• 9.376.759 stemmen

2001: A Space Odyssey (1968)

Sciencefiction / Avontuur | 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)

Genre: Sciencefiction / Avontuur

Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)

Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 3 oktober 1968

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot 2001: A Space Odyssey

"An epic drama of adventure and exploration."

Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.

Dr. David Bowman

Dr. Ralph Halvorsen

Dr. Roy Michaels

Mission Controller (stemrol)

Jonesy

Draait op het offscreen filmfestival in antwerpen, of luik. Woon zelf in Leeuwarden is het de moeite waard om op en neer te reizen voor deze film of niet. heb hem nog nooit bekeken. Iemand ervaring met zo lang reizen voor een film ofzo? haha

avatar van Reinbo

Ach, het is in ieder geval zowel op als on screen een verre reis. Ik zou het doen.

avatar van chevy93

chevy93

Vorig jaar Buono, il Brutto, il Cattivo, Il (1966). Dit jaar 2001... Waarom komt zo'n festival niet naar Utrecht of in ieder geval dichterbij?

avatar van AC1

AC1

sweinsteiger schreef:
Als ik het goed begrijp komt eerst de prehistorie, dan de gewone tijd en dan de toekomst ?

De "gewone tijd" was in 1968 eigenlijk een blik in de toekomst. De film is gemaakt voordat de eerste man op de maan stapte. Een bemande ruimtevlucht naar Jupiter sturen is vandaag de dag nog steeds science fiction. Ik denk niet dat er een derde tijdsperiode in de film voorkomt. Dus we zien de prehistorie en de toekomst.

Bélon schreef:

Als het klopt dat sweinsteiger pas 11 jaar is kan ik me voorstellen dat deze film wat te abstract is en gewoon ook langzaam. Wacht nog een paar jaartjes en kijk 'm dan opnieuw, ik zou 'm op m'n 11e zeker niet leuk hebben gevonden.

Jawel, ik was gewoon niet geconsentreert.

Jonesy

Haha ja zit het wel sterk te overwegen, Gaan er nog meer mensen die kant op? Inderdaad Chevy had die spaghetti westerns vorig jaar ook graag willen zien maar kwam er net te laat achter. Het is ook wel erg ver weg aan de ene kant. de andere kant is dat het met studenten ov wel weer te doen is.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Zelf kijk ik dit soort films altijd liever alleen, maar het zou daarentegen een ervaring op zich zijn. Either way, gewoon kijken deze film

Jonesy

Haha ja het leek mij ook gewoon tof om zo'n klassieker op groot scherm te zien. Een goeie kameraad van me had hem gezien en vond hem niet leuk. (terwijl hij best goede smaak heeft) Daardoor ontliep ik hem ook steeds maar dit lijkt me toch wel een hele ervaring. Denk dat ik heen ga, zou leuk zijn als er nog meer mensen zijn die die kant op gaan..

avatar van Lucizzle

Lucizzle

Zodra ik kan verwoorden hoe ik over deze film denk, en hoe hij me laat denken, zal ik het jullie laten weten..

4/5

Jonesy schreef:

. Een goeie kameraad van me had hem gezien en vond hem niet leuk. (terwijl hij best goede smaak heeft) Daardoor ontliep ik hem ook steeds maar dit lijkt me toch wel een hele ervaring. ..

Wat is goeie smaak voor hem ?

Ferdydurke

Dit ziet er filmtechnisch, qua beeld en geluid, echt fantastisch uit. Ook de manier waarop Kubrick dit verhaal 'vertelt', is een blijk van 's mans kunnen als filmmaker. Ik kan me goed voorstellen dat men indertijd hier met open mond naar zat te kijken (en te luisteren). Als episodes zijn 'Dawn Of Man' (met die geweldige overgang), de adembenemend spannende reis van de 'Discovery' en de surrealistische trip 'voorbij het oneindige', van grote klasse.

