mooi geprobeerd

Erg mooie zin idd, maar dan vraag ik me toch af wat een hard is?

Een hart, dat hard als graniet is ... 't is verdorie onovertroffen poëzie

Onderhond schreef:

Heerlijke pun

Wat houdt die klootzak modus in?

De eerste 3 films uit mijn top 10 zijn inderdaad fantasy. Maar die films wil ik hier niet genoemd hebben bij deze film. Deze films zijn namelijk van een totaal ander kaliber dan spirited away. Deze 3 films uit mijn top 3 zijn ook niet zomaar uit de lucht gegrepen, daar is echt over nagedacht.Verder is er bij deze films ook wat te zien ondertussen, mooie beelden, er is ook wat te horen, mooie muziek, je kunt je ook min of meer inleven(niet alles is verzonnen in deze drie films uit mijn top 3, er zijn gewoon mensen, er zijn gewoon paarden, er wodt alleen een wereld neergezet waarin net van alles mogelijk is en je weet wel waar je aan toe bent in die wereld), bij SA niet.

Verder, mijn nummer 4 uit mijn top 10, dat is geen fantasy, dat is SF, daar ben ik normaal ook niet zo weg van, maar bij mijn nummer 4 maak ik een uitzondering. Verder kun je mijn nummer 4 ook zien als een jongen die al dat gezeik van de hele wereld en alle bullshit die verkocht wordt (jim cunningham, miss farmer, het gezeik op die school) meer dan zat is en er wat aan wil doen (toch heel realistisch oogpunt, nietwaar?). Deze film is wel helemaal verzonnen, maar hij speelt zich wel hier af, en alles wat verzonnen is (of niet!) is er op een goede manier ingeplaatst.

Dus, de opmerking dat mijn eerste 4 films uit de top 10 niet stroken met mijn mening over SA si niet geldig.

Maar goed , dit bericht ging over Spirited away: Een badhuis met goden, een evil tovenares (met een tweelingzus, godsiedomme, ook dat nog), een harku die in een draak verandert, mensen die niet gaan werken worden in varkens verandert, harku die stiekem een rivier is geweest, zonder gezicht, een of andere trein die ergens heen gaat. Je moet toch met me eens zijn, wil je daar een verhaal van maken, den moet het op de hobbel raken. Geen touw aan vast te knopen. Zelf als je zes dubbele whishy's achterover geslagen hebt zou je het niet eens kunnen verzinnen!

flipsen schreef:

Vandaar dat ik hem 4.5 sterren geef, deze film bruist gewoon van de fantasie!

flipsen

Dit soort fantasy, daar raak ik niet echt van in juichstemming!

flipsen schreef:

Dit soort fantasy, daar raak ik niet echt van in juichstemming!

Spijtig eigenlijk, maar niets aan te doen natuurlijk...

avatar van pjotr

pjotr

flipsen schreef:
Yeah right, en over Spirited Away niet ?
Bij Spirited Away zijn er ondertussen ook prachtige beelden te zien en bevat de film beeldschone muziek.
Verder is het hoofdfiguurtje Chihiro zo subliem uitgewerkt zodat het bijna een personage van vlees en bloed lijkt (en dat is zeldzaam voor een animatiefilm).
Met alle respect voor Lord of the Rings maar er is geen enkel character uit die films dat mij meer kan ontroeren dan Chihiro.
Bovendien is The Lord of the Rings natuurlijk ook 'gewoon' verzonnen - en dat je weet waar je aan toe bent in The Middle Earth is natuurlijk complete onzin...(lopende pratende bomen..hahah ).
Op de hobbel raken?
Wat vind je van Alice in Wonderland dan?
Het verhaal is prima te volgen hoor, oké er gebeurt erg veel maar Miyazaki heeft zonder twijfel een zeer geloofwaardige wereld geschapen met zijn eigen wetten en regels - zover dat dan mogelijk is in een fantasy-verhaal.
Gewoon die zes dubbele whiskys laten staan en nog eens kijken...;)

flipsen

Ik vind dat er duidelijk verschil is in de fantasy van LOTR en die van Miyazaki-films. Het is misschien niet goed onder woorden te brengen, maar je moet met me eens zijn dat het heel andere stijl is. Bij de LOTR weet je gewoon meteen na de intro al wat je allemaal kunt verwachten, ik dacht toen de ballrog verscheen niet van: dat kan nooit dat dach ik ook niet toen de ents verschenen!. Bij SA (en princess mononoke, heb ik ook gezien) val je van de ene verbazing (waarschijnlijk vind jij dat eenpluspunt) in de andere en denk je steeds: Wat nu weer! Vermoeiende film, dit genre lich mij gewoon niet. Het verhaal gaat op de hobbel!

Ik ga hem niet nog een keer zien, geef mij die whishy's maar!

Natuurlijk, ik zie ook wel dat er aandacht aan de karakters in deze film is besteedt (dat heb ik ook al gezegd), maar het blijft een tekenfilm, maar met echte beelden kune je meer. Ik vind deze beelden geen lust voor het oog. Ik moet eerlijk zeggen, de muziek heb ik niet zo op gelet, maar hij is me ook niet opgevallen (zoals bij LOTR de eerste keer al wel).

