• 9.378.487 stemmen

Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001)

Animatie / Fantasy | 125 minuten

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 24 april 2003

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Sen to Chihiro no Kamikakushi

"On the other side of the tunnel was a mysterious town."

Tijdens de verhuizing van haar familie naar een buitenwijk wandelt Chihiro, een 10-jarig meisje, een wereld binnen die geregeerd wordt door heksen en monsters, waar mensen veranderd worden in dieren. Chihiro moet in een groot badhuis werken om te overleven. Zal het haar lukken om terug te keren naar haar eigen wereld?

Chihiro Ogino / Sen (stemrol)

Haku (stemrol)

Yubaba / Zeniba (stemrol)

Akio Ogino (stemrol)

Kaonashi (stemrol)

Rin (stemrol)

avatar van Thriller

Thriller

En de originaliteit van het verhaal en het tekenwerk dan? Alleen al die rare wezentjes maken van deze film een hoogstandje!

Dat bedoel ik dus met leuke vondsten, maar verder vond ik hem dus niet zo heel interessant. Zoals ik al gezegd heb werd er regelmatig gelachen bij ons in de zaal, echter was dat meestal om de belachelijke manier hoe informatie gebracht werd, en slechts enkele keren om de humor die erin zat.

avatar van T.O.

T.O.

Fantasierijk en sfeervol. Ik zou hem eigenlijk snel nog wel eens willen zien. Voorlopig iig 3,5*

avatar van Menno

Menno

Prachtig sprookje!
Erg mooi gemaakt, een tikkeltje wreed hier en daar. Geweldige tekeningen, mooi camera werk.

Het verhaal deed me aan Pinokkio denken. Alleen veranderd hier niemand in een ezel, maar veranderen de ouder van het hoofdfiguurtje in varkens. Omdat ze te gulzig zijn. Zit veel japanse moraal in. Hard werken, dienstbaar zijn en niet gulzig. Maar wat is een goed sprookje zonder moraal?

Het is een kinderfilm, voor kinderen vanaf een jaar of zes. Die zou ik er echter niet alleen naar laten kijken.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Menno schreef:

Maar wat is een goed sprookje zonder moraal?

Volgens mij is het hele idee van een sprookje zelfs dat er een moraal in zit.

avatar van Phooze

Phooze

puck schreef:

Wat dan? Ben ik wel nieuwsgierig naar...

Tja, het waren de dingen die ik echt typisch aziatisch vond (zoals dat gedoe met de draak, de goden etc.) Ik begreep het misschien wel, maar ik weet de geschiedenis en de mythologie er niet achter.

avatar van Ghola

Ghola

Menno schreef:

Toen ik de film kocht, dacht ik dat het wel leuk zou zijn om 'm aan m'n buurmeisje (5) uit te lenen, maar dat doe ik toch maar niet. Japanse kinderen zijn misschien al iets meer gewend op die leeftijd.

manic

eindelijk de NTSC 2dvd binnen!

Ondanks het hoge Disneygehalte in de extra's, zij ze zeker leuk om te zien. De meester Miyazaki zelf die overal de hand in heeft. En soms uitleg over Japanse symbolen, die ik er zelf niet uit had gehaald.

Het beeld is alleen een beetje raar gesneden, mijn tv heeft weliswaar bijna geen overscan (zelf ingesteld) maar het is voor het eerst dat ik ook kleine zwarte balkjes zie. (anamorphisch)

avatar van puck

puck

Phooze schreef:

Inderdaad zit het vrij complex in elkaar... Haku die tegelijkertijd een jongen en een draak is, maar in het 'echte' leven eigenlijk een riviergod is. Het mooie vond ik het verbond tussen deze twee karakters; net als Chihiro is ook Haku's echte naam van hem gestolen door de heks. Chihiro geeft hem zijn eigen naam terug, net zoals Haku Chihiro geholpen heeft haar eigen naam te onthouden. Je moet er maar opkomen, zo'n verhaal... geweldig toch?
Natuurlijk wordt het niet precies duidelijk hoe het allemaal werkt met die goden, maar dat is ook niet zo belangrijk. Een groot verschil tussen aziaten en westerlingen overigens is dat de westerlingen altijd alles moeten begrijpen, terwijl de aziaten vaak liever nog wat dingen openhouden.

avatar van Phooze

Phooze

Inderdaad, maar zoals ik al zei, het stoorde me niet dat ik achtergrond informatie miste.

avatar van electic

electic

Een prachtig sprookje. Geweldige fantasierijke figuren, mooi getekend en een vermakelijk verhaal.

Er zat erg veel symboliek in en je kan er van alles achter zoeken. Van de rol van de mens in de moderne consumptiemaatschappij tot de manier waarop goden over de mensheid denken. Maar zal Myasaki dat werkelijk allemaal bedoelen of is het puur vermaak?

avatar van Wouter

Eh.... waar doel je dan op?

avatar van Wouter

Het is een kinderfilm, voor kinderen vanaf een jaar of zes.

Huh?

avatar van Wouter

Een soort japanse Alice in Wonderland.