Ik geef er wel de voorkeur aan om de 'filosofische' (en zelfs religieuze) implicaties inzake oorsprong en lotsbestemming van de mens, die de film wil suggereren, te laten voor wat ze zijn. Want als ik het verhaaltje in dat kader moet zien (en dat schijnt helaas echt de bedoeling te zijn) dan wordt het toch allemaal een stuk minder. Dan zie ik een naieve ruimtelijke projectie van filosofische en religieuze intuïties over ontwikkeling, dood en wedergeboorte, de grenzen van menselijk kunnen etc. die de mensheid al bezighouden sinds eh.. mensenheugenis, en die niet alleen al veel beter tot uitdrukking zijn gebracht in de grote religies en filosofieën, maar ook al in de allervroegste oorsprongsmythes, of die nu van de Pygmeeën, de Germanen, of de Platvoet-Indianen waren.

Dit verhaal ademt daarvoor teveel de geest uit van het westers materialisme (en de typisch Amerikaanse drang naar de volgende 'Frontier') en legt eenzijdig de nadruk op technologische ontwikkeling. De Homo Faber als toppunt van menselijkheid? Ik vraag het me af. En juist door de schijn van 'realisme' die de film wil wekken (en waarvoor de makers zich grote moeite hebben getroost door zich zo goed mogelijk te baseren op toenmalige wetenschappelijke inzichten), wordt dat wel een heel smalle basis om per definitie subjectieve intuïties over het wezen van het menselijk bestaan, die altijd gepaard gaan met al te menselijke projecties van hoop, vrees, machtshonger en ijdelheid, geloofwaardig voor het voetlicht te brengen.

Dus wat eigenlijk het sterke punt van de film is: zijn 'realisme' in de afzonderlijke scènes, maakt het door zijn eendimensionaliteit ongeschikt voor zijn pretenties.

Er wordt wel gesteld dat het verhaal multi-interpretabel is, en dat men zaken symbolisch moet zien. Dat riekt naar gemakzucht. Er wordt door middel van de gesuggereerde cruciale rol van de monolieten wel degelijk een eenduidig kader neergezet, die ons alleen de keuze laat tussen God en buitenaardse wezens. Metaforen? Nee, het lijken me eerder verkeersborden. En als je dat ding maar liefst viermaal als 'deus ex machina' moet inzetten om het verhaal aan de gang te houden, is dat op z'n zachts gezegd toch wel een zwaktebod.

Ik was ook niet erg ontroerd door die baby, kennelijk de volgende fase in de menselijke evolutie voorstellend. Stond hij nu op het punt om neder te dalen op de aarde, als een soort Heilige Geest? The Second Coming? Ik vind dat potsierlijk.

Okee, het is (maar) een film. En eigenlijk toch een verbluffend staaltje vakmanschap. Maar ik kan er toch niet onderuit om voor zijn, wat mij betreft mislukte, pretenties 1 strafpunt te geven. Daarom 3.5*

Geen 4*? Nee, want ik geef nooit 5*. Als ik ooit een film vijf sterren wil geven, zal men mij aan het einde van die film dwars door het scherm zien springen, met overslaande stem schreeuwend "It is God! It is God!".

Maar dit terzijde.

Ferdydurke schreef:

Dat schijnt bij deze film regelmatig gebeurd te zijn in de trippin' jaren 60.

avatar van chevy93

chevy93

Ferdydurke schreef:

Nee? Je moet de film zien in een kader waar jij je prettig bij voelt.

filmfan17

Over vroege oorsprongmythes gesproken, Odyssee ring a bell?

Twee punten.

1. God is an sich al een multi interpretabel begrip. Zie het zelf ook meer als een metafoor dan een man met een baard die stiekem Maria heeft genomen.
2. De monolith is weliswaar letterlijk een deux-ex-machina, maar is dat na de eerste verschijning al niet meer. Het is een intrinsiek onderdeel is van het verhaal. Zonder is er zelfs geen verhaal, de monoliet is misschien zelfs eerder een hoofdrolspeler.

avatar van AC1

AC1

Ferdydurke schreef:

Dat is de grote sterkte van 2001. Ik kijk er nog steeds met open mond naar.