Alice in Wonderland heb ik nog nooit gezien, dus kan ik niet over oordelen.

Wat houdt die klootzak modus in?

Dat het een beetje laag was om jou daarop te pakken.

Heb het wel wat moeilijk om te begrijpen hoe iemand nu voorspelbaarheid boven inventiviteit kan kiezen, maar het verklaart in ieder geval je keuze om de LOTR films bovenaan te plaatsen. Geef mij maar een film waar ik in de ene verwondering na de andere val.

avatar van puck

puck

flipsen schreef:

Uiteraard, maar het ging er om dat bij beide films de werkelijkheid, het 'echte' leven, ver te zoeken is. Om die reden is die vergelijking in de eerste plaats gemaakt.

flipsen schreef:

...niet alles is verzonnen in deze drie films uit mijn top 3, er zijn gewoon mensen, er zijn gewoon paarden...

Dat is in Spirited Away evengoed het geval. Slecht argument dus.

flipsen schreef:

...er wodt alleen een wereld neergezet waarin net van alles mogelijk is en je weet wel waar je aan toe bent in die wereld...

Dat geldt niet voor mensen die het LOTR verhaal nog niet kennen. Elven, dwergen, tovenaars, donkere heersers? Niet echt de normaalste zaak van de wereld, en in wezen dus niet verschillend van de fantasiewezens in Spirited Away.

flipsen schreef:

...maar het blijft een tekenfilm, maar met echte beelden kune je meer.

Je vergelijkt appels met peren. Als je gewoon minder van tekenfilms houdt, prima, maar ga een tekenfilm niet verwijten dat het getekend is en dus 'minder echt'. Dat slaat nergens op.

flipsen

Je kunt zeggen wat je wilt, maar LOTR komt heel anders over dan SA. Het onder woorden brengen is wat moeilijk. Maar goed, zoals je zei en zoals ik ook al had gezegd een paar dagen geleden: De LOTR films zijn van een totaal ander kaliber (veel beter, veel meer werk van gemaakt, mooiere beelden, mooiere muziek, mooier verhaal, en inderdaad heel veel dingen die met tekenfilm dus niet kan bereiken dus dingen als special effects mag ik niet noemen eigenlijk) en zijn eigenlijk compleet niet te vergelijken met SA (dus dat appels en peren verhaal kanik mee instemmen).

Onderhond heeft in eerste instantie deze vergelijking aangehaald.

En verder, ik ga dan stiekem toch maar even door met de vergelijking. SA speelt zich toch wel echt hier op aarde af, alleen er is dus een poort ofzo waardoor je in die vage wereld komt, dus bij SA zou dus de fantasy wereld gekoppeld zijn aan de echte wereld (nietwaar, of heb ik dat fout?) Dat is bij LOTR niet zo, dat staat helemaal op zichzelf, maar je hebt toch op een of andere manier wel houvast. Ik denk dat dat komt omdat het verhaal van LOTR ook behoorlijk consistent is binnen die wereld. Als SA dan in de echte wereld begint, en je komt via daar in de fantasy wereld, dan is voor mij het einde al meteen helemaal zoek.

avatar van pjotr

pjotr

flipsen schreef:

*Zucht* ...met een ander kaliber wordt bedoelt dat het een compleet andere film in het fantasy-genre is en daarom niet te vergelijken.

En niet omdat LOTR veel beter is, er meer werk van gemaakt is, mooiere beelden en een betere soundtrack bevat en een mooier verhaal heeft want dat is natuurlijk allemaal complete onzin...

avatar van Zavo

Zavo

Flipsen, over één ding zijn we het in ieder geval eens en dat is dat LOTR een stuk voorspelbaarder is dan SA (dat zeg je zelf) en dat lijkt mij een groot pluspunt voor SA. Ik wil liever niet van te voren weten hoe een film afloopt (sommige mensen blijkbaar wel).

Uit SA is trouwens ook niet alles verzonnen door de makers, een heleboel is overgenomen uit Japanse mythologie.

Ik zou je aanraden om SA nog een keer te kijken. Nu je weet hoe het verhaal in elkaar steekt kun je een tweede keer meer op de details letten en dan zul je zien hoe veel zorg er aan besteed is.

flipsen

Pjotr, LOTR is veel betere film. En qua kwaliteit en qua genre kan hij niet in de schaduw van LOTR staan.

Zavo, inderdaad, LOTR is voorspelbaarder, dat klopt! Maar dat is ook niet zo moeilijk, volgens mij is elke film voorspelbaarder dan SA. Alleen het precieze einde van LOTR 3 wist ik niet, ik kon alleen maar gissen op basis van de eerste twee delen en de preview (en de titel van deel 3). Maar ik vind dat geen minpunt. Een goede film ga je vaker zien, dus dan weet je de rest van de keren al hoe die afloopt. Ik ga hem geen tweede keer zien.

Onderhond, wat heb je gedaan door mijn eerste berichtgeving over Spirited Away te gaan koppelen aan mijn persoonlijke top 3 films! Nou hebben alle miyazaki goeroes zich tegen mij gekeerd.

avatar van Zavo

Zavo

Miyazaki is inderdaad een goeroe.