Heel mooi.

avatar van Treht

Treht

Ik wil m eigenlijk wel nog een keer zien Tot zover 3,5ster

avatar van Thriller

Thriller

Wouter schreef:

Eh.... waar doel je dan op?

Sorry, het is inmiddels alweer te lang geleden om concrete voorbeelden te kunnen noemen, ik kan me alleen nog herinneren dat het zo was.

avatar van Moya

Moya

Waaoww dit is echt een van de beste anime die ik heb gezien.

Het verhaal is goed en orgineel.

Een soort en met alice in wonderland maar dit vind ik veel beter

Goeie muziek ,karakters ,en ben blij dat het gewoon japans is gebleven.

Ken je de dvd trouwens al kopen? alleen huren zeker?

Dikke 5*

avatar van Hobbes

Hobbes

Dvd is al een tijd te koop (16.99 bij de mediamarkt, 19.99 bij de free record shop)

avatar van Wouter

Zijun er hier mensen die Nausicaa van Miyazaki hebben gelezen?

avatar van Padd0

Padd0

Wouter schreef:

Zijun er hier mensen die Nausicaa van Miyazaki hebben gelezen?

Ja, ik heb hem gelezen. Ik vind het echt een geweldige manga. De manga overtreft de film echt op alle vlakken. Elke keer als je denkt dat je weet hoe het zal aflopen geeft Miyazaki er weer een geniale draai aan.

Heb 'm besteld.

avatar van Padd0

Padd0

Heb 'm besteld.

avatar van Mindflight

Mindflight

Gisteren deze film eindelijk gezien, ik moest 'm steeds als hij draaide missen, maar gelukkig kwam ie terug in het filmhuis hier in Amersfoort.

Wat een mooie film, zeg! Prachtige sfeer, geweldige personages, en het verhaal wordt op een uitstekende manier gebracht. Het lijkt net of deze wereld heel normaal voor Chihiro is, omdat je als kijker het gevoel krijgt dat ze in deze wereld hoort, aangezien ze niet verbaasd reageert. En dat is absoluut niet vervelend. En het prachtige tekenwerk, en de fantasie van de bedenker is gewoon zeldzaam te noemen. Een topper.

Gemengde gevoelens. Zeer mooie animatie, wat matige muziek, leuk verhaal. Eigenlijk perfecte ambassadeur, ware het niet dat Miyazaki al veel films gemaakt heeft.

En in vergelijking met die films, is dit toch een kleine teleurstelling. Waar hij vroeger uitging van de pracht van eenvoud, zijn z'n laatste twee films (dit en Mononoke Hime) veel drukker en complexer. Jammer, want ik hield best van dat simpele, en subtiel surreele van films als Totoro en Porco Rosso.
Enkel de water/trein scene benaderede de sfeer van z'n iets oudere films.. Misschien tijd dat Takahata nog eens een film maakt. Persoonlijk kan ik hem iets beter smaken. Meestal zijn z'n films minder prekerig.

Maar uiteindelijk blijft Spirited Away een juweeltje natuurlijk. 3.5* voor het overgrote deel, verhoogd naar 4* omwille van die bewuste scene.

Ja die scene is me ook het meest bijgebleven.

manic

Potver, nou komt er (althans volgens play.com) toch een 2 dvd uit in Europa (29-03-2004). Met FULL storyboard comparison. i.t.t. de amerikaanse die maar deels is. En tevens een voor mij overbodige disney "making of" bevat.

avatar van Freud

Freud

Wat echt super is aan deze film zijn de kleine gelaatsuitdrukkingen. In tekenfilms wordt meestal niet genoeg aandacht besteed aan alledaagse handelingen, zoals knipperen of draaien met de ogen, of het ophalen van de neus of zo, terwijl hier echt aan alles wordt gedacht: een schitterend staaltje van observatie!

Bovendien heb ik zelden iets gezien met zo'n overvloed aan fantasie, op alle gebied: verhaal, uitwerking van personages, achtergronden, leuke details,...

En dan is er nog het verhaal, dat werkelijk schitterend is uitgewerkt en dat de emoties perfect weet over te brengen, zelfs op volwassen kijkers.

Voor mij echt een van de beste films tout court die ik gezien heb, en dus zonder twijfel vijf sterren.

avatar van Zavo

Zavo

Ik heb 'm nu 4 keer gezien en ben 'm nog lang niet zat. Het is gewoon een meesterwerk. Ik verhoog naar 5*.

avatar van pascal83

pascal83

14.99 bij van leest en frs (tevens te gebruiken bij 3 voor 33 actie )

manic

Dat zal wel zijn omdat de 29e een 2 dvd versie uitkomt (misschien moet ik mijn regio 1 2dvd

maar verkopen)

avatar van bridget

bridget

Mijn eerste niet-Engelse film ooit! Moet eerlijk toegeven dat ik het geen kinderfilm vond, soms waren er best wel enge momenten! Maar ik vond die roetbeestjes zoooo vertederend! (vooral als ze van die sterrenkoekjes krijgen!) Om nog te zwijgen over dat kleine vliegje dat die vette hamster de hele tijd moet optillen... hilarisch gewoon! Oh ja, en die witzilveren draak was ook wauw zeg!