Ferdydurke schreef:

Waarom is de voorstelling van de Platvoet-indianen zoveel beter?

avatar van El Guap0

El Guap0

AC1 schreef:

Dat is de grote sterkte van 2001. Ik kijk er nog steeds met open mond naar.

Waarom is de voorstelling van de Platvoet-indianen zoveel beter?

misschien is hij wel fanatiek schoenenverkoper?

Ferdydurke schreef:

Dat wordt hier toch juist NIET als toppunt 'gezien'?

Ferdydurke

Het is niet Boeddha, of Lao-Tse, of de medicijnman van de Platvoet-Indianen, of Zarathustra himself die zo goochem is geweest om in de buurt van Jupiter op God of buitenaardse ontwikkelingshulp te stuiten. Dat is de heer Bowman, vanwege het technologisch vernuft van zijn soort. Daarom is wedergeboorte als sterrekind zijn deel, en doet hij een nieuwe stap in de evolutie, boven het menselijke uit. Dat begrijp ik zo'n beetje uit het verloop van de film.

Met mijn bewering dat Homo Faber in deze film als kroon op de menselijke evolutie wordt beschouwd, ga ik er overigens stilzwijgend vanuit dat die nieuwe stap alleen kan worden gezet door de mens op het toppunt van zijn kunnen, en dat is Bowman blijkbaar, of in ieder geval de mens zoals die vanaf de tweede episode van deze film geschetst wordt. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Bepaalde door-ontwikkelde eigenschappen (wel of niet ten koste van andere) zouden best een mutatie kunnen veroorzaken, zonder dat daar een waarde-oordeel met betrekking tot de voortreffelijkheid van het schepsel in kwestie aan verbonden kan worden. Nou ja, ik blijf het hele idee (als je dat er in wilt zien) in ieder geval in deze film niet bepaald overtuigend uitgewerkt vinden.

filmfan17

"The Overman, for Nietzsche, does not necessarily represent some 'stage of evolution'; rather, he is someone who has fully understood - and come to terms with - the full implications of the death of God. Nietzsche warns many times not to take the 'useful fictions' of science to be more than they are..... And if the Overman mistakes them for Truth, if the Overman believes in Truth --- then he is no longer the Overman.... or if he believes in 'ultimate realities' he is no longer the Overman ... or if he believes he is a 'higher transcendent being' he is no longer the Overman ie. the Starchild is not a 'higher transcendent being'. " Aldus Zarathustra.

Maar hoe bedoel je "waarde-oordeel met betrekking tot voortreffelijkheid schepsel"? Met andere woorden: hoe bedoel je dat Kubrick in deze film een waarde-oordeel over the Starchild geeft?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

@Ferdydurke
Maar Bowman (als vertegenwoordiger van de mensheid) is juist helemaal niet de übermensch die jij nu schetst... Sterker er zit een hele duidelijk parallel in 2001 tussen de oermensen in het begin en de astronauten. Technologie heeft de mens wel verder gebracht maar niet vooruit. 4 miljoen jaar later is de technologie waarvan de astronauten afhankelijk zijn tevens (en nog steeds) hun grootste vijand.
Je kan je zelfs de vraag stellen of de overgang van mens naar Starchild verandering zal brengen in het wezen van het menszijn. Immers de vorige evolutionaire stap veranderd ook niets wezelijk, Kubrick laat zien dat we nog steeds een zelfdestructieve soort zijn. Hij vult nergens in dat dat zeker gaat veranderen met Starchild.

filmfan17 schreef:

Dat beweer ik niet. Mijn zin m.b.t. dat 'waarde-oordeel' was een overweging van mijzelf.

Interessant citaat overigens. Ik wist niet dat Zarathustra zijn gedachten heeft later gaan over Nietzsche. Maar het komt bij mijn weten niet voor in de film; en de connectie tussen beide ontgaat mij. Ik heb het sterrekind helemaal niets horen beweren over de dood van God, of de ficties van de wetenschap, of over de ultieme waarheid. Sterker nog, ik heb hem helemáál niet gehoord.

Madecineman schreef:

Opnieuw: dat beweer ik niet.

Dat er in de film een duidelijke paralel is tussen de oermensen en de astronauten ben ik met je eens. En inderdaad geeft Kubrick geen bijzonderheden over het sterrekind. De rest van je betoog lijkt me een persoonlijke interpretatie naar aanleiding van de film, maar ik haal het er niet uit.

filmfan17

Het openings en eindnummer van de film heet "also sprach Zarathustra". Gemaakt door Strauss maar natuurlijk duidelijke verwijzing naar Zarathustra het fictieve figuur. De figuur komt uit het gelijknamige boek (also sprach Zarathustra). Het boek is geschreven door Nietzsche. In dit boek schuift hij Zarathustra naar voren als vertegenwoordiger van zijn filosofie. De quote ging dan over de filosofie van Nietzsche en zijn concept van Overman (übermensch). Deze filosofie en het concept komen naar voren in het boek, vandaar de connectie.

Het is ook niet voor niets een kind, een naïef ding als einde van de film. En het sterrekind praat niet, omdat het zo des te abstracter is (en multi interpretabel). De hele film zegt weinig 'in woorden'.

filmfan17 schreef:

We hebben het hier wel over de film, hè? Goed, je zou in genoemde muziek een verwijzing kunnen zien naar het boek van Nietzsche; maar in de film is er verder geen spoor van iets dat doet denken aan zijn filosofie van de Übermensch zoals jij eerder schetste. Nou ja, met wat goede wil zou je in de ruimte-onderzoekers, -wetenschappers en astronauten wel exemplaren van 'der letzte Mensch' kunnen herkennen, maar ook dat is dan niet sterk gedaan.Dus wat moet ik met zo'n 'verwijzing'? In die zin heeft die muziek dezelfde makke als de monolieten: het blijft een teken, dat uiteindelijk een beetje in de lucht blijft hangen.

En ik geloof niet dat dat kind hier als 'naïef ding' wordt voorgesteld. In heel veel culturen - en niet in de laatste plaats in de westerse - is (de geboorte van) het kind een belangrijk symbool voor een levensbelangrijke verandering, vernieuwing van het leven, een compleet nieuw begin, en nieuwe hoop. En zoals het hier in deze film wordt voorgesteld - als apotheose na een lange geschiedenis - is die associatie volgens mij nauwelijk te missen. Maar ik vind dat dus nogal dunnetjes uitgewerkt. Als je een film begint met de 'Dawn of Man', en je eindigt 'voorbij de oneindigheid', dan heb je de pretentie iets wezenlijks te willen zeggen over de mens en zijn bestaan. En wat dat betreft vind ik deze film tegenvallen.

filmfan17

Ja we hebben het over de film, alleen de connectie met het boek kan tot meer inzicht leiden in de film. Ik denk dat wat je als 'dunnetjes' uitgewerkt ziet, eigenlijk juist abstract is zodat we t verder zelf mogen invullen (in die zin wordt t verder niet uitgelegd of toegelicht). Afijn terug naar Zarathustra.

Nietzsche opent het boek met een metaforische vertelling over drie fases vh menselijk bewustzijn. Van kameel tot leeuw tot kind. Kameel staat voor het op je nemen, dragen van moralen, kennis etc die je vergaart. De leeuw moet de draak verslaan die zegt "U zal!". De draak is in dit geval de instituties die zeggen hoe je dient te leven etc. Maar de leeuw is zelf niet in staat om iets nieuws op te zetten, dan komen we aan bij het kind. Het kind is naïef in de zin dat het opnieuw begint zonder enige vooroordelen. Komt ie: apen/Floyd = kameel, bowman = leeuw vs Hal = draak, en tot slot het kind.

Hier kan je het nog allemaal lezen Nietzsche's "Three Metamorphoses" - kubrickfilms.tripod.com

http://www.gutenberg.org/files/1998/1998-h/1998-h.htm of sla de originele tekst erbij (zie het eerste hfdstuk over three metamorpheses).

Flauw uitgewerkt is anders

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Ferdydurke schreef:
Opnieuw: dat beweer ik niet.

Okay ik dacht even van wel

Nu heeft Kubrick met 2011 nooit beoogd pasklare antwoorden te geven. Hij wilde eerder dat de beelden en de muziek hun werk deden en dat de kijker er een eigen idee en interpretatie in kwijt kan. In die zin is 2001 veel meer te vergelijken met moderne kunst dan met een traditionele film. Kubrick heeft later op de montagetafel nog talrijke scènes weggesneden die te veel een verklaring zouden geven voor het verhaal.
Toch is dit niet alleen mijn persoonlijke interpretatie hoor. De oermensen en dan met name Moonwatcher ontdek dat je met een bot (technologie/wapen) andere oermensen en concurrenten de hersenpan kan inmeppen en zodoende de drinkplas voor je zelf kan hebben. In de overgang van oertijd naar toekomst gaat het bot dat door de lucht vliegt over in een atoombom die rond de aarde zweeft. 4 miljoen jaar later is de mens technologisch meer vooruit maar nog steeds wordt technologie gebruikt om de drinkplas voor jezelf te hebben.
Daarna gaat Kubrick nog een stapje verder HAL9000 zou je kunnen zien als de technologie die de drinkplas (het ruimteschip) van de mensen overneemt. Evolutie heeft de mens dus in technologisch opzicht wel verder gebracht maar feitelijk zijn we nog steeds die aapmensen die hun drinkplas moeten verdedigen en het is maar de vraag of Starchild daar verandering in gaat brengen. Ik heb zelfs wel eens gedacht (dit is dus wel mijn persoonlijke interpretatie) dat de mensheid niet meer is dan een werktuig van verder ontwikkelde buitenaards ras. Dat de mensheid op zijn manier een soort van gereedschap/technologie is... Net zoals het bot, de atoombom, HAL9000.

avatar van Reinbo

Mooie discussie hier boven die in ieder geval wel duidelijk maskt dat het allemaal een stuk complexer en multi interpretabel in elkaar steekt dan Fredydurke in zij oorspronkelijke post beweerde. De discussie zelf is daarvan eigenlijk al het bewijs. Binnenkort maar eens herzien.

filmfan17 schreef:

Hartstikke leuk, man! Nu ben ikzelf niet zo'n fan (meer) van Nietzsche - ik ben een beetje voorbij 'voorbij goed en kwaad', en dat maakt me waarschijnlijk een hardnekkige kameel - niettemin is het een mooie uitleg van het verhaal van de film. Het is allemaal wel wat schematisch (en de film daarmee ook). In deze uitleg is het begrip van de film, op filosofisch niveau, naar mijn smaak iets te afhankelijk van een kant en klare 'werkelijkheid' (d.i. Nietzsches idee). Dat reduceert '2001', op het niveau van de achterliggende idee, teveel tot een puzzeltje. Maar meer is het, in die zin, ook niet, denk ik.

Nietzsche is te bewonderen om zijn geniale flitsen van inzicht, maar systeembouwen was niet echt zijn fort. Of misschien hou ik daar zelf wel niet zo van. Ultieme waarheden komen toch weer om de hoek piepen. Die cyclische wereldbeschouwing van Nietzsche mag groots en indrukwekkend zijn, maar het heeft iets van een eindconclusie, die het paradoxaal genoeg ook iets benauwends geeft.

apen/Floyd = kameel, bowman = leeuw vs Hal = draak, en tot slot het kind.

Als 'formule' was een vuurspuwend leeuwewelpje met twee bultjes op z'n rug misschien interessanter geweest. Iets meer gelijktijdigheid en dubbelzinnigheid, met andere woorden, zou de boel geen kwaad hebben gedaan. Maar dat is mijn persoonlijke mening. En het is bovendien onzin om dat 'gemis' deze film aan te rekenen; daarvoor kan je wel bij andere terecht.